Overslaan en naar de inhoud gaan

Keuzetraject 'Architectuur & Context'

"Heb je binnen de opleiding Toegepaste Architectuur een sterke interesse ontwikkeld voor architectuur, architectuuranalyse en -synthese en conceptueel ontwerp? Dan kan je met het keuzetraject ‘Architectuur & Context’ je kennis op dit vlak verder uitbreiden.

Onderwerpen zoals concept en reconversie (herbestemming) komen hierbij in belangrijke mate aan bod. Dit keuzetraject vormt ook een uitstekende voorbereiding voor wie de ambitie heeft om na de bachelor, via een schakelprogramma, ook de master Architectuur te behalen."

maquette

Jouw lesrooster

Elke week heb je 20 tot 24 uur les. De lesuren sluiten daarbij zo goed mogelijk op elkaar aan. Het lesrooster kan per academiejaar afwijken en communiceren we in september.

In de opleidingsbrochure vind je alvast een voorbeeld van de vakken en modules die je per semester krijgt.

The Level - modern gebouw waar de lessen gegeven worden

Eerste jaar

In het eerste jaar doe je in de pijlers analyseren, detailleren en visualiseren heel wat theoretische kennis op. Die kennis wordt dan in de pijler organiserend- en uitvoerend ontwerpen in de praktijk omgezet. In deze eerste twee semesters spitsen de architectuurprojecten van deze laatste pijler zich toe op kleine gebouwen zoals een ééngezinswoning.

Check hier het volledige opleidingsprogramma

Tweede jaar

Ook in het tweede jaar doe je in de drie theoretische pijlers kennis op. De architectuurprojecten in het tweede jaar spitsen zich toe op meergezinswoningen.

Derde jaar

In het laatste jaar kan je kiezen uit drie keuzepakketten: Architectuur, Virtueel bouwen en Duurzaam renoveren.

Bekijk de infofiche

Het laatste semester is atypisch waarin je een bachelorproef en je stage loopt in het werkveld.

Raadpleeg de ECTS-fiches van deze opleiding
Studenten Howest Toegepaste Architectuur krijgen ondersteuning in een ateliersessie

Met je diploma Bachelor Toegepaste Architectuur...

JJe wordt opgeleid tot een multi-inzetbare kracht die fel gegeerd is bij architectenbureaus, visualisatiebureaus, bouwbedrijven, bouwpromotoren, ingenieursbureaus en bouwtechnische administratie. Naargelang je eigen interesse kun je daaruit je keuze maken om je eigen loopbaan uit te bouwen als professionele bachelor Toegepaste Architectuur.

Bij een architectenbureau

 • Je zet schetsontwerpen van architecten om naar voorontwerpen, definitieve ontwerpen en uitvoeringsontwerpen
 • Je maakt visualisaties en animaties om de projecten mooi te presenteren aan de klant
 • Je maakt reële en virtuele maquettes
 • Je wordt ingezet als BIM-expert
 • Je maakt bestekken en meetstaten
 • Je helpt de architect bij het opvolgen van werven

Bij een visualisatiebureau

 • Je maakt mooie visualisaties voor diverse architectenbureaus
 • Je maakt gespecialiseerde fotorealistische visualisaties voor wedstrijden van grote projecten

Bij een bouwbedrijf

 • Je bent werfleider
 • Je groeit verder tot projectleider
 • Je doet aan kostencalculatie
 • Je pluist bestekken en meetstaten uit
 • Je maakt uitvoeringstekeningen
 • Je werkt in BIM

Bij een bouwpromotor

 • Je maakt onder de hoede van een architect plannen op voor verkavelingen, woningen en appartementsgebouwen
 • Je ontvangt klanten en bespreekt de wensen en de mogelijkheden

Bij een ingenieursbureau

 • Je maakt stabiliteitstekeningen zoals wapeningsplannen, staalconstructies, ...
 • Je maakt tekeningen voor ingenieurs technische uitrustingen
 • Je werkt in BIM

Bij een bouwtechnische administratie

Je onderzoekt dossiers voor een aanvraag tot stedenbouwkundige vergunning of omgevingsvergunning.

Verder studeren

Aan Howest hebben we vier postgraduaten die aansluiten bij Toegepaste Architectuur:

 • BIM Management
 • BIM Expert Modeler
 • Renovatietechnieken en Monumentenzorg
 • Circulair Bouwen

Daarnaast kan je schakelprogramma’s volgen naar de masters Architectuur, Stedenbouw of Interieurarchitectuur, de bachelor Interieurvormgeving, Industrieel Ingenieur Bouwkunde of de bachelor Vastgoed.

Dagonderwijs

De opleiding wordt in dagonderwijs aangeboden in Brugge. Je volgt een programma dat gespreid is over zes semesters, en dat gedurende drie jaar.

check het programma

Verkort traject

Ben je een zij-instromer vanuit interieurvormgeving of bouwkundig tekenen, dan kan je een verkort trajact van respectievelijk 117 en 120 studiepunten volgen. Na twee jaar heb je dan je bachelordiploma Toegepaste Architectuur op zak. Bij dit traject stap je in in het tweede jaar en ben je vrijgesteld voor een aantal modules (in overleg met je trajectbegeleider).

Ook vanuit een bachelordiploma Bouw of Vastgoed kan je voor enkele modules vrijstellingen krijgen (in overleg met je trajectbegeleider).

Je kan ook in februari inschrijven en een beperkt aantal modules volgen.

Kostenraming

We geven je een raming van de studiekost van de opleiding Architectuur aan Howest. We maken daarbij een onderscheid tussen de algemene studiekost en de opleidingsgebonden studiekosten.

