Bachelor Toegepaste Informatica

Bachelor Toegepaste Informatica
"Toegepaste Informatica biedt de ideale opleiding om een brede waaier aan IT-competenties te verwerven."

Je wordt opgeleid tot een innoverende en veelzijdige informaticus met specialisatie full stack-web ontwikkeling, secure software development, web & mobile native apps, blockchain architectuur en development, digitalisering van bedrijfsprocessen (ERP, CRM, WMS & MES), cybercrime, web- en netwerk pentesten, forensische analyse, malware analyse en reverse engineering. Je maakt kennis met Big Data, IoT en IT-wetgeving (GDPR). 

Bovenop een stevige basis IT, kies je vanaf het tweede jaar topics uit een keuzetraject:

  • AI Business Professional: je wordt uitgedaagd om voorbij de huidige implementaties van ICT te kijken.
  • Cyber Security Professional: je organiseert de cybersecurity en rekent af met cybercrime.
  • ICT & Blockchain Consultant: je adviseert bedrijven bij het implementeren van de nieuwste technologieën.
  • Software Engineer: je ontwikkelt web, mobiele cloud en IoT oplossingen.

Keuzetrajecten van de opleiding Bachelor Toegepaste Informatica

Afstudeerrichting
Keuzetraject

Passie voor jouw toekomst​

Howest is veel meer dan een hogeschool met 24 bachelor- en 12 graduaatsopleidingen. ​

Het is een hogeschool met passie voor jouw toekomst. Een hogeschool waar elke student centraal staat en waar we die via persoonlijke begeleiding op weg zetten naar een diploma dat voorsprong geeft op de arbeidsmarkt.​

Jouw toekomst

Informaticus is een knelpuntberoep. Tal van jobkansen dus, zoals: Web & Mobile Developer, Full-Stack Developer, Backend Developer, Business Intelligence Consultant, Netwerk & Systems Engineer, Forensics Expert, Penetration Tester, Risk & Security Consultant, IT Consultant, ERP Consultant, Data Privacy Officer, Blockchain Consultant, ...

Onze troeven

Binnen onze bacheloropleiding Toegepaste informatica zijn er 4 keuzetrajecten: AI Business Professional, Cyber Security Professional, ICT & Blockchain consultant en Software Engineer.

Onderzoek en dienstverlening

Naast onderwijs is er binnen de opleiding Toegepaste informatica ook plaats voor toegepast onderzoek en dienstverlening waarbij zowel lectoren als studenten betrokken worden. De thema’s waar rond gewerkt wordt zijn innovatieve webplatformen, Cyber en Industrial Security, Blockchain, Artificiële Intelligentie, Robotic Process Automation, Augmented Reality, Privacy Preserving technieken en 5G.

De opleiding in beeld

Een beeld zegt meer dan duizend woorden. Graag geven we je een sneakpreview van wat je te wachten staat.

72157697189380475

Waar heb ik les?

Campus Brugge Station – BST5

Campus Brugge Station bevindt zich vlak bij het station van Brugge en op wandelafstand van alles waar de stad zo bekend om is: de Reien, de Grote Markt, de Burg of de vele winkeltjes, cafeetjes en koffiebars. Op de campus zitten trouwens bedrijven die er een lokaal huren – het werkveld is dus letterlijk vlakbij!

Contact details:

Rijselstraat 5
8200 Brugge
+32 50 38 12 77
brugge@howest.be
Meer info en routeplan

Veelgestelde vragen over de opleiding

Welke voorkennis heb ik nodig?

Voorkennis op het vlak van informatica is handig, maar geen noodzaak. Wil je je toch wat voorbereiden, dan is er onze instapcursus programmeren en web, maar die inhoud komt ook in de lessen aan bod.

Voor wiskunde verwachten we dat je minimum 4 uur per week wiskunde hebt gehad in het secundair. Is dit niet het geval, dan zijn de instapcursussen wiskunde aanbevolen. Om je verder te helpen, richten we tijdens het academiejaar ook monitoraten in (herhalings- en begeleidingssessies). 

Hoe ziet een lesrooster/academische kalender eruit? Zijn er springuren? Vroeg uit de veren? 's Avonds lang les?

In de voormiddag, als de aandacht scherp staat, zijn er hoorcolleges. In de namiddag worden de geziene topics ingeoefende tijdens een werkcollege. Soms is er ook een vrijblijvende herhalingsles voor wie een topic niet goed onder de knie heeft. 

Een voorbeeld van een lesrooster en academische kalender vind je via deze link.

