Heb je al een diploma Lichamelijke Opvoeding, Ergotherapie of Toegepaste Gezondheidswetenschappen?

Dan is een verkort traject mogelijk.

Contacteer hiervoor Lynn.Matton [at] howest.be (Lynn Matton), de trajectbegeleider van Sport en Bewegen. 

Mannelijke docent met groep studenten die gewichten vasthouden

Jouw lesrooster 

Vakken als wiskunde, fysica of talen komen niet aan bod. Wel krijg je vakken die elementen bevatten van biologie (bv. anatomie, fysiologie), psychologie (bv. start to coach, motiveren tot gedragsverandering) en management (bv. eventorganisatie, sportmanagement). We bundelen al onze vakken in 3 ‘rollen’, namelijk die van trainer, coach en ondernemer. In elk semester komen vakken uit elk van deze 3 rollen aan bod.

In de rol trainer krijg je verschillende vakken waarin je trainings- en beweegprogramma’s leert opmaken, deze op verantwoorde en wetenschappelijk onderbouwde wijze leert uitwerken en aangepaste bewegingstechnische begeleiding kan bieden. Je leert diverse doelgroepen kwaliteitsvol in beweging te brengen en houden.

In de rol coach krijg je verschillende vakken waarin je leert om mensen meer en efficiënt te doen bewegen. Je leert op een creatieve manier beweging uit te lokken en inspireert hen tot duurzame gedragsverandering.

In de rol ondernemer krijg je verschillende vakken waarin je beweegactiviteiten leert organiseren, commercieel en vernieuwend leert te denken, en teamleden leert coördineren.

Studenten volgen les op matjes
Beweegcoaches bij cliënt en weegschaal

We beperken je toekomstmogelijkheden niet tot één specifiek beroep, maar leiden je op tot een breed inzetbare professional met tal van opties. Je kan later aan de slag als:

 • Advanced personal trainer: in fitnesscentra, sportclubs, PT-studio's
 • Bedrijfscoach: in bedrijven, KMO's of in organisaties met focus op gezondheidsmanagement op het werk
 • Beweegcoach in preventieve gezondheidssector: als BOV-coach (Bewegen op Verwijzing), in wijkgezondheidscentra, mutualiteiten
 • Beweegcoach in (post-)revalidatiesector: in revalidatiecentra, ziekenhuizen, kiné-(groeps)praktijken
 • (Beleids)medewerker in sportsector: in steden en gemeenten, sportfederaties, sportclubs, evenementenorganisaties, buurtsport
 • (Beleids)medewerker in vrijetijdssector: in outdoor recreatiebedrijven, reisorganisaties, surfclubs

Uiteraard kan je ook aan de slag als ondernemer/zelfstandige in het domein van sport, welzijn, vrijetijd of preventieve gezondheid.

In welke sectoren je aan de slag kan, en hoe we je hierop voorbereiden, kan je in onderstaande visual zien.

visual sectoren en hoe we studenten erop voorbereiden

Of wil je afgestudeerden zelf aan het woord horen? Luister dan naar onze podcast waarin 11 alumni terugblikken. Waarom kozen ze voor Sport en Bewegen? Hoe hebben ze de opleiding ervaren? Welke job doen ze nu? En welke ultieme tip hebben ze voor studiekiezers?

podcast Extra Time Sport en Bewegen

 

Kostprijs
Kostprijs

Wat kost jouw inschrijving? En heb je recht op een studietoelage?

Lees meer

Starten in februari
Starten in februari

Je hebt het gevoel dat je niet de juiste studiekeuze hebt gemaakt, maar je wilt niet bij de pakken blijven zitten? Start een nieuwe opleiding in februari! Het kan!

Lees meer

Inschrijven
Inschrijven

Je kan je nu reeds online registreren. Na het afsluiten van de registratie ontvang je een mail met alle info nodig voor je definitieve inschrijving. Reserveer nu al jouw plek bij Howest!

Lees meer

Infodag
Zaterdag 6 mei
VAN 10u TOT 16u
Meer info

Kom langs op onze infodagen

Dit zijn de eerstvolgende infodagen voor Brugge:

Alle infodagen

Meer info?

Ontvang de brochure per post
Schrijf je in op de nieuwsbrief van deze opleiding.

