Overslaan en naar de inhoud gaan

Graduaat voor computerwizards met interesse voor de nieuwste technologieën

In deze graduaatsopleiding ontwikkel en integreer je innovatieve desktop-, web- en mobiele applicaties. Zo word je een veelgevraagd profiel op de arbeidsmarkt: IT’ers zijn vandaag namelijk onmisbaar in de bedrijfswereld.

Ondersteun jij binnenkort organisaties en bedrijven in hun technologische uitdagingen? Je verwerft doorheen de vijf pijlers van de opleiding een diepgaand inzicht in de specifieke programmeertechnologieën en -methodologieën.

Je diploma Graduaat Programmeren kan je behalen volgens drie trajecten:

Microdegrees

  • Je wil leren programmeren, webapplicaties of mobiele applicaties ontwikkelen?
  • Je wenst je kennis up-to-date te brengen door het volgen van enkele modules?
  • Je hebt niet de ambitie meteen het diploma te behalen?

Volg dan een van de microdegrees!

man and woman on a laptop

Jouw lesrooster

Elke week heb je 20 tot 24 uur les. De lesuren sluiten daarbij zo goed mogelijk op elkaar aan. Het lesrooster kan per academiejaar afwijken en communiceren we in september.

In de opleidingsbrochure vind je alvast een voorbeeld van de vakken en modules die je per semester krijgt.

presentatie studenten programmeren

Software, maar niet voor softies

Maar wat léért deze opleiding je dan eigenlijk? In het algemeen: op een constructieve manier software ontwikkelen. Heel concreet: responsieve softwareapplicaties van A tot Z. In overleg met opdrachtgever en teamleden programmeer je attractieve en performante (web)applicaties en gebruik je hedendaagse technologieën en tools ... Kortom, wie van software houdt, komt binnen dit graduaat in een heuse speeltuin terecht.

Ook al omdat je hier géén algemene vakken als economie, talen, statistiek of wiskunde krijgt. Programmeren vormt met andere woorden de integrale focus van de opleiding en de kern van je concrete opdrachten en projecten. Hierbij word je overigens intensief gecoacht door je lector, die ook regelmatig feedback geeft. De ideale manier om snel je werkpunten en sterke punten te ontdekken én zelfstandig te leren werken!

Nog een voordeel van deze opleiding is dat ze erg praktisch is, opgedeeld in vijf pijlers die elk hun eigen skill- en competentievereisten hebben. Die krijg je allemaal onder de knie, waardoor je jezelf na afstuderen een allround programmeur mag noemen.

Taalbad in programmeertalen

Je kan dit graduaat zien als een technisch taalbad. Binnen de pijler App developer is de basisprogrammeertaal C# (onderdeel van Microsoft .NET platform). De pijler Web developer draait dan weer rond HTML, CSS, Javascript in combinatie met de nieuwste dotnet versie. Binnen Infrastructure leer je werken met databases (MS SQL-Server met taal Transact-SQL) en leer je naast het virtualiseren van besturingssystemen ook het gebruik van softwarecontainers met Docker. Bij Integrate draait alles rond teamverband en IT-innovaties. Je gaat aan de slag met hedendaagse strategieën en tools als scrum, git, GitHub.

Na de opleiding kan je aan de slag als programmeur, software of webontwikkelaar. Indien je dat wil, kan je ook verder studeren. Zo is het mogelijk om binnen de twee jaar via een verkort traject de bachelor Toegepaste Informatica te halen. Maar zelfs als je dat niet doet, is werkzekerheid een garantie: we spreken hier namelijk over een knelpuntberoep, en sowieso zijn goede IT’ers altijd gegeerd! Wist je trouwens dat je de opleiding ook in februari kan starten? Het volledige programma start dan namelijk opnieuw.

Raadpleeg de ECTS-fiches van deze opleiding
Students working on a laptop

Je beroep als programmeur

Volgde je de opleiding Graduaat Programmeren, dan word je later programmeur: softwaredeveloper voor desktop-, mobiele- en webapplicaties.

  • Je wordt programmeur of ontwikkelaar ICT binnen een bedrijf of organisatie.
  • Je wordt programmeur of ontwikkelaar ICT binnen een ICT-bedrijf, die diensten levert voor een portefeuille van klanten.
  • Je wordt zelfstandig programmeur of ontwikkelaar ICT.

Knelpuntberoep

Je kansen op de arbeidsmarkt worden gemaximaliseerd! ICT’ers staan nog steeds op de lijst van knelpuntberoepen van de VDAB. Het profiel staat zelf vermeld als ‘statisch zwaar knelpuntberoep’, wat betekent dat er heel veel vraag is naar dit profiel op de arbeidsmarkt.

Dagonderwijs

Je kan deze opleiding volgen als dagstudent. De opleiding duurt dan 2 jaar en je kan starten in zowel september als februari. Dit is het kortste traject naar een job als programmeur.

Avondonderwijs

Heb je reeds een job en wil je je verdiepen of omscholen vanuit een andere sector dan kan je starten in het avondtraject. Hier kan je kiezen voor een traject van 3 of 4 jaar. Afhankelijk van je eigen persoonlijke situatie. Je krijgt ongeveer 2/3 avonden per week les op onze campus in Brugge.

