Bachelor Sociaal Werk

Bachelor Sociaal Werk aan Howest
"Wie kiest voor Sociaal Werk aan Howest, wordt een beroepskracht met een kritische en eigenzinnige kijk op de maatschappij en de sector. Je kan aan de slag in een heel gevarieerd werkveld."

Sociaal werk is mensenwerk. Sociaal werkers informeren en versterken mensen. Ze dragen bij aan een samenleving waar het goed is om te leven.

De opleiding zet daarvoor in op beroepskrachten met een brede en kritische kijk op verschillende maatschappelijke domeinen. Wie kiest voor sociaal werk aan Howest, kiest voor een brede basisopleiding met ruimte voor eigen keuzes en voor een (eigen)zinnige kijk op maatschappij en sector.

Sociaal werk studeren aan Howest kan zowel in  Brugge als in Kortrijk. Het programma is identiek, de omgeving nét iets anders.

Na de opleiding ga je aan de slag in een zeer gevarieerd werkveld: de welzijn- en gezondheidssector, de sociaal-culturele en educatieve sector, de sociale, justitiële en economische sector. 

Je werkt met, voor en tussen de mensen in jeugdhuizen of het buurtwerk, bij de politie of in de gevangenis, bij OCMW's of lokale besturen, bij de vakbond, in ziekenhuizen, vormingsinstellingen, personeelsdiensten, mutualiteiten, dienstencentra, CLB's, cultuurcentra, sociale economie...

Sociaal werkers - je vindt ze overal: in heel uiteenlopende organisaties en zeer verscheiden werkvelden. Ze gebruiken er tal van methoden en benaderingen om mensen aan en tot hun rechten te laten komen. Even gevarieerd zijn de context en doelgroepen waarmee ze aan de slag gaan.  Op die manier zetten sociaal werkers actief in op een democratische, inclusieve en solidaire samenleving waar het – voor iedereen – goed is om leven. 

Het brede werkterrein van sociaal werkers weerspiegelt zich in het opleidingsprogramma. Naast een brede basis – die voor alle sociaal werkers de toon uitzet – bieden wij 4 keuzetrajecten aan. De keuzetrajecten kan je gerust beschouwen als de opties van een gps-toestel: elke weg leidt naar hetzelfde doel, enkel de route die je volgt is anders.

Keuzetrajecten van de opleiding Bachelor Sociaal Werk

Afstudeerrichting
Keuzetraject

Online infoavonden starten in februari

Wil je een opleiding starten aan Howest vanaf februari 2023? Dat kan! Tijdens de online infoavonden op 1 en 14 februari (van 17u tot 20u) staan de trajectbegeleiders voor je klaar om je meer info te geven en antwoord te formuleren op al je vragen.

Maak kennis met de opleiding

Aan Howest ben je aan het juiste adres om in februari een andere weg in te slaan. Misschien is je gekozen opleiding niet wat je ervan verwacht? Of ben je aan het werk, maar wil je liever terug gaan studeren? De lectoren en trajectbegeleiders helpen je graag verder via onderstaande chat.

Start chat: 17u - 20u

Passie voor jouw toekomst​

Howest is veel meer dan een hogeschool met 24 bachelor- en 12 graduaatsopleidingen. ​

Het is een hogeschool met passie voor jouw toekomst. Een hogeschool waar elke student centraal staat en waar we die via persoonlijke begeleiding op weg zetten naar een diploma dat voorsprong geeft op de arbeidsmarkt.​

Jouw toekomst

De opleiding sociaal werk stoomt je klaar voor een boeiende job in een zeer uitgebreid werkveld.

Onze troeven

Als sociaal werker kies je ervoor om met mensen te werken. Je helpt hen bij de uitdagingen in hun leven. Je informeert en versterkt mensen en je draagt bij tot een samenleving waar het goed is om in te leven. 

Meet & greet

Heb je nog vragen? Aarzel niet om jouw vraag door te sturen naar sociaalwerk@howest.be.

