Als leerkracht wil je regelmatig bijkomende inspiratie en bagage krijgen. Howest voorziet een gevarieerd aanbod aan workshops, studiedagen, nuttige tools en navormingstrajecten voor leerkrachten. Ontdek hier alle mogelijkheden.
Heb je vragen over ons aanbod? Contacteer communicatie [at] howest.betitle="Dienst Communicatie"
Experimenteerruimte EdHub
Wil je experimenteren met het samenspel tussen didactiek, onderwijs, technologie en ruimte? Dan moet je in de EdHub-experimenteerruimte in Brugge zijn. Dit lokaal werd volledig uitgerust met de nieuwste snufjes en geeft je de kans om naar hartenlust te oefenen in een veilige omgeving. Beginner of gevorderd: iedereen welkom!

Navormingen, workshops en webinars
Vormingsaanbod d-factor: Didactiek voor digitaal differentiëren (5 sessies)
d-factor is een nieuw en uniek vormingsaanbod e-learning . Ontdek de d-factor om efficiënter én effectiever les te geven en differentiatie te optimaliseren. De inzet van technologie zal jouw didactische expertise versterken.
Workshops EdHub
EdHub stoomt je klaar voor het onderwijs van de toekomst. Deze workshops werden ontwikkeld in het kader van een onderzoeksproject waarbij het samenspel tussen onderwijs, technologie, didactiek en beschikbare ruimte werd onderzocht. Voor elke uitdaging een gepast antwoord!
EdHub Webinars
EdHub organiseert gratis webinars om je te ondersteunen bij de implementatie van digitale elementen in jouw lessen. De opnames van alle webinars en de bijhorende presentaties blijven online beschikbaar voor wie een webinar gemist heeft of nog eens rustig wil herbekijken.
STEM-Workshops in samenwerking met Brightlab
In samenwerking met Brightlab organiseert Howest in het najaar van 2021 en het voorjaar van 2022 een aantal specifieke STEM-workshops voor leerkrachten uit het basis- en secundair onderwijs.
Game For Thought webinars
‘Game for Thought’ is een initiatief van de opleiding Digital Arts and Entertainment (DAE) van Howest, in samenwerking met het lokale medialab Quindo. Tijdens deze reeks van livestreams en podcasts worden ethische dilemma’s en thema’s uit de dagelijkse leefwereld van jongeren bespreekbaar gemaakt. Ethische onderwerpen waar jongeren tijdens het gamen mee in aanraking komen, worden verduidelijkt en vertaald naar de ‘buitenwereld’.
We streamen maandelijks vanaf onze campus The Level en evalueren kritisch onderwerpen op het snijvlak van gaming en sociale ethiek.
We onderzoeken de impact en implicaties van ontwikkelingen in de branche, terwijl we nadenken over onze verantwoordelijkheden als makers, waarbij we ingaan op het vermogen van gaming om de virtuele realiteit te overstijgen. Hoe beïnvloedt de gamewereld de hedendaagse wereld buiten de schermen - en vice versa?
STE(A)M Sessies
Onze lerarenopleiding Secundair Onderwijs organiseert jaarlijks een opleidingstraject (10 sessies van 3u) voor beginnende en ervaren STE(A)M-leerkrachten.
Design Thinking, onderzoekend en ontwerpend leren, 21° eeuwse vaardigheden, evalueren en differentiëren binnen STE(A)M-activiteiten, ontwerpen van concrete STE(A)M-projecten, … het komt allemaal aan bod!
Tools voor leerkrachten

ONO, kort voor ‘Onderzoek en Ontwerp’, is een tool om leerkrachtenteams secundair onderwijs op weg te helpen om unieke, uitdagende STE(A)M-projecten uit te werken op maat van hun klas.
Door middel van verschillende doel- en actiekaarten wordt een onderzoek- en/of ontwerpproces uitgestippeld waarbij rekening wordt gehouden met de zelfgestuurde vaardigheden van de leerlingen.

