Overslaan en naar de inhoud gaan

Word de digital accountant van morgen

Wil je kantoren en bedrijven later een staaltje accounting magic laten zien? Heb je oog voor detail, voor voor klantvragen en stalen zenuwen als het op deadlines aankomt? Ben je nauwkeurig en kijk je graag naar de cijfers na de komma? Dan is de graduaatsopleiding Accounting Administration (Boekhouden) echt iets voor jou!

In twee jaar stomen we je klaar tot een digital accountant die organisaties en bedrijven toont waar fiscale, financiële en administratieve opportuniteiten liggen. Daarvoor leer je financiële gegevens verzamelen, verwerken én interpreteren. Je krijgt ook alle hedendaagse digitale tools in de vingers om een boekhouding te organiseren, boekhoudkundige verrichtingen te beheren en jaarrekeningen op te stellen en te analyseren. We ontwikkelen ook je communicatieve vaardigheden, want de accountant van vandaag zit niet op een eiland.

Met je diploma op zak ben je een veelgevraagde spilfiguur die helemaal klaar is om meerwaarde te bieden aan bedrijven of in accountantskantoren.

Howest - Graduaat Accounting Administration

Jouw lesrooster 

Elke week heb je 20 tot 24 uur les. De lesuren sluiten daarbij zo goed mogelijk op elkaar aan. Het lesrooster kan per academiejaar afwijken en communiceren we in september.

In de opleidingsbrochure vind je alvast een voorbeeld van de vakken en modules die je per semester krijgt.

accounting administration

Eerste jaar

Het opleidingsprogramma is opgebouwd uit vier pijlers:

  • Boekhouden en administratie: Met drie boekhoudmodules (basis, voortgezet en expert) bouw je een brede en stevige boekhoudkundige bagage op. We doen dat altijd vanuit een digitale invalshoek.
  • Fiscale context: Btw, personenbelasting en vennootschapsbelasting hebben straks geen geheimen meer voor jou.
  • Boekhoudkundige inzichten: De werking van bedrijven doorlichten en begrijpen? Kostprijzen berekenen en budgetten opstellen? De boekhouding analyseren? Yes, you can!
  • Juridische context: Dankzij een stevige basiskennis recht kan je later partners doorverwijzen naar de juiste partijen. Daarnaast kan je ze bijstaan in de keuze voor de juiste ondernemingsvorm en ze begeleiden in de evolutie van de onderneming.

Doorheen het volledige opleidingsprogramma leggen we de focus op werkplekleren en digitalisering. Vanaf dag één ga je op verkenning in het werkveld, zijn er gastcolleges en krijg je cases uit het werkveld voorgeschoteld. Zo doe je meteen praktische kennis op en ben je na afstuderen meteen inzetbaar.

Bekijk het opleidingsprogramma van het dagtraject

Tweede jaar

In het tweede jaar volg je de laatste modules op de campus en daarna ga je volop aan de slag met en in het werkveld.

Samen met je team werk je een praktijkcase uit, waarbij je de boekhoudcyclus van a tot z doorloopt.

Je loopt in het laatste jaar ook twee keer stage (15 dagen en 50 dagen). Zo kan je volop proeven van de diversiteit die de accountancywereld te bieden heeft.

Raadpleeg de ECTS-fiches van deze opleiding
accounting administration

Meteen inzetbaar met je diploma

Werkzekerheid is met een praktisch profiel als het jouwe een garantie. Accountant is bovendien een knelpuntberoep.

Als gegradueerde in de Accounting Administration ben je dan ook helemaal klaar om de arbeidsmarkt te betreden en er meteen meerwaarde te bieden.

Als digital accountant kan je op heel veel plaatsen aan de slag:

  • in een accountantskantoor
  • op de boekhoudkundige afdeling van een kmo of een grote onderneming
  • in financiële instellingen
  • bij de overheid

Ook qua focus heb je keuze: je kan je richten op boekhoudkundige, fiscale of administratieve aspecten.

