Overslaan en naar de inhoud gaan

Onderzoek van Howest floreert

Van braindrain naar braingain…

Howest anticipeert op en beantwoordt aan de behoeften van de maatschappij en het brede socio-economische werkveld. De hogeschool kiest bewust voor nieuwe profielen en innovatieve niches. Op die manier werkt de onderwijsorganisatie mee aan het ombuigen van de fameuze West-Vlaamse braindrain in een braingain.

Frederik D'hulster, algemeen directeur: “Howest maakt deel uit van het sociaal en economisch weefsel van haar regio. Met het bedrijfsleven, de diensten- en zorgsector en de overheid, vormen we een triple helix die mee sturing en invulling geeft aan het welzijn en de welvaart. Innovatie staat daarbij centraal, zowel bij onze onderwijs- als bij onze onderzoeksactiviteiten. De onderzoeksresultaten uit onze IT-opleidingen worden bijvoorbeeld geïntegreerd in onze bedrijfsmanagementopleidingen. Zo vond ‘Blockchain’ met Smart Contracts zijn weg naar de opleidingen Financial Advisor en Supply Chain Management."

Omzet van bijna 8 miljoen euro

In de periode 2016-2022 is de omzet uit onderzoek en dienstverlening gestegen van 3,52 miljoen naar 7,9 miljoen euro. Het aantal betrokken onderzoekers nam toe van 140 naar 250.

Geoffrey Hamon, directeur Onderzoek, Dienstverlening & Ondernemerschap: "Het werkveld geeft mee vorm aan onze opleidingen en doet van zijn kant almaar vaker een beroep op Howest als innovatiepartner. We organiseren ons om vanuit een laagdrempelige dienstverlenende houding en met een interdisciplinaire aanpak een meerwaarde te creëren in onze regio en tegelijk ook ons onderwijs te versterken. Het stimuleren van ondernemerschap heeft doorheen de jaren een belangrijke plaats verworven in onze organisatie. Naast stages en bachelorproeven zetten we in op werkplekleren, waardoor we de samenwerking met het werkveld structureel verankeren.”

Howest zet in op een interdisciplinaire aanpak waarbij onderzoekers en lectoren uit verschillende opleidingen, het werkveld en andere kennisinstellingen, als evenwaardige partners samenwerken aan praktijkgerichte uitdagingen. En dat loont.

Heeft u interesse om met ons samen te werken? We vernemen het graag via research [at] howest.be

Ontdek al onze projecten