Bachelor Toegepaste Architectuur
In de bachelor Toegepaste Architectuur sla je de brug tussen architectuur en het bouwproces, met heel veel aandacht voor de praktische kant. Je krijgt dus zowel het architecturale als het bouwkundige aspect onder de knie, maar er gaat ook aandacht naar het visualiseren van architectuurprojecten.
Die veelzijdigheid is het grote verschil met een pure opleiding architectuur of bouw. Je leert namelijk niet enkel hoe een gebouw functioneel ontworpen wordt, maar ook en vooral hoe het gebouwd wordt.
Toegepaste Architectuur is naast praktijkgericht ook zeer toekomstgericht. BIM (Building Information Modeling) vindt steeds meer ingang in de bouwwereld. Via deze methode koppel je informatie van het bouwproces aan een virtueel gebouwmodel. Ook andere softwareprogramma’s die eigen zijn aan de bouwsector komen uitgebreid aan bod.
Het studieprogramma bestaat uit vier pijlers: Analyseren, Detailleren, Visualiseren en Organiserend ontwerpen + Uitvoerend ontwerpen. De eerste drie pijlers geven je de theorie die nodig is voor het uitwerken van de architectuurprojecten uit de vierde pijler. In deze praktijkpijler werk je eerst rond een eenvoudige gezinswoning, maar evolueer je naar complexere projecten zoals appartementen of niet-residentiële gebouwen.
Klaar om uit te groeien tot een specialist voor het bouwen van morgen? Word jij een multi-inzetbare kracht voor architectenbureaus, bouwbedrijven of ingenieursbureaus? Lees dan zeker verder!
Keuzepakketten
Vanaf september 2023 kunnen de studenten van de bacheloropleiding Toegepaste Architectuur in het laatste jaar kiezen uit drie keuzepakketten: Architectuur, Virtueel bouwen en Duurzaam renoveren. Deze specialisatiemogelijkheden sluiten naadloos aan op de noden van het werkveld en maken het voor de studenten mogelijk om zich à la carte te verdiepen in een specifiek vakdomein en verder te professionaliseren in het eigen interessegebied.
Online infoavonden starten in februari
Wil je een opleiding starten aan Howest vanaf februari 2023? Dat kan! Tijdens de online infoavonden op 1 en 14 februari (van 17u tot 20u) staan de trajectbegeleiders voor je klaar om je meer info te geven en antwoord te formuleren op al je vragen.
Maak kennis met de opleiding
Aan Howest ben je aan het juiste adres om in februari een andere weg in te slaan. Misschien is je gekozen opleiding niet wat je ervan verwacht? Of ben je aan het werk, maar wil je liever terug gaan studeren? De lectoren en trajectbegeleiders helpen je graag verder via mail.
Passie voor jouw toekomst
Howest is veel meer dan een hogeschool met 24 bachelor- en 12 graduaatsopleidingen.
Het is een hogeschool met passie voor jouw toekomst. Een hogeschool waar elke student centraal staat en waar we die via persoonlijke begeleiding op weg zetten naar een diploma dat voorsprong geeft op de arbeidsmarkt.

