Bachelor Verpleegkunde

Howest Verpleegkunde
"Verpleegkunde gaat om het hoofd, het hart en de handen. Een combinatie waarmee je voor de patiënten echt het verschil maakt."

Heb je een zorgend karakter? Staat levens redden op je bucket list? Word je blij van sociaal contact? Wilde je altijd al weten hoe ons lichaam in elkaar zit? En wil je na afstuderen vlot aan het werk? Dan is verpleegkunde studeren iets voor jou!

Bachelor Verpleegkunde aan Howest Brugge in een notendop

Verpleegkunde is de enige 4-jarige bacheloropleiding in Vlaanderen. Die vier jaar verpleegkunde studeren zijn geen overbodige luxe. De contexten waarop je als verpleegkundige voorbereid moet worden, zijn namelijk zeer divers. Er wacht je later ook een belangrijke verantwoordelijkheid. Geen nood, aan Howest in Brugge stomen we je klaar om kinderen, volwassenen én ouderen te verzorgen en op weg te zetten naar een gezonde levensstijl. Daarvoor krijg je uiteraard een stevige dosis theorie. Maar vanaf het begin van de opleiding verpleegkunde word je ook zeer frequent ondergedompeld in de praktijk: in het Howest Hospital op de campus in Brugge, via praktijkcases en op stage. Kortom: tijdens deze boeiende en praktijkgerichte opleiding krijg je een stevige basis voor je latere (knelpunt)beroep als bachelor in de verpleegkunde.

 • Heb je een HBO5/graduaat diploma en wil je de brug maken naar de bachelor? Bekijk dan even het ‘verkort traject verpleegkunde na graduaat’
   
 • Heb je een diploma bachelor vroedkunde en wil je je omscholen? Bekijk dan even het ‘verkort traject vroedkunde naar verpleegkunde’ 
   
 • Heb je reeds een bachelor of masterdiploma binnen de gezondheids- en welzijnssector en wil je je omscholen tot bachelor verpleegkunde? Dan hebben wij een ‘verlicht’ vierjarig programma*, eventueel te volgen mét ondersteuning vanuit verschillende overheidsprojecten (‘ik kies voor de zorg’, project 600, VDAB, …). Neem hiervoor contact op met de trajectbegeleider.

*vrijstelling mogelijk voor leerlijn patient advocate, kwaliteitspromotor (dus geen bachelorproef) en deel van professioneel ontwikkelaar. (zie opleidingsprogramma)

Waar kom je later als bachelor verpleegkunde terecht?

Onze opleiding Verpleegkunde gaat breed. Dat is een verplichting die ons door Vlaanderen en Europa wordt opgelegd, maar het betekent ook dat je als afgestudeerde verpleegkundige heel wat kanten uit kan. Met een bachelor Verpleegkunde (de vroegere A1 verpleegkunde) kan je uiteraard aan de slag op alle diensten binnen een ziekenhuis. Van pediatrie tot de operatiezaal, spoedafdeling en heelkunde. Daarnaast kan je ook werken in de psychiatrische hulpverlening, in de thuiszorg, in woon- en zorgcentra, bij Kind & Gezin of het CLB en op arbeidsgeneeskundige diensten. Vast staat dat dit knelpuntberoep je 100% werkzekerheid biedt.

'Goede' verpleegkundige

In de bacheloropleiding Verpleegkunde leiden we je op tot een ‘goede’ verpleegkundige. ‘Goed’ in de zin van deskundig, maar ook ‘goed’ voor de mentale en fysieke gezondheid van de mensen die je verzorgt. Je leert uiteraard alles over het menselijk lichaam, ziektebeelden en technologieën, maar je leert ook klinisch en kritisch redeneren. Eerst in de les, daarna via simulaties in het Howest Hospital op de campus in Brugge en vervolgens voor echt op stage. Veel studenten lopen zelfs deels stage in het buitenland.

Wanneer je na vier jaar de Howest-campus verlaat, ben je helemaal voorbereid om te beginnen aan een boeiende carrière als verpleegkundige. Klaar om het verschil te maken met zorg op maat van de patiënt.