Onderzoek en dienstverlening

De opleiding heeft een lange traditie als het gaat over onderzoek en dienstverlening. Een overzicht van onze onderzoeksprojecten.

De opleiding in beeld

Een beeld zegt meer dan duizend woorden. Graag geven we je een sneakpreview van wat je te wachten staat.

72157678212852662

Waar heb ik les?

Campus Brugge Centrum

Campus Brugge Centrum bevindt zich vlak bij het station van Brugge en op wandelafstand van alles waar de stad zo bekend om is: de Reien, de Grote Markt, de Burg of de vele winkeltjes, cafeetjes en koffiebars. Op de campus zitten trouwens bedrijven die er een lokaal huren – het werkveld is dus letterlijk vlakbij!

Contact details:

Sint-Jorisstraat 71
8000 Brugge
+32 50 33 32 68
brugge@howest.be
Meer info en routeplan

Campus Kortrijk Weide - The Penta

Je krijgt les op de gloednieuwe campus The Penta. Die ligt op een boogscheut van het station en vlak bij het centrum van Kortrijk. De ideale bereikbaarheid combineren we met perfect uitgeruste leslokalen, een familiale sfeer en persoonlijke begeleiding. In Kortrijk geniet je ook mee van de kruisbestuiving met de opleidingen uit de pijlers Design & Technologie en Bedrijf & Organisatie. 

Contact details:

Sint-Martens-Latemlaan 1B
8500 Kortrijk
+32 56 28 70 00
kortrijk@howest.be
Meer info en routeplan

Wil je op de hoogte blijven over deze opleiding?

We informeren je heel graag via mail. Laat hieronder gewoon even je gegevens na.
Vul hieronder je adres in.

Veelgestelde vragen over de opleiding

Wat kan ik worden? Waar vind ik later werk?

Sociaal werkers vind je overal. We zeggen wel eens dat onze opleiding leidt naar een 1000-deurendiploma, een diploma dus waar je heel veel kanten mee uit kan. Onze afgestudeerden zijn welzijnswerkers, cultureel werkers, jeugdwerkers, ouderenbegeleiders, vormingswerkers, personeelswerkers, opvoedingsondersteuners, jobcoaches, gezondheidswerkers, contextbegeleiders, …

Je vindt ze in heel uiteenlopende organisaties en in tal van sectoren. Van de welzijns- en gezondheidssector over de sociaal-culturele en educatieve sector tot de sociale, justitiële en economische sector. Je werkt met, voor en tussen de mensen in jeugdhuizen of het buurtwerk, bij OCMW’s of lokale besturen, bij de politie of in de gevangenis, bij de vakbond, in ziekenhuizen, vormingsinstellingen, personeelsdiensten, ziekenfondsen, dienstencentra, CLB’s, cultuurcentra, …

In welke sector en in welke rol je uiteindelijk gaat werken, kan je zelf kiezen. Allicht heb je zelf voorkeuren voor bepaalde doelgroepen of werkvormen. Doorheen de opleiding begeleiden we je om je eigen sterktes en voorkeuren te ontdekken.

Zijn er keuzetrajecten?

Bij het uittekenen van onze opleiding lieten wij ons leiden door de situatie in het werkveld/de sector. Om die reden bieden wij 4 keuzetrajecten aan: Welzijn & gezondheid, Sociaal-cultureel werk, Arbeid & tewerkstelling en Toegepaste criminologie (uniek in Vlaanderen).

Die trajecten sluiten optimaal aan bij de situatie in het werkveld.

De keuze voor een keuzetraject maak je in het tweede jaar. In het eerste jaar ontdek je samen met ons wat elke sociaal werker moet weten om een bewuste keuze te maken. Dat doen we door middel van de opleidingsonderdelen Werkterreinen, studiebezoeken en uitstappen en de module Trajectverkenning.

In het tweede jaar kan je al enkele eigen accenten leggen in een keuzetraject, het Projectwerk en de Inleefstage.

Wat is het verschil tussen de opleiding in Brugge en in Kortrijk?

