Bachelor Bedrijfsmanagement

Bachelor Bedrijfsmanagement
"Kiezen voor een bachelor Bedrijfsmanagement aan Howest is kiezen voor een praktijkgerichte opleiding met 2 stages, een sterke focus op actualiteit en digitalisering én samenwerking met het werkveld."

Vanaf het eerste jaar maak je je keuze voor je afstudeerrichting of je keuzetraject. Dit maakt dat je van in je eerste jaar al specifieke vakken en opdrachten uit je opleiding krijgt aangereikt.

De opleiding zet in op innovatie en digitalisering en staat garant om voortdurend opdrachten uit te voeren met het werkveld. Gaande van kleine, welomlijnde opdrachten in het eerste jaar, bedrijfsbezoeken en studiereizen, tot stevige projecten met verantwoordelijkheid in het laatste jaar. Koppel hier nog 2 stages aan en je mag er zeker van zijn dat je door deze aanpak groeit in je specialisatie en ontdekt waar je kracht en sterkte ligt als student. De lectoren, allen met een stevige ervaring in het werkveld, evolueren doorheen je traject mee van lector tot coach.

Doorheen de bacheloropleiding Bedrijfsmanagement krijg je bovendien volop kansen om internationale ervaring op te doen. Dit gaat van international business weeks waarvoor je een week naar het buitenland trekt, een semester in het buitenland studeren tot een buitenlandse stage. Doorheen ons sterke internationale netwerk kunnen we voor elk wat wils bieden.

Heb je de ambitie om je eigen bedrijf te starten? Binnen de opleiding krijg je de kans om je eigen onderneming te starten met coaching en begeleiding van de cel Howest Onderneemt.

Passie voor jouw toekomst

Howest is veel meer dan een hogeschool met 24 bachelor- en 12 graduaatsopleidingen.

Het is een hogeschool met passie voor jouw toekomst. Een hogeschool waar elke student centraal staat en waar we die via persoonlijke begeleiding op weg zetten naar een diploma dat voorsprong geeft op de arbeidsmarkt.

Meet & greet

Heb je nog vragen? Aarzel niet om jouw vraag te stellen aan Lieven Van Hyfte, opleidingscoördinator van de opleiding Bedrijfsmanagement.

Go international

De opleiding Bedrijfsmanagement zet sterk in op internationalisering. Dit kan op verschillende manieren, gaande van kortlopende internationale trajecten, tot een internationaal semester of een stage in het buitenland.

Projecten

Binnen de opleidingen zijn er verschillende projecten die in the spotlight staan. Ontdek ze hier!

Kredietbemiddeling

Sinds 2015 voerde het FSMA een wettelijk statuut in voor de zogenaamde "tussenpersonen in kredietbemiddeling” (consumentenkredieten en hypothecaire kredieten). U kan het examen in kredietbemiddeling afleggen aan Howest Brugge, dat door Febelfin Academy erkend is als examenverstrekker.

De opleiding in beeld

Een beeld zegt meer dan duizend woorden. Graag geven we je een sneakpreview van wat je te wachten staat.

72157669335883808

Waar heb ik les?

Campus Brugge Station – BST5

Campus Brugge Station bevindt zich vlak bij het station van Brugge en op wandelafstand van alles waar de stad zo bekend om is: de Reien, de Grote Markt, de Burg of de vele winkeltjes, cafeetjes en koffiebars. Op de campus zitten trouwens bedrijven die er een lokaal huren – het werkveld is dus letterlijk vlakbij!

Contact details:

Rijselstraat 5
8200 Brugge
+32 50 38 12 77
brugge@howest.be
Meer info en routeplan

Veelgestelde vragen over de opleiding

Accountancy-Fiscaliteit

Waarom zou ik de opleiding accountancy-fiscaliteit volgen aan Howest?

Het is een praktijkgerichte opleiding in kleine groepjes begeleid door lectoren met de nodige praktijkervaring. 

Wat leer ik binnen de opleiding accountancy-fiscaliteit?

Het opleidingsprogramma bestaat gedurende de 3 jaar telkens uit 4 grote blokken:  

 • algemeen (talen, economie, marketing, …) 
 • specialisatie (vakken rond accountancy/fiscaliteit)  
 • praktijk (projectweken, stages, …) 
 • persoonlijke en professionele ontwikkeling 
Is de opleiding future-proof?

Heel zeker. Je wordt opgeleid tot de accountant-fiscalist van de toekomst. Daarvoor maken we gebruik van de allernieuwste digitale tools, trends en software.

Heeft het beroep van accountant-fiscalist nog toekomst?

Nog meer dan vroeger… Door digitalisering zal er minder inputwerk zijn waardoor er tijd vrijkomt voor advies aan de klant. Het beroep van accountant-fiscalist wordt gewoon nog boeiender. 

Kom ik al in contact met het werkveld tijdens de opleiding?

De contacten met het werkveld zijn een grote meerwaarde. Tijdens de opleiding voorzien we 2 stages , talrijke bedrijfsbezoeken en vanaf jaar 1 reële cases in samenwerking met het werkveld. Tijdens de cases leer je de boekhouding van A tot Z te voeren, formuleer je klantgerichte adviezen, licht je de financiële gezondheid van een onderneming door, maak je een financieel plan op, bereiden we je voor op een fiscale controle, … Kortom, we stomen je klaar voor de arbeidsmarkt. 

Bestaat de job van accountant enkel uit het verwerken van facturen?

Neen, de jobinvulling van een accountant is veel ruimer. Je interpreteert het verhaal achter de cijfers, analyseert, adviseert en zoekt naar concrete oplossingen. Je bent de bedrijfscoach voor veel ondernemingen. 

Kan ik ook een buitenlandse ervaring opdoen?

Zowel in het buitenland studeren als een buitenlandse stage behoren tot de mogelijkheden. 