Hoe groot zijn de groepen in de hoor- en werkcolleges?

In de hoorcolleges maakt de omvang van de groep niet zoveel uit, want daar geeft de lesgever les en uitleg en demonstreert hij heel wat zaken.

In de werkcolleges is de begeleiding veel intenser en per 20 à 25 studenten is er een coach die je begeleidt. 

Toegepaste Informatica aan Howest telt heel specifieke trajecten. Hoe bouwen jullie zelf de kennis op?

De opleiding telt een goed uitgebouwde onderzoeksgroep. De link tussen Onderzoek & Dienstverlening en Onderwijs is intens, waardoor cursussen inhoudelijk voortdurend up-to-date gehouden kunnen worden. 

In welk type bedrijven kan ik als Cyber Security Professional na mijn studies aan de slag?

Je kan terecht in een softwarebedrijf als security specialist, maar ook in een specifiek securitybedrijf. Er zijn ook al securitybedrijven ontstaan uit de schoot van Howest. Je profiel is ook gegeerd voor de grote consultancybedrijven. 

Is er enkel in Brussel werk voor een Cyber Security Professional? Hoe zit het met de werkzekerheid?

Securitybedrijven vind je in heel Vlaanderen. Sommige in de regio Brugge zijn zelfs ontstaat uit de schoot van de opleiding. Aangezien security alsmaar belangrijk worden en meer en meer apparaten gekoppeld worden aan het internet, wordt de nood aan security professionals alleen maar groter. 

Hoe word ik begeleid tijdens het eerste semester?

We volgen de voortgang van elke student op tijdens en na de werkcolleges. In november kan je tijdens een deelexamen checken waar je staat. Heb je iets niet goed begrepen, dan kan je ingerichte herhalingslessen volgen.

Moet ik zelf een stagebedrijf zoeken?

Onze opleiding heeft heel veel contacten voor stages. We richten zelfs een stagemarkt in waarop stagiairs en bedrijven kennis met elkaar kunnen maken. Uiteraard kan je ook zelf een nieuw stagebedrijf aanbrengen. 

Is Toegepaste Informatica theoretisch? Of juist heel praktisch?

We nemen de term toegepast in Toegepaste Informatica zeer letterlijk. Als professionele bachelor is het de bedoeling dat je dingen enigszins begrijpt maar de absolute meerwaarde zit in het uitvoeren en doen! Het vele projectwerk, de vele werkcolleges en labo’s bewijzen dat je zelf aan de slag gaat. We geloven dan ook dat passie en motivatie de sleutel is naar succes. Het euforisch gevoel na al het harde werk van een project valt dan ook niet te onderschatten. Hoe verder je in de opleiding vordert, hoe meer het belang van praktische taken naar boven komt. Helemaal op het einde is er dan de kers op de taart met de stage.

Uit welke richtingen komen de meeste studenten? Is de opleiding haalbaar als ik geen informatica heb gekregen in het middelbaar?

De meeste studenten komen uit wetenschappelijke richtingen in het ASO of uit informaticabeheer en boekhouden-informatica in het TSO. Heb je geen informatica gehad? Dat is geen probleem. Wil je je toch al wat voorbereiden voor de lessen starten? Dan je een van de instapcursussen programmeren of web volgen. Er zijn ook instapcursussen wiskunde als je minder dan 4 uur wiskunde hebt gehad in het secundair. 

Wat is het verschil tussen de trajecten ICT & Blockchain Consultant (IBC) en AI Business Professional (AIBP)?

Bij ICT & Blockchain Consultant ligt de focus op het optimaliseren van processen door een bestaand platform in te zetten. Bij AI Business Professional ligt de focus op het optimaliseren van bedrijfsprocessen door data-driven intelligentie aan de systemen toe te voegen. Beide trajecten vereisen echter een brede basiskennis informatica, die in de eerste semesters aan bod komt. 

Krijg ik veel wiskunde en talen?

De wiskunde is beperkt tot wat belangrijk en relevant is en tot wat het werkveld verwacht van een bachelor. Je krijgt geen specifieke lessen Frans en Engels. Je kennis uit het secundair moet volstaan om de opdrachten van het internationaal project tot een goed einde te brengen. Bij die opdrachten word je begeleid door een taaldocent. 

Wanneer moet ik een keuze maken tussen de 4 trajecten?

Die keuze maak je in het tweede jaar. Het eerste jaar geeft je een gemeenschappelijke basis, waarin heel wat inhouden uit de keuzetrajecten zijn verwerkt. 

