Overslaan en naar de inhoud gaan

Leerkracht lager onderwijs: een onbetaalbaar mooie job

Droom je ervan om later zelf les te geven, werk je graag met kinderen en heb je een portie geduld en creativiteit? Wil je op een leuke manier bijdragen aan de ontwikkeling van de talenten van kinderen tussen 6 en 12 jaar?

Dan is de Educatieve Bachelor in het Lager Onderwijs aan Howest Brugge iets voor jou!

Als leerkracht lager onderwijs maak je niet alleen je eigen droom om les te geven waar: je werkt ook mee aan die van de kinderen. Je stimuleert creativiteit, je brengt kennis en inzichten bij en je tekent mee hun toekomst uit. Elke dag duik je mee hun leefwereld in en ontdek je samen de wereld. Kortom, een onbetaalbaar mooie job.

Aan Howest is de bacheloropleiding Lager Onderwijs in de eerste plaats praktijkgericht. Leerkracht word je namelijk door leerkracht te zijn. Je staat dus vele uren in de klas, waardoor je je steeds zelfbewuster gaat voelen en stimulerende speel-, leer- en leefomgevingen leert creëren op maat van de belevingswereld van de kinderen.

We maken je doorheen de opleiding ook helemaal vertrouwd met nieuwe technologie in de klas zoals digitale schoolborden, iPads en VR-brillen. En we bieden je de kans om een stage in het buitenland te doen of er een semester te studeren.

Klaar voor een boeiende loopbaan als leerkracht in het lager onderwijs? Samen ontdekken we hoe leren écht fun kan zijn.

Howest - Talent for Teaching BALO

Jouw lesrooster

Elke week heb je 20 tot 24 uur les. De lesuren sluiten daarbij zo goed mogelijk op elkaar aan. Het lesrooster kan per academiejaar afwijken en communiceren we in september.

In de opleidingsbrochure vind je alvast een voorbeeld van de vakken en modules die je per semester krijgt.

Foto Lager Onderwijs 2

Eerste jaar

De bacheloropleiding Lager Onderwijs is in de eerste plaats praktijkgericht. Leerkracht word je namelijk door leerkracht te zijn. Vanaf het eerste jaar kom je dus al in de klas. Stap voor stap krijg je zo het lesgeven in de vingers.

We leren je enerzijds hoe je leerstof op een didactische manier kan uitleggen, anderzijds leer je ook kinderen tussen 6 en 12 jaar begrijpen en ontdek je zo hoe je hun lees- en rekenvaardigheden kan versterken.

In de modules 'basis wiskunde', 'basis Nederlands' en 'basis Frans' krijg je de basiskennis die nodig is om kinderen uit te dagen in hun leerproces.

Check ons opleidingsprogramma

Tweede jaar

In het tweede jaar scherpen we verder je didactische skills aan. We wijden je in in innovatieve onderwijsmethodes en je gaat aan de slag met nieuwe technologie in de klas zoals digitale schoolborden, iPads en VR-brillen.

Je loopt zowel stage in het eerste leerjaar als in het derde leerjaar. Daarbij breng je in de praktijk wat je geleerd hebt en ervaar je hoe je kinderen kan boeien en begrijpen. Je doet ook ervaring op in het betrekken van elk kind in de klas, ongeacht het niveau.

In het tweede jaar maak je ook een keuze tussen 'rooms-katholieke godsdienst' en 'niet-confessionele zedenleer'.

Derde jaar

Het laatste jaar staat helemaal in het teken van je start op de lagere school. De meeste aandacht gaat dan ook naar stages en projecten, weliswaar met de ondersteuning van je lectoren.

Je kan in het derde jaar ook een semester naar het buitenland. Een fantastische levenservaring, maar ook een gelegenheid om je manier van lesgeven te verrijken met nieuwe inzichten.

