Overslaan en naar de inhoud gaan

Word de reisagent van de toekomst

Wil je tot het uiterste gaan om de droomreis van je klant mogelijk te maken? Kan je goed luisteren, ben je sociaal ingesteld en denk je internationaal? Zijn customer care en hospitality voor jou geen holle woorden en wil je elke klant een vipgevoel geven?

De graduaatsopleiding Travel Support stoomt je klaar voor je rol als oplossings- en klantgerichte travel agent in een reisbureau.

In dit graduaat toerisme groei je in 2 jaar uit tot een veelzijdige reisadviseur en reisverkoper die aantrekkelijke reisvoorstellen op maat kan uitwerken, overbrengen en afhandelen. Zo vertrekken klanten op reis zonder dat ze zelf iets moet voorbereiden of uitzoeken.

Howest is vandaag de enige hogeschool in West- en Oost-Vlaanderen die deze unieke graduaatsopleiding inricht.

travel support

Jouw lesrooster

Elke week heb je 20 tot 24 uur les. De lesuren sluiten daarbij zo goed mogelijk op elkaar aan. Het lesrooster kan per academiejaar afwijken en communiceren we in september.

In de opleidingsbrochure vind je alvast een voorbeeld van de vakken en modules die je per semester krijgt.

Het lesrooster wordt ingevuld op basis van de kerntaken van elke travel agent: communicatie, sales, customer care, hospitality, digital marketing, social media, boeking en reservatie. 

Student travel support

Eerste jaar

Je leert hoe je op basis van wat bestaat (hotels, vluchten, rondreizen) een reisvoorstel op maat uitwerkt, maar ook hoe je reizen verkoopt én ze administratief afhandelt en opvolgt. In rollenspelen trainen we je commerciële vaardigheden en leer je boekingsapplicaties, reservatiesoftware en andere IT-tools gebruiken. Ook professioneel communiceren in Nederlands, Engels of Frans staan op het programma.

Op het einde van het eerste jaar ga je een eerste keer 5 weken op stage in een reiskantoor, vakantiepark, hotel of resort.

Check het opleidingsprogramma

Tweede jaar

In het tweede jaar word je ingewijd in hospitality, travel management, customer care, digital marketing en social media. Als reisagent van de toekomst word je namelijk zowel offline als online het eerste contact tussen de klant en het reiskantoor.

Het praktijkluik wordt in het tweede jaar nog groter dan in het eerste jaar. Het internationale groepsproject, het reiskantoor op de campus en je afsluitende stage van 15 weken stomen je zo helemaal klaar voor een boeiende carrière in de toeristische sector.

Jobkansen marketingsupport

Een koffer vol jobkansen na Travel Support

Met je diploma op zak kan je aan de slag in eender welk reisbureau. Daarnaast kan je klanten ontzorgen en een vipgevoel bezorgen in toeristische accommodaties, bijvoorbeeld aan het onthaal van een vakantiepark of resort.

Reisagenten met een graduaatsdiploma Travel Support zijn vandaag een veelgevraagd profiel. Na moeilijke coronajaren is de toeristische sector opgeveerd. Er wordt opnieuw massaal gereisd, maar ondertussen hebben veel medewerkers voor een andere functie en sector gekozen. Met jouw skills en productkennis heb je stevige troeven in handen om de vele vacatures te helpen invullen.

Kwaliteitsvolle opleiding

Kwaliteitszorg zit ingebed in de dagelijkse werking van onze opleidingen. We verbeteren continu en systematisch de kwaliteit van onze opleidingen. De betrokkenheid van studenten, werkveld en alumni is hierbij cruciaal. Lees meer over de kwaliteitszorg van onze opleidingen.

De graduaatsopleiding Travel Support is een nieuwe opleiding en doorliep in 2022 een Toest Nieuwe Opleiding uitgevoerd door de NVAO. Het rapport van deze Toets Nieuwe Opleiding is hier te raadplegen. In 2027-2028 doorloopt deze opleiding een accreditatie door de NVAO. Na deze accreditatie volgt de opleiding de zesjarige kwaliteitszorgcyclus van onze eigen regie.

Ontbijt travel support
Kostenraming voor deze opleiding
Studiefinanciering

De sociale dienst van Stuvo staat klaar om je in alle discretie te ondersteunen bij financiële vragen. Bekijk samen of je in aanmerking komt voor studiefinanciering.

Lees meer

Inschrijven

Je kan je vanaf 1 maart registreren voor 2024-25. Na het afsluiten van de registratie ontvang je een mail met alle info nodig voor je definitieve inschrijving. Reserveer nu al jouw plek bij Howest!

Lees meer

Infodag
Zaterdag 4 mei
VAN 10u TOT 13u
Meer info

Kom langs op onze infodagen

Dit zijn de eerstvolgende infodagen voor Kortrijk:

Alle infodagen

Meer info?

Ontvang de brochure per post
Schrijf je in op de nieuwsbrief van deze opleiding.

Student met brochure van Howest

Troeven van de opleiding

Doen, doen, doen

In deze praktijkgerichte graduaat toerisme ga je vooral zelf aan de slag. We leggen de focus meteen op de praktijk van reisorganisatie en -verkoop. In semester 1 krijg je concrete opdrachten uit de sector (Meet the Industry), in semester 2 loop je vijf weken stage in een reiskantoor, vakantiepark, hotel of resort. Het internationale groepsproject, het reiskantoor op de campus en je afsluitende stage van 15 weken stomen je helemaal klaar voor een boeiende carrière in de toeristische sector. Er is een competentiegerichte toetsing. Examens wegen dus nooit voor meer dan de helft door.