Met je diploma graduaat in de Accounting Administration krijg je toegang tot het traject van het ITAA (Institute for Tax Advisors & Accountants) om de hoedanigheid van een (intern) gecertificeerd accountant of belastingadviseur te verkrijgen.

Verder studeren?

Wil je graag een bachelordiploma behalen? Dat kan! Aan Howest kan je via een verkort traject het bachelordiploma Bedrijfsmanagement (afstudeerrichting Accountancy-Fiscaliteit) behalen.

Opleiding volgen als werkzoekende

De graduaatsopleiding Accounting Administration leidt op tot een knelpuntberoep en is erkend door de VDAB. Als je via de VDAB de opleiding volgt kan je je recht op uitkering behouden en geniet je financiële voordelen. Voor de voorwaarden kan je terecht op de website van de vdab.

Kwaliteitsvolle opleiding

Kwaliteitszorg zit ingebed in de dagelijkse werking van onze opleidingen. We verbeteren continu en systematisch de kwaliteit van onze opleidingen. De betrokkenheid van studenten, werkveld en alumni is hierbij cruciaal. Lees meer over de kwaliteitszorg van onze opleidingen.

De graduaatsopleiding Accounting Administration maakt sinds 2018 deel uit van de hogeschool. De opleiding doorliep een Toets Nieuwe Opleiding uitgevoerd door de NVAO. Het rapport van deze Toets Nieuwe Opleiding is hier te raadplegen. In 2025-2026 doorloopt de opleiding een accreditatie door de NVAO. Na deze accreditatie volgt de opleiding de zesjarige kwaliteitszorgcyclus van onze eigen regie.

Recent afgestudeerden van de graduaatsopleiding Accounting Administration zijn tevreden over de kwaliteit van de gevolgde opleiding. Consulteer hier enkele kerncijfers over de tevredenheid.

Opleidingskwaliteitszorg aan Howest
Kostenraming voor deze opleiding
Studiefinanciering

De sociale dienst van Stuvo staat klaar om je in alle discretie te ondersteunen bij financiële vragen. Bekijk samen of je in aanmerking komt voor studiefinanciering.

Lees meer

Inschrijven

Je kan je vanaf 1 maart registreren voor 2024-25. Na het afsluiten van de registratie ontvang je een mail met alle info nodig voor je definitieve inschrijving. Reserveer nu al jouw plek bij Howest!

Lees meer

Infodag
Zaterdag 4 mei
VAN 10u TOT 13u
Meer info

Kom langs op onze infodagen

Dit zijn de eerstvolgende infodagen voor Brugge:

Alle infodagen

Meer info?

Ontvang de brochure per post
Schrijf je in op de nieuwsbrief van deze opleiding.

Student met brochure van Howest

Troeven van de opleiding

Praktijkgericht

Bijna de helft van de opleidingstijd sta je rechtstreeks in contact met het werkveld. Zo kan je je opgedane kennis meteen toepassen en uitbreiden. Hierbij word je gecoacht en begeleid door de lectoren en experten uit het werkveld.

Digitalisering

Vanaf dag één scherpen we je digitale skills aan. Zo kan je later vlot overweg met de digitale tools die accountantskantoren, bedrijven, organisaties en overheidsinstellingen gebruiken. Voorafgaande computerkennis is niet nodig, wel een gezonde goesting om in een digitale omgeving te werken.

Social skills

Goed en efficiënt communiceren vormt een sleutelcompetentie voor je latere job. Daarom werk je tijdens de projecten in team en kom je in contact met verschillende actoren. Zo ontwikkel je je social skills: je leert communiceren met klanten, kennis delen met collega’s en informatie opvragen bij sociaal secretariaten, financiële instellingen of de overheid.

Starten in september of februari

Het graduaat in de Accounting Administration biedt je de flexibiliteit om je eigen traject te bepalen. Je kan namelijk kiezen voor het tweejarige modeltraject in dagonderwijs dat start in september of in februari.

Ook een traject op maat kan uitgestippeld worden doordat elke module op elk moment georganiseerd wordt in het dagtraject.

