Overslaan en naar de inhoud gaan

Werken voor en met mensen

Wil je graag iets betekenen voor anderen? Liggen gelijke kansen en sociale rechtvaardigheid je nauw aan het hart? En wil je graag individueel met mensen werken om hun welzijn te verhogen? Dan is de graduaatsopleiding Maatschappelijk Werk in Brugge je op het lijf geschreven!

We leggen de focus op individuele cliënten en hun directe omgeving. Jij maakt ze sterker, verbindt ze, adviseert ze en helpt ze op weg. Dat allemaal leer je al doende, met veel praktijk. Meer dan de helft van het programma bestaat uit werkplekleren.

Met dit graduaat richten we ons tot sociaal bewogen studenten: geëngageerde jongeren en volwassenen met een hart voor anderen. We leiden je op tot een kritische, betrokken maatschappelijk werker die de rechten van zijn individuele cliënten vooropstelt.

De opleiding vorm je in zowel psycho-sociale als sociaal-juridische kerntaken van de maatschappelijk werker. Deze kerntaken vertalen we naar vaardigheden die steunen op vier schakels:

  • Participatieve basishouding
  • Divers-sensitief communiceren
  • Cliëntgericht dienst- en hulpverlenen
  • Reflectieve professional
Gesprek studenten

Jouw lesrooster

Eerste jaar
In het eerste semester heb je elke week 20 tot 24 uur les. Vanaf het tweede semester combineer je één dag les met vier dagen stage.

Tweede jaar
Zowel in het eerste als het tweede semester ga je op stage. Je combineert ook hier vier dagen stage met één dag les.

Hieronder kan je een voorbeeldlesrooster bekijken. Dit kan per academiejaar uiteraard afwijken. Het definitieve lesrooster communiceren we in september.

Voorbeeld lessenrooster

groepswerk
Sociaal Huis tweedaagse

Waar kom je later terecht?

Je graduaatsdiploma Maatschappelijk Werk opent heel wat deuren. Als onmiddellijk inzetbare beroepskracht is de kans groot dat je meteen aan de slag kan, want het aantal vacatures voor maatschappelijk werkers is de voorbije jaren alleen maar toegenomen.

Concreet wacht je een toekomst als wooncoach, thuislozenbegeleider, diversiteitsmedewerker, jongerencoach (onder meer voor begeleid zelfstandig wonen), arbeidstrajectbegeleider of in Centra voor Algemeen Welzijnswerk (CAW), lokale dienstencentra of OCMW’s.

Verder studeren?

Heb je zin in meer? Dan is een upgrade naar de bachelor Sociaal Werk mogelijk via een verkort traject.

Kwaliteitsvolle opleiding

Kwaliteitszorg zit ingebed in de dagelijkse werking van onze opleidingen. We verbeteren continu en systematisch de kwaliteit van onze opleidingen. De betrokkenheid van studenten, werkveld en alumni is hierbij cruciaal. Lees meer over de kwaliteitszorg van onze opleidingen.

De graduaatsopleiding Maatschappelijk Werk is een nieuwe opleiding en doorliep in 2020 een Toets Nieuwe Opleiding uitgevoerd door de NVAO. Het rapport van deze Toets Nieuwe Opleiding is hier te raadplegen. In 2025-2026 doorloopt deze opleiding een accreditatie door de NVAO. Na deze accreditatie volgt de opleiding de zesjarige kwaliteitszorgcyclus van onze eigen regie.

Studenten graduaat maatschappelijk werk
Kostenraming

We geven je een raming van de studiekost van de opleiding Maatschappelijk Werk aan Howest. We maken daarbij een onderscheid tussen de algemene studiekost en de opleidingsgebonden studiekosten.

Lees meer

Studiefinanciering

De sociale dienst van Stuvo staat klaar om je in alle discretie te ondersteunen bij financiële vragen. Bekijk samen of je in aanmerking komt voor studiefinanciering.

Lees meer

Inschrijven

Je kan je vanaf 1 maart registreren voor 2024-25. Na het afsluiten van de registratie ontvang je een mail met alle info nodig voor je definitieve inschrijving. Reserveer nu al jouw plek bij Howest!

Lees meer

Infodag
Zaterdag 31 augustus
VAN 10u TOT 16u
Meer info

Kom langs op onze infodagen

Dit zijn de eerstvolgende infodagen voor Brugge:

De infodag van deze opleiding gaat door op Campus Brugge Station, Gebouw A.

Alle infodagen

Meer info?

Ontvang de brochure per post
Schrijf je in op de nieuwsbrief van deze opleiding.

Student met brochure van Howest

Troeven van de opleiding

Vanuit en met de praktijk

In deze opleiding leer je al doende. De praktijk en concrete voorbeelden vormen altijd de aanzet voor de theorie.

Meer dan de helft van het programma bestaat uit werkplekleren. Je leert dus van en met het werkveld. Je lost echte praktijkcasussen op, de lesgevers hebben veel praktijkervaring en op je stageplaats leer je ook in het echt.

We verkennen ook de mogelijkheden van digitale tools, socials, games, e-mail en chat.

