Iets gevonden in een andere bib? Interbibliothecair leenverkeer!
Iets interessants gevonden in een andere Howest-campus of bij een andere instelling of bib? Geen nood. Wij laten het gratis voor jou overkomen.
Je hoeft enkel het aanvraagformulier in te vullen. Wij sturen je zo snel mogelijk het artikel via e-mail of verwittigen je wanneer het boek in onze bib op jou ligt te wachten.
Aankoopsuggesties
Help ons mee de collectie van onze Howest-bibs up-to-date en relevant houden en doe een aankoopsuggestie!
Wij houden steeds de vinger aan de pols maar niemand kent de noden, trends en evoluties binnen jullie vakgebied beter dan jullie zélf.
Studenten kunnen ons steeds een mailtje sturen en personeel kan hier terecht. Je kan er heel eenvoudig een aankoopsuggestie doen voor jouw Howest-bib. Van zodra je aanvraag binnen is krijg je een mailtje en kan je je werk komen oppikken.
Inschrijven, ontlenen, verlengen en reserveren
Elke student en elk personeelslid van Howest is automatisch lid van onze bib en kan gratis gebruik maken van onze dienstverlening. Dit is ook zo voor alle studenten en personeelsleden van onze partners binnen de associatie UGent.
Externen vragen we een waarborg van €10. Zij kunnen onze databanken raadplegen in onze bibs na het aanvragen van een ‘guest account’, dit kan niet van thuis uit.
De uitleentermijn voor boeken is standaard 4 weken. Voor werkboeken, handleidingen, dvd’s, … is dit 1 week. Kort voor de terugbrengdatum ontvang je een mailtje ter herinnering. Indien nodig, kan je hierop replyen om de uitleentermijn te verlengen. Reserveren kan ook. Kom bij ons langs of stuur ons een mailtje met de correcte gegevens van wat je wenst te reserveren. Wanneer het dan beschikbaar is geven we je meteen een seintje.
Literatuurlijst opmaken
Hoe maak ik het efficiëntst een literatuurlijst op?
Je vindt alles over bronvermelding, referentiestijlen, EndNote en Zotero in het infoblokje “Bibliotheken” op de Infosite van Howest Brugge, Howest Kortrijk of Howest Oudenaarde op LEHO.
Infofilmpjes bekijken
For our English speaking students and partners:
Hier vind je een aantal instructievideo’s die je perfect op weg helpen bij je zoektocht naar (digitale) info!
- Hoe vind ik de login-gegevens (kranten, tijdschriften, etc.)?
- Hoe vind ik élk wetenschappelijk artikel (via Google Scholar@Howest)?
- Waar vind ik de online Van Dale woordenboeken?
- Wegwijs in Springer
- Hoe raadpleeg ik de e-books?
- Iets laten overkomen uit een andere bib
- Online referenties verzamelen met Zotero
- Hoe zoek ik een boek op?
- Bronvermelding APA 7th ed.
Databanken raadplegen
Je vindt onze volledige databanken-collectie door in het zoekbalkje van onze catalogus de correcte naam van de databank in te voeren of door op diezelfde homepage onderaan te klikken op ‘Databanken’. Zoals je ziet hebben we er bijna 150.
Daarom schetsen we hier een overzichtje van de belangrijkste, populairste en hoogst aangeschreven databanken uit onze collectie.
De databanken linken door naar de catalogus; daar klik je bij URL nog eens op ‘database’.
- Academic Search Ultimate - algemeen wetenschappelijk met vooral full text artikels
- ADIOV - bibliografisch overzicht van alles wat verschijnt over Onderwijs. Is dus niet full-text maar zet je perfect op weg om te vinden wat je zoekt!
- Apache.be - Apache schrijft wat politici niet willen lezen, kranten niet mogen schrijven maar wat iedereen zou moeten weten. De autonome redactie brengt onthullende en actuele onderzoeksjournalistiek.
- Arts Premium Collection – Fulltext databank van ProQuest over Architectuur, Kunst, Design, Humanities, Film/Screen Studies, Muziek, Performing Arts, en meer!
- Belgapress - Persdatabank om te zoeken in de belangrijkste Vlaamse en Franstalige kranten en magazines (vb. De Tijd, Le Soir, De Morgen, Knack, Humo, Flair, Sport Voetbal Magazine ...). Je logt in met je e-mailadres van Howest. Let wel, Belgapress heeft twee dagen vertraging, maw. de krant van vandaag kan je pas overmorgen inkijken.