Er is geen verschil tussen de opleidingen in Brugge en Kortrijk. We bieden er een identiek programma aan. Ook de lesgevers zijn grotendeels dezelfde. Je kan je bij je keuze dus helemaal laten leiden door je voorkeur voor een van beide steden (of door de plaats waar je lief gaat studeren).

Wat is het verschil tussen Howest en andere hogescholen?

Je zal ons nooit horen zeggen dat we beter zijn dan andere hogescholen. Wél maken we een aantal eigen keuzes waar we helemaal achter staan (zoals onze keuze voor enkele unieke trajecten). We zijn eerder een kleine opleiding, waardoor we de afstand tussen student en lesgever bewust zeer klein kunnen houden. Om ons écht te leren kennen, nodigen we je graag uit voor een bezoek aan de campus (zodra dat weer mag).

Wat is het verschil met het graduaat Maatschappelijk Werk?

Het werkdomein van de bachelor Sociaal Werk is veel ruimer dan die van de graduaat Maatschappelijk Werk: waar de graduaten Maatschappelijk Werk vooral werken met individuen en de mensen uit hun directe omgeving in het domein van welzijn en gezondheid, komen de bachelors ook in heel wat andere sectoren terecht waar het welzijn van mensen centraal staat. Het gaat dan onder andere ook over de (sociaal-)culturele sector, het personeelswerk, specifieke jobs in justitiële sfeer, enzomeer… In de bacheloropleiding Sociaal Werk wordt meer ingezet op theoretische onderbouwing en onderzoeksvaardigheden (zoals het schrijven van een bachelorproef).

Ik heb gehoord dat Sociaal Werk heel veelzijdig is en dat je er echt met mensen leert werken. Meer nog dan in Toegepaste Psychologie bijvoorbeeld?

Ja, veelzijdig mensenwerk is het zeker. De vergelijking met andere opleidingen bekijk je best per sector of concrete job.

Beide opleidingen zijn geïnteresseerd in mensen. In Sociaal Werk worden die mensen vanuit een breder perspectief benaderd (naast de persoon zelf, ook zijn netwerk, job, huisvesting, financieel en juridisch kader, participatie aan vrijetijdsactiviteiten…), terwijl Toegepaste Psychologie eerder werkt rond menselijk gedrag 'in de diepte': wat voelen/denken/kunnen/doen mensen en hun meest nabije sociale context (partner, gezin, context waar ze werken, ...).

Krijg ik les in grote groepen?

Een van de troeven van Howest is onze kleinschaligheid en de korte afstand tussen student en docent. Daarom werken we vaak in kleine groepen, zowel in het eerste als het tweede en het derde jaar. Voorbeelden uit het eerste jaar zijn de lessen Sociaal labo en Sociale en creatieve vaardigheden. De groepen zijn daar niet groter dan 15 studenten.

Welke vakken krijg ik in het eerste jaar?

In het eerste jaar maak je kennis met de ruime sector van het sociaal werk, de methoden van sociaal werkers en de theoretische inzichten die aan de basis daarvan liggen. Je ontdekt hoe sociaal werkers naar de maatschappij kijken en hoe ze de rechten van de mens gebruiken als basis voor hun handelen.

Alle opleidingsonderdelen (vakken) overlopen zou ons te ver leiden, maar we pikken er hier graag enkele voor je uit. In het opleidingsonderdeel Sociale en creatieve vaardigheden staat communicatie centraal. Je leert dit domein kennen als de beste. In Sociaal labo werk je in kleine groepen rond concrete thema’s en uitdagingen uit ons werkveld. Werkterreinen maakt je dan weer wegwijs in de sectoren, organisaties en beroepen van het sociaal werk.

Op deze website vind je informatie over alle vakken.

Loop ik stage tijdens de opleiding?

Stage is een belangrijk deel van de opleiding! Sociaal werkers zijn immers praktijkwerkers, voor wie het contact met mensen, groepen en gemeenschappen heel belangrijk is. In het tweede jaar plannen wij een Inleefstage. Je werkt dan ook een heel jaar aan een project samen met een praktijkorganisatie. Een groot deel van het derde jaar bestaat uit de Inloopstage (8 weken) en de Eindstage (12 weken).