In welke bedrijven kan ik op stage? In Vlaanderen, Brussel en internationaal?

Je loopt stage in een IT-bedrijf of een bedrijf met een IT-afdeling. Dit kan in je buurt zijn, maar we hebben contacten in heel Vlaanderen en Brussel. Ook een internationale stage is een mogelijkheid. We organiseren een stagemarkt om je bij je keuze te helpen. 

Is de opleiding internationaal georiënteerd?

Je krijgt genoeg mogelijkheden om contacten te leggen met buitenlandse studenten. Zowel op de eigen campus als tijdens je stage of studie in het buitenland. Je kan ook deelnemen aan internationale projecten. 

Werken informatici nog altijd alleen, in een kelder, onder een zoemende tl-lamp?

Moderne informatici zijn actieve teamspelers die in een open sfeer samenwerken met collega's en klanten.

Welke laptop moet ik hebben?

Per opleiding kan je een lijst van laptops raadplegen op howest.be/laptops. Je laptop kan je aankopen op howest.academicshop.be. Belangrijk voor deze opleiding is dat je voldoende geheugen hebt (16 GB intern en extern minimaal 256 GB SSD, maar beter 512 GB) en een sterke processor (minstens i5 of vergelijkbaar). Heb je al een laptop die min of meer dezelfde specificaties heeft, probeer die dan eerst in te zetten voor je in een nieuwe investeert. Een webcam is een must. 

Welke (internationale) projecten zijn er tijdens de opleiding?

Je kan deelnemen aan heel wat internationale projecten. Je kan een project kiezen dat op Howest plaatsvindt en waar studenten van andere landen aan kunnen deelnemen, of je kiest een project bij een partner in Europa of ver daarbuiten (India, China of Zuid-Afrika). Het aantal deelnemers aan deze internationale projecten is beperkt per hogeschool. Op basis van je resultaten in het eerste jaar wordt rekening gehouden met je voorkeur. 

Hoeveel kost deze opleiding?

Een overzicht van de kosten van de opleiding vind je via de wegwijzer.

Wat wordt er bedoeld met de term 'informatica' in de opleiding Toegepaste Informatica?

Met termen als IT, ICT, computerpersonen, computerwetenschappen, informatica, … is het soms niet makkelijk om het verschil te ontdekken in het onderwijslandschap. Informatica betekent voor ons 'IT voor business'. We kijken naar alle computergerelateerde elementen die van belang zijn in een bedrijf, een organisatie of een informatieflow. Dit gaat van een ondersteunende rol om systemen te beheren en op te zetten tot het maken en uitwerken van oplossingen waarbij we telkens “business” meerwaarde in het achterhoofd houden. In het IT-landschap zijn we dan ook het meest gegeerde IT-profiel.

Wat is het verschil tussen de opleiding Multimedia and Creative Technologies en de opleiding Toegepaste Informatica aan Howest?

Toegepaste Informatica focust zich op IT-vaardigheden die direct kunnen ingezet worden in een bedrijfsomgeving. Welk keuzetraject men ook volgt men wordt een solution engineer die de technische bagage combineert met de nodige analytische en bedrijfskundige inzichten om de beste oplossing voor te stellen.

Waarin blinkt TI aan Howest uit tov andere professionele bachelors informatica?

We maken gebruik van moderne technieken rechtstreeks uit het werkveld vanaf dag één. Voor de kenners onder ons: we verkennen onmiddellijk tools zoals Git en gebruiken principes van Continuous Integration, die automatische feedback op code geven.

In de eerste jaren ligt de focus op gebruiken en later bouwen we hierop om alles te begrijpen en het eventueel zelf ook op te zetten. We differentiëren ons ook met het aanbod van de keuzetrajecten. Zo zijn we marktleider in Cyber Security Professional en bieden met ICT & Blockchain Consultant en AI Business Professional unieke trajecten aan. In Software Engineer komen heel wat innovatieve ontwikkeltechnologieën aan bod en is er sterke aandacht voor DevOps.

Praktische info

Studentenvoorzieningen en Stuvo

De dienst studentenvoorzieningen (Stuvo) is een professionele dienst die alle studenten van Howest en UGent (campus Kortrijk) de kans geeft om in optimale omstandigheden te studeren en die het leven aan de hogeschool of universiteit boeiend, aangenaam en zorgeloos wil maken.

Studentensecretariaat

Voor informatie over je inschrijving aan Howest en je administratief dossier kan je het studentensecretariaat contacteren.

