Overslaan en naar de inhoud gaan

"An expert is a person who has made all the mistakes that can be made in a very narrow field." (Niels Bohr)

Waarover?

De opleiding focust op het modelleren en het toevoegen van data aan de Building Information Models van je bedrijf. Diverse tools komen aan bod op een expert niveau - we gaan dus niet in de diepte voor enkel de tool(s) die je al beheerst. Door in de breedte te werken, begrijp je de algemene werking van BIM-tools veel beter, kan je goed gaan uitwisselen met partners (die andere tools gebruiken dan jij), en kan je efficiënter werken met je eigen tools.

Deze opleiding richt zich op het verder uitdiepen van de BIMskills op modelleerniveau. Zo word je expert in eigen modelomgeving en krijg je inzicht in de mogelijkheden van de andere meest gebruikte pakketten. En dit voor zowel Architectuur als Engineering.

Voor wie?

Deze opleiding richt zich op CAD-tekenaars, BIMmodelleurs, architecten en ingenieurs die de eerste stappen in BIM reeds hebben genomen en zich verder in de materie willen verdiepen.

AIHP

Waarom?

Een BIM Expert Modeler is dé specialist rond modelleren in het bedrijf. Niet alleen kan hij/zij/die de templates van het bedrijf onderhouden en/of maken, hij/zij/die kan het bedrijf ook perfect verder leiden dan enkel het intern BIMmen en de samenwerking met anderen helpen stroomlijnen.

Hoe?

Dit postgraduaat is opgevat als deeltijds modulair onderwijs en wordt georganiseerd van oktober 2023 tot juni 2024, telkens op vrijdag. Door de relatief beperkte tijdsbesteding is de opleiding prima te combineren met een beroepspraktijk of een andere deeltijdse studie.

Elke module wordt beëindigd met één of meerdere projectdagen waarbij we zoveel mogelijk de reflectie naar de eigen werkomgeving maken. Deze projectdagen vinden plaats op de campus, alle andere lessen, demo’s, presentaties en getuigenissen gebeuren online.

Wat zal je leren?

Expert Modeler:
We duiken in de diepte voor enkele van de meest gangbare modelleerpakketten voor algemene architectuur en bouwkunde in Vlaanderen: Archicad en Revit. Je leert expert-tools en strategieën kennen om zelf BIM-objecten te maken, IFC-bestanden te maken, data uit je modellen te onttrekken en in het algemeen je BIM-workflow te optimaliseren.

Engineering:
BIM wordt voor meer gebruikt dan voor architectuur, en in deze module gaan we de reeds gekende tools dan ook inzetten voor het modelleren van technische installaties (MEP-modeling) en leren we de basis kennen van één van de meest performante modeling-pakketten voor structuurmodellen: Tekla. Dit wordt aangevuld met enkele getuigenissen en demo’s vanuit het werkveld rond het gebruik van BIM in een multi-disciplinaire omgeving en het gebruik bij infrastructuur.

Model Checking:
Leer werken met de OpenBIM standaarden (IFC en BCF). Controleer de kwaliteit van je eigen modellen en de modellen van andere partijen waar je mee samenwerkt, vraag hoeveelheden op en doe een clash-controle. In deze module verhoog je de kwaliteit van de modellen die binnen je bedrijf worden gemaakt én leer je een tool aan die door de niet-modellerende collega’s kan benut worden om vat te houden op een ontwerpproces dat volgens de BIM-methode verloopt.

Parametric Design:
In andere modules werd al uitvoerig ingegaan op het verrijken van Building Information Models met data. In deze module gaan we de datagedreven aanpak verder uitbreiden door het inzetten van 2 specifieke tools die de ontwerp-workflow op parametrische wijze kunnen aansturen: Dynamo en Grasshopper. Je leert visueel programmeren om enerzijds (BIM-)geometrie te genereren en anderzijds ook de mogelijkheden om het algemene BIM-proces te gaan automatiseren.

Input/output:
In deze module behandelen we inkomende data (input), zoals puntenwolken, en hoe je hier efficiënt mee aan de slag kan in de 2 basispakketten, maar gaat ook verder met de resultaten (output) van ons BIM-proces en tonen we hoe je hedendaagse visualisatietechnieken (live rendering, VR/AR, …) kan gebruiken op basis van je modellen.

Wie zijn je lesgevers?

Gerenommeerde specialisten uit het werkveld brengen hun expertise en knowhow op een boeiende en toegepaste manier over door middel van hoorcolleges, workshops, casestudies, ateliersessies en getuigenissen.

De gastprofessoren en -sprekers zijn allen werkzaam in diverse disciplines in de bouwsector (bouwbedrijven, softwarebedrijven, landmeters, architecten…). Op deze manier worden theorie, visie en praktijkgerichtheid gecombineerd.