Keuzepakketten Bachelor Toegepaste Architectuur

Jouw toekomst

Onze troeven

Meet & greet

Go international

Onderzoek en dienstverlening
Waar heb ik les?
Campus Brugge Station – BST1
Campus Brugge Station bevindt zich vlak bij het station van Brugge en op wandelafstand van alles waar de stad zo bekend om is: de Reien, de Grote Markt, de Burg of de vele winkeltjes, cafeetjes en koffiebars. Op de campus zitten trouwens bedrijven die er een lokaal huren – het werkveld is dus letterlijk vlakbij!
Contact details:
Spoorwegstraat 4
8200 Brugge
+32 50 68 26 66
brugge@howest.be
Meer info en routeplan
Voorkennis
Nee, alle vakken en programma’s worden van nul aangeleerd. Startende studenten komen uit verschillende voortrajecten, zowel uit ASO, TSO als KSO en er zijn ook trajecten voor studenten die via VDAB de opleiding volgen.
In sommige modules wordt basiswiskunde toegepast, maar we starten steeds van nul. Een goed begrip van basismeetkunde (stelling van Pythagoras en goniometrie) is geen overbodige luxe, maar ook dat lichten we op het gepaste moment toe.
We tekenen niet met de hand, alles gebeurt met aangeleerde softwarepakketten.
Enige affiniteit met architectuur en/of bouwen is mooi meegenomen, maar het is geen absolute vereiste. De lessen zijn erop gericht je alles aan te leren zonder voorkennis. Het spreekt wel voor zich dat je interesse hebt om later in de bouwsector te werken.
Van een bachelor Toegepaste Architectuur verwachten we dat je een context kan analyseren en interpreteren en een gebouw/ruimte/volume kan organiseren en vormgeven in die context. Hier is dus ruimtelijk inzicht en analytisch vermogen voor nodig. Creatieve insteken worden gestimuleerd, maar zijn niet noodzakelijk.
Elk jaar wordt tijdens een internationale projectweek op een alternatieve wijze met een actueel thema geëxperimenteerd. Die week ga je in groep creatief om met materialen, concepten, ideeën en wordt je creatieve geest gevoed met inspiratiesessies van architecten, buitenlandse professoren, kunstenaars, …
Tijdens je opleiding
De computer wordt jouw beste vriend (lees: je zal vele uren achter je scherm doorbrengen).
Dit is beperkt, een maquette wordt niet verwacht bij elke atelieropdracht.
De lessen worden zeer praktisch aangepakt en je wordt stapsgewijs opgevolgd. De reële praktijksituatie wordt zoveel mogelijk gesimuleerd tijdens ateliers in beperkte groepen, waar je de opgedane kennis steeds praktisch toepast. Je werkt zowel individueel als in groep, telkens met de ondersteuning van een coach.
De lessen gaan steeds door in blokken van 2 uur en worden ingepland tussen 8u15 en 17u45. Springuren vermijden we zoveel mogelijk. Bij het opstellen van het lessenrooster streven we naar een halve vrije dag per week om taken te maken en de leerstof te verwerken.
Onze opleiding draagt internationalisering hoog in het vaandel. We stimuleren onze studenten op dit vlak op verschillende manieren:
- Internationale projectweek
- Internationale studiereizen en pilootreizen
- Internationale uitwisselingen
Dat kan zeker. In het verleden zijn al heel wat studenten voor hun stage naar het buitenland getrokken.
De architectuurprojecten (georganiseerd in ateliers) vormen de kapstok van de opleiding. Daarnaast wordt in 3 aansluitende pijlers leerstof aangeleerd en opgebouwd die stelselmatig wordt toegepast in de architectuurprojecten. De complexiteit en schaal van die architectuurprojecten neemt gaandeweg toe. De opdrachten worden zo opgebouwd dat elke courante bouwmethode, gebouwtype en fase in het bouwproces aan bod komt. Zo ben je zeer goed voorbereid om het werkveld in te duiken.
BIM staat voor Building Information Modeling. Hierbij bouwen we virtueel het gemaakte ontwerp aan de hand van gespecialiseerde software. Praktisch leer je eerst eenvoudige gebouwen modelleren in 3D. Gaandeweg leer je deze modellen verder uitwerken en detailleren om vervolgens informatie over deze gebouwen te kunnen presenteren en te delen/vergelijken met andere bouwpartners. Goeie BIM-skills maken je onmisbaar in de huidige bouwwereld.
Wat na je opleiding?
Na de bachelor Toegepaste Architectuur kan je verschillende richtingen uit.
