Human resources in al zijn facetten

Ben je geboeid door het personeelsbeleid in een organisatie? En wil je hier een ondersteunende rol in spelen? Dan ben je bij de graduaatsopleiding HR-support aan het juiste adres.

We leiden je op tot een veelzijdige hr-professional die anderen het beste uit zichzelf en hun loopbaan helpt halen. Je leert daarvoor je menselijke vaardigheden omzetten in professioneel kennen en kunnen. Voor het bedrijfsleven word je zo van goudwaarde. Want daar kom je terecht: jij wordt het sociaal voelende en kloppende hart van een bedrijf of dienst.

Communicatie en sociale wetgeving vormen de fundamenten van deze opleiding. Op die basis bouw je je knowhow verder op. We leren je hr-management in al zijn facetten kennen, net als de administratieve en digitale flows en tools binnen hr. En dat op een heel concrete, praktijkgerichte manier.

 

Graduaat HR-support - Algemeen

Jouw lesrooster 

Elke week heb je 20 tot 24 uur les. De lesuren sluiten zo goed mogelijk op elkaar aan. Hieronder kan je een voorbeeldlesrooster bekijken. Dit kan per academiejaar afwijken. Het definitieve lesrooster ronden we af in september. 

Graduaat HR-support
Eerste jaar

Tijdens het eerste jaar krijg je een stevige basis en maak je kennis met hr in al zijn facetten. 

 • Je leert op een professionele manier communiceren
 • Je krijgt al een stevige basis sociale wetgeving waar je tijdens je eerste stage reeds mee aan de slag kan
 • Je leert allerhande ICT-tools kennen die ingezet kunnen worden op een personeelsdienst
 • Je leert hoe een organisatie werkt en welke hr-processen er binnen een organisatie aan bod komen. 

Deze basis zet je op het einde van het je eerste jaar om tijdens een korte stage van 3 weken

Tweede jaar

Het tweede jaar staat vooral in het teken van werkplekleren

In de laatste module sociale wetgeving leer je onder andere op welke manier lonen berekend worden. Je werkt ook de afsluitende module 'Professioneel communiceren 3' af en past wat je in het vak 'ICT-tools' geleerd hebt toe binnen een hr-context. 

Tijdens je lange stage van 14 weken proef je verder van de verschillende jobmogelijkheden binnen hr. 

Tijdens het laatste semester besteden we ook aandacht aan de actuele thema's 'Werkbaar werk' en 'Diversiteit op de werkvloer'

Het project 'Hr en kwaliteitszorg' laat je tot slot stilstaan bij het belang van kwaliteitszorg binnen een organisatie. Je werkt daarvoor een project uit binnen de context van een zelfgekozen organisatie. 

jongen kijkt naar laptop met gsm in zijn hand

Diploma op zak?

Omdat je een heel praktijkgerichte én brede hr-opleiding krijgt, ben je een interessant en onmiddellijk inzetbaar profiel op de arbeidsmarkt. Zeker omdat het belang van hr alleen maar toeneemt.

Met je graduaatsdiploma kan je aan de slag in alle ondersteunende hr-functies en -sectoren op de markt. Je kan bijvoorbeeld terecht in:

 • De hr-afdeling of personeelsdienst van bedrijven
 • Uitzendkantoren
 • Rekruterings- en selectiebureaus
 • Sociaal secretariaten
   

Verder studeren?

Wil je graag ook nog een bachelordiploma behalen? Aan Howest kan je via een vervolgtraject de bachelor Human Resources Management volgen. 

HR Support in afstandsonderwijs

Zelfstandig studeren van thuis uit

Het afstandstraject is interessant voor wie een huidige job wil combineren met een volwaardige graduaatsopleiding. Met onze graduaatsopleiding HR-support in afstandsonderwijs mikken we op werkenden binnen administratieve functie of binnen een hr-omgeving. Bedoeling is dat je werkgever je ondersteunt bij het volgen van de opleiding door je de mogelijkheid te bieden om opdrachten en projecten aan je eigen concrete werkcontext te koppelen.

