Verpleegkunde

"Ben je graag met mensen bezig? Draag je vaak zorg voor anderen? Heb je interesse in het menselijk lichaam? Wil je mensen helpen gezond te worden én te blijven? Wil je zowel met je handen, je hoofd als je hart werken? Dan is verpleegkunde iets voor jou."

Verpleegkunde is de enige 4-jarige bacheloropleiding in Vlaanderen. De snelle evoluties in de gezondheidszorg en de vele verschillende contexten waarop verpleegkundigen voorbereid moeten worden (in theorie én praktijk) maakten deze verlenging noodzakelijk. Naast een stevige dosis theorie, die een verpleegkundige moet toelaten om zelfstandig de verantwoordelijkheid over patiënten op zich te nemen, word je tijdens de opleiding ook frequent ondergedompeld in de praktijk, door middel van skills labs, klinisch redeneren, simulatie en stage.

De 4-jarige (door Europa en Vlaanderen verplichte) brede, generalistische opleiding zorgt ervoor dat je als afgestudeerde bachelor heel wat wegen uit kan: je kan zowel binnen als buiten het ziekenhuis werken, en dit met verschillende doelgroepen (kinderen of jongeren en hun ouders, volwassenen, ouderen, personen met een psychiatrische aandoening, personen met een beperking, patiënten in een acute fase, patiënten met een chronische aandoening,…).

OpleidingsprogrammaECTS-fiches | opleidingsfiche in pdf

Getuigenissen

"Schitterende mogelijkheden om toch een internationale ervaringen op te doen!"

Sofie Dewulf

"Schitterende mogelijkheden om toch een internationale ervaringen op te doen!"

Sofie Dewulf

Voor wie om persoonlijke redenen een buitenlandse stage niet zo makkelijk realiseerbaar is, zijn er toch schitterende mogelijkheden om internationale ervaringen op te doen. Ik volgde in 2013 in het 2de jaar Bachelor verpleegkunde aan Howest een 14-daags internationaal project in eigen land: de internationale stage “Cross-border healthcare” (=IP CBHC) in Brugge. De Belgische studenten gingen elke avond thuis of op eigen kot slapen. De buitenlandse deelnemers uit Nederland, Spanje, Portugal, Tsjechië, en Finland sliepen allen in een vakantiecentrum in Brugge.

Het doel van dit IP was om samen met alle deelnemende studenten een FAQ-vragenlijst te maken voor Europeanen die binnen Europa op reis gaan. De FAQ moest alle mogelijke vragen in kaart brengen van zowel geplande als onverwacht nodige gezondheidszorg in Europa, en van de financiële en verzekeringsregelingen hieromtrent. Naast deze opdracht werden ook leuke activiteiten georganiseerd zoals thema avonden en uitstapjes naar Vlaamse steden.

De onderlinge persoonlijke en culturele verschillen bleken ook een meerwaarde in het groepswerk en resulteerden in heerlijke boeiende gesprekken in de vrije uren. Bovendien hielden we er aangename vriendschapsbanden aan over en vele adresjes waar we welkom zijn in de deelnemende landen.

Wist je dat ...

Sofie deed een internationale stage in Brugge!

"Het was de mooiste periode uit mijn leven."

Daan Vermeulen

"Het was de mooiste periode uit mijn leven."

Daan Vermeulen

In het laatste semester van het accademiejaar 2013-2014 ben ik voor mijn eindstages naar Griekenland getrokken, dit in het kader van Erasmus. Sparta werd voor 3 maanden mijn thuisbasis. Het was de mooiste periode uit mijn leven. Een aantal dagen per week liep ik stage in het lokale ziekenhuis. Hoewel Griekenland binnen de Europese Unie valt, blijft gezondheidszorg daar een heikel punt. Dit maakte mijn stage een hele belevenis.

Als laatstejaars student verpleegkunde uit België werd er daar van mij veel verwacht. Dit zorgde toch voor wat prestatiedrang. Na enkele dagen ter plaatse werd mij duidelijk waarom. Het niveau van de opleiding ginds staat in fel contrast met dat hier in België. Dit zorgde ervoor dat ik naast mijn stage in het ziekenhuis gevraagd werd om lezingen te geven en om mee te werken in een lab. Dit was een zeer leuke en leerrijke ervaring. Stage is een deel van je Erasmus, ontspanning is het andere deel. Uitgaan met Griekse collega studenten, ontmoetingen met Erasmus-ers uit andere landen, etc. In Griekenland heb ik vrienden gemaakt voor het leven.

Mocht je ooit de kans hebben om hieraan deel te nemen, moet je die kans grijpen met beide handen. Het is een ongelofelijke ervaring en ik zou het meteen opnieuw doen.

Wist je dat ...

Daan ging op internationale stage in Sparta

"De lessen zijn interessant en de ervaring van de lectoren is onbetaalbaar! "

Sandra De Vreeze

"De lessen zijn interessant en de ervaring van de lectoren is onbetaalbaar! "

Sandra De Vreeze

Ik wilde altijd al iedereen rondom mij bijstaan op alle mogelijke manieren. Vandaar mijn studiekeuze: Verpleegkunde. In dit vak kun je mensen helpen op een creatieve en ondersteunende manier. Toen ik hoorde van de polyvalente opleiding aan HOWEST wist ik meteen dat dit dé manier was om op diverse manieren personen van verschillende leeftijden te helpen. Na de opleiding zal ik mensen zowel psychisch, sociaal als lichamelijk kunnen helpen en dat dankzij één opleiding. Nu ik al een jaar achter de rug heb, weet ik zeker dat ik de juiste keuze gemaakt heb. De lessen zijn interessant en de ervaring van de lectoren is onbetaalbaar! 

Infomomenten

SID-in Vlaams-Brabant en Brussels Hoofdstedelijk Gewest

vrijdag tot zaterdag
11/01 - 12/01
SID-in Vlaams-Brabant en Brussels Hoofdstedelijk Gewest

SID-in Oost-Vlaanderen

donderdag tot zaterdag
17/01 - 19/01
SID-in Oost-Vlaanderen

SID-in West-Vlaanderen

donderdag tot zaterdag
24/01 - 26/01
SID-in West-Vlaanderen

SID-in Antwerpen

donderdag tot zaterdag
31/01 - 02/02
SID-in Antwerpen

SID-in Limburg

donderdag tot zaterdag
14/02 - 16/02
SID-in Limburg

Infodag 23 februari 2019

zaterdag
23/02 10u-16u
Infodag 23 februari 2019

Infodag 27 april 2019

zaterdag
27/04 10u-16u
Infodag 27 april 2019

Infodag 29 juni 2019

zaterdag
29/06 10u-16u
Infodag 29 juni 2019

Infodag 31 augustus 2019

zaterdag
31/08 10u-13u
Infodag 31 augustus 2019