Get connected!
De graduaatsopleiding Internet of Things is dé STEM-opleiding van de toekomst. Je bestudeert allerlei nieuwe IoT-toepassingen en leert die integreren in de context van huishoudens (Smart Home), kantoorgebouwen (Smart Office), bedrijven (Smart Factory) of de stad (Smart City).
- Ben je geboeid door hoe alles meer en meer geconnecteerd wordt via internet?
- Fascineren de allernieuwste technologieën zoals makerlab, slimme energiesturing of next-gen domotica je?
Dan is deze vooruitstrevende graduaatsopleiding met focus op IoT helemaal jouw ding!
Bouw mee aan het Internet of Things van de toekomst
In deze unieke graduaatsopleiding word je een kei in de installatie, configuratie, integratie en optimalisatie van IoT-toepassingen. Je implementeert moderne technologieën en creëert zo meer comfort en veiligheid voor de eindgebruiker. Je bent dus niet gewoon bezig met technologie, je maakt het leven van mensen ook gewoon aangenamer!
Als hands-on IoT-installateur die denken als geen ander koppelt aan doen, word je een belangrijke schakel voor bedrijven die volop inzetten op IoT.
Aangezien IoT echt overal is en steeds meer domeinen inpalmt, zal de vraag alleen maar groter worden!
Jouw lesrooster
Elke week heb je 20 tot 24 uur les. De lesuren sluiten daarbij zo goed mogelijk op elkaar aan. Het lesrooster kan per academiejaar afwijken en communiceren we in september.
In de opleidingsbrochure vind je alvast een voorbeeld van de vakken en modules die je per semester krijgt.
Eerste jaar
In het eerste jaar leer je de basis van zowel de pijler technologie als de pijler IT. Die kennis integreren we vervolgens in de IoT-modules.
De theoretische basis pas je meteen toe in labo’s waarin we je individueel begeleiden.
Al van in het eerste jaar vertrek je op stage! In het tweede semester oefen je dus al de verworven skills in door bij een bedrijf aan de slag te gaan.
Af en toe organiseren we een workshop slechts op een van beide campussen waardoor je je moet verplaatsen naar deze campus. Omwille van het gespecialiseerde karakter is het mogelijk dat een module op slechts 1 campus ingericht wordt.
Tweede jaar
In het tweede jaar gebruiken we de kennis uit het eerste jaar om echt de diepte in te duiken. Hier komt de integratie echt naar boven. Modules zoals domotica of smart buildings stomen je echt al klaar voor de arbeidsmarkt. Je leert er hands-on hoe je automatisaties voor de residentiële of industriële markt tot stand brengt, natuurlijk met energiebesparing in het achterhoofd.
De twee stageperiodes zorgen ook in het tweede jaar dat je de kennis kan inoefenen op de werkplek. Meer zelfs, het laatste semester breng je volledig door bij je stagebedrijf. Zo leer je ook daar de kneepjes van het vak.
Technicus IoT, een knelpuntberoep
Bedrijven en organisaties zijn écht op zoek naar technici-installateurs met specialisatie IoT. Je kan zowel binnen de residentiële als industriële sector aan de slag, zowel als zelfstandig IoT-technicus als in dienstverband binnen een kleine of grote organisatie.
Je kansen op de arbeidsmarkt worden gemaximaliseerd! Technici als "datacommunicatie installateurs" en "Technicus onderzoek en ontwikkeling in elektriciteit en elektronica" staan nog steeds op de lijst van knelpuntberoepen van de VDAB. Het profiel staat zelf vermeld als ‘statisch zwaar knelpuntberoep’, wat betekent dat er heel veel vraag is naar dit profiel op de arbeidsmarkt. Het graduaat Internet of things is volgens de VDAB één van de weinige opleidingen waar een afgestudeerde na 1 jaar nog werkzoekend is. Zie ook Flexibel studeren.
Mogelijke domeinen waarin je aan de slag kan:
- elektriciteit +
- (industriële) installatietechnieken
- automatisering
- netwerken
- audiovisuele integratie
- domotica
- industry 4.0
Beroep met toekomst
Als IoT-technicus vorm je de brug tussen ICT-netwerken, moderne onlineapplicaties en de elektrotechnische installaties van de toekomst. Je staat in voor de installatie, configuratie, integratie en optimalisatie van alle mogelijke IoT-toepassingen. Je implementeert moderne technologieën in klassieke elektrotechnische installaties, en creëert zo nieuwe, innovatieve mogelijkheden die meer comfort en veiligheid garanderen.