 

En de examens

Je bent slechts één muisklik van onze campus verwijderd…In onze digitale leeromgeving is ook gratis software aanwezig waarmee je van thuis uit schriftelijke en mondelinge examens kan afleggen. Dat maakt dat bijna alle evaluaties van thuis uit, eender waar in de wereld, kunnen worden afwerkt. 

Voor wie?

Waarom afstandonderwijs kiezen?

Het afstandstraject is interessant voor wie nog geen diploma hoger onderwijs behaalde en alsnog zijn kans wil wagen. Voor veel studenten is onze opleiding de kortste weg naar een (betere) job.

Voorwaarden

Sowieso voorzien we altijd een intakegesprek voor je kan inschrijven in het afstandstraject. Tijdens dit gesprek gaan we na of het afstandstraject haalbaar is in jouw specifieke situatie. Hiervoor neem je contact op met onze hr [at] howest.be (trajectbegeleider)

Planning is alles

Onze aanpak

De opleiding volg je in afstandsonderwijs. Aan de hand van doordachte online leeractiviteiten en online contactmomenten, begeleiden de verschillende docenten je doorheen de leerstof. 

De online lessen gaan door op dinsdag- en/of donderdagavond en dit van 19u30-21u30. 

De schoolvakanties worden gevolgd. Er zijn dus geen lessen in juli en augustus, evenmin tijdens herfst-, kerst- en paasvakantie.

In functie van jouw mogelijkheden

Blijkt ons standaardtraject te zwaar, dan bekijken we samen met de trajectbegeleider of we jouw traject kunnen aanpassen. 

Praktische details

Opleidingsprogramma

Het graduaat HR-support wordt op een praktijkgerichte manier georganiseerd. Ook de theorie- en taalvakken worden aan projecten of cases vastgeklikt. De projecten en stages worden gekoppeld aan jouw concrete werkcontext. Op die manier ervaren zowel jij als je werkgever zo veel mogelijk return van de gevolgde opleiding. 

 • Je leert op een professionele manier communiceren
 • Je krijgt een stevige basis sociale wetgeving 
 • Je leert allerhande ICT-tools kennen die kunnen ingezet worden op een personeelsdienst
 • Je leert hoe een organisatie werkt en welke hr-processen er binnen een organisatie aan bod komen. 

Hoe lang duurt deze studie?

Het standaardtraject Graduaat HR-support in afstandsonderwijs loopt over twee academiejaren. 

Kostprijs
Kostprijs

Wat kost jouw inschrijving? En heb je recht op een studietoelage?

Lees meer

Starten in februari
Starten in februari

Je hebt het gevoel dat je niet de juiste studiekeuze hebt gemaakt, maar je wilt niet bij de pakken blijven zitten? Start een nieuwe opleiding in februari! Het kan!

Lees meer

Inschrijven
Inschrijven

Je kan je nu reeds online registreren. Na het afsluiten van de registratie ontvang je een mail met alle info nodig voor je definitieve inschrijving. Reserveer nu al jouw plek bij Howest!

Lees meer

Infodag
Zaterdag 6 mei
VAN 10u TOT 16u
Meer info

Kom langs op onze infodagen

Dit zijn de eerstvolgende infodagen voor Brugge:

Alle infodagen

Meer info?

Ontvang de brochure per post
Schrijf je in op de nieuwsbrief van deze opleiding.

Studenten krijgen uitleg over opleiding aan Howest

Troeven van de opleiding

Praktijkgericht

Het graduaat HR-support draait om praktijk, praktijk, praktijk. De meeste modules zijn doe-modules waar je in groep of individueel aan opdrachten werkt. Ook de theorie- en taalvakken linken we aan projecten en cases die rechtstreeks uit het bedrijfsleven komen.

Dankzij de vele oefeningen en opdrachten krijg je de leerstof onder de knie. Het maakt de stap vanuit het middelbaar een stuk kleiner.

Coaching en feedback

We evalueren je continu op basis van de vele individuele en groepsopdrachten. Dankzij deze permanente feedback weet je op elk moment waar je staat.

Uiteraard heb je ook examens, maar in mindere mate.

Laagdrempelig

Bij Howest willen we de afstand tussen lectoren en studenten zo klein mogelijk houden. Daarom beschouwen we onze lectoren eerder als coaches. Dankzij de kleine klasgroepen kunnen zij je op maat begeleiden en opvolgen. 