Internationale kansen

In het laatste jaar kan je stage lopen in het buitenland. Uiteraard helpen we je bij de keuze van een kwalitatieve stageplaats. En ook terwijl je ver van de campus in Kortrijk bent, blijft je stagebegeleider je van dichtbij opvolgen. Tijdens het internationale groepsproject in semester 4 werk je in team in een internationale context, bijvoorbeeld als onthaalmedewerker voor een vakantiepark, touroperator of hotelgroep.

Ervaren lectoren

Het opleidingsteam maakt vanuit de eigen professionele ervaring in de toeristische sector de vertaalslag van het werkveld naar het onderwijs. Ze kennen het toeristische aanbod als hun broekzak en weten welke skills nodig zijn om klanten een vipgevoel te geven.

Samen met de sector

We kiezen maximaal voor inbreng vanuit de sector. Enerzijds door gastsprekers en opdrachten uit authentieke beroepscontexten, anderzijds door veel aandacht voor stages en werkplekleren. Dat laatste is goed voor 40% van het programma.

Laagdrempelig en kleinschalig

Aan Howest kennen de lesgevers je naam en krijg je les in kleine groepen. Toerisme studeren doe je bij ons dus met persoonlijke coaching en individuele feedback. Zo groei je uit tot een hands-on travel agent die concrete tips en praktijkgericht advies kan geven.

Samenwerken

Howest heeft een breed aanbod van samenwerkingsmogelijkheden met studenten. Samen met onze studenten zoeken we naar oplossingen voor reële cases aangebracht door onze partners. Tijdens die samenwerking zie je de studenten aan het werk, beoordeel je mee hun werk en indien het klikt, kan je hen aanwerven na afstuderen. 

Howest anticipeert via onderzoek ook op de behoeften van de maatschappij in het algemeen en het brede socio-economische werkveld in het bijzonder. De hogeschool kiest bewust voor nieuwe profielen en innovatieve niches. Op die manier werkt de onderwijsorganisatie mee aan het ombuigen van de fameuze West-Vlaamse braindrain in een braingain.

Bekijk onze onderzoeksprojecten

In een graduaatsopleiding ligt de focus op werkplekleren. Samenwerkingen met bedrijven en organisaties staat hier dus centraal.

Een kort project, een volledige projectweek of een semester lang samenwerken met een groep graduaatsstudenten? Contacteer onze opleidingen voor een samenwerking op maat. ​ ​

Wil je een stageproject indienen en zo in contact komen met vers Howest talent? Gebruik hiervoor het Howest stageplatform.

Kruisbestuiving is belangrijk voor nieuwe ideeën! Daar zijn we ons volledig van bewust. Daarom investeert Howest in incubatoren op de verschillende campussen. Studenten, onderzoekers, maar ook externe starters werken er onder één dak aan de uitbouw van hun eigen project.

Bovendien organiseren we onze incubatoren thematisch. Dat zorgt voor zeer veel specialistische kennis op één centrale plaats. Combineer dit met de nabijheid van andere starters en er ontstaat een frisse dynamiek, een open vizier en kruisbestuiving. Studenten aan Howest die werken aan hun eigen bedrijf kunnen een gratis werkplek krijgen in één van de incubatoren.

Laptops
The Level

Hét grote pluspunt bij Howest is de persoonlijke aanpak. De lectoren kennen elke student en volgen je nauw op. De gebouwen van Howest hebben bovendien een ziel. Op de bruisende campussen heerst een gemoedelijke sfeer onder studenten en lectoren. Ook bij het administratief personeel en Stuvo staat de deur altijd open.

Aan deze hogeschool leer je niet enkel in boeken, je stapt ook de wereld in en oefent in de praktijk. De uitgebreide stages bereiden je voor op de arbeidsmarkt. Na de opleiding ben je klaar voor het echte werk of kan je verder studeren als je dat wil.

Evi Schacht
Howest Alumna 2021

Overtuigd? Schrijf je in!

Heb je jouw keuze gemaakt? Wij kijken ernaar uit om je op te nemen in onze Howest-community! 

Alle informatie over inschrijven vind je via onderstaande link. 

Schrijf je in

Studenten in pauze met koffie op de campus

FAQ

Vind je niet wat je zoekt of heb je specifieke vraag over deze opleiding. Neem gerust contact met ons op.

Delphine Lagae

Delphine Lagae

Opleidingsverantwoordelijke

Indien je een laptop koopt via Howest, kan je bekijken welke laptop de opleiding aanraadt. Indien je een laptop hebt of zelf een nieuw toestel wil kopen, dient deze minimum te voldoen aan dezelfde specificaties.

Bekijk welke laptop de opleiding aanraadt

Spreekt een internationale stage jou aan? Dat kan! Je ontdekt alle mogelijkheden om binnen Howest naar het buitenland te gaan op deze pagina. Tijdens je studies maken we jouw buitenlands avontuur samen concreet! In het buitenland studeren is niet mogelijk.

Het aantal examens is in TS beperkt, omdat we vooral inzetten op permanente evaluatie. Zo word je non-stop gecoacht, opgevolgd en geëvalueerd door je lectoren. Je weet dus op elk moment waar je staat en kan jezelf constant bijsturen. Aanwezigheid tijdens de lessen is dus een must.

Je kan inderdaad zelf een stageplaats aanbrengen als je dat wil. Studenten kunnen echter ook kiezen uit ons ruime aanbod stageplaatsen in uiteenlopende sectoren, bedrijven of organisaties.

Het type bedrijf waar je stage loopt is minder belangrijk dan wat je op de stageplaats effectief moet doen. Je taken moeten namelijk voldoende gevarieerd zijn en aansluiten bij wat je leert in je opleiding. In het ideale geval kan je op je stageplaats uitblinken in wat je geleerd hebt en tegelijkertijd heel wat bijleren.