Veel stage

In het eerste semester verkennen we het werkveld en mogelijke stageplaatsen in het domein van welzijn en gezondheid. In semester 2 ga je al een eerste keer op stage. Tijdens deze stage observeer je participatief en toon je engagement.

In het tweede jaar ga je een stap verder en draai je actief mee op je stageplaats. Je participeert dan volop als een toekomstig maatschappelijk werker.

Je stageplaats kies je zelf op basis van je talenten en interesses.

Persoonlijke begeleiding

De opleiding Maatschappelijk Werk staat voor een persoonlijke aanpak. Je hebt meestal les in kleine klasgroepen en er is een nauw contact tussen studenten en lesgevers.

Aan Howest coachen de lesgevers je persoonlijk, geven ze je individueel feedback en dragen ze met concrete tips en praktijkgericht advies bij aan je groei als maatschappelijk werker.

Specifieke focus op twee profielen

Je maakt kennis met het brede werkterrein van de maatschappelijk werker, weliswaar met een duidelijke focus op twee afgebakende profielen:

  • psychosociaal hulpverlener
  • sociaal-juridisch dienstverlener

Beide profielen zijn nodig in de meeste jobs als maatschappelijk werker.

Leren van en met elkaar

'Klassiek lesgeven' wordt in dit graduaat vaak vervangen door ‘leren van en met je medestudenten’. Zo leer je functioneren binnen een team, een competentie die ook later vaak van pas zal komen.

Samenwerken

Howest heeft een breed aanbod van samenwerkingsmogelijkheden met studenten. Samen met onze studenten zoeken we naar oplossingen voor reële cases aangebracht door onze partners. Tijdens die samenwerking zie je de studenten aan het werk, beoordeel je mee hun werk en indien het klikt, kan je hen aanwerven na afstuderen. 

Howest anticipeert via onderzoek ook op de behoeften van de maatschappij in het algemeen en het brede socio-economische werkveld in het bijzonder. De hogeschool kiest bewust voor nieuwe profielen en innovatieve niches. Op die manier werkt de onderwijsorganisatie mee aan het ombuigen van de fameuze West-Vlaamse braindrain in een braingain.

Bekijk onze onderzoeksprojecten

In een graduaatsopleiding ligt de focus op werkplekleren. Samenwerkingen met bedrijven en organisaties staat hier dus centraal.

Een kort project, een volledige projectweek of een semester lang samenwerken met een groep graduaatsstudenten? Contacteer onze opleidingen voor een samenwerking op maat. ​ ​

Wil je een stageproject indienen en zo in contact komen met vers Howest talent? Gebruik hiervoor het Howest stageplatform.

Kruisbestuiving is belangrijk voor nieuwe ideeën! Daar zijn we ons volledig van bewust. Daarom investeert Howest in incubatoren op de verschillende campussen. Studenten, onderzoekers, maar ook externe starters werken er onder één dak aan de uitbouw van hun eigen project.

Bovendien organiseren we onze incubatoren thematisch. Dat zorgt voor zeer veel specialistische kennis op één centrale plaats. Combineer dit met de nabijheid van andere starters en er ontstaat een frisse dynamiek, een open vizier en kruisbestuiving. Studenten aan Howest die werken aan hun eigen bedrijf kunnen een gratis werkplek krijgen in één van de incubatoren.

Laptops
The Level

Hét grote pluspunt bij Howest is de persoonlijke aanpak. De lectoren kennen elke student en volgen je nauw op. De gebouwen van Howest hebben bovendien een ziel. Op de bruisende campussen heerst een gemoedelijke sfeer onder studenten en lectoren. Ook bij het administratief personeel en Stuvo staat de deur altijd open.

Aan deze hogeschool leer je niet enkel in boeken, je stapt ook de wereld in en oefent in de praktijk. De uitgebreide stages bereiden je voor op de arbeidsmarkt. Na de opleiding ben je klaar voor het echte werk of kan je verder studeren als je dat wil.

Evy Schacht
Howest Alumna 2021

Overtuigd? Schrijf je in!

Heb je jouw keuze gemaakt? Wij kijken ernaar uit om je op te nemen in onze Howest-community! 

Alle informatie over inschrijven vind je via onderstaande link. 

Schrijf je in

Studenten in pauze met koffie op de campus

FAQ

Vind je niet wat je zoekt of heb je specifieke vraag over deze opleiding. Neem gerust contact met ons op.

Ward Dumoulin

Ward Dumoulin

Opleidingscoördinator

Indien je een laptop koopt via Howest, kan je bekijken welke laptop de opleiding aanraadt. Indien je een laptop hebt of zelf een nieuw toestel wil kopen, dient deze minimum te voldoen aan dezelfde specificaties.

Bekijk welke laptop de opleiding aanraadt

Wil je graag een semester in het buitenland studeren? Of spreekt een internationale stage jou aan? Dat kan! Je ontdekt alle mogelijkheden om binnen Howest naar het buitenland te gaan op deze pagina. Tijdens je studies maken we jouw buitenlands avontuur samen concreet!