Overslaan en naar de inhoud gaan

Voor wetenschappelijke onderzoekers van de 21ste eeuw

De bacheloropleiding Biomedische Laboratoriumtechnologie is breed, polyvalent en bijzonder praktijkgericht. Ze is ook nog eens uniek in West-Vlaanderen.

Het programma stoomt je als data scientist helemaal klaar voor de biomedische uitdagingen van de 21ste eeuw. We werken in kleine groepen, zodat we je goed en individueel kunnen coachen.

 • Je leert de exacte waarden van je bloed meten en interpreteren.
 • Je ontrafelt de mysteries van het DNA met de nieuwste technologieën.
 • Je ontdekt hoe een nicotinepleister helpt bij rookverslaving.
 • Je legt mee de geheimen bloot van ziektebeelden zoals kanker en AIDS en geneesmiddelen
 • Je spoort mee delicten op in de milieu- en voedingssector, op dieren en in de agro-industrie.

In deze praktijkgerichte bachelor experimenteer je volop in het labo. Zo groei je uit tot een polyvalent onderzoeker of analist die klaar is om de farmaceutische, biologische en medische uitdagingen van de toekomst aan te pakken.

Groep studenten in labo
Farmaceutische en Biologische Laboratoriumtechnologie
Afstudeerrichting

We dompelen je onder in specifieke farmaceutische, microbiologische, analytische en moleculair biologische technieken. Hierbij vertrekken we steeds van realistische praktijkvoorbeelden.

Forensisch Laboratoriumonderzoek
Keuzetraject

Voedselfraude, milieudelicten, illegale handel in dieren en planten… Jouw analyses in het labo worden belangrijk bewijsmateriaal in de strijd tegen deze misdrijven.

Medische Laboratoriumtechnologie
Afstudeerrichting

Je wordt specialist in de pathologische anatomie, medische microbiologie en klinische chemie en hematologie. Hierbij vertrekken we steeds van realistische praktijkvoorbeelden.

Jouw lesrooster

Elke week krijg je een mix aan onderwijsvormen: hoorcolleges, werkcolleges, practica...

De lesuren sluiten daarbij zo goed mogelijk op elkaar aan. Dit kan per academiejaar uiteraard afwijken. Het definitieve lesrooster communiceren we in september.

Voorbeeldlesrooster

Howest Brugge Personeel - Technische Dienst

Twee gemeenschappelijke jaren

Een groot voordeel van de studie Biomedische Laboratoriumtechnologie aan Howest, is dat de eerste twee jaren gemeenschappelijk zijn. Hierdoor kunnen we je tijdens de opleiding voorbereiden op een keuze tussen beide afstudeerrichtingen.

Opleidingsprogramma 1ste en 2de jaar

Raadpleeg de ECTS-fiches van deze opleiding

Kwaliteitsvolle opleiding

Kwaliteitszorg zit ingebed in de dagelijkse werking van onze opleidingen. We verbeteren continu en systematisch de kwaliteit van onze opleidingen. De betrokkenheid van studenten, werkveld en alumni is hierbij cruciaal. Lees meer over de kwaliteitszorg van onze opleidingen.

In 2022 werd de bacheloropleiding Biomedische Laboratoriumtechnologie beoordeeld door een onafhankelijk en extern panel. De opleidingsaudit werd uitgevoerd door Vluhr KZ. De kwaliteit van de opleiding werd positief beoordeeld. Het rapport van het panel met de sterke punten en ontwikkelpunten kun je hier lezen.

Recent afgestudeerden van de bacheloropleiding Biomedische Laboratoriumtechnologie zijn tevreden over de kwaliteit van de gevolgde opleiding. Consulteer hier enkele kerncijfers over de tevredenheid.

Studenten in labo
Kostenraming voor deze opleiding
Studiefinanciering

Bekijk in hoeverre je in aanmerking komt voor studiefinanciering.

Lees meer

Inschrijven

Je kan je nu reeds online registreren voor 2023-24. Na het afsluiten van de registratie ontvang je een mail met alle info nodig voor je definitieve inschrijving. Reserveer nu al jouw plek bij Howest!

Lees meer

Infodag
Zaterdag 1 juli
VAN 10u TOT 16u
Meer info

Kom langs op onze infodagen

Dit zijn de eerstvolgende infodagen voor Brugge:

Alle infodagen

Meer info?

Ontvang de brochure per post
Schrijf je in op de nieuwsbrief van deze opleiding.

