Graduaat in de Orthopedagogische Begeleiding

"Ben jij een sociaal bewogen student? Wil jij je in de toekomst inzetten voor mensen met specifieke ondersteuningsbehoeften? Dan is de opleiding graduaat in de Orthopedagogie van Howest iets voor jou! "

Doorheen de opleiding word je klaargestoomd als opvoeder-begeleider voor personen die door bijzondere omstandigheden en beperkingen niet zelfstandig kunnen functioneren in hun dagelijkse situaties op vlak van wonen, werken, leren en vrije tijd.   De mens staat dus voor jou centraal: van pasgeborenen tot hoogbejaarden. Je werkt met individuen, maar ook met groepen.

Na je opleiding ben je perfect voorbereid om als opvoeder-begeleider (klasse 1) te starten in één van de vele jobs in de zorg, welzijn en het onderwijs:

 • jobcoach van personen met een beperking
 • werkbegeleider in een kringloopcentrum
 • winteropvang voor thuislozen
 • kringbegeleider voor ouderen met dementie
 • ondersteuning van personen met een verslaving
 • opvoeder in internaten en bijzondere onderwijsinstellingen
 • pleintjeswerking, leefgroepbegeleiding en kamertraining van jongeren
 • thuisbegeleider in de pleegzorg
 • buurtwerker in wijken met veel kansarmoede

(Ortho)(ped)agogisch handelen leer je door te doen. Doorheen de volledige opleiding krijgt praktijkervaring dan ook een belangrijke plaats. Op de campus neem je deel aan interactieve oefeningen, rollenspellen en casusbesprekingen.

Via werkplekleren ga je aan de slag in de vijf orthopedagogische werkdomeinen: onderwijs en kinderopvang, zorg voor mensen met een functiebeperking, integrale jeugdhulp, ouderenzorg en geestelijke gezondheidszorg. Zo krijg je een breed perspectief op het orthopedagogische werkveld. 

In het tweede jaar van jouw opleiding kies je één werkdomein waarin je je verdiept. Al doende en door regelmatige reflectie ondervind je waar jouw sterktes en interesses liggen en hoe je verder persoonlijk en professioneel kan groeien.  

Stage is dan ook belangrijk doorheen je opleiding. Het wordt als volgt opgebouwd: 

 • Tijdens het eerste en tweede semester heb je vanaf midden november twee à drie dagen stage per week
 • Tijdens het derde semester heb je 10 weken stage
 • De opleiding sluit af met een blokstage van 12 weken 

Wil je de opleiding voltijds volgen, dan doe je 2 jaar over het modeltraject. Werkstudenten (studenten die werken en studeren combineren) volgen een modeltraject van 3 jaar.

Opleidingsbrochure

Getuigenissen

"In volle stage werden de eerste coronamaatregelen van kracht."

Robrecht D’Haene

"In volle stage werden de eerste coronamaatregelen van kracht."

Robrecht D’Haene

Orthopedagogische Begeleiding

Net als mijn medestudenten begon ik op 17 februari aan mijn stage in VOC De Rozenkrans in Oostduinkerke. Ik werd er meteen warm onthaald door mijn stagementor, waarna ik kennismaakte met de twaalf jongeren van de leefgroep. 

In volle stage werden de eerste coronamaatregelen van kracht. Dat werd een extra uitdaging voor mij en zeker ook voor mijn stageplek. Al snel kreeg ik dan ook de vraag of ik toch niet wat langer kon blijven. Ze konden er mijn hulp in deze periode namelijk goed gebruiken. Nog een week later vroeg de pedagogisch coördinator me of ik het zag zitten om er vanaf de paasvakantie effectief te gaan werken. Lang hoefde ik daar niet over na te denken.

Mijn stage was me uitstekend bevallen en de werksfeer was superaangenaam. 

Ons belangrijkste doel is nu om er in deze moeilijke periode te zijn voor onze jongeren. Want ook zij hebben het moeilijk en zitten vol vragen. We hopen dat we tegen de zomer weer volop uitstappen kunnen maken en als het weer mee zit, even naar het strand kunnen gaan. En zolang de coronamaatregelen van kracht blijven, proeven we zoveel mogelijk van de buitenlucht. Of we verwennen onze jongeren met gebak dat we krijgen. 

Infomomenten

Infodag in Brugge, Kortrijk en Oudenaarde

vrijdag
28/08 17u-21u
Infodag in Brugge, Kortrijk en Oudenaarde

Infodag in Brugge, Kortrijk en Oudenaarde

zaterdag
29/08 10u-13u
Infodag in Brugge, Kortrijk en Oudenaarde