- Business Source Ultimate - overvloed aan artikels over economie, financiën, marketing, het zakenleven…
- Coachlink - Via Coachlink heb je online toegang tot artikelen en boeken over coaching en persoonlijke ontwikkeling. Ze zijn doorzoekbaar op thema, methode, techniek, instrument, coachingstype, coachingsonderwerp en coachfase.
- DSM5 online - DSM5-online is een online kennisbank die toegang geeft tot de volledige DSM5-informatie, met alle stoorniscategorieën, classificaties, criteria, ICD-codes en theoretische achtergronden.
De logingegevens vind je in de loginlijst op LEHO - Infosite Howest Kortrijk/Brugge/Oudenaarde – bibliotheken - EBooks - Meer dan 180.000 recente eBooks voor alle opleidingen! Hierbij ook een 500-tal in het Nederlands.
- Elsevier ScienceDirect - multidisciplinaire databank met 1.800 tijdschriften, waarvan ruim 1.000 met full text toegang (perfect voor BLT!)
- Ebpracticenet - Het referentieplatform voor Evidence Based Practice voor alle Belgische zorgverleners. Hier vind je alle richtlijnen en andere EBP-informatie gevalideerd door het EBP-programma. Aanmelden via eID of Itsme.
- Google Scholar – dé zoekmachine voor wetenschappelijke informatie op het web, is dankzij SFX in staat om in al onze databanken te zoeken! Dus wanneer je in Google Scholar SFX ziet staan heb je zeker beet!
- Invert - overzicht van alle Nederlandstalige verpleegkundige tijdschriftliteratuur
- Jeugdrecht.be - Alles over jeugdrecht. Richt zich tot alle praktijkwerkers die vragen hebben over rechten van kinderen en jongeren. Je vindt er meer dan 200 artikels en elk artikel vertrekt vanuit een praktijksituatie.
- MediaSpecs - Het platform voor mediaspecialisten. Je vindt het hele medialandschap in één zoekmachine: Drietalige online database Actuele gegevens van ALLE reclamemedia in België en Luxemburg. De logingegevens vind je in de loginlijst op LEHO - Infosite Howest Kortrijk/Brugge/Oudenaarde – bibliotheken
- Monkey– full text databank over fiscaliteit, accountancy, audit en controle en vennootschapsleven
- OECD iLibrary - De Organisatie voor Europese Samenwerking en Ontwikkeling publiceert jaarlijks zo’n 500 gratis e-books. Verder publiceren ze ook hele nuttige papers en statistieken over alle landen en over alle thema’s (bv. Onderwijs, economie, transport, wetenschap, voeding, …).
- Pubmed - toegang tot referenties van artikels die gepubliceerd zijn in biomedische tijdschriften. Deze referenties maken deel uit van Medline, PreMedline en aanverwante databanken.
- Researchgate - Full-text wetenschappelijke/academische publicaties in alle onderzoekdomeinen. Maak een gratis account aan met je Howest-gegevens.
- Springerlink – meer dan 1.500 full text tijdschriften en 18.000 e-books waarvan héél veel in het Nederlands (perfect voor BLT, VP, TGW, SW, TP, ERGO, …)
- Statista - dé databank om statistieken te raadplegen, uit alle landen, voor alle opleidingen!
- Trefzeker- hierin vind je informatie over sociale wetgeving en personeelsfiscaliteit.
- Wiley Online Library - collectie met o.a. 5 miljoen artikelen uit 1500 tijdschriften, ongeveer 14.500 online boeken en honderden naslagwerken, laboratoriumprotocollen en databases
VPN
Wil je de databanken thuis of buiten de schoolmuren raadplegen, dan heb je een VPN-verbinding nodig. Dit is software die een verbinding legt van je laptop/pc naar het Howest-netwerk.
Raadpleeg de catalogus
In de catalogus zoek je naar boeken, tijdschriften, eindwerken, didactisch materiaal, e-books,…. en nog zoveel meer. De catalogus toont de fysieke en de digitale collectie van alle Howest-bibliotheken.
Je voert een zoekterm(en) in en kiest eventueel in het menu ‘titel, auteur of onderwerp’. Of je kiest eerst het type (boeken, tijdschriften, eindwerken) en zoekt daarna verder.
Resultatenlijst
In de resultatenlijst kan je verder verfijnen in de linkerkolom op materiaaltype (boek, tijdschrift, e-book, film, miscellanea, enz.), full text of print, jaar, taal en de bibliotheek.
Om te weten waar het werk zich bevindt kijk je naar het plaatsnummer. Daar zie je ook onmiddellijk of het werk al dan niet is uitgeleend. Indien het werk is uitgeleend kan je zelfs zien tot wanneer. Wil je reserveren, geef dan een seintje aan de bibliotheekmedewerker of stuur ons een mailtje.
