Een unieke, veelzijdige informaticus

Als Bachelor Toegepaste Informatica kan je de toekomst van technologie helpen vormgeven. Je ontwikkelt innovatieve oplossingen voor uiteenlopende bedrijfs- en maatschappelijke problemen.

Met een bachelor in Toegepaste Informatica leer je hoe je software en websites ontwikkelt, databases beheert en serverinfrastructuur opzet. Je leert hoe probleemoplossend denkt en communiceert met andere professionals . Met deze vaardigheden zul je klaar zijn om de toekomst van technologie vorm te geven door innovatieve oplossingen te ontwikkelen voor bedrijfs- en maatschappelijke problemen. Word deel van deze snel groeiende en veelbelovende IT-sector.

Bovenop deze stevige IT basis kies je vanaf het tweede jaar topics uit een afstudeerrichting of keuzetraject:

 • AI Professional: je hebt de vaardigheden om lerende technologie in te zetten om systemen bij te sturen en te verbeteren.
 • Cyber Security Professional: word een expert in cybersecurity, je hebt de vaardigheden om bedrijven en organisaties te beschermen tegen cyberdreigingen en cybercrime
 • Software Engineer: ontwikkel web-, mobiele- en cloudtoepassingen. Gestructureerd coderen in een team, testen van code, deployen in de cloud. Kortom, je bent helemaal klaar om ingezet te worden in het belangrijke domein van softwaredevelopment en devops.
 • Web3 Engineer: professionaliseer in de nieuwste technologieën en word een expert in digital ownership, blockchain en Web3 bedrijfsprocessen.
students working together
 Artificiële Intelligentie
Afstudeerrichting
Artificiële Intelligentie

Denk je graag technisch maar ook out-of-the-box?

ICT & Blockchain Consultant
Keuzetraject
ICT & Blockchain Consultant

Opgepast, met ingang van academiejaar 2023-24 wordt dit traject, me

Cyber Security Professional
Keuzetraject
Cyber Security Professional

De student verdiept zich in de specifieke problemen op gebied van

Software Engineer
Keuzetraject
Software Engineer

Onze passie is het ontwikkelen van

Web3 Engineer
Keuzetraject
Web3 Engineer

Als Web3 Engineer leer je hoe je innovatieve applicaties en netwerken ontwikkelt en beveiligt. Je gebruikt hierbij onder meer blockchains Ethereum, Solidity en Hyperledger Fabric en specificaties zoals SOLID.

Jouw lesrooster 

Toegepaste Informatica studeren is een full time job ! Vooral in het eerste jaar zorgen een goed op elkaar afgestemde afwisseling van hoorcolleges in de voormiddag en werkcolleges in de namiddag ervoor dat je je snel inwerkt in de boeiende wereld van de informatica. Hieronder kan je een voorbeeld lesrooster consulteren. Dit kan per academiejaar uiteraard afwijken. Het definitief lesrooster wordt in september gecommuniceerd. 

Lesrooster academiejaar 2022-2023 :  eerste jaar, eerste semester 

student werkt aan laptop
Eerste jaar

De studenten maken pas hun definitieve keuze na het eerste jaar. In dit eerste jaar hebben alle studenten dus samen les. De lesdagen worden telkens ingedeeld in een deel hoorcollege (voormiddag) en een werkcollege (namiddag).

De theoretische leerstof die je krijgt in de voormiddag wordt toegepast in de namiddagsessies. De lessen in de voormiddag volg je in groep terwijl in de namiddag je via de coaches individuele begeleiding en feedback krijgt.

Tweede jaar

In het tweede jaar krijg je al een aantal specialisatiemodules uit je keuzetraject. Naast een aantal basisvakken verdiep je je in je keuzetraject en heb je ondermeer een eerste internationale ervaring. 

Derde jaar

Het laatste jaar wordt opgesplitst in twee helften. In de eerste helft vervolledig je je kennis rond je keuzetraject met een aantal specialisatiemodules.

