Bachelor Ergotherapie

Bachelor Ergotherapie
"Werk je graag creatief en actief met mensen? Wil je samen op zoek gaan naar oplossingen op maat voor wonen/zorgen, leren/werken en spelen/vrije tijd? Dan is Ergotherapie iets voor jou!"

In deze opleiding word je een expert in het ondersteunen van kinderen, volwassenen en ouderen in het uitvoeren van dagelijkse activiteiten om zo hun levenskwaliteit en volwaardige participatie te bevorderen.' Voor iedereen een warm en kwaliteitsvol leven: dat wordt je doel. Een ondersteunende en uitdagende leef- en werkomgeving scheppen: dat wordt je passie

Ons opleidingsprogramma neemt je stap voor stap mee in een boeiend verhaal. Je maakt kennis met ergotherapie in al zijn vormen. Een praktijkgerichte en persoonlijke aanpak staan centraal. Aan het eind van de rit ben je een ergotherapeut: klaar voor je eerste job en breed inzetbaar!

De opleiding Ergotherapie aan Howest heeft net dat tikkeltje meer. In het eerste jaar kan je kiezen tussen twee unieke minors:

In het tweede jaar doorloop je de module Assistive Technology for (every)one. Ook deze is uniek in Vlaanderen. Het is jouw voorbereiding op de ergotherapie en de gezondheidszorg van morgen.

Verkort traject

Heb je al een bachelordiploma op zak met biomedische-sociale bagage, dan kan je dankzij een verkort traject met vrijstellingen het bijkomend diploma Bachelor in de Ergotherapie behalen.

Meer info

Keuzetrajecten van de opleiding Bachelor Ergotherapie

Afstudeerrichting
Keuzetraject

Online infoavonden starten in februari

Wil je een opleiding starten aan Howest vanaf februari 2023? Dat kan! Tijdens de online infoavonden op 1 en 14 februari staan de trajectbegeleiders voor je klaar om je meer info te geven en antwoord te formuleren op al je vragen.

Maak kennis met de opleiding

Aan Howest ben je aan het juiste adres om in februari een andere weg in te slaan. Misschien is je gekozen opleiding niet wat je ervan verwacht? Of ben je aan het werk, maar wil je liever terug gaan studeren? De lectoren en trajectbegeleiders helpen je graag verder via mail.

Contacteer de trajectbegeleider

Passie voor jouw toekomst

Howest is veel meer dan een hogeschool met 24 bachelor- en 12 graduaatsopleidingen.

Het is een hogeschool met passie voor jouw toekomst. Een hogeschool waar elke student centraal staat en waar we die via persoonlijke begeleiding op weg zetten naar een diploma dat voorsprong geeft op de arbeidsmarkt.

Jouw toekomst

De dag dat je je diploma in de hand hebt, slaak je een zucht van opluchting. Maar dan begint het pas echt goed. Als bachelor in de Ergotherapie kun je natuurlijk aan de slag in het ruime werkveld van de gezondheids- en welzijnszorg. Maar verder studeren behoort uiteraard ook tot de mogelijkheden.

Onze troeven

Aan de opleiding Ergotherapie Howest word je breed opgeleid en een praktijkgerichte en persoonlijke aanpak staan hierbij centraal. De opleiding heeft ook net dat tikkeltje meer door unieke keuzeminoren en opleidingsonderdelen. Tenslotte krijg je maximaal kansen om tijdens je opleiding over de grenzen heen te kijken.

Meet & greet

Vind je geen antwoord op je vraag op deze site? Wil je graag meer te weten komen over de opleiding Ergotherapie? We helpen je graag verder!

De opleiding in beeld

Een beeld zegt meer dan duizend woorden. Graag geven we je een sneakpreview van wat je te wachten staat.

72157672190932863

Waar heb ik les?

Campus Kortrijk Weide - The Penta

Je krijgt les op de gloednieuwe campus The Penta. Die ligt op een boogscheut van het station en vlak bij het centrum van Kortrijk. De ideale bereikbaarheid combineren we met perfect uitgeruste leslokalen, een familiale sfeer en persoonlijke begeleiding. In Kortrijk geniet je ook mee van de kruisbestuiving met de opleidingen uit de pijlers Design & Technologie en Bedrijf & Organisatie. 

