Een actuele opleiding met veel jobzekerheid

Wil je later aan de slag in de boeiende wereld van transport en logistiek? Meesurfen op de populariteit van e-commerce? Of internationale zendingen vlot door de douane en op hun bestemming doen geraken?

In de praktijkgerichte graduaatsopleiding Transport en Logistiek leggen we de focus op het stroomlijnen van logistieke processen. Je leert knelpunten in de logistieke keten signaleren, problemen analyseren en verbeteringen doorvoeren.

Op basis van je interesses of toekomstplannen kies je een van de drie specialisatietrajecten. Zo maken we je meteen inzetbaar voor knelpuntberoepen in de logistieke sector:

Studenten Transport & Logistiek op campus
 Dispatcher Wegvervoer
Afstudeerrichting
Dispatcher Wegvervoer

Word het kloppende hart van een wegvervoerder.

Douanedeclarant
Afstudeerrichting
Douanedeclarant

Draag je steentje bij aan de invoer, doorvoer en uitvoer van internationale goederen.

Magazijnbeheer
Afstudeerrichting
Magazijnbeheer

Plan, organiseer en controleer de logistieke activiteiten van een logistiek platform, productie-eenheid of dienst.

Jouw lesrooster 

Elke week heb je 20 tot 24 uur les. De lesuren sluiten zo goed mogelijk op elkaar aan. Hieronder kan je een voorbeeldlesrooster bekijken. Dit kan per academiejaar afwijken. Het definitieve lesrooster ronden we af in september. 

Student Transport en Logistiek in haven Zeebrugge
Eerste jaar

In het eerste jaar krijg je een brede inleiding in wegvervoer, douane en magazijnbeheer.

Daarnaast op het programma: de geheimen van de supply chain, het belang van veiligheid en de toekomst van e-commerce. We bereiden je ook voor om te communiceren in verschillende talen, want de logistieke wereld is internationaal.

Deze graduaatsopleiding is een duale opleiding. Dit betekent dat je al tijdens het eerste jaar stage zal lopen en je eerste werkervaring zal opdoen. Ideaal om je kennis en de praktijk te zetten en voor jouw CV later!

Tweede jaar

In het tweede jaar wordt het werken voor en in het werkveld nog een stuk groter. Zowel in het eerste semester als in het tweede semester loop je een stage. Hierbij word je gecoacht: niet alleen op de werkplek, maar ook door het lectorenteam van de opleiding.

Op de campus krijg je nog een aantal modules, die zich vooral focussen op jouw specialisatietraject (dispatcher wegvervoer, douanedeclarant of magazijnbeheer).

Studenten Transport en Logistiek CSP Terminals

Knelpuntberoepen in de logistiek sector? Word deel van de oplossing

Als logistiek profiel in de desbetreffende specialisatie Dispatcher / Douanedeclarant / Magazijnbeheerder kan je vrijwel bij elke organisatie je toegevoegde waarde bewijzen. Je kan kiezen uit verschillende carrièrepaden: naast een functie in de transportsector of in de haven, zijn er ook mogelijkheden bij zowel overheidsinstanties als productiebedrijven.

Sollicitatietraining

Tijdens je opleiding bereiden we je niet alleen inhoudelijk voor op een job. We geven je ook sollicitatietraining zodat je sterk in je schoenen staat wanneer je de arbeidsmarkt op gaat. Jezelf verkopen is nu eenmaal niet evident.

Dagonderwijs

In het dagtraject kan je het reguliere traject volgen als voltijds student. Als voltijds student combineer je momenten op de campus met momenten op de werkplek. Stage en werkplekleren hebben een prominente plaats in deze duale opleiding.

  • Tijdens semester 1 ben je 5 dagen per week op campus
  • Tijdens semester 2 ben je 4 dagen per week op campus, 1 dag op de werkplek
  • Tijdens semester 3 ben je 2 dagen per week op campus, 3 dagen op de werkplek
  • Tijdens semester 4 ben je fulltime aanwezig op de werkplek

Wil je het dagtraject combineren met je job of een andere studie? Of heb je al een opleiding hoger onderwijs gevolgd, en kom je in aanmerking voor vrijstellingen? Dan kan een traject op maat opgemaakt worden. Contacteer Stefanie Linthout voor meer informatie: stefanie.linthout [at] howest.be

Traject in samenwerking met VDAB

Ben je werkzoekende?

