Overslaan en naar de inhoud gaan

Word een allround bewegingsdeskundige

Ben je gepassioneerd door sport en wil je ook anderen aan het sporten en bewegen krijgen? Wil je ze aanzetten tot een actieve en gezonde levensstijl en ze verstandig en efficiënt laten sporten? Dan is de bacheloropleiding Sport en Bewegen je op het lijf geschreven. Je groeit uit tot een allround bewegingsdeskundige die later in diverse sectoren aan de slag kan.

In een combinatie van theorie en veel praktijk leer je hoe je individuele sporters en groepen op een beredeneerde manier kan laten bewegen. Je begeleidt zowel beginnende bewegers, recreatieve- en competitiesporters als bedrijven en organisaties die sport- en beweeginitiatieven willen opzetten. En je leert ook alle kneepjes van het vak om later als beweegcoach voor een kinepraktijk, postrevalidatiecentrum of ziekenfonds te werken.

Deze opleiding is gericht op het trainen, coachen en motiveren van diverse doelgroepen:

 • Als personal trainer zet je je klanten op weg naar een actievere levensstijl en streef je samen naar hun uitgekozen beweeg-, sport- of gezondheidsdoelstellingen.
 • Als beweegcoach help je mensen meer, efficiënter en duurzaam bewegen.
 • En als ondernemer/beleidsmedewerker zet je sport- en beweeginitiatieven op.

Net zoals jij later mensen gaat bijstaan en coachen, word je tijdens je opleiding persoonlijk begeleid door lectoren met veel ervaring in de sport- en beweegsector. En dit in een moderne accommodatie: de Sportinnovatiecampus op het domein van Sport Vlaanderen Brugge.

student training

Jouw lesrooster

Hieronder kan je een voorbeeldlesrooster van jaar 1 (tweede jaarhelft, lukraak week in maart) bekijken. Dit kan per academiejaar uiteraard afwijken. Het definitieve lesrooster ronden we af in september.

Voorbeeldlesrooster

In de opleidingsbrochure vind je een voorbeeld van alle vakken en modules die je per semester krijgt.

Vakken als wiskunde, fysica of talen komen niet aan bod. Wel krijg je vakken die elementen bevatten van biologie (bv. anatomie, fysiologie), psychologie (bv. start to coach, motiveren tot gedragsverandering) en management (bv. eventorganisatie, sportmanagement).

We bundelen al onze vakken in drie ‘rollen’: trainer, coach en ondernemer. In elk semester komen vakken uit elk van deze rollen aan bod.

 • In de rol van trainer krijg je doorheen de drie jaren verschillende vakken waarin je trainings- en beweegprogramma’s leert opmaken, deze op verantwoorde en wetenschappelijk onderbouwde wijze leert uitwerken en aangepaste bewegingstechnische begeleiding kan bieden. Je leert diverse doelgroepen kwaliteitsvol in beweging brengen en houden.
 • In de rol van coach krijg je doorheen de drie jaren verschillende vakken waarin je leert om mensen meer en efficiënt te doen bewegen. Je leert op een creatieve manier beweging uit te lokken en inspireert tot duurzame gedragsverandering.
 • In de rol van ondernemer krijg je doorheen de drie jaren verschillende vakken waarin je beweegactiviteiten leert organiseren, commercieel en vernieuwend leert denken, en teamleden leert coördineren.

Studenten volgen les op matjes

Eerste jaar

We werken telkens met twee lesblokken van zes weken per semester. Ieder blok ziet er anders uit, maar er is altijd een mix van theorie en praktijk. De lesuren sluiten zo goed mogelijk op elkaar aan en we wisselen theorielessen af met praktijk.

In het eerste jaar heb je gemiddeld 18 contacturen per week. Natuurlijk besteed je tijdens een lesweek ook tijd aan opdrachten en zelfstudie. De verhouding tussen theorie en praktijk verschilt per blok, maar algemeen is er in het eerste jaar een verhouding van 40% praktijk en 60% theorie. We starten met veel studenten, maar die verdelen we in kleinere klasgroepen.