Je kiest je stageplaats helemaal zelf, maar het spreekt voor zich dat wij er alles aan doen om je op weg te helpen, te inspireren en te coachen zodat je de geknipte stageplaats vindt.

Kan ik in het buitenland op stage of studeren?

Dat kan zeker! We moedigen het ook aan. Onze coördinator internationalisering vertelt je er alles over. Trouwens, tijdens de opleiding voorzien we sowieso voor iedereen enkele inspirerende internationale ervaringen tijdens studiereizen.

Onze coördinatoren internationalisering staan je graag bij:

Hoeveel kosten boeken en cursussen?

De cursussen en het lesmateriaal kan je raadplegen via Leho (onze eigen Smartschool, zeg maar. Voor wie het interesseert: Leho staat voor LEeromgeving HOwest of Learning Environment HOwest).

Leho leidt je naar je lessenrooster en gidst je door het lesmateriaal. Je vindt er de presentaties die lesgevers tijdens de les gebruiken, maar ook samenvattingen, artikels, verdiepend materiaal, enzovoort.

Daarnaast gebruiken we ook handboeken. Die kan je aan het begin van het academiejaar op de campus aankopen. Reken voor de aankoop van de handboeken op ongeveer 300 euro in het eerste jaar (in het tweede jaar 108 euro en in het derde jaar 16 euro).

Kan ik boeken en cursussen ergens inkijken?

Tijdens klassieke infodagen, kan je alle cursussen en handboeken inkijken. Op dit moment is dit onmogelijk. Via deze link kan je enkele (delen van) cursussen en handboeken inkijken. Dat geeft je alvast een idee.

Ik volgde eerder al een (deel van een) andere bacheloropleiding. Kan ik vrijstellingen krijgen?

Onze trajectbegeleiders kunnen je een pasklaar antwoord geven op deze vraag. Contacteer ze gerust. Als je je rapport/creditbewijzen uit je vorige opleiding bijvoegt, krijg je waarschijnlijk zeer snel antwoord. Neem dus gerust contact op met danny.anne@howest.be (Brugge) of laurence.dhaene@howest.be (Kortrijk).

Hoe ziet een lesdag eruit?

Hierop zouden we graag antwoorden: elke dag is anders! Maar dat is natuurlijk niet je vraag. Een lesdag begint doorgaans tussen 8u30 en 9u en eindigt ten laatste om 18u. Gemiddeld heb je 6 uur les per dag. Het kan dus zijn dat je pas in de loop van de voormiddag aan je lesdag begint. Springuren zijn zeer uitzonderlijk. Meestal heb je twee halve dagen per week vrij. Die kan je gebruiken om aan opdrachten te werken of om het lesmateriaal bij te houden.

We werken in lesblokken van 2 uur, telkens gevolgd door een pauze. Waar mogelijk voorzien we ook afwisseling tussen eerder theoretische en praktijkgerichte vakken.

Tijdens de pauze kan je terecht in onze cafetaria’s voor een drankje of een snack. ’s Middags kan je kiezen uit een aanbod dagschotels, pasta’s of belegde broodjes. Onze campussen liggen ook op een boogscheut van het centrum.

Hoe ziet een lesrooster en een academische kalender eruit?

Een voorbeeld van een lesrooster en academische kalender vind je via deze link.

Is er een elektronisch leerplatform?

De cursussen en het lesmateriaal kan je raadplegen via Leho (onze eigen Smartschool, zeg maar).

Wie altijd al met Smartschool werkte, zal ook op Leho snel zijn weg vinden. Tijdens de kick-offdagen maken we je met plezier wegwijs.

Leho leidt je naar je lessenrooster en gidst je door het lesmateriaal. Je vindt er de presentaties die lesgevers tijdens de les gebruiken, maar ook samenvattingen, artikels, verdiepend materiaal, enzovoort.

