Overslaan en naar de inhoud gaan

Kleuteronderwijs: grote impact op de allerkleinsten

Werk je graag met kinderen? Droom je ervan om later zelf in de klas te staan? Ben je creatief, enthousiast en geduldig? En verlang je ernaar om kleuters mee te nemen op ontdekkingstocht?

Dan is de Educatieve Bachelor in het Kleuteronderwijs aan Howest Brugge iets voor jou!

Als leerkracht in het kleuteronderwijs ben je heel sterk aanwezig in het leven van kinderen. Je brengt ze dagelijks in verwondering, prikkelt hun creativiteit en werkt actief mee aan hun ontwikkeling. Anders gezegd: dankzij jouw inzet en enthousiasme kunnen kleuters groeien op motorisch, sociaal en emotioneel vlak. Bestaat er iets mooiers?

Aan Howest is de bacheloropleiding Kleuteronderwijs in de eerste plaats praktijkgericht: al vanaf het eerste semester breng je theorie in de praktijk via leerrijke stages. Hierdoor ontdek je al snel je kwaliteiten en sterktes, ontwikkel je inzichten en vaardigheden en ervaar je hoe bijzonder het is om kleuters te betoveren.

Doorheen de opleiding maak je kennis met vernieuwende onderwijsmethodes én krijg je de kans een stage- en/of studiesemester in het buitenland te volgen.

Word jij de kleuteronderwijzer(es) van morgen?

Howest - Talent for Teaching BAKO

Jouw lesrooster

Elke week heb je 20 tot 24 uur les. De lesuren sluiten daarbij zo goed mogelijk op elkaar aan. Het lesrooster kan per academiejaar afwijken en communiceren we in september.

In de opleidingsbrochure vind je alvast een voorbeeld van de vakken en modules die je per semester krijgt.

Studenten kleuteronderwijs

Eerste jaar

In het eerste jaar leggen we de basis voor jouw latere rol als leerkracht in het kleuteronderwijs. We leren je hoe je de allerkleinsten stap voor stap met geduld en enthousiasme op sleeptouw neemt in de kleuterklas.

Je leert enerzijds hoe je kleuters kan begrijpen en hoe je in de klas het beste inspeelt op hun jonge leeftijd. Anderzijds verdiepen we je didactische vaardigheden in de modules zoals 'taalontwikkelend lesgeven', 'muzisch experimenteren' of 'kind in beweging'.

Je ontdekt al snel waarom je theorie krijgt, want je vertrekt al in het eerste semester op stage.

Check ons opleidingsprogramma

Tweede jaar

In het tweede jaar ontdek je verder hoe je een stimulerende en inclusieve leeromgeving opzet. De link met de praktijk blijft daarbij alomtegenwoordig.

Je loopt zowel stage bij de oudste kleuters als bij de jongste kleuters.

In het tweede jaar zetten we ook in op vernieuwingen in het onderwijs, zoals 'urban education' of 'educatieve technologie'. Je leert daarnaast 'aanvankelijke rekenen' en krijgt een vak 'taaldidactiek'. Je kiest tot slot tussen niet-confessionele zedenleer' of 'rooms-katholieke godsdienst'.

Derde jaar

Het laatste jaar staat helemaal in het teken van je effectieve start voor de kleurklas. Stages, praktijkopdrachten en intensieve leerbegeleiding maken dan ook het grootste deel uit van het programma.

Je kan in het derde jaar ook een semester in het buitenland studeren voor je begint te werken.

Raadpleeg de ECTS-fiches van deze opleiding
Jobkansen Kleuteronderwijs

Vlot aan de slag als bachelor Kleuteronderwijs

Howest is een pluralistische hogeschool. Dat betekent dat je met je diploma terechtkan in alle onderwijsnetten: gewoon, buitengewoon of methodeonderwijs.

Aangezien je vanaf het eerste semester de theorie hebt omgezet in de praktijk, zet je goed gewapend en flink voorbereid de stap naar het werkveld. Vast staat dat leerkracht in alle Vlaamse steden, maar ook daarbuiten, een knelpuntberoep is.

Daarnaast kan je ook aan de slag in culturele en educatieve centra, onderwijsgerelateerde ngo’s of vzw’s. Ook overheden zien je graag komen.

Hebben jonge kinderen jouw hart helemaal veroverd en wil je de overstap naar het kleuteronderwijs maken? Ben je al leraar lager of secundair onderwijs en beschik je dus over een pedagogisch bekwaamheidsbewijs? Dan is het verkorte traject kleuteronderwijs helemaal iets voor jou!

Binnen dit verkorte traject doen we een beroep op jouw eerdere kennis en ervaring als leraar. Tijdens een opleiding van slechts 54 studiepunten word je helemaal ondergedompeld in de leefwereld van kleuters. Je kiest zelf of je deze opleiding in één of meerdere jaren afrondt, afhankelijk van jouw persoonlijke gezins- en werksituatie.

Meer informatie

Ben je momenteel werkzoekend en heb je zin om je carrière een nieuwe wending te geven? Beschik je nog niet over een diploma als leraar, maar wil je dolgraag met kleine kinderen aan de slag? Maak je droom waar via het VDAB-traject!

