Graduaat Maatschappelijk Werk

Graduaat in het Maatschappelijk Werk
"Iets betekenen voor anderen. Dat is je doel én je motivatie als maatschappelijk werker."

Heb je een hart voor anderen? Liggen gelijke kansen en sociale rechtvaardigheid je nauw aan het hart? Kan je mensen met je vlotte babbel op hun gemak stellen? En wil je graag individueel met ze werken om hun welzijn te verhogen en ze te helpen? Dan is de graduaatsopleiding Maatschappelijk Werk je op het lijf geschreven.

NIEUW in Brugge: Graduaat Maatschappelijk Werk

De graduaatsopleiding Maatschappelijk Werk richt zich tot sociaal bewogen studenten: geëngageerde jongeren met een passie voor hun medemensen. Wij leiden je op tot een kritische, betrokken maatschappelijk werker die de rechten van zijn individuele cliënten vooropstelt en via aangeleerde methoden en technieken hun welzijn verhoogt.

Maatschappelijk Werk aan Howest is een brede opleiding. Tegelijk plaatsen we twee specifieke profielen centraal die in de meeste jobs als maatschappelijk werker nodig zijn:

  • psychosociaal hulpverlener
  • sociaal-juridisch dienstverlener

In beide rollen is individueel werken met mensen het uitgangspunt. Je leert hoe je ze kan ondersteunen en in gesprekken snel hun vertrouwen kan winnen. Daarom besteden we ook veel aandacht aan het versterken van je sociale en communicatieve vaardigheden.

Praktijkgerichte graduaatsopleiding

In deze opleiding leer je al doende. Nog meer dan in de bachelor Sociaal Werk vormen de praktijk en concrete voorbeelden vormen altijd de aanzet voor de theorie. Meer dan de helft van het programma bestaat uit ‘werkplekleren’. Je leert dus van en met het werkveld. Je lost echte praktijkcasussen op, de lesgevers hebben veel praktijkervaring en op je stageplaats draai je actief mee. 

Begeleiding op maat

Deze opleiding staat voor een persoonlijke aanpak, kleine klasgroepen en bereikbare lesgevers die je bij naam kennen. Stap voor stap helpen we je om je plaats in de sector te vinden. In semester 1 verkennen we het werkveld en mogelijke stageplaatsen in het domein van welzijn en gezondheid, in semester 2 ga je een eerste keer op stage. In je tweede jaar draai je actief mee op je stageplaats die je kan kiezen op basis van je talenten en interesses. Na twee jaar ben je als afgestudeerd maatschappelijk werker helemaal klaar om het werkveld in te stappen.

In 2 jaar of in 3 jaar? 

Volg je de opleiding voltijds, dan doe je 2 jaar over het modeltraject. Je kan hetzelfde diploma echter ook in 3 jaar behalen. Je kan kiezen voor het driejarige traject als je nog wil kunnen werken (maximum halftijds), je studies wil combineren met je gezin of andere verplichtingen, of gewoon wat meer tijd wil nemen voor het halen van je diploma. 

Kies je ervoor om de opleiding in 3 jaar te volgen, dan zorgen we ervoor dat je je persoonlijke engagementen beter kan combineren met je studie door:

  • de opleiding te spreiden over 6 semesters;
  • enkele opleidingsonderdelen gedeeltelijk online aan te bieden, zodat je op je eigen tempo de leerstof kan verwerken, maar toch kan genieten van voldoende begeleiding;
  • de blokstages op te splitsen. Blokstage 1 wordt in het tweede jaar verdeeld over 2 semesters van telkens 130 uur,  Blokstage 2 wordt in het derde jaar gespreid over 2 semesters van telkens 180 uur.