Als dat geen mooie toekomst is!
Avondtraject via Syntra West
Howest en Syntra West werken structureel samen op het vlak van Internet of Things. Dit partnership biedt flexibiliteit in twee richtingen: enerzijds de mogelijkheid om met een certificaat aan Syntra West een graduaatsdiploma te halen aan Howest door het volgen van twee bijkomende modules, anderzijds de mogelijkheid om een IoT-getuigschrift te behalen van Syntra West via een flexibel avondtraject.
De samenwerking tussen Syntra West en Howest biedt geïnteresseerde (werk)studenten de flexibiliteit om een opleiding in avondonderwijs te volgen volgens een aangepast traject. De graduaatsopleiding van Howest gaat door in dagonderwijs, maar Syntra West maakt de combinatie tussen overdag werken en ’s avonds les volgen mogelijk.
De meerwaarde van de samenwerking met Howest voor de 3-jarige avondopleiding tot IoT-technicus van Syntra West in Kortrijk zit in het gedeelde netwerk in het werkveld en de uitwisseling van kennis en expertise op dit domein.
Studeren met VDAB
De opleiding is door VDAB erkend als knelpuntopleiding, wat inhoudt dat je als afgestudeerde snel aan de slag kunt in een knelpuntberoep. Als je ingeschreven staat als werkzoekende en slaagt voor een VDAB-screening die je geschiktheid voor de gekozen studie beoordeelt, zorgt VDAB voor de betaling van je inschrijvingsgeld en een vast bedrag voor leermateriaal.
De knelpuntberoepen waartoe deze opleiding leidt zijn "Datacommunicatie- en netwerktechnicus" en "Technicus onderzoek en ontwikkeling in elektriciteit en elektronica".
Meer informatie kan je nalezen op de website van de VDAB.
Kwaliteitsvolle opleiding
Kwaliteitszorg zit ingebed in de dagelijkse werking van onze opleidingen. We verbeteren continu en systematisch de kwaliteit van onze opleidingen. De betrokkenheid van studenten, werkveld en alumni is hierbij cruciaal. Lees meer over de kwaliteitszorg van onze opleidingen.
De graduaatsopleiding Internet of Things maakt sinds 2019 deel uit van de hogeschool. De opleiding doorliep een Toets Nieuwe Opleiding uitgevoerd door de NVAO. Het rapport van deze Toets Nieuwe Opleiding is hier te raadplegen. In 2024-2025 doorloopt de opleiding een accreditatie door de NVAO. Na deze accreditatie volgt de opleiding de zesjarige kwaliteitszorgcyclus van onze eigen regie.
Recent afgestudeerden van de graduaatsopleiding Internet of Things zijn tevreden over de kwaliteit van de gevolgde opleiding. Consulteer hier enkele kerncijfers over de tevredenheid van de opleiding.
We geven je een raming van de studiekost van de opleiding Internet of Things aan Howest. We maken daarbij een onderscheid tussen de algemene studiekost en de opleidingsgebonden studiekosten.
De sociale dienst van Stuvo staat klaar om je in alle discretie te ondersteunen bij financiële vragen. Bekijk samen of je in aanmerking komt voor studiefinanciering.
Je kan je vanaf 1 maart registreren voor 2024-25. Na het afsluiten van de registratie ontvang je een mail met alle info nodig voor je definitieve inschrijving. Reserveer nu al jouw plek bij Howest!
Kom langs op onze infodagen
Dit zijn de eerstvolgende infodagen voor Kortrijk:
Opleiding in beeld
Troeven van de opleiding
Uniek en praktijkgericht
Er bestaat op het niveau secundair onderwijs nog geen richting die elektriciteit, netwerken en IT bundelt. Deze graduaatsopleiding doet dat wél.
Maar liefst een derde van deze graduaatsopleiding bestaat uit werkplekpleren. Zo leer je hands-on op de werkvloer!
Geen voorkennis nodig
Ervaring of voorkennis zijn voor het graduaat Internet of Things geen must. In deze STEM-opleiding leiden wij je vanaf nul op tot een volbloed IoT-technicus.
