Graduaat Maatschappelijk Werk

"Iets betekenen voor anderen. Dat is je doel én je motivatie als maatschappelijk werker."

Heb je een hart voor anderen? Liggen gelijke kansen en sociale rechtvaardigheid je nauw aan het hart? Kan je mensen met je vlotte babbel op hun gemak stellen? En wil je graag individueel met ze werken om hun welzijn te verhogen en ze te helpen? Dan is de graduaatsopleiding Maatschappelijk Werk je op het lijf geschreven.

NIEUW in Brugge: Graduaat Maatschappelijk Werk

De graduaatsopleiding Maatschappelijk Werk richt zich tot sociaal bewogen studenten: geëngageerde jongeren met een passie voor hun medemensen. Wij leiden je op tot een kritische, betrokken maatschappelijk werker die de rechten van zijn individuele cliënten vooropstelt en via aangeleerde methoden en technieken hun welzijn verhoogt.

Maatschappelijk Werk aan Howest is een brede opleiding. Tegelijk plaatsen we twee specifieke profielen centraal die in de meeste jobs als maatschappelijk werker nodig zijn:

  • psychosociaal hulpverlener
  • sociaal-juridisch dienstverlener

In beide rollen is individueel werken met mensen het uitgangspunt. Je leert hoe je ze kan ondersteunen en in gesprekken snel hun vertrouwen kan winnen. Daarom besteden we ook veel aandacht aan het versterken van je sociale en communicatieve vaardigheden.

Praktijkgerichte graduaatsopleiding

In deze opleiding leer je al doende. Nog meer dan in de bachelor Sociaal Werk vormen de praktijk en concrete voorbeelden vormen altijd de aanzet voor de theorie. Meer dan de helft van het programma bestaat uit ‘werkplekleren’. Je leert dus van en met het werkveld. Je lost echte praktijkcasussen op, de lesgevers hebben veel praktijkervaring en op je stageplaats draai je actief mee. 

Begeleiding op maat

Deze opleiding staat voor een persoonlijke aanpak, kleine klasgroepen en bereikbare lesgevers die je bij naam kennen. Stap voor stap helpen we je om je plaats in de sector te vinden. In semester 1 verkennen we het werkveld en mogelijke stageplaatsen in het domein van welzijn en gezondheid, in semester 2 ga je een eerste keer op stage. In je tweede jaar draai je actief mee op je stageplaats die je kan kiezen op basis van je talenten en interesses. Na twee jaar ben je als afgestudeerd maatschappelijk werker helemaal klaar om het werkveld in te stappen.

In 2 jaar of in 3 jaar? 

Volg je de opleiding voltijds, dan doe je 2 jaar over het modeltraject. Je kan hetzelfde diploma echter ook in 3 jaar behalen. Je kan kiezen voor het driejarige traject als je nog wil kunnen werken (maximum halftijds), je studies wil combineren met je gezin of andere verplichtingen, of gewoon wat meer tijd wil nemen voor het halen van je diploma. 

Kies je ervoor om de opleiding in 3 jaar te volgen, dan zorgen we ervoor dat je je persoonlijke engagementen beter kan combineren met je studie door:

  • de opleiding te spreiden over 6 semesters;
  • enkele opleidingsonderdelen gedeeltelijk online aan te bieden, zodat je op je eigen tempo de leerstof kan verwerken, maar toch kan genieten van voldoende begeleiding;
  • de blokstages op te splitsen. Blokstage 1 wordt in het tweede jaar verdeeld over 2 semesters van telkens 130 uur,  Blokstage 2 wordt in het derde jaar gespreid over 2 semesters van telkens 180 uur. 

Vragen over deze opleiding? Contacteer Chris Mestdagh

Getuigenissen

"De stages zijn een wederzijdse leerkans"

Els Vandecasteele

"De stages zijn een wederzijdse leerkans"

Els Vandecasteele

Maatschappelijk werk

Elk jaar opnieuw kijken we uit naar de start van een nieuwe stageperiode. Samenwerken met enthousiaste, leergierige hulpverleners is spe is boeiend én verrijkend. De kritische blik en open vragen van de studenten dagen ons uit om stil te staan bij onze aanpak en deze eventueel bij te sturen. De stagiairs zelf kunnen dan weer leren van onze hulpverleners, elk met hun eigen expertise. En ze kunnen de theorie in de praktijk brengen: cliëntgesprekken bijwonen, overnemen en bespreken, aangeleerde methodieken toepassen, ondersteunen van zaterdagbezoeken, … Voor ons zijn de stages een wederzijdse leerkans die de kwaliteit van ons werk alleen maar doet toenemen.