Moet ik een krak zijn in talen?

Neen, er wordt gewerkt met niveaugroepen zodat de talen in kleine groepjes worden aangeleerd. 

Kan ik de opleiding ook aan als ik geen voorkennis heb van boekhouden?

Als je voldoende werkt en vooral ‘goesting’ hebt om te slagen, lukt dit zeker! We starten van nul, waardoor je sowieso een goede boekhoudkundige basis verwerft. Eenmaal je deze basis onder de knie hebt, kan je verder bouwen aan een uitgebreide kennis op het vlak van accountancy & fiscaliteit. 

Welke eigenschappen heeft een goede accountant-fiscalist?
 • je bent graag bezig met cijfers 
 • het bedrijfsleven spreekt je aan 
 • je geeft graag advies 
 • je hebt een analytisch inzicht 
 • je werkt zowel graag in groep als individueel 
Wanneer wordt er gestart met specialisatie?

Bij Howest kies je meteen, vanaf dag één van jaar één, voor de richting die het best aansluit bij je interesses en talenten. Hierdoor krijg je meer diepgang in het lessenpakket en word je al direct voorbereid op het beroep van accountant-fiscalist. 

Hoe zit het met werkzekerheid na de opleiding accountancy-fiscaliteit?

Als je afstudeert, heb je meteen werk. Je zal niet moeten zoeken! De vraag naar accountants is veel groter dan het aanbod aan afgestudeerden. 

Waar kan ik nadien aan de slag?

Als financieel deskundige heb je een gegeerd profiel en kan je meteen aan de slag bij om het even welke onderneming: accountantskantoren, FOD Financiën, kmo's, grote ondernemingen, … en voor uiteenlopende jobs (administratief medewerker, fiscaal deskundige, …). Je bent breed inzetbaar op de financiële afdeling of als financieel manager. Jij wordt de nieuwe ondernemerscoach van de toekomst! 

Kan ik nadien zelfstandige worden?

Dit kan zeker. Om je te vestigen als accountant-belastingconsulent dien je eerst nog een ingangsexamen af te leggen/stage te lopen bij het Instituut van de Accountants en de Belastingconsulenten (IAB), maar hiervoor krijg je ook tal van vrijstellingen als je ons diploma behaald hebt. 

Kan ik na de opleiding nog verder studeren?

Een tweede bachelordiploma via een verkort traject of een schakelprogramma naar een master zijn perfect mogelijk. 

Kan ik deze opleiding ook via afstandsonderwijs volgen?

Dit kan. Ben je toe aan een nieuwe uitdaging of heb je geen tijd om voltijds les te volgen? Dan kan je alle vakken ook op afstand volgen. Samen stellen we hiervoor een persoonlijk studietraject op.

Human Resources Management

Waar kom ik later terecht als ik HRM als keuzetraject kies binnen Bedrijfsmanagement?

Omdat je een praktijkgerichte én brede bedrijfsgerichte opleiding krijgt, met specialisatie in Human Resources Management ben je zeer gegeerd op de arbeidsmarkt. 

Zeker omdat het belang van HR binnen organisaties alleen maar toeneemt, zal je kunnen kiezen uit een breed gamma aan jobs in bedrijven: personeelsdienst, loonadministratie, trainingsafdeling, uitzendkantoor, selectiekantoor, sociaal secretariaat,… 

Waarom zou ik voor HRM kiezen als keuzetraject binnen Bedrijfsmanagement ?

Je bent getriggerd door bedrijfsmanagement, maar je bekijkt dit graag vanuit de menselijke kant? Kies van voor HRM.  Volgende vakken komen aan bod: organisatiepsychologie, werving en selectie, HR communicatieve vaardigheden, doorstroom en uitstroom, wetgeving in de HR-praktijk, … 

En dit voornamelijk gegeven door lectoren met jarenlange professionele ervaring in de HR-sector. 

International Business Management

Is er toekomst voor deze opleiding (in het licht van de coronacrisis en het sluiten van de grenzen)?

Handel en samenwerken over de grenzen heen is niet meer weg te denken. Negatieve effecten van globalisering zullen niet worden opgelost door minder, maar juist door meer en beter internationaal samen te werken. Inzicht en interculturele vaardigheden zijn daarbij cruciaal.

Waar vind ik later werk?

In een internationaal bedrijf of in een bedrijf in het buitenland. 

Zit ik van bij aanvang van de studie samen met studenten uit andere landen? 

Ja, voor één vierde van de vakken zit je samen met onze uitwisselingsstudenten. Dat zijn studenten afkomstig van partnerhogescholen van Howest Bedrijfsmanagement van overal ter wereld (we hebben niet enkel partners in andere Europese landen, maar ook in de V.S., India, Zuid-Korea, China, Brazilië, Peru, ...).

Kan ik tijdens deze opleiding naar het buitenland?

Ja, in dit keuzetraject ben je zelfs verplicht om minstens één semester naar het buitenland te trekken voor studie en/of stage. Daarnaast zal je ook minstens één keer aan een kortlopende mobiliteit (van 3 dagen tot een maand) deel moeten nemen.

Wordt het keuzetraject volledig in het Engels gegeven?

Neen, maar wel voor een groot deel. Ongeveer 25%, of 45 van de 180 studiepunten, wordt in het Engels gedoceerd.

Hoe lang bestaat dit keuzetraject al?

Het keuzetraject is nieuw. In het academiejaar 2020-2021 wordt het dus voor het eerst gegeven. Ons English-taught semester (Global Business Management) waarop dit keuzetraject is gebaseerd, bestaat wel al tien jaar.

Waarin verwerf ik expertise?

Je wordt ingeleid in het management, de financiële, juridische en logistieke organisatie en marketing van een bedrijf en verwerft een diepgaand inzicht in internationale bedrijfsvoering.