Aanpak vreemde talen

Frans en Engels maken deel uit van het programma en worden vooral getoetst op attitude: de wil om de talen te spreken.

VDAB

Medewerker personeelszaken is een knelpuntberoep dat erkend is door VDAB. Ben je werkzoekend, dan kan je deze opleiding via VDAB volgen als je aan bepaalde voorwaarden voldoet.

Kwaliteit

Howest heeft de voorbije jaren een sterke kwaliteitscultuur opgebouwd. Onze gedeelde waarden Serve – Empower – Care dragen bij tot het verbeteren van de dagelijkse praktijk en de uitstraling van onze hogeschool.

Lees meer

Samenwerken

Howest heeft een breed aanbod van samenwerkingsmogelijkheden met studenten. Samen met onze studenten zoeken we naar oplossingen voor reële cases aangebracht door onze partners. Tijdens die samenwerking zie je de studenten aan het werk, beoordeel je mee hun werk en indien het klikt, kan je hen aanwerven na afstuderen. 

Howest anticipeert via onderzoek ook op de behoeften van de maatschappij in het algemeen en het brede socio-economische werkveld in het bijzonder. De hogeschool kiest bewust voor nieuwe profielen en innovatieve niches. Op die manier werkt de onderwijsorganisatie mee aan het ombuigen van de fameuze West-Vlaamse braindrain in een braingain.

Bekijk onze onderzoeksprojecten

In een graduaatsopleiding ligt de focus op werkplekleren. Samenwerkingen met bedrijven en organisaties staat hier dus centraal.

Een kort project, een volledige projectweek of een semester lang samenwerken met een groep graduaatsstudenten? Contacteer onze opleidingen voor een samenwerking op maat. ​ ​

Wil je een stageproject indienen en zo in contact komen met vers Howest talent? Gebruik hiervoor het Howest stageplatform.

Kruisbestuiving is belangrijk voor nieuwe ideeën! Daar zijn we ons volledig van bewust. Daarom investeert Howest in incubatoren op de verschillende campussen. Studenten, onderzoekers, maar ook externe starters werken er onder één dak aan de uitbouw van hun eigen project.

Bovendien organiseren we onze incubatoren thematisch. Dat zorgt voor zeer veel specialistische kennis op één centrale plaats. Combineer dit met de nabijheid van andere starters en er ontstaat een frisse dynamiek, een open vizier en kruisbestuiving. Studenten aan Howest die werken aan hun eigen bedrijf kunnen een gratis werkplek krijgen in één van de incubatoren.

Laptops
Graduaat HR-support

Na mijn studies kon ik snel aan de slag op de personeelsdienst van het UZ Gent. Aangezien ik stage liep in het AZ Sint-Lucas in Brugge, sluit mijn job perfect aan op wat ik leerde in het graduaat HR-support. Dat is een zeer praktijkgerichte opleiding die je volledig klaarstoomt voor het echte werkleven.

We bouwden een grondige kennis op van de sociale wetgeving rond uitzendarbeid, opmaak van contracten, verschillende verloven of payroll. In de lessen ‘Communicatie’ leerden we daarnaast hoe we een correcte mail kunnen opstellen. En in de ICT-lessen kreeg ik tal van hulpmiddelen onder de knie die mijn werk vandaag een stuk gemakkelijker maken. De kleine klasgroepen, de bereikbaarheid van de docenten en de evaluatie via examens én projecten maakten van studeren aan Howest een aangename ervaring.

Myrthe Declercq
Howest Alumna

Overtuigd? Schrijf je in!

Heb je jouw keuze gemaakt? Wij kijken ernaar uit om je op te nemen in onze Howest-community! 

Alle informatie over inschrijven vind je via onderstaande link. 

Schrijf je in

Studenten in pauze met koffie op de campus

FAQ

Indien je een laptop koopt via Howest, kan je hier bekijken welke laptop de richting aanraadt. Indien je een laptop hebt of zelf een nieuw toestel wil kopen, dient deze minimum te voldoen aan dezelfde specificaties.