Online infoavonden starten in februari

Wil je een opleiding starten aan Howest vanaf februari 2023? Dat kan! Tijdens de online infoavonden op 1 en 14 februari (van 17u tot 20u) staan de trajectbegeleiders voor je klaar om je meer info te geven en antwoord te formuleren op al je vragen.

Maak kennis met de opleiding

Aan Howest ben je aan het juiste adres om in februari een andere weg in te slaan. Misschien is je gekozen opleiding niet wat je ervan verwacht? Of ben je aan het werk, maar wil je liever terug gaan studeren? De lectoren en trajectbegeleiders helpen je graag verder via onderstaande chat.

Start chat Contacteer de trajectbegeleider

Passie voor jouw toekomst​

Howest is veel meer dan een hogeschool met 24 bachelor- en 12 graduaatsopleidingen. ​

Het is een hogeschool met passie voor jouw toekomst. Een hogeschool waar elke student centraal staat en waar we die via persoonlijke begeleiding op weg zetten naar een diploma dat voorsprong geeft op de arbeidsmarkt.​

Opleidingsprogramma en verpleegkundige rollen

Een verpleegkundige vervult verschillende rollen tegelijk. Dat zie je ook in het opleidingsprogramma van de opleiding Verpleegkunde aan Howest.

Verkort traject Verpleegkunde na graduaat (HBO5)

De brugopleiding verpleegkunde laat je toe om je als verpleegkundige nog verder te verdiepen in je vak, meer kennis te verwerven en te groeien in je job.

Verkort traject vroedkunde naar verpleegkunde

Verpleegkunde studeren op basis van je diploma vroedkunde? Groei in 2 jaar en op één vaste lesdag uit tot een allround verpleegkundige aan Howest Brugge.

Jouw toekomst als bachelor verpleegkunde

Met een diploma van bachelor in de Verpleegkunde kan je vele wegen uit. Je kan aan de slag in heel wat sectoren, of je kan ervoor kiezen nog bij te studeren.

Onze troeven

In de opleiding Verpleegkunde aan Howest in Brugge staat de praktijk steeds centraal. Want theorie mag dan wel een noodzaak zijn, ze is tegelijk slechts een begin.

Meet & greet

Vind je geen antwoord op je vraag op deze site? Wil je graag meer te weten komen over de opleiding Verpleegkunde? We helpen je graag verder!

De opleiding in beeld

Een beeld zegt meer dan duizend woorden. Graag geven we je een sneakpreview van wat je te wachten staat.

72157694043031132

Waar heb ik les?

Campus Brugge Station – BST5

Campus Brugge Station bevindt zich vlak bij het station van Brugge en op wandelafstand van alles waar de stad zo bekend om is: de Reien, de Grote Markt, de Burg of de vele winkeltjes, cafeetjes en koffiebars. Op de campus zitten trouwens bedrijven die er een lokaal huren – het werkveld is dus letterlijk vlakbij!

Contact details:

Rijselstraat 5
8200 Brugge
+32 50 38 12 77
brugge@howest.be
Meer info en routeplan

Wil je op de hoogte blijven over deze opleiding?

We informeren je heel graag via mail. Laat hieronder gewoon even je gegevens na.
Vul hieronder je adres in.

Veelgestelde vragen over de opleiding

Wat is simulatieonderwijs en wat is de meerwaarde ervan?

Tijdens de simulaties ervaar je realistische situaties in een veilige omgeving. Je kan en mag fouten maken. Je wordt er zelfs niet op geëvalueerd! Zo ben je maximaal voorbereid op het professioneel handelen in het werkveld. Voor de simulaties maken we zoveel mogelijk gebruik van échte mensen, de simulatiepatiënten. Zo leer je niet enkel ‘handelen’ in de praktijk. Je leert ook communiceren in complexe en moeilijke situaties. 

Waarom duurt de opleiding 4 jaar?

Volgens de Europese regelgeving moet een student verpleegkunde 2300 uur stage lopen. Om hieraan te voldoen, besliste ons land om de opleiding in elke hogeschool 4 jaar te laten duren. Het voordeel van dit vierde jaar is dat je extra tijd krijgt om alle verschillende uitdagingen in de job van verpleegkundige te leren kennen. De job is immers meer dan ‘verpleegtechnische handelingen’ of ‘klinisch redeneren’. Ook leidinggevende vaardigheden, teamcoaching, administratief inzicht en wetenschappelijk onderzoek komen uitgebreid aan bod. 