- Wil je beginnen werken? Dan kan je meteen aan de slag bij architectenbureaus, studiebureaus, aannemersbedrijven, visualisatiestudio’s, overheden, ...
- Wil je verder studeren? Dan kan je een van onze graduaatsopleidingen volgen, een schakelprogramma volgen naar de master Architectuur of Industrieel Ingenieur Bouwkunde.
Verschillende postgraduaten sluiten aan op de bachelor Toegepaste Architectuur:
Ja, je diploma biedt je veel werkzekerheid. Toegepaste Architectuur leidt namelijk naar een knelpuntberoep.
Nee. Je kan na je studies Toegepaste Architectuur wel via een schakelprogramma een verkort traject voor de master Architectuur volgen. Dat is in België het enige diploma dat toegang geeft tot het beroep van architect.
Praktisch
De opleiding Toegepaste Architectuur telt in totaal zo'n 300 studenten, waarvan ongeveer 120 in het eerste jaar. Je krijgt echter nooit les in één grote groep. Hoorcolleges worden over het algemeen georganiseerd in twee groepen, praktijklessen gaan door in kleinere groepen van zo'n tien studenten per coach.
De minimumvereisten van je laptop kan je via deze link raadplegen. Deze vereisten zijn belangrijk voor het gebruik van de software. Voldoet je huidige laptop niet, dan kan je via Howest een passend toestel aanschaffen.
De opleiding kan als iets duurder beschouwd worden doordat je een voldoende krachtige laptop nodig hebt en plannen en posters moet afdrukken.
Een overzicht van de kosten van de opleiding vind je via de wegwijzer.
Je kan inschrijven tot 1 november. Na deze datum dien je een ‘aanvraag laattijdige inschrijving’ in. Maar het spreekt voor zich dat je best inschrijft vóór de kick-offweek en de daaropvolgende eerste lesweek.
Ja, maar door een strikte volgtijdelijkheid van het opleidingsprogramma is het aantal mogelijkheden eerder beperkt.
Aangezien we in de opleiding zeer veel praktijkgerichte opdrachten echt persoonlijk en individueel begeleiden en coachen, kan je deze opleiding niet in afstandsonderwijs volgen.
De opleiding vraagt veel werkijver en een grote inzet. Als student met een specifiek statuut (werkstatuut, topsport, politiek, …) kan je steeds faciliteiten aanvragen. Hiervoor kan je terecht bij de talentcoach van de campus.
Een voorbeeld van een lesrooster en academische kalender vind je via deze link.
Zij-instromers
Met dit diploma kan je een verkort traject van 117 studiepunten volgen. Na twee jaar heb je dan je bachelordiploma Toegepaste Architectuur op zak. Bij dit traject stap je in in het tweede jaar en ben je vrijgesteld voor de modules Analyseren S3 en Analyseren S4. Bijkomend volg je wel Bouwcomfort binnen de pijler Detailleren.
Met dit diploma kan je een verkort traject van 120 studiepunten volgen. Na twee jaar heb je dan het bachelordiploma Toegepaste Architectuur op zak. Bij dit traject stap je in in het tweede jaar en ben je vrijgesteld voor de module Bouwmanagement S3. Bijkomend volg je wel Analyseren S1 binnen de pijler Analyseren en Bouwcomfort binnen de pijler Detailleren.
Je kan vrijstellingen aanvragen als je al een bachelordiploma Bouw of Vastgoed hebt of voor enkele modules al credits behaald hebt in de Academische bachelor Architectuur. Vrijstellingen kunnen wel enkel verleend worden bij overeenstemming van inhouden en bereikte competenties en bij overeenstemming van het aantal credits met de studiepunten van de modules waarvoor je een vrijstelling aanvraagt.
Neen, op basis van een diploma secundair onderwijs kan je geen vrijstellingen aanvragen voor je studie in het hoger onderwijs.
Ja kan in februari inschrijven voor Toegepaste Architectuur, maar enkel voor een beperkt aantal modules: Analyseren 2 (6 SP), Detailleren 2 (6 SP) en Bouwmanagement 2 (3 SP). Wel willen we hierbij de kanttekening maken dat je, afhankelijk van je vooropleiding, voor de module Detailleren 2 eventueel een achterstand zal hebben voor de partims Bouwcomfort en Bouwconstructie. Als je inschrijft voor dit individuele opleidingstraject (totaal 15 SP), zal je het volgende academiejaar nog altijd gewoon starten in het eerste jaar, met een verlicht studietraject. In totaal zal je je studie dan spreiden over 3,5 academiejaren. Je persoonlijke traject stel je samen met je trajectbegeleider op.
Praktische info

