Overslaan en naar de inhoud gaan

Maak het verschil voor anderen

Zit het in je DNA om mensen te helpen? Ben je sociaal bewogen? En wil je je graag inzetten voor mensen met specifieke zorgnoden en ondersteuningsbehoeften?

In deze graduaatsopleiding in Brugge leiden we je op tot een orthopedagogisch begeleider die het verschil maakt voor anderen. Hoe dan? Door ze zo zelfstandig mogelijk te laten functioneren op het vlak van wonen, werken, leren en ontspannen. Of het nu gaat om pasgeboren baby's of hoogbejaarde senioren, jij helpt mensen bij het verhogen van hun levenskwaliteit. We leggen daarbij de klemtoon op groepsgericht werken, met aandacht voor individuele krachten en noden.

Met dit diploma kan je starten in de brede zorg- en welzijnssector. Je bent dan ook een échte allrounder die klaarstaat om mensen te helpen.

Deze opleiding kan je volgen in een voltijds tweejarig traject, in een deeltijds driejarig traject of in een afstandstraject. Meer info vind je bij 'flexibel studeren'.

Tijdens de onthaaldagen krijgen enkele studenten een workshop circustechnieken van cliënten uit Viro VZW.

Jouw lesrooster

Mensen helpen leer je in de eerste plaats door te doen. Daarom is deze opleiding vanaf dag één heel praktijkgericht. Je neemt op campus deel aan interactieve oefeningen, rollenspelen en casusbesprekingen. Halverwege het eerste semester vertrek je al op een eerste verkennende stage.

In de weken waarin er geen stage is, heb je 20 tot 24 uur les. De lesuren sluiten daarbij zo goed mogelijk op elkaar aan. Het lesrooster kan per academiejaar afwijken en communiceren we in september.

In de opleidingsbrochure vind je alvast een voorbeeld van de vakken en modules die je per semester krijgt.

Les volgen bij docent Kelly. Stoelen staan in een kring, hoeft niet altijd met de laptop achter de bank te zijn.

Eerste jaar

In het eerste jaar vliegen we er meteen goed in met een brede basis aan kennis en vaardigheden. Onder meer sociale vaardigheden, levenslooppsychologie, orthopedagogische werkvormen en omgaan met agressie komen aan bod.

In het eerste jaar doe je meteen al praktijkervaring op. Vanaf de tweede helft van het eerste semester heb je drie dagen per week verkennende stage. De andere twee dagen krijg je les op de campus. Deze 'inleefstage' loopt ook het hele tweede semester.

Ontdek het tweejarige opleidingsprogramma

Tweede jaar

In het tweede jaar leer je volop op de werkvloer. Je bent 10 tot 12 weken per semester fulltime op stage. Voor, tijdens en na de stageperiodes staan ook lesweken gepland, waarin je verder kennis en vaardigheden van de orthopedagogisch begeleider verwerft. Tegen het einde van het tweede jaar werk je op je stageplaats een afstudeerproject uit.

Raadpleeg de ECTS-fiches van deze opleiding
rolstoelfiets

Waar kom je later terecht?

Doorheen je opleiding kom je met de verschillende orthopedagogische doelgroepen in contact. Daardoor kan je solliciteren in de brede sociale, zorg- en welzijnssector. Mogelijke jobs zijn:

  • begeleider in een leefgroep bij mensen met een beperking
  • opvoeder in een internaat
  • ondersteuner of activiteitenbegeleider bij ouderen in een woonzorgcentrum
  • opvoeder op scholen voor buitengewoon onderwijs
  • begeleider in een vluchtelingencentrum
  • begeleider in de winteropvang voor thuislozen
  • hulpverlener in de verslavingszorg
  • thuisbegeleider bij kwetsbare gezinnen
  • opvoeder in een leefgroep in de bijzondere jeugdzorg

Graduaat, een interessant profiel?