Hoeveel bedraagt het inschrijvingsgeld?

Het inschrijvingsgeld/studiegeld is afhankelijk van een aantal factoren. Via deze link kan je het studiegeld voor het academiejaar 2020-2021 raadplegen.

De kostprijs van handboeken (1ste jaar: 300 euro, 2de jaar: 108 euro, 3de jaar: 16 euro) en studiereizen (1ste jaar: 200-300 euro) is hierin niet inbegrepen.

Ik heb een functiebeperking of leerstoornis. Ik ben topsporter. Kan ik dat combineren met studeren?

Studeren is mensenwerk en dus voorzien wij heel wat faciliteiten voor studenten. Onze studiecoaches staan je bij om een traject op maat uit te werken. Voor studenten met een functiebeperking, een leerstoornis, een topsportstatuut, ... Aarzel niet en neem zeker contact op! Hier vind je alvast meer informatie.

Zal ik de studie aankunnen?

Met een flinke dosis motivatie en met de hulp van onze studiecoaches lukt het je wel.

Het klinkt een beetje schools, maar studeren is een fulltimejob. Een zalige fulltimejob, dat wel. De opleiding Sociaal Werk bestaat al een hele tijd en dus wéten we hoe we de leerstof stapsgewijs moeten aanbrengen. Daarbij komt dat we onze studenten kénnen en dus graag opvolgen hoe het met ze gaat. Je vooropleiding kan een rol spelen, maar wij stellen vast dat het systematisch bijhouden van de leerstof de grootste garantie op succes is.

Om je inzet maximaal te laten renderen, staan onze studiecoaches je graag bij. Ze geven je tips voor het verwerken van de leerstof, het maken van een planning of het voorbereiden van de examens. Ook als het even minder gaat, staan ze voor je klaar. Onze studiecoaches werken trouwens nauw samen met de medewerkers van Stuvo, onze dienst Studentenvoorzieningen.

Hoe ver ligt de campus van het station?

Onze campussen liggen vlak bij het centrum en zijn vlot bereikbaar vanuit het station. In Brugge brengt je fiets (10 minuten) of de bus je tot vlak bij de ingang, in Kortrijk ben je het snelst af met een wandeling (10 minuten) of met je fiets (enkele minuten). Je kan in beide steden ook een studentenfiets huren.

Kan ik op kot?

Heel wat van onze studenten zitten op kot of verblijven in een van de studentenhuizen van Howest. Via Stuvo kan je informatie krijgen over studentenhuisvesting. Een overzicht en contactgegevens vind je op hun huisvestingspagina. Neem gerust contact op.

Kan ik na de opleiding nog verder studeren?

Dat kan zeker! Je loopt tussen de studenten van de master Sociaal Werk zeker oud-studenten van Howest tegen het lijf. Maar ook in andere masteropleidingen ben je welkom. We zien elk jaar studenten die na hun bachelor Sociaal Werk een master Sociologie, Criminologie of Psychologie gaan studeren.

Ook een bijkomend bachelordiploma is een optie. Wat dacht je van een extra diploma Toegepaste Psychologie, Toegepaste Gezondheidswetenschappen, Ergotherapie?

Heb je interesse in migratie en de vluchtelingenthematiek? Volg dan ons eigen postgraduaat Migration and Refugees!

Hoeveel kost deze opleiding?

Een overzicht van de kostprijs van de opleiding vind je via de wegwijzer.

Praktische info

Studentenvoorzieningen en Stuvo

De dienst studentenvoorzieningen (Stuvo) is een professionele dienst die alle studenten van Howest en UGent (campus Kortrijk) de kans geeft om in optimale omstandigheden te studeren en die het leven aan de hogeschool of universiteit boeiend, aangenaam en zorgeloos wil maken.

Studentensecretariaat

Voor informatie over je inschrijving aan Howest en je administratief dossier kan je het studentensecretariaat contacteren.

Ben je al overtuigd van je studiekeuze? Nu inschrijven