Studentenvoorzieningen en Stuvo

Studentensecretariaat
Ben je al overtuigd van je studiekeuze? Nu inschrijven
Getuigenissen

"De hogeschool heeft ook breed aanbod aan buitenlandse ervaringen"
Simarjot Singh

"De hogeschool heeft ook breed aanbod aan buitenlandse ervaringen"
Simarjot Singh
Binnen Toegepaste Architectuur leren we alle stappen van het bouwproces grondig kennen, zodat we die helemaal onder de knie hebben wanneer we in het werkveld staan. Maar we leren er even goed communiceren – heel belangrijk op een toekomstig bureau of werf. En tijdens de semesterlange stage in een bedrijf naar keuze zetten we alle geleerde vaardigheden om in de praktijk.
Van de keuze voor Howest heb ik nog geen seconde spijt gehad: niet alleen vindt de interactie tussen studenten en lectoren in kleine groepen plaats, de hogeschool heeft ook breed aanbod aan buitenlandse ervaringen: zo ben ik al naar China en Denemarken kunnen reizen, en studeer ik momenteel een semester aan Seoultech in Zuid-Korea: alweer een nieuwe cultuur, nieuwe vrienden en natuurlijk nieuwe herinneringen!”

"Wat ik er vooral goed aan vind, is de eigentijdse insteek..."
Mirte Bosmans

"Wat ik er vooral goed aan vind, is de eigentijdse insteek..."
Mirte Bosmans
Ik was al langer geïnteresseerd in ‘de bouw’, en toen mijn buurmeisje dat deze richting had gevolgd mij verschillende van haar projecten toonde, besloot ik mijn licht op te steken op de opendeurdag. Na een babbel van een uur met een enthousiaste lector was ik helemaal overtuigd van Toegepaste Architectuur.
Wat ik er vooral goed aan vind, is de eigentijdse insteek: we leren namelijk werken met de nieuwste softwareprogramma’s, die ook de meeste architecten gebruiken. Verder is het een meerwaarde dat we feedback krijgen in kleine groepjes, zodat al onze vragen beantwoord worden en we écht goed worden geholpen. Maar eigenlijk is de hele hogeschool persoonlijk. Tot de mevrouw van de refter die je herkent en vriendelijk goedendag zegt.

"Vandaag kan ik zeggen dat ik supertevreden ben over mijn keuze!"
Ame Adiotso

"Vandaag kan ik zeggen dat ik supertevreden ben over mijn keuze!"
Ame Adiotso
Tot op de laatste dag van de inschrijvingen wist ik niet wat ik wilde studeren. Ik had me weliswaar geïnformeerd over Toegepaste Architectuur, maar kon niet goed inschatten wat ik me bij de opleiding moest voorstellen. Gelukkig legde een enthousiaste lector me op de opendeurdag alles uit, zodat me snel duidelijk werd wat ik kon verwachten. Op dat moment besefte dat ik dat Toegepaste Architectuur écht iets voor mij was.
“In het begin was het wat zoeken, maar dankzij mijn vrienden en lector heb ik doorgezet, zodat ik vandaag kan zeggen dat ik supertevreden ben over mijn keuze. Ik zou iedereen die het ook nog niet weet aanraden om naar de Howest-opendeurdagen te gaan en daar veel vragen te stellen. Wie weet vind je zo – net als ik – de opleiding die perfect bij je past!

"Al meer dan twintig jaar bieden wij stageplaatsen aan voor studenten Toegepaste Architectuur."
Jo Verstraete

"Al meer dan twintig jaar bieden wij stageplaatsen aan voor studenten Toegepaste Architectuur."
Jo Verstraete
Ze zijn een cruciale schakel in onze organisatie en sinds we een paar jaar geleden zijn overgestapt naar BIM is hun belang enkel maar toegenomen. Ze modelleren bijvoorbeeld de voorontwerpen van de ontwerpers (op papier, in SketchUp of AutoCAD) in een BIM-pakket. Of ze verwerken de input van onze stabiliteitsingenieurs. Daarnaast zetten we ze in voor grotere werven. Ze zijn aanwezig op de werfvergaderingen en ondersteunen de projectarchitect bij alle administratieve taken die bij een bouwwerf komen kijken. Ook houden ze het BIM-model up-to-date. Doordat de opleiding heel praktijkgericht is, zijn bachelors Toegepaste Architectuur overigens meteen inzetbaar in een architectenkantoor.
Nu aan de slag bij ...
AIKO Architecten en ingenrieurs

"Je kan met deze opleiding heel veel verschillende richtingen uit"
Tessa Vandenbroucke