Raadpleeg de ECTS-fiches van deze opleiding
Foto Lager Onderwijs 3

Vlot aan de slag in het lager onderwijs

Met je diploma kan je terecht in alle onderwijsnetten: gewoon, buitengewoon of methodeonderwijs. Als pluralistische hogeschool bieden we je namelijk een brede kijk op het onderwijsveld.

Bovendien heb je vanaf het eerste semester de theorie omgezet in de praktijk, waardoor je volledig klaar bent voor de overstap naar de klas. Leerkracht in het lager onderwijs is dan ook nog eens overal in Vlaanderen een knelpuntberoep.

Zie je je toch niet elke dag voor de klas staan? Ook een job als zorgleerkracht behoort tot de carrièremogelijkheden, net als een uitdagende job binnen culturele en educatieve centra.

Kortom, heel wat professionele kansen!

Ben je leraar kleuter- of secundair onderwijs en beschik je dus over een pedagogisch bekwaamheidsbewijs? Kriebelt het om de overstap naar het lager onderwijs te maken? Dan is het verkorte traject lager onderwijs helemaal iets voor jou!

Als leraar beschik jij uiteraard al over heel wat kennis en vaardigheden. Daardoor is het voor jou mogelijk om in een opleiding van slechts 55 studiepunten ook het bijkomende diploma lager onderwijs te behalen. Deze opleiding kan je volledig op maat spreiden over één of meerdere academiejaren, zodat jouw studie optimaal aansluit bij jouw gezins- en werksituatie.

Meer informatie

Kriebelt het om je carrière een nieuwe wending te geven? Haal jij energie uit het omgaan met kinderen? Beschik je al over een bachelor- of masterdiploma binnen een ander vakgebied? Dan is het verkorte traject lager onderwijs helemaal iets voor jou!

Dankzij jouw eerdere studie- en werkervaring kan jij inschrijven voor een verkorte opleiding van 97 studiepunten. Deze opleiding kan je volledig op jouw maat spreiden over twee of meerdere jaren, afhankelijk van jouw persoonlijke werk- en thuissituatie.

Meer informatie

Onze verkorte trajecten lager onderwijs worden hoofdzakelijk via afstandsonderwijs aangeboden. Je studeert met andere woorden op je eigen tempo van thuis uit. Je wordt hierbij goed ondersteund door middel van online cursussen, filmpjes, oefeningen en regelmatige online contactmomenten met de docent. We kiezen binnen dit traject ook bewust voor enkele live coachingsessies. Deze coachingsessies hebben tot doel je optimaal voor te bereiden op je stage, zodat je eerste stappen in het werkveld vlot verlopen. Je kiest zelf waar je deze coaching wenst te volgen: op de campus te Brugge of Oudenaarde

Meer informatie

Kwaliteitsvolle opleiding

Kwaliteitszorg zit ingebed in de dagelijkse werking van onze opleidingen. We verbeteren continu en systematisch de kwaliteit van onze opleidingen. De betrokkenheid van studenten, werkveld en alumni is hierbij cruciaal. Lees meer over de kwaliteitszorg van onze opleidingen.

In 2019 werd de Educatieve Bacheloropleiding Lager Onderwijs beoordeeld door een onafhankelijk en extern panel. De opleidingsaudit werd uitgevoerd door Vluhr KZ. De kwaliteit van de opleiding werd positief beoordeeld. Het rapport van het panel met de sterke punten en ontwikkelpunten kun je hier lezen.

Recent afgestudeerden van de Educatieve Bacheloropleiding Lager Onderwijs zijn tevreden over de kwaliteit van de gevolgde opleiding. Consulteer hier enkele kerncijfers over de tevredenheid.

Lager onderwijs
Kostenraming

We geven je een raming van de studiekost van de opleiding Educatieve Bachelor Lager Onderwijs aan Howest. We maken daarbij een onderscheid tussen de algemene studiekost en de opleidingsgebonden studiekosten.

