Overslaan en naar de inhoud gaan

Jouw springplank naar je nieuwe carrière in het onderwijs

Ben je minstens drie jaar aan de slag als slager, verzorger, bouwvakker, bakker, dierenverzorger ... en kriebelt het om de passie voor je vak over te brengen aan jongeren? Dan is de job van praktijkleerkracht zeker iets voor jou! Samen met het schoolteam en andere partners creëer je een krachtige leeromgeving voor jongeren en bereid je ze voor op een job in het werkveld.

Deze graduaatsopleiding is jouw springplank naar je nieuwe carrière voor de klas. De minimumvoorwaarde om te kunnen starten met dit verkorte traject om leerkracht te worden, is dat je minstens drie jaar praktijkervaring hebt als bijvoorbeeld slager, bakker, elektricien, schrijnwerker, bouwvakker, zorgkundige, verkoper, technicus elektromechanica….

Het traject bestaat uit 90 studiepunten en omvat drie delen: theorie, praktijk en stage.

Meer info? Neem vrijblijvend contact op met onze opleidingscoördinator %20karen.nys [at] howest.be (Karen Nys).

Infofolder

Howest - Educatief Graduaat Secundair Onderwijs, Mieke

Boek nu jouw trajectgesprek

Wie als zij-instromer de overstap wenst te maken naar het onderwijs kan ons in augustus of september treffen op volgende momenten in Brugge, Kortrijk, Oudenaarde of online. We geven je graag alle info over de lerarenopleiding aan Howest.

 • Zaterdag 26/8 van 10u tot 13u (infodag)
 • Maandag 04/09 om 19.00u (digitale infoavond)
 • Vrijdag 08/09 van 17u tot 20.30u (infodag)

Kan je zo lang niet wachten? Boek nu al een gesprek met één van onze trajectbegeleiders.

Trjactgesprek

Begin jouw opleiding in februari

Bij Howest begrijpen we dat het vinden van de juiste studierichting een uitdaging kan zijn. Misschien is je gekozen opleiding niet wat je had verwacht of vallen de resultaten na de eerste examens tegen. Blijf niet bij de pakken zitten en maak een nieuwe start in februari!

Hoe?

 • Neem contact op met de opleiding;
 • Vraag eventuele vrijstellingen aan;
 • Zet de tweede week van februari in je agenda, want dan maak je een nieuwe start!

Studenten onthaaldagen

Jouw lesrooster

Een voorbeeld van je lesrooster kan je hieronder downloaden.

Voorbeeldlesrooster

Lessenrooster EGSO

Theorie

Vanaf het tweede jaar kunnen bepaalde theoretische opleidingsonderdelen in afstand gevolgd worden. Dat betekent dat er een intakemoment is bij aanvang van het semester waarin je de module opneemt en dat er tijdens het semester online monitoraten worden ingericht.

Tijdens het semester verwerk je zelf de leerinhouden en vaardigheden aan de hand van filmpjes, opdrachten, leerpaden, online testen… Je wordt daarbij zeker niet aan je lot overgelaten. De lectoren zijn vlot bereikbaar en tijdens de monitoraten is er voldoende tijd om vragen te stellen.

Praktijk

Afhankelijk van het traject dat je volgt, kom je voor de praktijk naar de campus en doe je aan microteaching of voer je opdrachten uit op de werkplek (zie voorwaarden LIO-traject).

Stage

Tijdens de stage zetten we in op maximale flexibiliteit. We laten je kennismaken met verschillende doelgroepen en bieden een ruime keuze aan opdrachten aan. Ook kan je de stages doen binnen de verschillende doelgroepen en educatieve settings.

Raadpleeg de ECTS-fiches van deze opleiding
VBGSO3

Jouw toekomst?

Na het afronden van je Educatief Graduaat Secundair Onderwijs kan je aan de slag in een secundaire school. Ook het volwassenenonderwijs, tweedekansonderwijs, deeltijds secundair onderwijs zijn mogelijk, net als lesgeven binnen een graduaatsopleiding.