INNOWIZ is een hands-on methode die ingezet kan worden waar de nood aan creativiteit hoog is. Door middel van een laagdrempelig stappenplan, bestaande uit een verzameling van eenvoudige technieken, biedt INNOWIZ ondersteuning bij het ontwikkelen van nieuwe inzichten en ideeën.
INNOWIZ kan zowel gebruikt worden door leerkrachten(teams) om unieke en innoverende projecten te bedenken, maar kan ook perfect ingezet worden in de klas om leerlingen te ondersteunen bij het zoeken naar een oplossing voor hun ontwerpuitdaging.

De EdHub-methode laat toe om op een flexibele manier je les(sen) te ontwerpen, vertrekkende vanuit de doelen en met aandacht voor het samenspel van didactiek, ruimte en technologie.
Bij de methode hoort een handleiding, analyse- en ontwerpformulier en een kaarten- en schijfjesset.
Met dit pakket kan je op voorhand experimenteren met diverse klasopstellingen.
Behalen pedagogische bekwaamheid en/of extra onderwijsbevoegdheid

Dankzij je bachelordiploma heb je een uitstekende vakkennis. Nu wil je ook anderen enthousiast maken voor je vakgebied en de stap naar het onderwijs zetten. Je wordt niet alleen leerkracht, maar ook opvoeder, begeleider, innovator en onderzoeker, creatieve organisator en cultuurparticipant.
Je werkt samen met leerlingen, ouders, een schoolteam en externe organisaties. Een veelzijdige en fijne uitdaging!

Je beschikt over nuttige beroepservaring en het kriebelt om les te geven? Of je geeft al les, maar je mist theoretische achtergronden én/of het juiste diploma om je carrière in het onderwijs verder uit te bouwen? Dan ben je bij Howest aan het juiste adres.
Je kan deze opleiding volgen in onze campussen in Brugge of Oudenaarde en deels @home.
Postgraduaten voor onderwijs
Spijker je kennis en vaardigheden bij en blijf op de hoogte van de nieuwste evoluties in je vakgebied. Specialiseer je verder en inspireer mee de collega’s op jouw school!

Digitale transformatie begint in onderwijs. Het voorbije Corona-tijdperk heeft het onderwijs genoopt tot een snelle omschakeling naar digitale werkvormen. Post-Covid zal de digitale trend in onderwijs zich zeker verder zetten.
Wil jij ook als leerkracht nog digitaal competenter worden voor het inzetten van educatieve technologie bij het design van jouw lessen? Je leert er technologie inzetten ter ondersteuning van de eigen communicatie en professionalisering, digitale media te maken en benutten, doordacht digitale media in te zetten in jouw lespraktijk.
Specifiek krijgen ook de inzet van technologie bij evaluatie, feedback en differentiatie aandacht in het postgraduaat.
De blended aanpak in het postgraduaat maakt het tijds- en plaatsonafhankelijk leren mogelijk. Zo kan je jouw studie optimaal combineren met werk en gezin.

Een ICT-coördinator in het leerplichtonderwijs is een duizendpoot, een manusje-van-alles wat ICT betreft. Hij is een innovator, pedagogisch ondersteuner, beleidsmedewerker, mediacoach, netwerkbeheerder, technicus, webbeheerder, helpdeskmedewerker, softwareontwikkelaar, LMSbeheerder, …. Wil jij ook zo’n breed inzetbaar profiel worden? Dat kan via dit postgraduaat!
De opleiding Didactisch ICT-coördinator is een multidisciplinair postgraduaat dat een didactische pijler combineert met een technische pijler. Je hebt enkel een voorkennis van Windows en basic ICT-skills nodig voor inschrijving. De rest leren wij jou aan! Heb je al bepaalde diepgaander voorkennis op het didactische en/of technische vlak, dan krijg je een traject op maat met de nodige vrijstellingen.
De blended aanpak in het postgraduaat maakt het tijds- en plaatsonafhankelijk leren mogelijk. Zo kan je jouw studie optimaal combineren met werk en gezin.

