Welkom in Vlaanderen!
Heb je je diploma middelbaar onderwijs behaald in Nederland? HAVO (eventueel met propedeuse), MBO4 of VWO? En wil je nu gaan studeren aan de hogeschool of universiteit? Dat kan perfect in Vlaanderen!
In België vind je een enorme keuze aan opleidingen. Bovendien is studeren er opvallend goedkoper dan in Nederland en blinkt het onderwijs uit in kwaliteit. Er is ook een ruim aanbod aan betaalbare studentenkamers (zonder wachtlijsten) en je komt terecht op gezellige campussen waar je lang niet de enige student uit Nederland zal zijn.
Het loont dus zeker de moeite om eens over de grens te kijken. Bij Howest bijvoorbeeld, de Hogeschool West-Vlaanderen met campussen in Brugge, Kortrijk en Oudenaarde. Je kan er kiezen uit 30 professionele bacheloropleidingen en 13 graduaatsopleidingen. Veel kans dat daar eentje tussen zit op maat van jouw talenten en interesses.
Wil je dit graag met je eigen ogen zien? Kom dan zeker naar een van de infodagen van Howest.
Behaal je bachelordiploma in 3 jaar (of graduaat in 2 jaar)
Met je Nederlandse diploma (HAVO, MBO4 of VWO) kan je in 3 jaar een professionele bacheloropleiding afronden in Vlaanderen. Studeer je af als Havist, dan moet je wel een propedeusejaar doen om meteen te kunnen starten in een van onze bacheloropleidingen.
Wil je zonder propedeuse voor een bachelordiploma in Vlaanderen gaan? Dat kan, maar dan zal je eerst in 2 jaar je graduaatsdiploma moeten halen. Daarna kan je via een verkort traject verder studeren voor een bacheloropleiding.
Kies je voor een Vlaamse graduaatsopleiding? Dan kan je in 2 jaar afstuderen op basis van je HAVO-, MOB4- of VWO-diploma.
Diplomavereisten voor Nederlandse studenten
Heb je een HAVO-diploma?
Dan kan je bij ons starten in:
- Vlaamse graduaatsopleidingen (Associate Degrees)
- Vlaamse graduaatsopleidingen, en daarna in een professionele bachelor via een verkort traject
Heb je een HAVO met propedeuse?
Dan kan je bij ons starten in:
- Vlaamse graduaatsopleidingen (Associate Degrees)
- Vlaamse bacheloropleidingen in het Nederlands
Heb je een MBO4-diploma?
Dan kan je bij ons starten in:
- Vlaamse graduaatsopleidingen (Associate Degrees)
- Vlaamse bacheloropleidingen in het Nederlands
Heb je een VWO-diploma?
Dan kan je bij ons starten in:
- Vlaamse graduaatsopleidingen (Associate Degrees)
- Vlaamse bacheloropleidingen in het Nederlands
- Vlaamse bacheloropleidingen in het Engels
Wegwijs in het hoger onderwijs in Vlaanderen
Wat is het verschil tussen een bacheloropleiding, een graduaatsopleiding en een masteropleiding? En wanneer kan je een banaba of postgraduaat volgen?
Benieuwd wat al die typische termen uit het hoger onderwijs in Vlaanderen betekenen? Via de button hieronder kom je op een pagina waar we je je weg helpen vinden in het hoger onderwijs.
Waarom studeren in Vlaanderen?
Vanuit Nederland aan Howest in Vlaanderen komen studeren, dat is een goeie keuze! En wel om deze tien redenen:
- Studeren in Vlaanderen is heel wat goedkoper dan in Nederland. Het inschrijvingsgeld voor het academiejaar 2024-2025 bedraagt 1116 euro. In Nederland is dat al snel het dubbele.
- Er zijn geen beperkingen op het aantal inschrijvingen per opleiding aan onze hogeschool, en dus ook geen loting. Voor sommige opleidingen is er wel een toelatingsproef.
- Je kan inschrijven tot eind september. In Nederland moet dat tegen eind mei. Je krijgt dus meer tijd om je keuze te maken.
- Het hoger onderwijs in Vlaanderen heeft een zeer goede reputatie en haalt een hoog kwaliteitsniveau. Aan Howest hebben we de voorbije jaren een heel sterke kwaliteitscultuur opgebouwd.
- Brugge en Kortrijk hebben een ruim aanbod aan studentenkamers (in België noemen we die 'koten'), zonder wachtrijen. Die hebben bovendien een betere prijs-kwaliteitverhouding dan vergelijkbare kamers in Nederlandse en Vlaamse grootsteden zoals Antwerpen, Brussel, Gent en Leuven.
- De Howest-campussen in Brugge en Kortrijk zijn hip, modern en supergezellig. Kortrijk en Brugge zijn the place to be voor studenten! Beide steden zijn makkelijk bereikbaar met het openbaar vervoer en liggen dicht bij de Nederlandse grens.
- Je bent niet alleen! Aan Howest loopt ondertussen een community Nederlandse studenten rond.