De opleiding tot kleuterleerkracht bestaat uit 180 studiepunten, wat overeenkomt met 3 studiejaren. Deze opleiding wordt volledig in dagonderwijs aangeboden op onze campus te Brugge. Aangezien het beroep van kleuterleerkracht een knelpuntberoep is, kan je als werkzoekende onder bepaalde voorwaarden voltijds studeren via de VDAB. Je ontvangt gedurende je volledige opleiding een vervangingsinkomen vanuit de VDAB.

Meer weten over deze optie? Neem alvast vrijblijvend contact op met onze VDAB-contactpersoon: els.debackere [at] vdab.be

Meer informatie

Het verkorte traject kleuteronderwijs wordt op afstand aangeboden. Je studeert dus op je eigen tempo van thuis uit. Afstandsonderwijs betekent echter niet dat je er alleen voor staat. Je wordt goed ondersteund via online cursussen, filmpjes, oefeningen enz. Verder heb je ook persoonlijk contact met onze docenten. Op regelmatige basis organiseren we online contactmomenten, zodat we je optimaal kunnen begeleiden doorheen je leerproces.

De examens gaan voornamelijk online door, met uitzondering van een aantal praktijkexamens waarvoor we jou verwelkomen op onze campus te Brugge.

Meer informatie

Kwaliteitsvolle opleiding

Kwaliteitszorg zit ingebed in de dagelijkse werking van onze opleidingen. We verbeteren continu en systematisch de kwaliteit van onze opleidingen. De betrokkenheid van studenten, werkveld en alumni is hierbij cruciaal. Lees meer over de kwaliteitszorg van onze opleidingen.

In 2019 werd de Educatieve Bacheloropleiding Kleuter Onderwijs beoordeeld door een onafhankelijk en extern panel. De opleidingsaudit werd uitgevoerd door Vluhr KZ. De kwaliteit van de opleiding werd positief beoordeeld. Het rapport van het panel met de sterke punten en ontwikkelpunten kun je hier lezen.

Recent afgestudeerden van de Educatieve Bacheloropleiding Kleuter Onderwijs zijn tevreden over de kwaliteit van de gevolgde opleiding. Consulteer hier enkele kerncijfers over de tevredenheid.

Jobkansen Kleuteronderwijs
Kostenraming

We geven je een raming van de studiekost van de opleiding Educatieve Bachelor Kleuteronderwijs aan Howest. We maken daarbij een onderscheid tussen de algemene studiekost en de opleidingsgebonden studiekosten.

Lees meer

Studiefinanciering

De sociale dienst van Stuvo staat klaar om je in alle discretie te ondersteunen bij financiële vragen. Bekijk samen of je in aanmerking komt voor studiefinanciering.

Lees meer

Inschrijven

Je kan je vanaf 1 maart registreren voor 2024-25. Na het afsluiten van de registratie ontvang je een mail met alle info nodig voor je definitieve inschrijving. Reserveer nu al jouw plek bij Howest!

Lees meer

Infodag
Zaterdag 31 augustus
VAN 10u TOT 16u
Meer info

Kom langs op onze infodagen

Dit zijn de eerstvolgende infodagen voor Brugge:

De infodag van deze opleiding gaat door op Campus Brugge Station, Gebouw A.

Alle infodagen

Meer info?

Ontvang de brochure per post
Schrijf je in op de nieuwsbrief van deze opleiding.

Student met brochure van Howest

Troeven van de opleiding

Focus op praktijk

Al in de eerste weken kom je intensief in aanraking met de verschillende doelgroepen én het werkveld.

Je krijgt daarbij alle ruimte om zaken uit te proberen en zo al doende je vaardigheden te versterken. Uiteraard hoef je dat niet op eigen houtje te doen: onze lectoren en de partners uit het netwerk staan klaar om je maximaal te ondersteunen.

Een groot deel van je opleiding bestaat uit begeleide workshops, observaties en stages in partnerscholen, waarin je beetje bij beetje vertrouwd raakt met het takenpakket van een leerkracht in het kleuteronderwijs.

Stapsgewijze begeleiding en coaching

Begeleiding staat binnen onze opleiding kleuteronderwijs centraal. Door je stap voor stap persoonlijk te begeleiden, kan je nieuwe inhoud op een haalbaar tempo verwerken en je vaardigheden aanscherpen.

Extra begeleiding nodig? Hiervoor kan je altijd aankloppen bij:

  • het lectorenteam
  • onze specifieke studie-, taal-, bachelorproef- en stagecoaches
  • onze monitoraten, voor specifieke vragen rond inhouden van een module
  • de opleidingsmentor
  • de talentcoach

Oog voor onderwijsinnovatie

Tijdens je opleiding maak je kennis met veranderingen en vernieuwingen binnen het (kleuter)onderwijs, bijvoorbeeld rond STEAM (Science, Technology, Engineering, Arts en Mathematics) en co-teaching.

Je leert hier kritisch en onderzoekend naar kijken en ontdekt ook lopende onderzoeksprojecten. Door zo te werken, houden we de vinger aan de pols van onderwijstrends én maken we werk van een innovatief curriculum.