Raadpleeg de ECTS-fiches van deze opleiding

Data en locatie

Deze opleiding gaat door vanaf oktober 2024, online of in Campus Brugge Station - BST5

Tijdsinvestering

Deze opleiding bestaat uit 30 studiepunten. 1 studiepunt staat gelijk met 25 uren studietijd.

Evaluatiemethode

Aanwezigheid in alle lessen, tussentijdse opdrachten (op de projectdagen - 1 per module) en een eindproject met jury.

Resultaat

Het succesvol volgen van een postgraduaat leidt tot een getuigschrift indien je beschikt over een graduaats-, bachelor- of masterdiploma. Voldoe je niet aan deze voorwaarden dan krijg je een bewijs van deelname.

Toelatingsvoorwaarden

De student beheerst één modelleerpakket en heeft een bachelor- of masterdiploma (bij voorkeur bouwgerelateerd). Er is geen basisopleiding voor de 2 meest gebruikte modelleerpakketten (Revit & Archicad) voorzien.

Vlaams opleidingsverlof & KMO-portefeuille

Deze opleiding komt in aanmerking voor Vlaams Opleidingsverlof met de volgende code ODB-1000916.

Deze opleiding komt in aanmerking voor steun via de kmo-portefeuille onder het thema beroepsspecifieke competenties (erkenningsnummer: DV.O241438). De steunaanvraag moet gebeuren binnen de veertien dagen na de start van de opleiding. Meer informatie vind je op www.kmo-portefeuille.be.

Kostprijs

Kies je voor het volledige traject, dan betaal je €2.820.
Volg je liever de modules afzonderlijk, dan betaal je per module:

  • Expert modeling (project) €1.125
  • Engineering (project) €750
  • Model checking (project) €500
  • Parametric design (project) €875
  • In & out (project) €500

Contactpersoon

Ruben Van de Walle - ruben.van.de.walle [at] howest.be

Steun­maatregelen

Vlaams opleidingsverlof

Wil je als werknemer je opleiding combineren met je job? Dan heb je misschien recht op Vlaams Opleidingsverlof. Ontdek hieronder alle informatie en de voorwaarden.

Lees meer

KMO-portefeuille

De kmo-portefeuille is een maatregel waardoor ondernemers financiële steun krijgen voor de aankoop van diensten die de kwaliteit van je onderneming verbeteren. Howest is een erkende opleidingsverstrekker, waardoor het zou kunnen dat jouw opleiding in aanmerking komt voor deze maatregel.

Lees meer

Opleidingscheques

Wil je een opleiding volgen om jouw positie op de arbeidsmarkt te versterken? Misschien hebt je recht op een opleidingscheque, waarmee je een deel van die opleiding kan betalen. Zelf betaal je maar de helft van de opleidingscheque, de Vlaamse overheid betaalt de andere helft.

Lees meer

Inschrijven

Je inschrijving verloopt online via de online registratie. Bij het beëindigen van de inschrijvingsprocedure betaal je het inschrijvingsgeld van dit postgraduaat. Vroegtijdig uitschrijven -voor de feitelijke start van het postgraduaat- resulteert in een gedeeltelijk terugbetaling van het studiegeld. 20% van het studiegeld wordt niet terugbetaald en aangerekend als een administratieve kost. Eenmaal de opleiding van start is gegaan wordt er geen terugbetaling meer gedaan, ongeacht of bepaalde opleidingsonderdelen in het eerste of tweede semester worden aangeboden.

Welke documenten hou je klaar?

  • Tijdens de online registratie wordt een kopie van je ID gevraagd (voor en achterkant).
  • Je zal ook een kopie van je diploma hoger onderwijs moeten uploaden.

Online inschrijven

Na je registratie

  • Na het voltooien van de online registratie ontvang je een mail met alle informatie nodig om je inschrijving te vervolledigen.
  • Je dossier wordt eerst verwerkt en gecontroleerd door Howest. Pas daarna worden je contract en de vraag tot betaling van het studiegeld en extra studiekost elektronisch bezorgd.
Ontmoet
Howest Academy

Ontmoet Howest Academy

Blijf op de hoogte

Troeven van de opleiding

Link met de bedrijfswereld

Tijdens een opleiding aan Howest Academy ga je aan de slag met cases en uitdagingen uit jouw werkveld. Het docententeam van Howest wordt bovendien aangevuld met toonaangevende gastsprekers en experten ter zake. Op die manier garanderen we je een praktische vertaling van de aangeboden leerinhoud.