Ben je al overtuigd van je studiekeuze? Nu inschrijven

Getuigenissen

"‘The expert in anything was once a beginner’ – Howest-studenten als schakel van een One Accenture team
"

Cindy De Laet

"‘The expert in anything was once a beginner’ – Howest-studenten als schakel van een One Accenture team
"

Cindy De Laet

Bachelor Toegepaste Informatica

De rol van een IT consultant binnen Accenture is zeer gevarieerd:

  • Technologie staat centraal in de loopbaan van al onze IT consultants
  • Het wereldwijde Accenture network & klanten waaraan we onze diensten verlenen, geven onze mensen de gelegenheid om hun bestaande kwaliteiten verder uit te diepen en de experten van morgen te worden.
  • In een notendop, IT is meer dan coderen of computers in elkaar knutselen alleen . Elk profiel - technisch/functioneel of anderen eerder in een adviserende rol naar onze klanten toe - zal zijn uitdaging vinden in ons breed portfolio

De laatste jaren hebben wij verschillende HOWEST-studenten mogen verwelkomen voor hun stage binnen Accenture Technology. Deze projecten maken deel uit van een stage programma, met aangepaste coaching en begeleiding. Tijdens de stageperiode (3 maanden), maken ze deel uit van een groter Accenture team, waarin ze samen kunnen bouwen aan hun gemeenschappelijk doel.

Enkele voorbeelden uit wat we de voorbije jaren hebben kunnen realiseren met de HOWEST-studenten:

  • Online capacity platform – Delen van onze expertise en ervaring op het gebied van New IT  - Agile
  • Op maat gebouwd knowledge management systeem voor het Accenture Shared Service Center -  Onderdeel van een groter intern transformatie programma
  • Mobile Check-in app - Delen van onze expertise en ervaring op het gebied van New IT - Mobile

We staan er telkens opnieuw van versteld, hoe snel deze jonge mensen geïntegreerd zijn en met hun typische out of the box thinking een nieuwe wind kunnen geven binnen het team.

Verschillende van deze studenten maken ondertussen deel uit van het Accenture network!

Nu aan de slag bij ...

Accenture

"Ik begin nu aan mijn tweede kwartaal bij Accenture en elke dag geniet ik van mijn opleiding."

Joris Vanhecke

"Ik begin nu aan mijn tweede kwartaal bij Accenture en elke dag geniet ik van mijn opleiding."

Joris Vanhecke

Bachelor Toegepaste Informatica

Ik begin nu aan mijn tweede kwartaal bij Accenture en elke dag geniet ik van mijn opleiding, het is pas in het echte veld dat je merkt hoeveel je 
opleiding waard is.

De kans die ik gekregen heb bij Accenture had niet mogelijk geweest zonder de CCCP-opleiding, waarvoor duizendmaal dank!

Nu aan de slag bij ...

IT Security Associate at Accenture Belgium & Luxembourg

"Doordat men bij Howest de studenten steeds de nieuwste programmeertalen en frameworks aanleert, verrast het ons steeds hoe snel de stagiairs zich bij Somko kunnen inwerken."

Stéphane Peltot

"Doordat men bij Howest de studenten steeds de nieuwste programmeertalen en frameworks aanleert, verrast het ons steeds hoe snel de stagiairs zich bij Somko kunnen inwerken."

Stéphane Peltot

Bachelor Toegepaste Informatica

De IT wereld is één van de meest snel evoluerende sectoren waar er bijna iedere dag nieuwe programmeertalen en frameworks ontstaan. Als softwarebedrijf zijn wij niet alleen mee met onze tijd maar proberen wij ook zelf de trends te bepalen. We zijn daarom steeds op zoek naar nieuwe technologieën en methodologieën. Wij verwachten dan ook van onze medewerkers zich niet vastklampen aan wat ze reeds kennen maar steeds op zoek gaan naar nieuwe uitdagingen. Out of the comfort zone!

Doordat men bij Howest voor de opleiding Software & Systems Engineer de studenten steeds de nieuwste programmeertalen en frameworks aanleert, verrast het ons steeds hoe snel de stagiairs van Howest zich bij Somko kunnen inwerken. Zo goed zelfs dat we ze tot nu toe steeds een job hebben aangeboden.

Als gastprofessor bedrijfsmanagement probeer ik ook de eerstejaarsstudenten warm te maken voor de opleiding ICT Consultant. Een opleiding waarin men leert om de bedrijfsprocessen te vertalen in software en waar de studenten een ideale mix voorgeschoteld krijgen van academische fundamenten en praktische kennis zodat men dadelijk klaar is voor het bedrijfsleven.