Moet ik een eindwerk maken?

Aan het eind van elke bacheloropleiding wordt een bachelorproef gemaakt als afstudeerproject. Dit is noodzakelijk om aan te tonen dat je alle competenties behaalde. Bij ons omvat de bachelorproef een verbeterproject. Dat wil zeggen dat je vanuit een probleem op de afdeling waar je stage loopt, vertrekt en hierover literatuur opzoekt. Je maakt een literatuurstudie die het probleem en de oplossing theoretisch beschrijft. Met deze literatuurstudie ga je vervolgens aan de slag om een meting uit te voeren en ten slotte een oplossing te bieden voor het probleem op het werkveld.  

Wat is de zorgvakantie en waarom organiseren jullie dat?

De zorgvakantie is een vakantie die georganiseerd wordt door studenten van het derde jaar Verpleegkunde in samenwerking met Samana. Je plant een midweek voor mantelzorgers en zorgbehoevenden in Ter Duinen. Daar sta je in voor de zorg op zich en voor alle activiteiten. Binnen dit opleidingsonderdeel leer je dus onder begeleiding een volledige afdeling met reële zorgsituaties organiseren en coördineren en maak je kennis met samenwerken in een zorgteam. Tijdens deze week oefen je ook je verdiepende communicatie met mantelzorgers en zorgbehoevenden.

Hoeveel uur les krijg ik per week?

Je krijgt ongeveer 24 uur les per week. De lessen zijn een afwisseling van theorie, praktijk en studiebezoeken. Ze zijn steeds aansluitend met een maximum van 6 uur per dag. Springuren zijn er dus niet. Je hebt met andere woorden genoeg ruimte om de leerstof bij te houden. 

Hoe ziet een lesrooster en academische kalender eruit?

Een voorbeeld van een lesrooster en academische kalender vind je via deze link.

Welke vooropleiding sluit het best aan bij de opleiding Verpleegkunde?

Alle vooropleidingen sluiten goed aan bij de opleiding Verpleegkunde. Je zal in een klas terechtkomen met een leuke mix van studenten met verschillende vooropleidingen uit het ASO en TSO.
 

Kan ik een vak opnemen uit de masteropleiding Verpleegkunde?

Je kan vanaf het tweede jaar een vak opnemen uit het eerste jaar van de masteropleiding Verpleegkunde aan de Universiteit Gent. Zo kan je tijdens je bacheloropleiding tot 15 studiepunten afwerken uit de master Verpleegkunde.  

Wat is het verschil tussen HBO5 Verpleegkunde en de bacheloropleiding Verpleegkunde?

Als bachelor in de verpleegkunde ben je verantwoordelijk voor het uitvoeren, het coördineren en het optimaliseren van de zorg. Je hebt hiervoor een grondige kennis nodig van het menselijk lichaam, de ziektebeelden en de geneesmiddelen. Je moet communicatief sterk zijn en met verschillende disciplines kunnen samenwerken. Je moet kritisch zijn en de zorg wetenschappelijk kunnen onderbouwen en verbeteren.

Als HBO5-verpleegkundige ligt de focus vooral op het uitvoeren van kwaliteitsvolle zorg.

Hoe word ik ondersteund tijdens mijn studies?

In de opleiding Verpleegkunde houden we aan Howest nauw contact met elke student tijdens zijn groeitraject tot bekwame verpleegkundige. Dit doen we enerzijds via thematische workshops, anderzijds krijg je een persoonlijke mentor en word je minstens één keer per jaar uitgenodigd voor een individueel gesprek, waarop we je kwaliteiten, knelpunten en groeipunten tijdens de opleiding bespreken.

Je mentor volgt je gedurende de volledige vier jaar op. Zo is een vlotte overstap naar het hoger onderwijs mogelijk en word je tijdens de opleiding in je professioneel en persoonlijk groei- en leerproces gestimuleerd en ondersteund tot een volwaardige bachelor in de verpleegkunde.

Naast de persoonlijke mentor zijn ook alle andere lectoren zeer aanspreekbaar. Ook zij begeleiden je op een laagdrempelige manier tijdens je studies.