Dan kan je onder bepaalde voorwaarden gratis instappen in de opleiding via VDAB. Volg je deze opleiding als werkzoekende via VDAB, dan geniet je van volgende voordelen:

  • Je behoudt je werkloosheidsuitkering tijdens je studie
  • Het inschrijvingsgeld en kosten voor leermateriaal worden terugbetaald
  • Je komt in aanmerking voor een verplaatsings- of kinderopvangvergoeding
  • Je leert een knelpuntberoep aan

Meer informatie en de voorwaarden vind je op de volgende website: Gratis diploma via VDAB | VDAB

Neem vrijblijvend contact op met randy.lamiere [at] howest.be voor bijkomende informatie.

Kostprijs
Kostprijs

Wat kost jouw inschrijving? En heb je recht op een studietoelage?

Lees meer

Starten in februari
Starten in februari

Je hebt het gevoel dat je niet de juiste studiekeuze hebt gemaakt, maar je wilt niet bij de pakken blijven zitten? Start een nieuwe opleiding in februari! Het kan!

Lees meer

Inschrijven
Inschrijven

Je kan je nu reeds online registreren. Na het afsluiten van de registratie ontvang je een mail met alle info nodig voor je definitieve inschrijving. Reserveer nu al jouw plek bij Howest!

Lees meer

Infodag
Zaterdag 6 mei
VAN 10u TOT 16u
Meer info

Kom langs op onze infodagen

Dit zijn de eerstvolgende infodagen voor Brugge:

Alle infodagen

Meer info?

Ontvang de brochure per post
Schrijf je in op de nieuwsbrief van deze opleiding.

Studenten krijgen uitleg over opleiding aan Howest

Troeven van de opleiding

Garantie op werkzekerheid maar ook op een veelzijdige job!

De opleiding is officieel erkend door de VDAB. Wat zich afspeelt in de (wereld)economie heeft (in)direct gevolgen op de logistieke wereld, waardoor de sector continu in beweging is. 

 

Website VDAB

Haalbare stap vanuit secundair onderwijs

Voor de meeste studenten uit het secundair onderwijs is dit graduaat een haalbare opleiding aangezien we heel praktijkgericht werken. Zo zorgen we voor een vlotte overstap naar het hoger onderwijs.

We beperken de theoretische kennis tot het noodzakelijke. De nadruk ligt bij de kennis en vaardigheden die je nodig hebt als expert in logistiek en transport. We bouwen het tempo gedurende vier semesters gestaag op. Zo heb je tijd om in het hoger onderwijs te groeien.

Vanuit en met de praktijk

In deze opleiding leer je al doende. Vanaf dag 1 oefen je met concrete vraagstukken uit het werkveld. De focus ligt dus op de praktijk, net zoals later in je job.

Werkplekleren maakt meer dan de helft van de opleiding uit. Je leert dus van en met het werkveld. Ook de meeste lesgevers hebben praktijkervaring in de logistieke sector of staan nog deels in het werkveld.

Veel stages

Tijdens dit graduaat leg je een uniek stagetraject af. Je loopt namelijk 3 keer stage verspreid over 2 jaar. 

In je eerste stage (in het tweede semester) zet je de eerste stappen in het werkveld. In het tweede jaar krijg je de mogelijkheid om via twee stages binnen hetzelfde stagebedrijf alle finesses van je gekozen afstudeerrichting te leren kennen (dispatcher, magazijnbeheerder of douanedeclarant).

Digitale tools

Doorheen de opleiding maken de studenten kennis met verschillende software pakketten. Binnen het Erasmus+ project Logipro werkt de opleiding samen met verschillende internationale partners om een virtuele leeromgeving te ontwikkelen.

Website Logipro

Kwaliteit

Howest heeft de voorbije jaren een sterke kwaliteitscultuur opgebouwd. Onze gedeelde waarden Serve – Empower – Care dragen bij tot het verbeteren van de dagelijkse praktijk en de uitstraling van onze hogeschool.

Lees meer

Samenwerken

Howest heeft een breed aanbod van samenwerkingsmogelijkheden met studenten. Samen met onze studenten zoeken we naar oplossingen voor reële cases aangebracht door onze partners. Tijdens die samenwerking zie je de studenten aan het werk, beoordeel je mee hun werk en indien het klikt, kan je hen aanwerven na afstuderen. 

Howest anticipeert via onderzoek ook op de behoeften van de maatschappij in het algemeen en het brede socio-economische werkveld in het bijzonder. De hogeschool kiest bewust voor nieuwe profielen en innovatieve niches. Op die manier werkt de onderwijsorganisatie mee aan het ombuigen van de fameuze West-Vlaamse braindrain in een braingain.

