Sportjournalistiek (keuzetraject)

Bachelor Journalistiek

Howest journalistiek
"Uniek keuzetraject Sportjournalistiek"

Het sportgekke West-Vlaanderen is het ideale oefenveld voor een toekomstige sportjournalist. Maar liefst vijf voetbalclubs spelen in eerste klasse. Wielerwedstrijden als de Ronde van Vlaanderen en de E3 Harelbeke kronkelen over onze wegen. Ook in volley- en basketbal spelen West-Vlaamse clubs mee op nationaal en internationaal niveau.

Howest biedt als enige hogeschool in Vlaanderen het unieke keuzetraject Sportjournalistiek aan. Je behoudt een stevige basisopleiding journalistiek, maar al van in het eerste jaar verdiep je je in de sportverslaggeving.

Sport is vandaag meer dan ooit big business. Sportkaternen zijn bij de kranten vaak goed voor de helft van de pagina’s. Sport blijft verkopen. Door te kiezen voor het keuzetraject Sportjournalistiek verzamel je een pak bagage en praktijkervaring die je nergens elders vindt. Na je studie ben je klaar om aan de slag te gaan bij kranten, sportwebsites, sportredacties van de nationale of regionale tv, specifieke sportzenders of bij een sportclub zelf, als interne verslaggever.

Gepassioneerde lesgevers met ervaring bij Sporza, Sportwereld (Het Nieuwsblad) en Sport/Voetbalmagazine openen voor jou de toolbox van de sportjournalistiek. Je krijgt opdrachten waarbij je letterlijk langs de lijn van het voetbalveld of aan de finish van een voorjaarsklassieker staat. Ook een bezoek achter de schermen van een internationaal sportevenement staat op het programma. Stage loop je op een nationale of regionale sportredactie.

Wie kiest voor Sportjournalistiek, brengt verslag uit over verschillende sporttakken, live en tegen een scherpe deadline. Je leert de sector en zijn specifieke context kennen: sportbonden, doping, televisiecontracten, sponsors, de do’s and don’ts. Met je journalistieke achtergrond ga je vervolgens op zoek naar de beste verhalen. We besteden ruime aandacht aan recente trends, zoals sociale media, online sportstatistieken en infographics.

Bekijk ook het keuzetraject Journalistiek (algemeen).

Keuzetrajecten van de opleiding Bachelor Journalistiek

Afstudeerrichting
Keuzetraject