Workshops en educatieve projecten
Howest biedt een ruime keuze aan (interactieve) workshops en educatieve projecten die gevolgd kunnen worden op de Howest-campussen of bij jou op school.
Ben je als leerkracht op zoek naar unieke workshops, leerrijke projecten of goede ondersteuning bij de dagelijkse klaspraktijk? Howest heeft een exclusief aanbod voor zowel leerkrachten als leerlingen binnen het secundair onderwijs.
Hieronder lees je hoe Howest je concreet kan helpen.
Workshops à la carte
Howest biedt een uitgebreid aanbod aan workshops op maat van je klas. Die komen we geven in je school of kan je komen volgen in een van onze labo’s of lokalen. De inhoud stemmen we af op de eindtermen
waar je aan wil voldoen.
Na een korte intro gaan de leerlingen zelf aan de slag. Want dat is waar we met Howest voor staan: praktijkgerichte workshops.
Knappe Koppen
Tijdens de derde week van januari organiseert Howest de workshopweek Knappe Koppen. Je kan er met je klas komen proeven van boeiende, interactieve workshops binnen je vakdomein, afgestemd op de leerplannen van het secundair onderwijs. Een fantastische ervaring waarbij je leerlingen in aanraking komen met populaire wetenschappen.
GIP-begeleiding
Howest ondersteunt de realisatie van de geïntegreerde eindproef (GIP) én onderzoekscompetentie van leerlingen uit het zesde jaar KSO, TSO en ASO. Onze ondersteuning gaat van het aanreiken van onderwerpen (en het aanleveren van theoretische informatie) over het aanbieden van infrastructuur of gespecialiseerde toestellen, tot het helpen uitbouwen en begeleiden van een praktische laboproef. Daarnaast stellen wij onze expertise ook graag ter beschikking als lid van de jury voor de beoordeling van de GIP of onderzoeksprojecten.
Interesse? Contacteer via communicatie [at] howest.be (communicatie[at]howest[dot]be)
A Head Start @ Howest
Leerlingen uit het secundair onderwijs schrijven in voor opleidingsonderdelen aan Howest en kunnen hierdoor al credits in het hoger onderwijs verwerven.
Deze credits kunnen bij de eigenlijke start van hun opleiding aan de hogeschool vertaald worden in vrijstellingen. Dat kan ten belope van maximum 10 studiepunten. De leerlingen sluiten hiervoor gewoon aan bij de eerstejaarsstudenten van Howest. Er worden zowel opleidingsonderdelen van bacheloropleidingen als van graduaatsopleidingen open gezet in dit pilootproject.
Doelstelling is de leerlingen intensief laten kennis maken met het hoger onderwijs, de aanpak in de lessen, het lestempo, de begeleiding, het leerplatform …
MyMachine
In MyMachine staat de samenwerking en interactie tussen de drie onderwijsniveaus centraal. Stappen 1, 2 en 3 in de MyMachine-methodologie zijn geen afzonderlijke stappen. Integendeel. Het hele proces is gebaseerd op cocreatie, waarbij studenten van alle onderwijsniveaus als gelijken samenwerken om gedurende één school-/academiejaar ‘droommachines’ te realiseren.
Aanbod voor cognitief sterk functionerende leerlingen
Op zoek naar uitdagend lesmateriaal voor cognitief sterk functionerende leerlingen? Howest ontwikkelde, in het kader van een PWO-project ‘PowerUp!’ leerpaden in de vorm van challenges. Voor deze challenges sloegen we met verschillende opleidingen de handen in elkaar en creëerden we verrijkingsmateriaal dat uit de reële lespraktijk van onze hogeschool werd geplukt.
Alle challenges werden door onze eigen studenten en docenten getest. Contacteer ons als je zelf met deze verrijkingspakketten aan de slag wil.
Science Bar
In een Science Bar gaan leerlingen uit de derde graad secundair in debat met wetenschappers over een maatschappelijk relevant thema. Een moderator leidt het gesprek met vijf prikkelende stellingen en lokt zo de leerlingen uit hun kot.
Science Bar is een initiatief van Howest, UGent, Arteveldehogeschool en HOGENT.
Business Management 2030: Duurzaam leren ondernemen
Business Management 2030 is het moment bij uitstek om je leerlingen op een leuke manier warm te maken voor een duurzame toekomst. Zet samen met Howest de eerste stap in de richting van een betere toekomst en laat je leerlingen kennismaken met praktische cases rond duurzaamheid. De lessen worden vol dynamiek gegeven door onze Belgische en internationale hogeschoolstudenten.
In één namiddag krijgen je leerlingen een boeiende kijk op concrete voorbeelden van maatschappelijk verantwoord ondernemen bij bedrijven met een geslaagde mvo-aanpak. Bovendien krijgen ze haarfijn uitgelegd hoe bedrijven in de deeleconomie infrastructuur en materiaal met elkaar kunnen delen. Want delen is nu eenmaal het nieuwe hebben.
Inspirerende leeromgevingen
Het Mind- And Makerspace is dé creatieve ontmoetingsplaats voor denkers en doeners in Brugge en omstreken. Het MaM bundelt al onze expertise op het vlak van STE(A)M-onderwijs en didactiek. Het is een open makerspace met aandacht voor wetenschappen en onderzoek, audio, video en virtual realtity maar evenzeer een focus op ambacht en social creativity.
In het MaM kan je terecht met de ganse klasgroep voor een workshop maar je kan er ook zelf lesgeven. Daarnaast biedt het MaM nascholingen en opleidingen op maat aan, didactische ondersteuning bij STE(A)M-projecten en kan je er nieuwe en ambachtelijke technologieën komen ontdekken.
De mini-factory in het Industrial Design Center van Howest is een living lab waar ontwerpstudenten van de opleidingen Industrieel Productontwerpen en Interieurdesign co-creëren met bedrijven en opdrachtgevers.
De makerlabs vol tech, materialen, machines, inspiratie en (online) brainstormtechnieken zijn ook op reservatie toegankelijk voor studenten en leerkrachten van middelbare scholen, vooral in het kader van een GIP of voor een ontwerpworkshop op maat.
Realiseer bij ons jouw idee, probleemoplossing, concept, prototype, product of productiereeks.