Bachelor Toegepaste Architectuur

"Wanneer je instapt in onze opleiding Toegepaste Architectuur, dan stap je een helemaal vernieuwde opleiding binnen, volkomen up-to-date met hetgeen het werkveld vraagt. Méér nog: we leren je competenties aan die bij werkgevers van de toékomst erg gegeerd zullen zijn! "

Hoe zit nu het programma van de opleiding in elkaar?
In drie opbouwende pijlers (Organiseren, Visualiseren en Detailleren) krijg je alle theoretische input aangereikt die je nodig hebt voor het geïntegreerd uitwerken van de belangrijke praktijkpijler: Architectuurprojecten.
Hierbij hechten we zeer veel belang aan duurzaamheidsprincipes in de ruimste zin van het woord. We willen steeds inspirerende en aangename leefomgevingen bedenken zoals bijvoorbeeld een fraai vakantiehuisje of een charmante eigen woning.

Voor het Visualiseren zetten we zowel in op de klassieke tekenprogramma’s zoals AutoCAD als op het echt toekomstgerichte BIM (Bouw en Informatie Model) waarbij allerlei data zoals hoeveelheden, kostprijzen en isolatiewaarden aan het virtueel gebouwmodel gekoppeld worden.
Voor de architectuurprojecten werk je naast nationale ook interculturele projecten uit.

Opleidingsprogramma | ECTS-fiches | Opleidingsbrochure | opleidingsposter

Getuigenissen

"Zij zijn daarmee steevast een sterke aanvulling voor onze ontwerp- en uitvoeringsteams."

Michel Janssens

"Zij zijn daarmee steevast een sterke aanvulling voor onze ontwerp- en uitvoeringsteams."

Michel Janssens

Toegepaste Architectuur

Bij a2o-architecten zijn we steeds naar op zoek naar juiste mensen. Nu dat we meer en meer merken dat de bouw zich steeds meer digitaliseert en richt op het werken in BIM zijn wij er van overtuigd dat ook het onderwijs zicht meer en meer naar deze profielen moet richten.
Direct inzetbare medewerkers met een ruime bim kennis zijn op dit moment niet dik gezaaid.

Wij zijn dan ook blij dat de opleiding Toegepaste Architectuur van Howest in hun opleiding hierop inspeelt en meer aandacht besteed aan het ontwerpen en communiceren via deze nieuwe technologieën

In ons kantoor merken we dat aan hoe jullie alumni meteen ingezet kunnen worden in het ontwerpen aan de hand van BIM en de manier waarop hiermee een bouwproces kan opgezet worden. Zij zijn daarmee steevast een sterke aanvulling voor onze ontwerp- en uitvoeringsteams.

Nu aan de slag bij ...

Atelier voor architectuur en omgeving

"De begrippen ‘boeiend’ en ‘uitdagend’ voel ik nog elke dag."

Pieter Jacxsens

"De begrippen ‘boeiend’ en ‘uitdagend’ voel ik nog elke dag."

Pieter Jacxsens

Toegepaste Architectuur

Na mijn studies Toegepaste Architectuur, was ik 3 jaar werkzaam in een middelgroot architectenbureau aan de ring van Brugge. De verschillende facetten van de opleiding kon ik hier perfect toepassen. Via het uitwerken van bouwaanvragen, ontwerpen, maquettes en 3D visualisaties kon ik mezelf telkens beter ontplooien en kreeg ik meer voeling met het uiteindelijke eindproduct van de vele geplotte lijnen: het ontwerp in realiteit. De passie om praktisch met constructies/ontwerpen bezig te zijn, zat er al van kleins af aan in. Door op het architectenbureau steeds meer in aanraking te komen met de bouwwereld, was de stap naar een aannemersbedrijf voor mij dan ook een logische keuze. Toch was dit vooral mentaal een grote stap, aangezien de esthetische visies van architectuur vervangen werden door verhalen over efficiëntie, stabiliteit, cijfers en veel beton. De begrippen ‘boeiend’ en ‘uitdagend’ voel ik nog elke dag. Mijn opleiding heeft me geholpen om de gedachten van architecten zo optimaal mogelijk te kunnen vertalen naar gerichte oplossingen. Het getrainde ruimtelijk inzicht in combinatie met tekeningen en schetsen zorgen voor een duidelijke communicatie naar de mannen op de werf. Wetende hoe er aan beide kanten van de onderhandelingstafel gedacht wordt, bracht mij vanaf het eerste moment al op een kleine voorsprong. Een sterke opleiding/fundering is noodzakelijk in de harde bouwwereld van vandaag.

