Ontwerp de meest verbluffende ruimtelijke totaalbelevingen
Mixed Experience Design (MXD) is een uniek keuzetraject met een focus op ruimtelijk en visueel ontwerp. Vrij vertaald: het creatief vormgeven van binnen- of buitenruimtes met het oog op het creëren van een boeiende visitor journey of brand experience. Deze ontwerpdiscipline gaat verder dan traditioneel ontwerpen, vanuit de ambitie om bezoekers een (immersieve) totaalbeleving te bezorgen.
Wat leer je?
Je leert hoe je een creatief idee kan vertalen in een verbluffend ruimtelijk concept en een unieke visuele identiteit. Die ruimte kan de binnenkant of de buitengevel van een gebouw zijn, maar ook een evenement, een festival, een beurs, een pretpark of een dierentuin. Uit jouw creatieve geest stromen in ieder geval de meest verrassende ruimtelijke belevingen. De invulling van de ruimte baseer je op een verhaal, sociale interactie en een mix van sound, video, foto, motion, graphic design, 2D en 3D.
Jouw ruimtelijke ontwerpen zijn gebaseerd op een mix van fysieke elementen en digitale technologieën waarmee je een totaalbeleving creëert in de fysieke wereld. Denk aan projecties op gebouwen, het podium van Tomorrowland of een museumconcept dat alle zintuigen triggert.
Voor wie?
Ben je een creatieve doener met een open mind? Ben je benieuwd hoe je met een ruimtelijk en visueel ontwerp een totaalbeleving kan creëren? Durf je dromen en out-of-the-box denken, maar hou je tegelijk in het achterhoofd dat je concept ruimtelijk en financieel realiseerbaar moet zijn?
Wil je later met een mix van software en grafische tools digitale content maken, zoals foto, grafische designs, motion, video, 2D en 3D? En zo inspirerende concepten voor events, expo’s, festivals of beurzen ontwikkelen?
Dan is de designgerichte bacheloropleiding Mixed Experience Design (MXD) iets voor jou!
Jouw lesrooster
Elke week heb je 20 tot 24 uur les. De lesuren sluiten daarbij zo goed mogelijk op elkaar aan. Het lesrooster kan per academiejaar afwijken en communiceren we in september.
In de opleidingsbrochure vind je alvast een voorbeeld van de vakken en modules die je per semester krijgt.
Van idee naar totaalbeleving
Aan de hand van drie pijlers leren we je hoe je ideeën omzet in totaalbelevingen: conceptuitwerking en storytelling, de vertaling in een ruimtelijk ontwerp en het creëren van content voor de invulling ervan.
Het studieprogramma begint voor elk van de drie pijlers met theorie, maar die pas je bijna meteen toe in de praktijkateliers. Doorheen de opleiding neemt praktijk in elk van de drie pijlers steeds meer de bovenhand op de theorie, met de stage en het bachelorproject als hoogtepunt.
Branding, Concept & Storytelling
Je leert concepten bedenken op maat van de opdrachtgever, de ruimte, de locatie en de doelgroep.
Je gaat daarbij op zoek naar een thema en een invulling die de bezoeker letterlijk en figuurlijk op sleeptouw zullen nemen. Want elk event, elk festival of elke expo begint met een inspirerend verhaal dat de beleving en de visitor journey versterkt.
Space & Place Design
Je zet je concepten om in een ruimtelijk ontwerp. Daarvoor maak je keuzes op het vlak van materialen, kleuren, geluid, licht, bewegende beelden, circulatie en set dressing.
Het doel? De ruimte op zo’n manier ontwerpen dat je verhaal en concept optimaal uit de verf komen.
Visual Design + Content Creation
Je focust op het creëren van de content voor de invulling van je ruimtelijk concept. Je put daarvoor uit de waaier aan tools en makerskills die je in deze pijler aangeleerd krijgt: schetsen in 2D, maquettes en prototyping, grafisch ontwerp, videoprojectie, fotografie, licht- en akoestische effecten, 3D Modeling, Photoshop, Illustrator, InDesign…
Je leert daarbij werken voor zowel fysieke als digitale dragers. Van een bierviltje tot een gevel, van een podium tot een volledige festivalsite, van een event tot de bewegwijzering in een pretpark of ziekenhuis.
Waar kom je later terecht?
Als bachelor Mixed Experience Design kan je als creatieve geest in tal van boeiende sectoren aan de slag.