Check ons opleidingsprogramma

Tweede jaar

Vanaf het tweede jaar neemt het aantal praktijklessen af, en gaat de verhouding eerder naar 70% theorie en 30% praktijk. Dit hangt wat af van de keuzevakken die je kiest.

In het tweede jaar loop je ook 100 uur stage.

Check ons opleidingsprogramma

Derde jaar

Ook in het derde jaar is de verhouding theorie-praktijk afhankelijk van de keuzevakken die je kiest. In dit laatste jaar ga je 10 weken voltijds op stage.

In het laatste jaar zijn er verschillende mogelijkheden om te studeren en/of stage te lopen in het buitenland. Studeren kan je onder meer in Nederland, Ierland, Finland, Oostenrijk, Spanje... Voor de buitenlandse stages zijn de mogelijkheden bijna eindeloos!

Check ons opleidingsprogramma

Raadpleeg de ECTS-fiches van deze opleiding
Beweegcoaches bij cliënt en weegschaal

Word een breed inzetbare sport- en beweegprofessional

We leiden je op tot een breed inzetbare professional met tal van opties. Zo kan je later aan de slag als:

 • Advanced personal trainer: in fitnesscentra, sportclubs, PT-studio's
 • Bedrijfscoach: in bedrijven, kmo's of in organisaties met focus op gezondheidsmanagement op het werk
 • Beweegcoach in de preventieve gezondheidssector: als BOV-coach (Bewegen op Verwijzing), in wijkgezondheidscentra, bij mutualiteiten
 • Beweegcoach in de (post-)revalidatiesector: in revalidatiecentra, ziekenhuizen, (groeps) kinepraktijken
 • (Beleids)medewerker in de sportsector: in steden en gemeenten, voor sportfederaties, sportclubs, evenementenorganisaties, buurtsport
 • (Beleids)medewerker in de vrijetijdssector: in outdoor recreatiebedrijven, reisorganisaties, surfclubs

Uiteraard kan je ook aan de slag als ondernemer/zelfstandige in het domein van sport, welzijn, vrije tijd of preventieve gezondheid.

In welke sectoren je aan de slag kan, en hoe we je hierop voorbereiden, kan je in onderstaande visual zien.

Visual sectoren en hoe we studenten erop voorbereiden

Afgestudeerden aan het woord

Luister naar onze podcast waarin elf alumni terugblikken.

Waarom kozen ze voor Sport en Bewegen? Hoe hebben ze de opleiding ervaren? Welke job doen ze nu? En welke ultieme tip hebben ze voor studiekiezers?

Podcast Extra Time Sport en Bewegen

Dagonderwijs

De meeste lessen gaan door in de Sportinnovatiecampus op het domein van Sport Vlaanderen Brugge.

Daarnaast gaan een aantal theorielessen door in de campus in de Sint-Jorisstraat (hartje Brugge) en in de Howest-campus aan het station.

Verkort traject

Heb je al een diploma Lichamelijke Opvoeding, Ergotherapie of Toegepaste Gezondheidswetenschappen? Dan is een verkort traject mogelijk.

Meer info

Kwaliteitsvolle opleiding

Kwaliteitszorg zit ingebed in de dagelijkse werking van onze opleidingen. We verbeteren continu en systematisch de kwaliteit van onze opleidingen. De betrokkenheid van studenten, werkveld en alumni is hierbij cruciaal. Lees meer over de kwaliteitszorg van onze opleidingen.

In 2021 werd de bacheloropleiding Sport en Bewegen beoordeeld door een onafhankelijk en extern panel. De opleidingsaudit werd uitgevoerd door Vluhr KZ. De kwaliteit van de opleiding werd positief beoordeeld. Het rapport van het panel met de sterke punten en ontwikkelpunten kun je hier lezen.