Lees meer

Studiefinanciering

De sociale dienst van Stuvo staat klaar om je in alle discretie te ondersteunen bij financiële vragen. Bekijk samen of je in aanmerking komt voor studiefinanciering.

Lees meer

Inschrijven

Je kan je vanaf 1 maart registreren voor 2024-25. Na het afsluiten van de registratie ontvang je een mail met alle info nodig voor je definitieve inschrijving. Reserveer nu al jouw plek bij Howest!

Lees meer

Infodag
Zaterdag 31 augustus
VAN 10u TOT 16u
Meer info

Kom langs op onze infodagen

Dit zijn de eerstvolgende infodagen voor Brugge:

Alle infodagen

Meer info?

Ontvang de brochure per post
Schrijf je in op de nieuwsbrief van deze opleiding.

Student met brochure van Howest
Sarah

Getuigenis 'Architectuur & Context'

"Ik ben Sarah Younes en ik volgde het keuzetraject 'Architectuur & Context' binnen de opleiding Toegepaste Architectuur. Het is echt een verrijkende ervaring geweest. Door dit traject kon ik mijn passie voor architectuur verder ontwikkelen. De focus op onderwerpen zoals concept en reconversie heeft mijn inzicht in architectuur verbreed. Bovendien heeft dit traject mij goed voorbereid op mijn ambitie om na mijn bachelor ook de master Architectuur te volgen. Ik voel me echt geïnspireerd en klaar om mijn carrière in de architectuurwereld voort te zetten."

Overtuigd? Schrijf je in!

Heb je jouw keuze gemaakt? Wij kijken ernaar uit om je op te nemen in onze Howest-community! 

Alle informatie over inschrijven vind je via onderstaande link. 

Schrijf je in

Studenten in pauze met koffie op de campus

FAQ

Vind je niet wat je zoekt of heb je specifieke vraag over deze opleiding. Neem gerust contact met ons op.

Marie Astaes

Marie Astaes

Opleidingscoördinator Toegepaste Architectuur

Indien je een laptop koopt via Howest, kan je bekijken welke laptop de opleiding aanraadt. Indien je een laptop hebt of zelf een nieuw toestel wil kopen, dient deze minimum te voldoen aan dezelfde specificaties.

Bekijk welke laptop de opleiding aanraadt

Wil je graag een semester in het buitenland studeren? Of spreekt een internationale stage jou aan? Dat kan! Je ontdekt alle mogelijkheden om binnen Howest naar het buitenland te gaan op deze pagina. Tijdens je studies maken we jouw buitenlands avontuur samen concreet! 

Nee, alle vakken en programma’s worden van nul aangeleerd. Startende studenten komen uit verschillende voortrajecten, zowel uit ASO, TSO als KSO en er zijn ook trajecten voor studenten die via VDAB de opleiding volgen. Je hoeft dus zeker niet uit een architectuur-/bouwrichting te komen om deze opleiding te starten. Enige affiniteit met architectuur en/of bouwen is mooi meegenomen, maar het is geen absolute vereiste. De lessen zijn erop gericht je alles aan te leren zonder voorkennis. Het spreekt wel voor zich dat je interesse hebt om later in de bouwsector te werken.
 

In sommige modules wordt basiswiskunde toegepast, maar we starten steeds van nul. Een goed begrip van basismeetkunde (stelling van Pythagoras en goniometrie) is geen overbodige luxe, maar ook dat lichten we op het gepaste moment toe.
 

De lessen gaan steeds door in blokken van 2 uur en worden ingepland tussen 8u15 en 17u45. Springuren vermijden we zoveel mogelijk. Bij het opstellen van het lessenrooster streven we naar een halve vrije dag per week om taken te maken en de leerstof te verwerken. De lessen worden zeer praktisch aangepakt en je wordt stapsgewijs opgevolgd. De reële praktijksituatie wordt zoveel mogelijk gesimuleerd tijdens ateliers in beperkte groepen, waar je de opgedane kennis steeds praktisch toepast. Je werkt zowel individueel als in groep, telkens met de ondersteuning van een coach. Daarnaast wordt de computer jouw beste vriend (lees: je zal vele uren achter je scherm doorbrengen).

 • Wil je verder studeren? Dan kan je een van onze graduaatsopleidingen volgen, een schakelprogramma volgen naar de master Architectuur.
 • Wil je beginnen werken? Dan kan je meteen aan de slag bij architectenbureaus, studiebureaus, aannemersbedrijven, visualisatiestudio’s, overheden, ...

 • Als zij-instromer interieurvormgeving: Met dit diploma kan je een verkort traject van 117 studiepunten volgen. Na twee jaar heb je dan je bachelordiploma Toegepaste Architectuur op zak. Bij dit traject stap je in in het tweede jaar en ben je vrijgesteld voor de modules Analyseren S3 en Analyseren S4. Bijkomend volg je wel Bouwcomfort binnen de pijler Detailleren.
 • Als zij-instromer Bouwkundig Tekenaar: Met dit diploma kan je een verkort traject van 120 studiepunten volgen. Na twee jaar heb je dan het bachelordiploma Toegepaste Architectuur op zak. Bij dit traject stap je in in het tweede jaar en ben je vrijgesteld voor de module Bouwmanagement S3. Bijkomend volg je wel Analyseren S1 binnen de pijler Analyseren en Bouwcomfort binnen de pijler Detailleren.
 • Andere: Je kan vrijstellingen aanvragen als je al een bachelordiploma Bouw of Vastgoed hebt of voor enkele modules al credits behaald hebt in de Academische bachelor.