Overslaan en naar de inhoud gaan

Als leerkracht wil je regelmatig bijkomende inspiratie en bagage krijgen. Howest voorziet een gevarieerd aanbod aan workshops, studiedagen, nuttige tools en navormingstrajecten voor leerkrachten. Ontdek hier alle mogelijkheden.

Heb je vragen over ons aanbod? Contacteer communicatie [at] howest.be (communicatie[at]howest[dot]be)

EdHub onderzoek en dienstverleningscentrum

EdHub – onderzoek en dienstverleningscentrum is de onderzoeksgroep binnen Howest-lerarenopleidingen die zich inzet om innovatief en kwalitatief onderwijs te versterken door middel van onderzoek op drie pijlers:

  1. Digitale didactiek
  2. Welzijn
  3. Projectmatig werken

Vanuit elk van deze drie pijlers wordt onderzoek gedaan naar de nieuwste inzichten in onderwijs- en ontwerpwetenschap en worden deze inzicht toegepast in de lespraktijken van basis- en secundaire scholen.

Het dienstverleningskader bouwt verder op de contacten en netwerken vanuit onderzoek en biedt workshops aan voor leraren om zich te professionaliseren op de drie pijlers. Er worden vanuit EdHub ook (vak)didactische studiedagen georganiseerd voor een breed publiek om kennis te maken met onze werking en ons aanbod. Om digitale didactiek te implementeren worden ook begeleidingstrajecten voor scholen opgezet en over langere tijd begeleid.

Daarnaast wil EdHub een expertisecentrum voor leraren zijn waar ze praktijkuitdagingen kunnen aangeven, die door EdHub met op maat gemaakte workshops kunnen beantwoord worden.

EdHub

Dienstverlening

Workshops

Ontdek EdHub, dé plek voor leraren in het kleuter-, lager- en secundair onderwijs. Leer nieuwe vaardigheden, ontwikkel innovatieve lesmethoden en inspireer je klas met onze interactieve workshops. Schrijf je vandaag in en verrijk je onderwijservaring met EdHub.

Overzicht workshops

Aanbod op maat

Niet gevonden wat je zocht of wil je graag een specifieke sessie op school voor een vakgroep of lerarenteam? Bijvoorbeeld 'Hoe maak je de overstaf van handboek naar laptop met je leerlingen?' Neem vrijblijvend contact op en we bezorgen je een offerte op maat.

edhub [at] howest.be (Meer info aanbod op maat)

‘Game for Thought’ is een initiatief van de opleiding Digital Arts and Entertainment (DAE) van Howest, in samenwerking met het lokale medialab Quindo. Tijdens deze reeks van livestreams en podcasts worden ethische dilemma’s en thema’s uit de dagelijkse leefwereld van jongeren bespreekbaar gemaakt. Ethische onderwerpen waar jongeren tijdens het gamen mee in aanraking komen, worden verduidelijkt en vertaald naar de ‘buitenwereld’.

We streamen maandelijks vanaf onze campus The Level en evalueren kritisch onderwerpen op het snijvlak van gaming en sociale ethiek.

We onderzoeken de impact en implicaties van ontwikkelingen in de branche, terwijl we nadenken over onze verantwoordelijkheden als makers, waarbij we ingaan op het vermogen van gaming om de virtuele realiteit te overstijgen. Hoe beïnvloedt de gamewereld de hedendaagse wereld buiten de schermen - en vice versa?

Meer info

Experimenteer­ruimte EdHub

Wil je experimenteren met het samenspel tussen didactiek, onderwijs, technologie en ruimte? Dan moet je in de EdHub-experimenteerruimte in Brugge zijn. Dit lokaal werd volledig uitgerust met de nieuwste snufjes en geeft je de kans om naar hartenlust te oefenen in een veilige omgeving. Beginner of gevorderd: iedereen welkom!

edhub [at] howest.be (Meer info & boeken)

Ben je als school op zoek naar studenten lerarenopleiding secundair onderwijs algemene vakken of lichamelijke opvoeding voor het begeleiden van activiteiten op jullie school, neem zeker en vast contact op. De dienstverleningsactiviteiten staan los van de effectieve lesopdrachten welke studenten hebben in het kader van de actieve stageperiodes.

Een dienstverleningsopdracht kan een (halve) dag zijn zoals meehelpen op een schoolfeest, het begeleiden van een sportdag, … of kan bestaan uit meerdere dagen zoals een wetenschapsweek begeleiden, mee een GWP organiseren,

Meer info

Hoe kunnen we binnen het bestaande bewegingsbeleid van de school, 'vitale' en duurzame acties ontwikkelen die 'minder lang stilzitten en meer bewegen' stimuleren binnen de klascontext?