Kan ik stage lopen in het buitenland?

Dat kan vanaf het derde jaar. Dit kan via onze partnerhogescholen (binnen of buiten Europa) ofwel als free mover. Aangezien we voldoende partners hebben verspreid over Europa en in het Zuiden, raden we vooral de eerste optie aan.

Je loopt dan stage op een of meerdere ziekenhuisafdelingen, een health center of binnen de thuiszorg. Bij aanvang van het academiejaar geven we je hier voldoende informatiesessies over. Een stage in het buitenland is dus mogelijk, maar niet verplicht. Zelfs ná je opleiding kan je nog een buitenlandse stage doen. 

Is er financiële ondersteuning voor stage in het buitenland?

Je kan beurzen aanvragen. Voor een stage in samenwerking met een Europese partnerhogeschool kan je de Erasmusbeurs aanvragen. Deze aanvraag dien je tijdig te doen. Hetzelfde geldt voor de stages in het Zuiden. Hiervoor kan je een beurs aanvragen bij de Provincie en bij Vlir-UOS. Daarnaast kan je zelf sponsoracties organiseren om een financieel duwtje in de rug te krijgen (standje op kerstmarkt, koekjesverkoop, spaghettiavond, …). 

Ik wil naar het buitenland, maar niet te lang. Kan dat?

Dat kan. Een stage in het buitenland duurt doorgaans 2 à 3 maanden. Vind je dat wat lang, dan kan je kiezen voor een kortlopende mobiliteit. Die varieert tussen 1 en 3 weken. Vanaf het tweede jaar kan je via partnerhogescholen (of ook weer als free mover) kiezen om aan dergelijke projecten mee te doen. Voorbeelden zijn: Intensive Course in Kajaani (Finland), China from within, India from within, kortlopende missies via Revive vzw (Ethiopië, Madagaskar).

Ik wil liever niet naar het buitenland. Kan de opleiding mij verplichten?

Howest streeft ernaar dat elke student een internationale ervaring opdoet. De opleiding Verpleegkunde volgt deze visie. Die internationale ervaring kan je echter ook ‘at home’ opdoen. Met andere woorden: de opleiding biedt voldoende vrijblijvende alternatieven ‘on campus’, waardoor je niet naar het buitenland moet.

Voorbeelden van dergelijke ‘at home initiatieven’ zijn: health@world, international virtual journal clubs of een gastles door een buitenlandse spreker. Enkel de studiereis is een verplicht onderdeel binnen het curriculum. Deze studiereis duurt twee dagen en gaat doorgaans naar Amsterdam (onder voorbehoud). 

Hoeveel stage loop ik in totaal? En op welke diensten?

Op het einde van de vierjarige opleiding zal je in totaal 2300 uur stage gelopen hebben. De stage wordt ingepland vanaf het tweede semester van de eerste opleidingsfase (= 1e jaar).

Tijdens de eerste drie opleidingsfasen dienen je in 7 zorgdomeinen stage te lopen: algemene medische geneeskunde, algemene chirurgische geneeskunde, kinderverzorging en pediatrie, geestelijke gezondheidszorg, ouderenzorg, thuisverzorging en kritieke zorg.

In de vierde opleidingsfase loop je stage in een domein naar keuze. 

Waar loop ik stage en hoe word ik begeleid?

Wij hebben een nauwe samenwerking met het werkveld en kiezen voor een kwaliteitsvolle stagebegeleiding. Daarvoor zetten we op de stageplaatsen unieke projecten op die inzetten op een sterke begeleiding van de student door de mentor en de stagebegeleider.

Aangezien wij focussen op een krachtige stageomgeving houden we, in de mate van het mogelijke, rekening met de woonplaats van de student.

Wat komt er allemaal aan bod in de vakken biomedische wetenschappen?

In de vakken biomedische wetenschappen worden de basisbegrippen anatomie en fysiologie, biochemie, celleer en weefselleer besproken. Daarnaast komen de anatomie en de fysiologie van de verschillende stelsels van het lichaam (bewegingsstelsel, nieren- urinewegen, maagdarmstelsel, hart, bloedvaten en bloedsomloop, huid, lymfestelsel en immuniteit, ...) aan bod.