Nog een pluspunt: leerkracht is een knelpuntberoep. Zeker voor technische praktijkleerkrachten liggen er heel wat professionele kansen in het verschiet.

Wil je graag weten welke vakken je mag geven met je werkervaring? Je trajectbegeleider zal je hierin helpen en informeren over je mogelijkheden binnen het onderwijs.

Opleidingstrajecten

We bieden een modulair programma aan. Je bepaalt grotendeels zelf hoe je de opleiding volgt. Je kan kiezen tussen:

Modeltraject

6 semesters, gespreid over minimaal 3 academiejaren

Voltijds traject

3 semesters, gespreid over minimaal 1,5 academiejaar

Persoonlijk traject

2 tot 2,5 academiejaren

Leraar-in-opleiding

LIO-traject, gespreid over minimaal 1,5 academiejaar, indien al lesopdracht

Voltijds of deeltijds studeren

Ben je momenteel niet aan het werk, dan kan je voltijds studeren. Je kan dan de opleiding afwerken in 1,5 tot 2 jaar, drie tot vier semesters dus. Bij aanvang zetten we vooral in op contactonderwijs om jou dan tijdens het tweede deel van het traject ook te laten kennismaken met afstandsonderwijs.

Wil je de opleiding combineren met werk en heb je maar beperkte tijd om naar de les te komen, opdrachten te maken en te studeren, stage in te plannen… dan raden we je aan om ongeveer 15 studiepunten per semester op te nemen. In dit geval duurt de opleiding 3 jaar.

Gepersonaliseerd traject

We vertrekken steeds vanuit de vraag/nood van de student. Wanneer kan je les volgen? Hoeveel tijd heb je om met de opleiding bezig te zijn? Welke lesmomenten passen voor jou? Ben je al aan werk als leerkracht? Heb je weinig ervaring met ICT? Heb je extra ondersteuning nodig (voor bv. dyslexie, dyscalculie…)?

We maken een traject op maat op en bekijken hoeveel studiepunten je kan opnemen. Afhankelijk daarvan zal je traject langer of korter duren dan de minimale opleidingsduur van 1,5 jaar.

Kwaliteitsvolle opleiding

Kwaliteitszorg zit ingebed in de dagelijkse werking van onze opleidingen. We verbeteren continu en systematisch de kwaliteit van onze opleidingen. De betrokkenheid van studenten, werkveld en alumni is hierbij cruciaal. Lees meer over de kwaliteitszorg van onze opleidingen.

Het educatief graduaat secundair onderwijs maakt sinds 2018 deel uit van de hogeschool. De opleiding doorliep een Toets Nieuwe Opleiding uitgevoerd door de NVAO, u kan hier het rapport raadplegen.

In 2023-2024 doorloopt de opleiding een accreditatie door de NVAO. Na deze accreditatie volgt de opleiding de zesjarige kwaliteitszorgcyclus van onze eigen regie.

Recent afgestudeerden van het educatief graduaat secundair onderwijs zijn tevreden over de kwaliteit van de gevolgde opleiding. Consulteer hier enkele kerncijfers over de tevredenheid.

Opleidingskwaliteitszorg aan Howest
Kostenraming voor deze opleiding
Studiefinanciering

De sociale dienst van Stuvo staat klaar om je in alle discretie te ondersteunen bij financiële vragen. Bekijk samen of je in aanmerking komt voor studiefinanciering.

Lees meer

Inschrijven

Je kan je nu reeds online registreren voor 2023-24. Na het afsluiten van de registratie ontvang je een mail met alle info nodig voor je definitieve inschrijving. Reserveer nu al jouw plek bij Howest!

Lees meer

Infodag
Zaterdag 9 maart 2024
VAN 10u TOT 16u
Meer info

Kom langs op onze infodagen

Dit zijn de eerstvolgende infodagen:

Alle infodagen

Meer info?

Ontvang de brochure per post
Schrijf je in op de nieuwsbrief van deze opleiding.