Contact details:

Sint-Martens-Latemlaan 1B
8500 Kortrijk
+32 56 28 70 00
kortrijk@howest.be
Meer info en routeplan

Wil je op de hoogte blijven over deze opleiding?

We informeren je heel graag via mail. Laat hieronder gewoon even je gegevens na.
Vul hieronder je adres in.

Veelgestelde vragen over deze opleiding

Waarom zou ik kiezen voor Ergotherapie?

Werk je graag creatief en actief met mensen? Wil je samen op zoek gaan naar oplossingen op maat voor wonen/zorgen, leren/werken en spelen/vrije tijd? Dan is Ergotherapie iets voor jou! In deze opleiding word je een expert in het begeleiden van kinderen, volwassenen en ouderen in het uitvoeren van dagelijkse activiteiten om zo hun levenskwaliteit en volwaardige participatie te bevorderen.

Hoe is het curriculum opgebouwd?

Via een mix van theorie, praktijklessen, projecten en stages krijg je de zes beroepsrollen onder de knie. De beroepsrollen geven de verschillende dimensies van het beroep weer. Als ergotherapeut ben je namelijk naast behandelaar ook handelingsdiagnosticus, gezondheidswerker, onderzoeker, manager en innovator. In onze brochure vind je het volledige curriculum terug.

Wat zijn de belangrijkste vakken in het eerste jaar?

In jaar 1 ligt de focus op het zelf actief opbouwen van kennis en inzichten. Kennisvakken zoals biomedische basiskennis (9 SP in semester 1 en 6 SP in semester 2), humane wetenschappen (6 SP in semester 1), pathologie (3 SP in semester 1) en grondslagen (3 SP in semesters 1 en 2) hebben een groot aandeel. Uiteraard is er ook al ruimte om de kennis toe te passen in eenvoudige, afgebakende situaties waarbij je nog sterk ondersteund en begeleid wordt door de lectoren (analyse van handelen, basisvaardigheden en de keuzeminoren). Ten slotte maak je via werkveldbezoeken, opdrachten en een eerste stage kennis met de authentieke beroepscontext. 

Is specifieke voorkennis vereist?

Je hebt geen specifieke voorkennis nodig voor de opleiding Ergotherapie. De basiskennis uit de humaniora (ASO, TSO) en gemotiveerd zijn, volstaan. Als je twijfelt over je wetenschappelijke voorkennis, kan je deelnemen aan onze instapcursus Wetenschappen voor ergotherapeuten. In deze instapcursus herhalen we de basiskennis fysica, biologie en chemie. Die kennis is noodzakelijk voor de wetenschappelijke vakken binnen de opleiding. Studenten met een ASO-diploma hebben in het middelbaar al de nodige wetenschappelijke achtergrond gekregen. Bijgevolg heeft deze cursus voor hen geen meerwaarde. De instapcursus Wetenschappen voor ergotherapeuten zal doorgaan op 26 augustus 2021. Meer info en inschrijven

Hoe ziet een typische lesweek eruit in het eerste jaar?

Het academiejaar wordt opgesplitst in twee jaarhelften: jaarhelft 1 van half september tot eind januari en jaarhelft 2 van februari tot eind juni. Elke jaarhelft bestaat uit 12 weken onderwijsactiviteiten en 4 weken examenperiode. In het eerste jaar heb je gemiddeld 22 uur les per week, telkens tussen 8u30 en 18u. De lessen worden maximaal georganiseerd op 4 dagen, met een minimum aan springuren. Bovendien zorgt een vaste structuur over de lesweken heen ervoor dat een vak altijd op dezelfde dag gegeven wordt. Bekijk onze academische kalender en een voorbeeldlessenrooster

Wanneer gaan de examens door?

Het academiejaar wordt opgesplitst in twee jaarhelften: jaarhelft 1 van half september tot eind januari en jaarhelft 2 van februari tot eind juni. Na 12 weken onderwijsactiviteiten gaat de examenperiode van start: 4 weken in januari en 4 weken in juni. Examenroosters worden steeds 6 weken voor de start van de examens bekendgemaakt en ter goedkeuring voorgelegd aan de studenten.

