Bachelor Built Environment

Bachelor Built Environment
"Als expert in de Built Environment word je een stadsmaker die alle actoren uit een bouwproject verbindt om samen te bouwen aan de leefbare omgeving van morgen."

Circular City Design and Development

Nieuw vanaf academiejaar 2023-2024

Wil je meebouwen aan een betere leefomgeving door wijken, dorpen en steden anders en toekomstgerichter in te richten? Heb je interesse in de balans tussen mens, ecologie en economie? Met deze gloednieuwe bacheloropleiding bouw je vanaf september 2023 mee aan een circulaire maatschappij en een leefbare toekomst met focus op de lange termijn.

Wat leer je?

Je leert de toekomstige ‘gebouwde' omgeving mee vormgeven. Die gaat van gebouwen over groene ruimte tot volledige dorpen, buurten en steden. Met oog voor de uitdagingen van vandaag en morgen – circulariteit, energietransitie, bouwshift, klimaatadaptatie… – word jij een verbinder die vanuit een helikopterperspectief de verschillende actoren binnen ontwikkelings- en reconversieprojecten met elkaar doet communiceren. Je wordt een bruggenbouwer tussen architect, ingenieur, projectontwikkelaar of ruimtelijk planner, en je begrijpt waarom deze stakeholders beslissingen nemen.

Voor wie?

Besef je dat we de leefomgeving anders moeten inrichten met het oog op een duurzame toekomst? Heb je sociale en communicatieve skills om als verbinder tussen verschillende partijen op te treden? Heb je interesse in het ontwerpproces en de technieken van bouw- en ontwikkelingsprojecten zonder dat je een pure ontwerper, ingenieur of architect hoeft te zijn?

Dan is de nieuwe bacheloropleiding Built Environment iets voor jou! We leiden je op tot een ‘agent of change’ die met zorg voor de samenleving bijdraagt aan de duurzame verandering van de leefomgeving van morgen.

Waar kom je later terecht?

Deze bachelor leidt je op tot een breed inzetbare professional in de Built Environment met een ondersteunende rol en het vermogen om snel en efficiënt informatie te verwerken en te delen. Hierdoor kan je je professionele loopbaan zelf richting geven en inspelen op een continu veranderende wereld en werkomgeving.

Je kan zowel in bedrijven als bij de overheid aan de slag. In studiebureaus en bij grote bouwbedrijven, bij projectontwikkelaars of nutsmaatschappijen. Als communicatie- en procesmanager word je een belangrijkere schakel in het bouwproces van de Built Environment.

Onze troeven

  • Uniek in Vlaanderen: Howest biedt deze bacheloropleiding vanaf 2023 als enige Vlaamse hogeschool aan. In Nederland wordt ze al meer dan vijf jaar met succes ingericht.
  • Sterke link met de praktijk: je leert van en met professionals en werkt rond echte praktijkopdrachten. Je krijgt ook (gast)lessen van mensen uit het brede werkveld.
  • Authentiek leren: van bij de start van de opleiding vormen concrete praktijkervaringen een belangrijke grond voor het opbouwen of gericht toepassen van de noodzakelijke kennisbasis.
  • Veel praktijk: van 40% in het eerste en tweede jaar tot quasi 80% in het derde jaar.
  • Persoonlijke coaching: onze lectoren blijven doorheen de volledige opleiding vlot bereikbaar en aanspreekbaar. Bij ons geen overvolle aula’s, maar kleinere klasgroepen waar iedere student meetelt.
  • Inspirerende campus: ‘The Penta’ is een inspiratie op zich en is ‘built to build’ met aangepaste leeromgevingen, ateliers en praktijklokalen om efficiënt samen te werken met studenten, lesgevers en opdrachtgevers.
  • Designregio Kortrijk: je studeert in dé designstad van Vlaanderen. Dat zeggen we niet zomaar, want Kortrijk is een van de Unesco cities of design. 

Passie voor jouw toekomst

Howest is veel meer dan een hogeschool met 24 bachelor- en 12 graduaatsopleidingen.

Het is een hogeschool met passie voor jouw toekomst. Een hogeschool waar elke student centraal staat en waar we die via persoonlijke begeleiding op weg zetten naar een diploma dat voorsprong geeft op de arbeidsmarkt.

Jouw toekomst als stadsmaker

Als bachelor in de Built Environment kan je aan de slag in bedrijven, bij de overheid, in studie- en architectenbureaus, bij grote bouwbedrijven of bij projectontwikkelaars.

Go international

Deze opleiding heeft oog voor lokale verankering, maar daarnaast komen heel veel internationale cases en voorbeelden aan bod. Met je keuze voor een internationale stage of om een semester in het buitenland te studeren, bepaal je zelf hoe ver je je vleugels uitslaat.