VDAB-knelpuntberoep

Accountant is een knelpuntberoep dat erkend is door VDAB. Ben je werkzoekend, dan kan je de opleiding via VDAB volgen. Je behoudt dan je recht op uitkering en geniet van financiële voordelen. Meer info.

Samenwerken

Howest heeft een breed aanbod van samenwerkingsmogelijkheden met studenten. Samen met onze studenten zoeken we naar oplossingen voor reële cases aangebracht door onze partners. Tijdens die samenwerking zie je de studenten aan het werk, beoordeel je mee hun werk en indien het klikt, kan je hen aanwerven na afstuderen. 

Howest anticipeert via onderzoek ook op de behoeften van de maatschappij in het algemeen en het brede socio-economische werkveld in het bijzonder. De hogeschool kiest bewust voor nieuwe profielen en innovatieve niches. Op die manier werkt de onderwijsorganisatie mee aan het ombuigen van de fameuze West-Vlaamse braindrain in een braingain.

Bekijk onze onderzoeksprojecten

In een graduaatsopleiding ligt de focus op werkplekleren. Samenwerkingen met bedrijven en organisaties staat hier dus centraal.

Een kort project, een volledige projectweek of een semester lang samenwerken met een groep graduaatsstudenten? Contacteer onze opleidingen voor een samenwerking op maat. ​ ​

Wil je een stageproject indienen en zo in contact komen met vers Howest talent? Gebruik hiervoor het Howest stageplatform.

Kruisbestuiving is belangrijk voor nieuwe ideeën! Daar zijn we ons volledig van bewust. Daarom investeert Howest in incubatoren op de verschillende campussen. Studenten, onderzoekers, maar ook externe starters werken er onder één dak aan de uitbouw van hun eigen project.

Bovendien organiseren we onze incubatoren thematisch. Dat zorgt voor zeer veel specialistische kennis op één centrale plaats. Combineer dit met de nabijheid van andere starters en er ontstaat een frisse dynamiek, een open vizier en kruisbestuiving. Studenten aan Howest die werken aan hun eigen bedrijf kunnen een gratis werkplek krijgen in één van de incubatoren.

Laptops
accounting administration

Ik was geïnteresseerd in het bedrijfsleven, maar twijfelde of hoger onderwijs wel iets voor mij was. Deze opleiding was het perfecte antwoord! Op amper 2 jaar tijd krijg je een sterke basis van boekhouden, fiscaliteit en recht. In de lessen wordt altijd duidelijk de link gelegd naar de praktijk en word je geholpen om jezelf te ontplooien als professional.
Ik mocht mijn studieperiode ook afsluiten met een stage bij de FOD Financiën, waarbij ik nog verder ondergedompeld werd in de wereld van de fiscaliteit. Maar dankzij deze opleiding kon ik me een volwaardig lid van het team voelen.

Yasmine Ghysels
Howest Alumna

Overtuigd? Schrijf je in!

Heb je jouw keuze gemaakt? Wij kijken ernaar uit om je op te nemen in onze Howest-community! 

Alle informatie over inschrijven vind je via onderstaande link. 

Schrijf je in

Studenten in pauze met koffie op de campus

FAQ

Vind je niet wat je zoekt of heb je specifieke vraag over deze opleiding. Neem gerust contact met ons op.

Lieselot Casier

Lieselot Casier

Opleidingscoördinator

Indien je een laptop koopt via Howest, kan je bekijken welke laptop de opleiding aanraadt. Indien je een laptop hebt of zelf een nieuw toestel wil kopen, dient deze minimum te voldoen aan dezelfde specificaties.

Bekijk welke laptop de opleiding aanraadt

Wil je graag een semester in het buitenland studeren? Of spreekt een internationale stage jou aan? Dat kan! Je ontdekt alle mogelijkheden om binnen Howest naar het buitenland te gaan op deze pagina. Tijdens je studies maken we jouw buitenlands avontuur samen concreet!