Overslaan en naar de inhoud gaan

Ben je geboeid door architectuur en bouwen?

Ben je geboeid door de combinatie van architectuur en het bouwen zelf? Ben je creatief, maar ook technisch aangelegd en praktisch ingesteld? Heb je een passie voor computerwerk en ben je niet bang voor deadlines en feedback? Word je helemaal warm van architectuur? Dan is de bachelor Toegepaste Architectuur je op het lijf geschreven.

In deze bacheloropleiding sla je de brug tussen architectuur en het bouwproces, met heel veel aandacht voor de praktische kant. Je krijgt dus zowel het architecturale als het bouwkundige aspect onder de knie, maar er gaat ook aandacht naar het visueel uitwerken van architectuurprojecten.

Toegepaste Architectuur in Brugge is veelzijdiger dan een pure opleiding architectuur of bouw. Je leert namelijk niet enkel hoe een gebouw ontworpen wordt, maar ook hoe het gebouwd wordt.

TA plan
Virtueel Bouwen
Keuzetraject

In dit keuzetraject krijg je innovatieve visualisatietechnieken onder de knie, zoals VR-digitalisering en 3D-animatie.

Duurzaam Renoveren
Keuzetraject

Keuzetraject met focus op het circulaire bouwproces en verdiepingsmogelijkheden op het vlak van renovatietechnieken en reconversie.

Mixed Experience Design
Keuzetraject

Mixed Experience Design is een uniek keuzetraject van de bachelor Toegepaste Architectuur met een focus op ruimtelijk en visueel ontwerp. Vrij vertaald: het creatief vormgeven van binnen- of buitenruimtes met het oog op het creëren van totaalbelevingen

Architectuur
Keuzetraject

Keuzetraject met focus op architectuur, architectuuranalyse en -synthese en conceptueel ontwerp.

Jouw lesrooster

Elke week heb je 20 tot 24 uur les. De lesuren sluiten daarbij zo goed mogelijk op elkaar aan. Het lesrooster kan per academiejaar afwijken en communiceren we in september.

In de opleidingsbrochure vind je alvast een voorbeeld van de vakken en modules die je per semester krijgt.

toegepaste architectuur maquette

Eerste jaar

In het eerste jaar doe je de basiskennis op binnen de 3 belangrijke pijlers:

  • Architectuur & Context
    We bestuderen het oeuvre van belangrijke hedendaagse architecten, een overzicht van de belangrijkste architectuurstromingen en komen zo tot ontwerpinzichten die we kunnen integreren in onze eigen ontwerpen.
  • Virtueel Bouwen & Visualisatie
    We leren plannen tekenen in 2D en BIM-modellen ontwerpen in 3D. Daarnaast vertalen we een 3D model naar een realistische weergave met de gepaste structuren en lichtinval (renderen). Tot slot leren we de grafische software om aantrekkelijke presentaties, posters, boekjes en een portfolio te maken.
  • Duurzaam Bouwen & Innovatie
    We leren de verschillende soorten bouwwijzen kennen (steen, hout, beton, staal...), verschillende technieken om een ideaal leefcomfort te creëren, een basis bouwwetgeving en calculatie. Doorheen deze pijler vormen duurzaamheid en innovatie de rode draad.

Daarnaast krijg je ook de eerste atelieropdrachten waarbij je alle opgedane kennis meteen kan toepassen in een concreet project. Die opdrachten bouwen doorheen de opleiding op in complexiteit. Zo ontwerp je in het eerste jaar bijvoorbeeld een tiny house.

Check hier het volledige opleidingsprogramma

Tweede jaar

In het tweede jaar diepen we binnen elke pijler jouw kennis verder uit.
Het aantal atelieruren groeit gestaag en de opdrachten stijgen in complexiteit. Zo moet je in het tweedejaar bijvoorbeeld een appartement met gelijkvloers winkelpand ontwerpen evenals een publiek gebouw zoals een school, bibliotheek, cultuurcentrum...

Samen nemen we daarnaast ook 'careercoaching' in handen om je voor te bereiden op een boeiende stage in het derde jaar. We verzamelen jouw beste werken om tot een sterk persoonlijk portfolio te komen.

