Keuzetraject Virtueel Bouwen & Visualisatie
VR-digitalisering heeft de voorbije jaren ook in de bouwsector haar intrede gedaan. Zo wordt het gebruik van BIM-modellen voor ontwerpen, structurele berekeningen of projectmanagement steeds meer regel dan uitzondering. In het keuzetraject ‘Virtueel bouwen & Visualisatie’ krijg je innovatieve visualisatietechnieken onder de knie. Met je diploma op zak kan je vervolgens bijdragen tot de blijvende vernieuwing en actualisering van de technieken die in het werkveld gehanteerd worden.
Jouw lesrooster
Elke week heb je 20 tot 24 uur les. De lesuren sluiten daarbij zo goed mogelijk op elkaar aan. Het lesrooster kan per academiejaar afwijken en communiceren we in september.
In de opleidingsbrochure vind je alvast een voorbeeld van de vakken en modules die je per semester krijgt.
Eerste jaar
In het eerste jaar doe je in de pijlers analyseren, detailleren en visualiseren heel wat theoretische kennis op. Die kennis wordt dan in de pijler organiserend- en uitvoerend ontwerpen in de praktijk omgezet. In deze eerste twee semesters spitsen de architectuurprojecten van deze laatste pijler zich toe op kleine gebouwen zoals een ééngezinswoning.
Tweede jaar
Ook in het tweede jaar doe je in de drie theoretische pijlers kennis op. De architectuurprojecten in het tweede jaar spitsen zich toe op meergezinswoningen.
Derde jaar
In het laatste jaar kan je kiezen uit drie keuzepakketten: Architectuur, Virtueel bouwen en Duurzaam renoveren.
Het laatste semester is atypisch waarin je een bachelorproef en je stage loopt in het werkveld.
Met je diploma Bachelor Toegepaste Architectuur...
word je opgeleid tot een multi-inzetbare kracht die fel gegeerd is bij architectenbureaus, visualisatiebureaus, bouwbedrijven, bouwpromotoren, ingenieursbureaus en bouwtechnische administratie. Naargelang je eigen interesse kun je daaruit je keuze maken om je eigen loopbaan uit te bouwen als professionele bachelor Toegepaste Architectuur.
Bij een architectenbureau
- Je zet schetsontwerpen van architecten om naar voorontwerpen, definitieve ontwerpen en uitvoeringsontwerpen
- Je maakt visualisaties en animaties om de projecten mooi te presenteren aan de klant
- Je maakt reële en virtuele maquettes
- Je wordt ingezet als BIM-expert
- Je maakt bestekken en meetstaten
- Je helpt de architect bij het opvolgen van werven
Bij een visualisatiebureau
- Je maakt mooie visualisaties voor diverse architectenbureaus
- Je maakt gespecialiseerde fotorealistische visualisaties voor wedstrijden van grote projecten
Bij een bouwbedrijf
- Je bent werfleider
- Je groeit verder tot projectleider
- Je doet aan kostencalculatie
- Je pluist bestekken en meetstaten uit
- Je maakt uitvoeringstekeningen
- Je werkt in BIM
Bij een bouwpromotor
- Je maakt onder de hoede van een architect plannen op voor verkavelingen, woningen en appartementsgebouwen
- Je ontvangt klanten en bespreekt de wensen en de mogelijkheden
Bij een ingenieursbureau
- Je maakt stabiliteitstekeningen zoals wapeningsplannen, staalconstructies, ...
- Je maakt tekeningen voor ingenieurs technische uitrustingen
- Je werkt in BIM
Bij een bouwtechnische administratie
Je onderzoekt dossiers voor een aanvraag tot stedenbouwkundige vergunning of omgevingsvergunning.
Verder studeren
Aan Howest hebben we vier postgraduaten die aansluiten bij Toegepaste Architectuur:
- BIM Management
- BIM Expert Modeler
- Renovatietechnieken en Monumentenzorg
- Circulair Bouwen
Daarnaast kan je schakelprogramma’s volgen naar de masters Architectuur, Stedenbouw of Interieurarchitectuur, de bachelor Interieurvormgeving, Industrieel Ingenieur Bouwkunde of de bachelor Vastgoed.
Dagonderwijs
De opleiding wordt in dagonderwijs aangeboden in Brugge. Je volgt een programma dat gespreid is over zes semesters, en dat gedurende drie jaar.
Verkort traject
Ben je een zij-instromer vanuit interieurvormgeving of bouwkundig tekenen, dan kan je een verkort trajact van respectievelijk 117 en 120 studiepunten volgen. Na twee jaar heb je dan je bachelordiploma Toegepaste Architectuur op zak. Bij dit traject stap je in in het tweede jaar en ben je vrijgesteld voor een aantal modules (in overleg met je trajectbegeleider).
Ook vanuit een bachelordiploma Bouw of Vastgoed kan je voor enkele modules vrijstellingen krijgen (in overleg met je trajectbegeleider).
