Overslaan en naar de inhoud gaan

Toegepaste Architectuur vanuit Bouwkundig Tekenen

Heb je al het graduaatsdiploma Bouwkundig Tekenen op zak, maar wil je meer? Via een verkort traject van twee jaar kan je in Brugge ook de bachelor Toegepaste Architectuur volgen.

In deze opleiding combineer je architectuur met het bouwen zelf. Je slaat dus de brug tussen architectuur en het bouwproces, met veel aandacht voor de praktische kant. Je krijgt zowel het architecturale als het bouwkundige aspect onder de knie, maar leert ook architectuurprojecten visualiseren.

Je bijkomende opleiding Toegepaste Architectuur is nog veelzijdiger dan na een pure opleiding architectuur of bouw. Je leert namelijk niet enkel hoe een gebouw ontworpen wordt, maar ook hoe het gebouwd wordt.

Studenten Howest Toegepaste Architectuur in het atelier bij maquettes

Jouw lesrooster

Elke week heb je 20 tot 24 uur les. De lesuren sluiten zo goed mogelijk op elkaar aan. Hieronder kan je een voorbeeldlesrooster bekijken. Dit kan per academiejaar uiteraard afwijken. Het definitieve lesrooster wordt in september afgerond.

The Level - modern gebouw waar de lessen gegeven worden

Eerste jaar

In het eerste jaar doe je in de pijlers analyseren, detailleren en visualiseren heel wat theoretische kennis op. Die kennis wordt dan in de pijler organiserend- en uitvoerend ontwerpen in de praktijk omgezet. In deze eerste twee semesters spitsen de architectuurprojecten van deze laatste pijler zich toe op kleine gebouwen zoals een ééngezinswoning.

Check hier het volledige opleidingsprogramma

Tweede jaar

Ook in het tweede jaar doe je in de drie theoretische pijlers kennis op. De architectuurprojecten in het tweede jaar spitsen zich toe op meergezinswoningen.

Derde jaar

In het laatste jaar kan je kiezen uit drie keuzepakketten: Architectuur, Virtueel bouwen en Duurzaam renoveren.

Bekijk de infofiche

Het laatste semester is atypisch waarin je een bachelorproef en je stage loopt in het werkveld.

Raadpleeg de ECTS-fiches van deze opleiding
Studenten Howest Toegepaste Architectuur krijgen ondersteuning in een ateliersessie

Klaar voor de job

Je wordt opgeleid tot een multi-inzetbare kracht die fel gegeerd is bij architectenbureaus, visualisatiebureaus, bouwbedrijven, bouwpromotoren, ingenieursbureaus en bouwtechnische administratie. Op basis van je eigen interesse kan je daaruit je keuze maken om je eigen loopbaan uit te bouwen als professionele bachelor Toegepaste Architectuur.

Bij een architectenbureau

 • Je zet schetsontwerpen van architecten om naar voorontwerpen, definitieve ontwerpen en uitvoeringsontwerpen
 • Je maakt visualisaties en animaties om de projecten mooi te presenteren aan de klant
 • Je maakt reële en virtuele maquettes
 • Je wordt ingezet als BIM-expert
 • Je maakt bestekken en meetstaten op
 • Je helpt de architect bij het opvolgen van werven

Bij een visualisatiebureau

 • Je maakt mooie visualisaties voor diverse architectenbureaus
 • Je maakt gespecialiseerde fotorealistische visualisaties voor wedstrijden van grote projecten

Bij een bouwbedrijf

 • Je bent werfleider
 • Je groeit verder tot projectleider
 • Je doet aan kostencalculatie
 • Je pluist bestekken en meetstaten uit
 • Je maakt uitvoeringstekeningen
 • Je werkt in BIM

Bij een bouwpromotor

 • Je maakt onder de hoede van een architect plannen op voor verkavelingen, woningen en appartementsgebouwen
 • Je ontvangt klanten en bespreekt de wensen en de mogelijkheden

Bij een ingenieursbureau

 • Je maakt stabiliteitstekeningen zoals wapeningsplannen, staalconstructies...
 • Je maakt tekeningen voor ingenieurs technische uitrustingen
 • Je werkt in BIM

Bij een bouwtechnische administratie

Je onderzoekt dossiers voor een aanvraag tot stedenbouwkundige vergunning of omgevingsvergunning.

Verder studeren

Aan Howest kan je vier postgraduaten volgen die aansluiten bij Toegepaste Architectuur:

Dagonderwijs

De opleiding wordt in dagonderwijs aangeboden in Brugge. Je volgt een programma dat gespreid is over zes semesters, en dat gedurende drie jaar.

check het programma

Verkort traject

Ben je een zij-instromer vanuit interieurvormgeving of bouwkundig tekenen, dan kan je een verkort trajact van respectievelijk 117 en 120 studiepunten volgen. Na twee jaar heb je dan je bachelordiploma Toegepaste Architectuur op zak. Bij dit traject stap je in in het tweede jaar en ben je vrijgesteld voor een aantal modules (in overleg met je trajectbegeleider).

