Overslaan en naar de inhoud gaan

Human resources in al zijn facetten

Ben je geboeid door het personeelsbeleid in een organisatie? En wil je hier een ondersteunende rol in spelen? Dan ben je bij de graduaatsopleiding HR-support aan het juiste adres.

We leiden je op tot een veelzijdige hr-professional die anderen het beste uit zichzelf en hun loopbaan helpt halen. Je leert daarvoor je menselijke vaardigheden omzetten in professioneel kennen en kunnen. Voor het bedrijfsleven word je zo van goudwaarde. Want daar kom je terecht: jij wordt het sociaal voelende en kloppende hart van een bedrijf of dienst.

Communicatie en sociale wetgeving vormen de fundamenten van deze opleiding. Op die basis bouw je je knowhow verder op. We leren je hr-management in al zijn facetten kennen, net als de administratieve en digitale flows en tools binnen hr. En dat op een heel concrete, praktijkgerichte manier.

De opleiding graduaat HR-support werd ook erkend door VDAB. VDAB biedt je zo de kans om gratis te studeren als werkzoekende. Raadpleeg de voorwaarden via de website van de VDAB.

Graduaat HR-support - Algemeen

Jouw lesrooster

Elke week heb je 20 tot 24 uur les. De lesuren sluiten daarbij zo goed mogelijk op elkaar aan. Het lesrooster kan per academiejaar afwijken en communiceren we in september.

In de opleidingsbrochure vind je alvast een voorbeeld van de vakken en modules die je per semester krijgt.

Graduaat HR-support

Eerste jaar

Tijdens het eerste jaar krijg je een stevige basis en maak je kennis met hr in al zijn facetten.

 • Je leert op een professionele manier communiceren
 • Je krijgt al een stevige basis sociale wetgeving waar je tijdens je eerste stage reeds mee aan de slag kan
 • Je leert allerhande ICT-tools kennen die ingezet kunnen worden op een personeelsdienst
 • Je leert hoe een organisatie werkt en welke hr-processen er binnen een organisatie aan bod komen.

Deze basis zet je op het einde van het je eerste jaar om tijdens een korte stage van 3 weken.

Tweede jaar

Het tweede jaar staat vooral in het teken van werkplekleren.

In de laatste module sociale wetgeving leer je onder andere op welke manier lonen berekend worden. Je werkt ook de afsluitende module 'Professioneel communiceren 3' af en past wat je in het vak 'ICT-tools' geleerd hebt toe binnen een hr-context.

Tijdens je lange stage van 14 weken proef je verder van de verschillende jobmogelijkheden binnen hr.

Tijdens het laatste semester besteden we ook aandacht aan de actuele thema's 'Werkbaar werk' en 'Diversiteit op de werkvloer'.

Het project 'Hr en kwaliteitszorg' laat je tot slot stilstaan bij het belang van kwaliteitszorg binnen een organisatie. Je werkt daarvoor een project uit binnen de context van een zelfgekozen organisatie.

Raadpleeg de ECTS-fiches van deze opleiding
jongen kijkt naar laptop met gsm in zijn hand

Diploma op zak?

Omdat je een heel praktijkgerichte én brede hr-opleiding krijgt, ben je een interessant en onmiddellijk inzetbaar profiel op de arbeidsmarkt. Zeker omdat het belang van hr alleen maar toeneemt.

Met je graduaatsdiploma kan je aan de slag in alle ondersteunende hr-functies en -sectoren op de markt. Je kan bijvoorbeeld terecht in:

 • De hr-afdeling of personeelsdienst van bedrijven
 • Uitzendkantoren
 • Rekruterings- en selectiebureaus
 • Sociaal secretariaten

Verder studeren?

Wil je graag ook nog een bachelordiploma behalen? Aan Howest kan je via een vervolgtraject de bachelor Human Resources Management volgen.

HR Support in afstandsonderwijs

Zelfstandig studeren van thuis uit

Het afstandstraject is interessant voor wie een huidige job wil combineren met een volwaardige graduaatsopleiding. Met onze graduaatsopleiding HR-support in afstandsonderwijs mikken we wie werkt binnen een hr-omgeving of binnen een administratieve functie. Je werkgever ondersteunt je bij voorkeur bij het volgen van de opleiding door je de mogelijkheid te bieden om opdrachten en projecten aan je eigen concrete werkcontext te koppelen.

Bekijk programma

En de examens

Je bent slechts één muisklik van onze campus verwijderd… In onze digitale leeromgeving is ook software aanwezig waarmee je van thuis uit schriftelijke en mondelinge examens kan afleggen. Dat maakt dat bijna alle evaluaties van thuis uit, eender waar in de wereld, kunnen worden afgewerkt.

