Uniek keuzetraject in Vlaanderen 

Howest biedt als enige Vlaamse hogeschool het unieke keuzetraject Sportjournalistiek aan. Je behoudt een stevige basisopleiding journalistiek, maar al van in het eerste jaar verdiep je je in de sportverslaggeving.

Gepassioneerde lesgevers met ervaring bij Sporza, Sportwereld (Het Nieuwsblad) en Sport/Voetbalmagazine openen voor jou de toolbox van de sportjournalistiek.

Je krijgt opdrachten waarbij je letterlijk langs de lijn van het voetbalveld of aan de finish van een voorjaarsklassieker staat. Ook een bezoek achter de schermen van een internationaal sportevenement staat op het programma. Je loopt stage op een nationale of regionale sportredactie.

 

 

Student Aaron Hoste staat met bal aan de goal

Jouw lesrooster 

Elke week heb je ongeveer 24 uur les. De lesuren sluiten zo goed mogelijk op elkaar aan. Hieronder kan je een voorbeeldlesrooster bekijken. Het definitieve lesrooster wordt afgerond in september. Uiteraard kan dat door speciale projecten soms ook afwijken. 

Eerste jaar

Als journalist is het belangrijk om de wereld om je heen goed te begrijpen. Je krijgt een stevige basis met algemene vakken als Actualiteit, Belgische politiek en Economie. Ook Sportactualiteit krijgt een prominente plek. Vanaf het tweede semester komt er meer ruimte voor praktijk, met vakken als Persfotografie en Interviewen.

Tweede jaar

In het keuzetraject Sportjournalistiek breng je verslag uit over verschillende sporttakken. Live én tegen scherpe deadlines. In, het tweede jaar diep je je journalistieke vaardigheden verder uit voor audio, geschreven media en beeld. Je maakt ook een politieke uitstap naar het Europees Parlement in Straatsburg. 

Derde jaar

In het laatste jaar maak je helemaal de brug naar het werkveld. Via Portfoliowerk maak je opdrachten voor echte werkgevers. Ervaren sportjournalisten geven je als gastdocenten les en concrete feedback. In het eerste semester maak je een tiendaagse buitenlandse trip, in het laatste semester loop je stage op een nationale of regionale sportredactie. 

Foto studente met computer

Waar kom je terecht? 

Na drie jaar ben je helemaal klaar om aan de slag te gaan bij kranten, sportwebsites, specifieke sportzenders of sportredacties van de nationale of regionale televisie. Je kan ook als interne verslaggever aan de slag bij een professionele sportclub.

Doordat je in het keuzetraject Sportjournalistiek een brede algemene basis meekrijgt, kan je zeker ook nog andere kanten uit.  

Kostprijs
Kostprijs

Wat kost jouw inschrijving? En heb je recht op een studietoelage?

Lees meer

Starten in februari
Starten in februari

Je hebt het gevoel dat je niet de juiste studiekeuze hebt gemaakt, maar je wilt niet bij de pakken blijven zitten? Start een nieuwe opleiding in februari! Het kan!

Lees meer

Inschrijven
Inschrijven

Je kan je nu reeds online registreren. Na het afsluiten van de registratie ontvang je een mail met alle info nodig voor je definitieve inschrijving. Reserveer nu al jouw plek bij Howest!

Lees meer

Infodag
Zaterdag 6 mei
VAN 10u TOT 16u
Meer info

Kom langs op onze infodagen

Dit zijn de eerstvolgende infodagen voor Kortrijk:

Alle infodagen

Meer info?

Ontvang de brochure per post
Schrijf je in op de nieuwsbrief van deze opleiding.

Studenten krijgen uitleg over opleiding aan Howest

Troeven van de opleiding

Uniek in Vlaanderen

Howest is de enige hogeschool in Vlaanderen die Sportjournalistiek als volwaardig keuzetraject aanbiedt. Je leert alles wat een journalist moet kunnen, met een extra focus op sport.

 

Praktijkgericht

Journalist word je door journalist te zijn. We sturen je dus zoveel mogelijk het veld in. Je krijgt opdrachten waarbij je wielrenners een microfoon onder de neus duwt of verslag uitbrengt van een voetbal-, volleybal- of basketbalwedstrijd. De kneepjes van het vak leer je nu eenmaal door te doen. 