De tweede jaarhelft bestaat uit een stage en een bachelorproef. Dit kan zowel in het binnen- als buitenland.

students during a job fair

Tal van jobkansen

Informaticus is een knelpuntberoep. Tal van jobkansen dus, zoals: 

 • Web & Mobile Developer
 • Full-Stack Developer
 • Backend Developer
 • Business Intelligence Consultant
 • Netwerk & Systems Engineer
 • Forensics Expert
 • Penetration Tester
 • Risk & Security Consultant
 • IT Consultant
 • ERP Consultant
 • Data Privacy Officer
 • Blockchain Consultant
 • ... 

KMO of multinational?

Je kan zowel in een grote multinational als een kleine KMO functioneren.

Veel studenten komen uit andere provincies bij ons studeren. Niet enkel voor onze unieke keuzetrajecten, vele praktijkprojecten en werkcolleges op maat, maar ook omdat we de reputatie hebben bij het werkveld om een kwalitatief diploma af te leveren.

Dagonderwijs

Deze opleiding kan via een driejarig dagtraject volgen. Het eerste jaar is gemeenschappelijk met de studenten uit de verschillende keuzetrajecten. Vanaf het tweede jaar krijg je je unieke keuze- of specialisatiemodules.

Verkort traject

Heb je reeds een diploma in de toegepaste informatica in een ander keuze- of specialisatiedomein dan kan je via een verkort programma een ander keuzetraject volgen.

Via dit verkorte traject kan je op 1 jaar tijd een tweede diploma met een andere specialisatie behalen.

Verkort traject na bachor 

Verkort traject na graduaat

Microdegree in afstandsonderwijs

Het Cyber Security Professional keuzetraject kan ook volledig vanop afstand worden gevolgd. We hebben hiervoor 2 trajecten van 1 jaar ontwikkeld die je asynchroon en zelfstandig kan combineren met een full-time job.

Meer informatie over deze navormingstrajecten kan je vinden op de pagina van CSP@HOME Essentials en CSP@HOME Expert.

Kostprijs
Kostprijs

Wat kost jouw inschrijving? En heb je recht op een studietoelage?

Lees meer

Starten in februari
Starten in februari

Je hebt het gevoel dat je niet de juiste studiekeuze hebt gemaakt, maar je wilt niet bij de pakken blijven zitten? Start een nieuwe opleiding in februari! Het kan!

Lees meer

Inschrijven
Inschrijven

Je kan je nu reeds online registreren. Na het afsluiten van de registratie ontvang je een mail met alle info nodig voor je definitieve inschrijving. Reserveer nu al jouw plek bij Howest!

Lees meer

Infodag
Zaterdag 6 mei
VAN 10u TOT 16u
Meer info

Kom langs op onze infodagen

Dit zijn de eerstvolgende infodagen voor Brugge:

Alle infodagen

Meer info?

Ontvang de brochure per post
Schrijf je in op de nieuwsbrief van deze opleiding.

Studenten krijgen uitleg over opleiding aan Howest

Troeven van de opleiding

Projecten en werkveld

In Toegepaste Informatica zijn er naast de practica en de labs heel wat reële cases die worden uitgewerkt in projecten.

Dat zijn projectvragen van bedrijven of ideeën die ontstaan zijn tijdens de opleiding. Hiermee ga je aan de slag. Ook neem je zelf initiatief om, samen met de eindgebruikers én begeleid door de docenten, het project tot een mooi resultaat te brengen.

Sommige van die projecten worden verdergezet in een startup die studenten zelf oprichten.

Studiereizen en seminars

Toegepaste Informatica gaat op studiebezoek naar toonaangevende informaticabeurzen zoals: Info Security(Brussel of Utrecht), ICT & Logistiek (Utrecht), Supply Chain Innovations (Antwerpen), congressen en seminars met internationale uitstraling zoals Devoxx (Antwerpen), BruCON (Gent), FOSDEM (Brussel) en er is zelfs een (vrijblijvende) opleidingsreis naar Silicon Valley (San Francisco) of China.