Waar liggen de klemtonen binnen deze opleiding?

Je ontwikkelt je managementskills, je interculturele vaardigheden en legt de basis voor het uitbouwen van een internationaal netwerk.

Hoe pakken wij deze opleiding aan?

Dit keuzetraject is projectmatig en praktijkgericht. In werkveldprojecten en tijdens stages ga je in interactie met het werkveld en leer je plannen, vergaderen, samenwerken en presenteren.  

Belangrijk is zeker ook de aandacht voor je persoonlijke ontwikkeling. Van begin tot het einde sturen wij je aan om zelf initiatief te nemen om te werken aan je sterke en je minder sterke eigenschappen.

Supply Chain Management

Waarom Supply Chain Management studeren?

Of we nu spreken over supply chain management of logistics engineering, de logistieke sector is dynamisch, gaat altijd mee met de tijd en is een ‘up-and-coming’ branche. Logistiek blijft superbelangrijk voor onze economie: het is een speerpuntcluster. Dit maakt het aantrekkelijk voor jongeren om een loopbaan in de logistiek te beginnen. We geven je vijf redenen waarom je als student voor een logistieke studie kiest: 

 1. Logistiek heeft ALTIJD toekomst 
 2. Goed geld verdienen 
 3. Zeker genoeg werk en doorstroommogelijkheden 
 4. Boeiende job (geen dag is dezelfde) 
 5. Veel verantwoordelijkheid in je job 
Wat is logistiek eigenlijk?

Wie kiest voor logistiek, kiest voor een vak van de toekomst, een vak dat blijft draaien in deze moeilijke coronatijden. Een boeiend vak met raakvlakken binnen de volledige waaier van het bedrijfsmanagement. Of het nu om inkoop, productie, financiën, marketing of verkoop , e-commerce, retourzendingen, douane of continue kwaliteitsverbetering gaat, niemand kan om de moderne logistieker/logistics engineer heen. Elke beslissing heeft immers een logistieke consequentie.

“Hoe komt het dat de mondmaskers niet op tijd/niet douaneconform/letter of credit onwaardig/… uit China naar België komen?” Denk aan de keuze voor nieuwe leveranciers, contracten, producten, verpakkingen, reclamecampagnes of afnemers. Dat heeft allemaal een weerslag op de supply chain. Het maakt de logistieker/ logistics engineer tot de centrale spin in het web van elke organisatie. In geen enkele ander job leer je zo goed op de niet klevende draden lopen.

Is een keuze voor supply chain management niet te specialistisch?

Je studeert bedrijfsmanagement, dus is je basis sowieso breed. We maken bij Howest van jou een logistieker/logistics engineer met een zo breed mogelijke basiskennis: van alles in de supply chain leer je de fundamenten. Door te kiezen voor logistiek leren we je echt specialiseren in één logistieke branche/activiteit. Bedrijven vragen net jonge flexibele mensen die zich kunnen specialiseren. In het licht van de brexit zal ieder bedrijf wel een logistiek manager nodig hebben met douanekennis. Dit kan alleen in supply chain management.

Bedrijven geloven dat als je je als student kan verdiepen en specialiseren in één tak van de supply chain, je dit kan voor alle takken… Al eens gekeken wat er allemaal onder supply chain valt? Inderdaad, alle activiteiten van de bestelling van de klant tot de levering, alle schakels van grondstof tot eindproduct, … Daarom leg je bij supply chain management ook het unieke 'stagetraject in één bedrijf' af.

Heeft supply chain management nog toekomst?

Logistiek is een branche die meegaat met zijn tijd: zelfs in deze coronatijden moet de logistiek blijven draaien. Omdat innovatie en automatisering binnen de logistiek een belangrijke rol spelen, ben je vaak bezig met vernieuwing en het vinden van oplossingen. Veel bedrijven kijken voortdurend naar hoe zij hun logistieke processen en de supply chain zo effectief mogelijk kunnen invullen.

Als student logistiek is dit een hele toffe uitdaging zowel voor supply chain management als logistics engineering. Met de groeiende e-commercemarkt, de West-Vlaamse maakindustrie, de voedingsindustrie en natuurlijk de havens Oostende en Zeebrugge ziet de toekomst voor studenten logistiek er rooskleurig uit: nooit is logistiek disruptief. 

Is het waar dat logistiek slecht betaalt en dat je dag en nacht moet werken?

Dit was vroeger effectief zo, maar de laatste vijf jaar is er veel veranderd. Dat zullen onze alumni supply chain management bevestigen. De veranderingen binnen de logistiek gaan snel en iemand die zich flexibel aanpast aan innovaties en nieuwe technologieën, is goud waard voor ieder bedrijf. Het biedt studenten en stagiairs Supply Chain Management en Logistics Engineering en pas afgestudeerden op het gebied van logistiek enorme kansen.

Bedrijven staan te popelen om communicatief sterke medewerkers met logistieke kennis en ervaring aan te werven. Zie ook stage.

Is er genoeg werk en zijn er doorstroommogelijkheden?

Werk, werk en nog eens werk. Logistiek is er altijd: al is het maar om ons voedsel naar de winkel te krijgen. Zelfs in coronatijden blijft de logistiek draaien en eens de economie weer aantrekt, zal de logistieke sector het voortouw nemen. Door de vele kansen die de logistiek biedt op het gebied van innovatie en automatisering is er voldoende werk in de branche: supply chain management blijft volgens de VDAB een 'schrijnend' knelpuntberoep, voor logistics engineering is dit nog erger.

Is logistiek een boeiende job?

Geen dag is dezelfde in de logistieke sector. Ook in coronatijden MOET deze sector blijven draaien! Werken in de logistiek is een mooie mix tussen mensen, communicatie, innovatie en software efficiency.

