Overslaan en naar de inhoud gaan

Vandaag kondigden Howest en ZoWe Verpleegkunde een versterkte samenwerking aan die vanaf het academiejaar 2024-2025 van start gaat. De praktijklessen Verpleegkunde van beide instellingen zullen worden samengebracht in één gebouw aan de Barrièrestraat nabij Brugge Station. Door deze strategische stap worden Howest en ZoWe samen de grootste school voor Verpleegkunde in Brugge.

Grootste school voor Verpleegkunde in Brugge

Tijdens een pers- en fotomoment, bijgewoond door schepen Pablo Annys (Vooruit), benadrukten Ingrid Lingier, algemeen directeur van ZoWe Verpleegkunde, en Frederik D’hulster, algemeen directeur van Howest, de voordelen van deze samenwerking. "Door onze krachten te bundelen in één gebouw, creëren we een dynamische leeromgeving waarin onze studenten optimaal kunnen groeien en zich voorbereiden op hun toekomstige carrière," aldus Ingrid Lingier.

De intensievere samenwerking tussen de twee instellingen zal niet alleen de relatie tussen docenten en studenten versterken, maar ook de overgang tussen de opleidingen vereenvoudigen. Het biedt studenten de mogelijkheid om hun leertraject naadloos voort te zetten zonder van campus te moeten veranderen. Afgestudeerde graduaatsstudenten kunnen direct doorstromen naar de bacheloropleiding binnen dezelfde vertrouwde omgeving. Deze geïntegreerde benadering zorgt voor een coherente leerervaring. Daarnaast bevordert dit een optimale voorbereiding op de arbeidsmarkt, waar graduaats- en bachelorstudenten Verpleegkunde ook nauw moeten samenwerken.

Frederik D’hulster voegde toe: "Het samenbrengen van onze praktijklessen in één gebouw is een logische stap in de evolutie van onze samenwerking. Het stelt ons in staat om de kwaliteit van ons onderwijs verder te verhogen en onze studenten nog beter te ondersteunen." De gedeelde campus biedt moderne faciliteiten die zijn ontworpen om een toegankelijke en inspirerende leeromgeving te creëren, wat essentieel is voor de toekomstige zorgprofessionals.

Ook Pablo Annys, schepen van Sociale Zaken, Werk en Ondernemen, ziet veel opportuniteiten in deze samenwerking. ‘Dit partnerschap is uniek omdat jullie samen niet enkel de grootste maar ook de beste school voor verpleegkunde zijn. De zorgeconomie is in onze regio de tweede grootste en de nood aan verplegende handen, zal in de toekomst enkel groeien. De uitbouw van de zorgsector, onder andere door dit soort samenwerkingen, is dus zeer belangrijk in onze regio 1 op 1 is in dit geval zeker 3, ook op het vlak van zorginnovatie.’

Met deze samenwerking tonen Howest en ZoWe Verpleegkunde hun inzet voor kwalitatief onderwijs en persoonlijke begeleiding. De moderne, gedeelde campus aan de Barrièrestraat, op wandelafstand van het station, biedt een toegankelijke en inspirerende leeromgeving waar studenten de leerladder van graduaat naar bachelor binnen één en dezelfde campus kunnen beklimmen. Dit versterkt niet alleen hun academische ontwikkeling, maar ook hun voorbereiding op een succesvolle carrière in de gezondheidszorg.

Infodag op zaterdag 29 juni

ZoWe Verpleegkunde en Howest zetten de deuren samen open op de infodag van zaterdag 29 juni, tussen 10u en 16u. Bezoekers krijgen de kans om de faciliteiten te ontdekken en meer te leren over de uitgebreide educatieve mogelijkheden die deze samenwerking biedt.