Recent afgestudeerden van de bacheloropleiding Sport en Bewegen zijn tevreden over de kwaliteit van de gevolgde opleiding. Consulteer hier enkele kerncijfers over de tevredenheid.

studenten sport en bewegen
Kostenraming

We geven je een raming van de studiekost van de opleiding Sport en Bewegen aan Howest. We maken daarbij een onderscheid tussen de algemene studiekost en de opleidingsgebonden studiekosten.

Lees meer

Studiefinanciering

De sociale dienst van Stuvo staat klaar om je in alle discretie te ondersteunen bij financiële vragen. Bekijk samen of je in aanmerking komt voor studiefinanciering.

Lees meer

Inschrijven

Je kan je vanaf 1 maart registreren voor 2024-25. Na het afsluiten van de registratie ontvang je een mail met alle info nodig voor je definitieve inschrijving. Reserveer nu al jouw plek bij Howest!

Lees meer

Infodag
Zaterdag 31 augustus
VAN 10u TOT 16u
Meer info

Kom langs op onze infodagen

Dit zijn de eerstvolgende infodagen voor Brugge:

Alle infodagen

Meer info?

Ontvang de brochure per post
Schrijf je in op de nieuwsbrief van deze opleiding.

Student met brochure van Howest

Troeven van de opleiding

Je ontwikkelt vaardigheden als trainer, coach en ondernemer en wordt opgeleid tot breed inzetbare professional. Met je diploma op zak kan je als bewegingsdeskundige dus heel wat kanten uit. De rode draad: mensen op een correcte en aantrekkelijke manier aan het bewegen krijgen.

 • Als trainer stel je trainings- en beweegprogramma’s op. Je werkt die op verantwoorde en wetenschappelijk onderbouwde wijze uit en biedt aangepaste bewegingstechnische begeleiding aan.
 • Als coach motiveer je mensen tot meer en efficiënt bewegen. Je lokt op een creatieve manier beweging uit en inspireert tot een duurzame gedragsverandering.
 • Als ondernemer neem je initiatief om sport- en beweegactiviteiten te organiseren. Je durft hierbij commercieel te denken en te vernieuwen.

In onderstaand filmpje van Focus-WTV blikt alumnus Nils Mortier terug op de opleiding Sport en Bewegen.

Reportage Focus-WTV bachelor Sport en Bewegen

De meeste lessen vinden plaats in de Sportinnovatiecampus op het domein van Sport Vlaanderen Brugge.

Dit moderne sportcomplex is een gemeenschappelijk project van Howest en Sport Vlaanderen en telt maar liefst vijftien sportzalen. De indoorsportmogelijkheden zijn er dus eindeloos. Van fitness over squash tot muurklimmen.

Ook in openlucht sport je er naar hartenlust. Rondjes afhaspelen op de Finse piste, sprintjes trekken op de atletiekpiste of een balletje trappen op het voetbalveld? Er is zelfs een wielerpiste met in het midden een skeelerpiste, basketbal- en volleybalterreinen.

De ideale locatie dus als ondersteuning van de lessen of om te ontspannen erna. De Sportinnovatiecampus zet ook moderne technologie in. Zo kan je in de SportsCube for Active Gaming met VR-technologie de theorie uit de anatomieles levensecht instuderen. Camera’s maken dan weer livefeedback mogelijk tijdens de praktijkgerichte sessies.

Bekijk in het filmpje wat er allemaal te beleven valt op het domein Sport Vlaanderen Brugge.

Van active gaming, wielrennen tot klimmen: ontdek Sport Vlaanderen Brugge ?

De Sportinnovatiecampus is de inspirerende uitvalsbasis van de opleiding Sport en Bewegen, maar het is ook het kloppend hart voor innovatie in de sport- en beweegsector. Vanuit de innovatieproeftuin wordt niet alleen de nodige expertise over sport in de toekomst verzameld en vertaald in een futureproof opleidingsaanbod, je wordt als student Sport en Bewegen ook actief betrokken bij het ontwikkelen, testen, cocreëren en valoriseren van nieuwe producten en diensten die diverse doelgroepen aan het bewegen zetten en/of houden.