Om je goed voor te bereiden op de eerste examens krijg je na de herfstvakantie twee proefexamens: biomedische basiskennis 1 en grondslagen 1. Deze proefexamens tellen niet mee, maar helpen je om kennis te maken met de manier van examineren. Zo weten jullie ook hoever jullie staan.

Bekijk onze academische kalender

Heb ik een laptop nodig?

Tijdens de opleiding heb je een basislaptop nodig om met de Office-tools (Outlook, Word, PPT, Teams, ...) en in een webbrowser aan de slag te kunnen. Je kan je eigen laptop gebruiken of je kan er één bestellen via het laptopproject van Howest (€ 595).

Meer info

Welke studiekosten komen kijken bij de opleiding Ergotherapie?
  • Eigen laptop of laptop via het laptopproject van Howest: € 595
  • Inschrijvingsgeld: forfaitair deel (afhankelijk van tarief: € 111,90 of € 245,20) + kost per studiepunt (afhankelijk van tarief: € 4,30 of € 11,70 per SP) + extra studiekost inclusief softwarepakket (€ 86 per academiejaar)
  • Handboeken: € 334 in jaar 1, € 119 in jaar 2 en € 0 in jaar 3
  • Alle studiemateriaal wordt digitaal aangeboden. Veel studenten kiezen ervoor om de powerpoints af te drukken. Dit kan op de campus aan volgende tarieven: A4 zwart/wit € 0,03/pagina; A4 kleur: € 0,3/pagina; 
  • Opleidingsgebonden externe activiteiten: in het eerste jaar verblijf je 2 dagen extern met overnachting in het kader van de keuzeminor en 3 dagen extern met overnachting in het kader van de module Basisvaardigheden 2 (€ 150). In het tweede en derde jaar sta je zelf in voor de vervoerskosten van een aantal bezoeken en projecten (€ 150).
  • Andere: vervoerskosten stage, vervoer van en naar de campus, kot, internationaliseringsactiviteiten, ... 

Een overzicht van de kosten van de opleiding vind je via de wegwijzer.

Hoeveel keer en hoe lang loop ik stage tijdens de opleiding?

Tijdens je opleiding ga je vanaf het eerste jaar op stage in het werkveld. In semester 2 loop je 8 dagen stage, in semester 3 10 dagen, in semester 4 18 dagen, in semester 5 39 dagen en in semester 6 47 dagen. Tijdens de stages is het de bedoeling dat je de verworven kennis, vaardigheden en attitudes toepast in het werkveld. Tijdens de eerste twee stages ligt de focus op de rol van Gezondheidswerker en Manager. Vanaf de derde stage verschuift de focus naar de rol van Behandelaar en Handelingsdiagnosticus. Tijdens de laatste stage staat het evidence-based werken binnen het autonoom ergotherapeutisch behandelen centraal en profileer je je als toekomstige ergotherapeut. 

Moet ik zelf een stageplaats zoeken?

Voor elke stageperiode kan je een stageplaats kiezen uit onze lijst van stageplaatsen. Als student geef je je top vier door en op basis hiervan wijzen we de stageplaatsen toe. Je kiest zelf binnen welke beroepscontext (ouderenzorg, fysieke revalidatie, ontwikkelingsproblemen en geestelijke gezondheidszorg) je je stage loopt. We verwachten wel dat je op het einde van de opleiding stage hebt gelopen binnen de vier meest voorkomende beroepscontexten van een ergotherapeut. 

Wat maakt de opleiding Ergotherapie aan Howest uniek?

Ergotherapie aan Howest heeft net dat tikkeltje meer. In het eerste jaar kan je kiezen tussen twee unieke minors: Experience & Challenge en Wellbeing & Coaching. In het tweede jaar doorloop je het opleidingsonderdeel Assistive Technology for (every)one (AT4E1). Ook deze is uniek in Vlaanderen. Het is jouw voorbereiding op de ergotherapie en de gezondheidszorg van morgen. Meer info over deze unieke opleidingsonderdelen kan je vinden in onze brochure en op onze website.

Is Ergotherapie een praktijkgerichte opleiding?

