Renovatietechnieken en monumentenzorg

(postgraduaat) Renovatietechnieken en monumentenzorg

(postgraduaat) Renovatietechnieken en monumentenzorg

"Praktijkgerichte interdisciplinaire studie van de verantwoorde aanpak van ons bouwkundig erfgoed."

  • Het postgraduaat richt zich tot wie professioneel te maken heeft met technische en esthetische beslissingen in de renovatie- en restauratiesector. 
  • Perfect combineerbaar met een beroepspraktijk!
  • Grote nood aan professionals in renovatietechnieken en monumentenzorg.

De renovatie- en restauratiesector neemt een steeds groter deel in van de bouwactiviteiten in Vlaanderen. Het aantal bouwgronden wordt schaars, terwijl anderzijds de hoge bebouwingsgraad een groot potentieel heeft aan bestaande interessante bouwwerken.

Het opnieuw gebruiken van die gebouwen vormt een ware uitdaging. Historisch waardevolle gebouwen vormen hierin de meest gevoelige component, omdat een misplaatste ingreep kan leiden tot het onherroepelijke verlies van historische informatie en de onomkeerbare verminking van waardevol erfgoed.

Het postgraduaat Renovatietechnieken en monumentenzorg biedt inzicht in de belangrijkste aspecten van een verantwoorde aanpak van ons onroerend patrimonium: pathologisch, geschiedkundig, bouwtechnisch, esthetisch, administratief en juridisch.

De praktijkgerichte en interdisciplinaire aanpak van het postgraduaat garandeert een onmiddellijk toepasbare verruiming van de kennis.  De interactie tussen cursisten die actief zijn in de sector en de contacten met lesgevers uit verschillende disciplines bieden kansen voor verrijkende discussies en ontmoetingen.