Doorheen het academiejaar zetten we in op internationale oriëntatie. Inspirerende uitstappen naar het buitenland of samenwerkingen met internationale partnerscholen staan dan op het programma.

Derde jaar

In dit laatste jaar krijg je de kans om je te verdiepen in een van de pijlers.
Zo heb je de mogelijkheid om een keuzevak op te nemen en jouw interesse door te trekken in het onderwerp van jouw afstudeerproject en stage.

Daarnaast zetten we in op een leven lang leren, in het opleidingsonderdeel internationale trends en innovatie sturen we jullie op pad. Je kiest zelf verschillende inspiratiesessies zoals een lezing, een museumbezoek, een stadsbezoek,... Zodat je ook na het voltooien van de opleiding jezelf weet bij te scholen en te blijven inspireren.

In het atelier ligt dit laatste jaar de focus op renovatie, hiervoor krijg je de nodige input in de theorielessen.

Raadpleeg de ECTS-fiches van deze opleiding
Student TA

Klaar voor de job

Je wordt opgeleid tot een multi-inzetbare kracht die fel gegeerd is bij architectenbureaus, visualisatiebureaus, bouwbedrijven, bouwpromotoren, ingenieursbureaus en bouwtechnische administratie. Op basis van je eigen interesse kan je daaruit je keuze maken om je eigen loopbaan uit te bouwen als professionele bachelor Toegepaste Architectuur.

Bij een architectenbureau

  • Je zet schetsontwerpen van architecten om naar voorontwerpen, definitieve ontwerpen en uitvoeringsontwerpen
  • Je maakt visualisaties en animaties om de projecten mooi te presenteren aan de klant
  • Je maakt reële en virtuele maquettes
  • Je wordt ingezet als BIM-expert
  • Je maakt bestekken en meetstaten op
  • Je helpt de architect bij het opvolgen van werven

Bij een visualisatiebureau

  • Je maakt mooie visualisaties voor diverse architectenbureaus
  • Je maakt gespecialiseerde fotorealistische visualisaties voor wedstrijden van grote projecten

Bij een bouwbedrijf

  • Je bent werfleider
  • Je groeit verder tot projectleider
  • Je doet aan kostencalculatie
  • Je pluist bestekken en meetstaten uit
  • Je maakt uitvoeringstekeningen
  • Je werkt in BIM

Bij een bouwpromotor

  • Je maakt onder de hoede van een architect plannen op voor verkavelingen, woningen en appartementsgebouwen
  • Je ontvangt klanten en bespreekt de wensen en de mogelijkheden

Bij een ingenieursbureau

  • Je maakt stabiliteitstekeningen zoals wapeningsplannen, staalconstructies...
  • Je maakt tekeningen voor ingenieurs technische uitrustingen
  • Je werkt in BIM

Bij een bouwtechnische administratie

Je onderzoekt dossiers voor een aanvraag tot stedenbouwkundige vergunning of omgevingsvergunning.

Verder studeren

Aan Howest kan je postgraduaten volgen die aansluiten bij Toegepaste Architectuur:

Daarnaast kan je schakelprogramma’s volgen naar de masters Architectuur, Stedenbouw of Interieurarchitectuur, de bachelor Interieurvormgeving, Industrieel Ingenieur Bouwkunde of de bachelor Vastgoed.

Dagonderwijs

Toegepaste Architectuur wordt in dagonderwijs aangeboden in Brugge. Je volgt een programma dat gespreid is over zes semesters, en dat gedurende drie jaar.

Check het programma

Verkort traject

Ben je een zij-instromer vanuit de bachelor Interieurvormgeving of het graduaat Bouwkundig Tekenen? Dan kan je een verkort traject volgen.

Na twee jaar heb je dan je bachelordiploma Toegepaste Architectuur op zak. Bij dit traject stap je in in het tweede jaar en ben je vrijgesteld voor een aantal modules (in overleg met je trajectbegeleider).

Ook op basis van een bachelordiploma Bouw of Vastgoed kan je voor enkele modules vrijstellingen krijgen (in overleg met je trajectbegeleider).

Je kan ook starten in februari en een beperkt aantal modules volgen.