Studenten krijgen uitleg over opleiding aan Howest

Troeven van de opleiding

Breed inzetbare professionals

Je ontwikkelt skills als trainer, coach en ondernemer en wordt opgeleid tot breed inzetbare professional.

Als trainer stel je trainings- en beweegprogramma’s op. Je werkt die op verantwoorde en wetenschappelijk onderbouwde wijze uit en biedt aangepaste bewegingstechnische begeleiding aan. Op die manier breng en houd je diverse doelgroepen kwaliteitsvol in beweging.

Als coach motiveer je mensen tot meer en efficiënt bewegen. Je lokt op een creatieve manier beweging uit en inspireert tot een duurzame gedragsverandering.

Als ondernemer neem je initiatief om sport- en beweegactiviteiten te organiseren. Je durft hierbij commercieel te denken en te vernieuwen. Je coördineert teamleden en neemt indien nodig de leiding.

In onderstaand filmpje van Focus-WTV blikt alumnus Nils Mortier terug op de opleiding Sport en Bewegen.

Reportage Focus-WTV bachelor Sport en Bewegen

Lessen in Sportinnovatiecampus op domein van Sport Vlaanderen Brugge

De meeste lessen vinden plaats in de gloednieuwe Sportinnovatiecampus, op het domein van Sport Vlaanderen Brugge. De Sportinnovatiecampus is een bruisende en innovatieve plek die verschillende actoren uit de sector van sport, bewegen en actieve gezondheid verbindt.

Bovendien biedt het omnicentrum Sport Vlaanderen Brugge met maar liefst 15 sportzalen tal van indoorsportmogelijkheden, waar je ook als individuele gebruiker van kan genieten (onder meer squash, muurklimmen, fitness, …).

Ook in openlucht kan er naar hartenlust gesport worden: de buitenterreinen omvatten een Finse piste, een atletiekterrein en een voetbalveld. In het complex vind je ook een wielerpiste, met binnenin een skeelerpiste.

Bekijk in dit filmpje wat er allemaal te beleven valt op het domein Sport Vlaanderen Brugge.

Van active gaming, wielrennen tot klimmen: ontdek Sport Vlaanderen Brugge 🤩

Multidisciplinair samenwerken met focus op innovatie

De Sportinnovatiecampus is niet alleen de inspirerende uitvalsbasis van de opleiding Sport en Bewegen, het is ook het kloppend hart voor innovatie in de sport- en beweegsector. Vanuit de innovatieproeftuin wordt niet alleen de nodige expertise over sport in de toekomst verzameld en vertaald in een future-proof opleidingsaanbod, je wordt als student Sport en Bewegen ook actief betrokken bij het ontwikkelen, testen, co-creëren en valoriseren van nieuwe producten en diensten die diverse doelgroepen aan het bewegen zetten en/of houden.

De Sportinnovatiecampus is hiervoor speciaal uitgerust met state of the art technologie en kan rekenen op een multidisciplinair team van experten uit diverse Howest onderzoeksgroepen.

Bekijk in dit filmpje wat we allemaal doen in de Sportinnovatiecampus.

De Sportinnovatiecampus: sporten, bewegen, spelen, innoveren, beleven, opleiden en ontmoeten

Sportscube for Active Gaming - interactief bewegen én leren

De Sportscube for Active Gaming is onze proeftuin voor het experimenteren met interactieve technologie en exergames die aanzetten tot bewegen. Je maakt tijdens je opleiding kennis met nieuwe beweegtrends en wordt ook opgeleid om doeltreffend met deze toepassingen aan de slag te gaan.

Daarnaast wordt de ruimte ook gebruikt om leerinhouden van opleidingsonderdelen zoals anatomie, fysiologie en EHBO via o.a. Virtual Reality inzichtelijk te maken. Een leuke, interactieve maar bovenal effectieve methode om het menselijk lichaam te leren kennen!

Bekijk dit filmpje van de opening van de Sportscube.

Minister van sport Ben Weyts opent de Sportscube for Active Gaming

Ervaringsgerichte aanpak en nauwe samenwerking met sport- en beweegsector

Sport en Bewegen werkt doorheen de opleiding heel nauw samen met de brede sport- en beweegsector.