- Je krijgt les in het Nederlands. Je kan al eens een (gast)college in het Engels krijgen, maar dat is eerder de uitzondering.
- Howest is een innovatieve en ondernemende hogeschool met 30 toekomstgerichte bacheloropleidingen en 13 graduaatsopleidingen, waarvan er 12 uniek zijn in Vlaanderen.
- Het diploma dat je in Vlaanderen haalt is gelijkwaardig met een Nederlands diploma.
Veelgestelde vragen
Vind je niet wat je zoekt of heb je een specifieke vraag over studeren in Vlaanderen? Neem gerust contact met ons op. We helpen je graag verder.
Voor het academiejaar 2024-2025 bedraagt het inschrijvingsgeld voor niet-beursstudenten 1116 euro.
Bovenop dit studiegeld voor een graduaats- of bacheloropleiding (van 60 studiepunten) zijn er nog opleidingsspecifieke kosten. Denk aan handboeken, software, studiereizen, praktische benodigdheden voor ateliers/labo’s. Deze opleidingsgebonden studiekosten variëren van 800 tot 2500 euro. Hoeveel er precies bijkomt op jaarbasis kan je navragen bij de opleiding.
De maandelijkse huurprijs voor een kamer – of ‘kot’ – in Brugge of Kortrijk bedraagt gemiddeld 400 à 450 euro.
Goed om weten: doordat het aanbod groot genoeg is, hoef je je niet een jaar op voorhand op een wachtlijst te plaatsen.
Je vindt zowel in Brugge als in Kortrijk een breed aanbod aan studentenkamers, zowel op de campus als op de private markt. In tegenstelling tot in Nederland zijn er geen wachtlijsten, maar hoe sneller je op zoek gaat naar een ‘kot’, hoe groter de keuze uiteraard.
Geeft toegang tot… | HAVO | HAVO + propedeuse | MBO4 | VWO |
---|---|---|---|---|
Vlaamse graduaatsopleiding (Associate Degrees) | x | x | x | x |
Vlaamse bacheloropleiding in het Nederlands | x | x | x | |
Vlaamse bacheloropleiding in het Engels | x |
Ja. Ook als je niet aan de diplomavereisten voldoet, kan je toegelaten worden tot een Vlaamse graduaats- of bacheloropleiding. Daarvoor kan je deelnemen aan het toelatingsonderzoek .
Voor een graduaatsopleiding kan dit vanaf 18 jaar*, voor een bacheloropleiding vanaf 21 jaar.
Opgelet! Om effectief in te schrijven in een graduaatsopleiding moet je ook voldoen aan de taalvoorwaarden en minimum niveau B1 behaald hebben.
Tijdens de infodagen op onze campussen beantwoorden we al je praktische en inhoudelijke vragen. Onze lectoren en studenten verwelkomen je heel graag in Brugge, Kortrijk of Oudenaarde.
Onze bacheloropleidingen en graduaatsopleidingen brengen we onder in 8 interessegebieden. Via de opleidingszoeker kan je filteren op interessegebied, opleidingstype, campuslocatie, studievorm, startmoment en onderwijstaal.
Populaire opleidingen voor studenten uit Nederland zijn:
- Bachelor Digital Arts and Entertainment (DAE): onze wereldberoemde gameopleiding
- Bachelor Sportjournalistiek: uniek in Vlaanderen
- Bachelor Digital Design and Development (Devine)
- Bachelor Built Environment
- Bachelor Toegepaste Gezondheidswetenschappen
- Bachelor Sociale Readaptatiewetenschappen
- Bachelor Sport en Bewegen
- Bachelor Toegepaste Psychologie
- Bachelor Sociaal Werk
- Graduaat Digitale Vormgeving
- Graduaat Programmeren
- Graduaat Travel Support
- Graduaat Orthopedagogische Begeleiding
Zeker! Het diploma dat je in Vlaanderen behaalt, is gelijkwaardig en wordt erkend in je thuisland. Onze opleidingen vallen ook onder het toezicht van de Nederlands-Vlaamse Accreditatieorganisatie (NVAO).
Een professionele bacheloropleiding omvat 180 studiepunten en een graduaatsopleiding 120 studiepunten. Met een HAVO-diploma met propedeuse, VWO- of MBO4-diploma kan je deze opleidingen respectievelijk in 3 jaar of 2 jaar afronden.
Wil je als Havist zonder propedeusejaar een bachelordiploma halen? Dan doe je 2 jaar over je graduaat, gevolgd door een verkort traject naar je bachelor.
Zeker! Voor de meeste van onze opleidingen kan je instappen in februari. Zo hoef je niet te wachten tot september en verlies je geen volledig academiejaar.
Howest staat bekend als een warme hogeschool met aandacht voor elke individuele student. Dat betekent dat onze studenten je persoonlijk begeleiden. Ze kennen je ook bij naam.
Daarnaast kan je altijd terecht bij de dienst Studentenvoorzieningen voor studiecoaching, psychosociale ondersteuning of praktische vragen.