Pluralistische kijk

Als pluralistische school wil Howest je voorbereiden op een start in alle onderwijsnetten. Daarom houden we de focus op het werkveld zo breed mogelijk en stimuleren we je om een netwerk uit te bouwen over de onderwijsnetten heen. Dat verruimt je blik én verhoogt je tewerkstellingskansen.

We stimuleren ook een open en respectvolle kijk op andere levensbeschouwingen. In de module ‘zingeving’ kan je bijvoorbeeld het mandaat rooms-katholieke godsdienst behalen, een deel van het postgraduaat niet-confessionele zedenleer opnemen, of als alternatief ‘filosoferen met kinderen’ (uniek in Vlaanderen) volgen.

Internationale kansen

Studie of stage in het buitenland? Sowieso een verrijking. Wij stimuleren dit graag via ons ruime netwerk van internationale partners binnen en buiten Europa.

Daarnaast organiseren we binnen Howest inspiratiereizen naar China, India en de VS, waarbij je gedurende twee weken wordt ondergedompeld in de samenleving en dus ook in het onderwijs ter plaatse.

Samenwerken

Howest heeft een breed aanbod van samenwerkingsmogelijkheden met studenten. Samen met onze studenten zoeken we naar oplossingen voor reële cases aangebracht door onze partners. Tijdens die samenwerking zie je de studenten aan het werk, beoordeel je mee hun werk en indien het klikt, kan je hen aanwerven na afstuderen. 

Howest anticipeert via onderzoek ook op de behoeften van de maatschappij in het algemeen en het brede socio-economische werkveld in het bijzonder. De hogeschool kiest bewust voor nieuwe profielen en innovatieve niches. Op die manier werkt de onderwijsorganisatie mee aan het ombuigen van de fameuze West-Vlaamse braindrain in een braingain.

Bekijk onze onderzoeksprojecten

Een bachelorproef, een brainstorm, een projectweek of een semester lang samenwerken met een groep studenten? Contacteer onze opleidingen voor een samenwerking op maat. ​ ​

Wil je een stageproject indienen en zo in contact komen met vers Howest talent? Gebruik hiervoor het Howest stageplatform.

Kruisbestuiving is belangrijk voor nieuwe ideeën! Daar zijn we ons volledig van bewust. Daarom investeert Howest in incubatoren op de verschillende campussen. Studenten, onderzoekers, maar ook externe starters werken er onder één dak aan de uitbouw van hun eigen project.

Bovendien organiseren we onze incubatoren thematisch. Dat zorgt voor zeer veel specialistische kennis op één centrale plaats. Combineer dit met de nabijheid van andere starters en er ontstaat een frisse dynamiek, een open vizier en kruisbestuiving. Studenten aan Howest die werken aan hun eigen bedrijf kunnen een gratis werkplek krijgen in één van de incubatoren.

Laptops
The Level

Hét grote pluspunt bij Howest is de persoonlijke aanpak. De lectoren kennen elke student en volgen je nauw op. De gebouwen van Howest hebben bovendien een ziel. Op de bruisende campussen heerst een gemoedelijke sfeer onder studenten en lectoren. Ook bij het administratief personeel en Stuvo staat de deur altijd open.

Aan deze hogeschool leer je niet enkel in boeken, je stapt ook de wereld in en oefent in de praktijk. De uitgebreide stages bereiden je voor op de arbeidsmarkt. Na de opleiding ben je klaar voor het echte werk of kan je verder studeren als je dat wil.

Evy Schacht
Howest Alumna 2021

Overtuigd? Schrijf je in!

Heb je jouw keuze gemaakt? Wij kijken ernaar uit om je op te nemen in onze Howest-community! 

Alle informatie over inschrijven vind je via onderstaande link. 

Schrijf je in

Studenten in pauze met koffie op de campus

FAQ

Céline Sercu

Céline Sercu

Opleidingscoördinator Kleuter- en lager onderwijs

Indien je een laptop koopt via Howest, kan je bekijken welke laptop de opleiding aanraadt. Indien je een laptop hebt of zelf een nieuw toestel wil kopen, dient deze minimum te voldoen aan dezelfde specificaties.

Bekijk welke laptop de opleiding aanraadt

Wil je graag een semester in het buitenland studeren? Of spreekt een internationale stage jou aan? Dat kan! Je ontdekt alle mogelijkheden om binnen Howest naar het buitenland te gaan op deze pagina. Tijdens je studies maken we jouw buitenlands avontuur samen concreet! 

Zeker! In Brugge kan je bijvoorbeeld ook de Educatieve Bachelor Lager Onderwijs of de Educatieve Bachelor Secundair Onderwijs volgen.

Heb je al een bachelor- of masterdiploma? Minstens 3 jaar beroepservaring in een praktijkvak? Of misschien geef je wel al les? Verschillende trajecten zetten je op een haalbare manier op weg naar een (bijkomend) lerarendiploma.

Al onze trajecten die leiden naar het diploma van leerkracht vind je op de pagina ‘Hoe kan je leerkracht worden aan Howest?’