De sector is dynamisch, net als het werk dat wordt verricht. Dit vraagt een flexibele houding van de mensen die werkzaam zijn binnen de logistiek. Elke dag bekijk je hoe je de supply chain zo goed mogelijk kan organiseren met gebruik van de nieuwste technologische ontwikkelingen (module New Supply Chain & Blockchain). Deze nieuwe technologieën komen in de diepte aan bod in de module Bright Logistics van het keuzetraject Logistics Engineering. 

Waarom mag je in de logistiek als jonge kracht direct je verantwoordelijkheid nemen?

Waar je in veel bedrijfsfuncties onderaan begint en het vaak lang duurt voor je verantwoordelijkheden krijgt, is dit in de logistiek vaak niet het geval. Als beginner denk je namelijk al actief mee in 'het proces van de supply chain' en krijg je vaak een mooie dosis verantwoordelijkheid. Als student Supply Chain Management/Logistics Engineering start deze verantwoordelijkheid al tijdens je stage. In deze periode zal je al merken hoe jij als persoon een verschil kan maken. Dit maakt dat werken in logistiek vanaf dag één spannend en uitdagend is … en dat ook blijft! (zie unieke logistieke stagetraject) 

Waarom zijn de stages van Supply Chain Management zo verschillend van de andere afstudeerrichtingen bedrijfsmanagement? Wat is het 'unieke logistieke stagetraject in één bedrijf'?

Vanaf 'Werkplekleren 3' stomen we je klaar voor het bedrijfsleven: de logistiek. Maar de logistiek is zo breed en specialistisch dat we je onmogelijk voor alle specialisaties binnen logistiek kunnen klaarstomen. Bedrijven (zowel logistieke providers als 'de verladers') vragen ook lange stages omdat korte stages geen zin hebben. Alle logistieke functies zijn zo gespecialiseerd dat het minstens 6 weken duurt voor je 'iets kent'. Dit is je kleine stage in semester 4. In semester 5 trek je één dag per week opnieuw naar je bedrijf om te werken en je BAP voor te bereiden. Je BAP is volledig toegespitst op je stagebedrijf! Geen beschrijvende BAP’s zoals 'De brexit 2020' dus, maar wel 'De brexit 2020 toegepast voor bedrijf X volgens de verschillende scenario’s en simulatietools'. De kans is groot dat je na je BAP en stage mag blijven bij bedrijf X.  

Jouw BAP met toegevoegde waarde voor bedrijf X blijft in je verdere loopbaan een prachtige werkervaring! Als je 4 korte stages (mee)liep in 4 verschillende logistieke sectoren kan je echt niet veel vertellen over je stage. Was dit niet enkel leren meelopen? 

In welke jobs kom ik terecht met Supply Chain Management?

Zoals een studente Supply Chain Management in het promofilmpje zegt: logistiek is meer dan 'vrachtwagens die rondrijden'. Studenten Supply Chain Management kunnen kiezen uit tal van carrièrepaden: bij logistieke dienstverleners, transporteurs, (lucht)havens (module HOWEST haven Zeebrugge), alle productiebedrijven, de overheid. Maar er zijn nog meer mogelijkheden: als logistieke professional kan je bij vrijwel elke organisatie je toegevoegde waarde bewijzen. Je bent immers in staat om de processen in kaart te brengen en te verbeteren. Daardoor begrijp je de kunst van het slim organiseren, waardoor de wereld van (inter)nationale, veelzijdige en uitdagende functies aan je voeten ligt. Niet alleen bij internationaal opererende producenten, maar ook bij overheidsinstanties (douane), zorginstellingen (module Zorglogistiek) of grote evenementenorganisaties.  

Je start als afgestudeerde bachelor Supply Chain Management in een functie met doorgroeimogelijkheden zoals teamleader/planner/assistent in productie, magazijnomgeving, transportplanning, kwaliteitsdienst, inkoop, …   

In welke jobs kom ik terecht met het keuzetraject Logistics Engineering?

Dit is dé logistieke job van morgen… Lees: alle jobs van supply chain management en voeg daar onderstaande aan toe. In dit keuzetraject leer je hoe je de nieuwe ‘Bright Logistics’ inzichten toepast in een bedrijf aan de hand van de juiste technologie. Deze nieuwe technologieën moeten bedrijven beheersen om deel uit te maken van de complexe supply chain die meer en meer internationaal en digitaal wordt. Hierin spelen data, ‘de nieuwe olie’, een cruciale rol. Welke technologie moeten/kunnen we gebruiken in welk logistiek concept? Welke technologie(mix) is betaalbaar? Hoe implementeer je deze technologie? 

Een logistics engineering-afdeling is nodig om de concurrentiepositie van het bedrijf in de toekomst veilig te stellen. Logistics engineering-profielen zullen dus hard nodig zijn om deze nieuwe technologie te implementeren.   

Hoe kom ik erachter of Supply Chain Management bij me past?

Hou je van afwisseling (logistiek zit vol onverwachte situaties) en van een gezonde dosis stress? Ben jij een echte regelaar en heb je organisatietalent? Zoek je eerst de oplossing van een probleem/fout in plaats van de 'dader' en help je deze fout te voorkomen? Corrigeer je je fouten met nieuwe ideeën van anderen? Ben je communicatief vaardig en een teamspeler? Ben je sterk met euro’s. Werk je graag met software (vertaald naar studententaal: je bent eigenlijk een goeie gamer). Leer je graag iets compleet nieuw bij?

Kan je de meeste van bovenstaande vragen met ‘ja’ beantwoorden? Dan is Supply Chain Management iets voor jou. Je verder oriënteren kan tijdens een opendeurdag of onlinegesprek met Mario Demets.

Hoe kom ik erachter of Logistics Engineering bij me past?