Passie voor jouw toekomst​

Howest is veel meer dan een hogeschool met 24 bachelor- en 12 graduaatsopleidingen. ​

Het is een hogeschool met passie voor jouw toekomst. Een hogeschool waar elke student centraal staat en waar we die via persoonlijke begeleiding op weg zetten naar een diploma dat voorsprong geeft op de arbeidsmarkt.​

Je toekomst als maatschappelijk werker

De opleiding Maatschappelijk Werk bereidt je voor op twee specifieke profielen: sociaal-juridisch dienstverlener en psychosociaal hulpverlener.

Onze troeven

Vanaf dag 1 leer en oefen je met concrete vraagstukken uit de praktijk. De focus ligt dus op de praktijk, net zoals later in je job. Werkplekleren maakt meer dan de helft van de opleiding uit.

Meet & greet

Vind je geen antwoord op je vraag op deze site? Wil je graag meer te weten komen over de opleiding Maatschappelijk Werk? We helpen je graag verder!

De opleiding in beeld

Een beeld zegt meer dan duizend woorden. Graag geven we je een sneakpreview van wat je te wachten staat.

72157678212852662

Waar heb ik les?

Campus Brugge Centrum

Campus Brugge Centrum bevindt zich vlak bij het station van Brugge en op wandelafstand van alles waar de stad zo bekend om is: de Reien, de Grote Markt, de Burg of de vele winkeltjes, cafeetjes en koffiebars. Op de campus zitten trouwens bedrijven die er een lokaal huren – het werkveld is dus letterlijk vlakbij!

Contact details:

Sint-Jorisstraat 71
8000 Brugge
+32 50 33 32 68
brugge@howest.be
Meer info en routeplan

Wil je op de hoogte blijven over deze opleiding?

We informeren je heel graag via mail. Laat hieronder gewoon even je gegevens na.
Vul hieronder je adres in.

Veelgestelde vragen over de opleiding

Wat kan ik worden? Waar vind ik later werk?

Maatschappelijk werkers vind je overal. Met dit diploma kan je heel veel kanten uit. Onze afgestudeerden zijn welzijnswerkers in het domein van welzijn en gezondheid. Concreet wacht je een toekomst als wooncoach, thuislozenbegeleider, diversiteitsmedewerker, jongerencoach (onder meer voor begeleid zelfstandig wonen), arbeidstrajectbegeleider of in Centra voor Algemeen Welzijnswerk (CAW), lokale dienstencentra of OCMW’s.

In welke sector en in welke rol je uiteindelijk gaat werken, kan je zelf kiezen. Allicht heb je zelf voorkeuren voor bepaalde doelgroepen of werkvormen. Doorheen de opleiding begeleiden we je om je eigen sterktes en voorkeuren te ontdekken door zeer veel praktijkvoorbeelden en -ervaringen aan te bieden.

Wat is het verschil tussen Howest en andere hogescholen?

We maken we een aantal eigen keuzes waar we helemaal achter staan. We zijn eerder een kleine opleiding, waardoor de afstand tussen student en lesgever bewust zeer klein kunnen houden. Het is dus een heel persoonlijke aanpak. Onze lesgevers kennen hun studenten echt.

Je maakt kennis met het brede werkterrein van de maatschappelijk werker, weliswaar met een duidelijke focus op twee afgebakende profielen: psychosociaal hulpverlener en sociaal-juridisch dienstverlener.

Als maatschappelijk werker kom je niet enkel face to face in contact met mensen, maar ook online. In de opleiding verkennen we dan ook de mogelijkheden van socials, games, e-mail en chat, maar ook van innovaties als VR-brillen en Augmented Reality.

Om ons écht te leren kennen, nodigen we je graag uit voor een bezoek aan de campus (zodra dat weer mag).

Wat is het verschil met de bachelor Sociaal werk?