Verder gaan we in op de basisbegrippen microbiologie en infectieziekten en de basisbegrippen farmacologie (inleidende begrippen, farmacokinetiek en farmacodynamiek).

Heb ik voorkennis nodig voor sommige vakken?

Eigenlijk heb je geen voorkennis nodig. De handboeken die je gebruikt voor biomedische wetenschappen bieden een heel goede ondersteuning als je weinig voorkennis hebt van bijvoorbeeld de basisbegrippen van biochemie, celleer en weefselleer. We organiseren ook een instapcursus voor wie weinig of geen kennis heeft van biochemie (of voor wie het erg lang geleden is).

Tijdens het academiejaar organiseren we bovendien monitoraten. Daarin bespreken we al je vragen. Er is dus voldoende mogelijkheid tot ondersteuning om eventuele achterstand bij te werken (naast de mogelijkheden tot vraagstelling tijdens de lessen, het discussieforum op het leerplatform,...)

Is deze opleiding (met de vakken biomedische wetenschappen) niet te zwaar voor mij?

Voor deze opleiding is er geen voorkennis vereist. Er zijn voor alle vakken meerdere ondersteuningsmogelijkheden (vragen tijdens de les, linken naar ondersteunende filmpjes, studiewijzer met alle nodige praktische informatie, discussieforum op leerplatform, monitoraten, voorbeeldexamenvragen, zelfevaluatietests). Voor de ‘grote’ vakken wordt de leerstof soms opgesplitst.

De examens voor biomedische wetenschappen gaan bijvoorbeeld door in januari en in juni, maar er worden ook 2 deelexamens gepland in november en in april. Tijdens de deelexamens wordt een deel van leerstof reeds getest, waardoor het pakket in januari en in juni beperkt wordt. 

Waarom zou ik Verpleegkunde aan Howest volgen?

Wij zijn er als opleiding van overtuigd dat je moet kiezen voor de school waar je je goed bij voelt. Uiteraard heeft de opleiding Verpleegkunde aan Howest een aantal troeven.

Zo staan wij voor een persoonlijke benadering waarbij we je maximaal willen ondersteunen in het behalen van je diploma. Daarnaast zorgen we voor een krachtige leeromgeving waarin we verschillende werkvormen creatief inzetten om kwaliteitsvol onderwijs aan te bieden.

Het klinisch redeneren staat in onze opleiding centraal waardoor we ook tegemoetkomen aan de wensen van het werkveld. Met een diploma van Howest zien alle werkgevers je zeer graag komen!  

Hebben jullie ook een brugopleiding Verpleegkunde?

Howest biedt ook een brugopleiding Verpleegkunde aan. Die duurt 2,5 jaar (of 150 studiepunten). Binnen de brugopleiding vertrekken we heel vaak vanuit de ervaringen die je als verpleegkundige al hebt.

Deze ervaringen koppelen we aan de theorie. De lessen van de brugopleiding gaan in het eerste jaar door op dinsdag, in het tweede en derde jaar worden de lessen op donderdag gepland (telkens van 8u15 tot 17u45). De examens gaan door in januari en in mei/juni.

Een voorbeeld van een lesrooster en academische kalender van de brugopleiding Verpleegkunde vind je via deze link.

Kan ik de stage van de brugopleiding in mijn eigen werkveld lopen?

Stage in je eigen werkveld kan, mits die voldoet aan enkele voorwaarden:

 1. je hebt een leidinggevende die je kan begeleiden en beoordelen
 2. je hebt contacten met patiënten en je verleent verpleegkundige zorg
 3. je werkt samen met collega’s
 4. je werkt minimaal 180 uur per semester
 5. je werkt niet enkel nachtshiften
Hoeveel kost deze opleiding?

Een overzicht van de kosten van de opleiding vind je via de wegwijzer.

Praktische info

Studentenvoorzieningen en Stuvo

De dienst studentenvoorzieningen (Stuvo) is een professionele dienst die alle studenten van Howest en UGent (campus Kortrijk) de kans geeft om in optimale omstandigheden te studeren en die het leven aan de hogeschool of universiteit boeiend, aangenaam en zorgeloos wil maken.