Hou je van afwisseling (logistiek zit vol onverwachte situaties) en van een gezonde dosis stress? Ben jij een echte regelaar en heb je organisatietalent? Zoek je eerst de oplossing van een probleem/fout in plaats van de 'dader' en help je deze fout te voorkomen? Corrigeer je je fouten met nieuwe ideeën van anderen? Ben je communicatief vaardig en een teamspeler? Ben je sterk met euro’s. Werk je graag met software (vertaald naar studententaal: je bent eigenlijk een goeie gamer). Leer je graag iets compleet nieuw bij? Werk je graag mee aan nieuwe projecten?

Kan je de meeste van bovenstaande vragen met ‘ja’ beantwoorden? Dan is Logistics Engineering iets voor jou. Je verder oriënteren kan tijdens een opendeurdag of onlinegesprek met Mario Demets.

Wat is het verschil tussen Supply Chain Management en Logistics Engineering?

Logistics Engineering richt zich echt op de data-analyse in de supply chain. Data worden aanzien als 'de nieuwe olie'. Wat nu geldt voor wie in de petrochemie werkt, zal dus morgen gelden voor wie actief is op het vlak van data-analyse. 

Je hoeft geen wiskundige te zijn om Logistics Engineering te kunnen volgen, maar een afkeer van cijfers mag je ook niet hebben. 

Zijn Supply Chain Management en Logistics Engineering niet te moeilijk voor mij? Ik ken er nu niets van.

We zien dat de slaagpercentages van Supply Chain Management (en dus volgend jaar zeker ook van Logistics Engineering in het eerste jaar) vrij hoog zijn omdat alle studenten slagen door de 'goesting' naar Supply Chain Management en Logistics Engineering. 

We kunnen je doorverwijzen naar een aantal getuigenissen van studenten volgens jouw voorkennis/richting die je nu studeert. Het is logisch dat je twijfelt rond je voorkennis rond logistiek/economie, maar we starten altijd van nul.

Je twijfels wegnemen kan op een opendeurdag of tijdens een onlinegesprek met Mario Demets

Marketing

Marketing, wat is dat eigenlijk?

Marketing is de verzamelnaam van alle activiteiten die ervoor zorgen dat een product of een dienst bij zoveel mogelijk mensen bekend wordt, zodat zoveel mogelijk mensen het product of de dienst aankopen en er zoveel mogelijk omzet wordt gegenereerd. Kortom, het gaat over de juiste prijs zetten, op de juiste plaats aanwezig zijn, met het juiste product en een goede promotie daarbij. En nog belangrijker, de vijfde P, die van ‘people’, maakt het af. 

Moet ik creatief zijn om marketing te studeren?

Je hoeft geen creatief genie te zijn om marketing te studeren. Als ‘marketeer’ ben je niet per se de persoon die de creaties maakt, maar wel diegene die de juiste briefings geeft aan de creatievelingen. Er zijn uiteraard creatieve marketeers, maar er zijn evengoed analytische en strategische marketeers. Het voordeel is dat we ze allemaal nodig hebben. 

Welke afstudeerrichtingen zijn er binnen marketing?

In het tweede jaar marketing zal je een keuze moeten maken tussen 3 afstudeertrajecten: Digital Marketing, Event Marketing of Sales/Verkoop. Vanaf dan krijg je de basisvakken samen met de andere marketingstudenten, maar worden de specialisatietrajecten afzonderlijk gegeven, met een stevige diepgang. 

Naar welke jobs leidt een diploma marketing?

Met een diploma ‘Bedrijfsmanagement – marketing’ kan je veel kanten uit. Denk aan de marketingafdeling van een bedrijf, marketingbureaus, communicatiebureaus, social media consultants, sales, events, ... Jobs en aanbod genoeg! 

Hoeveel moet ik studeren?

Je eerste jaar is een algemeen jaar waarbij je een brede basis krijgt en waarbij de fundamenten van je opleiding worden gelegd. In het eerste jaar zal je dus het meest moeten studeren. Onze opleiding wil van jou echter geen theoretisch genie maken, maar je klaarstomen voor de praktijk. Dit betekent dat de praktijk vanaf het tweede jaar wordt opgedreven met verschillende projecten en een stage van 6 weken. In het derde jaar neemt de praktijk de bovenhand, werk je concrete cases uit voor bedrijven en loop je 13 weken stage.

Wat is het verschil tussen marketing studeren aan Howest en een andere hogeschool?

De basis is sowieso dezelfde voor alle hogescholen. Het verschil ligt in de persoonlijke aanpak (wij staan als lector vrij dicht bij onze studenten) en in de praktijk die we aanbieden (we werken met 2 stages en werken voortdurend samen met bedrijven).  

Ik twijfel tussen unief en hogeschool. Wat moet ik doen?

Een pasklaar antwoord op deze vraag bestaat niet. Het verschil zit enerzijds in de hoeveelheid te verwerken leerstof en anderzijds in de hoeveelheid praktijk. Aan de hogeschool krijg je een goede theoretische basis en ga je in de diepte via toepassing in de praktijk. Daardoor kan je met je diploma op zak meteen meedraaien in een bedrijf. Aan de universiteit ga je meer in de diepte op het vlak van theorie en theoretische modellen. Die geven je een goede basis om te starten op een job, maar de praktijkervaring die je opdoet tijdens je opleiding is beperkter. 

Kortom: heb je schrik om grote pakken leerstof te verwerken, dan raden we je aan om voor een bachelor te kiezen. Daarna kan je via een schakelprogramma nog altijd je master behalen. 

Kan ik ervaring opdoen in het buitenland?

Vanaf het tweede jaar biedt de opleiding marketing veel mogelijkheden om naar het buitenland te gaan. Enerzijds kan je kiezen om een businessgame van één week te gaan spelen in het buitenland, anderzijds kan je een semester in het buitenland studeren en ook je afsluitende stage kan je in het buitenland doen. 