Voor wie?

Waarom afstandsonderwijs kiezen?

Het afstandstraject is interessant voor wie nog geen diploma hoger onderwijs behaalde en alsnog zijn kans wil wagen. Voor veel studenten is onze opleiding de kortste weg naar een (betere) job.

Voorwaarden

Sowieso voorzien we altijd een intakegesprek voor je kan inschrijven in het afstandstraject. Tijdens dit gesprek gaan we na of het afstandstraject haalbaar is in jouw specifieke situatie. Hiervoor neem je contact op met onze hrs [at] howest.be (trajectbegeleider).

Planning is alles

Onze aanpak

De opleiding volg je in afstandsonderwijs. Aan de hand van doordachte online leeractiviteiten en online contactmomenten, begeleiden de verschillende docenten je doorheen de leerstof.

De online lessen gaan door op dinsdag- en/of donderdagavond, van 19u30-21u30.

We volgen de schoolvakanties. Je hebt dus geen les in juli en augustus, of tijdens de herfst-, kerst- en paasvakantie.

In functie van jouw mogelijkheden

Blijkt ons standaardtraject te zwaar, dan bekijken we samen met de trajectbegeleider of we jouw traject kunnen aanpassen.

Praktische details

Opleidingsprogramma

Het graduaat HR-support wordt op een praktijkgerichte manier georganiseerd. Ook de theorie- en taalvakken worden aan projecten of cases vastgeklikt. De projecten en stages worden gekoppeld aan jouw concrete werkcontext. Op die manier ervaren zowel jij als je werkgever zoveel mogelijk return van de gevolgde opleiding.

 • Je leert op een professionele manier communiceren
 • Je krijgt een stevige basis sociale wetgeving
 • Je leert allerhande ICT-tools kennen die ingezet kunnen worden op een personeelsdienst
 • Je leert hoe een organisatie werkt en welke hr-processen er binnen een organisatie aan bod komen.

Hoe lang duurt deze studie?

Wij bieden twee standaardtrajecten aan.

 • Ons tweejarige traject richt zich op zogenaamde 'upskillers', personen die reeds actief zijn in de hr-sector en de opdrachten, projecten en stages uit onze opleiding kunnen linken aan hun eigen werkcontext.
 • Ons driejarige traject richt zich op zogenaamde 'reskillers'.

Kwaliteitsvolle opleiding

Kwaliteitszorg zit ingebed in de dagelijkse werking van onze opleidingen. We verbeteren continu en systematisch de kwaliteit van onze opleidingen. De betrokkenheid van studenten, werkveld en alumni is hierbij cruciaal. Lees meer over de kwaliteitszorg van onze opleidingen.

De graduaatsopleiding HR Support maakt sinds 2019 deel uit van de hogeschool. De opleiding doorliep een Toets Nieuwe Opleiding uitgevoerd door de NVAO. Het rapport van deze Toets Nieuwe Opleiding is hier te raadplegen. In 2025-2026 doorloopt de opleiding een accreditatie door de NVAO. Na deze accreditatie volgt de opleiding de zesjarige kwaliteitszorgcyclus van onze eigen regie.

Recent afgestudeerden van de graduaatsopleiding HR Support zijn tevreden over de kwaliteit van de gevolgde opleiding. Consulteer hier enkele kerncijfers over de tevredenheid.

Graduaat HR-support
Kostenraming

We geven je een raming van de studiekost van de opleiding HR-support aan Howest. We maken daarbij een onderscheid tussen de algemene studiekost en de opleidingsgebonden studiekosten.

Lees meer

Studiefinanciering

De sociale dienst van Stuvo staat klaar om je in alle discretie te ondersteunen bij financiële vragen. Bekijk samen of je in aanmerking komt voor studiefinanciering.

Lees meer

Inschrijven

Je kan je vanaf 1 maart registreren voor 2024-25. Na het afsluiten van de registratie ontvang je een mail met alle info nodig voor je definitieve inschrijving. Reserveer nu al jouw plek bij Howest!

Lees meer

Infodag
Zaterdag 29 juni
VAN 10u TOT 16u
Meer info

Kom langs op onze infodagen

Dit zijn de eerstvolgende infodagen voor Brugge:

Alle infodagen

Meer info?

Ontvang de brochure per post
Schrijf je in op de nieuwsbrief van deze opleiding.

Student met brochure van Howest

Troeven van de opleiding

Praktijkgericht

Het graduaat HR-support draait om praktijk, praktijk, praktijk. De meeste modules zijn doe-modules waar je in groep of individueel aan opdrachten werkt. Ook de theorie- en taalvakken linken we aan projecten en cases die rechtstreeks uit het bedrijfsleven komen.