Het werkdomein van de bachelors is veel ruimer: die gaan niet enkel voor de individuele begeleiding in het domein van welzijn en gezondheid, maar kunnen ook in heel wat andere sectoren terecht waar het welzijn van mensen centraal staat. Het gaat dan ook over de (sociaal-)culturele sector, het personeelswerk, specifieke jobs in justitiële sfeer, enzomeer… 

Waar er bij bachelors meer wordt ingezet op theoretische onderbouwing en onderzoeksvaardigheden (zoals het schrijven van een bachelorproef), gaan graduaten voor een best of both worlds, waarin denkende doeners worden opgeleid, of doende denkers zo je wil. Graduaten zijn heel graag actief bezig in de praktijk en gaan met de opgedane kennis graag onmiddellijk aan de slag. Dat zie je ook in onze opleiding: je krijgt een theoretische basis, die meteen wordt teruggekoppeld naar de praktijk aan de hand van stages, oefeningen, opdrachten en casusgestuurd leren.

Wat is de meerwaarde van een graduaat maatschappelijk werk in het werkveld?

In het werkveld zoekt men vaak naar een mix die een team sterk maakt: mensen met veel theoretische kennis worden samen gezet met mensen die liever praktisch aan de slag gaan. Daarin zit meteen ook de sterkte van de graduaten: ze zijn in beide aspecten goed, want het gaat om mensen die van aanpakken weten maar ook hun eigen handelen in vraag stellen. Als starters zijn graduaten bovendien vaak in het voordeel met hun aanzienlijke stage-ervaring.

Krijg ik les in kleine groepen?

Een van de troeven van Howest is onze kleinschaligheid en de korte afstand tussen student en docent. Theoretische vakken volg je meestal in groepen van 30 studenten, voor meer praktische vakken worden die groepen kleiner - tot 10 à 15 studenten. Je hebt dezelfde klas voor het hele academiejaar. 

Loop ik stage tijdens de opleiding?

Ja, zeer veel zelfs! In het eerste semester leer je zeer actief het werkveld kennen. In je stage in het tweede semester staat je sociaal engagement centraal. In je stage in het tweede jaar participeer je volop als toekomstig maatschappelijk werker. Het aantal stage-uren groeit steeds. In het eerste jaar ga je drie dagen per week op stage, de overige twee dagen volg je les op school. In het tweede jaar krijg je echte stageblokken zonder les, afgewisseld met kortere lesblokken (twee à drie weken) zonder stage.

Je kiest je stageplaats helemaal zelf, maar het spreekt voor zich dat wij er alles aan doen om je op weg te helpen, te inspireren en te coachen zodat je de geknipte stageplaats vindt.

Hoeveel kosten boeken en cursussen?

De cursussen en het lesmateriaal kan je raadplegen via Leho (onze eigen Smartschool, zeg maar. Voor wie het interesseert: Leho staat voor LEeromgeving HOwest of Learning Environment HOwest).

Leho leidt je naar je lessenrooster en gidst je door het lesmateriaal. Je vindt er de presentaties die lesgevers tijdens de les gebruiken, maar ook samenvattingen, artikels, verdiepend materiaal, enzovoort.

Om onze cursussen echt op maat te krijgen, gebruiken we nauwelijks handboeken. Daar heb je dus nauwelijks kosten aan.

Kan ik boeken en cursussen ergens inkijken?

Tijdens klassieke infodagen, kan je alle cursussen en handboeken inkijken. Dit is momenteel helaas niet mogelijk. Van zodra er (online) contacten mogelijk zijn, geven we je graag meer uitleg. 

Hoe ziet een lesdag eruit?

Hierop zouden we graag antwoorden: elke dag is anders! Maar dat is natuurlijk niet je vraag. Je hebt een goedgevulde week, met lessen die plaatsvinden tussen 8u30 ’s morgens en 18u ’s avonds. In de meeste weken heb je wel ergens een of twee voor- of namiddagen vrij. In de stageweken van Sociaal engagement in het maatschappelijk werk (2de semester) worden drie dagen vrijgehouden voor je stage, de andere twee kom je naar school om les te volgen.

We werken in lesblokken van 1,5u à 2 uur, telkens gevolgd door een pauze. Waar mogelijk voorzien we ook afwisseling tussen eerder theoretische en praktijkgerichte vakken.