Je kan ook in februari inschrijven en een beperkt aantal modules volgen.
We geven je een raming van de studiekost van de opleiding Virtueel Bouwen aan Howest. We maken daarbij een onderscheid tussen de algemene studiekost en de opleidingsgebonden studiekosten.
De sociale dienst van Stuvo staat klaar om je in alle discretie te ondersteunen bij financiële vragen. Bekijk samen of je in aanmerking komt voor studiefinanciering.
Je kan je vanaf 1 maart registreren voor academiejaar 2025-26. Na het afsluiten van de registratie ontvang je een mail met alle info nodig voor je definitieve inschrijving. Reserveer nu al jouw plek bij Howest!
Kom langs op onze infodagen
Dit zijn de eerstvolgende infodagen voor Brugge:
Getuigenis 'Virtueel Bouwen & Visualisatie'
"Hey! Ik ben Jonas De Vries en ik heb net het keuzetraject 'Virtueel Bouwen & Visualisatie' afgerond als onderdeel van mijn studie Toegepaste Architectuur. Hier heb ik geleerd hoe ik complexe visualisaties en BIM-modellen kan maken. In mijn eerste baan kan ik deze vaardigheden inzetten en een bijdrage leveren aan spannende bouwprojecten."
Opleiding in beeld
Overtuigd? Schrijf je in!
Heb je jouw keuze gemaakt? Wij kijken ernaar uit om je op te nemen in onze Howest-community!
Alle informatie over inschrijven vind je via onderstaande link.
FAQ
Vind je niet wat je zoekt of heb je specifieke vraag over deze opleiding. Neem gerust contact met ons op.
Indien je een laptop koopt via Howest, kan je bekijken welke laptop de opleiding aanraadt. Indien je een laptop hebt of zelf een nieuw toestel wil kopen, dient deze minimum te voldoen aan dezelfde specificaties.
Bekijk welke laptop de opleiding aanraadt
Minimum vereisten Windows laptop
- Besturingssysteem
Windows 11 64-bits versie. • Windows 10 64-bits versie 1909 revisie .1350 of hoger, of versies 2004 en 20H2 revisie .789 of hoger. - Grafische kaart
Een grafische kaart met de nieuwste beschikbare stuurprogramma's geïnstalleerd, en minimaal 6 GB dedicated Video Random-Access Memory (VRAM) en een benchmarkscore van 10.000 of hoger. Intel ARC grafische kaarten worden niet officieel ondersteund. - Render Hardware Interface (RHI)
DirectX 11: Nieuwste stuurprogramma's
DirectX 12: Nieuwste stuurprogramma's - Centrale verwerkingseenheid (CPU)
Intel Core i7 of AMD Ryzen 7 - Systeemgeheugen (RAM)
16 GB of meer - Harde schijf:
30 GB vrije schijfruimte
Optimale vereisten Windows laptop
- Besturingssysteem
Windows 11 64-bits versie, Windows 10 64-bits versie 1909 revisie .1350 of hoger, of versies 2004 en 20H2 revisie .789 of hoger. - Grafische kaart
Een grafische kaart met de nieuwste beschikbare stuurprogramma's geïnstalleerd, en minimaal 12 GB dedicated Video Random-Access Memory (VRAM) en een benchmarkscore van 20.000 of hoger. (Veelal vind je deze terug onder de categorie: gaming laptops). Intel ARC grafische kaarten worden niet officieel ondersteund. - Render Hardware Interface (RHI)
DirectX 11: Nieuwste stuurprogramma's • DirectX 12: Nieuwste stuurprogramma's - Centrale verwerkingseenheid (CPU)
Intel Core i9 of AMD Ryzen 9 - Systeemgeheugen (RAM)
64 GB of meer - Harde schijf
500GB vrije schijfruimte
Minimale vereisten Apple Macbook
- Besturingssysteem
macOS Monterey 12.5 - Grafische Kaart
Apple Silicon M2 processor of een grafische kaart met minimaal 6 GB dedicated Video Random-Access Memory (VRAM), of met een benchmark score van 10.000 of hoger. - Centrale Verwerkings Eenheid (CPU)
Apple Silicon M-serie processor of een Intel-processor met een benchmarkscore van 2.000 of hoger. - Systeemgeheugen (RAM)
32 GB of meer - Harde schijf
30 GB vrije schijfruimte. Een Solid State Drive (SSD) of een harde schijf (HDD) kan een goede keuze zijn als je werkt met zeer grote projecten. Ook laden en bewaren projecten die op een SSD zijn opgeslagen sneller. - Beperkingen Twinmotion heeft de volgende beperkingen bij gebruik op een Mac:
Twinmotion kan draaien op macOS-versies ouder dan 12.5, maar dit wordt niet officieel ondersteund. De Path tracer-functie wordt niet ondersteund op macOS. VR-modus wordt niet ondersteund op macOS vanwege de hardware- en driverbeperkingen van Macs.
