Overslaan en naar de inhoud gaan

Teken de lijnen uit van je toekomst als bouwkundig tekenaar

  • Droom je van het tekenen van bouwplannen?
  • Ben je geïnteresseerd in de technische kant van de bouwsector?
  • Wil je je materialenkennis uitbreiden en je ruimtelijke en bouwkundige inzicht versterken?
  • Klaar om in twee jaar uit te groeien tot een meteen inzetbare bouwkundig tekenaar?

Dan is de graduaatsopleiding Bouwkundig Tekenen aan Howest in Brugge of Kortrijk zeker iets voor jou!

Praktijk, tekenvaardigheid, technische kennis en zelfstandig werken lopen als een rode draad doorheen deze toekomstgerichte opleiding voor bouwkundig tekenaars.

Examens vervangen we hoofdzakelijk door opdrachten met feedback van onze bereikbare lectoren, taalvakken heb je al helemaal niet.

Howest - Bouwkundig Tekenen

Een nieuwe kans

(Opnieuw) Beginnen aan het academiejaar in februari? Dat kan!

Zowel op onze campus in Brugge als op de campus in Kortrijk kan je in februari starten met het graduaat Bouwkundig Tekenen! Samen met de trajectbegeleider stippel jij een traject op maat uit. Dit aangepast traject kan worden gespreid over 5 semesters / in 2,5 jaar.

Behaalde je reeds credits in een andere opleiding die ook binnen onze opleiding relevant kunnen zijn? Die kunnen jou mogelijks vrijstellingen opleveren, de trajectbegeleider helpt je graag verder!

Starten in het hoger onderwijs in februari

Dagopleiding in Brugge of Kortrijk

In de dagopleiding voorzien we in heel wat contacturen, zowel op de campus als voor bedrijfsuitstappen en werfbezoeken. Tijdens de lesdagen voor atelier werk je onder begeleiding aan je praktijkopdracht. Je hebt gemiddeld 2 halve dagen per week geen les zodat je thuis, op je kot of vrijblijvend in de werkruimtes op de campussen aan je opdrachten verder kunt werken.

Lessen in de dagopleiding worden ingericht tussen 8u30 en 16u30, eerder uitzonderlijk eens tot 17u45. We laten de lessen zoveel mogelijk op elkaar aansluiten, want we houden niet van springuren. Aangezien we modulair werken, kan er tussen de weken onderling variatie in de lesroosters zitten.

In het laatste semester van de opleiding loop je stage in een bedrijf naar keuze. Dit 4 dagen per week, de 5e dag kom je terug naar de campus voor je specialisatie.

Hieronder kan je een voorbeeldlesrooster bekijken. Dit kan per academiejaar uiteraard afwijken. Het definitieve lesrooster wordt afgerond voor aanvang van elk semester.

Voorbeeld lesrooster DAG 1e jaar

Voorbeeld lesrooster DAG 2e jaar

Blended traject in Brugge

Ons blended traject biedt de perfecte combinatie van flexibiliteit en persoonlijke begeleiding. Je volgt digitale leerpaden met online ondersteuning, maar kan ook langskomen op vaste momenten op de campus voor coaching door lectoren en interactie met medestudenten die jouw toekomstige collega's kunnen worden.

Die vaste momenten op de campus zullen tweewekelijks doorgaan op de campus in Brugge.

Daarnaast voorzien we ook een 3-tal gezamenlijke leermomenten, waarbij we samen bedrijven en werven bezoeken.

Een rooster zal uiterlijk eind juni gekend zijn.

Atelier uitleg door lector

Wat komt in onze opleiding aan bod?

Het opleidingsprogramma kent een logische samenhang. De samenhang is verzekerd door de graduele kennisopbouw gekoppeld aan diverse bouwfases en -sectoren.

Hieronder lichten we de 4 pijlers toe:

Duurzame Bouwtechnieken

Duurzame Bouwtechnieken

In deze pijler leren de studenten de nodige kennis en inzichten op het vlak van bouwkunde, bouwcomfort, stabiliteit en technische installaties. Ze leren het gedrag van bouwconstructies in te schatten en dat in een toenemende mate van bouwcomplexiteit en schaalvergroting doorheen de opleiding.

Later in de opleiding is er ook aandacht voor de het niet-residentiële bouwen en de sector infra (= wegenis en omgeving).

Aandacht voor duurzaamheidsprincipes en innovatieve oplossingen wordt verweven in de verschillende opleidingsonderdelen van deze pijler.

CAD / BIM

CAD / BIM

Je leert diverse bouwtekensoftware efficiënt te gebruiken.

Er wordt gestart met 2D tekensoftware, AutoCAD, en heel laagdrempelige 3D in SketchUp.

