Bachelor Toegepaste Informatica

Bachelor Toegepaste Informatica
"Toegepaste Informatica biedt de ideale opleiding om een brede waaier aan IT-competenties te verwerven."

Je wordt opgeleid tot een innoverende en veelzijdige informaticus met specialisatie full stack-web ontwikkeling, secure software development, web & mobile native apps, blockchain architectuur en development, digitalisering van bedrijfsprocessen (ERP, CRM, WMS & MES), cybercrime, web- en netwerk pentesten, forensische analyse, malware analyse en reverse engineering. Je maakt kennis met Big Data, IoT en IT-wetgeving (GDPR). 

Bovenop een stevige basis IT, kies je vanaf het tweede jaar topics uit een keuzetraject:

  • AI Business Professional: je wordt uitgedaagd om voorbij de huidige implementaties van ICT te kijken.
  • Cyber Security Professional: je organiseert de cybersecurity en rekent af met cybercrime
  • ICT & Blockchain consultant: je adviseert bedrijven bij het implementeren van de nieuwste technologieën
  • Software Engineer: je ontwikkelt web, mobiele cloud en IoT oplossingen

Keuzetrajecten binnen deze opleiding

Afstudeerrichting
Keuzetraject

Getuigenissen

"‘The expert in anything was once a beginner’ – Howest-studenten als schakel van een One Accenture team
"

Cindy De Laet

"‘The expert in anything was once a beginner’ – Howest-studenten als schakel van een One Accenture team
"

Cindy De Laet

Toegepaste Informatica

De rol van een IT consultant binnen Accenture is zeer gevarieerd:

  • Technologie staat centraal in de loopbaan van al onze IT consultants
  • Het wereldwijde Accenture network & klanten waaraan we onze diensten verlenen, geven onze mensen de gelegenheid om hun bestaande kwaliteiten verder uit te diepen en de experten van morgen te worden.
  • In een notendop, IT is meer dan coderen of computers in elkaar knutselen alleen . Elk profiel - technisch/functioneel of anderen eerder in een adviserende rol naar onze klanten toe - zal zijn uitdaging vinden in ons breed portfolio

De laatste jaren hebben wij verschillende HOWEST-studenten mogen verwelkomen voor hun stage binnen Accenture Technology. Deze projecten maken deel uit van een stage programma, met aangepaste coaching en begeleiding. Tijdens de stageperiode (3 maanden), maken ze deel uit van een groter Accenture team, waarin ze samen kunnen bouwen aan hun gemeenschappelijk doel.

Enkele voorbeelden uit wat we de voorbije jaren hebben kunnen realiseren met de HOWEST-studenten:

  • Online capacity platform – Delen van onze expertise en ervaring op het gebied van New IT  - Agile
  • Op maat gebouwd knowledge management systeem voor het Accenture Shared Service Center -  Onderdeel van een groter intern transformatie programma
  • Mobile Check-in app - Delen van onze expertise en ervaring op het gebied van New IT - Mobile

We staan er telkens opnieuw van versteld, hoe snel deze jonge mensen geïntegreerd zijn en met hun typische out of the box thinking een nieuwe wind kunnen geven binnen het team.

Verschillende van deze studenten maken ondertussen deel uit van het Accenture network!

Nu aan de slag bij ...

Accenture

"Ik begin nu aan mijn tweede kwartaal bij Accenture en elke dag geniet ik van mijn opleiding."

Joris Vanhecke

"Ik begin nu aan mijn tweede kwartaal bij Accenture en elke dag geniet ik van mijn opleiding."

Joris Vanhecke

Toegepaste Informatica

Ik begin nu aan mijn tweede kwartaal bij Accenture en elke dag geniet ik van mijn opleiding, het is pas in het echte veld dat je merkt hoeveel je 
opleiding waard is.

De kans die ik gekregen heb bij Accenture had niet mogelijk geweest zonder de CCCP-opleiding, waarvoor duizendmaal dank!

Nu aan de slag bij ...

IT Security Associate at Accenture Belgium & Luxembourg

"Doordat men bij Howest de studenten steeds de nieuwste programmeertalen en frameworks aanleert, verrast het ons steeds hoe snel de stagiairs zich bij Somko kunnen inwerken."

Stéphane Peltot

"Doordat men bij Howest de studenten steeds de nieuwste programmeertalen en frameworks aanleert, verrast het ons steeds hoe snel de stagiairs zich bij Somko kunnen inwerken."

Stéphane Peltot

Toegepaste Informatica

De IT wereld is één van de meest snel evoluerende sectoren waar er bijna iedere dag nieuwe programmeertalen en frameworks ontstaan. Als softwarebedrijf zijn wij niet alleen mee met onze tijd maar proberen wij ook zelf de trends te bepalen. We zijn daarom steeds op zoek naar nieuwe technologieën en methodologieën. Wij verwachten dan ook van onze medewerkers zich niet vastklampen aan wat ze reeds kennen maar steeds op zoek gaan naar nieuwe uitdagingen. Out of the comfort zone!