Wist je dat ...

Pieter is nu werfleider.

"Het hoogtepunt van de opleiding was voor mij de jaarlijkse architectuurreis."

Jeffrey Dewulf

"Het hoogtepunt van de opleiding was voor mij de jaarlijkse architectuurreis."

Jeffrey Dewulf

Toegepaste Architectuur

Al sinds jonge leeftijd was ik gefascineerd door het tekenen van woningen. Geen schetsen van een huisje met een dak erop en wat rook die uit de schoorsteen komt, maar echte grondplannen. Dat kwam waarschijnlijk door de “afgedankte” tekentafel van m’n vader die op mijn kamer terecht kwam.
In het secundair onderwijs was de keuze dus snel gemaakt, een opleiding waarin ik kon tekenen. Ik koos voor de opleiding bouw- en houtkunde (het voormalige bouwkundig tekenen). Dit bleek achteraf een zeer goede vooropleiding te zijn.
Na mijn secundair onderwijs koos ik voor de opleiding bachelor in de Toegepaste Architectuur. De opleiding biedt een brede waaier aan praktijkgerichte lessen die gebracht worden door lectoren die jaren ervaring hebben in het werkveld. Ze leren je er naast het volledig proces om een gebouw uit te werken (van voorontwerp over bouwaanvraagdossier tot de uitvoeringstekeningen) ook alle andere aspecten van het bouwproces. Zo leerden we bestekken opstellen, meetstaten maken, opmeten van bestaande gebouwen, hoe we iets moeten mooi visualiseren met de computer, …
Het hoogtepunt van de opleiding was voor mij de jaarlijkse architectuurreis waar, naast de architectuur van de stad, ook de studenten en de lectoren elkaar wat beter leerden kennen in een gezellige en ontspannen sfeer.
In het laatste jaar kozen we een stagebureau waar ik na mijn opleiding ook direct aan de slag mocht. Kortom, de opleiding zorgde ervoor dat ik direct inzetbaar was op de arbeidsmarkt.

Ondertussen werk ik nu voor een groot internationaal multidisciplinair bureau in ziekenzorgontwerp en engineering van gebouwen. Dat gaf me de kans om in 2012, tijdens de opstart van een afdeling in Vietnam, ter plaatse enkele architecten op te leiden in AutoCAD.  Ondertussen hebben we daar BIM ook geïntroduceerd. We leerden dit vernieuwende 3D programma dat allerlei nuttige data kan bevatten, reeds in Toegepaste architectuur en ik ben de opleiding daar heel erkentelijk voor. ‘

Wist je dat ...

Jeffrey is in 2008 afgestudeerd.

Nu aan de slag bij ...

VK Architects & Engineers als CAD-operator

"Een ideale basis om te starten in het werkveld"

Jorinde Depicker

"Een ideale basis om te starten in het werkveld"

Jorinde Depicker

Toegepaste Architectuur

Toen ik aan de opleiding Toegepaste architectuur begon, had ik reeds een bachelor in de vrije kunsten. Ik had echter een architectuurkriebel en bovendien een uitgesproken interesse voor bio-ecologisch bouwen, iets wat ik in de opleiding Toegepaste architectuur ten volle kon uitbouwen.

De wil om te blijven doorgaan, hard te werken en te blijven leren en creëren zijn voor mij belangrijke drijfveren.

Doorheen de drie jaar is er een stijgende graad in complexiteit binnen de uit te voeren projecten en de daarbij toe te passen theorie. Het werkritme ligt hoog, maar is haalbaar en aan het einde van de rit heb je een heleboel ervaring en kennis, een ideale basis om te starten in het werkveld.

Wist je dat ...

Jorinde nu het laatste jaar Toegepaste Architectuur volgt.

Infomomenten

Infodag in Brugge, Kortrijk en Oudenaarde

zaterdag
27/06 10u-16u
Infodag in Brugge, Kortrijk en Oudenaarde

Infodag in Brugge, Kortrijk en Oudenaarde

zaterdag
29/08 10u-13u
Infodag in Brugge, Kortrijk en Oudenaarde