Ergotherapie is zeker een praktijkgerichte opleiding. Je loopt niet alleen stage in het werkveld, maar neemt ook deel aan practica waar je onder leiding van ervaren praktijklectoren de nodige vaardigheden verwerft. Hiervoor werkt de opleiding Ergotherapie intens samen met verschillende werkveldpartners. Vanaf september 2020 maken we volop gebruik van het skills lab Ergotherapie in onze nieuwe campus The Penta.

Een greep uit de vele projecten waar je tijdens je opleiding actief aan meewerkt: het gezelschapsspel Monopoly aanpassen aan de noden en wensen van ouderen met cognitieve problemen, een ergonomische verschoonhulp voor een peuterjuf ontwerpen, een reminiscentiewandeling voor ouderen en hun familie vanuit het woonzorgcentrum ontwikkelen, een fietsroute voor personen met een motorische beperking uittekenen, ... Al je ergotherapeutische kennis en vaardigheden pas je toe in boeiende en concrete werkveldgerelateerde opdrachten. Als je afstudeert, heb je meteen een mooi portfolio op zak. 

Waaruit bestaat de persoonlijke aanpak van de opleiding Ergotherapie aan Howest?

Als opleiding kiezen we voor een persoonlijke aanpak waarbij jouw persoonlijke ontwikkeling centraal staat. Bij de start krijgt iedere student een coach toegewezen die je persoonlijk begeleidt doorheen de opleiding. In het begin word je eerder ondersteund bij het (leren) studeren, geleidelijk aan verschuift de ondersteuning naar de ontwikkeling van zelfsturing. Als professional in wording sta je zelf aan het roer van je leerpad.

Daarnaast is er een laagdrempelige relatie tussen student en lector. We maken er echt werk van om elke student persoonlijk te leren kennen. Werkcolleges en praktijklessen organiseren we daarom in kleine groepen. Op die manier kan je gemakkelijk vragen stellen, zowel tijdens de lessen als erbuiten, online of offline.

Biedt de opleiding kansen tot internationalisering?

Vanaf het tweede jaar kan je deelnemen aan internationale studiereizen en projecten. Je kan ook mee op de studiereis ‘China or India from within’. In het laatste jaar kan je kiezen voor een stage in het buitenland. Dat kan over de hele wereld. Uiteraard staat Howest je bij in de zoektocht naar een kwalitatieve stageplaats die de nodige garanties biedt voor een goede omkadering.

Waar kom ik later terecht?

Met deze opleiding kan je heel wat kanten uit. Als ergotherapeut werk je met kinderen, volwassenen en ouderen met een handelingsvraag. In ziekenhuizen, voorzieningen voor ouderen, de thuiszorg, centra voor ambulante revalidatie, multifunctionele centra, psychiatrische centra, scholen of beschutte woonvormen. Ook met nieuwere doelgroepen zoals vluchtelingen en gedetineerden gaan ergotherapeuten aan de slag. Vast staat dat je als afgestudeerde ergotherapeut breed inzetbaar bent en vlot de weg naar de arbeidsmarkt vindt.

Kan ik nog verder studeren na deze opleiding?

Na deze opleiding kan je perfect een bijkomend bachelordiploma halen. Denk aan de bachelor Lager Onderwijs, Sport & Bewegen of Toegepaste Gezondheidswetenschappen.

Je kan aan Howest ook je kennis verdiepen met bijvoorbeeld het postgraduaat Makerskills voor ergotherapeuten.

Daarnaast kan een schakeljaar tot een masterdiploma leiden. De master Ergotherapeutische Wetenschap of de master Gezondheidsvoorlichting en -bevordering zijn bijvoorbeeld perfect haalbaar na de bachelor Ergotherapie.

Ik heb al een bachelordiploma op zak met biomedisch-sociale bagage. Kan ik vrijstellingen krijgen om de bachelor Ergotherapie aan Howest te starten?

Beschik je al over een bachelordiploma Sport en Bewegen, Sociaal Werk, Orthopedagogie of Toegepaste Psychologie, dan kan je je dankzij een verkort traject met vrijstellingen in 2 jaar tot ergotherapeut ontwikkelen. Je loopt vanaf semester 2 stage om aan te tonen dat je de ergotherapeutische kennis, vaardigheden en attitudes kan toepassen in het werkveld. Deze opleiding kan je volgen via dagonderwijs. Voor andere diploma’s of verworven credits, contacteer Anne Dejager, trajectbegeleider van de opleiding. Meer info over de verkorte trajecten kan je hier vinden. 