Lees meer

Studiefinanciering

De sociale dienst van Stuvo staat klaar om je in alle discretie te ondersteunen bij financiële vragen. Bekijk samen of je in aanmerking komt voor studiefinanciering.

Lees meer

Inschrijven

Je kan je vanaf 1 maart registreren voor 2024-25. Na het afsluiten van de registratie ontvang je een mail met alle info nodig voor je definitieve inschrijving. Reserveer nu al jouw plek bij Howest!

Lees meer

Infodag
Zaterdag 15 maart 2025
VAN 10u TOT 16u
Meer info

Kom langs op onze infodagen

Dit zijn de eerstvolgende infodagen voor Brugge:

De infodag van deze opleiding gaat door op Campus Brugge Station, Gebouw A.

Alle infodagen

Meer info?

Ontvang de brochure per post
Schrijf je in op de nieuwsbrief van deze opleiding.

Student met brochure van Howest

Troeven van de opleiding

Focus op praktijk

Al in de eerste weken kom je intensief in aanraking met de verschillende doelgroepen én het werkveld.

Je krijgt daarbij alle ruimte om zaken uit te proberen en zo al doende je vaardigheden te versterken. Uiteraard hoef je dat niet op eigen houtje te doen: onze lectoren staan klaar om je maximaal te ondersteunen.

Een groot deel van je opleiding bestaat uit begeleide workshops, observaties en stages in partnerscholen, waarin je beetje bij beetje vertrouwd raakt met het takenpakket van een leerkracht in het lager onderwijs.

Stapsgewijze begeleiding en coaching

Begeleiding staat binnen onze opleiding lager onderwijs centraal. Door je stap voor stap persoonlijk te begeleiden, kan je nieuwe inhoud op een haalbaar tempo verwerken en je vaardigheden aanscherpen.

Extra begeleiding nodig? Hiervoor kan je altijd aankloppen bij:

  • het lectorenteam
  • onze specifieke studie-, taal-, bachelorproef- en stagecoaches
  • onze monitoraten, voor specifieke vragen rond inhouden van een module
  • de opleidingsmentor
  • de talentcoach

Oog voor onderwijsinnovatie

Tijdens je opleiding maak je kennis met (internationale) innovatieve projecten binnen het lager onderwijs, bijvoorbeeld rond STEAM (Science, Technology, Engineering, Arts en Mathematics) en co-teaching. Je leert hier kritisch en onderzoekend naar kijken en ontdekt ook lopende onderzoeksprojecten.

Verder leer je werken met educational technology als digitale schoolborden en VR/AR. Door met zo’n open vizier naar de onderwijssector te kijken, houden we de vinger aan de pols van verschillende trends én maken we non-stop werk van een innovatief curriculum.

Pluralistische kijk

Als pluralistische school wil Howest je voorbereiden op een start in alle onderwijsnetten. Daarom houden we de focus op het werkveld zo breed mogelijk en stimuleren we je om een netwerk uit te bouwen over de onderwijsnetten heen. Dat verruimt je blik én verhoogt je tewerkstellingskansen.

We stimuleren ook een open en respectvolle kijk op andere levensbeschouwingen. In de module ‘zingeving’ kan je bijvoorbeeld het mandaat rooms-katholieke godsdienst behalen, een deel van het postgraduaat niet-confessionele zedenleer opnemen, of als alternatief ‘filosoferen met kinderen’ (uniek in Vlaanderen) volgen.

Internationale kansen

Studeren of stage lopen in het buitenland? Dat is sowieso een verrijking. Wij stimuleren dit graag via ons ruime netwerk van internationale partners binnen en buiten Europa.

Daarnaast organiseren we binnen Howest inspiratiereizen naar China, India en de VS, waarbij je gedurende twee weken wordt ondergedompeld in de samenleving en dus ook in het (lager) onderwijs ter plaatse.