 

Docenten uit het werkveld

Je krijgt les van échte sportjournalisten. Een mooi rijtje gastdocenten brengt het werkveld naar het leslokaal en geeft je een exclusieve inkijk in de wereld van de sportjournalistiek. Zo leer je het vak uit eerste hand. 

Kwaliteit

Howest heeft de voorbije jaren een sterke kwaliteitscultuur opgebouwd. Onze gedeelde waarden Serve – Empower – Care dragen bij tot het verbeteren van de dagelijkse praktijk en de uitstraling van onze hogeschool.

Lees meer

Samenwerken

Howest heeft een breed aanbod van samenwerkingsmogelijkheden met studenten. Samen met onze studenten zoeken we naar oplossingen voor reële cases aangebracht door onze partners. Tijdens die samenwerking zie je de studenten aan het werk, beoordeel je mee hun werk en indien het klikt, kan je hen aanwerven na afstuderen. 

Howest anticipeert via onderzoek ook op de behoeften van de maatschappij in het algemeen en het brede socio-economische werkveld in het bijzonder. De hogeschool kiest bewust voor nieuwe profielen en innovatieve niches. Op die manier werkt de onderwijsorganisatie mee aan het ombuigen van de fameuze West-Vlaamse braindrain in een braingain.

Bekijk onze onderzoeksprojecten

Een bachelorproef, een brainstorm, een projectweek of een semester lang samenwerken met een groep studenten? Contacteer onze opleidingen voor een samenwerking op maat. ​ ​

Wil je een stageproject indienen en zo in contact komen met vers Howest talent? Gebruik hiervoor het Howest stageplatform.

  Kruisbestuiving is belangrijk voor nieuwe ideeën! Daar zijn we ons volledig van bewust. Daarom investeert Howest in incubatoren op de verschillende campussen. Studenten, onderzoekers, maar ook externe starters werken er onder één dak aan de uitbouw van hun eigen project.

  Bovendien organiseren we onze incubatoren thematisch. Dat zorgt voor zeer veel specialistische kennis op één centrale plaats. Combineer dit met de nabijheid van andere starters en er ontstaat een frisse dynamiek, een open vizier en kruisbestuiving. Studenten aan Howest die werken aan hun eigen bedrijf kunnen een gratis werkplek krijgen in één van de incubatoren.

  Laptops
  The Level

  Hét grote pluspunt bij Howest is de persoonlijke aanpak. De lectoren kennen elke student en volgen je nauw op. De gebouwen van Howest hebben bovendien een ziel. Op de bruisende campussen heerst een gemoedelijke sfeer onder studenten en lectoren. Ook bij het administratief personeel en Stuvo staat de deur altijd open.

  Aan deze hogeschool leer je niet enkel in boeken, je stapt ook de wereld in en oefent in de praktijk. De uitgebreide stages bereiden je voor op de arbeidsmarkt. Na de opleiding ben je klaar voor het echte werk of kan je verder studeren als je dat wil.

  Evy Schacht
  Howest Alumna 2021

  Overtuigd? Schrijf je in!

  Heb je jouw keuze gemaakt? Wij kijken ernaar uit om je op te nemen in onze Howest-community! 

  Alle informatie over inschrijven vind je via onderstaande link. 

  Schrijf je in

  Studenten in pauze met koffie op de campus

  FAQ

  Vind je niet wat je zoekt of heb je specifieke vraag over deze opleiding. Neem gerust contact met ons op. 

  Gerti Wouters
  Gerti Wouters

  Opleidingsverantwoordelijke Journalistiek

  Contacteer

  Indien je een laptop koopt via Howest, kan je hier bekijken welke laptop de richting aanraadt. Indien je een laptop hebt of zelf een nieuw toestel wil kopen, dient deze minimum te voldoen aan dezelfde specificaties. 

  Wil je graag een semester in het buitenland studeren? Of spreekt een internationale stage jou aan? Dat kan! Je ontdekt alle mogelijkheden om binnen Howest naar het buitenland te gaan op deze pagina. Tijdens je studies maken we jouw buitenlands avontuur samen concreet!