Kan ik als werkstudent de bacheloropleiding Ergotherapie volgen?

Onze opleiding is een bacheloropleiding van 180 studiepunten (minimum 3 jaar) en wordt enkel als voltijds dagonderwijs georganiseerd (en niet als afstandsonderwijs).

Een individueel traject voor werkstudenten is uiteraard mogelijk, maar onze opleiding blijft een voltijdse dagopleiding, waarin je ook 1000 uur stage moet lopen (5 stages in totaal). In de realiteit zien we dan ook dat werkstudenten op een bepaald moment deeltijds gaan werken of loopbaanonderbreking nemen om deze opleiding af te werken. Als werkstudent heb je wel de mogelijkheid om je stage over een langere periode te spreiden. Daarnaast kan je bepaalde opdrachten of examens verplaatsen. Heel wat vakken kan je ook vlot zelfstandig verwerven. Nog vragen? Contacteer Anne Dejager, trajectbegeleider van de opleiding.

Praktische info

Studentenvoorzieningen en Stuvo

De dienst studentenvoorzieningen (Stuvo) is een professionele dienst die alle studenten van Howest en UGent (campus Kortrijk) de kans geeft om in optimale omstandigheden te studeren en die het leven aan de hogeschool of universiteit boeiend, aangenaam en zorgeloos wil maken.

Studentensecretariaat

Voor informatie over je inschrijving aan Howest en je administratief dossier kan je het studentensecretariaat contacteren.

Ben je al overtuigd van je studiekeuze? Nu inschrijven

Getuigenissen

"Ze nemen initiatief en hebben een zeer stevige basis."

Ben Mestdag

"Ze nemen initiatief en hebben een zeer stevige basis."

Ben Mestdag

Bachelor Ergotherapie

De vele stages tijdens mijn opleiding brachten me in contact met de verschillende domeinen van ergotherapie. Eén daarvan was het aanbieden van tewerkstelling op maat van mensen met een beperking of mensen die moeilijk de weg vinden in het reguliere arbeidscircuit. Het is precies wat we met vzw Hise in Harelbeke doen. Daarvoor kan ik altijd terugvallen op de theoretische kaders en tools uit mijn opleiding. Dat het daarmee wel goed zit aan Howest, merk ik bij de studenten die hier stage komen lopen. Ze nemen initiatief en hebben een zeer stevige basis. Dat is de verdienste van de lectoren van Howest.

Nu aan de slag bij ...

Coördinator HISE

"Helemaal klaar om de arbeidsmarkt op te gaan!"

Femke Florissoone

"Helemaal klaar om de arbeidsmarkt op te gaan!"

Femke Florissoone

Bachelor Ergotherapie

Ik was altijd al graag creatief bezig en zag wel graten in een sociaal beroep. Ergotherapie leek me daar het beste bij te passen, en nu ik in het laatste jaar zit, kan ik wel zeggen dat mijn gevoel juist zat. Na de vele stages en praktijkoefeningen – met echte cliënten! – voel ik me helemaal klaar om de arbeidsmarkt op te gaan. Laat maar komen dus die jobaanbiedingen!

Wat ik echter vooral zal onthouden, is de uitstekende begeleiding die we hier krijgen. De klassen zijn klein en het contact met de lectoren is optimaal. Op het laatste kerstfeestje hebben we nog samen een pint gedronken! Het typeert de familiale sfeer aan Howest.

"Ik hou van het contact met mensen."

Niels Demeulenaere

"Ik hou van het contact met mensen."

Niels Demeulenaere

Bachelor Ergotherapie

De manier waarop een ergotherapeut kan bijdragen aan een betekenisvol bestaan voor zijn cliënten overtuigde me destijds om deze opleiding te volgen en daar heb ik allerminst spijt van. Aan Howest werd ik niet alleen een goede zorgverlener, ik groeide ook als persoon. Het gemotiveerde en altijd aanspreekbare docententeam had daar een groot aandeel in.

Ook de praktische aanpak en de kennismaking met alle domeinen van de ergotherapie vielen bij mij in de smaak. Het leverde me elke zomer een leerrijke vakantiejob op. Ook nu ik de master Ergotherapeutische Wetenschap studeer, blijkt mijn bachelor aan Howest een ideale basis.