Vergeet daarnaast ook de studiereis niet die we met de laatstejaars maken. De afgelopen jaren ging die naar Londen of Dublin. 

Werken jullie samen met een ruim netwerk van bedrijven?

Ons netwerk strekt zich uit over heel België. Zowel voor stages als gastdocenten of projecten met bedrijven kunnen we bij ontzettend veel partners terecht. Dat is niet alleen boeiend voor ons, maar ook voor de studenten. 

Toegepaste Bedrijfseconomie

Ik wil TEW of Handelsingenieur studeren, maar de zware wiskunde schrikt mij af. Wat is een goed alternatief?

Je wil nog geen keuze maken tussen marketing, logistiek, financiën, …? Je bent een doener en houdt van praktijkervaring opdoen in het bedrijfsleven? Kortom, werken én leren is jouw ding? 

Met een diploma Toegepaste Bedrijfseconomie krijg je een mooi alternatief dat haalbaar voor je is. 

Kan ik na een bachelor Toegepaste Bedrijfseconomie nog een master behalen?

Absoluut. Ga je na het behalen van je bachelordiploma niet direct in op de vele jobaanbiedingen, kies dan om via een schakelprogramma alsnog je universitaire studies aan te vatten. Ga je toch direct in op die mooie jobaanbieding, dan kan je nog een specifieke jobgerichte navorming volgen? Levenslang leren wordt namelijk de norm. 

Hoe ziet een doorsnee lesweek eruit?

Reken op 4 volle dagen les en 1 vrije dag. Die vrije dag geeft je de mogelijkheid om aan je (groeps)opdrachten te werken. 

Financie- en Verzekeringswezen

Waarom zou ik kiezen voor Financie- en Verzekeringswezen aan Howest?

Financie- en Verzekeringswezen aan Howest is een boeiende opleiding vol afwisseling en doorspekt met praktijk. Je staat zelf aan het stuur en bepaalt welke richting je uit wil: financieel, verzekeringen of vastgoed of een combinatie ervan. We gaan er prat op dat je een degelijk pakket aan kennis meekrijgt en een rugzak vol soft skills zodat jij als new young professional het verschil kan maken.  

Wat maakt deze opleiding boeiend?

De opleiding Financie- en Verzekeringswezen is heel gevarieerd. Naast een brede bedrijfseconomische basis focussen we op 4 specialisaties: bank en beurs, verzekeringen en risk, vastgoed en financial planning. Je leert van alles wat en de mix van deze domeinen zorgt ervoor dat je jouw inzichten heel snel kan toepassen in de praktijk.

Bovendien krijg je les van specialisten, staan er vaak commerciële trainingen, bedrijfsbezoeken en gastsprekers op het programma en werk je heel vaak samen met de bedrijfswereld. Al tijdens je opleiding werk je aan reële dossiers, los je vraagstukken voor de sector op en geef je advies. Je staat met één voet in de praktijk en bewijst dus echt al je meerwaarde!  

Wat komt aan bod tijdens deze opleiding?

Wie Financie- en Verzekeringswezen studeert, maakt kennis met een mix van specialisaties: bank en beurs, verzekeringen en risk, vastgoed en financial planning. Je krijgt inzicht in de sector en leert de knepen van het vak om een echte specialist te worden: je weet precies welke risico’s een klant loopt, hoe hij zijn beleggingsportefeuille best samenstelt, welke verzekeringen voor hem aangewezen zijn, hoe hij kan investeren in vastgoed en hoe hij zijn vermogen optimaal opbouwt en overdraagt naar een volgende generatie.

Met je analytische skills en je commerciële flair ben je een persoonlijke consultant en vertrouwenspersoon. Je volgt de trends in je sector op de voet en bent klaar voor de toekomst: smart contracts, cryptocurrencies, blockchain en artificiële intelligentie schrikken je niet af.  

Moet ik in het eerste jaar al een keuze maken?

Vanaf het eerste jaar kies je voor een specifieke afstudeerrichting. Daardoor krijg je niet alleen bedrijfseconomische vakken, maar proef je al van een 6-tal beroepsspecifieke modules: je maakt kennis met de fundamentals van bank en beurs, verzekeringen, vastgoed en financial planning. Op die manier kom je al onmiddellijk in contact met de praktijk en kan je aanvoelen waar jeinteresses liggen.

Wie zich wil verdiepen in een specialisatie naar keuze kan vanaf semester 4 eventueel voor een van volgende specialisatietrajecten gaan: Financial Advisor, Insurance Advisor of Real Estate Advisor.    

Welke vooropleiding is nodig voor Financie- en Verzekeringswezen? Wat als ik die niet heb?

Vooropleiding speelt op zich niet zo’n grote rol, de 'goesting' is belangrijker. We starten van nul en bouwen geleidelijk aan kennis op. Voor wie twijfelt, bieden we instapcursussen aan.  

Moet ik een talenknobbel zijn?

We kiezen er bewust voor om slechts een beperkt aantal talen op te nemen in onze opleiding. In het eerste jaar krijg je Frans en Engels, in het tweede jaar enkel nog Frans. Daarnaast worden er een aantal vakken in het Engels gegeven. We starten telkens van de basis en bepalen je talenniveau. We geven gedifferentieerd les en staan stil bij je noden zodat ook jij het beoogde eindniveau haalt.  

Moet ik een wiskundeknobbel zijn?

Neen, we zetten eerder in op cijfervaardigheid. ASO- en TSO-studenten kunnen dit zeker aan en er is een instapcursus als je twijfelt.

Waarom zou ik kiezen voor een specialisatietraject?

In het eerste jaar krijgt iedereen de fundamentals van bank en beurs, verzekeringen en risk, vastgoed en financial planning mee. De combinatie van deze deeldomeinen zorgt ervoor dat je een all-round financial professional wordt. Tijdens dat eerste jaar kom je heel vaak in contact met het werkveld en krijg je zicht op mogelijke jobs. Binnen de pijler 'Personal & professional development' begeleiden we je hier ook heel sterk in en gaan we samen op zoek naar wat voor jou past.   