Student met brochure van Howest

Troeven van de opleiding

Innovatief en praktijkgericht

Dankzij een grote flexibiliteit kan je deze opleiding combineren met je werk en je gezin. Zo beslis je zelf over de opleidingsduur, het instapmoment, de lesmomenten en het soort onderwijs (bijvoorbeeld blended learning waarbij je een (groot) deel van de leerstof thuis verwerkt of contactonderwijs).

Modulair programma

We bieden een modulair programma aan. Dit betekent dat je grotendeels zelf bepaalt hoe je de opleiding afwerkt. Zo kan je kiezen tussen:

 • Het reguliere traject (4 semesters, verspreid over minimaal 2 schooljaren)
 • Het eenjarige traject (2 semesters, verspreid over minimaal 1 schooljaar)
 • Een gepersonaliseerd traject
 • Het traject leraar-in-opleiding (LIO-traject, voor wie al een lesopdracht in het secundair onderwijs heeft)
 • Flextracks (4 semesters combinatie extra onderwijsvak of een schakelprogramma naar het lager onderwijs)

Stage vanaf het eerste semester

Vanaf semester 1 dompelen we je onder in de didactische praktijk.

Hoe breng je jouw kennis en vaardigheden op een uitdagende manier over op jongeren? Je observeert lessen, geeft lessen aan elkaar en krijgt vaardigheden mee om die pedagogisch en wetenschappelijk te onderbouwen.

 Stapsgewijs leren lesgeven

Je krijgt tijd en ruimte om te experimenteren met lesgeven. We bouwen stap voor stap op. Zo kan je met succes aan de stages beginnen.

Als leerkracht communiceer je met leerlingen, ouders en collega’s. Hoe je dat het beste doet, leer je tijdens de opleiding zodat je voorbereid en zelfzeker kan starten.

Je kan je nu reeds online registreren voor 2023-24. Na het afsluiten van de registratie ontvang je een mail met alle info nodig voor je definitieve inschrijving. Reserveer nu al jouw plek bij Howest!

Lees meer

The Level

Hét grote pluspunt bij Howest is de persoonlijke aanpak. De lectoren kennen elke student en volgen je nauw op. De gebouwen van Howest hebben bovendien een ziel. Op de bruisende campussen heerst een gemoedelijke sfeer onder studenten en lectoren. Ook bij het administratief personeel en Stuvo staat de deur altijd open.

Aan deze hogeschool leer je niet enkel in boeken, je stapt ook de wereld in en oefent in de praktijk. De uitgebreide stages bereiden je voor op de arbeidsmarkt. Na de opleiding ben je klaar voor het echte werk of kan je verder studeren als je dat wil.

Evy Schacht
Howest Alumna 2021

Overtuigd? Schrijf je in!

Heb je jouw keuze gemaakt? Wij kijken ernaar uit om je op te nemen in onze Howest-community! 

Alle informatie over inschrijven vind je via onderstaande link. 

Schrijf je in

Studenten in pauze met koffie op de campus

Samenwerken

Howest heeft een breed aanbod van samenwerkingsmogelijkheden met studenten. Samen met onze studenten zoeken we naar oplossingen voor reële cases aangebracht door onze partners. Tijdens die samenwerking zie je de studenten aan het werk, beoordeel je mee hun werk en indien het klikt, kan je hen aanwerven na afstuderen. 

Howest anticipeert via onderzoek ook op de behoeften van de maatschappij in het algemeen en het brede socio-economische werkveld in het bijzonder. De hogeschool kiest bewust voor nieuwe profielen en innovatieve niches. Op die manier werkt de onderwijsorganisatie mee aan het ombuigen van de fameuze West-Vlaamse braindrain in een braingain.

Bekijk onze onderzoeksprojecten

Een bachelorproef, een brainstorm, een projectweek of een semester lang samenwerken met een groep studenten? Contacteer onze opleidingen voor een samenwerking op maat. ​ ​

Wil je een stageproject indienen en zo in contact komen met vers Howest talent? Gebruik hiervoor het Howest stageplatform.

