Minister Weyts legt bijzondere eerste steen voor nieuwe Howest campus

Minister Weyts legt bijzondere eerste steen voor nieuwe Howest campus

Minister Weyts legt bijzondere eerste steen voor nieuwe Howest campus

Midden 2024 zullen meer dan 5000 studenten van de Brugse Howest-opleidingen terechtkunnen op de vernieuwde en fors uitgebreide campus Brugge Station.  Doorslaggevend voor de onderwijscampus van de toekomst is de integratie van het ontwerp in de omgeving, de duurzaamheidsprincipes, de architecturale waarde, de scheiding van de verkeerstromen en de verdere uitbreidingsmogelijkheden.

Howest gelooft in de inspirerende kracht van duurzame en open campussen. Het zijn de bruisende biotopen voor de lerende gemeenschap van studenten, medewerkers en partners. Ze bieden een plek waar iedereen zichzelf mag zijn, een inspirerende habitat.

Elke Howest-campus biedt een brede waaier aan flexibele leer- en ontmoetingsruimten met catering en ontspanning op maat van de gebruikers. Connectiviteit en interactie, bereikbaarheid en ruime mogelijkheid tot netwerken creëren een reële en virtuele leefomgeving die elkaar aanvullen.  Ze integreren de alumni, de (lokale) economische en sociale partners en de buurt in de Howest-community. 

Geïntegreerde campus

De realisatie van de campus Brugge Station is tweeledig: enerzijds de renovatie van de bestaande gebouwen en anderzijds de bouw van twee volledig nieuwe, eigentijdse gebouwen die in kleur en materiaal aansluiten op de bestaande campus, maar die tegelijk een opmerkelijke landmark vormen voor Brugge. De integratie van groen en het duurzame karakter, de duidelijke scheiding van de verkeerstromen en de inspirerende binnen- en buitenruimtes dragen stuk voor stuk bij aan het ontstaan van een bruisende campus die perfect geïntegreerd is in de omgeving.

Het ontwerp voorziet een vloeiende circulatie en een boeiende buitenruimte voor voetgangers, waarbij de fiets en de auto aan de rand van de campus worden gehouden. Een studentenweide, daktuinen, het maximale behoud van het aanwezige groen, de versterking van het bestaande beukenbos en het stimuleren van biodiversiteit tekenen voor de vergroening van de bestaande stedelijke buitenruimte. De campus combineert daarnaast moderne leslokalen en ateliers met inspirerende buitenruimtes met faciliteiten voor beweging en sport.

“De praktijkgerichte opleidingen, de persoonlijke begeleiding van onze studenten en onze zin voor innovatie en ondernemingszin zijn absolute sterktes van Howest. Onze bruisende campussen bieden hiervoor de perfecte habitat. We zijn dan ook zeer blij dat we na The Penta in Kortrijk ook in Brugge vlakbij het station, een nieuwe campus kunnen realiseren” aldus Lode De Geyter, algemeen directeur van Howest.

Ook burgemeester Dirk De fauw juicht de realisatie van de nieuwe campus toe: “Voor Brugge als onderwijsstad betekent deze nieuwe campus een absolute meerwaarde. In Brugge zijn we voor de brede aanpak, zodat elk kind en elke jongere alle mogelijke kansen krijgt om zich te ontwikkelen. Dit project zal hierbij een belangrijke bijdrage leveren. Studenten zullen zich meer dan ooit thuis voelen in Brugge.”

"Kennis is de motor van welvaart en welzijn in Vlaanderen. Dat moet het ook in de toekomst blijven", zegt Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts. "Door in te zetten op een onderwijsaanbod gericht op innovatie zet de Hogeschool West-Vlaanderen mee in op die toekomst. Innovatief en kwaliteitsvol onderwijs vraagt ook innovatieve en kwaliteitsvolle onderwijsinfrastructuur. Op deze centraal gelegen locatie zal een nieuwe, op de toekomst gerichte, campus plaats bieden aan duizenden jongeren die van hieruit aan hun toekomst kunnen bouwen", aldus Weyts.

Duurzaamheid centraal

De nieuwe gebouwen zijn BijnaEnergieNeutraal (BEN), en ook de bestaande gebouwen worden via het interne warmtenet op de site meer dan 80% van het jaar verwarmd met de hernieuwbare energiebronnen die in de nieuwe gebouwen voorzien zijn (grondwarmte en zonnepanelen). 

Ook op gebied van watergebruik- en hergebruik gooit de campus hoge ogen: alle afvalwater wordt ter plaatse gezuiverd en samen met gebufferd regenwater herbruikt als spoel-, schoonmaak- en sproeiwater, zodat stadswater enkel gebruikt wordt om te drinken, te koken en de handen te wassen, uiteraard met waterbesparende kranen.

Ten slotte zorgt een vergevorderd afvalbeheer, samen met een doordacht aankoopbeleid in catering en facility, voor een beperking van de afvalstromen.