Straffe docenten

Als je kiest voor een opleiding aan Howest Academy, dan kies je voor kwaliteit. Onze docenten zijn niet alleen inhoudelijke experten in hun domein, ze zijn ook didactisch sterk om de lesinhoud te vertalen naar haalbare leerervaringen. Op die manier kan jij je vooropgestelde doelstellingen halen in combinatie met je werk en je gezin.

Altijd up-to-date

Deze opleiding speelt niet alleen in op de actuele veranderingen, ze is ook een stapje voor door de link met het praktijkgericht wetenschappelijk onderzoek dat aan Howest wordt gevoerd.

Officieel diploma van de hogeschool

Je ontvangt een officieel erkend diploma van de Hogeschool West-Vlaanderen, dat je helpt om een duurzame loopbaan uit te stippelen.

Overtuigd? Schrijf je in!

Heb je jouw keuze gemaakt? Wij kijken ernaar uit om je op te nemen in onze Howest-community! 

Alle informatie over inschrijven vind je via onderstaande link. 

Schrijf je in

Studenten in pauze met koffie op de campus

FAQ

Vind je niet wat je zoekt of heb je specifieke vraag over deze opleiding. Neem gerust contact met ons op.

Ruben Van De Walle

Aanspreekpunt Postgraduaat

Het doorlopen van de volledige online registratie impliceert dat je definitief bent ingeschreven en je engageert tot het betalen van het inschrijvingsgeld. Na de behandeling van jouw dossier ontvang je per mail een factuur voor betaling van het inschrijvingsgeld.

De meeste vervolgopleidingen (zoals postgraduaten, micro degrees en navormingen) komen niet in aanmerking voor het studiebeurstarief. Beurstarieven zijn voorbehouden voor studenten met een diploma-contract in het reguliere opleidingsaanbod (graduaten en bachelors). Check wel de andere mogelijkheden van de Vlaamse overheid zoals Vlaams Opleidingsverlof, KMO-portefeuille en opleidingscheques. 

Ja, dat is mogelijk. Stuur jouw rekeningnummer en de facturatiegegevens door naar howestacademy [at] howest.be. De terugbetaling van het oorspronkelijk betaald inschrijvingsgeld zal pas gebeuren na registratie van ontvangst van de betaling met de KMO portefeuille. Je zal dus tijdelijk een dubbele betaling lopende hebben.

Indien je opleiding gedeeltelijk of volledig wordt vergoed met een financiële tegemoetkoming (KMO, Vlaams opleidingsverlof, Vlaams zorgkrediet, Vlaamse opleidingscheques) dan is het belangrijk de modaliteiten van het financieel stelsel te screenen op verplichte aanwezigheid. Als student ben je zelf verantwoordelijk om je aanwezigheid formeel te laten registreren door de lectoren.

De coördinator van jouw opleiding zal aangeven via welk systeem er zal gewerkt worden in kortlopende opleidingen. Voor langlopende opleidingen staat je lesmateriaal op leho.howest.be. Inloggen kan met de gegevens die je ontvangen hebt na de verwerking van jouw inschrijving door het studentensecretariaat.

Stuur een mailtje naar howestacademy [at] howest.be en je ontvangt snel een antwoord.

Voor kortlopende navormingen is een rechtstreekse inschrijving via de webpagina bindend en definitief. Voor diplomacontracten en creditcontracten zoals bachelors, microdegrees en postgraduaten is de voorregistratie niet bindend, maar het verzekert jou wel van een plaatsje in de opleiding.

Voor een Postgraduaat:

Je bent definitief ingeschreven nadat je je voorregistratie online hebt afgewerkt en deze digitaal hebt ondertekend. Na verwerking en goedkeuring van je online inschrijving door de studentenadministratie, ontvang je je inloggegevens en de factuur voor betaling van het inschrijvingsgeld.

Voor een Microdegree:

Je bent definitief ingeschreven nadat je voorregistratie door onze studentenadministratie verwerkt werdt en nadat je je opleidingscontract hebt ondertekend. Dat kan manueel of digitaal via het digitaal leerplatform fat ter beschikking wordt gestled van de studenten. https://leho.howest.be/ (shortcut onderaan -> ibamaflex -> belangrijke informatie).

De betaling van het inschrijvingsgeld dient te gebeuren uiterlijk op 1 oktober of - wanneer de opleiding op een ander moment start - binnen de 15 dagen na inschrijving. Bij betaling met factuur is de uiterlijke betaaldatum die vermeld staat op de factuur van toepassing. In ZEER uitzonderlijke gevallen kan een spreiding van betaling toegestaan worden mits voorleggen van een afbetalingsplan en mits akkoord van Howest financieel verantwoordelijke, neem hiervoor contact op via howestacademy [at] howest.be