Overslaan en naar de inhoud gaan

Wil je als bedrijf samenwerken met Howest? Dat kan. Je kan zelfs gebruikmaken van de hoogtechnologische Howest-infrastructuur. We verwelkomen je graag in een van onze labs.

Heb je vragen? Neem contact op met research [at] howest.be (Research Howest).

Mind- and Makerspace

Ben je (als starter) op zoek naar een creatieve hub? De Mind- and Makerspace (MaM) in Brugge is dé place to be. Deze hotspot heeft heel wat troeven: een grote werkruimte, een instructieruimte, zeven coole MaM-studios, een houtatelier, en noem maar op. Je kan in deze ruimtes je creativiteit de vrije loop laten gaan en materiaal huren tegen een gunstig tarief.

Ben je (als starter) eerder op zoek naar een werkplek? In het MaM zijn ook vijf flexdesks te huur. Daar kan je in een inspirerende sfeer klanten ontvangen, aan de koffiemachine brainstormen over de wildste ideeën en krijg je toegang tot het machinepark.

Meer info

MAM
Industrial Design Center

Industrial Design Center

Het Industrial Design Center in Kortrijk, waar de opleiding Industrieel Productontwerpen haar stek heeft, is een open kenniscentrum waar industrie, onderzoek en onderwijs elkaar ontmoeten, maken en creëren.

Heb je als bedrijf of organisatie een innovatief idee en wil je het laten ontwikkelen? Heb je al een eigen product, maar kan het een update gebruiken? In het IDC dagen we elkaar uit in elke stap van het ontwerpproces.

Je bent er welkom voor verschillende zaken: van probleemanalyse tot ideevorming, van prototyping van productconcepten tot gebruikerstesten, van kleine serieproductie tot lichtmetingen...

Meer info

Smart Technology Energy lab

Ben je als bedrijf op zoek naar expertise op het vlak van energie en data-implementatie? Je bent welkom in het Smart Technology Energy lab van Howest.

We leiden er heel wat onderzoeksprojecten in goede banen en bieden ook 'service to industry' aan. We helpen bedrijven bij de praktische implementatie van hernieuwbare bronnen, bij het opbouwen van energiemanagementsystemen (datacaptatie, visualisatie, rapporteringen), we voeren haalbaarheidsstudies uit, ontwikkelen van data voor nieuwe toepassingen, ...

jurgen.van.ryckeghem [at] howest.be (Meer info)class="btn btn-primary" target="_blank"

energy lab howest
STAR lab

Smart Technology AI Research lab

Het STAR lab (Smart Tech AI Research lab, vroeger Sizing Servers) is sinds 2007 een vaste waarde als IT-onderzoekslabo aan Howest. Het team bestaat uit lectoren en onderzoekers van de opleiding Multimedia en Creatieve Technologie (MCT).

De missie van het STAR lab is bedrijven helpen om state-of-the-art IT-technologie te implementeren. De jongste jaren ligt de focus vooral op artificiële intelligentie, Internet of Things en Data Engineering. Zo willen we bijvoorbeeld bij kmo’s de effort verlagen om artificiële intelligentie toe te passen op hun processen.

Samenwerkingen starten vaak als onderzoeksproject, maar het STAR lab helpt ook bedrijven en organisaties met oplossingen op maat.

Meer info

Sport­innovatie­campus

De Sportinnovatiecampus in Brugge is een samenwerking tussen Sport Vlaanderen en de Hogeschool West-Vlaanderen. De focus ligt er op vier innovatiedomeinen: exergaming, active design, new sports en digital coaching. Samen met bedrijven, start-ups en het werkveld zoeken studenten en onderzoekers permanent naar nieuwe prototypes binnen die domeinen. Er worden ook opleidingen georganiseerd om professionals kennis te laten maken met de nieuwste sport- en beweegtrends.

De Sportinnovatiecampus staat onder meer bekend om zijn virtual reality-Sportcube, dé proeftuin voor exergames en de Hado-arena, een veld waar trefbal wordt gespeeld in augmented reality.

Meer info

Sportscube Howest
studenten in het lab

Bio-informatica Kenniscentrum

Laboratoria en bedrijven hebben vaak niet de kennis, expertise of middelen om een voltijdse bio-informaticus aan te nemen. Het bio-informatica kenniscentrum (BiKC) speelt hierop in met praktijkgericht onderzoek en dienstverlening.

Er worden op maat gemaakte applicaties ontworpen om biomedische en biotechnologische gegevens te analyseren, al dan niet in combinatie met databases voor gegevensopslag en -beheer. Het kenniscentrum beschikt ook over een nanopore laboratorium waarin gebruik wordt gemaakt van de nieuwste derde generatie sequencing technologie om in real-time de code van DNA en RNA te analyseren.

Met de steun van VLAIO wordt in 2023, naast heel wat kleine laboratoriumapparatuur, een high performance server aangekocht om zo big data van experimenten en staalanalyses beter te kunnen bewaren en verwerken.

Meer info