Doordat men bij Howest voor de opleiding Software & Systems Engineer de studenten steeds de nieuwste programmeertalen en frameworks aanleert, verrast het ons steeds hoe snel de stagiairs van Howest zich bij Somko kunnen inwerken. Zo goed zelfs dat we ze tot nu toe steeds een job hebben aangeboden.

Als gastprofessor bedrijfsmanagement probeer ik ook de eerstejaarsstudenten warm te maken voor de opleiding ICT Consultant. Een opleiding waarin men leert om de bedrijfsprocessen te vertalen in software en waar de studenten een ideale mix voorgeschoteld krijgen van academische fundamenten en praktische kennis zodat men dadelijk klaar is voor het bedrijfsleven.

Nu aan de slag bij ...

Somko

"Probleem oplossend denken in een business context– ondersteund door IT."

Paul Janssens

"Probleem oplossend denken in een business context– ondersteund door IT."

Paul Janssens

Toegepaste Informatica

Wij hebben het geluk dat we geboren zijn in de 21ste eeuw waar technologie z’n kop meer dan ooit opsteekt. Vandaar dat het net interessant is om je toe te wijden aan een opleiding binnen IT, want leuker dan nieuwe technologie uitproberen is om zelf een pionier te zijn op dit vlak.

Om je klaar te stomen voor deze digital shift kun je bij Howest binnen de studiekeuze IT je inschrijven voor drie verschillende specialisaties. Begonnen in development, geëindigd in consultancy. Onder de vleugels van docent Thijs Martens heb ik mijn passie gevonden in technologie te gebruiken binnen een business context.

Het eerste jaar in toegepaste informatica kent veel overlappingen onder de drie trajecten, dus is het nog niet direct nodig om al een finale keuze op te geven vanaf het begin van je studies. Het summum van je studie is een bachelorproef die hand in hand gaat met je stage. Dit biedt de mogelijkheid om direct een leuke job aan de haak te slaan of gewoon al wat te proeven van de arbeidsmarkt.

Wist je dat ...

In zijn tweede jaar IT behaalde Paul met zijn collega student Yentl Jacobs een eerste prijs voor de hackathon Thomas More "Towards a sustainable mobile Tourism Guide".

"Stagestudenten Howest helpen de toekomst van Savaco voorbereiden."

Bart Cosaert

"Stagestudenten Howest helpen de toekomst van Savaco voorbereiden."

Bart Cosaert

Toegepaste Informatica

Er zijn weinig sectoren die zo snel vernieuwen als de IT-sector. Cloud computing, digitale transformatie, data analytics,…
met de regelmaat van de klok worden nieuwe technologieën en producten geïntroduceerd.


Aan zo’n hoog tempo, dat zelfs een professioneel IT bedrijf als Savaco die evoluties niet altijd even intensief kan opvolgen.
Onze klanten komen op de eerste plaats - uiteraard - en geheel terecht verwachten zij dat wij hen correct informeren over nieuwe evoluties. Vandaar dat we blij zijn dat we beroep kunnen doen op de enthousiaste ondersteuning van Howest stagestudenten, elk jaar opnieuw.


We geven hen concrete onderzoeksopdrachten, vragen hen nieuwe technologie grondig uit te testen, goed te documenteren
en kennisoverdrachten te organiseren voor onze technische teams.  En niet zelden kunnen ze deze opgedane kennis direct gebruiken als ze na het afstuderen bij Savaco aan de slag kunnen gaan.

Nu aan de slag bij ...

Savaco - Business Development Manager

"Informatica met een link naar het bedrijfsleven."

Sien

"Informatica met een link naar het bedrijfsleven."

Sien

Toegepaste Informatica

In het middelbaar volgde ik Boekhouding-Informatica en was ik ervan overtuigd dat ik boekhouder zou worden. Maar toen kwam ik voor het eerst in contact met IT. Het programmatisch redeneren vond ik fantastisch, dus besloot ik om Toegepaste Informatica te studeren in Howest.

In het begin van mijn studies dacht ik dat ik enkel nog zou programmeren. Toch had ik graag mijn bedrijfskennis willen uitbreiden. Dankzij enkele lectoren ontdekte ik het keuzetraject ICT Consultant. In dit traject leerde ik bedrijfsproblemen op te lossen m.b.v. informatica, de perfecte mix voor mij. Omdat Howest nauw samenwerkt met bedrijven, kregen we vaak projecten die uit het echte bedrijfsleven komen. Hierdoor kregen alle studenten een zeer duidelijk beeld van onze toekomstige job. Dit motiveert ons om nog meer ons best te doen om de projecten tot een goed einde te brengen.

Momenteel ben ik begonnen met mijn eerste job. Dankzij mijn opleiding in Howest heb ik een ruime basiskennis in ERP, CRM, BI en WMS. Dit helpt mij enorm om zo snel mogelijk te integreren in mijn positie als consultant.

Wist je dat ...

Behalen van de 2e plaats  bij Hack The Future: BI

Te werk bij mijn stagebedrijf Ad Ultima Group

Infomomenten

Infodag

vrijdag tot zaterdag
07/05 - 08/05
Infodag

Infodag

zaterdag
26/06 10u-16u
Infodag

Infodag

zaterdag
28/08 10u-13u
Infodag

Infodag

vrijdag
10/09 17u-20u
Infodag