Wie een duidelijke voorkeur heeft voor een van de deeldomeinen, kan er vanaf semester 4 voor kiezen om zich écht te specialiseren in dat ene domein en een expert te worden in finance, insurance of real estate.  

Wat houdt het specialisatietraject Financial Advisor in?

Vanaf semester 4 kan je je volop verdiepen in de financiële sector. Je krijgt een pakket aan gespecialiseerde financiële vakken van experts uit de praktijk. Daarnaast werk je aan allerhande financiële projecten en groei je tijdens de 2 stageperiodes uit tot een echte specialist. Je volgt de digitale trends op en staat mee aan het roer van vernieuwing binnen de financiële wereld. Je studeert af als Financial Advisor en bent klaar voor de toekomst.

Bekijk het opleidingsprogramma Financial Advisor 

Wat houdt het specialisatietraject Insurance Advisor in?

Vanaf semester 4 kan je je volop verdiepen in de verzekeringsbranche. Je krijgt een pakket aan gespecialiseerde verzekeringsvakken van experts uit de praktijk. Daarnaast werk je aan allerhande cases en verzekeringsdossiers en groei je tijdens de 2 stageperiodes uit tot een echte specialist. Je volgt de digitale trends in de verzekeringswereld op en staat mee aan het roer van vernieuwing binnen deze sector. Je studeert af als Insurance Advisor en bent klaar voor de toekomst.

Bekijk het opleidingsprogramma Insurance Advisor

Wat houdt het specialisatietraject Real Estate Advisor in?

Vanaf semester 4 kan je je volop verdiepen in de vastgoedsector. Je krijgt een pakket aan gespecialiseerde vakken van experts uit de praktijk. Daarnaast werk je aan allerhande projecten en groei je tijdens de 2 stageperiodes uit tot een echte specialist. Je volgt de digitale trends op en staat mee aan het roer van vernieuwing binnen de wereld van real estate. Je studeert af als Real Estate Advisor en bent klaar voor de toekomst.

Bekijk het opleidingsprogramma Real Estate Advisor 

Waar gaan de lessen door?

De lessen gaan door op onze campus in Brugge, vlak bij het station. Daarnaast zetten we ook maximaal in op werkplekleren, projecten en bedrijfsbezoeken.   

Krijg ik les in een grote groep?

Aangezien je vanaf het eerste jaar een keuze maakt voor de afstudeerrichting Financie- en Verzekeringswezen, zit je heel vaak samen met een kleine groep medestudenten die ook voor deze richting koos. Het voordeel hiervan is dat je elkaar heel goed leert kennen en dat je klasgroep een hechte vriendengroep wordt. Je kent de lectoren en de lectoren kennen jou. Bij ons ben je geen nummer!

Zal ik vaak in contact komen met het werkveld?

We gaan er prat op dat ons curriculum doorspekt is met praktijkleren. Je krijgt niet alleen les van experts uit de praktijk, maar je werkt ook heel vaak samen met het werkveld. Al vanaf het eerste jaar kom je in aanraking met projectwerk. We bouwen dat gradueel op zodat je in het tweede en derde jaar in staat bent om concrete real-life cases voor het werkveld op te lossen. We voorzien ook 2 stageperiodes zodat je je kan verdiepen in de specialisatie van je voorkeur. Tot slot focussen we tijdens de studiereis ook op het internationale werkveld. 

Is er veel stage?

Er zijn 2 stageperiodes: in het tweede jaar ga je 6 weken op stage, in het derde jaar 13 weken. Je kiest zelf waar je stage loopt, maar uiteraard kunnen wij je hier ook bij helpen. De invulling van de stage kan breed zijn, maar wie dat wenst, kan zich binnen de stage ook volledig specialiseren binnen 1 domein. Aan jou de keuze! 

Zijn er veel keuzevakken?

In het laatste jaar kan je één vak zelf kiezen: de ene verruimt zijn kennis, de ander kiest ervoor om zich nog meer te specialiseren in het traject dat hij/zij gekozen heeft.  

Kan ik tijdens mijn studies naar het buitenland?

Je kan zeker naar het buitenland, zelfs al in het tweede jaar. We maken sowieso een internationale studiereis. Wie zijn blik op de wereld nog meer wil verruimen, kan kiezen voor extra kortlopende (projecten) of langlopende mobiliteit (stage, Erasmus, …). De wereld ligt aan je voeten … 

Kan ik een individueel traject volgen?

Als je in een vorige opleiding voor bepaalde vakken credits behaalde, kom je mogelijk in aanmerking voor vrijstellingen. We bekijken samen je dossier en maken een individueel traject voor je op.   

Kan ik deze opleiding via afstandsonderwijs volgen?

Wie werkt en minstens 21 jaar is, kan de opleiding FV@home in afstandsonderwijs volgen. Het traject wordt op maat gemaakt in functie van je gezins- en werksituatie, mogelijkheden, eventuele vrijstellingen, … Het behaalde diploma is eveneens erkend door de FSMA.  

Is het diploma erkend om als zelfstandige aan de slag te gaan?

Het diploma Financie- en Verzekeringswezen aan Howest is erkend door de FSMA, zowel voor bank als verzekeringen, en geeft toegang tot het wettelijk beschermd beroep van verzekeringsbemiddelaar en -distributeur, bemiddelaar in bank- en beleggingsdiensten en distributeur van financiële instrumenten (Wet Willems en Wet Cauwenberghs).  