Heel gemakkelijk is ook de ‘citeren’-knop. Daar vind je onmiddellijk de juiste bronvermelding volgens de MLA, APA en Chicago-stijl. Het is ook mogelijk om je werk in te voeren in EndnoteWeb, via de knop ‘exporteren naar EndnoteWeb’. Beiden vind je aan de rechterzijde.
SFX
SFX is een ‘link resolver’ en zorgt er voor dat je bij full-text materiaal kan doorklikken naar de databanken waar het digitale werk zich bevindt. Je klikt daarvoor simpelweg op het blauwe Full text!-icoontje naast je treffer.
Contact en openingsuren

Campus Brugge Centrum
Sint Jorisstraat 71, 8000 Brugge
- Katrien Vanthournout en Elien Beuselinck
- brugge.bib [at] howest.be
- T 050 33 32 68
Openingsuren
- Maandag: 8u30 - 17u
- Dinsdag: 8u30 - 17u
- Woensdag: 8u30 - 12u30 en 13u - 17u
- Donderdag: 8u30 - 12u30 en 13u - 17u
- Vrijdag: 8u30 - 12u

Campus Kortrijk Weide - The Penta
Sint-Martens-Latemlaan 1B, 8500 Kortrijk
- Eva Vanackere, Isabelle Mignon en Jan Seynaeve
- kortrijk.bib [at] howest.be
- T 056 23 98 81
Openingsuren
- Maandag: 8u30 - 17u00
- Dinsdag: 8u30 - 17u00
- Woensdag: 8u30 - 17u00
- Donderdag: 8u30 - 17u00
- Vrijdag: 8u30 - 15u30
Soms zijn er uitzonderlijke sluitingsdagen (vakantie, ziekte, …). Wil je niet voor een gesloten deur staan? Neem dan eerst even contact via mail of telefoon.
FAQ
Vind je niet wat je zoekt of heb je specifieke vraag? Neem gerust contact met ons op.
Om sommige online toepassingen van thuis uit de gebruiken heb je een beveiligde verbinding (VPN) nodig.
Volg het instructiefilmpje om VPN te installeren. Je hebt VPN nodig voor volgende toepassing:
- Bibliotheek
- ...
FortiClient VPN installeren en configureren
Het installatiebestand (FortiClient VPN) kan je downloaden op fortinet.com/support/product-downloads. Kies daar voor Windows of MacOS, afhankelijk van de computer die je gebruikt.
- Start de FortiClient VPN
- Klik op Configure VPN om de verbinding in te stellen
- Selecteer in het volgend menu IPsec VPN.
- Bij Connection Name mag je Howest VPN invullen.
- Bij Remote Gateway geef je dit IP adres op: sslvpn.howest.be
- Onder Authentication Method Pre-shared Key kopieer je de volgende tekenreeks: H5ATYtdI^evWIuu+UOIz|XhJ
!! Let op dat je geen extra spaties kopieert anders zal de verbinding niet werken !! - Klik daarna op Save om de verbinding op te slaan.
Voor studenten en personeel
Selecteer het draadloze netwerk 'eduroam' en vul jouw Howest-login en -wachtwoord in.
Is je account nog niet geactiveerd? Dan kan je tijdens de kick-off week verbinding maken met het netwerk 'onthaaldagen' om je account te activeren. Na de kick-off week doe je dit via je mobiele hotspot of op je thuisnetwerk.
De eerste keer dat je eduroam gebruikt, zal het systeem je vragen of je het certificaat van het draadloze netwerk vertrouwt. Accepteer het certificaat. Daarna zal je verbonden zijn met eduroam, het draadloze netwerk van Howest.
Als eduroam niet verschijnt in de lijst met beschikbare netwerken, heb je waarschijnlijk een oudere laptop of smartphone. Kies in dat geval voor het netwerk eduroam-2.4. De inlogprocedure is identiek, maar de snelheid van dit netwerk is iets trager.
Het connectieprobleem van je oude laptop kan je oplossen door een wifi usb-dongle aan te schaffen. Zorg ervoor dat de dongle minimaal wifi-5 ondersteunt.
Connectieproblemen:
Indien je niet kan connecteren met eduroam of eduroam-2.4 kan dit verschillende redenen hebben. Hieronder enkele mogelijke oorzaken.
Minimum besturingssysteem
Zorg ervoor dat je besturingssysteem minstens voldoet aan:
- Windows: Windows 10 build 1809
- Macbook: MacOS 10.14 (Mojave)
DNS
Als je connectie kan maken met het netwerk, maar geen internet krijgt, staat je DNS verkeerd ingesteld. Zet je DNS op automatisch door dit stappenplan te volgen.