Voor BIM is er bewust en na aftoetsing bij het werkveld, gekozen voor het softwarepakket Revit. Bijkomend leer je nog een extra softwarepakket (Tekla of Civil 3D) én leer je samenwerken via een BIM-platform.

Je wordt een expert in het digitaal ontwerpen en modelleren van gebouwen en infrastructuurprojecten.

Projectmanagement

Projectmanagement

Deze pijler bereidt de student voor op de taken die met bouwadministratie te maken hebben, zoals bijvoorbeeld bouwwetgeving, opmeten en calculatie.

Je leert alles over de planning en uitvoering van bouwprojecten, zo ben je klaar om projecten efficiënt mee op te volgen.

Daarnaast is er ook focus op het teamwerk dat in het werkveld eigen is aan een bouwproject. Dit betreft bijvoorbeeld soft skills zoals communicatievaardigheden, mondeling en schriftelijk en presentatietechnieken.

Taalvakken zitten niet in het programma.

Atelier

Atelier

In de ateliers gaat de student de competenties verworven in de andere drie pijlers toepassen en verder verdiepen in kennis en inzichten via diverse praktijkoefeningen, gesimuleerd of in een reële context.

Door de intensieve coaching en vele feedback til je jouw ontwerpen en werkmethodiek naar een hoger niveau.

Raadpleeg de ECTS-fiches van deze opleiding
Studenten Howest Bouwkundig Tekenen doen kennis op door werven te bezoeken

Bouwkundig tekenaar, een knelpuntberoep

Met je diploma op zak ben je meteen inzetbaar als bouwkundig tekenaar. Het biedt enorme professionele vooruitzichten, je hebt de werkplekken voor het uitkiezen:

  • Diverse types studiebureaus (voor stabiliteit, technieken, infra) zoeken bouwkundig tekenaars met uitgebreid bouwkundig en technisch inzicht.
  • Veel bouwbedrijven die grote projecten uitvoeren hebben bouwkundig tekenaars in dienst.
  • In een architectenbureau vertaal je het concept en de ideeën van de architect naar een technisch correct plan (in 2D en/of 3D). Jouw plan wordt in een volgende fase gebruikt om de gebouwen te bouwen. Jij wordt dus de brug tussen idee en uitvoering: je visualiseert het idee om zo een vlotte en correcte uitvoering te garanderen.
  • Ook openbare besturen (gemeente, provincie) doen vaak een beroep op een bouwkundig tekenaar of hebben een bouwkundig tekenaar in dienst. Denk aan al het tekenwerk dat nodig is voor grote infrastructuurwerken, openbare werken of openbare gebouwen.

Je kan ook als zelfstandig bouwkundig tekenaar aan de de slag. Steeds meer bedrijven schakelen namelijk freelancetekenaars in. Wij zetten je op weg om je eigen tekenbureau te runnen.

Bouwkundig tekenaar is bovendien een knelpuntberoep. Dit betekent dat er een grote vraag is naar jouw skills op de arbeidsmarkt! Bedrijven staan te springen om technisch onderlegde profielen die bouwprojecten kunnen uittekenen en opvolgen. Hierdoor heb je niet alleen een grote kans op werk na je opleiding, maar ook de mogelijkheid om jezelf verder te blijven ontwikkelen in de bouwsector.

Verder studeren? Via een verkort traject naar je bachelordiploma

Heb je je graduaatsdiploma Bouwkundig Tekenen op zak, maar wil je meer? Via een verkort traject kan je aan Howest ook het bachelordiploma Toegepaste Architectuur behalen.

Doordat je al heel wat kennis en vaardigheden hebt opgedaan tijdens je graduaatsopleiding, geniet je van vrijstellingen en kan je het traject naar de bachelor Toegepaste Architectuur in 2 jaar afleggen (in dagonderwijs).

Dagonderwijs

Kies je voor het dagtraject? Deze opleiding kan je zowel in Brugge als in Kortrijk volgen. Dit programma spreiden we over 4 semesters in 2 jaar.

Check het programma in onze brochure

Blended traject

Wil je je professionele koers veranderen en een hogeschooldiploma behalen terwijl je blijft werken? Ons blended traject biedt de perfecte combinatie van flexibiliteit en persoonlijke begeleiding.

Je volgt digitale leerpaden met online ondersteuning, maar je kunt ook tweewekelijks langskomen op de campus voor coaching door lectoren en interactie met medestudenten.

De evaluatie is afgestemd op elk opleidingsonderdeel, met een mix van opdrachten en examens. De examens leg je af op geplande momenten op de campus.

PS: Howest is erkend als opleidingsverstrekker in het kader van KMO-portefeuille. Deze opleiding komt daardoor in aanmerking voor Vlaamse opleidingsincentives zoals opleidingscheques, opleidingsverlof en opleidingskrediet.