De vernieuwde Vlaamse gezondheidsaanbevelingen voor sedentair gedrag en lichaamsbeweging pleiten voor een gezonde mix van zitten, staan en bewegen, elke dag.

Recent onderzoek toont echter aan dat een groot deel van de jongeren te lang zit en onvoldoende beweegt. Daarenboven is er nood aan good practices om ‘minder lang stilzitten en meer beweging’ te stimuleren binnen de klascontext.

Wil je graag meer informatie: https://www.vitalschools.be/nl/

Behalen pedagogische bekwaamheid en/of extra onderwijsbevoegdheid

Verkorte Educatieve Bachelor Secundair Onderwijs

Dankzij je bachelordiploma heb je een uitstekende vakkennis. Nu wil je ook anderen enthousiast maken voor je vakgebied en de stap naar het onderwijs zetten. Je wordt niet alleen leerkracht, maar ook opvoeder, begeleider, innovator en onderzoeker, creatieve organisator en cultuurparticipant.

Je werkt samen met leerlingen, ouders, een schoolteam en externe organisaties. Een veelzijdige en fijne uitdaging!

Lees meer

Educatief Graduaat Secundair Onderwijs

Je beschikt over nuttige beroepservaring en het kriebelt om les te geven? Of je geeft al les, maar je mist theoretische achtergronden én/of het juiste diploma om je carrière in het onderwijs verder uit te bouwen? Dan ben je bij Howest aan het juiste adres.

Je kan deze opleiding volgen in onze campussen in Brugge of Oudenaarde en deels @home.

Lees meer

Postgraduaten voor onderwijs

Spijker je kennis en vaardigheden bij en blijf op de hoogte van de nieuwste evoluties in je vakgebied. Specialiseer je verder en inspireer mee de collega’s op jouw school!

Digitale Didactiek

Wil jij ook als leerkracht nog digitaal competenter worden voor het inzetten van educatieve technologie bij het design van jouw lessen? Je leert technologie inzetten ter ondersteuning van de eigen communicatie en professionalisering, digitale media maken en doordacht inzetten in jouw lespraktijk.

Lees meer

ICT Coördinator

Het postgraduaat Didactisch ICT-coördinator is een multidisciplinair postgraduaat dat een didactische pijler combineert met een technische pijler. Je hebt enkel een voorkennis van Windows en basic ICT-skills nodig voor inschrijving. De rest leren wij jou aan!

Lees meer

Niet-Confessionele Zedenleer

Dit postgraduaat is bedoeld om mensen die reeds een diploma hebben behaald in een geïntegreerde, specifieke of initiële lerarenopleiding te vormen tot leraar niet-confessionele zedenleer (NCZ) voor het lager onderwijs.

Lees meer

Preventieadviseur niveau 2

Waarom dit postgraduaat? Het uitwerken van een proactief welzijnsbeleid is niet alleen een wettelijke verplichting, maar bovenal een must voor iedere werkgever die wil waken over de veiligheid, gezondheid en welzijn van zijn medewerkers.

Lees meer

Tools voor leerkrachten

ONO

ONO

ONO, kort voor ‘Onderzoek en Ontwerp’, is een tool om leerkrachtenteams secundair onderwijs op weg te helpen om unieke, uitdagende STE(A)M-projecten uit te werken op maat van hun klas.

Door middel van verschillende doel- en actiekaarten wordt een onderzoek- en/of ontwerpproces uitgestippeld waarbij rekening wordt gehouden met de zelfgestuurde vaardigheden van de leerlingen.

Info & aanbod

INNOWIZ

INNOWIZ is een hands-on methode die ingezet kan worden waar de nood aan creativiteit hoog is. Door middel van een laagdrempelig stappenplan, bestaande uit een verzameling van eenvoudige technieken, biedt INNOWIZ ondersteuning bij het ontwikkelen van nieuwe inzichten en ideeën.

INNOWIZ kan zowel gebruikt worden door leerkrachten(teams) om unieke en innoverende projecten te bedenken, maar kan ook perfect ingezet worden in de klas om leerlingen te ondersteunen bij het zoeken naar een oplossing voor hun ontwerpuitdaging.

Info & aanbod

EdHub-methode set

De EdHub-methode laat toe om op een flexibele manier je les(sen) te ontwerpen, vertrekkende vanuit de doelen en met aandacht voor het samenspel van didactiek, ruimte en technologie.

Bij de methode hoort een handleiding, analyse- en ontwerpformulier en een kaarten- en schijfjesset.

Met dit pakket kan je op voorhand experimenteren met diverse klasopstellingen.

Info & aanbod

Blijf op de hoogte

Wil je op de hoogte blijven van navormingen voor leraren georganiseerd door EdHub?

Blijf op de hoogte