"“Hoe verder, hoe liever” is zo’n beetje mijn motto."

Lotte Vanneste

"“Hoe verder, hoe liever” is zo’n beetje mijn motto."

Lotte Vanneste

Bachelor Ergotherapie

Een internationale stage lag dus binnen de lijn der verwachtingen. Uiteindelijk woonde en werkte ik in het laatste jaar twee maanden in India. Ik liep er stage in twee scholen voor buitengewoon onderwijs. En of dat verrijkend was, voor mij, maar ook voor mijn lokale begeleiders. Nieuwe vormen van therapie, een totaal andere cultuur, de taalbarrière, pikant eten, zelfstandig leven, leren relativeren, …

Mijn buitenlandse ervaring was een voltreffer, zowel op persoonlijk als professioneel vlak. Je kan wel zeggen dat mijn stage mijn ogen geopend heeft.

Bedankt Howest!

"Als ergotherapeut zal ik mijn patiënten een meerwaarde kunnen bieden."

Amelia Dehouck

"Als ergotherapeut zal ik mijn patiënten een meerwaarde kunnen bieden."

Amelia Dehouck

Bachelor Ergotherapie

Na 2 jaar kinesitherapie te hebben gestudeerd, bleek deze richting wetenschappelijk te zwaar voor mij. Mijn interesse in de fysieke revalidatie was echter niet afgenomen. Daarom besloot ik ergotherapie te studeren. Ik was aangenaam verrast dat ergotherapie zo’n breed werkdomein heeft en zich op de mens in zijn geheel richt en niet enkel op de fysieke kwaal.

Als ergotherapeut zal ik mijn patiënten een meerwaarde kunnen bieden. Ik koos voor de opleiding Ergotherapie aan Howest omwille van de sterke nadruk op praktijk en de gemoedelijke omgang met lectoren. Het kiezen van een minor vond ik niet eenvoudig omdat beide mij aanspraken. Uiteindelijk koos ik voor Wellbeing & Coaching waar ik vaardigheden aanleerde die ik als therapeut kan gebruiken.

"Een student die actief aan de slag wil gaan met de leerstof, is bij Howest aan het juiste adres"

Scheirlynck Jelle

"Een student die actief aan de slag wil gaan met de leerstof, is bij Howest aan het juiste adres"

Scheirlynck Jelle

Bachelor Ergotherapie

Ik koos voor de opleiding tot Ergotherapeut omdat het een sociaal beroep is waarin ik geloof. Hierbij heeft de opleiding aan Howest als troeven dat ze nauw samenwerkt met Zorggroep H.Hart te Kortrijk, ze verscheidene keuzeminoren heeft, je altijd bij de lectoren terecht kan en je welkom voelt vanaf de eerste dag. Persoonlijk koos ik voor de opleiding aan Howest omdat hier de lessen in ‘kleine’ groepen doorgaan en vanwege de unieke keuzeminoren. Ik koos voor de minor “Adaptation & Design” omdat ik er mijn creativiteit in kwijt kon. Daarnaast is de variatie tussen lessen en opdrachten/praktijk een meerwaarde. Een student die actief aan de slag wil gaan met de leerstof, is bij Howest aan het juiste adres.

"Voor mijn bachelorproef heb ik mijn eigen idee kunnen uitwerken."

Axelle Matton

"Voor mijn bachelorproef heb ik mijn eigen idee kunnen uitwerken."

Axelle Matton

Bachelor Ergotherapie

"Ik durf gerust stellen dat ik ook als persoon sterker uit de opleiding gekomen ben."

Nona Boxstael

"Ik durf gerust stellen dat ik ook als persoon sterker uit de opleiding gekomen ben."