Nu aan de slag bij ...

Somko

"Probleem oplossend denken in een business context– ondersteund door IT."

Paul Janssens

"Probleem oplossend denken in een business context– ondersteund door IT."

Paul Janssens

Bachelor Toegepaste Informatica

Wij hebben het geluk dat we geboren zijn in de 21ste eeuw waar technologie z’n kop meer dan ooit opsteekt. Vandaar dat het net interessant is om je toe te wijden aan een opleiding binnen IT, want leuker dan nieuwe technologie uitproberen is om zelf een pionier te zijn op dit vlak.

Om je klaar te stomen voor deze digital shift kun je bij Howest binnen de studiekeuze IT je inschrijven voor drie verschillende specialisaties. Begonnen in development, geëindigd in consultancy. Onder de vleugels van docent Thijs Martens heb ik mijn passie gevonden in technologie te gebruiken binnen een business context.

Het eerste jaar in toegepaste informatica kent veel overlappingen onder de drie trajecten, dus is het nog niet direct nodig om al een finale keuze op te geven vanaf het begin van je studies. Het summum van je studie is een bachelorproef die hand in hand gaat met je stage. Dit biedt de mogelijkheid om direct een leuke job aan de haak te slaan of gewoon al wat te proeven van de arbeidsmarkt.

Wist je dat ...

In zijn tweede jaar IT behaalde Paul met zijn collega student Yentl Jacobs een eerste prijs voor de hackathon Thomas More "Towards a sustainable mobile Tourism Guide".

"Stagestudenten Howest helpen de toekomst van Savaco voorbereiden."

Bart Cosaert

"Stagestudenten Howest helpen de toekomst van Savaco voorbereiden."

Bart Cosaert

Bachelor Toegepaste Informatica

Er zijn weinig sectoren die zo snel vernieuwen als de IT-sector. Cloud computing, digitale transformatie, data analytics,…
met de regelmaat van de klok worden nieuwe technologieën en producten geïntroduceerd.


Aan zo’n hoog tempo, dat zelfs een professioneel IT bedrijf als Savaco die evoluties niet altijd even intensief kan opvolgen.
Onze klanten komen op de eerste plaats - uiteraard - en geheel terecht verwachten zij dat wij hen correct informeren over nieuwe evoluties. Vandaar dat we blij zijn dat we beroep kunnen doen op de enthousiaste ondersteuning van Howest stagestudenten, elk jaar opnieuw.


We geven hen concrete onderzoeksopdrachten, vragen hen nieuwe technologie grondig uit te testen, goed te documenteren
en kennisoverdrachten te organiseren voor onze technische teams.  En niet zelden kunnen ze deze opgedane kennis direct gebruiken als ze na het afstuderen bij Savaco aan de slag kunnen gaan.

Nu aan de slag bij ...

Savaco - Business Development Manager

"Informatica met een link naar het bedrijfsleven."

Sien

"Informatica met een link naar het bedrijfsleven."

Sien

Bachelor Toegepaste Informatica

In het middelbaar volgde ik Boekhouding-Informatica en was ik ervan overtuigd dat ik boekhouder zou worden. Maar toen kwam ik voor het eerst in contact met IT. Het programmatisch redeneren vond ik fantastisch, dus besloot ik om Toegepaste Informatica te studeren in Howest.

In het begin van mijn studies dacht ik dat ik enkel nog zou programmeren. Toch had ik graag mijn bedrijfskennis willen uitbreiden. Dankzij enkele lectoren ontdekte ik het keuzetraject ICT Consultant. In dit traject leerde ik bedrijfsproblemen op te lossen m.b.v. informatica, de perfecte mix voor mij. Omdat Howest nauw samenwerkt met bedrijven, kregen we vaak projecten die uit het echte bedrijfsleven komen. Hierdoor kregen alle studenten een zeer duidelijk beeld van onze toekomstige job. Dit motiveert ons om nog meer ons best te doen om de projecten tot een goed einde te brengen.

Momenteel ben ik begonnen met mijn eerste job. Dankzij mijn opleiding in Howest heb ik een ruime basiskennis in ERP, CRM, BI en WMS. Dit helpt mij enorm om zo snel mogelijk te integreren in mijn positie als consultant.

Wist je dat ...

Behalen van de 2e plaats  bij Hack The Future: BI

Te werk bij mijn stagebedrijf Ad Ultima Group

Volg de bacheloropleiding Toegepaste Informatica op sociale media