Graduaat in de Orthopedagogische Begeleiding

"Ben jij een sociaal bewogen student? Wil jij je in de toekomst inzetten voor mensen met specifieke ondersteuningsbehoeften? Dan is de opleiding graduaat in de Orthopedagogie van Howest iets voor jou! "

Doorheen de opleiding word je klaargestoomd als orthopedagogisch begeleider voor personen die door bijzondere omstandigheden en beperkingen niet zelfstandig kunnen functioneren in hun dagelijkse situaties op vlak van wonen, werken, leren en vrije tijd.   De mens staat dus voor jou centraal: van pasgeborenen tot hoogbejaarden. Je werkt met individuen, maar ook met groepen.

Na je opleiding ben je perfect voorbereid om als orthopedagogisch begeleider te werken. Er is steeds werk te vinden bij elk van onze vijf doelgroepen:

  • Mensen met een (functie)beperking
  • Kinderen & jongeren
  • Mensen met een psychische problematiek
  • Ouderen
  • Mensen met een bijzondere kwetsbaarheid

(Ortho)(ped)agogisch handelen leer je door te doen. Doorheen de volledige opleiding krijgt werkplekleren dan ook een belangrijke plaats. Op de campus neem je deel aan interactieve oefeningen, rollenspellen en casusbesprekingen.

Tijdens de stage krijg je de kans om de aangeleerde kennis en inzichten toe te passen en je vaardigheden te ontwikkelen.

Al doende en door regelmatige reflectie ondervind je waar jouw sterktes en interesses liggen en hoe je verder persoonlijk en professioneel kan groeien.  

Ook in de opbouw van de stage wordt de belangrijke plaats die het inneemt verder duidelijk.

2-jarig traject

  • Tijdens het eerste en tweede semester heb je inleefstage: vanaf midden november ga je twee à drie dagen per week op stage. De andere dagen heb je les.
  • Tijdens het derde semester heb je 10 weken stage, en kom je maar een paar weken naar de les.
  • De opleiding sluit af met een blokstage van 12 weken, afgewisseld met een paar weken les. 

3-jarig traject

  • De inleefstage waarbij je 2 à 3 dagen per week op stage bent en de andere dagen naar de les komt, loopt van het eerste tot en met het derde semester.
  • De blokstage, waarbij je in totaal 22 weken op stage bent, wordt gespreid over drie semesters in plaats van twee.

Wil je de opleiding voltijds volgen, dan doe je 2 jaar over het modeltraject. Hetzelfde diploma kan je echter behalen in 3 jaar. Je kan hiervoor kiezen als je nog (maximaal halftijds) wil kunnen werken, de studie wil combineren met een gezin of andere verplichtingen, of als je heel eenvoudig wat meer tijd wil nemen voor het voltooien van jouw studies. 

Getuigenissen

"In volle stage werden de eerste coronamaatregelen van kracht."

Robrecht D’Haene

"In volle stage werden de eerste coronamaatregelen van kracht."

Robrecht D’Haene

Orthopedagogische Begeleiding

Net als mijn medestudenten begon ik op 17 februari aan mijn stage in VOC De Rozenkrans in Oostduinkerke. Ik werd er meteen warm onthaald door mijn stagementor, waarna ik kennismaakte met de twaalf jongeren van de leefgroep. 

In volle stage werden de eerste coronamaatregelen van kracht. Dat werd een extra uitdaging voor mij en zeker ook voor mijn stageplek. Al snel kreeg ik dan ook de vraag of ik toch niet wat langer kon blijven. Ze konden er mijn hulp in deze periode namelijk goed gebruiken. Nog een week later vroeg de pedagogisch coördinator me of ik het zag zitten om er vanaf de paasvakantie effectief te gaan werken. Lang hoefde ik daar niet over na te denken.

Mijn stage was me uitstekend bevallen en de werksfeer was superaangenaam. 

Ons belangrijkste doel is nu om er in deze moeilijke periode te zijn voor onze jongeren. Want ook zij hebben het moeilijk en zitten vol vragen. We hopen dat we tegen de zomer weer volop uitstappen kunnen maken en als het weer mee zit, even naar het strand kunnen gaan. En zolang de coronamaatregelen van kracht blijven, proeven we zoveel mogelijk van de buitenlucht. Of we verwennen onze jongeren met gebak dat we krijgen. 

Infomomenten

Infodag

vrijdag tot zaterdag
07/05 - 08/05
Infodag

Infodag

zaterdag
26/06 10u-16u
Infodag

Infodag

zaterdag
28/08 10u-13u
Infodag

Infodag

vrijdag
10/09 17u-20u
Infodag