- Events, festivals, expo’s: het concept achter Tomorrowland uit je creatieve geest laten stromen? Een immersieve beleving creëren tijdens een museumbezoek? Of een volledig evenement uitwerken in het teken van een inspirerend verhaal? De wereld van events en de culturele sector worden al snel je biotoop.
- Communicatie en reclame: als concept artist werk je een visuele identiteit en ruimtelijke concepten uit die de boodschap van een bedrijf of merk ondersteunen en kracht bijzetten. Denk aan de combinatie van grafisch design, video, foto of 3D-effecten.
- Toerisme en citymarketing: als ontwerper van ruimtelijke belevingen vertrek je van wat een bezoeker kan overtuigen om te kiezen voor een bepaalde experience. Je doelgroep omvat bezoekers van evenementen, expo’s en musea, maar ook toeristen, citytrippers of pretparkbezoekers.
- Stage & Scene Design: een podium, decor of set aankleden en visueel invullen? Als Mixed Experience Designer selecteer je daarvoor uit de batterij aan technieken om een ruimtelijke beleving te creëren: licht, video, projecties, muziek, levensgrote (statische of bewegende) visuals…
- Architectuur: als creatief lid van een architectenbureau breng je met jouw ideeën een gebouw, een gevel of zelfs een hele stad tot leven!
Dagonderwijs
De opleiding wordt in dagonderwijs aangeboden in Brugge. Je volgt een programma dat gespreid is over zes semesters, en dat gedurende drie jaar.
Verkort traject
Ben je een zij-instromer vanuit een aanverwante opleiding? Dan kan je aan de hand van vrijstellingen een verkort traject bekomen in overleg met onze trajectbegeleider.
Je kan ook inschrijven in februari en een beperkt aantal modules volgen.
We geven je een raming van de studiekost van de opleiding Mixed Experience Design aan Howest. We maken daarbij een onderscheid tussen de algemene studiekost en de opleidingsgebonden studiekosten.
De sociale dienst van Stuvo staat klaar om je in alle discretie te ondersteunen bij financiële vragen. Bekijk samen of je in aanmerking komt voor studiefinanciering.
Je kan je vanaf 1 maart registreren voor academiejaar 2025-26. Na het afsluiten van de registratie ontvang je een mail met alle info nodig voor je definitieve inschrijving. Reserveer nu al jouw plek bij Howest!
Kom langs op onze infodagen
Dit zijn de eerstvolgende infodagen voor Brugge:
Opleiding in beeld
Troeven van de opleiding
Uniek in België
Mixed Experience Design is niet alleen een uniek, designgericht keuzetraject in België, het is ook een unieke combinatie van ten eerste conceptuitwerking en storytelling, ten tweede de vertaling van ideeën in een ruimtelijk ontwerp en ten derde de visuele uitwerking van content voor de invulling ervan.
Praktijkgericht
De verschillende ateliers bouwen voort op de theoretische basis. Je krijgt volop kansen om te experimenteren en je ideeën en concepten uit te werken in de praktijk, zodat je later zelfstandig ruimtelijke belevingen kan ontwerpen.
Nauw contact met de sector
Met gastlessen van ervaringsdeskundigen uit het werkveld, bezoeken aan inspirerende concepten en concrete voorbeelden uit de praktijk kom je doorheen de volledige opleiding in contact met de sector.
Persoonlijke vorming
Je leert werken met alle digitale ontwerptools, grafische software en technologieën om je concept te visualiseren en vorm te geven. Maar tegelijk ontwikkel je je eigen identiteit, stijl en (kritische) mening.
Veel werkgelegenheid
Een concept zoals dat van Tomorrowland uit je creatieve geest laten stromen? Dat is op het lijf geschreven van MXD'ers. Ook andere festivals, events, musea en expo's zijn vragende partij voor dit nieuwe profiel. Ook in de wereld van communicatie, reclame, toerisme, podiumontwerp of architectuur liggen heel wat boeiende jobs voor het grijpen.
Brugge als voorbeeld
Mixed Experience Design richten we in in Brugge. En dat is niet toevallig. In Brugge bruist het namelijk van de initiatieven vol ruimtelijke beleving. Het Lichtfestival Wintergloed, de Triënnale (kunst- en architectuurfestival), het Cactusfestival, Het Entrepot en het Beurs-, Meeting- en Congrescentrum (BMCC) op het Beursplein, stuk voor stuk scheppen ze ruimtelijke belevingen op maat van de bezoeker. Wie weet creëer jij later wel zelf een concept voor de stad waar je hebt gestudeerd?