Studentensecretariaat

Voor informatie over je inschrijving aan Howest en je administratief dossier kan je het studentensecretariaat contacteren.

Ben je al overtuigd van je studiekeuze? Nu inschrijven

Getuigenissen

"De theoretische én praktische basis die je aan Howest krijgt, biedt veel doorgroeimogelijkheden, ook naar managerposities."

David De Cleer

"De theoretische én praktische basis die je aan Howest krijgt, biedt veel doorgroeimogelijkheden, ook naar managerposities."

David De Cleer

Bachelor Verpleegkunde

Tien jaar geleden ben ik afgestudeerd aan Howest. De gedreven lectoren, hun ervaring in het werkveld en hun bereikbaarheid zijn me altijd bijgebleven. Ze leerden ons ook kritisch nadenken.

Een eindpunt werd mijn bachelor niet, wel een perfect begin. Ik kwam terecht in het operatiekwartier van het militair hospitaal van Neder-Over-Heembeek, maar later kon ik doorgroeien tot hoofdverpleegkundige en zorgmanager. Tussendoor werkte ik ook mijn master Verpleegkunde en Vroedkunde af en ook toen bleek Howest me zeer goed voorbereid te hebben.

Kortom, de uitstekende theoretische én praktische basis die je aan Howest krijgt, biedt heel veel doorgroeimogelijkheden, ook naar managerposities.

Nu aan de slag bij ...

Zorgmanager AZ Sint-Jan Brugge

"Ik bezocht alle hogescholen in Oost- en West-Vlaanderen waar je verpleegkunde kon studeren. De persoonlijke benadering van Howest sprong er meteen uit.”"

Quincy Van Brackevelt

"Ik bezocht alle hogescholen in Oost- en West-Vlaanderen waar je verpleegkunde kon studeren. De persoonlijke benadering van Howest sprong er meteen uit.”"

Quincy Van Brackevelt

Bachelor Verpleegkunde

Als bachelor Verpleegkunde met een postgraduaat Intensieve Zorg en Spoedgevallenzorg werk ik vandaag op de spoedgevallendienst van AZ Damiaan in Oostende. Beide opleidingen volgde ik aan Howest en dat was een doordachte keuze. Ik bezocht destijds namelijk alle hogescholen van Oost- en West-Vlaanderen die de opleiding Verpleegkunde aanboden.

Bij Howest viel meteen de persoonlijke benadering op. Dat bleek later niet gelogen. Ook de nauwe band met het werkveld, de internationale ervaringen, de moderne praktijklokalen en de ‘serve, empower en care’-cultuur zijn me altijd bijgebleven. Die herinneringen hebben me vorig jaar overigens overtuigd om stagebegeleider aan Howest te worden.

Nu aan de slag bij ...

Spoedgevallen AZ Damiaan Oostende

"De Howest-opleiding is zo breed dat je op elke dienst binnen het ziekenhuis inzetbaar bent."

Ann De Prest

"De Howest-opleiding is zo breed dat je op elke dienst binnen het ziekenhuis inzetbaar bent."

Ann De Prest

Bachelor Verpleegkunde

Howest zet sterk in op het menselijke aspect van het beroep van verpleegkundige. Zo kom je niet enkel in contact met patiënten, maar ook met mantelzorgers. Op verpleegtechnisch vlak stomen de praktijklessen je helemaal klaar voor het werkveld. En in zowat alle vakken leerden we kritisch en klinisch redeneren, een must voor de moderne verpleegkundige!

De stages wijdden ons in in de vele aspecten van de verpleegkunde. Ik leerde er dat de psychiatrische setting me het beste lag en uiteindelijk kon ik daar ook meteen na mijn studies aan de slag. Maar eigenlijk ben je als bachelor in de verpleegkunde overal welkom. De Howest-opleiding is zo breed dat je op elke dienst inzetbaar bent.

Nu aan de slag bij ...

Psychiatrisch verpleegkundige AZ Sint-Lucas Brugge

"De mogelijkheid tot internationale stage vind ik een echte troef van de opleiding."

Gwendolien Sarrazyn

"De mogelijkheid tot internationale stage vind ik een echte troef van de opleiding."