Tot slot staan er ook bedrijfsbezoeken en een bezoek aan het Europees parlement op het programma.

Certificaten

Het behalen van een certificatie is voor vele mensen een echte boost voor hun carrière. Deze kosten vaak bij andere instanties duizenden euro’s. Howest biedt de mogelijkheid om tijdens uw opleiding, gratis of aan een zeer sterk verminderde prijs, heel wat certificaten te behalen!

Internationalisering

IT-netwerken stoppen niet bij onze landsgrenzen. Als IT-professional werk je vaak binnen een internationale context. Hierdoor zijn soft skills en internationale ervaring heel belangrijke troeven. Wij stimuleren dan ook onze studenten om hun horizon te verruimen. 

Zo staat er alvast een internationale projectweek op het programma bij een partnerinstelling. Daarnaast kan je stage lopen en/of studeren in het buitenland. We hebben relaties met hogescholen, organisaties en bedrijven gespreid over Europa en nog veel verder: USA, Gambië, India, Mauritius, Mexico, Zuid-Afrika, Zuid-Korea, ...

Tot slot kan je ook naar internationale conferenties, en op studiereis naar Silicon Valley of China.

Inschrijven

Je kan je nu reeds online registreren. Na het afsluiten van de registratie ontvang je een mail met alle info nodig voor je definitieve inschrijving. Reserveer nu al jouw plek bij Howest!

Lees meer

Kwaliteit

Howest heeft de voorbije jaren een sterke kwaliteitscultuur opgebouwd. Onze gedeelde waarden Serve – Empower – Care dragen bij tot het verbeteren van de dagelijkse praktijk en de uitstraling van onze hogeschool.

Lees meer

Samenwerken

Howest heeft een breed aanbod van samenwerkingsmogelijkheden met studenten. Samen met onze studenten zoeken we naar oplossingen voor reële cases aangebracht door onze partners. Tijdens die samenwerking zie je de studenten aan het werk, beoordeel je mee hun werk en indien het klikt, kan je hen aanwerven na afstuderen. 

Howest anticipeert via onderzoek ook op de behoeften van de maatschappij in het algemeen en het brede socio-economische werkveld in het bijzonder. De hogeschool kiest bewust voor nieuwe profielen en innovatieve niches. Op die manier werkt de onderwijsorganisatie mee aan het ombuigen van de fameuze West-Vlaamse braindrain in een braingain.

Bekijk onze onderzoeksprojecten

Een bachelorproef, een brainstorm, een projectweek of een semester lang samenwerken met een groep studenten? Contacteer onze opleidingen voor een samenwerking op maat. ​ ​

Wil je een stageproject indienen en zo in contact komen met vers Howest talent? Gebruik hiervoor het Howest stageplatform.

  Kruisbestuiving is belangrijk voor nieuwe ideeën! Daar zijn we ons volledig van bewust. Daarom investeert Howest in incubatoren op de verschillende campussen. Studenten, onderzoekers, maar ook externe starters werken er onder één dak aan de uitbouw van hun eigen project.

  Bovendien organiseren we onze incubatoren thematisch. Dat zorgt voor zeer veel specialistische kennis op één centrale plaats. Combineer dit met de nabijheid van andere starters en er ontstaat een frisse dynamiek, een open vizier en kruisbestuiving. Studenten aan Howest die werken aan hun eigen bedrijf kunnen een gratis werkplek krijgen in één van de incubatoren.

  Laptops
  The Level

  Hét grote pluspunt bij Howest is de persoonlijke aanpak. De lectoren kennen elke student en volgen je nauw op. De gebouwen van Howest hebben bovendien een ziel. Op de bruisende campussen heerst een gemoedelijke sfeer onder studenten en lectoren. Ook bij het administratief personeel en Stuvo staat de deur altijd open.

  Aan deze hogeschool leer je niet enkel in boeken, je stapt ook de wereld in en oefent in de praktijk. De uitgebreide stages bereiden je voor op de arbeidsmarkt. Na de opleiding ben je klaar voor het echte werk of kan je verder studeren als je dat wil.

