Bachelor Toegepaste Psychologie

"Je houdt van mensen, dat is duidelijk … Je vrienden weten je te vinden als ze nood hebben aan een luisterend oor en een goede babbel … Je leeft mee met mensen … Je hebt veel geduld …"

Het gedrag van mensen, wat ze doen, wat ze voelen en denken, is een complex maar boeiend gegeven. In de opleiding Toegepaste psychologie leer je dit gedrag te begrijpen, te analyseren en te beïnvloeden.

In ons vernieuwd programma starten we met een theoretische basis die je zal helpen om menselijk gedrag beter te begrijpen. Deze basis heb je nodig om vervolgens te leren hoe je op een professionele manier gedrag kan meten en beïnvloeden. 

Het nieuwe opleidingsprogramma van de Bachelor Toegepaste Psychologie is dan ook opgebouwd rond drie grote clusters:

  1. Gedrag onderzoeken
  2. Gedrag beïnvloeden
  3. Professioneel handelen

In de cluster ‘Gedrag onderzoeken’ prikkelen we je onderzoekend vermogen en word je opgeleid tot een expert in psychodiagnostiek. Je oefent observatietechnieken, je neemt psychodiagnostische testen af, je verwerkt en interpreteert data, je voert zelf kleinschalig praktijkonderzoek uit, …

In de cluster ‘Gedrag beïnvloeden’ leer je hoe je mensen kan helpen om tot positieve en duurzame veranderingen te komen in hun leven. We gaan dieper in op verschillende methodieken en interventies: van ondersteunen over voorlichten en adviseren tot counselen, coachen en trainen. Je krijgt ook de basis mee om je later bijkomend te specialiseren in bemiddeling.

In de cluster ‘Professioneel handelen’ sta je stil bij je eigen functioneren. Wie ben ik? Wat zijn mijn talenten en waar heb ik het moeilijk mee? Wat zijn mijn normen en waarden en hoe ga ik daarmee om in het werken met andere mensen?  Wat is mijn rol in een team? …

Het nieuwe opleidingsprogramma van de Bachelor Toegepaste Psychologie belicht de doelgroepen ‘organisaties’, ‘kinderen en jongeren’, ‘volwassenen’ en ‘senioren’. 

Getuigenissen

"De blokken van telkens 8 weken les en examens maken de leerstof vlotter verteerbaar"

Bronte Dumon

"De blokken van telkens 8 weken les en examens maken de leerstof vlotter verteerbaar"

Bronte Dumon

Toegepaste Psychologie

Tijdens het eerste jaar heeft de grote inhoudelijke variatie van de bachelor Toegepaste Psychologie me echt verrast. Ook de indeling van het jaar is gevarieerd. Dat wordt namelijk opgesplitst in blokken van 8 weken les en examens. Dit systeem maakt de verwerking van de leerstof zeker gemakkelijker.

Maar waar ik het meeste van hou in deze richting, is de uitstekende relatie tussen docent en student. Heb je moeite met een bepaald deel van de leerstof, dan zijn de docenten altijd bereid om extra uitleg te geven. Ze geven ook tips om de leerstof beter te begrijpen of om te studeren. 

Ik heb hier ook al hele goede vrienden gemaakt. Dat gaat vanzelf, want de meeste studenten uit deze richting zijn zeer sociaal. Dankzij de goede sfeer is mijn overstap vanuit een andere richting zeker vlotter verlopen dan ik had verwacht. De twijfels die ik in het begin had, zijn ook helemaal weg. Nu ben ik heel zeker dat ik hier op mijn plaats zit!
 

"Door de open mentaliteit binnen Toegepaste Psychologie maakte ik snel vrienden."

Birger Baert

"Door de open mentaliteit binnen Toegepaste Psychologie maakte ik snel vrienden."

Birger Baert

Toegepaste Psychologie

Als prille twintiger droomde ik er al van om Toegepaste Psychologie te studeren. Pas op mijn 29ste zette ik echter de stap. Dat ging gepaard met heel wat onzekerheid. Zal ik aanvaard worden in een klasgroep waarvan de meeste studenten elf jaar jonger zijn? Ik had nooit echt gestudeerd: hoe begin ik daar dan aan?

Al snel bleek dat het leeftijdsverschil er eigenlijk niet toe deed. Door de open mentaliteit – die is typisch binnen Toegepaste Psychologie – maakte ik snel vrienden. Ik kon ook altijd terecht bij de dienst Studentenvoorzieningen (Stuvo) en de lectoren. Aan Howest zijn die heel begaan met hun studenten. Ze geven de ruimte om iets te vragen, te zeggen of gewoon eens plezier te maken. Het maakte de lessen meer dan aangenaam.

Mijn tijd aan Howest was de beste periode uit mijn leven. Zeker ook omdat ik een tijd in Philadelphia studeerde. Ik kon er proeven van de ‘American college life’ en natuurlijk ook van de cultuur. Ik zag de zon ondergaan vanop de 101ste  verdieping in New York City, maar ik zag ook heroïnegebruikers in de slechtere buurten van Philadelphia. Ik zag het land dus in zijn totaliteit. Een betere ervaring op het vlak van cultuur en diversiteit bestaat niet. In het buitenland ben ik ook gegroeid als persoon. Ik mis de warmte van mijn Amerikaanse vrienden nog steeds. 