Tweede bachelor in verkort traject Bachelor na graduaat

Kwaliteitsvolle opleiding

Kwaliteitszorg zit ingebed in de dagelijkse werking van onze opleidingen. We verbeteren continu en systematisch de kwaliteit van onze opleidingen. De betrokkenheid van studenten, werkveld en alumni is hierbij cruciaal. Lees meer over de kwaliteitszorg van onze opleidingen.

In 2023 werd de bacheloropleiding Toegepaste Architectuur beoordeeld door een onafhankelijk en extern panel. De opleidingsaudit werd uitgevoerd door Vluhr KZ. Het rapport van het panel met de ontwikkelpunten en sterke punten kun je hier lezen.

Recent afgestudeerden van de bacheloropleiding Toegepaste Architectuur zijn tevreden over de kwaliteit van de gevolgde opleiding. Consulteer hier enkele kerncijfers over de tevredenheid.

Maquettes maken
Kostenraming voor deze opleiding
Studiefinanciering

De sociale dienst van Stuvo staat klaar om je in alle discretie te ondersteunen bij financiële vragen. Bekijk samen of je in aanmerking komt voor studiefinanciering.

Lees meer

Inschrijven

Je kan je vanaf 1 maart registreren voor 2024-25. Na het afsluiten van de registratie ontvang je een mail met alle info nodig voor je definitieve inschrijving. Reserveer nu al jouw plek bij Howest!

Lees meer

Infodag
Zaterdag 4 mei
VAN 10u TOT 13u
Meer info

Kom langs op onze infodagen

Dit zijn de eerstvolgende infodagen voor Brugge:

Alle infodagen

Meer info?

Ontvang de brochure per post
Schrijf je in op de nieuwsbrief van deze opleiding.

Student met brochure van Howest

Troeven van de opleiding

Klaar om uit te groeien tot een specialist voor het bouwen van morgen? Word jij een multi-inzetbare kracht voor architectenbureaus, bouwbedrijven of ingenieursbureaus? Lees dan zeker verder!

Combinatie van architectuur én bouw

De veelzijdigheid van de opleiding Toegepaste Architectuur is het grote verschil met een pure opleiding architectuur of bouw.

Je leert niet enkel hoe een gebouw functioneel ontworpen wordt, maar ook en vooral hoe het gebouwd wordt.

Praktijkgericht

De focus ligt altijd op de praktijk, ook bij de theorielessen. Die worden vanuit een praktische hoek ingevuld en de aangehaalde voorbeelden zijn realistisch en komen recht uit de bouwsector. De theorie pas je ook meteen toe in praktijkateliers, individuele en teamprojecten, en uiteraard ook op je stage in het laatste semester.

Toekomstgericht

Toegepaste Architectuur is toekomstgericht:

  • Je leert de meest relevante software in de opleiding.
    • 2D-CAD voor het opmaken van technische tekeningen en architectuurplannen.
    • BIM (Building Information Modeling) bijvoorbeeld vindt steeds meer ingang in de bouwwereld. Via deze methode koppel je informatie van het bouwproces aan een virtueel gebouwmodel.
    • Rendersoftware waarmee je een 3D-model vertaalt naar afbeeldingen met realistische texturen, schaduwen en lichteffecten.
    • Grafische software om visueel aantrekkelijke presentaties, posters, boekjes, ... en een portfolio van je werk te maken.
  • Je leert de principes van duurzaam ontwerp, energie-efficiëntie en ecologische bouwmaterialen.
  • Je leert over de impact van architectuur op samenleving en cultuur, waardoor je ruimtes kan creëren die zowel functioneel als betekenisvol zijn voor iedereen in onze diverse maatschappij.
  • Je wordt continu gestimuleerd om de nieuwste trends en technologieën, binnen het vakgebied, op te volgen.

Kies een specialisatie en verdiep je in jouw passie!

In de opleiding krijg je een brede basis binnen iedere pijler, waarna je jou in het laatste jaar kunt verdiepen in een thema via een van onderstaande keuzepakketten.

  • Architectuur & Context: In dit keuzepakket verdiep je jou verder in architectuur, architectuuranalyse en conceptueel ontwerp. Het vormt ook een uitstekende voorbereiding voor wie de ambitie heeft om na de bachelor, via een schakelprogramma, ook de master Architectuur te behalen.
  • Virtueel bouwen & Visualisatie: In dit keuzepakket krijg je innovatieve visualisatietechnieken onder de knie, zoals VR-digitalisering en 3D-animatie.
  • Duurzaam Bouwen & Innovatie: Dit keuzepakket maakt je wegwijs in het circulaire bouwproces en biedt verdiepingsmogelijkheden op het vlak van renovatietechnieken en herbestemming.