"Je kan met deze opleiding heel veel verschillende richtingen uit"
Tessa Vandenbroucke
Met de technische opleiding Bouw- en houtwetenschappen op zak en een interesse in tekenen en architectuur, koos ik na het
middelbaar voor Toegepaste Architectuur. Het bleek de perfecte keuze. Ondertussen werk ik op freelancebasis als Technical Designer op mijn stageplaats (U/Define architects), maar je kan met deze opleiding heel veel verschillende richtingen uit. Zo gingen er medestudenten aan de slag in architectenbureaus en studiebureaus, maar anderen werken als werfleider of projectleider. Je kan dus zowel achter een bureau als op de werf terechtkomen, afhankelijk van je voorkeur voor computer(teken)-werk of het effectieve bouwen op het terrein.
Nu aan de slag bij ...
Technical Designer, U/Define

"Ik was op zoek naar een richting die me een mooi evenwicht tussen theorie en praktijk kon aanbieden"
Jean-Philippe Roelstraete

"Ik was op zoek naar een richting die me een mooi evenwicht tussen theorie en praktijk kon aanbieden"
Jean-Philippe Roelstraete
Al van jongs af aan droomde ik ervan ‘iets met architectuur’ te doen. Na het secundair ging het dan ook tussen Architectuur en Toegepaste Architectuur. Ik koos uiteindelijk voor het laatste omdat ik op zoek was naar een richting die me een mooi evenwicht tussen theorie en praktijk kon aanbieden. Net dat is het sterke punt van deze bacheloropleiding: je krijgt de nodige theoretische input, die je meteen inzet in de praktijkvakken. Je blijft dus niet met het gevoel achter dat je zomaar theorie studeert zonder er echt iets mee aan te kunnen vangen. Bij mijn keuze voor Toegepaste Architectuur speelde destijds ook het feit mee dat deze opleiding beperkt was tot drie jaar. Je wist maar nooit dat ik schoolmoe zou geraken. Dat is ondertussen wel even anders uitgedraaid. Tijdens mijn buitenlandse stage in Milaan kon ik immers proeven van interieurarchitectuur, waardoor ik nu het schakelprogramma volg als voorbereiding op een master in de interieurarchitectuur.

"De hele studie is volgens mij een betere en concretere voorbereiding op het werkveld dan architectuur aan de universiteit."
Leander Van Riet

"De hele studie is volgens mij een betere en concretere voorbereiding op het werkveld dan architectuur aan de universiteit."
Leander Van Riet
Nadat de universiteit te hoog gegrepen bleek, koos ik voor Toegepaste Architectuur. Aanvankelijk met spijt in het hart – ik moest mijn droom om architect te worden opbergen – maar uiteindelijk bleek het de juiste beslissing. Uit mijn periode aan Howest onthoud ik vooral de persoonlijke aanpak, de kleinere klassen en het intensieve contact met de lectoren als grootste troeven. Ook de opdeling van de leerstof in kleinere modules maakt alles overzichtelijker. De hele studie is volgens mij een betere en concretere voorbereiding op het werkveld dan architectuur aan de universiteit. Dat geldt zowel voor het leren tekenen met (teken)programma’s als voor de technische inzichten in architectuur. Mijn stage deed ik het Noorse Bergen. Ze mag me dan misschien al iets minder voorbereid hebben op werken in België, het was wel een uitzonderlijke ervaring die ik iedereen zou aanraden. Ondertussen ben ik al twee jaar aan de slag in een Antwerps architectenbureau.
Nu aan de slag bij ...
Alumnus

" Je computer wordt je belangrijkste werktool. "
Elias Lernhout

Voor mij is het belangrijk dat ik resultaat kan zien van wat ik doe (daarom volgde ik ook houtbewerking in het middelbaar). Dat is bij Toegepaste Architectuur zeker het geval. De eerste schetsen veranderen al snel in concrete plannen, maar het interessantste is dat je dankzij het BIM-Modelleren meteen ook een 3D-versie krijgt van je gebouw. Daarnaast leer je ook heel wat handige computerprogramma’s aan (Photoshop maar ook Excel). Je computer wordt dan ook je belangrijkste werktool. Op mijn stage bij DBA Architecten was het voor mij een hele geruststelling dat daar ook veel oud-studenten Toegepaste Architectuur zaten. Ik merkte ook dat veel van wat ik had geleerd, daadwerkelijk zo werd uitgevoerd in de praktijk. Mijn bachelorproef over circulair bouwen en de ervaringen die ik opdeed op de stage hebben er uiteindelijk toe geleid dat ik verder studeer in de wereld van de architectuur.
Nu aan de slag bij ...
Alumnus