  Evy Schacht
  Howest Alumna 2021

  Overtuigd? Schrijf je in!

  Heb je jouw keuze gemaakt? Wij kijken ernaar uit om je op te nemen in onze Howest-community! 

  Alle informatie over inschrijven vind je via onderstaande link. 

  Schrijf je in

  Studenten in pauze met koffie op de campus

  FAQ

  Vind je niet wat je zoekt of heb je specifieke vraag over deze opleiding. Neem gerust contact met ons op. 

  Guy Van Eeckhout
  Guy Van Eeckhout

  Opleidingscoördinator 

  Contacteer

  Indien je een laptop koopt via Howest, kan je hier bekijken welke laptop de richting aanraadt. Indien je een laptop hebt of zelf een nieuw toestel wil kopen, dient deze minimum te voldoen aan dezelfde specificaties. 

  Wil je graag een semester in het buitenland studeren? Of spreekt een internationale stage jou aan? Dat kan! Je ontdekt alle mogelijkheden om binnen Howest naar het buitenland te gaan op deze pagina. Tijdens je studies maken we jouw buitenlands avontuur samen concreet! 

  Voorkennis op het vlak van informatica is handig, maar geen noodzaak. Wil je je toch wat voorbereiden, dan is er onze instapcursus programmeren en web, maar die inhoud komt ook in de lessen aan bod.

  Voor wiskunde verwachten we dat je minimum 4 uur per week wiskunde hebt gehad in het secundair. Is dit niet het geval, dan zijn de instapcursussen wiskunde aanbevolen. Om je verder te helpen, richten we tijdens het academiejaar ook monitoraten in (herhalings- en begeleidingssessies). 

  We nemen de term toegepast in Toegepaste Informatica zeer letterlijk. Als professionele bachelor is het de bedoeling dat je dingen enigszins begrijpt maar de absolute meerwaarde zit in het uitvoeren en doen! Het vele projectwerk, de vele werkcolleges en labo’s bewijzen dat je zelf aan de slag gaat. We geloven dan ook dat passie en motivatie de sleutel is naar succes. Het euforisch gevoel na al het harde werk van een project valt dan ook niet te onderschatten. Hoe verder je in de opleiding vordert, hoe meer het belang van praktische taken naar boven komt. Helemaal op het einde is er dan de kers op de taart met de stage.

  De meeste studenten komen uit wetenschappelijke richtingen in het ASO of uit informaticabeheer en boekhouden-informatica in het TSO. Heb je geen informatica gehad? Dat is geen probleem. Wil je je toch al wat voorbereiden voor de lessen starten? Dan je een van de instapcursussen programmeren of web volgen. Er zijn ook instapcursussen wiskunde als je minder dan 4 uur wiskunde hebt gehad in het secundair. 

  We maken vanaf dag één gebruik van de modernste ontwikkeltechnieken. Onze code EN projecten worden beheerd door marktleiders binnen het vakgebied. We hanteren steeds de principes van Continuous Development & Integration. Dit helpt ons om een echte DevOps cultuur op te bouwen, en nieuwe technologie zoals bijvoorbeeld GitHub Copilot en chatGPT te omarmen. In de eerste jaren ligt de focus voornamelijk op het gebruiken van deze mogelijkheden, maar later bouwen we hierop verder om alles te integreren en ook zelf op te zetten. We differentiëren ons ook met het aanbod van onze specialisatiedomeinen. Zo zijn we marktleider in cybersecurity en bieden we een volwaardige afstudeerrichting Artificial Intelligence (AI) aan.  In het traject Software Engineering komen heel wat innovatieve ontwikkeltechnologieën aan bod en kan het DevOps verhaal volop uitgediept worden.   Daarnaast leer je in het uniek traject Web3 software veilig en gedistribueerd (democratisch) op te zetten, maar ook de principes van digitale eigendom en identiteit in bestaande applicaties te voorzien.