Lumen ondersteunt alleen de software ray tracing-modus op macOS. Dit kan de visuele kwaliteit beïnvloeden. Een computer die voldoet aan de hoogwaardige vereisten wordt aanbevolen voor de beste resultaten.
Optimale vereisten Apple Macbook
- Besturingssysteem
macOS 14 Sonoma - Grafische Kaart
Apple Silicon M2 Max-processor of beter - Centrale Verwerkings Eenheid (CPU)
Apple Silicon M2 Max-processor of beter - Systeemgeheugen (RAM)
64 GB of meer - Harde schijf
30 GB vrije schijfruimte. Een Solid State Drive (SSD) of een harde schijf (HDD) kan een goede keuze zijn als je werkt met zeer grote projecten. Ook laden en bewaren projecten die op een SSD zijn opgeslagen sneller. - Beperkingen Twinmotion heeft de volgende beperkingen bij gebruik op een Mac:
Twinmotion kan draaien op macOS-versies ouder dan 12.5, maar dit wordt niet officieel ondersteund. De Path tracer-functie wordt niet ondersteund op macOS. VR-modus wordt niet ondersteund op macOS vanwege de hardware- en driverbeperkingen van Macs. Lumen ondersteunt alleen de software ray tracing-modus op macOS. Dit kan de visuele kwaliteit beïnvloeden. Een computer die voldoet aan de hoogwaardige vereisten wordt aanbevolen voor de beste resultaten. - Voorkeur: Ingewerkt numeriek klavier in het toetsenbord. (Alternatief: extern numeriek klavier (voorbeeld).)
Om een vlotte start te garanderen is het aangewezen over een toestel te beschikken bij aanvang van de lessen.
Wil je graag een semester in het buitenland studeren? Of spreekt een internationale stage jou aan? Dat kan! Je ontdekt alle mogelijkheden om binnen Howest naar het buitenland te gaan op deze pagina. Tijdens je studies maken we jouw buitenlands avontuur samen concreet!
Nee, alle vakken en programma’s worden van nul aangeleerd. Startende studenten komen uit verschillende voortrajecten, zowel uit ASO, TSO als KSO en er zijn ook trajecten voor studenten die via VDAB de opleiding volgen. Je hoeft dus zeker niet uit een architectuur-/bouwrichting te komen om deze opleiding te starten. Enige affiniteit met architectuur en/of bouwen is mooi meegenomen, maar het is geen absolute vereiste. De lessen zijn erop gericht je alles aan te leren zonder voorkennis. Het spreekt wel voor zich dat je interesse hebt om later in de bouwsector te werken.
In sommige modules wordt basiswiskunde toegepast, maar we starten steeds van nul. Een goed begrip van basismeetkunde (stelling van Pythagoras en goniometrie) is geen overbodige luxe, maar ook dat lichten we op het gepaste moment toe.
De lessen gaan steeds door in blokken van 2 uur en worden ingepland tussen 8u15 en 17u45. Springuren vermijden we zoveel mogelijk. Bij het opstellen van het lessenrooster streven we naar een halve vrije dag per week om taken te maken en de leerstof te verwerken. De lessen worden zeer praktisch aangepakt en je wordt stapsgewijs opgevolgd. De reële praktijksituatie wordt zoveel mogelijk gesimuleerd tijdens ateliers in beperkte groepen, waar je de opgedane kennis steeds praktisch toepast. Je werkt zowel individueel als in groep, telkens met de ondersteuning van een coach. Daarnaast wordt de computer jouw beste vriend (lees: je zal vele uren achter je scherm doorbrengen).
- Wil je verder studeren? Dan kan je een van onze graduaatsopleidingen volgen, een schakelprogramma volgen naar de master Architectuur.
- Wil je beginnen werken? Dan kan je meteen aan de slag bij architectenbureaus, studiebureaus, aannemersbedrijven, visualisatiestudio’s, overheden, ...
- Als zij-instromer interieurvormgeving: Met dit diploma kan je een verkort traject van 117 studiepunten volgen. Na twee jaar heb je dan je bachelordiploma Toegepaste Architectuur op zak. Bij dit traject stap je in in het tweede jaar en ben je vrijgesteld voor de modules Analyseren S3 en Analyseren S4. Bijkomend volg je wel Bouwcomfort binnen de pijler Detailleren.
- Als zij-instromer Bouwkundig Tekenaar: Met dit diploma kan je een verkort traject van 120 studiepunten volgen. Na twee jaar heb je dan het bachelordiploma Toegepaste Architectuur op zak. Bij dit traject stap je in in het tweede jaar en ben je vrijgesteld voor de module Bouwmanagement S3. Bijkomend volg je wel Analyseren S1 binnen de pijler Analyseren en Bouwcomfort binnen de pijler Detailleren.
- Andere: Je kan vrijstellingen aanvragen als je al een bachelordiploma Bouw of Vastgoed hebt of voor enkele modules al credits behaald hebt in de Academische bachelor.