Tijdens de pauze kan je terecht in de cafetaria’s voor een drankje of een snack. ’s Middags kan je kiezen uit een aanbod dagschotels, pasta’s of belegde broodjes. Onze campus ligt ook op een boogscheut van het centrum.

Is er een elektronisch leerplatform?

De cursussen en het lesmateriaal kan je raadplegen via Leho (onze eigen Smartschool, zeg maar). Wie altijd al met Smartschool werkte, zal ook op Leho snel zijn weg vinden. Tijdens de kick-offdagen maken we je met plezier wegwijs.

Leho leidt je naar je lessenrooster en gidst je door het lesmateriaal. Je vindt er de presentaties die lesgevers tijdens de les gebruiken, maar ook samenvattingen, artikels, verdiepend materiaal, enzovoort.

Hoe lang duurt de opleiding?

Volg je de opleiding voltijds, dan doe je 2 jaar over het modeltraject. Je kan hetzelfde diploma echter ook in 3 jaar behalen. Je kan kiezen voor het driejarige traject als je nog wil kunnen werken (maximum halftijds), je studies wil combineren met je gezin of andere verplichtingen, of gewoon wat meer tijd wil nemen voor het halen van je diploma. Kies je ervoor om de opleiding in 3 jaar te volgen, dan zorgen we ervoor dat je je persoonlijke engagementen beter kan combineren met je studie. Als je start in februari dan doe je er normaal gezien 2,5 jaar over. Je kan ook kiezen voor een individueel traject en zo de opleiding wat langer spreiden.

Is een vooropleiding vereist?

Je hebt alleen een diploma secundair onderwijs nodig. Studenten BSO die een zesde jaar hebben gedaan, kunnen via een test rechtstreeks instromen.

Meer info over deze test kan je opvragen bij Marleen Vermeire via marleen.vermeire@howest.be.

Hoeveel bedraagt het inschrijvingsgeld?

Het inschrijvingsgeld/studiegeld is afhankelijk van een aantal factoren. Via deze link kan je het studiegeld uitrekenen.

Wil je weten of je in aanmerking komt voor een studietoelage, kijk dan op deze website van de dienst studentenvoorzieningen.

Ik werk reeds in de sector. Kan ik dan stage lopen op mijn werk?

Als je job in aanmerking komt als stageplaats, kan je er alle stages lopen. Dat is echter niet verplicht, je kan er net voor kiezen om tijdens je opleiding andere horizonten te verkennen.

Kan ik vrijstellingen krijgen?

Indien je in een andere opleiding credits hebt behaald, kan je recht hebben op vrijstellingen. Neem hiervoor contact op met curriculumcoördinator Chris Mestdagh via chris.mestdagh@howest.be.

Ik heb een functiebeperking of leerstoornis. Ik ben topsporter. Kan ik dat combineren met studeren?

Studeren is mensenwerk en dus voorzien wij heel wat faciliteiten voor studenten. Onze studiecoaches staan je bij om een traject op maat uit te werken. Voor studenten met een functiebeperking, een leerstoornis, een topsportstatuut, ... Aarzel niet en neem zeker contact op!

Hier vind je alvast meer informatie.

Zal ik de studie aankunnen?

Een diploma secundair onderwijs volstaat in principe om aan onze graduaatsopleiding te beginnen. Met daarbij een flinke portie motivatie is het minstens de moeite waard om te proberen. De vraag of je de studie zal aankunnen is natuurlijk heel persoonlijk. De ervaring leert dat het goed is om hierover met anderen in dialoog te gaan, zoals ouders, vrienden en leerkrachten.

Op theoretisch vlak is een graduaat minder zwaar dan een bachelor, maar het blijft hard werken, met veel opdrachten en taken, vaak hoge werkdruk en uiteraard examens. Maar waar bij een bachelor het zwaartepunt vaak in de examenperiode ligt, proberen wij de werkdruk te spreiden over het jaar heen via deelexamens, groeps- en individuele opdrachten en tussentijdse taken.