"Ik voel me hier echt thuis"
Evelyne Verhulst

Ik was al langer geboeid door het bouwproces van woningen. Ook de verscheidenheid van de ontwerpen en de gebruikte materialen vond ik interessant. En dus koos ik voor Toegepaste Architectuur. Deze opleiding blijkt niet alleen inhoudelijk zeer boeiend, ze laat ook veel ruimte voor creativiteit en is bijzonder praktijkgericht. Studeren moeten we uiteraard doen, maar een echte ‘blokrichting’ is dit zeker niet. Wel worden we goed voorbereid op het omgaan met de druk en de deadlines die ons later te wachten staan. En er gaat ook veel aandacht naar de technische kant van de constructie van gebouwen. Naast student ben ik ook studentenvertegenwoordiger. Het leuke
daaraan is dat er aan Howest echt rekening met onze mening wordt gehouden. Ik voel me hier echt thuis.
Nu aan de slag bij ...
2e jaar Toegepaste Architectuur

"Zij zijn daarmee steevast een sterke aanvulling voor onze ontwerp- en uitvoeringsteams."
Michel Janssens

"Zij zijn daarmee steevast een sterke aanvulling voor onze ontwerp- en uitvoeringsteams."
Michel Janssens
Bij a2o-architecten zijn we steeds naar op zoek naar juiste mensen. Nu dat we meer en meer merken dat de bouw zich steeds meer digitaliseert en richt op het werken in BIM zijn wij er van overtuigd dat ook het onderwijs zicht meer en meer naar deze profielen moet richten.
Direct inzetbare medewerkers met een ruime bim kennis zijn op dit moment niet dik gezaaid.
Wij zijn dan ook blij dat de opleiding Toegepaste Architectuur van Howest in hun opleiding hierop inspeelt en meer aandacht besteed aan het ontwerpen en communiceren via deze nieuwe technologieën
In ons kantoor merken we dat aan hoe jullie alumni meteen ingezet kunnen worden in het ontwerpen aan de hand van BIM en de manier waarop hiermee een bouwproces kan opgezet worden. Zij zijn daarmee steevast een sterke aanvulling voor onze ontwerp- en uitvoeringsteams.
Nu aan de slag bij ...
Atelier voor architectuur en omgeving

"De begrippen ‘boeiend’ en ‘uitdagend’ voel ik nog elke dag."
Pieter Jacxsens

"De begrippen ‘boeiend’ en ‘uitdagend’ voel ik nog elke dag."
Pieter Jacxsens
Na mijn studies Toegepaste Architectuur, was ik 3 jaar werkzaam in een middelgroot architectenbureau aan de ring van Brugge. De verschillende facetten van de opleiding kon ik hier perfect toepassen. Via het uitwerken van bouwaanvragen, ontwerpen, maquettes en 3D visualisaties kon ik mezelf telkens beter ontplooien en kreeg ik meer voeling met het uiteindelijke eindproduct van de vele geplotte lijnen: het ontwerp in realiteit. De passie om praktisch met constructies/ontwerpen bezig te zijn, zat er al van kleins af aan in. Door op het architectenbureau steeds meer in aanraking te komen met de bouwwereld, was de stap naar een aannemersbedrijf voor mij dan ook een logische keuze. Toch was dit vooral mentaal een grote stap, aangezien de esthetische visies van architectuur vervangen werden door verhalen over efficiëntie, stabiliteit, cijfers en veel beton. De begrippen ‘boeiend’ en ‘uitdagend’ voel ik nog elke dag. Mijn opleiding heeft me geholpen om de gedachten van architecten zo optimaal mogelijk te kunnen vertalen naar gerichte oplossingen. Het getrainde ruimtelijk inzicht in combinatie met tekeningen en schetsen zorgen voor een duidelijke communicatie naar de mannen op de werf. Wetende hoe er aan beide kanten van de onderhandelingstafel gedacht wordt, bracht mij vanaf het eerste moment al op een kleine voorsprong. Een sterke opleiding/fundering is noodzakelijk in de harde bouwwereld van vandaag.
Wist je dat ...
Pieter is nu werfleider.