Kleuteronderwijs: grote impact op de allerkleinsten

Kleuteronderwijs in een notendop? Heel sterk aanwezig zijn in het leven van kinderen. Want je brengt hen dagelijks in verwondering, prikkelt hun creativiteit en werkt op die manier actief mee aan hun ontwikkeling. Anders gezegd: mede dankzij jouw inzet en enthousiasme kunnen kleuters groeien op motorisch, sociaal en emotioneel vlak. Bestaat er iets mooiers?

Bachelor kleuteronderwijs: what’s in it for me?

De opleiding kleuteronderwijs is in de eerste plaats praktijkgericht: al vanaf het eerste semester breng je theorie in de praktijk via leerrijke stages. Hierdoor ontdek je al snel je kwaliteiten en sterktes, ontwikkel je inzichten en vaardigheden, en ervaar je hoe bijzonder het is om kleuters te betoveren. Bovendien maak je kennis met vernieuwende onderwijsmethodes én krijg je de kans een stage- en/of studiesemester in het buitenland te volgen.

Klasfoto kleuters

Jouw lesrooster 

Elke week heb je 20 à 24 uur les. De lesuren sluiten zo goed mogelijk op elkaar aan. Hieronder kan je een voorbeeld lesrooster consulteren. Dit kan per academiejaar uiteraard afwijken. Het definitief lesrooster wordt in september gecommuniceerd. 

Studenten kleuteronderwijs
Eerste jaar

Hier komt de korte en bondige tekst van het eerste jaar.

Check ons opleidingsprogramma

Tweede jaar

Hier komt de korte en bondige tekst van het tweede jaar

Derde jaar

Hier komt de korte en bondige tekst van het derde jaar

Jobkansen Kleuteronderwijs

Waar kan je later aan de slag?

Na een bachelor kleuteronderwijs aan Howest kan je in alle onderwijsnetten aan het werk. Gewoon, buitengewoon of methodeonderwijs? Allemaal perfect mogelijk. En dat is nog niet alles, want ook in culturele en educatieve centra verwelkomen ze je maar al te graag. Kortom: keuze genoeg!

 

Dagonderwijs

Hier dient nog uitleg te komen over ons contactonderwijs

Afstandsonderwijs

Hier dient nog uitleg te komen over ons afstandsonderwijs

Verkort traject

Heb je ook ambities om leerkracht voor een andere doelgroep te worden? Dat kan, via onze lerarenopleiding kan je in vier jaar tijd twee bachelordiploma’s halen. Heb je al een diploma bachelor secundair of lager onderwijs? Dan kun je via een verkort traject van één jaar kleuteronderwijzer worden.

Kostprijs
Kostprijs

Wat kost jouw inschrijving? En heb je recht op een studietoelage?

Lees meer

Starten in februari
Starten in februari

Je hebt het gevoel dat je niet de juiste studiekeuze hebt gemaakt, maar je wilt niet bij de pakken blijven zitten? Start een nieuwe opleiding in februari! Het kan!

Lees meer

Inschrijven
Inschrijven

Je kan je nu reeds online registreren. Na het afsluiten van de registratie ontvang je een mail met alle info nodig voor je definitieve inschrijving. Reserveer nu al jouw plek bij Howest!

Lees meer

Infodag
Zaterdag 6 mei
VAN 10u TOT 16u
Meer info

Kom langs op onze infodagen

Dit zijn de eerstvolgende infodagen voor Brugge:

Alle infodagen

Meer info?

Ontvang de brochure per post
Schrijf je in op de nieuwsbrief van deze opleiding.

Studenten krijgen uitleg over opleiding aan Howest

Troeven van de opleiding

Focus op praktijk

De beste leermethode? Handen uit de mouwen! Want door te doen zet je theorie om in de praktijk en kom je in contact met de verschillende doelgroepen én het werkveld.

Bij Howest krijg je alle ruimte om dingen uit te proberen en zo al doende je vaardigheden te versterken. Uiteraard moet je dat niet op eigen houtje doen: ons lectorenteam en de partners uit het netwerk staan klaar om je maximaal te ondersteunen.

Een groot deel van je opleiding bestaat uit begeleide ateliers en stages in partnerscholen, waarin je over verschillende semesters heen stapsgewijs vertrouwd geraakt met het takenpakket van een leerkracht.

Heel concreet krijg je vanaf de start (twee)wekelijks de kans om de in modules opgedane kennis in de praktijk uit te testen. In het laatste jaar kan je zelfs stage volgen in methode- of buitengewoon onderwijs of in ‘alternatieve’ omgevingen zoals ziekenhuisscholen, educatieve centra of bibliotheken. Deze praktijkervaring buiten de onderwijssector maakt jouw professionele kansen zo groot mogelijk. 

Stapsgewijze begeleiding en coaching

Begeleiding staat binnen onze opleiding kleuteronderwijs centraal. Vanaf de start willen we zicht krijgen op jouw basiskennis, vaardigheden en verwachtingen, om daar vervolgens op verder te bouwen. Die begeleiding verloopt stapsgewijs, zodat je op een haalbaar tempo nieuwe inhoud kan verwerken en vaardigheden aanscherpen.

