Word circulair stadsbouwer
Wil je meebouwen aan een betere leefomgeving door wijken, dorpen en steden anders en toekomstgerichter in te richten? Ga je mee de de uitdagingen van vandaag en morgen – circulariteit, energietransitie, bouwshift, klimaatadaptatie – aan? En besef je dat we de leefomgeving anders moeten inrichten met het oog op een duurzame toekomst?
In de bacheloropleiding Built Environment bouw je mee aan een circulaire maatschappij en een leefbare toekomst met focus op de lange termijn. Je matcht mens, ecologie, technologie en economie.
In deze opleiding leiden we geen architecten, landschapsarchitecten, ingenieurs, projectontwikkelaars of ruimtelijk planners op, maar wel circulaire stadsbouwers die elk van deze specialisten verbinden om samen te bouwen aan de duurzame verandering van de ‘gebouwde omgeving’ van morgen.
Deze opleiding is uniek in Vlaanderen, brandend actueel en zag het levenslicht als antwoord op een duidelijke vraag vanuit het werkveld.
Jouw lesrooster
Elke week heb je 20 tot 24 uur les. De lesuren sluiten zo goed mogelijk op elkaar aan. Hieronder kan je een voorbeeldlesrooster bekijken. Dit kan per academiejaar afwijken. Het definitieve lesrooster ronden we af in september.

Nieuw vanaf academiejaar 2023-2024
Je leert de toekomstige ‘gebouwde' omgeving mee vormgeven. Die gaat van gebouwen over groene ruimte tot volledige dorpen, buurten en steden. Met oog voor de uitdagingen van vandaag en morgen – circulariteit, energietransitie, bouwshift, klimaatadaptatie… – word jij een verbinder die vanuit een helikopterperspectief de verschillende actoren binnen ontwikkelings- en reconversieprojecten met elkaar doet communiceren. Je wordt een bruggenbouwer tussen architect, ingenieur, projectontwikkelaar of ruimtelijk planner, en je begrijpt waarom deze stakeholders beslissingen nemen.
De focus ligt in deze opleiding op praktijk - 40% in het eerste en tweede jaar tot quasi 80% in het derde jaar - en persoonlijke coaching.

Verbindende schakel in het bouwproces
Deze bachelor leidt je op tot een breed inzetbare professional in de Built Environment met een ondersteunende rol en het vermogen om snel en efficiënt informatie te verwerken en te delen. Hierdoor kan je je professionele loopbaan zelf richting geven en inspelen op een continu veranderende wereld en werkomgeving.
Je kan zowel in bedrijven als bij de overheid aan de slag. In studiebureaus en bij grote bouwbedrijven, bij projectontwikkelaars of nutsmaatschappijen. Als communicatie- en procesmanager word je een belangrijkere schakel in het bouwproces van de Built Environment.

Starten in februari
Je hebt het gevoel dat je niet de juiste studiekeuze hebt gemaakt, maar je wilt niet bij de pakken blijven zitten? Start een nieuwe opleiding in februari! Het kan!

Inschrijven
Je kan je nu reeds online registreren. Na het afsluiten van de registratie ontvang je een mail met alle info nodig voor je definitieve inschrijving. Reserveer nu al jouw plek bij Howest!
Kom langs op onze infodagen
Dit zijn de eerstvolgende infodagen voor Kortrijk:

Opleiding in beeld
Troeven van de opleiding
Uniek in Vlaanderen
Howest biedt deze bacheloropleiding vanaf 2023 als enige Vlaamse hogeschool aan. In Nederland wordt ze al meer dan vijf jaar met succes ingericht.
Sterke link met de praktijk
Je leert van en met professionals en werkt rond echte praktijkopdrachten. Je krijgt ook (gast)lessen van mensen uit het brede werkveld. Praktijk maakt in het eerste en tweede jaar 40% van het programma uit. In het derde jaar wordt dat zelfs 80%.
Authentiek leren
Van bij de start van de opleiding vormen concrete praktijkervaringen een belangrijke grond voor het opbouwen of gericht toepassen van de noodzakelijke kennisbasis.
Persoonlijke coaching
Onze lectoren blijven doorheen de volledige opleiding vlot bereikbaar en aanspreekbaar. Bij ons geen overvolle aula’s, maar kleinere klasgroepen waar iedere student meetelt.
Designregio Kortrijk en inspirerende campus
Je studeert in dé designstad van Vlaanderen. Dat zeggen we niet zomaar, want Kortrijk is een van de Unesco cities of design.
Je krijgt bovendien les in The Penta. Deze campus is een heel goed voorbeeld van hoe de huidige uitdagingen voor de bouwsector kunnen versmelten in een architecturaal ontwerp dat opgaat in de omgeving en de ontwikkeling van de grotere openbare ruimte ondersteunt.
Samenwerken
Howest heeft een breed aanbod van samenwerkingsmogelijkheden met studenten. Samen met onze studenten zoeken we naar oplossingen voor reële cases aangebracht door onze partners. Tijdens die samenwerking zie je de studenten aan het werk, beoordeel je mee hun werk en indien het klikt, kan je hen aanwerven na afstuderen.
Howest anticipeert via onderzoek ook op de behoeften van de maatschappij in het algemeen en het brede socio-economische werkveld in het bijzonder. De hogeschool kiest bewust voor nieuwe profielen en innovatieve niches. Op die manier werkt de onderwijsorganisatie mee aan het ombuigen van de fameuze West-Vlaamse braindrain in een braingain.
In een graduaatsopleiding ligt de focus op werkplekleren. Samenwerkingen met bedrijven en organisaties staat hier dus centraal.
Een kort project, een volledige projectweek of een semester lang samenwerken met een groep graduaatsstudenten? Contacteer onze opleidingen voor een samenwerking op maat.
Wil je een stageproject indienen en zo in contact komen met vers Howest talent? Gebruik hiervoor het Howest stageplatform.
Kruisbestuiving is belangrijk voor nieuwe ideeën! Daar zijn we ons volledig van bewust. Daarom investeert Howest in incubatoren op de verschillende campussen. Studenten, onderzoekers, maar ook externe starters werken er onder één dak aan de uitbouw van hun eigen project.
Bovendien organiseren we onze incubatoren thematisch. Dat zorgt voor zeer veel specialistische kennis op één centrale plaats. Combineer dit met de nabijheid van andere starters en er ontstaat een frisse dynamiek, een open vizier en kruisbestuiving. Studenten aan Howest die werken aan hun eigen bedrijf kunnen een gratis werkplek krijgen in één van de incubatoren.

Nieuws

Hét grote pluspunt bij Howest is de persoonlijke aanpak. De lectoren kennen elke student en volgen je nauw op. De gebouwen van Howest hebben bovendien een ziel. Op de bruisende campussen heerst een gemoedelijke sfeer onder studenten en lectoren. Ook bij het administratief personeel en Stuvo staat de deur altijd open.
Aan deze hogeschool leer je niet enkel in boeken, je stapt ook de wereld in en oefent in de praktijk. De uitgebreide stages bereiden je voor op de arbeidsmarkt. Na de opleiding ben je klaar voor het echte werk of kan je verder studeren als je dat wil.
Overtuigd? Schrijf je in!
Heb je jouw keuze gemaakt? Wij kijken ernaar uit om je op te nemen in onze Howest-community!
Alle informatie over inschrijven vind je via onderstaande link.

FAQ
Vind je niet wat je zoekt of heb je specifieke vraag over deze opleiding. Neem gerust contact met ons op.

Indien je een laptop koopt via Howest, kan je hier bekijken welke laptop de richting aanraadt. Indien je een laptop hebt of zelf een nieuw toestel wil kopen, dient deze minimum te voldoen aan dezelfde specificaties.
Wil je graag een semester in het buitenland studeren? Of spreekt een internationale stage jou aan? Dat kan! Je ontdekt alle mogelijkheden om binnen Howest naar het buitenland te gaan op deze pagina. Tijdens je studies maken we jouw buitenlands avontuur samen concreet!