Samenwerking met het werkveld

Doorheen de opleiding zetten we sterk in op de interactie met het werkveld. Veel lesgevers hebben praktijkervaring of staan nog met één been in het werkveld. Werf- en bedrijfsbezoeken geven je een inkijk in hoe het er ‘in het echt’ aan toegaat.

Tijdens het afstudeerproject en de stage schakel je nog een versnelling hoger en word je zelf een onderdeel van het werkveld.

Werkzekere sector

Met dit diploma heb je meteen werk. Je kan dan ook heel wat kanten uit: architectenbureaus, tekenbureaus, visualisatiebureaus of ingenieursbureaus. Daarnaast heb je ook alle competenties voor een job als werfleider bij een bouwbedrijf of vastgoedontwikkelaar. Andere functies die je op het lijf geschreven zijn: bouwkundigtekenaar, BIM-specialist, medewerkers van stedenbouwkundige diensten of technische diensten. En ook als zelfstandige zal je niet om werk verlegen zitten.

Persoonlijke begeleiding

Onze kleinschaligheid en de bereikbaarheid van onze lectoren zijn typisch voor Howest. We werken heel vaak in kleine groepen. Met gerichte coaching, differentiatie en persoonlijke feedback ondersteunen we je in je groeiproces als mens en als professional.

Samenwerken

Howest heeft een breed aanbod van samenwerkingsmogelijkheden met studenten. Samen met onze studenten zoeken we naar oplossingen voor reële cases aangebracht door onze partners. Tijdens die samenwerking zie je de studenten aan het werk, beoordeel je mee hun werk en indien het klikt, kan je hen aanwerven na afstuderen. 

Howest anticipeert via onderzoek ook op de behoeften van de maatschappij in het algemeen en het brede socio-economische werkveld in het bijzonder. De hogeschool kiest bewust voor nieuwe profielen en innovatieve niches. Op die manier werkt de onderwijsorganisatie mee aan het ombuigen van de fameuze West-Vlaamse braindrain in een braingain.

Bekijk onze onderzoeksprojecten

Een bachelorproef, een brainstorm, een projectweek of een semester lang samenwerken met een groep studenten? Contacteer onze opleidingen voor een samenwerking op maat. ​ ​

Wil je een stageproject indienen en zo in contact komen met vers Howest talent? Gebruik hiervoor het Howest stageplatform.

    Kruisbestuiving is belangrijk voor nieuwe ideeën! Daar zijn we ons volledig van bewust. Daarom investeert Howest in incubatoren op de verschillende campussen. Studenten, onderzoekers, maar ook externe starters werken er onder één dak aan de uitbouw van hun eigen project.

    Bovendien organiseren we onze incubatoren thematisch. Dat zorgt voor zeer veel specialistische kennis op één centrale plaats. Combineer dit met de nabijheid van andere starters en er ontstaat een frisse dynamiek, een open vizier en kruisbestuiving. Studenten aan Howest die werken aan hun eigen bedrijf kunnen een gratis werkplek krijgen in één van de incubatoren.

    Laptops
    Student TA

    Ik was al langer geïnteresseerd in ‘de bouw’, en toen mijn buurmeisje dat deze richting had gevolgd mij verschillende van haar projecten toonde, besloot ik mijn licht op te steken op de opendeurdag. Na een babbel van een uur met een enthousiaste lector was ik helemaal overtuigd van Toegepaste Architectuur.

    Wat ik er vooral goed aan vind, is de eigentijdse insteek: we leren namelijk werken met de nieuwste softwareprogramma’s, die ook de meeste architecten gebruiken. Verder is het een meerwaarde dat we feedback krijgen in kleine groepjes, zodat al onze vragen beantwoord worden en we écht goed worden geholpen. Maar eigenlijk is de hele hogeschool persoonlijk. Tot de mevrouw van de refter die je herkent en vriendelijk goedendag zegt.

    Mirthe Bosmans
    Howest Alumna

    Overtuigd? Schrijf je in!