Handigheid is wel handig, aangezien het de bedoeling is dat je op het einde van de rit een hands-on IoT-installateur wordt die in oplossingen denkt en doet.
Werkzekerheid
Dankzij de praktijkgerichtheid van de opleiding kan je zo goed als zeker meteen aan de slag in dit knelpuntberoep.
Het werkveld schreeuwt om IoT-technici die zowel de taal van elektrotechnologie als van netwerken en IoT spreken.
Onmiddellijk inzetbaar
Met je graduaatsdiploma onder de arm ben je volledig klaar voor de arbeidsmarkt en hoef je geen bijkomende titels of certificaten te behalen.
Tijdens de opleiding ontwikkel je een brede kijk op IoT: je leert hoe je nieuwe IoT-toepassingen kan toepassen in huishoudens (Smart Home), kantoorgebouwen (Smart Office), bedrijven (Smart Factory) en/of de stad (Smart City). In al deze sectoren kan je bijgevolg meteen aan de slag!
Haalbare volumes leerstof
We splitsen de opleiding op in 'semesters' van slechts 6 weken. Je krijgt dus telkens zes weken les over een drietal modules. Daarna volgt een examen. Na dit examen komen er weer andere modules aan bod.
Je bent dus maar met een beperkt aantal modules tegelijk bezig. Zo blijven de pakketten leerstof haalbaar.
Samenwerken
Howest heeft een breed aanbod van samenwerkingsmogelijkheden met studenten. Samen met onze studenten zoeken we naar oplossingen voor reële cases aangebracht door onze partners. Tijdens die samenwerking zie je de studenten aan het werk, beoordeel je mee hun werk en indien het klikt, kan je hen aanwerven na afstuderen.
Howest anticipeert via onderzoek ook op de behoeften van de maatschappij in het algemeen en het brede socio-economische werkveld in het bijzonder. De hogeschool kiest bewust voor nieuwe profielen en innovatieve niches. Op die manier werkt de onderwijsorganisatie mee aan het ombuigen van de fameuze West-Vlaamse braindrain in een braingain.
In een graduaatsopleiding ligt de focus op werkplekleren. Samenwerkingen met bedrijven en organisaties staat hier dus centraal.
Een kort project, een volledige projectweek of een semester lang samenwerken met een groep graduaatsstudenten? Contacteer onze opleidingen voor een samenwerking op maat.
Wil je een stageproject indienen en zo in contact komen met vers Howest talent? Gebruik hiervoor het Howest stageplatform.
Kruisbestuiving is belangrijk voor nieuwe ideeën! Daar zijn we ons volledig van bewust. Daarom investeert Howest in incubatoren op de verschillende campussen. Studenten, onderzoekers, maar ook externe starters werken er onder één dak aan de uitbouw van hun eigen project.
Bovendien organiseren we onze incubatoren thematisch. Dat zorgt voor zeer veel specialistische kennis op één centrale plaats. Combineer dit met de nabijheid van andere starters en er ontstaat een frisse dynamiek, een open vizier en kruisbestuiving. Studenten aan Howest die werken aan hun eigen bedrijf kunnen een gratis werkplek krijgen in één van de incubatoren.
Nieuws
Hét grote pluspunt bij Howest is de persoonlijke aanpak. De lectoren kennen elke student en volgen je nauw op. De gebouwen van Howest hebben bovendien een ziel. Op de bruisende campussen heerst een gemoedelijke sfeer onder studenten en lectoren. Ook bij het administratief personeel en Stuvo staat de deur altijd open.
Aan deze hogeschool leer je niet enkel in boeken, je stapt ook de wereld in en oefent in de praktijk. De uitgebreide stages bereiden je voor op de arbeidsmarkt. Na de opleiding ben je klaar voor het echte werk of kan je verder studeren als je dat wil.
Overtuigd? Schrijf je in!
Heb je jouw keuze gemaakt? Wij kijken ernaar uit om je op te nemen in onze Howest-community!
Alle informatie over inschrijven vind je via onderstaande link.
FAQ
Vind je niet wat je zoekt of heb je een specifieke vraag over deze opleiding? Neem gerust contact met ons op.
Indien je een laptop koopt via Howest, kan je bekijken welke laptop de opleiding aanraadt. Indien je een laptop hebt of zelf een nieuw toestel wil kopen, dient deze minimum te voldoen aan dezelfde specificaties.