Afstandsonderwijs at home

Afstandstraject: alle modules van het traject graduaat programmeren worden ook volledig ingericht op afstand. Zo kan jij thuis en je eigen tempo een diploma Programmeren halen.

Wat houdt at home studeren in?

Zelfstandig studeren van thuis uit

Alle modules van het traject graduaat programmeren worden ook volledig ingericht op afstand. Op deze manier behaal je een diploma Hoger Onderwijs en word je de software developer van de toekomst. Studeren in dit traject kan op eigen tempo, los van de lesmomenten. Elke module kent een leerpad met instructievideo's, oefeningen en oplossingsvideo's.

En de examens?

Examens worden online of op de campus ingericht, volgens jouw voorkeur. Tijdens online examens ben je slechts één muisklik van onze campus verwijderd…In onze digitale leeromgeving is gratis software aanwezig waarmee je van thuis uit schriftelijke en mondelinge examens kan afleggen. Dat maakt dat bijna alle evaluaties van thuis uit, eender waar in de wereld, kunnen worden afwerkt.

Voor wie?

Waarom afstandsonderwijs kiezen?

Op zoek naar een boeiende carrière als softwareontwikkelaar? Met onze self-paced cursussen kan je zelfstandig leren vanuit het comfort van je eigen thuis. Via live monitoraat sessies, waar je vragen kan stellen en de begeleiding krijgt die je nodig hebt. Deze sessies worden zowel op de campus als online georganiseerd, zo kan je makkelijk studeren, waar je ook bent. Wacht niet langer, begin je reis vandaag en word de softwareontwikkelaar van de toekomst!

Praktische details

Opleidingsprogramma

We geven je graag een voorproefje van wat het opleidingsprogramma in petto heeft. Daarvoor kan je altijd kijken op de openbare website van ons opleidingsprogramma, waar je de eerste delen van sommige modules kunt bekijken en hoe we deze aanbieden.

Hoelang duurt deze studie?

Het standaardtraject in afstandsonderwijs loopt over een periode van 3 jaar. Uiteraard kan je, in samenspraak met onze trajectbegeleider, een traject samenstellen wat beter aansluit met je persoonlijke agenda en beschikbare tijd.

Kwaliteitsvolle opleiding

Kwaliteitszorg zit ingebed in de dagelijkse werking van onze opleidingen. We verbeteren continu en systematisch de kwaliteit van onze opleidingen. De betrokkenheid van studenten, werkveld en alumni is hierbij cruciaal. Lees meer over de kwaliteitszorg van onze opleidingen.

De graduaatsopleiding Programmeren maakt sinds 2018 deel uit van de hogeschool. De opleiding doorliep een Toets Nieuwe Opleiding uitgevoerd door de NVAO. Het rapport van deze Toets Nieuwe Opleiding is hier te raadplegen. In 2024-2025 doorloopt de opleiding een accreditatie door de NVAO. Na deze accreditatie volgt de opleiding de zesjarige kwaliteitszorgcyclus van onze eigen regie.

Recent afgestudeerden van de graduaatsopleiding Programmeren zijn tevreden over de kwaliteit van de gevolgde opleiding. Consulteer hier enkele kerncijfers over de tevredenheid.

students working on a computer
Kostenraming voor deze opleiding
Studiefinanciering

De sociale dienst van Stuvo staat klaar om je in alle discretie te ondersteunen bij financiële vragen. Bekijk samen of je in aanmerking komt voor studiefinanciering.

Lees meer

Inschrijven

Je kan je vanaf 1 maart registreren voor 2024-25. Na het afsluiten van de registratie ontvang je een mail met alle info nodig voor je definitieve inschrijving. Reserveer nu al jouw plek bij Howest!

Lees meer

Infodag
Zaterdag 4 mei
VAN 10u TOT 13u
Meer info

Kom langs op onze infodagen

Dit zijn de eerstvolgende infodagen voor Brugge:

Alle infodagen

Meer info?

Ontvang de brochure per post
Schrijf je in op de nieuwsbrief van deze opleiding.

Student met brochure van Howest

Troeven van de opleiding

GitHub Champion

GitHub, aanbieder van het grootste platform voor softwareontwikkeling ter wereld, prijst Graduaat Programmeren.

De opleiding pronkt in deze GitHub Customer Succes Story naast wereldspelers als Adobe, Facebook, Microsoft, Spotify.

GitHub noemt Graduaat Programmeren dan ook “GitHub Champion”.
Deze eer komt slechts 3 opleidingen ter wereld toe. Howest Graduaat Programmeren is de eerste niet-Amerikaanse opleiding die deze titel draagt.

De passie voor het vak, de keuze voor vernieuwing en praktijkgericht leren zorgt zo voor een mooie opsteker voor de opleiding maar vooral een schitterende referentie voor onze studenten.