De Sportinnovatiecampus is hiervoor speciaal uitgerust met state-of-the-arttechnologie en kan rekenen op een multidisciplinair team van experten uit diverse Howest-onderzoeksgroepen.

Bekijk in dit filmpje wat we allemaal doen op de Sportinnovatiecampus.

De Sportinnovatiecampus: sporten, bewegen, spelen, innoveren, beleven, opleiden en ontmoeten

De Sportscube for Active Gaming is onze proeftuin voor het experimenteren met interactieve technologie en exergames die aanzetten tot bewegen. Je maakt tijdens je opleiding kennis met nieuwe beweegtrends en wordt ook opgeleid om doeltreffend met deze toepassingen aan de slag te gaan.

Daarnaast wordt de ruimte ook gebruikt om leerinhouden van opleidingsonderdelen zoals anatomie, fysiologie en EHBO via o.a. Virtual Reality inzichtelijk te maken. Een leuke, interactieve maar bovenal effectieve methode om het menselijk lichaam te leren kennen!

Bekijk dit filmpje over de opening van de Sportscube.

Minister van Sport Ben Weyts opent de Sportscube for Active Gaming

Sport en Bewegen werkt doorheen de opleiding heel nauw samen met de brede sport- en beweegsector.

Vanaf jaar 1 word je betrokken in schoolsportdagen, sport- en beweegsessies aan kleuters en senioren, sportkampen, events en lessenreeksen.

In jaar 2 organiseer je bovendien zelf een sportevenement met als doel mensen aan het bewegen te krijgen.

En in jaar 3 stel je een vitaliteitsprogramma op voor de medewerkers van organisaties, verenigingen en bedrijven. Ook ontwikkel je voor je bachelorproef een beroepsproduct voor een specifieke doelgroep. Dat kan variëren van een trainingsconcept, een workshop, een draaiboek, een handleiding, een oefenschema, instructiefilmpjes tot een website.

Hieronder kan je een aantal van de projecten van de tweedejaars bekijken.

Compilatie van sportprojecten van onze tweedejaars

Samenwerken

Howest heeft een breed aanbod van samenwerkingsmogelijkheden met studenten. Samen met onze studenten zoeken we naar oplossingen voor reële cases aangebracht door onze partners. Tijdens die samenwerking zie je de studenten aan het werk, beoordeel je mee hun werk en indien het klikt, kan je hen aanwerven na afstuderen. 

Howest anticipeert via onderzoek ook op de behoeften van de maatschappij in het algemeen en het brede socio-economische werkveld in het bijzonder. De hogeschool kiest bewust voor nieuwe profielen en innovatieve niches. Op die manier werkt de onderwijsorganisatie mee aan het ombuigen van de fameuze West-Vlaamse braindrain in een braingain.

Bekijk onze onderzoeksprojecten

Een bachelorproef, een brainstorm, een projectweek of een semester lang samenwerken met een groep studenten? Contacteer onze opleidingen voor een samenwerking op maat. ​ ​

Wil je een stageproject indienen en zo in contact komen met vers Howest talent? Gebruik hiervoor het Howest stageplatform.

Kruisbestuiving is belangrijk voor nieuwe ideeën! Daar zijn we ons volledig van bewust. Daarom investeert Howest in incubatoren op de verschillende campussen. Studenten, onderzoekers, maar ook externe starters werken er onder één dak aan de uitbouw van hun eigen project.

Bovendien organiseren we onze incubatoren thematisch. Dat zorgt voor zeer veel specialistische kennis op één centrale plaats. Combineer dit met de nabijheid van andere starters en er ontstaat een frisse dynamiek, een open vizier en kruisbestuiving. Studenten aan Howest die werken aan hun eigen bedrijf kunnen een gratis werkplek krijgen in één van de incubatoren.

Laptops
The Level

Hét grote pluspunt bij Howest is de persoonlijke aanpak. De lectoren kennen elke student en volgen je nauw op. De gebouwen van Howest hebben bovendien een ziel. Op de bruisende campussen heerst een gemoedelijke sfeer onder studenten en lectoren. Ook bij het administratief personeel en Stuvo staat de deur altijd open.