Je krijgt bij dit alles veel ondersteuning van lectoren, die heel aanspreekbaar zijn en zich op vaste tijdstippen beschikbaar stellen om je vragen te beantwoorden en onzekerheden te duiden. Verder organiseert Howest verschillende initiatieven, zoals studiebegeleiding voor studenten die zich onzeker voelen over hun studievaardigheden. Hierbij gaat een talentcoach met jou aan de slag om je persoonlijke ontwikkeling optimaal te begeleiden. Daarnaast worden er workshops georganiseerd rond faalangst, studiemethode, studieplanning, …

Je kan je in Howest gerust een gesprek hebben over je studiekeuze.

Hoe ver ligt de campus van het station?

Onze campussen liggen vlak bij het centrum en zijn vlot bereikbaar vanuit het station. Je fietst op nog geen 10 minuten van het station naar de campus of de bus brengt je tot vlak bij de ingang. Je kan ook een studentenfiets huren.

Kan ik op kot?

Heel wat van onze studenten zitten op kot of verblijven in een van de studentenhuizen van Howest. Via Stuvo kan je informatie krijgen over studentenhuisvesting. Een overzicht en contactgegevens vind je op hun huisvestingspagina. Neem gerust contact op.

Kan ik na de opleiding nog verder studeren?

Dat kan zeker! Je loopt tussen de studenten van de bachelor Sociaal Werk zeker medestudenten tegen het lijf. Maar ook in andere opleidingen ben je welkom.

Hoeveel kost deze opleiding?

We letten steeds op de kostprijs van de opleiding, zoals maatschappelijk werkers dat ook in hun werk doen. Een overzicht van de kostprijs van de opleiding kan je opvragen bij curriculumcoördinator Chris Mestdagh via chris.mestdagh@howest.be of kan je vinden in de wegwijzer.

Kan ik deze opleiding combineren met werk of gezin?

Ja, dat kan! We maakten een specifiek traject dat gespreid wordt over drie jaar. We zorgen ervoor dat je je persoonlijke engagementen beter kan combineren met je studie door:

  • de opleiding te spreiden over 6 semesters;
  • enkele opleidingsonderdelen gedeeltelijk online aan te bieden, zodat je op je eigen tempo of op afstand de leerstof kan verwerken, maar toch kan genieten van voldoende begeleiding;
  • de blokstages op te splitsen. Blokstage 1 wordt in het tweede jaar verdeeld over 2 semesters van telkens 130 uur,  Blokstage 2 wordt in het derde jaar gespreid over 2 semesters van telkens 180 uur.

Je kan ook steeds informeren naar een traject op maat. Wend je hiervoor bij de trajectbegeleider Chris Mestdagh.

Praktische info

Studentenvoorzieningen en Stuvo

De dienst studentenvoorzieningen (Stuvo) is een professionele dienst die alle studenten van Howest en UGent (campus Kortrijk) de kans geeft om in optimale omstandigheden te studeren en die het leven aan de hogeschool of universiteit boeiend, aangenaam en zorgeloos wil maken.

Studentensecretariaat

Voor informatie over je inschrijving aan Howest en je administratief dossier kan je het studentensecretariaat contacteren.

Ben je al overtuigd van je studiekeuze? Nu inschrijven

Getuigenissen

"De stages zijn een wederzijdse leerkans"

Els Vandecasteele

"De stages zijn een wederzijdse leerkans"

Els Vandecasteele

Graduaat Maatschappelijk Werk

Elk jaar opnieuw kijken we uit naar de start van een nieuwe stageperiode. Samenwerken met enthousiaste, leergierige hulpverleners is spe is boeiend én verrijkend. De kritische blik en open vragen van de studenten dagen ons uit om stil te staan bij onze aanpak en deze eventueel bij te sturen. De stagiairs zelf kunnen dan weer leren van onze hulpverleners, elk met hun eigen expertise. En ze kunnen de theorie in de praktijk brengen: cliëntgesprekken bijwonen, overnemen en bespreken, aangeleerde methodieken toepassen, ondersteunen van zaterdagbezoeken, … Voor ons zijn de stages een wederzijdse leerkans die de kwaliteit van ons werk alleen maar doet toenemen.