Nu aan de slag bij ...

CAW Noord-West-Vlaanderen

"Het enthousiasme van de stagiairs van Howest werkt aanstekelijk"

John Vermote

"Het enthousiasme van de stagiairs van Howest werkt aanstekelijk"

John Vermote

Maatschappelijk werk

Ieder jaar krijgt onze organisatie stagiairs over de vloer. Voor ons levert dit altijd nieuwe inzichten op, voor de studenten zelf is het een uitgelezen kans om de aangeleerde methodieken uit te proberen in de praktijk. Ze ervaren ook hoe het is om in team te werken. Van de studenten die bij ons aan de slag gaan, verwachten we nieuwsgierigheid en honger om bij te leren. Hun enthousiasme en engagement werken aanstekelijk. Vaak brengen ze ons ook in contact met nieuwe evoluties binnen onze sector. Het nut van de stage valt dus niet te onderschatten, en bij een goede match kan het de perfecte springplank zijn naar een eerste job op de stageplaats.

Nu aan de slag bij ...

Huis van het Kind De Panne

"Als maatschappelijk werker sta ik zeer dicht bij kinderen en ouders in kwetsbare gezinnen. Ik kan ze ook écht helpen."

Nathalie Van Hulle

"Als maatschappelijk werker sta ik zeer dicht bij kinderen en ouders in kwetsbare gezinnen. Ik kan ze ook écht helpen."

Nathalie Van Hulle

Maatschappelijk werk

Als maatschappelijk werker bij het agentschap Opgroeien van Kind en Gezin versterk ik de maatschappelijke participatie van kinderen en ouders in kwetsbare gezinnen. Die noem ik trouwens altijd ‘mijn’ gezinnen. Als maatschappelijk werker sta ik er namelijk zeer dicht bij. Actief luisteren en inlevingsvermogen zijn dan ook belangrijk in een job zoals die van mij. Je voelt goed aan wat de noden en vragen zijn van de gezinnen, draagt ertoe bij dat ze zich begrepen en erkend voelen, … Heb je een hart voor gezinnen? En wil je onze missie #kansrijkopgroeien mee in de praktijk brengen? Dan word je met je diploma Maatschappelijk Werk op zak later misschien wel mijn collega.

Nu aan de slag bij ...

Kind & Gezin

"Deze opleiding is een zeer goede basis om later in de openbare sector met mensen aan de slag te gaan."

Johan Vandenbussche

"Deze opleiding is een zeer goede basis om later in de openbare sector met mensen aan de slag te gaan."

Johan Vandenbussche

Maatschappelijk werk

Als coördinator Welzijn ondersteun ik lokale besturen, en dan vooral OCMW’s. Daar zijn ook graduaten Maatschappelijk Werk aan de slag. Stuk voor stuk zijn dat mensen met een hart voor andere mensen (en iets minder voor bureauwerk). Ze kunnen goed luisteren, staan dicht bij de mensen, leggen vlot contacten en gaan zo actief op zoek naar oplossingen. Al deze vaardigheden komen uitgebreid aan bod en worden ingeoefend in het graduaat Maatschappelijk Werk. Ook alle theorie vertrekt er vanuit de praktijk. 

Deze opleiding is een zeer goede basis om later in de openbare sector aan de slag te gaan. 
 

Nu aan de slag bij ...

Dienstverlenende Vereniging Midwest

Infomomenten

Online infodag

zaterdag
06/03 10u-16u
Online infodag

Infodag

zaterdag
08/05 10u-16u
Infodag

Infodag

zaterdag
26/06 10u-16u
Infodag

Infodag

zaterdag
28/08 10u-13u
Infodag

Infodag

vrijdag
10/09 17u-20u
Infodag