Tijdens een graduaatsopleiding leer je tijdens de vele stages al wat het is om als volwaardig orthopedagogisch begeleider mee te draaien op de werkvloer. Daardoor staat er bij het afstuderen al waardevolle ervaring op je CV. Sommige van onze studenten krijgen zelfs al een contract aangeboden tijdens hun laatste stages!

Tegelijk krijgen graduaten de nodige achtergrond mee tijdens de sessies op de campus. Een graduaat kan kritisch nadenken en reflecteert over het eigen handelen. Hij voert niet zomaar uit, is zich er bewust van waarom hij op die manier, op dat moment en met die cliënt aan de slag is.

Driejarig traject

Door het grote aantal stage-uren en de praktijkgerichte lessen zit een week al snel vol. Ben je niet helemaal zeker of je wel klaar bent voor het hoger onderwijs? Of heb je nog een hobby waar je de nodige tijd aan wil kunnen spenderen? Dan is het driejarige traject iets voor jou!

Op het einde van dit traject in 3 jaar is het resultaat hetzelfde als in het tweejarige traject, alleen verloopt de weg ernaartoe iets rustiger. De inhouden komen exact overeen, maar het tempo verschilt. In het driejarige traject heb je over de hele opleiding heen twee vaste dagen per week les. De rest van de week kan je gebruiken om aan opdrachten te werken, lessen te verwerken, je stages in te plannen of misschien wel een studentenjob of hobby te doen.

Wil je dus op een rustiger tempo en met meer vrije dagen je diploma behalen? Kies dan voor het traject van drie jaar.

Check het opleidingsprogramma

Afstandstraject

Ben je al aan het werk in de orthopedagogische sector, maar wil je graag je kennis verdiepen en verbreden terwijl je blijft werken? Dan is ons afstandstraject wellicht iets voor jou!

Ons afstandsonderwijs speelt zich grotendeels af @home. Studenten worden maximaal twee halve dagen per maand op de campus verwacht om vaardigheden in te oefenen of om de theorie ver uit de diepen. Wij zetten alle studiemateriaal voor jou klaar op onze digitale leeromgeving.

Het traject is gespreid over 5 semesters (2,5 jaar), maar dit kan aangepast worden aan jouw situatie. Dit gebeurt natuurlijk steeds in samenspraak met de opleiding.

ortho [at] howest.be (Contacteer ons) voor meer info

Meer informatie

Kwaliteitsvolle opleiding

Kwaliteitszorg zit ingebed in de dagelijkse werking van onze opleidingen. We verbeteren continu en systematisch de kwaliteit van onze opleidingen. De betrokkenheid van studenten, werkveld en alumni is hierbij cruciaal. Lees meer over de kwaliteitszorg van onze opleidingen.

De graduaatsopleiding Orthopedagogische Begeleiding is een nieuwe opleiding en doorliep in 2020 een Toetst Nieuwe Opleiding uitgevoerd door de NVAO. Het rapport van deze Toets Nieuwe Opleiding is hier te raadplegen. In 2025-2026 doorloopt deze opleiding een accreditatie door de NVAO. Na deze accreditatie volgt de opleiding de zesjarige kwaliteitszorgcyclus van onze eigen regie.

Recent afgestudeerden van de graduaatsopleiding Orthopedagogische Begeleiding zijn tevreden over de kwaliteit van de gevolgde opleiding. Consulteer hier enkele kerncijfers over de tevredenheid.

Student Mathias tijdens de stage in Hoeve Hangerijn: Samen met cliënten de dieren voederen.
Kostenraming voor deze opleiding
Studiefinanciering

De sociale dienst van Stuvo staat klaar om je in alle discretie te ondersteunen bij financiële vragen. Bekijk samen of je in aanmerking komt voor studiefinanciering.

Lees meer

Inschrijven

Je kan je vanaf 1 maart registreren voor 2024-25. Na het afsluiten van de registratie ontvang je een mail met alle info nodig voor je definitieve inschrijving. Reserveer nu al jouw plek bij Howest!