Meet & greet

Heb je nog vragen? Aarzel niet om ze te stellen aan Nikolaas Boucquey, opleidingscoördinator van de opleiding.

De opleiding in beeld

Een beeld zegt meer dan duizend woorden. Graag geven we je een sneakpreview van wat je te wachten staat. Meer inspiratie nodig?

Waar heb ik les?

Campus Kortrijk Weide - The Penta

Je krijgt les op de gloednieuwe campus The Penta. Die ligt op een boogscheut van het station en vlak bij het centrum van Kortrijk. De ideale bereikbaarheid combineren we met perfect uitgeruste leslokalen, een familiale sfeer en persoonlijke begeleiding. In Kortrijk geniet je ook mee van de kruisbestuiving met de opleidingen uit de pijlers Design & Technologie en Bedrijf & Organisatie. 

Contact details:

Sint-Martens-Latemlaan 1B
8500 Kortrijk
+32 56 28 70 00
kortrijk@howest.be
Meer info en routeplan

Getuigenissen

"In de opleiding Built Environment bouw je mee aan een toekomst met zin voor groen, energie, water, mobiliteit maar ook voor mensen, connectie, samenleven…"

Els Denaeghel

"In de opleiding Built Environment bouw je mee aan een toekomst met zin voor groen, energie, water, mobiliteit maar ook voor mensen, connectie, samenleven…"

Els Denaeghel

Bachelor Built Environment

In verschillende ateliers werk je aan realistische projectopdrachten en laat je je creativiteit de vrije loop. Visualisaties worden je middel om je ideeën voor een leefbare gebouwde omgeving kenbaar te maken: betekenisvolle, toekomstgerichte (woon)wijken, afgestemd op onze omgeving. In de zoektocht naar passende oplossingen staan samenwerken, BIM, multidisciplinaire teams, on-the field, ecowijken en energie centraal.

Nu aan de slag bij ...

Howest (lector - architect)

"De bronnen van onze aarde mogen dan wel niet onuitputtelijk zijn, de manier waarop we ermee omgaan maakt zoveel meer mogelijk"

Francis Benoit

"De bronnen van onze aarde mogen dan wel niet onuitputtelijk zijn, de manier waarop we ermee omgaan maakt zoveel meer mogelijk"

Francis Benoit

Bachelor Built Environment

Het klimaat is in volle verandering. Water wordt schaars, we moeten op zoek naar nieuwe energiebronnen, mobiliteit kan anders, bouwen kan esthetisch en circulair. Kortom, we zijn toe aan nieuwe manier om met de leefbare omgeving om te gaan. Als student Built Environment ga je mee de uitdaging aan om de wereld te veranderen en om ons in evenwicht met het klimaat te laten leven. De woning, de buurt, de stad, de regio, de wereld zal er in de toekomst anders uitzien. Built Environment speelt hierop in door specialisten te verbinden en de klik te maken om innovatief te veranderen wat moet. De bronnen van onze aarde mogen dan wel niet onuitputtelijk zijn, de manier waarop we ermee omgaan maakt zoveel meer mogelijk

Nu aan de slag bij ...

Kuurne (Burgemeester) & Howest (Lector)

"We zijn continu bezig met het zoeken naar hoe we ons leven zo kwallitatief mogelijk kunnen invullen"

Delphine Vercruysse

"We zijn continu bezig met het zoeken naar hoe we ons leven zo kwallitatief mogelijk kunnen invullen"

Delphine Vercruysse

Bachelor Built Environment

We willen ruim, gezellig en betaalbaar wonen, we willen een boeiende job en een inspirerende Werkomgeving, we willen zo weinig mogelijk tijd verliezen op de weg zodat we maximaal kunnen genieten van kwalitatief ingevulde tijd met onze vrienden en familie. We willen ook een gezonde en actieve omgeving, met aanbod, variatie en uitdagingen rondom ons en bovenal willen we dat dit voor iedereen kan zowel nu als in de toekomst. Onze omgeving is alom bepalend hiervoor, en daarom moeten we bewust en met zorg met die omgeving omspringen. Built Environment is een opleiding waarin je nadenkt, handelt en omgaat met alle aspecten van de gebouwde omgeving en inzicht verwerkt in de complexiteit ervan door te werken op reële projecten. Je leert ook hoe je met al die eigenschappen van de omgeving kan omgaan en wat de impact van verandering kan zijn, niet alleen voor jou, maar ook voor jouw naasten en nakomelingen, kortweg voor je volledige omgeving.

Nu aan de slag bij ...

Howest (lector - architect)

Wil je op de hoogte blijven over deze opleiding?

We informeren je heel graag via mail. Laat hieronder gewoon even je gegevens na.
Vul hieronder je adres in.

Ben je al overtuigd van je studiekeuze? Nu inschrijven