Kwaliteitsvolle opleiding

Kwaliteitszorg zit ingebed in de dagelijkse werking van onze opleidingen. We verbeteren continu en systematisch de kwaliteit van onze opleidingen. De betrokkenheid van studenten, werkveld en alumni is hierbij cruciaal. Lees meer over de kwaliteitszorg van onze opleidingen.

De graduaatsopleiding Bouwkundig Tekenen maakt sinds 2018 deel uit van de hogeschool. De opleiding doorliep een Toets Nieuwe Opleiding uitgevoerd door de NVAO. Het rapport van deze Toets Nieuwe Opleiding is hier te raadplegen. In 2025 doorloopt de opleiding een accreditatie door de NVAO. Na deze accreditatie volgt de opleiding de zesjarige kwaliteitszorgcyclus van onze eigen regie.

Recent afgestudeerden van de graduaatsopleiding Bouwkundig Tekenen zijn tevreden over de kwaliteit van de gevolgde opleiding. Consulteer hier enkele kerncijfers over de tevredenheid van de afgestudeerden in Brugge en Kortrijk.

Lectoren Howest Bouwkundig Tekenen ondersteunen student bij een opdracht
Kostenraming

We geven je een raming van de studiekost van de opleiding Bouwkundig Tekenen aan Howest. We maken daarbij een onderscheid tussen de algemene studiekost en de opleidingsgebonden studiekosten.

Lees meer

Studiefinanciering

De sociale dienst van STUVO staat klaar om je in alle discretie te ondersteunen bij financiële vragen. Bekijk samen of je in aanmerking komt voor studiefinanciering.

Lees meer

Inschrijven

Je kan je vanaf 1 maart registreren voor academiejaar 2025-26. Na het afsluiten van de registratie ontvang je een mail met alle info nodig voor je definitieve inschrijving. Reserveer nu al jouw plek bij Howest!

Lees meer

Infodag
Zaterdag 28 juni
VAN 10u TOT 16u
Meer info

Kom langs op onze infodagen

Dit zijn de eerstvolgende infodagen:

Alle infodagen

Meer info?

Ontvang de brochure Bouwkundig Tekenen per post
Schrijf je in op de nieuwsbrief van deze opleiding.

Student met brochure van Howest

Troeven van de opleiding

Veelzijdige bouwprofessional

Als bouwkundig tekenaar vervul je een brede waaier aan opdrachten: je tekent bouwplannen, je werkt constructieve details uit, je ontwikkelt BIM-modellen, je maakt bestekken en meetstaten op...

In de graduaatsopleiding Bouwkundig Tekenen komen al deze items aan bod. Je leert daarbij werken in een volledig digitale werkomgeving en tekensoftware als SketchUp, AutoCAD en Revit heeft na twee jaar geen geheimen meer voor je.

Kortom, je wordt opgeleid tot een veelzijdige bouwprofessional.

Praktisch en toepassingsgericht

Theorie, praktijkopdrachten en werkplekleren vormen een mooi en evenwichtig geheel.

De theorie is zeer praktijkgericht en je gaat er meteen mee aan de slag in de ateliers.

Tijdens het werkplekleren brengen we je via talrijke werf- en bedrijfsbezoeken in contact met alle mogelijke bouwpartners. Zij brengen je heel wat praktijkgerichte inzichten bij!

Constructieve atelierwerking

Tijdens de ateliers worden werkmethodes aangereikt waarmee je leert hoe je taken op een efficiënte manier moet aanpakken. Er is veel coaching en feedback van de lectoren, die je bovendien heel vlot kunt aanspreken. De lectoren begeleiden je intensief en doelgericht doorheen elke stap van je leerproces.

Toekomstgerichte opleiding

In een steeds evoluerende bouwsector leiden we bouwkundig tekenaars op die klaar zijn voor de toekomst: breed inzetbaar, vertrouwd met duurzaamheid en uitgerust met de digitale tools en technieken die de bouwsector vandaag en morgen zullen gebruiken.

Ondersteuning door VDAB

Bouwkundig tekenaar is een knelpuntberoep dat erkend is door VDAB. Ben je werkzoekend, dan kan je de opleiding via VDAB volgen als je aan bepaalde voorwaarden voldoet. Meer info.

Samenwerken

Howest heeft een breed aanbod van samenwerkingsmogelijkheden met studenten. Samen met onze studenten zoeken we naar oplossingen voor reële cases aangebracht door onze partners. Tijdens die samenwerking zie je de studenten aan het werk, beoordeel je mee hun werk en indien het klikt, kan je hen aanwerven na afstuderen. 