Studenten krijgen uitleg over opleiding aan Howest

Troeven van de opleiding

Opleiding krijgt 4 excellents van externe audit

Vluhr Kwaliteitszorg gaf de BLT-opleiding aan Howest in december 2022 voor 6 van de 8 kwaliteitscriteria de hoogst mogelijke score met een excellent voor het opleidingsprogramma, de krachtige leeromgeving (studie- en evaluatiemateriaal), de studentenbegeleiding en het opleidingsteam! Ook het beoogd en gerealiseerd eindniveau kreeg een maximumscore! De visie en het beleid en de samenwerking met het werkveld is goed!

Quadrimestrieel systeem

Dit is een moeilijke naam om weer te geven dat de academische kalender georganiseerd wordt in vier perioden: twee per semester.

Zo worden er niet meer dan drie opleidingsonderdelen terzelfdertijd gegeven: daardoor kan je als student meer de focus houden.

Er worden dus ook vier examenperiodes ingericht, gevolgd door een snelle feedback: zo weet je meteen waar je staat en kan er indien nodig bijgestuurd worden. Dit resulteert in een heel hoog doorstroomrendement.

Universal Design of Learning (UDL)

De opleiding kiest resoluut voor Universal Design of Learning (UDL). Dit betekent dat allerlei faciliterende aspecten gestructureerd opgenomen zijn in de werking, zoals onder andere een schreefloos lettertype voor alle communicatie (e-mail, syllabi, opdrachten, examenvragen …), een mondelinge toelichting bij een schriftelijk examen en gevarieerde onderwijsvormen.

Persoonlijke begeleiding

De studenten worden individueel opgevolgd door een coach (dit is een lector uit het team) en kunnen monitoraat aanvragen over die delen van de leerstof die nog niet volledig begrepen zijn. Hiernaast is het ook mogelijk om specifieke begeleiding te krijgen of faciliteiten (bijvoorbeeld voor dyslexie) aan te vragen.

De practica worden steeds in een kleine groep (maximum 20 studenten) georganiseerd, zodat persoonlijke feedback en opvolging mogelijk is. Ook tijdens de werkcolleges worden de studenten in kleinere groepen opgedeeld om optimale leer- en werkomstandigheden te creëren.

Studenten die zichzelf willen uitdagen, kunnen kiezen voor het excellentietraject waarin artificiële intelligentie centraal staat. Kortom ... voor elke student is er plaats in onze opleiding! Jullie ontwikkeling is onze drijfveer.

Studiemateriaal

De syllabi zijn voor de start van elk opleidingsonderdeel online beschikbaar. In het begin van elk hoofdstuk worden de leerdoelen vermeld, toets-jezelf vragen (heb ik het hoofdstuk op een correcte manier en voldoende gestudeerd?) staan op het einde van elk hoofdstuk en voorbeeldexamenvragen zijn opgenomen. Ondersteunende PowerPointpresentaties, werkcolleges … helpen je om de leerstof beter te begrijpen.

Getuigenis

Kenny Billiet (alumnus, momenteel werkzaam bij Alpro)

"Door de persoonlijke begeleiding heb ik me aan de Howest nooit een nummer gevoeld."

Waarom ik er destijds voor gekozen heb om mijn studies BLT af te werken aan Howest Brugge en niet in Gent, waar ik mijn studies destijds ben gestart?

Er zijn minder studenten per practicumgroep met dus een betere begeleiding, er is in Howest een gezellige en warme sfeer tussen de studenten onderling, maar is er ook veel meer aandacht voor elke student afzonderlijk. Door de kleine afstand tussen de lector en de student, is er altijd mogelijkheid om vragen te stellen. De lectoren maken altijd tijd om extra uitleg in te plannen, zelfs al is dat maar voor 1 student. Door deze persoonlijke begeleiding heb ik me aan de Howest nooit een nummer gevoeld, wat ik van mijn twee jaar in Gent jammer genoeg niet kan zeggen.

Daarnaast wordt er ook altijd rekening gehouden met de mening van de studenten. Dankzij de studentenparticipaties is het altijd mogelijk om in gesprek te gaan over allerlei zaken en worden er blijvend aanpassingen gedaan om zo een optimale sfeer te creëren. Hierdoor krijg je als student het gevoel dat ook jij als student gerespecteerd wordt.

Tenslotte zijn de lectoren altijd heel gemakkelijk via e-mail te bereiken, zodat je ook tijdens het studeren niet moet vrezen dat eventuele onduidelijkheden of vragen niet beantwoord worden.

Dit alles samen heeft er voor mij persoonlijk voor gezorgd dat ik mijn studies BLT aan Howest Brugge altijd met heel veel plezier heb gedaan en dat ik zeker kan zeggen dat ik destijds niets beter had kunnen beslissen dan Gent in te ruilen voor het mooie Brugge.