Extra begeleiding nodig? Hiervoor kan je altijd aankloppen bij: 

 • het lectorenteam
 • onze specifieke studie-, taal-, bachelorproef- en stagecoaches
 • onze monitoraten, voor specifieke vragen rond inhouden van een module
 • de opleidingsmentor
 • de talentcoach

Oog voor onderwijsinnovatie

Tijdens je opleiding maak je kennis met veranderingen en vernieuwingen binnen het (kleuter)onderwijs, bijvoorbeeld rond STEAM (Science, Technology, Engineering, Arts en Mathematics) en co-teaching.

Je leert hier kritisch en onderzoekend naar kijken en ontdekt ook lopende onderzoeksprojecten. Door zo te werken, houden we de vinger aan de pols van onderwijstrends én maken we werk van een innovatief curriculum

Pluralistische kijk

Als pluralistische school wil Howest je grondig voorbereiden op een start in alle onderwijsnetten. Daarom houden we de focus op het werkveld zo breed mogelijk en stimuleren we je om een netwerk uit te bouwen over de onderwijsnetten heen. Dat verruimt je blik én verhoogt je tewerkstellingskansen.

Pluralisme vullen we verder in met een module ‘zingeving’: hierbinnen kan je zowel het attest rooms-katholieke godsdienst als niet-confessionele zedenleer voor basisonderwijs halen – voor dat laatste moet je evenwel nog een stuk van het postgraduaat na de opleiding afwerken. Met als (het in Vlaanderen unieke) alternatief ‘filosoferen met kinderen’.

Binnen de module zingeving ga je in interactie met de lectoren en sta je stil bij de keuzes die je maakt. 
Kern van dit alles: een open, gezonde en respectvolle kijk op andere levensbeschouwingen stimuleren. 

Kwaliteit

Howest heeft de voorbije jaren een sterke kwaliteitscultuur opgebouwd. Onze gedeelde waarden Serve – Empower – Care dragen bij tot het verbeteren van de dagelijkse praktijk en de uitstraling van onze hogeschool.

Lees meer

Internationale kansen

Studie of stage in het buitenland? Sowieso een verrijking. Wij stimuleren dit bijgevolg graag, mede via ons ruime netwerk van internationale partners binnen en buiten Europa.

Daarnaast organiseren we binnen Howest inspiratiereizen naar China, India en de VS, waarbij je gedurende twee weken wordt ondergedompeld in de samenleving en dus ook het onderwijs ter plaatse. 

Samenwerken

Howest heeft een breed aanbod van samenwerkingsmogelijkheden met studenten. Samen met onze studenten zoeken we naar oplossingen voor reële cases aangebracht door onze partners. Tijdens die samenwerking zie je de studenten aan het werk, beoordeel je mee hun werk en indien het klikt, kan je hen aanwerven na afstuderen. 

Howest anticipeert via onderzoek ook op de behoeften van de maatschappij in het algemeen en het brede socio-economische werkveld in het bijzonder. De hogeschool kiest bewust voor nieuwe profielen en innovatieve niches. Op die manier werkt de onderwijsorganisatie mee aan het ombuigen van de fameuze West-Vlaamse braindrain in een braingain.

Bekijk onze onderzoeksprojecten

Een bachelorproef, een brainstorm, een projectweek of een semester lang samenwerken met een groep studenten? Contacteer onze opleidingen voor een samenwerking op maat. ​ ​

Wil je een stageproject indienen en zo in contact komen met vers Howest talent? Gebruik hiervoor het Howest stageplatform.

  Kruisbestuiving is belangrijk voor nieuwe ideeën! Daar zijn we ons volledig van bewust. Daarom investeert Howest in incubatoren op de verschillende campussen. Studenten, onderzoekers, maar ook externe starters werken er onder één dak aan de uitbouw van hun eigen project.

  Bovendien organiseren we onze incubatoren thematisch. Dat zorgt voor zeer veel specialistische kennis op één centrale plaats. Combineer dit met de nabijheid van andere starters en er ontstaat een frisse dynamiek, een open vizier en kruisbestuiving. Studenten aan Howest die werken aan hun eigen bedrijf kunnen een gratis werkplek krijgen in één van de incubatoren.

  Laptops
  The Level

  Hét grote pluspunt bij Howest is de persoonlijke aanpak. De lectoren kennen elke student en volgen je nauw op. De gebouwen van Howest hebben bovendien een ziel. Op de bruisende campussen heerst een gemoedelijke sfeer onder studenten en lectoren. Ook bij het administratief personeel en Stuvo staat de deur altijd open.

  Aan deze hogeschool leer je niet enkel in boeken, je stapt ook de wereld in en oefent in de praktijk. De uitgebreide stages bereiden je voor op de arbeidsmarkt. Na de opleiding ben je klaar voor het echte werk of kan je verder studeren als je dat wil.

  Evy Schacht
  Howest Alumna 2021

  Overtuigd? Schrijf je in!

  Heb je jouw keuze gemaakt? Wij kijken ernaar uit om je op te nemen in onze Howest-community! 

  Alle informatie over inschrijven vind je via onderstaande link. 

  Schrijf je in

  Studenten in pauze met koffie op de campus

  FAQ

  Indien je een laptop koopt via Howest, kan je hier bekijken welke laptop de richting aanraadt. Indien je een laptop hebt of zelf een nieuw toestel wil kopen, dient deze minimum te voldoen aan dezelfde specificaties. 

  Wil je graag een semester in het buitenland studeren? Of spreekt een internationale stage jou aan? Dat kan! Je ontdekt alle mogelijkheden om binnen Howest naar het buitenland te gaan op deze pagina. Tijdens je studies maken we jouw buitenlands avontuur samen concreet!