Gwendolien Sarrazyn

Bachelor Verpleegkunde

In het laatste jaar Verpleegkunde leefde en werkte ik in Fort Portal in Oeganda. Die drie maanden in het buitenland werden een onvergetelijke ervaring. Op zich verschilden de verpleegtechnische handelingen niet veel van deze die we aan Howest hadden aangeleerd, maar daar hield de vergelijking ongeveer op. Het Afrikaanse werktempo lag een stuk lager, er golden andere normen, maar ik leerde wel creatief omgaan met basic materiaal. De mensen waren er ook zo ontzettend dankbaar. De mogelijkheid tot internationale stage vind ik dan ook een echte troef van de opleiding. Ik heb er zeer veel uit geleerd, zowel op persoonlijk als professioneel vlak.

"Omdat elke les te boeiend was, wou ik ze nooit missen!"

Krystina Salcedo

"Omdat elke les te boeiend was, wou ik ze nooit missen!"

Krystina Salcedo

Bachelor Verpleegkunde

Verpleegkundige worden was een droom die ik bij Howest heb kunnen realiseren. Howest gaf mij de kans om mijn eigen leerproces in handen te nemen met extra skills labs, bijvoorbeeld om nieuwe verpleegkundige handelingen extra te oefenen wanneer dat niet zo vlot ging. Met mogelijkheden om samen te zitten met de opleidingscoördinator in de participatiecommissie krijg je de kans om erg betrokken te zijn in de opleiding. Als lid van de participatiecommissie had ik in het derde jaar het gevoel dat ik echt een verschil kon maken voor toekomstige studenten.

Het meest indrukwekkende van de volledige opleiding verpleegkunde aan Howest zal voor mij altijd het team lectoren zijn. Zij deelden hun expertise in verschillende vakgebieden op een aangename manier. Omdat elke les te boeiend was, wou ik er geen enkele missen! Wat Howest ook bijzonder maakt, is de persoonlijke benadering van elke student. Howest leert je kennen, en waar ruimte voor verbetering is, sturen ze bij op een manier die je motiveert en niet hindert. 

Studenten die overwegen om verpleegkundige te worden, worden soms afgeschrikt door de intensiteit van het beroep. Maar als je dan terechtkomt in een opleiding waar ook de lectoren met hart en ziel hebben gekozen om goede toekomstige zorgverleners te creëren en erg hard werken om het leuk te maken, was mijn keuze snel gemaakt. Door een opleiding te kiezen aan Howest wapent je met de nodige kennis en verpleegtechnische vaardigheden om je job heel goed uit te oefenen, maar ook om kritisch te zijn over jezelf. Je wil het namelijk niet alleen goed doen voor de patiënt, maar ook voor jezelf.

"Ondertussen is Howest Hospital mijn tweede thuis geworden."

Margot Degruyter

"Ondertussen is Howest Hospital mijn tweede thuis geworden."

Margot Degruyter

Bachelor Verpleegkunde

De eerste schooldag is als een nieuw paar schoenen, in het begin altijd wat ongemakkelijk. Ik had dus wel wat stress op mijn eerste dag aan Howest. Het was dan ook een grote aanpassing. Ik kwam terecht in een volledig nieuwe school met allemaal nieuwe mensen, maar na de eerste week liep het eigenlijk al vrij vlot. Ondertussen zijn we al een eindje verder en is Howest Hospital mijn tweede thuis geworden. Ik werd er van in het begin goed begeleid en ik kreeg de mogelijkheid om te zijn wie ik ben. Tijdens mijn eerste jaar aan Howest ben ik gegroeid tot wie ik nu ben en ook nu nog krijg ik de mogelijkheid om me verder te ontwikkelen, zowel als student als op persoonlijk vlak. Wat het voor mij extra leuk maakt, is dat iedereen binnen onze klasgroep elkaar kent. Ook bij de lectoren kunnen we met al onze vragen terecht.

"De evolutie van timide 18-jarige naar autonome 21-jarige heb ik zeker te danken aan de goeie opvolging van de docenten."

Kiona Calus

"De evolutie van timide 18-jarige naar autonome 21-jarige heb ik zeker te danken aan de goeie opvolging van de docenten."