Nona Boxstael

Bachelor Ergotherapie

Ergotherapeut worden moet eigenlijk een stuk in je karakter liggen. Ik werk graag met mensen. De opleiding tot ergotherapeut heeft me geleerd hoe ik dat op een professionele manier kan doen. Ik durf gerust stellen dat ik ook als persoon sterker uit de opleiding gekomen ben. Tijdens de practica kreeg ik het vertrouwen doordat ik de verschillende rollen die de therapeut opneemt, kon oefenen tot ik alle competenties onder de knie kreeg. Met de minor Adaptation & Design heb ik mij verdiept in het ontwerpen van hulpmiddelen en aanpassingen. Belangrijk daarbij was om out of the box te leren denken. Mijn bachelorproef heb ik gemaakt over hoe de autonomie in een werkplaats voor personen met een beperking verhoogd kon worden door aanpassingen aan de werkplek. Mijn projectmatige vaardigheden heb ik versterkt tijdens een groepsproject op vraag van het werkveld. De opdracht was om bewegingsmogelijkheden uit te breiden voor personen met een beperking die in de zorginstelling verblijven. Alleen al het feit dat het om een echte opdracht ging, maakte deze opdracht voor ons echt boeiend. Zo, vind ik, hoort een opleiding te zijn: ze moet je direct met de praktijk in contact brengen. Ik voel me dan ook klaar om in mijn eerste job te starten.

"Tijdens de stages werk je aan opgestelde doelen en doe je veel ervaring op."

Jana Minne

"Tijdens de stages werk je aan opgestelde doelen en doe je veel ervaring op."

Jana Minne

Bachelor Ergotherapie

Als je een sociaal, creatief persoon bent en je wilt graag mensen helpen om hun zelfstandigheid terug te geven of te behouden, dan is de opleiding Ergotherapie een goede keuze. Deze opleiding in Howest biedt je veel verschillende mogelijkheden. Je verwerft een brede bagage aan theoretische kennis en praktijkervaring, je krijgt de kans tot internationale ervaringen, je kan kiezen voor unieke keuzeminoren en je doorloopt stages in de verschillende interventiedomeinen. Je kan bijvoorbeeld stage lopen bij ouderen in een woonzorgcentrum, bij kinderen in het buitengewoon onderwijs, bij volwassenen in een psychiatrisch centrum, stage in het buitenland,… Tijdens de stages werk je aan je opgestelde doelen en doe je veel ervaring op. Op die manier kan je jezelf ontplooien als ergotherapeut. 

"Het hoogtepunt van de opleiding was de internationalisering!"

Ben Mestdag

"Het hoogtepunt van de opleiding was de internationalisering!"

Ben Mestdag

Bachelor Ergotherapie

Wat  me aanzette tot het starten van de opleiding ergotherapie, was het werken met mensen. Ik wilde later een actieve job doen, binnen de sociale sector, waarbij creativiteit nodig is en waaruit ik voldoening kon halen.

Pluspunt tijdens de opleiding was dat je zelf kon ontdekken welke richting je na de opleiding wilde opgaan.  Iedere mogelijke doelgroep werd uitvoerig uit de doeken gedaan en ontdekt tijdens onze stages. Het contact met de docenten was leuk, en tijdens de opleiding heb ik enkele van mijn beste vrienden leren kennen. Hét hoogtepunt van de opleiding was de internationalisering, het ENOTHE-congres, dat doorging in A Coruña (wat een geluk met de locatie!). Een super-ervaring, goeie contacten gelegd met andere Europese studenten, een andere kijk op ergotherapie ervaren, … prachtig!

De opleiding gaf me een ruime achtergrond om van start te gaan in het werkveld. Ik wist perfect welke richting ik uit wilde. Vooral ‘Fysieke revalidatie’ en ‘Ontwikkeling’, waren de domeinen die tijdens me tijdens de opleiding het sterkst aanspraken. Binnen deze laatstgenoemde doelgroep werkte ik dan ook mijn BAP uit.
Ik zocht dan ook binnen deze domeinen een job, wat niet evident leek. In 2011 kon ik aan de slag in Groep Ubuntu, als ambulant begeleider, begeleiding aan huis. Na 1 jaar kreeg ik in dezelfde voorziening de kans om te starten als atelierbegeleider, wat ik nog steeds doe. Binnen deze job kan ik ,hetgeen ik in opleiding opdeed van kennis, goed gebruiken, en binnen ons atelier is de meerwaarde van een ergotherapeut goed merkbaar. Deze expertise en ervaring geef ik dan ook graag door aan studenten van Howest, die bij mij stage komen lopen!

Volg de bacheloropleiding Ergotherapie op sociale media