Vanaf jaar 1 word je betrokken in schoolsportdagen, sport- en beweegsessies aan kleuters en senioren, sportkampen, events en lessenreeksen.

In jaar 2 organiseer je bovendien zelf een sportevenement met als doel mensen aan het bewegen te krijgen.

En in jaar 3 stel je een vitaliteitsprogramma op voor de medewerkers van organisaties, verenigingen en bedrijven. Ook ontwikkel je voor je bachelorproef een beroepsproduct voor een specifieke doelgroep. Dat kan variëren van een trainingsconcept, een workshop, een draaiboek, een handleiding, een oefenschema, instructiefilmpjes tot een website. 

Hieronder kan je een aantal van de projecten van de tweedejaars bekijken.

Compilatie van sportprojecten van onze tweedejaars

Kwaliteit

Howest heeft de voorbije jaren een sterke kwaliteitscultuur opgebouwd. Onze gedeelde waarden Serve – Empower – Care dragen bij tot het verbeteren van de dagelijkse praktijk en de uitstraling van onze hogeschool.

Lees meer

Samenwerken

Howest heeft een breed aanbod van samenwerkingsmogelijkheden met studenten. Samen met onze studenten zoeken we naar oplossingen voor reële cases aangebracht door onze partners. Tijdens die samenwerking zie je de studenten aan het werk, beoordeel je mee hun werk en indien het klikt, kan je hen aanwerven na afstuderen. 

Howest anticipeert via onderzoek ook op de behoeften van de maatschappij in het algemeen en het brede socio-economische werkveld in het bijzonder. De hogeschool kiest bewust voor nieuwe profielen en innovatieve niches. Op die manier werkt de onderwijsorganisatie mee aan het ombuigen van de fameuze West-Vlaamse braindrain in een braingain.

Bekijk onze onderzoeksprojecten

Een bachelorproef, een brainstorm, een projectweek of een semester lang samenwerken met een groep studenten? Contacteer onze opleidingen voor een samenwerking op maat. ​ ​

Wil je een stageproject indienen en zo in contact komen met vers Howest talent? Gebruik hiervoor het Howest stageplatform.

  Kruisbestuiving is belangrijk voor nieuwe ideeën! Daar zijn we ons volledig van bewust. Daarom investeert Howest in incubatoren op de verschillende campussen. Studenten, onderzoekers, maar ook externe starters werken er onder één dak aan de uitbouw van hun eigen project.

  Bovendien organiseren we onze incubatoren thematisch. Dat zorgt voor zeer veel specialistische kennis op één centrale plaats. Combineer dit met de nabijheid van andere starters en er ontstaat een frisse dynamiek, een open vizier en kruisbestuiving. Studenten aan Howest die werken aan hun eigen bedrijf kunnen een gratis werkplek krijgen in één van de incubatoren.

  Laptops
  The Level

  Hét grote pluspunt bij Howest is de persoonlijke aanpak. De lectoren kennen elke student en volgen je nauw op. De gebouwen van Howest hebben bovendien een ziel. Op de bruisende campussen heerst een gemoedelijke sfeer onder studenten en lectoren. Ook bij het administratief personeel en Stuvo staat de deur altijd open.

  Aan deze hogeschool leer je niet enkel in boeken, je stapt ook de wereld in en oefent in de praktijk. De uitgebreide stages bereiden je voor op de arbeidsmarkt. Na de opleiding ben je klaar voor het echte werk of kan je verder studeren als je dat wil.

  Evy Schacht
  Howest Alumna 2021

  Overtuigd? Schrijf je in!

  Heb je jouw keuze gemaakt? Wij kijken ernaar uit om je op te nemen in onze Howest-community! 

  Alle informatie over inschrijven vind je via onderstaande link. 

  Schrijf je in

  Studenten in pauze met koffie op de campus

  FAQ

  Indien je een laptop koopt via Howest, kan je hier bekijken welke laptop de richting aanraadt. Indien je een laptop hebt of zelf een nieuw toestel wil kopen, dient deze minimum te voldoen aan dezelfde specificaties. 

  Wil je graag een semester in het buitenland studeren? Of spreekt een internationale stage jou aan? Dat kan! Je ontdekt alle mogelijkheden om binnen Howest naar het buitenland te gaan op deze pagina. Tijdens je studies maken we jouw buitenlands avontuur samen concreet!