Dankzij de vele oefeningen en opdrachten krijg je de leerstof onder de knie. Het maakt de stap vanuit het middelbaar een stuk kleiner.

Coaching en feedback

We evalueren je continu op basis van de vele individuele en groepsopdrachten. Dankzij deze permanente feedback weet je op elk moment waar je staat.

Uiteraard heb je ook examens, maar in mindere mate.

Laagdrempelig

Bij Howest willen we de afstand tussen lectoren en studenten zo klein mogelijk houden. Daarom beschouwen we onze lectoren eerder als coaches. Dankzij de kleine klasgroepen kunnen zij je op maat begeleiden en opvolgen.

Aanpak vreemde talen

Frans en Engels maken deel uit van het programma en worden vooral getoetst op attitude: de wil om de talen te spreken.

VDAB

Medewerker personeelszaken is een knelpuntberoep dat erkend is door VDAB. Ben je werkzoekend, dan kan je deze opleiding via VDAB volgen als je aan bepaalde voorwaarden voldoet.

Samenwerken

Howest heeft een breed aanbod van samenwerkingsmogelijkheden met studenten. Samen met onze studenten zoeken we naar oplossingen voor reële cases aangebracht door onze partners. Tijdens die samenwerking zie je de studenten aan het werk, beoordeel je mee hun werk en indien het klikt, kan je hen aanwerven na afstuderen. 

Howest anticipeert via onderzoek ook op de behoeften van de maatschappij in het algemeen en het brede socio-economische werkveld in het bijzonder. De hogeschool kiest bewust voor nieuwe profielen en innovatieve niches. Op die manier werkt de onderwijsorganisatie mee aan het ombuigen van de fameuze West-Vlaamse braindrain in een braingain.

Bekijk onze onderzoeksprojecten

In een graduaatsopleiding ligt de focus op werkplekleren. Samenwerkingen met bedrijven en organisaties staat hier dus centraal.

Een kort project, een volledige projectweek of een semester lang samenwerken met een groep graduaatsstudenten? Contacteer onze opleidingen voor een samenwerking op maat. ​ ​

Wil je een stageproject indienen en zo in contact komen met vers Howest talent? Gebruik hiervoor het Howest stageplatform.

Kruisbestuiving is belangrijk voor nieuwe ideeën! Daar zijn we ons volledig van bewust. Daarom investeert Howest in incubatoren op de verschillende campussen. Studenten, onderzoekers, maar ook externe starters werken er onder één dak aan de uitbouw van hun eigen project.

Bovendien organiseren we onze incubatoren thematisch. Dat zorgt voor zeer veel specialistische kennis op één centrale plaats. Combineer dit met de nabijheid van andere starters en er ontstaat een frisse dynamiek, een open vizier en kruisbestuiving. Studenten aan Howest die werken aan hun eigen bedrijf kunnen een gratis werkplek krijgen in één van de incubatoren.

Laptops
Graduaat HR-support

Na mijn studies kon ik snel aan de slag op de personeelsdienst van het UZ Gent. Aangezien ik stage liep in het AZ Sint-Lucas in Brugge, sluit mijn job perfect aan op wat ik leerde in het graduaat HR-support. Dat is een zeer praktijkgerichte opleiding die je volledig klaarstoomt voor het echte werkleven.

We bouwden een grondige kennis op van de sociale wetgeving rond uitzendarbeid, opmaak van contracten, verschillende verloven of payroll. In de lessen ‘Communicatie’ leerden we daarnaast hoe we een correcte mail kunnen opstellen. En in de ICT-lessen kreeg ik tal van hulpmiddelen onder de knie die mijn werk vandaag een stuk gemakkelijker maken. De kleine klasgroepen, de bereikbaarheid van de docenten en de evaluatie via examens én projecten maakten van studeren aan Howest een aangename ervaring.

Myrthe Declercq
Howest Alumna

Overtuigd? Schrijf je in!

Heb je jouw keuze gemaakt? Wij kijken ernaar uit om je op te nemen in onze Howest-community! 

Alle informatie over inschrijven vind je via onderstaande link. 

Schrijf je in

Studenten in pauze met koffie op de campus

FAQ

Vind je niet wat je zoekt of heb je specifieke vraag over deze opleiding. Neem gerust contact met ons op.

Evy Lagae

Evy Lagae

Opleidingscoördinator HR Support

Indien je een laptop koopt via Howest, kan je bekijken welke laptop de opleiding aanraadt. Indien je een laptop hebt of zelf een nieuw toestel wil kopen, dient deze minimum te voldoen aan dezelfde specificaties.

Bekijk welke laptop de opleiding aanraadt