Aan deze hogeschool leer je niet enkel in boeken, je stapt ook de wereld in en oefent in de praktijk. De uitgebreide stages bereiden je voor op de arbeidsmarkt. Na de opleiding ben je klaar voor het echte werk of kan je verder studeren als je dat wil.

Evy Schacht
Howest Alumna 2021

Overtuigd? Schrijf je in!

Heb je jouw keuze gemaakt? Wij kijken ernaar uit om je op te nemen in onze Howest-community! 

Alle informatie over inschrijven vind je via onderstaande link. 

Schrijf je in

Studenten in pauze met koffie op de campus

FAQ

Vind je niet wat je zoekt of heb je specifieke vraag over deze opleiding. Neem gerust contact met ons op.

Lynn Matton

Lynn Matton

Trajectbegeleider Sport en Bewegen

Indien je een laptop koopt via Howest, kan je bekijken welke laptop de opleiding aanraadt. Indien je een laptop hebt of zelf een nieuw toestel wil kopen, dient deze minimum te voldoen aan dezelfde specificaties.

Bekijk welke laptop de opleiding aanraadt

Wil je graag een semester in het buitenland studeren? Of spreekt een internationale stage jou aan? Dat kan! Je ontdekt alle mogelijkheden om binnen Howest naar het buitenland te gaan op deze pagina. Tijdens je studies maken we jouw buitenlands avontuur samen concreet! 

Je wordt bewegingsdeskundige. Sport en Bewegen is een brede opleiding die je doorheen je studietraject de mogelijkheid biedt om je te profileren binnen zes beroepen:

 • Personal coach: in fitnesscentra, sportclubs, PT-studio's
 • Bedrijfscoach: in bedrijven, kmo's of organisaties met focus op gezondheidsmanagement op het werk
 • Beweegcoach in de preventieve gezondheidssector: als BOV-coach (Bewegen op Verwijzing), in wijkgezondheidscentra, mutualiteiten
 • Beweegcoach in de (post-)revalidatiesector: in revalidatiecentra, ziekenhuizen, kine-(groeps)praktijken
 • (Beleids)medewerker in de sportsector: in steden en gemeenten, sportfederaties, sportclubs, evenementenorganisaties, buurtsport
 • (Beleids)medewerker in de vrijetijdssector: in outdoor recreatiebedrijven, reisorganisaties, surfclubs

Als bewegingsdeskundige ben je uiteraard gepassioneerd door bewegen en gezondheid, maar met je enthousiasme wil je vooral anderen aanzetten en motiveren tot een actieve en gezonde levensstijl. In het eerste jaar doe je zelf ervaring op in bewegingsvaardigheden (lopen, zwemmen, dans, innovatieve beweeg- en sportactiviteiten), maar de focus van de opleiding ligt op het inzetten van sport als middel bij verschillende doelgroepen.

We werken per semester met telkens 2 lesblokken van 6 weken. Elk blok ziet er anders uit, maar we streven altijd naar een mix van hoorcolleges, werkcolleges, praktijk en coachinglessen. Binnen elk blok is er ook een mix van toetsvormen. In het eerste jaar heb je gemiddeld een 18-tal contacturen per week. Natuurlijk besteed je tijdens een lesweek ook tijd aan opdrachten, zelfstudie en stage.

De verhouding tussen theorie- en praktijklessen verschilt per blok, maar over het algemeen heb je in het eerste jaar 40% praktijk en 60% theorie. In het tweede en derde jaar neemt de praktijk af tot 30% en heb je 70% theorie.

De kleinschaligheid en de bereikbaarheid van onze lectoren zijn typisch voor Howest. In jaar 1 starten we met veel studenten, maar die verdelen we in kleinere klasgroepen. Door middel van gerichte coaching, differentiatie en persoonlijke feedback ondersteunen we je in je groeiproces als mens en als professional.