Howest anticipeert via onderzoek ook op de behoeften van de maatschappij in het algemeen en het brede socio-economische werkveld in het bijzonder. De hogeschool kiest bewust voor nieuwe profielen en innovatieve niches. Op die manier werkt de onderwijsorganisatie mee aan het ombuigen van de fameuze West-Vlaamse braindrain in een braingain.

Bekijk onze onderzoeksprojecten

In een graduaatsopleiding ligt de focus op werkplekleren. Samenwerkingen met bedrijven en organisaties staat hier dus centraal.

Een kort project, een volledige projectweek of een semester lang samenwerken met een groep graduaatsstudenten? Contacteer onze opleidingen voor een samenwerking op maat. ​ ​

Wil je een stageproject indienen en zo in contact komen met vers Howest talent? Gebruik hiervoor het Howest stageplatform.

Kruisbestuiving is belangrijk voor nieuwe ideeën! Daar zijn we ons volledig van bewust. Daarom investeert Howest in incubatoren op de verschillende campussen. Studenten, onderzoekers, maar ook externe starters werken er onder één dak aan de uitbouw van hun eigen project.

Bovendien organiseren we onze incubatoren thematisch. Dat zorgt voor zeer veel specialistische kennis op één centrale plaats. Combineer dit met de nabijheid van andere starters en er ontstaat een frisse dynamiek, een open vizier en kruisbestuiving. Studenten aan Howest die werken aan hun eigen bedrijf kunnen een gratis werkplek krijgen in één van de incubatoren.

Laptops
Howest Campus Brugge Station - Gebouw A

Hét grote pluspunt bij Howest is de persoonlijke aanpak. De lectoren kennen elke student en volgen je nauw op. De gebouwen van Howest hebben bovendien een ziel. Op de bruisende campussen heerst een gemoedelijke sfeer onder studenten en lectoren. Ook bij het administratief personeel en STUVO staat de deur altijd open.

Aan deze hogeschool leer je niet enkel in boeken, je stapt ook de wereld in en oefent in de praktijk. De uitgebreide stages bereiden je voor op de arbeidsmarkt. Na de opleiding ben je klaar voor het echte werk of kan je verder studeren als je dat wil.

Evy Schacht
Howest Alumna

Overtuigd? Schrijf je in!

Heb je jouw keuze gemaakt? Wij kijken ernaar uit om je op te nemen in onze Howest-community!

Alle informatie over inschrijven voor Graduaat Bouwkundig Tekenen vind je via onderstaande link.

Schrijf je in

Studenten in pauze met koffie op de campus

FAQ

Vind je niet wat je zoekt of heb je specifieke vraag over deze opleiding. Neem gerust contact met ons op.

Virgini Ryckeboer

Virgini Ryckeboer

Opleidingscoördinator

Indien je een laptop koopt via Howest, kan je bekijken welke laptop de opleiding aanraadt. Indien je een laptop hebt of zelf een nieuw toestel wil kopen, dient deze minimum te voldoen aan dezelfde specificaties.

Bekijk welke laptop de opleiding aanraadt

Neen, alles wat je moet weten en kunnen als bouwkundig tekenaar leren we tijdens de opleiding. Voorkennis is mooi meegenomen, maar is zeker geen vereiste. Startende studenten komen uit allerlei verschillende vooropleidingen (verschillende domeinen, verschillende finaliteiten). Aangezien we een sterk praktijkgerichte opleiding zijn met veel opdrachten, is motivatie en een goede werkhouding het allerbelangrijkste!

De graduaatsopleiding is heel praktijkgericht, maar dat neemt niet weg dat je toch een aantal theorievakken moet studeren. Deze situeren zich vooral in het begin van de opleiding en vormen een stevige basis om met opdrachten aan de slag te gaan. Tijdens deze praktische thematische oefeningen krijg je nog bijkomende theorie die je dan vooral moet kunnen toepassen in je tekenwerk.

Eén derde van de opleiding bestaat uit werkplekleren. Het is opgedeeld in verschillende modules en start al in het eerste semester. Werkplekleren sluit telkens aan op het thema van de praktijkopdracht waar je mee bezig bent. Je gaat naar bouwprojecten, werven, fabrikanten op bezoek of je krijgt een individuele opdracht onder begeleiding van het werkveld. In het laatste semester ga je enkele weken op stage als bouwkundig tekenaar.

Ja, helemaal! Bovendien is Bouwkundig Tekenaar nog steeds een knelpuntberoep. Je kunt terecht in een studiebureau technieken of stabiliteit, bij bouwbedrijven, overheidsinstanties of architectenbureaus. Je kunt zelfs als zelfstandige aan de slag gaan.
Wil je liever toch nog verder studeren? Dan kun je aan Howest nog kiezen voor een andere aansluitende bacheloropleiding of een postgraduaat.