Het is fijn om het diploma op zak te hebben. De studierichting is echter veel meer dan competenties verwerven. Voor mij is Toegepaste Psychologie een plaats waar ik me thuis voelde, waar mijn netwerk fors is uitgebreid en waar succeservaringen mijn zelfvertrouwen hebben gesterkt. Kortom, mijn leven is in drie jaar Toegepaste Psychologie veel veranderd.
 

"Het buddy project gaat ook verder dan de leerstof. Als er iets is weet ik dat ik altijd bij één van mijn meters terecht kan."

Quintina Jonckheere

"Het buddy project gaat ook verder dan de leerstof. Als er iets is weet ik dat ik altijd bij één van mijn meters terecht kan."

Quintina Jonckheere

Toegepaste Psychologie

Emma, Liese en Lisa zijn mijn meters. Na het kennismakingsmoment werd er een facebookpagina gemaakt en spraken we een dag af om samen te lunchen. Via de facebookpagina houden we regelmatig contact. Mijn meters geven mij tips over het studeren voor bepaalde vakken, welke taken we best snel aanpakken, ze helpen ons moeilijke theoretische stukken te begrijpen…

In de groep zitten we met 3 meisjes uit het eerste jaar: Amber, Emily en ik. Het is ook leuk in deze groep elkaar te helpen. Door elkaar aan taken te herinneren, maar ook door vragen aan elkaar te stellen tijdens de examenperiode. Ook na de examens deelden we onze punten met elkaar via Facebook. Het is een opluchting om altijd naar iemand te kunnen berichten als je het moeilijk hebt met iets, iets niet begrijpt, vragen hebt over zaken van het volgende schooljaar, zoals stage…

Het buddy project gaat ook verder dan de leerstof. Als er iets is weet ik dat ik altijd bij één van mijn meters terecht kan.

Kortom, ik vind het buddyproject echt geslaagd, ik kan geen negatieve commentaar vinden. Ik heb dan ook echt enorm toffe meters.

"De brede waaier aan mogelijkheden houdt de opleiding boeiend en interessant."

Justine Germonpré

"De brede waaier aan mogelijkheden houdt de opleiding boeiend en interessant."

Justine Germonpré

Toegepaste Psychologie

De opleiding Toegepaste Psychologie aan Howest Brugge heb ik als zeer positief ervaren. De opleiding heeft mij zowel professioneel als persoonlijk gevormd. Het is een zeer praktische opleiding met voldoende theoretische achtergrond. Er zijn voldoende mogelijkheden om de theorie toe te passen in praktijk. Ik vind het positief dat je niet moet kiezen tussen de vier werkvelden. De brede waaier aan mogelijkheden houdt de opleiding boeiend en interessant.

"De praktijkgerichte opleiding maakt dat hun alumni onmiddellijk inzetbaar zijn."

Fran Geedts

"De praktijkgerichte opleiding maakt dat hun alumni onmiddellijk inzetbaar zijn."

Fran Geedts

Toegepaste Psychologie

Binnen CLB De Klaver werken we graag samen met de opleiding Bachelor Toegepaste Psychologie van Howest. Doordat er vanuit het opleidingsteam veel rekening wordt gehouden met maatschappelijke ontwikkelingen en vernieuwingen in het werkveld, vinden we bij hen steeds waardevolle stagiairs én collega’s. De praktijkgerichte opleiding maakt dat hun alumni onmiddellijk inzetbaar zijn voor diagnostiek en testing, maar ook voor de begeleiding en ondersteuning van leerlingen, ouders én leerkrachten.

Nu aan de slag bij ...

directeur CLB GO! De Klaver

"De inleefreis ‘India from within’ was een ongelofelijke ervaring die me zowel als mens en als toekomstig psychologisch consulent enorm heeft verrijkt."

Bieke Longeville

"De inleefreis ‘India from within’ was een ongelofelijke ervaring die me zowel als mens en als toekomstig psychologisch consulent enorm heeft verrijkt."

Bieke Longeville

Toegepaste Psychologie

De inleefreis ‘India from within’ was een ongelofelijke ervaring die me zowel als mens en als toekomstig psychologisch consulent enorm heeft verrijkt. Het ervaren van het leven in een collectivistische cultuur, de Indische visie op hulpverlening, problematieken als kindhuwelijken en het kastensysteem waren echte eyeopeners. Van India wordt gezegd ‘you’ll either love it or hate it.’ Ik heb India voor altijd in mijn hart gesloten

Infomomenten

Infodag

zaterdag
08/05 10u-16u
Infodag

Infodag

zaterdag
26/06 10u-16u
Infodag

Infodag

zaterdag
28/08 10u-13u
Infodag

Infodag

vrijdag
10/09 17u-20u
Infodag