Dat betekent dat je geen bijkomende examens meer moet afleggen, je dient enkel nog één jaar relevante werkervaring aan te tonen voor je je erkenningsnummer kan aanvragen om als zelfstandige in deze sector aan de slag te gaan.  
Daarnaast kan je tijdens je opleiding ook al het attest Kredietbemiddeling behalen, zodat je een stapje voor hebt op de arbeidsmarkt.  

Kan je een attest Kredietbemiddeling behalen tijdens de opleiding?

Ja, Howest is erkend als extern examencentrum voor Febelfin. Je kan dus tijdens je opleiding het examen op onze campus in Brugge afleggen en zo het attest Kredietbemiddeling al behalen vóór je afstudeert.  

Kan ik met het specialisatietraject ‘Real Estate Advisor’ aan de slag als erkend immomakelaar?

Ja, dat kan! Na het behalen van je bachelordiploma kan je de BIV-stage aanvatten en het examen voor vastgoedmakelaar-bemiddelaar en/of vastgoedmakelaar-syndicus afleggen.  

Waar kom ik terecht als ik afgestudeerd ben?

De mogelijkheden zijn heel divers. Met een diploma Financie- en Verzekeringswezen kan je terecht in de financiële en verzekeringswereld, maar ook binnen de vastgoedsector. Enkele voorbeelden: adviseur kredieten, beleggingen of immobiliën, accountmanager, schade-expert, risk manager, beleggingsanalist, verzekeringsagent of -makelaar, project leader, compliance officer, … Je vindt zeker een job die bij je past. Je kan ook als zelfstandige aan de slag, bijvoorbeeld als zelfstandig verzekerings- of vastgoedmakelaar. 

Uiteraard zijn kmo’s en multinationals ook steeds op zoek naar deze profielen. Je kan er als intern of extern expert aan de slag op de financiële of juridische dienst en kan de strategie van het bedrijf verder mee uitbouwen.  

Vinden alle afgestudeerden Financie- en Verzekeringswezen snel werk in de sector?

Een groot deel van onze laatstejaarsstudenten krijgt nog vóór ze afstuderen een jobaanbieding van hun stageplaats. Ze kunnen dus onmiddellijk aan de slag!  

Moet ik met een diploma Financie- en Verzekeringswezen werken in de bancaire of verzekeringssector?

Je diploma is erkend door de FSMA zodat je onmiddellijk aan de slag kan in de bank- of verzekeringssector. Maar dat hoeft niet. Je kan evengoed aan de slag op de financiële of juridische dienst van een (internationaal) bedrijf. Wie gebeten is door ondernemerschap, kan uiteraard ook een eigen zaak opstarten. Met je diploma Financie- en Verzekeringswezen heb je hierbij sowieso een mooie troef in handen. 

Is er nog toekomst in de financiële sector?

Er is zeker nog voldoende vraag naar jong afgestudeerden met een diploma Financie- en Verzekeringswezen. Niet alleen je grondige kennis van de financiële sector, maar ook je digitale skills en knowhow zorgen ervoor dat je klaar bent voor de veranderende arbeidsmarkt. Door de trends op de voet te volgen en je te verdiepen in innovaties zoals smart contracts, blockchain, digital platforms en AI ben je klaar voor de toekomst! 

Is er nog werkgelegenheid in de verzekeringssector?

De verzekeringstussenpersoon is een knelpuntberoep. De sector zoekt verschillende profielen: er is niet alleen nood aan commerciële talenten, maar ook back-office staan er heel wat vacatures open. Verdiep je je graag in dossiers en geef je graag advies, dan is een job in de verzekeringssector zeker iets voor jou! 

Is deze opleiding interessant als ik als zelfstandig ondernemer aan de slag wil?

Absoluut. Met je attest Bedrijfsbeheer kan je als zelfstandige aan de slag, maar door je opleiding heb je daarnaast ook heel wat kennis over financiële zaken en verzekeringen. Denk aan mogelijke investeringen en beleggingen, leningen en kredieten, risico’s indekken aan de hand van verzekeringen, pensioenopbouw, … Wie Financie- en Verzekeringswezen studeert, heeft kennis van zaken!  

Kan ik na de bachelor Financie- en Verzekeringswezen nog verder studeren?

Zeker. Je kan binnen onze hogeschool nog een bijkomende bachelor Bedrijfsmanagement behalen in een verkort traject. Uiteraard kan je ook nog gaan voor een masterdiploma. Via een schakelprogramma kan je gemakkelijk doorstromen en kan je toch nog die master halen waar je misschien al zo lang van droomt.  

Stel dat ik mijn bachelordiploma met specialisatie Real Estate Advisor (of Financial Advisor / Insurance Advisor) behaal, is het dan mogelijk om verkort ook een attest van het specialisatietraject Financial Advisor (of Real Estate Advisor / Insurance Advisor) te behalen?

Dat kan inderdaad. Met je diploma Financie- en Verzekeringswezen op zak, kan je je verder verdiepen in een ander specialisatietraject binnen Financie- en Verzekeringswezen door de modules van die specialisatie te volgen en 15 studiepunten extra op te nemen.  

Algemeen

Hoeveel kost deze opleiding?

Een overzicht van de kostprijs van de opleiding vind je via de wegwijzer.

Hoe ziet een lesrooster en een academische kalender eruit?

Een voorbeeld van een lesrooster en academische kalender vind je via deze link.

Praktische info

Studentenvoorzieningen en Stuvo

De dienst studentenvoorzieningen (Stuvo) is een professionele dienst die alle studenten van Howest en UGent (campus Kortrijk) de kans geeft om in optimale omstandigheden te studeren en die het leven aan de hogeschool of universiteit boeiend, aangenaam en zorgeloos wil maken.

Studentensecretariaat

Voor informatie over je inschrijving aan Howest en je administratief dossier kan je het studentensecretariaat contacteren.

Ben je al overtuigd van je studiekeuze? Nu inschrijven

Volg de bacheloropleiding Bedrijfsmanagement op sociale media