Overslaan en naar de inhoud gaan

Kruisbestuiving is belangrijk voor nieuwe ideeën!

Daar zijn we ons volledig van bewust. Daarom investeert Howest in incubatoren op de verschillende campussen. Studenten, onderzoekers, maar ook externe starters werken er onder 1 dak aan de uitbouw van hun eigen project. Bovendien organiseren we onze incubatoren thematisch.

Dat zorgt voor zeer veel specialistische kennis op 1 centrale plaats. Combineer dit met de nabijheid van andere starters en er ontstaat een frisse dynamiek, een open vizier en kruisbestuiving. Studenten aan Howest die werken aan hun eigen bedrijf kunnen een gratis werkplek krijgen in één van de incubatoren.

Ondernemen bij Howest

Howest incubatoren

The Vibe in Brugge

The Vibe op campus Rijselstraat Brugge is een incubator waar de focus gelegd wordt op bedrijven die rond IT, cybersecurity en blockchain werken. De onderzoeksdienst van de opleiding Toegepaste Informatica bevindt zich midden in The Vibe. Dit zorgt voor een vlotte doorstroom van innovatieve kennis naar starters in IT gerichte sectoren.

Maar het zijn niet alleen IT-profielen die de dienst uitmaken. Op deze Howest campus bevinden zich diverse opleidingen, zoals bijvoorbeeld Bedrijfsmanagement, Verpleegkunde, Biomedische Laboratoriumtechnologie, ... Studenten uit diverse opleidingen zijn met hun startup uiteraard ook welkom in The Vibe.

Howest studenten die werken aan hun eigen bedrijf of project kunnen er gratis een werkplaats krijgen. Het is ook mogelijk om één van de vergaderzalen te reserveren voor bijvoorbeeld een overleg met een klant of leverancier. Reserveer je werkplek of vergaderzaal via onthaal [at] howest.be (onthaal[at]howest[dot]be).

SIC / Health in Brugge

In Brugge hebben we enkele opleidingen met veel expertise rond (preventieve) gezondheid, welzijn, bewegen en sport, … Daar vloeien jonge start-ups uit voort die werken met een focus op de gezondheidssector. Om die te ondersteunen staat een incubator rond het thema gezondheid in de steigers.

DAE Studios in Kortrijk

DAE Studios is een spin-off van de Howest, geïnitieerd door de opleiding Digital Arts & Entertainment, en focust op het ondersteunen van ambitieuze gameontwikkelaars die een eigen verhaal willen schrijven. Haar ambitie is om een kruisbestuivende community van startups, onderzoekers en opleidingen tot stand te brengen om op termijn een internationale aantrekkingskracht te genereren voor triple-a game studios en softwareontwikkelaars. Het uitbouwen van dit ecosysteem wordt gerealiseerd via twee concrete programma’s:

Two games a month INCUBATOR:

The art of fast game prototyping - een skillset die cruciaal is voor een game development om op een efficiënte manier game concepten te kunnen valideren. Deze techniek laat het toe om op een korte tijd een concept of idee voor een game of toepassing te visualiseren in een werkend prototype. Aan de hand van dit prototype kan de commerciële haalbaarheid van een oplossing gevalideerd worden. Al te vaak maken beginnende game development startups de fout om zich vast te klampen aan te grote projecten die te veel tijd en middelen in beslag nemen. Door een gebrek aan ervaring met de volledige productiecyclus resulteert dit in toepassingen met hoge kostenplaatjes, maar waarmee geen omzet kan worden gedraaid. Daarbovenop zijn er uitdagingen die elke beginnende studio tactisch moet benaderen: het gebrek aan een community en klankbordgroep die van het bestaan van de studio afweet, het vinden van een goed team en efficiënte vorm van samenwerken, het uitschrijven van een passend businessmodel, de zoektocht naar financiële middelen voor de verdere ontwikkeling van MVP's,..

DAE Studios speelt in op deze uitdagingen door mensen die een eigen game development studio willen opstarten te begeleiden in het verwerven van deze cruciale gameontwikkeling inzichten binnen haar 2 games a month incubator. Cursisten die dit 24-weken programma doorlopen hebben een zeer sterke basis voor de verdere uitbouw van een eigen onderneming binnen de game industrie. DAE Studios kan vanaf dit moment de startup accelereren.

ACCELERATOR

Ondernemers in de game technologie sector met een goed business idee voor een entertainment of toegepast (serious) game worden door middel van DAE Studios' acceleratorprogramma ondersteunt uitbouwen van hun startup. Tijdens deze opstartfase worden de ondernemers onder meer een business coaching traject aangeboden en kunnen ze beroep doen op de uitgebreide kennis, expertise en presentatieplatformen van het netwerk. Onder de vleugels van DAE Studios halen de startups eerste inkomens binnen door op work-for-hire opdrachten te werken binnen de co-creatie ruimte Hangar K in Kortrijk. Daarbovenop worden de startups begeleid in het schrijven van financiële steunaanvragen en leren ze hun bedrijf pitchen. Met deze aanpak wil DAE Studios de braindrain van de vele talenten die uit de opleiding stromen tegengaan ten einde de lokale economie te boosten. De startups die aan het DAE Studios acceleratorprogramma afstuderen, zijn klaargestoomd voor de commerciële markt en kunnen zich met hun eerste prototypes melden bij andere acceleratoren zoals Start it @KBC en/of Imec.istart.