Samenwerken

Howest heeft een breed aanbod van samenwerkingsmogelijkheden met studenten. Samen met onze studenten zoeken we naar oplossingen voor reële cases aangebracht door onze partners. Tijdens die samenwerking zie je de studenten aan het werk, beoordeel je mee hun werk en indien het klikt, kan je hen aanwerven na afstuderen. 

Howest anticipeert via onderzoek ook op de behoeften van de maatschappij in het algemeen en het brede socio-economische werkveld in het bijzonder. De hogeschool kiest bewust voor nieuwe profielen en innovatieve niches. Op die manier werkt de onderwijsorganisatie mee aan het ombuigen van de fameuze West-Vlaamse braindrain in een braingain.

Bekijk onze onderzoeksprojecten

Een bachelorproef, een brainstorm, een projectweek of een semester lang samenwerken met een groep studenten? Contacteer onze opleidingen voor een samenwerking op maat. ​ ​

Wil je een stageproject indienen en zo in contact komen met vers Howest talent? Gebruik hiervoor het Howest stageplatform.

Kruisbestuiving is belangrijk voor nieuwe ideeën! Daar zijn we ons volledig van bewust. Daarom investeert Howest in incubatoren op de verschillende campussen. Studenten, onderzoekers, maar ook externe starters werken er onder één dak aan de uitbouw van hun eigen project.

Bovendien organiseren we onze incubatoren thematisch. Dat zorgt voor zeer veel specialistische kennis op één centrale plaats. Combineer dit met de nabijheid van andere starters en er ontstaat een frisse dynamiek, een open vizier en kruisbestuiving. Studenten aan Howest die werken aan hun eigen bedrijf kunnen een gratis werkplek krijgen in één van de incubatoren.

Samenwerken met Howest
The Level

Hét grote pluspunt bij Howest is de persoonlijke aanpak. De lectoren kennen elke student en volgen je nauw op. De gebouwen van Howest hebben bovendien een ziel. Op de bruisende campussen heerst een gemoedelijke sfeer onder studenten en lectoren. Ook bij het administratief personeel en Stuvo staat de deur altijd open.

Aan deze hogeschool leer je niet enkel in boeken, je stapt ook de wereld in en oefent in de praktijk. De uitgebreide stages bereiden je voor op de arbeidsmarkt. Na de opleiding ben je klaar voor het echte werk of kan je verder studeren als je dat wil.

Evy Schacht
Howest Alumna 2021

Overtuigd? Schrijf je in!

Heb je jouw keuze gemaakt? Wij kijken ernaar uit om je op te nemen in onze Howest-community! 

Alle informatie over inschrijven vind je via onderstaande link. 

Schrijf je in

Studenten in pauze met koffie op de campus

FAQ

Céline Sercu

Céline Sercu

Opleidingscoördinator Kleuter- en lager onderwijs

Indien je een laptop koopt via Howest, kan je bekijken welke laptop de opleiding aanraadt. Indien je een laptop hebt of zelf een nieuw toestel wil kopen, dient deze minimum te voldoen aan dezelfde specificaties.

Bekijk welke laptop de opleiding aanraadt

Wil je graag een semester in het buitenland studeren? Of spreekt een internationale stage jou aan? Dat kan! Je ontdekt alle mogelijkheden om binnen Howest naar het buitenland te gaan op deze pagina. Tijdens je studies maken we jouw buitenlands avontuur samen concreet! 

Jawel! In Brugge kan je ook de Educatieve Bachelor Kleuteronderwijs of de Educatieve Bachelor Secundair Onderwijs volgen.

Daarnaast bieden we in Brugge en Oudenaarde ook verschillende opleidingen aan voor wie al een diploma op zak heeft of wil lesgeven op basis van nuttige beroepservaring. We stippelen daarbij een traject uit dat haalbaar is in combinatie met je gezin en/of werk.

Een overzicht van al onze lerarenopleidingen vind je op ‘Hoe kan je leerkracht worden aan Howest?’