    Heb je jouw keuze gemaakt? Wij kijken ernaar uit om je op te nemen in onze Howest-community! 

    Alle informatie over inschrijven vind je via onderstaande link. 

    Schrijf je in

    Studenten in pauze met koffie op de campus

    FAQ

    Vind je niet wat je zoekt of heb je specifieke vraag over deze opleiding. Neem gerust contact met ons op.

    Marie Astaes

    Marie Astaes

    Opleidingscoördinator

    Indien je een laptop koopt via Howest, kan je bekijken welke laptop de opleiding aanraadt. Indien je een laptop hebt of zelf een nieuw toestel wil kopen, dient deze minimum te voldoen aan dezelfde specificaties.

    Bekijk welke laptop de opleiding aanraadt

    Wil je graag een semester in het buitenland studeren? Of spreekt een internationale stage jou aan? Dat kan! Je ontdekt alle mogelijkheden om binnen Howest naar het buitenland te gaan op deze pagina. Tijdens je studies maken we jouw buitenlands avontuur samen concreet! 

    Nee, alle vakken en programma’s worden van nul aangeleerd. Startende studenten komen uit verschillende voortrajecten, zowel uit ASO, TSO als KSO en er zijn ook trajecten voor studenten die via VDAB de opleiding volgen. Je hoeft dus zeker niet uit een architectuur-/bouwrichting te komen om deze opleiding te starten. Enige affiniteit met architectuur en/of bouwen is mooi meegenomen, maar het is geen absolute vereiste. De lessen zijn erop gericht je alles aan te leren zonder voorkennis. Het spreekt wel voor zich dat je interesse hebt om later in de bouwsector te werken.
     

    In sommige modules wordt basiswiskunde toegepast, maar we starten steeds van nul. Een goed begrip van basismeetkunde (stelling van Pythagoras en goniometrie) is geen overbodige luxe, maar ook dat lichten we op het gepaste moment toe.
     

    De lessen gaan steeds door in blokken van 2 uur en worden ingepland tussen 8u15 en 17u45. Springuren vermijden we zoveel mogelijk. Bij het opstellen van het lessenrooster streven we naar een halve vrije dag per week om taken te maken en de leerstof te verwerken. De lessen worden zeer praktisch aangepakt en je wordt stapsgewijs opgevolgd. De reële praktijksituatie wordt zoveel mogelijk gesimuleerd tijdens ateliers in beperkte groepen, waar je de opgedane kennis steeds praktisch toepast. Je werkt zowel individueel als in groep, telkens met de ondersteuning van een coach. Daarnaast wordt de computer jouw beste vriend (lees: je zal vele uren achter je scherm doorbrengen).

    Na de bachelor Toegepaste Architectuur kan je verschillende richtingen uit.

    •    Wil je beginnen werken?
    Dan kan je meteen aan de slag bij architectenbureaus, studiebureaus, aannemersbedrijven, visualisatiestudio’s, overheden, ...

    •    Wil je verder studeren?
    Dan kan je een van onze graduaatsopleidingen volgen, een schakelprogramma volgen naar de master Architectuur of Industrieel Ingenieur Bouwkunde.

    •    Als zij-instromer interieurvormgeving: Met dit diploma kan je een verkort traject van 117 studiepunten volgen. Na twee jaar heb je dan je bachelordiploma Toegepaste Architectuur op zak. Bij dit traject stap je in in het tweede jaar en ben je vrijgesteld voor de modules Analyseren S3 en Analyseren S4. Bijkomend volg je wel Bouwcomfort binnen de pijler Detailleren.

    •    Als zij-instromer Bouwkundig Tekenaar: Met dit diploma kan je een verkort traject van 120 studiepunten volgen. Na twee jaar heb je dan het bachelordiploma Toegepaste Architectuur op zak. Bij dit traject stap je in in het tweede jaar en ben je vrijgesteld voor de module Bouwmanagement S3. Bijkomend volg je wel Analyseren S1 binnen de pijler Analyseren en Bouwcomfort binnen de pijler Detailleren.

    •    Andere: Je kan vrijstellingen aanvragen als je al een bachelordiploma Bouw of Vastgoed hebt of voor enkele modules al credits behaald hebt in de Academische bachelor.