Ook vanuit een bachelordiploma Bouw of Vastgoed kan je voor enkele modules vrijstellingen krijgen (in overleg met je trajectbegeleider).

Je kan ook in februari inschrijven en een beperkt aantal modules volgen.

Kostenraming

We geven je een raming van de studiekost van de opleiding Toegepaste Architectuur na Graduaat Bouwkundig Tekenen aan Howest. We maken daarbij een onderscheid tussen de algemene studiekost en de opleidingsgebonden studiekosten.

Lees meer

Studiefinanciering

De sociale dienst van Stuvo staat klaar om je in alle discretie te ondersteunen bij financiële vragen. Bekijk samen of je in aanmerking komt voor studiefinanciering.

Lees meer

Inschrijven

Je kan je vanaf 1 maart registreren voor 2024-25. Na het afsluiten van de registratie ontvang je een mail met alle info nodig voor je definitieve inschrijving. Reserveer nu al jouw plek bij Howest!

Lees meer

Infodag
Zaterdag 31 augustus
VAN 10u TOT 16u
Meer info

Kom langs op onze infodagen

Dit zijn de eerstvolgende infodagen voor Brugge:

Alle infodagen

Meer info?

Ontvang de brochure per post
Schrijf je in op de nieuwsbrief van deze opleiding.

Student met brochure van Howest

Troeven van de opleiding

Klaar om uit te groeien tot een specialist voor het bouwen van morgen? Word jij een multi-inzetbare kracht voor architectenbureaus, bouwbedrijven of ingenieursbureaus? Lees dan zeker verder!

Combinatie van architectuur én bouw

De veelzijdigheid van de opleiding Toegepaste Architectuur is het grote verschil met een pure opleiding architectuur of bouw.

Je leert niet enkel hoe een gebouw functioneel en organiserend ontworpen wordt, maar ook en vooral hoe het gebouwd wordt.

Praktijkgericht

De focus ligt altijd op de praktijk, ook bij de theorielessen. Die worden vanuit een praktische hoek ingevuld en de aangehaalde voorbeelden zijn realistisch en komen recht uit de bouwsector. De theorie pas je ook meteen toe in praktijkateliers, individuele en teamprojecten, en uiteraard ook op je stage in het laatste semester.

Toekomstgericht

Toegepaste Architectuur is dubbel toekomstgericht:

 • Het is een garantie voor je eigen toekomst, want je bent meteen inzetbaar.
 • We integreren de competenties die werkgevers in de toekomst van je zullen verwachten. BIM (Building Information Modeling) bijvoorbeeld vindt steeds meer ingang in de bouwwereld. Via deze methode koppel je informatie van het bouwproces aan een virtueel gebouwmodel. Ook andere softwareprogramma’s die eigen zijn aan de bouwsector komen uitgebreid aan bod.

Samenwerking met het werkveld

Doorheen de opleiding zetten we sterk in op de interactie met het werkveld. Veel lesgevers hebben praktijkervaring of staan nog met één been in het werkveld. Werf- en bedrijfsbezoeken geven je een inkijk in hoe het er ‘in het echt’ aan toegaat.

Tijdens de bachelorproef en zeker tijdens de stage schakel je nog een versnelling hoger en word je zelf een onderdeel van het werkveld.

Persoonlijke begeleiding

Onze kleinschaligheid en de bereikbaarheid van onze lectoren zijn typisch voor Howest. We werken heel vaak in kleine groepen. Met gerichte coaching, differentiatie en persoonlijke feedback ondersteunen we je in je groeiproces als mens en als professional.

Samenwerken

Howest heeft een breed aanbod van samenwerkingsmogelijkheden met studenten. Samen met onze studenten zoeken we naar oplossingen voor reële cases aangebracht door onze partners. Tijdens die samenwerking zie je de studenten aan het werk, beoordeel je mee hun werk en indien het klikt, kan je hen aanwerven na afstuderen. 

Howest anticipeert via onderzoek ook op de behoeften van de maatschappij in het algemeen en het brede socio-economische werkveld in het bijzonder. De hogeschool kiest bewust voor nieuwe profielen en innovatieve niches. Op die manier werkt de onderwijsorganisatie mee aan het ombuigen van de fameuze West-Vlaamse braindrain in een braingain.

Bekijk onze onderzoeksprojecten

Een bachelorproef, een brainstorm, een projectweek of een semester lang samenwerken met een groep studenten? Contacteer onze opleidingen voor een samenwerking op maat. ​ ​

Wil je een stageproject indienen en zo in contact komen met vers Howest talent? Gebruik hiervoor het Howest stageplatform.

Kruisbestuiving is belangrijk voor nieuwe ideeën! Daar zijn we ons volledig van bewust. Daarom investeert Howest in incubatoren op de verschillende campussen. Studenten, onderzoekers, maar ook externe starters werken er onder één dak aan de uitbouw van hun eigen project.