Lees meer

Infodag
Zaterdag 4 mei
VAN 10u TOT 13u
Meer info

Kom langs op onze infodagen

Dit zijn de eerstvolgende infodagen voor Brugge:

De infodag van deze opleiding gaat door op Campus Brugge Station, Gebouw A.

Alle infodagen

Meer info?

Ontvang de brochure per post
Schrijf je in op de nieuwsbrief van deze opleiding.

Student met brochure van Howest

Troeven van de opleiding

Heel praktijkgericht

Je neemt op de campus deel aan verschillende oefeningen, maar je loopt ook elk semester stage. Voor de stages kan je kiezen om je in één doelgroep te verdiepen, of om na het eerste jaar een andere uitdaging op te zoeken.

Doorheen de volledige opleiding kan je rekenen op de begeleiding van onze enthousiaste docenten. Die komen stuk voor stuk uit de praktijk komen en hebben rechtstreeks met verschillende doelgroepen gewerkt.

Brede werkveldverkenning

Doorheen de opleiding word je klaargestoomd voor het brede orthopedagogische werkveld. Tijdens de stage kom je sowieso in contact met de doelgroep(en) van jouw keuze. Daarnaast word je uitgedaagd om de andere doelgroepen te leren kennen via opdrachten en interviews.

De praktijkgerichtheid van de opleiding en de brede kijk op het werkveld maken van jou een sterk en veelgevraagd profiel in een sector waar er altijd werkgelegenheid is.

Verkort traject naar bachelor

Na dit graduaat kan je aan Howest in 2 jaar (in plaats van 3 jaar) de bachelordiploma's Sociaal Werk, Sociale Readaptatiewetenschappen of Toegepaste Psychologie halen.

Orthopedagogische Begeleiding kan dus jouw opstapje zijn naar een bachelor. Dankzij je kennis en ervaring uit het graduaat heb je dan zéker een streepje voor op je medestudenten.

Leerproces bevorderen

Als opleiding zetten we maximaal in om jou bewust te laten worden van je studiegedrag. We geven daar waar nodig info over studeren en stimuleren jou om je leerproces zelf in handen te nemen.

Daarnaast maken we in de lessen tijd vrij om onder begeleiding te werken aan taken en opdrachten, op individueel en op groepsniveau. Je individuele coach staat daarbij altijd voor je klaar.

Spreiding van de studiebelasting

Deelexamens, opdrachten en permanente evaluatie zorgen voor een spreiding van de studiebelasting over het hele semester. We maken tijdens de lessen bovendien tijd om te werken aan opdrachten of groepstaken.

Je kan je vanaf 1 maart registreren voor 2024-25. Na het afsluiten van de registratie ontvang je een mail met alle info nodig voor je definitieve inschrijving. Reserveer nu al jouw plek bij Howest!

Lees meer

Samenwerken

Howest heeft een breed aanbod van samenwerkingsmogelijkheden met studenten. Samen met onze studenten zoeken we naar oplossingen voor reële cases aangebracht door onze partners. Tijdens die samenwerking zie je de studenten aan het werk, beoordeel je mee hun werk en indien het klikt, kan je hen aanwerven na afstuderen. 

Howest anticipeert via onderzoek ook op de behoeften van de maatschappij in het algemeen en het brede socio-economische werkveld in het bijzonder. De hogeschool kiest bewust voor nieuwe profielen en innovatieve niches. Op die manier werkt de onderwijsorganisatie mee aan het ombuigen van de fameuze West-Vlaamse braindrain in een braingain.

Bekijk onze onderzoeksprojecten

In een graduaatsopleiding ligt de focus op werkplekleren. Samenwerkingen met bedrijven en organisaties staat hier dus centraal.

Een kort project, een volledige projectweek of een semester lang samenwerken met een groep graduaatsstudenten? Contacteer onze opleidingen voor een samenwerking op maat. ​ ​

Wil je een stageproject indienen en zo in contact komen met vers Howest talent? Gebruik hiervoor het Howest stageplatform.