Sterke focus op informaticavakken

Deze graduaatsopleiding staat volledig in het teken van de kennis en vaardigheden die je nodig zal hebben om programmeur te worden. Je hebt geen ‘algemene vakken’ zoals talen, wiskunde of statistiek. Je lespakket bestaat voornamelijk uit modules waarin je op een praktische manier aan de slag gaat met een programmeertaal.

Dankzij deze beroepsgerichte invulling van de opleiding, ben je na de opleiding volledig klaar voor de arbeidsmarkt en kan je het beroep van programmeur onmiddellijk uitoefenen.

Intensieve coaching door lectoren

Tijdens de opleiding werk je concrete opdrachten en projecten uit: je maakt opdrachten voor realistische situaties. Hierbij word je intensief gecoacht door jouw lector. Grotere opdrachten lopen over een langere periode. Je krijgt echter regelmatige feedback op jouw opdracht, waardoor je je opdrachten kunt bijsturen naar het goede resultaat. Zo weet je doorheen de module wat jouw werkpunten en sterke punten zijn.

Je leert zelfstandig werken: via aangereikte werkmethodes en bijhorende checklist evolueer je tot iemand die van aanpakken weet!

Innovatie staat centraal tijdens de opleiding

Innovatieve informaticatoepassingen zijn de hoeksteen van jouw opleiding. Lectoren gebruiken steeds de nieuwste programma’s, programmeertalen en technologieën tijdens de lessen. Zo volg je de technologische evoluties op de voet.

Gecombineerd onderwijs = contactmomenten en afstandsonderwijs

Binnen de graduaatsopleiding krijg je gecombineerd onderwijs. Dit betekent dat je aanwezig bent in de les (contactmomenten) maar thuis ook zelfstandig aan opdrachten en projecten werkt. Binnen de avondopleiding is het percentage afstandsonderwijs groter dan tijdens de dagopleiding. Hierdoor worden de contactmomenten tijdens de avondopleiding beperkt, waardoor de combinatie met je job haalbaar wordt.

Afstandsonderwijs betekent zelfstandig werken thuis. Dit vraagt een grote inspanning en de nodige portie ambitie. Uiteraard word je hierin bijgestaan door de lectoren. Ook het digitaal leerplatform helpt je tijdens de afstandsmomenten.

Samenwerken

Howest heeft een breed aanbod van samenwerkingsmogelijkheden met studenten. Samen met onze studenten zoeken we naar oplossingen voor reële cases aangebracht door onze partners. Tijdens die samenwerking zie je de studenten aan het werk, beoordeel je mee hun werk en indien het klikt, kan je hen aanwerven na afstuderen. 

Howest anticipeert via onderzoek ook op de behoeften van de maatschappij in het algemeen en het brede socio-economische werkveld in het bijzonder. De hogeschool kiest bewust voor nieuwe profielen en innovatieve niches. Op die manier werkt de onderwijsorganisatie mee aan het ombuigen van de fameuze West-Vlaamse braindrain in een braingain.

Bekijk onze onderzoeksprojecten

In een graduaatsopleiding ligt de focus op werkplekleren. Samenwerkingen met bedrijven en organisaties staat hier dus centraal.

Een kort project, een volledige projectweek of een semester lang samenwerken met een groep graduaatsstudenten? Contacteer onze opleidingen voor een samenwerking op maat. ​ ​

Wil je een stageproject indienen en zo in contact komen met vers Howest talent? Gebruik hiervoor het Howest stageplatform.

Kruisbestuiving is belangrijk voor nieuwe ideeën! Daar zijn we ons volledig van bewust. Daarom investeert Howest in incubatoren op de verschillende campussen. Studenten, onderzoekers, maar ook externe starters werken er onder één dak aan de uitbouw van hun eigen project.

Bovendien organiseren we onze incubatoren thematisch. Dat zorgt voor zeer veel specialistische kennis op één centrale plaats. Combineer dit met de nabijheid van andere starters en er ontstaat een frisse dynamiek, een open vizier en kruisbestuiving. Studenten aan Howest die werken aan hun eigen bedrijf kunnen een gratis werkplek krijgen in één van de incubatoren.

Laptops

Overtuigd? Schrijf je in!

Heb je jouw keuze gemaakt? Wij kijken ernaar uit om je op te nemen in onze Howest-community! 

Alle informatie over inschrijven vind je via onderstaande link. 

Schrijf je in

Studenten in pauze met koffie op de campus

FAQ

Vind je niet wat je zoekt of heb je specifieke vraag over deze opleiding. Neem gerust contact met ons op.

Joachim Francois

Joachim Francois

Opleidingscoördinator Graduaat Programmeren

Indien je een laptop koopt via Howest, kan je bekijken welke laptop de opleiding aanraadt. Indien je een laptop hebt of zelf een nieuw toestel wil kopen, dient deze minimum te voldoen aan dezelfde specificaties.

Bekijk welke laptop de opleiding aanraadt

Wil je graag een semester in het buitenland studeren? Of spreekt een internationale stage jou aan? Dat kan! Je ontdekt alle mogelijkheden om binnen Howest naar het buitenland te gaan op deze pagina. Tijdens je studies maken we jouw buitenlands avontuur samen concreet!