De meeste lessen gaan door in de Sportinnovatiecampus op het domein van Sport Vlaanderen Brugge. De Sportinnovatiecampus is een bruisende en innovatieve plek die verschillende actoren uit de sector van sport, bewegen en actieve gezondheid verbindt. We werken nauw samen met InnMotion, het Living Lab voor technologie dat aanzet tot beweging. Je leert er gebruikmaken van slimme hulpmiddelen zoals apps, wearables, activity trackers, cameratracking om gericht bewegingen te analyseren en te coachen, … We zetten ook virtual reality in om anatomie en fysiologie in te studeren.

Met maar liefst 15 sportzalen biedt het sportcentrum Sport Vlaanderen Brugge veel indoorsportmogelijkheden (squash, muurklimmen, fitness, …). Ook in openlucht kan je naar hartenlust sporten: de buitenterreinen omvatten een Finse piste, een atletiekterrein, een voetbalveld en zelfs een wielerpiste met een skeelerpiste in het midden.

Een aantal theorielessen gaan door in onze campus Sint-Jorisstraat, in hartje Brugge. Deze campus bevindt zich in een historisch gebouw dat uitgerust is met moderne faciliteiten, een beschermde neogotische turnzaal en een gezellige binnentuin voor allerlei activiteiten. Een prachtige combinatie van oud en nieuw dus.

Je absolute werkzekerheid garanderen, kunnen we uiteraard niet. Dit is namelijk mee afhankelijk van hoe je je liet opmerken tijdens stages en projecten met externen.

Het voordeel van een diploma Sport en Bewegen is dat je breed opgeleid bent en op vele plekken inzetbaar bent. Binnen de opleiding werken we met veel partners uit het domein van sport, welzijn, vrije tijd en preventieve gezondheid. We kiezen bewust voor een brede benadering van het werkveld. Tegelijk hebben we oog voor de diversiteit van het werkveld. Je krijgt dus een brede basisopleiding, maar tegelijk laten de stages (100 uur in jaar 2 en 350 uur in jaar 3), de keuzevakken in het tweede en derde jaar en je bachelorproef heel wat ruimte voor eigen keuzes.

Onze meest recente alumnibevraging (afgenomen in november bij de groep studenten die in juni afstudeerde) toonde aan dat 60% van de afgestudeerden in november aan het werk was (waarvan 9 op 10 op bachelorniveau, en 4 op 10 in de organisatie waar ze stage liepen), 30% volgde een bijkomende opleiding. De werkende alumni doen dit met een hoge tevredenheid (96%) en gaven aan dat hun opleiding een goede voorbereiding was op de job (90%).

De stap naar het hoger onderwijs is sowieso niet voor iedereen vanzelfsprekend. We leveren aan Howest dan ook heel wat inspanningen om je tijdens je studies te ondersteunen en je studietraject op een optimale manier te laten doorlopen. Voor ons sta je als student werkelijk centraal. Aan Howest staat een persoonlijk contact met de docenten hierbij voorop.

Wens je een enigszins ander traject te volgen binnen de opleiding, dan kan je bij de trajectbegeleiders terecht. Je kan om diverse redenen voor zo’n individueel traject kiezen:

 • Misschien heb je al eerdere diploma’s (EVK’s) behaald of heb je al flink wat werkervaring (EVC’s) opgedaan en wil je nu in het kader daarvan vrijstellingen behalen?
 • Misschien heb je geen diploma secundair onderwijs, maar zou je toch studies in het hoger onderwijs willen aanvatten (via het Toelatingsonderzoek)?
 • Misschien is je eerste jaar wat tegengevallen en moet je dit academiejaar een aantal vakken hernemen, maar neem je toch ook al wat vakken van het volgende jaar mee?
 • Misschien studeer je onder bijzondere omstandigheden (topsporter, functiebeperking, combinatie werk en studie)

De trajectbegeleider zal je in al deze omstandigheden helpen om voor jou de meest optimale weg uit te stippelen! Contacteer lynn.matton [at] howest.be (Lynn Matton), trajectbegeleider van onze opleiding.