Hoogbegaafdheid is een zeer beladen term. Het begrip wordt geassocieerd met heel slim zijn, met uitzonderlijke schoolresultaten die leiden naar tot verbeelding sprekende jobs. Maar ‘cognitief sterk functioneren’ kent ook andere gezichten. Als deze kinderen en jongeren niet de juiste ondersteuning of begeleiding krijgen van school en ouders is de kans zeer reëel dat ze vroegtijdig uitvallen en niet eens in een hogere studie terecht komen.
In het postgraduaat ‘hoogbegaafdheidscoach op school’ leiden we leerkrachten, leerlingbegeleiders en directieleden op tot centraal aanspreekpunt en trekker van veranderingsprocessen rond het thema hoogbegaafdheid. Tijdens deze opleiding zet je de nodige processen in gang op je eigen school. Na het voltooien van de opleiding kan je onder andere de rol opnemen als coach en inspirator voor je collega’s, begeleider van hoogbegaafde kinderen en jongeren en ankerpunt op school voor ouders van deze doelgroep.

Jongeren kloppen vaak met hun vragen en problemen aan bij leeftijds- of leefstijlgenoten (=peers).
Peer support is een preventieve methode waarbij jongeren elkaar ondersteunen ter bevordering van een positief schoolklimaat. Peer supporters krijgen een training waarbij hun competenties versterkt worden om anderen te helpen. Er zijn heel wat voordelen verbonden aan peer support: zowel voor jongeren als voor opvoeders (bijv. jeugdwerkers, leerkrachten, leerlingenbegeleiding) en organisaties (bijv. jeugdwerk, school). Maatwerk, betrokkenheid en structurele inbedding zijn daarbij echter heel belangrijk.
Geloof je in de kracht van jongeren? Wil je aan de slag met peer support? Met deze opleiding willen we opvoeders, leerkrachten en jongerenwerkers trainen om peer support structureel en onderbouwd te implementeren in hun organisatie.

Deze opleiding is bedoeld om mensen die reeds een diploma hebben behaald in een geïntegreerde, specifieke of initiële lerarenopleiding te vormen tot leraar niet-confessionele zedenleer (NCZ) voor het lager onderwijs.

Waarom deze opleiding? Het uitwerken van een proactief welzijnsbeleid is niet alleen een wettelijke verplichting, maar bovenal een must voor iedere werkgever die wil waken over de veiligheid, gezondheid en welzijn van zijn medewerkers.
Boek onze mobiele livestreamstudio mét ondersteuning
Uw school organiseert een virtuele openschooldag of een online infomoment? Maar u hebt niet de middelen of de knowhow om een kwalitatieve livestream op te zetten?
Howest helpt u graag verder. We stellen onze volledig uitgeruste livestreamstudio op in uw school, onze crew verzorgt alle technische aspecten van de livestream, zowel qua beeld (video) als geluid (audio
Interesse? Contacteer ons via communicatie [at] howest.betitle="Dienst Communicatie"

Doe een beroep op onze dienstverleningsstudenten!
Ben je als school op zoek naar studenten lerarenopleiding secundair onderwijs algemene vakken of lichamelijke opvoeding voor het begeleiden van activiteiten op jullie school, neem zeker en vast contact op. De dienstverleningsactiviteiten staan los van de effectieve lesopdrachten welke studenten hebben in het kader van de actieve stageperiodes.
Een dienstverleningsopdracht kan een (halve) dag zijn zoals meehelpen op een schoolfeest, het begeleiden van een sportdag, … of kan bestaan uit meerdere dagen zoals een wetenschapsweek begeleiden, mee een GWP organiseren,


Vital Schools – Beweegvriendelijke lesgeven
Hoe kunnen we kinderen en jongeren minder lang laten zitten en meer laten bewegen in een klascontext? Tijdens deze workshop/coachingstraject zetten we in op:
- Informeren, sensibiliseren en motiveren van deelnemers rond het thema minder lang stilzitten en meer bewegen tijdens de klascontext.
- Inspireren via praktijkvoorbeelden vanuit drie invalshoeken: actieve werkvormen, beweegvriendelijke klasomgeving en bewegingstussendoortjes
- Opstarten van eigen praktijkvoorbeelden waarbij mogelijke barrières gekoppeld worden aan succesfactoren.
Het programma kan in onderling overleg aangepast worden aan de noden/wensen van het team.
Neem alvast een kijkje op onze website voor meer informatie: www.vitalschools.be.