Kenny Billiet

Overtuigd? Schrijf je in!

Heb je jouw keuze gemaakt? Wij kijken ernaar uit om je op te nemen in onze Howest-community! 

Alle informatie over inschrijven vind je via onderstaande link. 

Schrijf je in

Studenten in pauze met koffie op de campus

Samenwerken

Howest heeft een breed aanbod van samenwerkingsmogelijkheden met studenten. Samen met onze studenten zoeken we naar oplossingen voor reële cases aangebracht door onze partners. Tijdens die samenwerking zie je de studenten aan het werk, beoordeel je mee hun werk en indien het klikt, kan je hen aanwerven na afstuderen. 

Howest anticipeert via onderzoek ook op de behoeften van de maatschappij in het algemeen en het brede socio-economische werkveld in het bijzonder. De hogeschool kiest bewust voor nieuwe profielen en innovatieve niches. Op die manier werkt de onderwijsorganisatie mee aan het ombuigen van de fameuze West-Vlaamse braindrain in een braingain.

Bekijk onze onderzoeksprojecten

Een bachelorproef, een brainstorm, een projectweek of een semester lang samenwerken met een groep studenten? Contacteer onze opleidingen voor een samenwerking op maat. ​ ​

Wil je een stageproject indienen en zo in contact komen met vers Howest talent? Gebruik hiervoor het Howest stageplatform.

  Kruisbestuiving is belangrijk voor nieuwe ideeën! Daar zijn we ons volledig van bewust. Daarom investeert Howest in incubatoren op de verschillende campussen. Studenten, onderzoekers, maar ook externe starters werken er onder één dak aan de uitbouw van hun eigen project.

  Bovendien organiseren we onze incubatoren thematisch. Dat zorgt voor zeer veel specialistische kennis op één centrale plaats. Combineer dit met de nabijheid van andere starters en er ontstaat een frisse dynamiek, een open vizier en kruisbestuiving. Studenten aan Howest die werken aan hun eigen bedrijf kunnen een gratis werkplek krijgen in één van de incubatoren.

  Laptops

  FAQ

  Vind je niet wat je zoekt of heb je een specifieke vraag over deze opleiding? Neem gerust contact met ons op. We helpen je graag verder.

  Mieke Demeyere

  Mieke Demeyere

  Opleidingsmanager

  Indien je een laptop koopt via Howest, kan je bekijken welke laptop de opleiding aanraadt. Indien je een laptop hebt of zelf een nieuw toestel wil kopen, dient deze minimum te voldoen aan dezelfde specificaties.

  Bekijk welke laptop de opleiding aanraadt

  Wil je graag een semester in het buitenland studeren? Of spreekt een internationale stage jou aan? Dat kan! Je ontdekt alle mogelijkheden om binnen Howest naar het buitenland te gaan op deze pagina. Tijdens je studies maken we jouw buitenlands avontuur samen concreet! 

  Onze studenten Biomedische Laboratoriumtechnologie komen uit diverse (wetenschappelijke) richtingen, zowel ASO als TSO (soms ook KSO).

  Studenten met een gelijkaardige voorkennis hebben in het verleden met succes het diploma Biomedische Laboratoriumtechnologie behaald. Veel hangt uiteraard af van je motivatie, inzet en capaciteiten.

  In september worden er instapcursussen georganiseerd om enerzijds de praktische skills in het lab wat te oefenen en anderzijds je kennis van algemene chemie op te frissen. Met hulp van de digitale bijspijkercursus kan je bijkomend naast een korte herhaling van de theoretische principes, aan de slag gaan met heel wat oefeningen. Je kan deze opvragen vanaf 16 augustus (na je inschrijving voor onze opleiding) door te mailen naar blt [at] howest.be.

  Inderdaad, tijdens de onthaaldagen (de week voor de start van het academiejaar) kan je op de campus het labmateriaal aankopen. Het beperkt aantal boeken dat nodig is, kan online aangekocht worden. Het enige wat je nog zelf moet gaan aankopen, is de labojas. Deze heb je nodig vanaf de eerste lesweek. Schaf deze dus zeker aan voor de start van het academiejaar. De labojas moet voldoen aan volgende voorwaarden: zuurvast zijn, lange mouwen hebben en een lang model zijn (geen heupmodel). De cursussen worden via het elektronische leerplatform aangeboden en kunnen indien gewenst aan een voordelig tarief op school afgedrukt worden.

  De grote meerderheid van onze studenten pendelt (bus, trein, fiets of auto). Onze campus ligt op wandelafstand van het station van Brugge. De andere groep zit op kot in Brugge (privékoten of in accommodatie van Howest).