Kruisbestuiving is belangrijk voor nieuwe ideeën! Daar zijn we ons volledig van bewust. Daarom investeert Howest in incubatoren op de verschillende campussen. Studenten, onderzoekers, maar ook externe starters werken er onder één dak aan de uitbouw van hun eigen project.

Bovendien organiseren we onze incubatoren thematisch. Dat zorgt voor zeer veel specialistische kennis op één centrale plaats. Combineer dit met de nabijheid van andere starters en er ontstaat een frisse dynamiek, een open vizier en kruisbestuiving. Studenten aan Howest die werken aan hun eigen bedrijf kunnen een gratis werkplek krijgen in één van de incubatoren.

Laptops
The Level

Hét grote pluspunt bij Howest is de persoonlijke aanpak. De lectoren kennen elke student en volgen je nauw op. De gebouwen van Howest hebben bovendien een ziel. Op de bruisende campussen heerst een gemoedelijke sfeer onder studenten en lectoren. Ook bij het administratief personeel en Stuvo staat de deur altijd open.

Aan deze hogeschool leer je niet enkel in boeken, je stapt ook de wereld in en oefent in de praktijk. De uitgebreide stages bereiden je voor op de arbeidsmarkt. Na de opleiding ben je klaar voor het echte werk of kan je verder studeren als je dat wil.

Evy Schacht
Howest Alumna 2021

Overtuigd? Schrijf je in!

Heb je jouw keuze gemaakt? Wij kijken ernaar uit om je op te nemen in onze Howest-community! 

Alle informatie over inschrijven vind je via onderstaande link. 

Schrijf je in

Studenten in pauze met koffie op de campus

FAQ

Vind je niet wat je zoekt of heb je specifieke vraag over deze opleiding. Neem gerust contact met ons op.

Sophie Herremans

Sophie Herremans

Opleidingscoördinator

Indien je een laptop koopt via Howest, kan je bekijken welke laptop de opleiding aanraadt. Indien je een laptop hebt of zelf een nieuw toestel wil kopen, dient deze minimum te voldoen aan dezelfde specificaties.

Bekijk welke laptop de opleiding aanraadt

Je zit gedurende het hele eerste jaar in een vaste klas van ongeveer 15 studenten voor de praktijkgerichte vakken zoals "Reflectie en Veerkracht" en "Observeren & Communiceren". Voor de meer theoretische vakken worden de kleine klasgroepen samen gezet: zo zit je voor Orthopedagogisch Werken 1 met maximaal 45 studenten samen, of met Veilig Orthopedagogisch Werken met maximaal 30 studenten.

Voor deze opleiding hoef je geen aparte boeken aan te kopen. We bezorgen jou alle lesmateriaal en cursussen via ons digitaal leerplatform. Je kiest vervolgens zelf wat je wil printen, dit kan trouwens heel goedkoop op school! Het is daarnaast wel nodig dat je investeert in een laptop om actief te kunnen deelnemen aan de lessen.

Ja! We gaan samen met jou op zoek naar de stageplaats die het beste bij jou past. Misschien had je al een stageplaats in gedachten? Dan gaan we samen met jou kijken of een stage op die plaats mogelijk is in onze opleiding. Misschien heb je hier nog helemaal geen idee over? Ook dan kijken we samen met jou wat de mogelijkheden zijn. Bovendien hebben we als opleiding goede contacten met veel verschillende organisaties in de wijde omgeving en kunnen we je dus makkelijk in contact brengen. 

Dat kan, maar is niet verplicht. Je beslist helemaal zelf of je het werkveld breed wil verkennen, door te wisselen van stageplaats, of als je al heel goed weet welke richting je uit wil en je dus alle stages op dezelfde plaats wil doen. Let wel op: De twee laatste verdiepende stages doe je op één en dezelfde plaats, aangezien je dan een jaar lang bezig bent met het uitwerken van een project.