Internationale insteek
In het derde jaar kan je op Erasmus of kan je je stage in het buitenland doen. We tonen je daarnaast heel wat internationale voorbeelden waarbij een inspirerende ruimtelijke beleving werd gecreëerd. Je skills zijn ook internationaal inzetbaar en we maken een buitenlandse studiereis.
Samenwerken
Howest heeft een breed aanbod van samenwerkingsmogelijkheden met studenten. Samen met onze studenten zoeken we naar oplossingen voor reële cases aangebracht door onze partners. Tijdens die samenwerking zie je de studenten aan het werk, beoordeel je mee hun werk en indien het klikt, kan je hen aanwerven na afstuderen.
Howest anticipeert via onderzoek ook op de behoeften van de maatschappij in het algemeen en het brede socio-economische werkveld in het bijzonder. De hogeschool kiest bewust voor nieuwe profielen en innovatieve niches. Op die manier werkt de onderwijsorganisatie mee aan het ombuigen van de fameuze West-Vlaamse braindrain in een braingain.
Een bachelorproef, een brainstorm, een projectweek of een semester lang samenwerken met een groep studenten? Contacteer onze opleidingen voor een samenwerking op maat.
Wil je een stageproject indienen en zo in contact komen met vers Howest talent? Gebruik hiervoor het Howest stageplatform.
Kruisbestuiving is belangrijk voor nieuwe ideeën! Daar zijn we ons volledig van bewust. Daarom investeert Howest in incubatoren op de verschillende campussen. Studenten, onderzoekers, maar ook externe starters werken er onder één dak aan de uitbouw van hun eigen project.
Bovendien organiseren we onze incubatoren thematisch. Dat zorgt voor zeer veel specialistische kennis op één centrale plaats. Combineer dit met de nabijheid van andere starters en er ontstaat een frisse dynamiek, een open vizier en kruisbestuiving. Studenten aan Howest die werken aan hun eigen bedrijf kunnen een gratis werkplek krijgen in één van de incubatoren.
Nieuws
Hét grote pluspunt bij Howest is de persoonlijke aanpak. De lectoren kennen elke student en volgen je nauw op. De gebouwen van Howest hebben bovendien een ziel. Op de bruisende campussen heerst een gemoedelijke sfeer onder studenten en lectoren. Ook bij het administratief personeel en Stuvo staat de deur altijd open.
Aan deze hogeschool leer je niet enkel in boeken, je stapt ook de wereld in en oefent in de praktijk. De uitgebreide stages bereiden je voor op de arbeidsmarkt. Na de opleiding ben je klaar voor het echte werk of kan je verder studeren als je dat wil.
Overtuigd? Schrijf je in!
Heb je jouw keuze gemaakt? Wij kijken ernaar uit om je op te nemen in onze Howest-community!
Alle informatie over inschrijven vind je via onderstaande link.
FAQ
Vind je niet wat je zoekt of heb je specifieke vraag over deze opleiding. Neem gerust contact met ons op.
Je bent een creatieve doener en wil later de tofste ruimtelijke belevingen bedenken? Je wil je graag uitleven met foto’s, grafische designs, maquettes, storytelling, motion, video, 2D en 3D? En je kan je vlot inleven in de ervaringen van de bezoeker? Dan is de designgerichte bacheloropleiding Mixed Experience Design (MXD) echt iets voor jou! Je creëert er inspirerende concepten voor events, expo’s, podia, interieurs, publieke ruimtes, festivals of beurzen!
Indien je een laptop koopt via Howest, kan je hier bekijken welke laptop de richting aanraadt.
Bekijk welke laptop de opleiding aanraadt
Indien je een laptop hebt of zelf een nieuw toestel wil kopen, dient deze minimum te voldoen aan onderstaande specificaties (Mac of Windows):
- Processor: Intel I7 / AMD Ryzen 7
- Intern geheugen: 16 GB DDR5
- Opslagruimte: 1 TB SDD
- Grafische kaart: Er bestaan verschillende merken en typisch grafische kaarten. Het zwaarste programma in de opleiding is Blender. Bekijk geschikte grafische kaarten voor Blender.
- Voorkeur: Ingewerkt numeriek klavier in het toetsenbord. (Alternatief: extern numeriek klavier (voorbeeld).)
Om een vlotte start te garanderen is het aangewezen over een toestel te beschikken bij aanvang van de lessen.