Bijkomende informatie

Multidisciplinair bouwteam

Op 19 juli 2021 werd het contact voor de realisatie van de duurzame, geïntegreerde campus Brugge Station ondertekend met het Design & Build-team. Dat bestaat uit bouwbedrijf MBG uit Antwerpen, evr-architecten uit Gent en INBO Architecten uit Amsterdam, Arcadis en Omgeving. MBG is initiatiefnemer van het team en zal het project realiseren, de twee architectenbureaus stonden in voor het masterplan en de architectuur, Omgeving ontwierp de omgevingsaanleg en studiebureau Arcadis nam de studies van de stabiliteit en de technieken voor zijn rekening. Na een vergunningstraject dat eind 2021 startte werden werken gestart in de zomer van 2022. 

Organisatie van de gebouwen

De campus Brugge Station is geconcipieerd als een gezonde en inspirerende omgeving waar studenten het beste uit zichzelf kunnen halen en waar leren, leven, werken en ontspannen samenkomen. Het forum wordt het hart van de campus. In de sokkels van de bestaande en nieuwe gebouwen errond is een levendig programma voorzien: onthaal en foyer, het restaurant, de Mind- and Makerspace MaM en de bibliotheek. Deze dynamische functies worden via ontspanningsruimtes en informele ontmoetingsruimtes binnenin de gebouwen en errond verbonden met de opleidingsspecifieke leslokalen, praktijklokalen, teamruimtes en prikkelarme studeerruimtes.

Duurzame elementen 

De nieuwe campus vertrekt vanuit de bestaande kwaliteiten van de site: het aanwezige kwalitatieve groen, de strategische ligging aan het station en de flexibiliteit van de bestaande gebouwen. Ook de flexibele en adaptieve structuur van de nieuwe gebouwen faciliteert verschillende soorten gebruik en toekomstige herinrichtingen, en is in die zin duurzaam en circulair. Met hun specifieke verschijningsvorm geven ook de nieuwe gebouwen uiting aan het belang dat Howest hecht aan innovatie en duurzaamheid. Dat blijkt onder meer uit de circulaire houten gevels met demonteerbare structuur, en een gevelbekleding in gerecyclede plastic elementen. Het gevelconcept houdt rekening met een optimale natuurlijke lichtinval maar gaat oververhitting tegen door passieve zonwering, zodat geen actieve koeling in het gebouw nodig is.

Door duurzaamheid niet als randvoorwaarde, maar als uitgangspunt te nemen bij elke beslissing, handelt Howest naar haar principes en maakt zij haar medewerkers, studenten en andere partijen bewust van de noodzaak om beter te doen dan gemiddeld: bouwen op mensmaat, voor mensen, met respect voor natuur.

Facts & figures

  • Howest: ca. 9500 studenten, verspreid over 25 professionele bachelors (6 in het Engels) + 12 graduaten
  • Campus Brugge Station: 5200 studenten die volgende opleidingen volgen:
    • Maatschappelijk Werk (graduaat)
    • Onderwijs: kleuteronderwijs
    • Onderwijs: lager onderwijs
    • Onderwijs: secundair onderwijs
    • Orthopedagogische Begeleiding (graduaat)
    • Sociaal Werk
    • Toegepaste Gezondheidswetenschappen
    • Toegepaste Psychologie
    • Bedrijfsmanagement
    • Bouwkundig Tekenen (graduaat)
    • HR-support (graduaat)
    • Marketing- en Communicatiesupport (graduaat)
    • Programmeren (graduaat)
    • Organisatie en Management
    • Online en Offline Graphic Design (graduaat)
    • Toegepaste Architectuur
    • Transport en Logistiek (graduaat)
    • Accounting Administration (graduaat)
    • Biomedische Laboratoriumtechnologie
    • Bio-informatica (banaba)
    • Educatief graduaat Secundair Onderwijs
    • Internet of things (graduaat)
    • Systeem- en Netwerkbeheer (graduaat)
    • Toegepaste Informatica
    • Verkorte Educatieve Bachelor in het Secundair Onderwijs
    • Verpleegkunde 
    • BIT (banaba)
    • E-Health (banaba)
  • Nieuwe ontwikkeling van 18.000m² bruto vloeroppervlakte, naast bestaande gebouwen op de site campus Brugge Station met een bruto vloeroppervlakte van 23.500m²
  • Durzaamheid: 
    • Nieuw aangelegd moerasbos van 1.100 m²
    • Versterken van de bio-kwaliteit van het moeras
    • Ca 2.500 m² gevelbekleding in circulaire en gerecyclede materialen
    • Grote regenwaterbuffering
    • Waterzuivering op de site 
    • Intern warmtenet op de site met hernieuwbare energie (warmtepomp)
    • Zonnepanelen met 500kW geïnstalleerd piekvermogen 
  • Duur werken: zomer 2022 - september 2024