Kiona Calus

Bachelor Verpleegkunde

Verpleegkunde studeren aan Howest was de beste keuze die ik in mijn hele schoolcarrière gemaakt heb. De kleinschaligheid gaf mij een familiair en veilig gevoel. Aan Howest werd ik niet behandeld als nummer maar als persoon. De docenten kenden ons. Niet alleen onze naam maar ook onze persoonlijkheid, onze sterktes en zwaktes, gevoeligheden, … Er werd naar ons geluisterd en iets gedaan met onze voorstellen. Respect was zeker aanwezig! 

Ik heb de opleiding met vallen en opstaan doorlopen. Een paar keer heb ik gedacht te stoppen of de A2 opleiding te volgen. Dankzij de steun van familie en vrienden, maar zeker ook de docenten ben ik blijven doorzetten. Na drie bewogen jaren heb ik mijn doel bereikt. Ik heb grenzen leren verleggen, kritisch leren zijn en mezelf beter leren kennen. De evolutie van timide 18-jarige naar autonome 21-jarige heb ik zeker te danken aan de goeie opvolging van de docenten. Ze hebben me leren geloven in mezelf! 

Ook als alumni vergeten ze ons niet. Af en toe krijg ik in mijn mailbox de vraag om mee te werken aan bepaalde projecten. Dit bewijst dat we niet zomaar ‘iemand’ waren tijdens de opleiding. De docenten weten perfect aan wie ze wat kunnen vragen, omdat ze hun studenten echt kennen. Ik voel me altijd weer gewaardeerd als dergelijke mails verschijnen. Ik ben Howest enorm dankbaar voor het opvangen, begeleiden en loslaten van hun studenten. Met de uitgebreide basis die ik heb meegekregen, kan ik met vertrouwen starten aan mijn eigen toekomst.”
 

"De lessen zijn interessant en de ervaring van de lectoren is onbetaalbaar! "

Sandra De Vreeze

"De lessen zijn interessant en de ervaring van de lectoren is onbetaalbaar! "

Sandra De Vreeze

Bachelor Verpleegkunde

Ik wilde altijd al iedereen rondom mij bijstaan op alle mogelijke manieren. Vandaar mijn studiekeuze: Verpleegkunde. In dit vak kun je mensen helpen op een creatieve en ondersteunende manier. Toen ik hoorde van de polyvalente opleiding aan HOWEST wist ik meteen dat dit dé manier was om op diverse manieren personen van verschillende leeftijden te helpen. Na de opleiding zal ik mensen zowel psychisch, sociaal als lichamelijk kunnen helpen en dat dankzij één opleiding.

"Het was de mooiste periode uit mijn leven."

Daan Vermeulen

"Het was de mooiste periode uit mijn leven."

Daan Vermeulen

Bachelor Verpleegkunde

In het laatste semester van het accademiejaar 2013-2014 ben ik voor mijn eindstages naar Griekenland getrokken, dit in het kader van Erasmus. Sparta werd voor 3 maanden mijn thuisbasis. Het was de mooiste periode uit mijn leven. Een aantal dagen per week liep ik stage in het lokale ziekenhuis. Hoewel Griekenland binnen de Europese Unie valt, blijft gezondheidszorg daar een heikel punt. Dit maakte mijn stage een hele belevenis.

Als laatstejaars student verpleegkunde uit België werd er daar van mij veel verwacht. Dit zorgde toch voor wat prestatiedrang. Na enkele dagen ter plaatse werd mij duidelijk waarom. Het niveau van de opleiding ginds staat in fel contrast met dat hier in België. Dit zorgde ervoor dat ik naast mijn stage in het ziekenhuis gevraagd werd om lezingen te geven en om mee te werken in een lab. Dit was een zeer leuke en leerrijke ervaring. Stage is een deel van je Erasmus, ontspanning is het andere deel. Uitgaan met Griekse collega studenten, ontmoetingen met Erasmus-ers uit andere landen, etc. In Griekenland heb ik vrienden gemaakt voor het leven.

Mocht je ooit de kans hebben om hieraan deel te nemen, moet je die kans grijpen met beide handen. Het is een ongelofelijke ervaring en ik zou het meteen opnieuw doen.

Wist je dat ...

Daan ging op internationale stage in Sparta

Volg de bacheloropleiding Verpleegkunde op sociale media