  Kruisbestuiving is belangrijk voor nieuwe ideeën! Daar zijn we ons volledig van bewust. Daarom investeert Howest in incubatoren op de verschillende campussen. Studenten, onderzoekers, maar ook externe starters werken er onder één dak aan de uitbouw van hun eigen project.

  Bovendien organiseren we onze incubatoren thematisch. Dat zorgt voor zeer veel specialistische kennis op één centrale plaats. Combineer dit met de nabijheid van andere starters en er ontstaat een frisse dynamiek, een open vizier en kruisbestuiving. Studenten aan Howest die werken aan hun eigen bedrijf kunnen een gratis werkplek krijgen in één van de incubatoren.

  Laptops

  FAQ

  Vind je niet wat je zoekt of heb je specifieke vraag over deze opleiding. Neem gerust contact met ons op.

  Karen Nys

  Karen Nys

  Opleidingscoördinator

  Indien je een laptop koopt via Howest, kan je bekijken welke laptop de opleiding aanraadt. Indien je een laptop hebt of zelf een nieuw toestel wil kopen, dient deze minimum te voldoen aan dezelfde specificaties.

  Bekijk welke laptop de opleiding aanraadt

  Wil je graag een semester in het buitenland studeren? Of spreekt een internationale stage jou aan? Dat kan! Je ontdekt alle mogelijkheden om binnen Howest naar het buitenland te gaan op deze pagina. Tijdens je studies maken we jouw buitenlands avontuur samen concreet! 

  Heb je een een technisch diploma en drie tot vijf jaar nuttige ervaring in het werkveld, dan kan je instappen. Contacteer de trajectbegeleider voor meer info.

  De opleiding is een mix van theorie en praktijk in een krachtige leeromgeving.

  We maken samen met jou een traject op maat zodat je de opleiding maximaal kan combineren met je werk en gezin. We bepalen in overleg met jou:

  • het aantal vakken dat je opneemt per jaar;
  • het aantal lesmomenten;
  • mogelijkheid tot afstandsonderwijs: bij aanvang rijk contactonderwijs om gaandeweg in het traject ook afstandsonderwijs te integreren.

  Verandert er iets in je persoonlijke situatie tijdens de opleiding (nieuwe job, gezinsuitbreiding, ziekte…) dan kan je traject aangepast worden zodat je alle kansen hebt om de opleiding af te werken. Neem hiervoor steeds contact op met je trajectbegeleider.

  Voor wie al lesgeeft is het traject Leraar-in-Opleiding (LIO) de beste keuze. De theorievakken volg je samen met de andere studenten. Je volgt nog enkele praktijksessies en doet vooral stage in je eigen lesopdracht. Start je met de opleiding en vind je ondertussen werk in het onderwijs dan kan je traject aangepast worden naar een LIO-traject.

  We zetten vooral in op een praktijkgerichte aanpak. Elk opleidingsonderdeel loopt over een semester. De meeste modules zetten in op permanente evaluatie. Dat betekent dat je gedurende het semester vooral opdrachten en leerpaden moet verwerken. Voor elk opleidingsonderdeel die je volgt, krijg je bij de start van het semester de informatie over de opdrachten die je moet doen en de manier waarop geëvalueerd wordt. We zetten sterk in op competentiegericht evalueren.

  De opleiding omvat 90 studiepunten. Dat betekent dat je de opleiding op minimaal anderhalf jaar kan afwerken. Dan neem je 30 studiepunten per semester op, wat voltijds studeren betekent.

  Wie de opleiding combineert met werk en/of gezin raden we aan de opleiding te spreiden over drie jaar. Dan neem je 15 studiepunten per semester op.

  We bekijken met jou de mogelijkheden en maken dan een gepersonaliseerd traject op indien nodig.

  Je kan starten aan onze opleiding in september en februari op onze campus in Brugge, Oudenaarde en Kortrijk. Om je programma beter vorm te geven, maak je het beste een afspraak met je de trajectbegeleider.