Bovendien organiseren we onze incubatoren thematisch. Dat zorgt voor zeer veel specialistische kennis op één centrale plaats. Combineer dit met de nabijheid van andere starters en er ontstaat een frisse dynamiek, een open vizier en kruisbestuiving. Studenten aan Howest die werken aan hun eigen bedrijf kunnen een gratis werkplek krijgen in één van de incubatoren.

Laptops
The Level

Hét grote pluspunt bij Howest is de persoonlijke aanpak. De lectoren kennen elke student en volgen je nauw op. De gebouwen van Howest hebben bovendien een ziel. Op de bruisende campussen heerst een gemoedelijke sfeer onder studenten en lectoren. Ook bij het administratief personeel en Stuvo staat de deur altijd open.

Aan deze hogeschool leer je niet enkel in boeken, je stapt ook de wereld in en oefent in de praktijk. De uitgebreide stages bereiden je voor op de arbeidsmarkt. Na de opleiding ben je klaar voor het echte werk of kan je verder studeren als je dat wil.

Evy Schacht
Howest Alumna 2021

Overtuigd? Schrijf je in!

Heb je jouw keuze gemaakt? Wij kijken ernaar uit om je op te nemen in onze Howest-community! 

Alle informatie over inschrijven vind je via onderstaande link. 

Schrijf je in

Studenten in pauze met koffie op de campus

FAQ

Vind je niet wat je zoekt of heb je specifieke vraag over deze opleiding. Neem gerust contact met ons op.

Anthony Tetaert

OpleidingsCoördinator

Indien je een laptop koopt via Howest, kan je bekijken welke laptop de opleiding aanraadt. Indien je een laptop hebt of zelf een nieuw toestel wil kopen, dient deze minimum te voldoen aan dezelfde specificaties.

Bekijk welke laptop de opleiding aanraadt

Wil je graag een semester in het buitenland studeren? Of spreekt een internationale stage jou aan? Dat kan! Je ontdekt alle mogelijkheden om binnen Howest naar het buitenland te gaan op deze pagina. Tijdens je studies maken we jouw buitenlands avontuur samen concreet! 

Nee, alle vakken en programma’s worden van nul aangeleerd. Startende studenten komen uit verschillende voortrajecten, zowel uit ASO, TSO als KSO en er zijn ook trajecten voor studenten die via VDAB de opleiding volgen. Je hoeft dus zeker niet uit een architectuur-/bouwrichting te komen om deze opleiding te starten. Enige affiniteit met architectuur en/of bouwen is mooi meegenomen, maar het is geen absolute vereiste. De lessen zijn erop gericht je alles aan te leren zonder voorkennis. Het spreekt wel voor zich dat je interesse hebt om later in de bouwsector te werken.
 

In sommige modules wordt basiswiskunde toegepast, maar we starten steeds van nul. Een goed begrip van basismeetkunde (stelling van Pythagoras en goniometrie) is geen overbodige luxe, maar ook dat lichten we op het gepaste moment toe.
 

De lessen gaan steeds door in blokken van 2 uur en worden ingepland tussen 8u15 en 17u45. Springuren vermijden we zoveel mogelijk. Bij het opstellen van het lessenrooster streven we naar een halve vrije dag per week om taken te maken en de leerstof te verwerken. De lessen worden zeer praktisch aangepakt en je wordt stapsgewijs opgevolgd. De reële praktijksituatie wordt zoveel mogelijk gesimuleerd tijdens ateliers in beperkte groepen, waar je de opgedane kennis steeds praktisch toepast. Je werkt zowel individueel als in groep, telkens met de ondersteuning van een coach. Daarnaast wordt de computer jouw beste vriend (lees: je zal vele uren achter je scherm doorbrengen).

 • Wil je verder studeren? Dan kan je een van onze graduaatsopleidingen volgen, een schakelprogramma volgen naar de master Architectuur.
 • Wil je beginnen werken? Dan kan je meteen aan de slag bij architectenbureaus, studiebureaus, aannemersbedrijven, visualisatiestudio’s, overheden, ...

 • Als zij-instromer interieurvormgeving: Met dit diploma kan je een verkort traject van 117 studiepunten volgen. Na twee jaar heb je dan je bachelordiploma Toegepaste Architectuur op zak. Bij dit traject stap je in in het tweede jaar en ben je vrijgesteld voor de modules Analyseren S3 en Analyseren S4. Bijkomend volg je wel Bouwcomfort binnen de pijler Detailleren.
 • Als zij-instromer Bouwkundig Tekenaar: Met dit diploma kan je een verkort traject van 120 studiepunten volgen. Na twee jaar heb je dan het bachelordiploma Toegepaste Architectuur op zak. Bij dit traject stap je in in het tweede jaar en ben je vrijgesteld voor de module Bouwmanagement S3. Bijkomend volg je wel Analyseren S1 binnen de pijler Analyseren en Bouwcomfort binnen de pijler Detailleren.
 • Andere: Je kan vrijstellingen aanvragen als je al een bachelordiploma Bouw of Vastgoed hebt of voor enkele modules al credits behaald hebt in de Academische bachelor.