Een fotocamera hoef je pas vanaf het tweede semester aan te kopen (mocht de opleiding toch niet helemaal je ding zijn, heb je geen onnodige aankopen gedaan).
De fotocamera dient aan onderstaande eisen te voldoen:
- Spiegelreflexcamera (DSLR) of systeemcamera (mirrorless) met mogelijkheid van verwisselbare lenzen. Met lichte voorkeur voor een systeemcamera omdat die op dit moment iets meer future-proof zijn
- Fotograferen in RAW bestandsformaat
- Handmatig instellingen (diafragma, sluitertijd, iso) kunnen bedienen (M, A, S, P – standen)
- Een ‘hotshoe’ waar een externe flitser op kan gemonteerd worden
- Een zoomlens met brandpuntafstanden van ongeveer 16 – 50 mm, 18 – 55mm, … Een ruimer zoombereik mag ook maar kost vaak iets meer.
- Een zoeker, en dus niet enkel een lcd-scherm.
- Mogelijkheid tot opnemen video
- Een aansluiting voor een externe microfoon.
Aangeraden model: Sony a6100
Indien je reeds over een camera beschikt en twijfelt of deze voldoet kun je in semester 1 even afstemmen met de lector tijdens de les.
Voorkennis is mooi meegenomen, maar geen vereiste. We starten in elke module op niveau 0. Samen bouwen we verder aan je skills. Wiskunde en talen komen niet aan bod in de opleiding.
Tijdens de opleiding word je zeer breed opgeleid, maar krijg je ook de kans je te verdiepen tijdens je bachelorproject en stage in een onderwerp naar keuze. Dit zorgt ervoor dat je multi-inzetbaar bent in diverse sectoren: Events (festival, expo’s, beurzen,…), Communicatie & Reclame, Toerisme & Citymarketing, Stage & Scene design, Architectuur & interieurarchitectuur.
Mogelijke jobinvulling: digital designer, content creator, eventmanager, graphic designer, motion designer, storyteller, social media expert, video content producer, set dresser, visual & virtual designer (architectuur / vastgoed), interieurartist, lichtartiest, scenograaf, art director, digitaal tekenaar, …
Wil je graag een semester in het buitenland studeren? Of spreekt een internationale stage jou aan? Dat kan! Je ontdekt alle mogelijkheden om binnen Howest naar het buitenland te gaan op deze pagina. Tijdens je studies maken we jouw buitenlands avontuur samen concreet!
De bachelor MXD is een heel praktijkgerichte bacheloropleiding. In het eerste jaar ligt de focus op een theoretische basis en is het projectwerk nog beperkt. Vanaf het tweede jaar krijg je geen zuivere theorie meer, maar vormt projectwerk het grootste deel van het studieprogramma. Daarnaast worden de verschillende designskills en makerskills via oefeningen aangeleerd en ingeoefend.
Theorie en designskills worden geëvalueerd via permanente evaluatie en een eindexamen. Het projectwerk (atelier) wordt werkelijks opgevolgd. Er zijn tussentijdse evaluaties en op het einde van het semester presenteer je jouw project tijdens een afsluitende jury.
- In academiejaar 23’-24’ gaan de lessen door op de campus in Rijselstraat 5 (5 minuten wandelafstand van het station).
- Vanaf academiejaar 24’-25’ gaan de lessen door in de nieuwe campus in Spoorwegstraat 4 (1 minuut wandelafstand van het station).
Alle nodige software zitten in de inschrijvingskost. In het eerste jaar zul je een aantal handboeken moeten aankopen. Daarnaast komen er nog enkele kleinere kosten bij, zoals tekengerief, een schetsboek, uitstappen en bedrijfsbezoeken, printkosten, etc.
Wanneer je twijfelt of je wel klaar bent voor een bacheloropleiding, kun je ook op zeker spelen. Er bestaat een schakeltraject tussen het graduaat digitale vormgeving, Online & Offline Graphic Design en de bachelor Mixed Experience Design. Je volgt dan eerst de tweejarige graduaatsopleiding, waarna je bijkomend nog de bacheloropleiding MXD kunt behalen in 2 jaar i.p.v. 3 jaar. Je behaalt dus 2 diploma’s in 4 jaar tijd.
Wens je een traject op maat of denk je in aanmerking te komen voor een vrijstelling voor één of meerdere vakken in de opleiding? Neem dan tijdig contact op met de trajectbegeleider: marie.astaes [at] howest.be (marie[dot]astaes[at]howest[dot]be)