Heb je nog andere vragen? Je kan ons altijd een mailtje sturen en ook op sociale media zijn we actief (Facebook, X, Instagram en zelfs Tiktok). De sfeer van de opleiding kan je opsnuiven op ons Youtube-kanaal. En je kan ook altijd een virtuele blik in de Sportinnovatiecampus werpen.

Topsport en studeren combineren? Dat kan!

Kom je in aanmerking voor een topsportstatuut of wil je graag je huidige statuut verlengen? Dan verwachten we jou op onze infoavond topsport op dinsdag 1 oktober (vanaf 18u30).
Heb je vragen over het statuut of twijfel je als het van toepassing is op jouw situatie? Neem dan een kijkje op deze website of neem rechtstreeks contact op met saar.olivier [at] howest.be (saar[dot]olivier[at]howest[dot]be)

Wat kan je verwachten van de infoavond?

Op deze bijeenkomst zetten we alle informatie over studie- en examenfaciliteiten op een rijtje, bieden we een inspiratiesessie aan en blikken we vooruit naar de sportcompetities.
Het is tevens ook een gelegenheid om kennis te maken met de Howest topsporters en met de collega’s die het eerste aanspreekpunt zijn voor het topsportstatuut. Om de organisatie mogelijk te maken word je verzocht hier te registreren.

Praktisch

 • Datum: dinsdag 1 oktober om 18u30
 • Adres: Sportinnovatiecampus, Nijverheidsstraat 112, 8310 Brugge
 • Vragen of opmerkingen? Contacteer saar.olivier [at] howest.be (saar[dot]olivier[at]howest[dot]be)

Een bacheloropleiding is van nature meer beroepsgericht, een universitaire studie meer theoretisch. Bovendien werkt een kinesist eerder curatief (focus op genezingsproces van patiënten) en een bewegingsdeskundige eerder preventief (focus op voorkomen van blessures of ziekte), waardoor beide profielen heel aanvullend met elkaar kunnen werken.

Centraal binnen Sport en Bewegen staat onze praktijkgerichte aanpak, coachende stijl en multidisciplinair en ervaringsgericht werken. Dit in heel nauwe samenwerking met de sport- en beweegsector, waardoor we snel kunnen inspelen op de noden en vragen uit het werkveld en alumni meteen nadat ze zijn afgestudeerd een meerwaarde betekenen voor de arbeidsmarkt.

Uiteraard kan dat. Tijdens de opleiding krijgen je zicht op de vele mogelijkheden. Je kan in anderhalf jaar nog een bijkomende bachelor Lichamelijke Opvoeding-Bewegingsrecreatie, Ergotherapie of  Toegepaste Gezondheidswetenschappen volgen aan Howest. Ook in de omgekeerde richting (Sport en Bewegen als bijkomende bacheloropleiding) is dit overigens in anderhalf jaar mogelijk.

Via een schakeljaar kan je ook doorstromen naar bijvoorbeeld een academische Master of Science in de gezondheidsvoorlichting en -bevordering. Ook een masteropleiding in het buitenland is een mogelijkheid? Andere studenten Sport en Bewegen deden het je in ieder geval al voor.

Voor alle vakken zijn er lespresentaties en door studenten gemaakte of samengestelde cursussen. Voor sommige vakken worden ook handboeken gebruikt. In de studiefiches van de verschillende vakken vind je naast de inhoud van het vak ook een overzicht van het gebruikte lesmateriaal. Wil je nog gedetailleerdere informatie, stuur ons dan een sportenbewegen [at] howest.be (mailtje).

Sporten en (laten) bewegen is onderdeel van het Howest-DNA. Daarom bieden we vijf opleidingen met sportinsteek aan die van jou een ‘pro op het vlak van sport’ maken, in de ruime zin van het woord.

Op de pagina ‘Sport studeren aan Howest’ bundelen we al onze opleidingen om van sport je beroep te maken.