Nu aan de slag bij ...

CAW Noord-West-Vlaanderen

"Het enthousiasme van de stagiairs van Howest werkt aanstekelijk"

John Vermote

"Het enthousiasme van de stagiairs van Howest werkt aanstekelijk"

John Vermote

Graduaat Maatschappelijk Werk

Ieder jaar krijgt onze organisatie stagiairs over de vloer. Voor ons levert dit altijd nieuwe inzichten op, voor de studenten zelf is het een uitgelezen kans om de aangeleerde methodieken uit te proberen in de praktijk. Ze ervaren ook hoe het is om in team te werken. Van de studenten die bij ons aan de slag gaan, verwachten we nieuwsgierigheid en honger om bij te leren. Hun enthousiasme en engagement werken aanstekelijk. Vaak brengen ze ons ook in contact met nieuwe evoluties binnen onze sector. Het nut van de stage valt dus niet te onderschatten, en bij een goede match kan het de perfecte springplank zijn naar een eerste job op de stageplaats.

Nu aan de slag bij ...

Huis van het Kind De Panne

"Als maatschappelijk werker sta ik zeer dicht bij kinderen en ouders in kwetsbare gezinnen. Ik kan ze ook écht helpen."

Nathalie Van Hulle

"Als maatschappelijk werker sta ik zeer dicht bij kinderen en ouders in kwetsbare gezinnen. Ik kan ze ook écht helpen."

Nathalie Van Hulle

Graduaat Maatschappelijk Werk

Als maatschappelijk werker bij het agentschap Opgroeien van Kind en Gezin versterk ik de maatschappelijke participatie van kinderen en ouders in kwetsbare gezinnen. Die noem ik trouwens altijd ‘mijn’ gezinnen. Als maatschappelijk werker sta ik er namelijk zeer dicht bij. Actief luisteren en inlevingsvermogen zijn dan ook belangrijk in een job zoals die van mij. Je voelt goed aan wat de noden en vragen zijn van de gezinnen, draagt ertoe bij dat ze zich begrepen en erkend voelen, … Heb je een hart voor gezinnen? En wil je onze missie #kansrijkopgroeien mee in de praktijk brengen? Dan word je met je diploma Maatschappelijk Werk op zak later misschien wel mijn collega.

Nu aan de slag bij ...

Kind & Gezin

"Deze opleiding is een zeer goede basis om later in de openbare sector met mensen aan de slag te gaan."

Johan Vandenbussche

"Deze opleiding is een zeer goede basis om later in de openbare sector met mensen aan de slag te gaan."

Johan Vandenbussche

Graduaat Maatschappelijk Werk

Als coördinator Welzijn ondersteun ik lokale besturen, en dan vooral OCMW’s. Daar zijn ook graduaten Maatschappelijk Werk aan de slag. Stuk voor stuk zijn dat mensen met een hart voor andere mensen (en iets minder voor bureauwerk). Ze kunnen goed luisteren, staan dicht bij de mensen, leggen vlot contacten en gaan zo actief op zoek naar oplossingen. Al deze vaardigheden komen uitgebreid aan bod en worden ingeoefend in het graduaat Maatschappelijk Werk. Ook alle theorie vertrekt er vanuit de praktijk. 

Deze opleiding is een zeer goede basis om later in de openbare sector aan de slag te gaan. 
 

Nu aan de slag bij ...

Dienstverlenende Vereniging Midwest

Volg de graduaatsopleiding Maatschappelijk Werk op sociale media