Bekijk onze onderzoeksprojecten

In een graduaatsopleiding ligt de focus op werkplekleren. Samenwerkingen met bedrijven en organisaties staat hier dus centraal.

Een kort project, een volledige projectweek of een semester lang samenwerken met een groep graduaatsstudenten? Contacteer onze opleidingen voor een samenwerking op maat. ​ ​

Wil je een stageproject indienen en zo in contact komen met vers Howest talent? Gebruik hiervoor het Howest stageplatform.

Kruisbestuiving is belangrijk voor nieuwe ideeën! Daar zijn we ons volledig van bewust. Daarom investeert Howest in incubatoren op de verschillende campussen. Studenten, onderzoekers, maar ook externe starters werken er onder één dak aan de uitbouw van hun eigen project.

Bovendien organiseren we onze incubatoren thematisch. Dat zorgt voor zeer veel specialistische kennis op één centrale plaats. Combineer dit met de nabijheid van andere starters en er ontstaat een frisse dynamiek, een open vizier en kruisbestuiving. Studenten aan Howest die werken aan hun eigen bedrijf kunnen een gratis werkplek krijgen in één van de incubatoren.

Laptops
Transport & Logistiek

Ik ben altijd al geïntrigeerd geweest door hoe een product van bij de productie tot bij de consument belandt.

Zeker nu meer en meer via internet wordt gekocht. Computers, voedingsmiddelen, geneesmiddelen of een auto, allemaal leggen ze een hele weg af voor ze bij de klacht terechtkomen.

De graduaatsopleiding Transport & Logistiek is de ideale richting om inzicht te krijgen in dit proces. Het is ook een zeer afwisselende richting met veel mogelijkheden na het behalen van je diploma. Nog een belangrijker pluspunt: vacatures voor gediplomeerde logistieke medewerkers zijn er momenteel in overvloed.

Jarne Desmet
Tweedejaars student

Overtuigd? Schrijf je in!

Heb je jouw keuze gemaakt? Wij kijken ernaar uit om je op te nemen in onze Howest-community! 

Alle informatie over inschrijven vind je via onderstaande link. 

Schrijf je in

Studenten in pauze met koffie op de campus

FAQ

Vind je niet wat je zoekt of heb je specifieke vraag over deze opleiding. Neem gerust contact met ons op. 

Stefanie Linthout
Stefanie Linthout

Curriculumverantwoordelijke

Contacteer

Indien je een laptop koopt via Howest, kan je hier bekijken welke laptop de richting aanraadt. Indien je een laptop hebt of zelf een nieuw toestel wil kopen, dient deze minimum te voldoen aan dezelfde specificaties. 

Wil je graag een semester in het buitenland studeren? Of spreekt een internationale stage jou aan? Dat kan! Je ontdekt alle mogelijkheden om binnen Howest naar het buitenland te gaan op deze pagina. Tijdens je studies maken we jouw buitenlands avontuur samen concreet! 

De opleiding Transport en Logistiek gaat door in Brugge. Je krijgt les in de gebouwen van Campus Brugge Station.

De stap naar het hoger onderwijs is niet voor iedereen vanzelfsprekend. We leveren aan Howest dan ook heel wat inspanningen om je tijdens je studies te ondersteunen en je op een optimale manier je studietraject te laten doorlopen. Als je een enigszins ander traject wenst te volgen binnen een opleiding, kan je bij de trajectbegeleiders terecht. Je kan om diverse redenen voor zo een individueel traject kiezen. De trajectbegeleider zal je in al deze omstandigheden helpen om de voor jou optimale weg uit te stippelen! De trajectbegeleiding gebeurt in samenspraak met Lieven Van Hyfte (lieven.van.hyfte [at] howest.be) en Stefanie Linthout (stefanie.linthout [at] howest.be).

Het aantal examens is in T&L beperkt, omdat we vooral inzetten op permanente evaluatie. Zo word je non-stop gecoacht, opgevolgd en geëvalueerd door je lectoren. Je weet dus op elk moment waar je staat en kan jezelf constant bijsturen. Aanwezigheid tijdens de lessen is dus een must.

Je kiest inderdaad zelf een stageplaats naargelang je eigen interesses. In je zoektocht word je intensief begeleid door de lectoren. Belangrijk is een stagebedrijf te kiezen dat een gevarieerd takenpakket kan aanbieden hetgeen nauw aansluit bij de opleiding.