Bachelor Ergotherapie

"Werk je graag creatief en actief met mensen? Wil je samen op zoek gaan naar oplossingen op maat voor wonen/zorgen, leren/werken en spelen/vrije tijd? Dan is Ergotherapie iets voor jou!"

In deze opleiding word je een expert in het begeleiden van kinderen, volwassenen en ouderen met fysieke, psychische of cognitieve problemen om zo hun zelfstandigheid en levenskwaliteit te verhogen. Voor iedereen een kwaliteitsvol leven: dat wordt je doel. 

Een ondersteunende en uitdagende leef- en werkomgeving scheppen: dat wordt je passie.

Ons opleidingsprogramma neemt je stap voor stap mee in een boeiend verhaal. Vanaf dag één krijg je uitgebreid kansen om je vaardigheden in te oefenen. Je wordt opgeleid in zo reëel mogelijke beroepscontexten. Je maakt kennis met ergotherapie in al zijn vormen.

Aan het eind van de rit ben je een ergotherapeut: klaar voor je eerste job en breed inzetbaar!

De opleiding Ergotherapie aan Howest heeft net dat tikkeltje meer. In het eerste jaar kan je kiezen tussen twee unieke minors:

In het tweede jaar doorloop je de module Assistive Technology for (every)one. Ook deze is uniek in Vlaanderen. Het is jouw voorbereiding op de ergotherapie en de gezondheidszorg van morgen.

Getuigenissen

"Ze nemen initiatief en hebben een zeer stevige basis."

Ben Mestdag

"Ze nemen initiatief en hebben een zeer stevige basis."

Ben Mestdag

Ergotherapie

De vele stages tijdens mijn opleiding brachten me in contact met de verschillende domeinen van ergotherapie. Eén daarvan was het aanbieden van tewerkstelling op maat van mensen met een beperking of mensen die moeilijk de weg vinden in het reguliere arbeidscircuit. Het is precies wat we met vzw Hise in Harelbeke doen. Daarvoor kan ik altijd terugvallen op de theoretische kaders en tools uit mijn opleiding. Dat het daarmee wel goed zit aan Howest, merk ik bij de studenten die hier stage komen lopen. Ze nemen initiatief en hebben een zeer stevige basis. Dat is de verdienste van de lectoren van Howest.

Nu aan de slag bij ...

Coördinator HISE

"Helemaal klaar om de arbeidsmarkt op te gaan!"

Femke Florissoone

"Helemaal klaar om de arbeidsmarkt op te gaan!"

Femke Florissoone

Ergotherapie

Ik was altijd al graag creatief bezig en zag wel graten in een sociaal beroep. Ergotherapie leek me daar het beste bij te passen, en nu ik in het laatste jaar zit, kan ik wel zeggen dat mijn gevoel juist zat. Na de vele stages en praktijkoefeningen – met echte cliënten! – voel ik me helemaal klaar om de arbeidsmarkt op te gaan. Laat maar komen dus die jobaanbiedingen!

Wat ik echter vooral zal onthouden, is de uitstekende begeleiding die we hier krijgen. De klassen zijn klein en het contact met de lectoren is optimaal. Op het laatste kerstfeestje hebben we nog samen een pint gedronken! Het typeert de familiale sfeer aan Howest.

"Ik hou van het contact met mensen."

Niels Demeulenaere

"Ik hou van het contact met mensen."

Niels Demeulenaere

Ergotherapie

De manier waarop een ergotherapeut kan bijdragen aan een betekenisvol bestaan voor zijn cliënten overtuigde me destijds om deze opleiding te volgen en daar heb ik allerminst spijt van. Aan Howest werd ik niet alleen een goede zorgverlener, ik groeide ook als persoon. Het gemotiveerde en altijd aanspreekbare docententeam had daar een groot aandeel in.

Ook de praktische aanpak en de kennismaking met alle domeinen van de ergotherapie vielen bij mij in de smaak. Het leverde me elke zomer een leerrijke vakantiejob op. Ook nu ik de master Ergotherapeutische Wetenschap studeer, blijkt mijn bachelor aan Howest een ideale basis.

"“Hoe verder, hoe liever” is zo’n beetje mijn motto."

Lotte Vanneste

"“Hoe verder, hoe liever” is zo’n beetje mijn motto."

Lotte Vanneste

Ergotherapie

Een internationale stage lag dus binnen de lijn der verwachtingen. Uiteindelijk woonde en werkte ik in het laatste jaar twee maanden in India. Ik liep er stage in twee scholen voor buitengewoon onderwijs. En of dat verrijkend was, voor mij, maar ook voor mijn lokale begeleiders. Nieuwe vormen van therapie, een totaal andere cultuur, de taalbarrière, pikant eten, zelfstandig leven, leren relativeren, …

Mijn buitenlandse ervaring was een voltreffer, zowel op persoonlijk als professioneel vlak. Je kan wel zeggen dat mijn stage mijn ogen geopend heeft.

Bedankt Howest!

"Als ergotherapeut zal ik mijn patiënten een meerwaarde kunnen bieden."

Amelia Dehouck

"Als ergotherapeut zal ik mijn patiënten een meerwaarde kunnen bieden."

Amelia Dehouck

Ergotherapie

Na 2 jaar kinesitherapie te hebben gestudeerd, bleek deze richting wetenschappelijk te zwaar voor mij. Mijn interesse in de fysieke revalidatie was echter niet afgenomen. Daarom besloot ik ergotherapie te studeren. Ik was aangenaam verrast dat ergotherapie zo’n breed werkdomein heeft en zich op de mens in zijn geheel richt en niet enkel op de fysieke kwaal.

Als ergotherapeut zal ik mijn patiënten een meerwaarde kunnen bieden. Ik koos voor de opleiding Ergotherapie aan Howest omwille van de sterke nadruk op praktijk en de gemoedelijke omgang met lectoren. Het kiezen van een minor vond ik niet eenvoudig omdat beide mij aanspraken. Uiteindelijk koos ik voor Wellbeing & Coaching waar ik vaardigheden aanleerde die ik als therapeut kan gebruiken.

"Een student die actief aan de slag wil gaan met de leerstof, is bij Howest aan het juiste adres"

Scheirlynck Jelle

"Een student die actief aan de slag wil gaan met de leerstof, is bij Howest aan het juiste adres"

Scheirlynck Jelle

Ergotherapie

Ik koos voor de opleiding tot Ergotherapeut omdat het een sociaal beroep is waarin ik geloof. Hierbij heeft de opleiding aan Howest als troeven dat ze nauw samenwerkt met Zorggroep H.Hart te Kortrijk, ze verscheidene keuzeminoren heeft, je altijd bij de lectoren terecht kan en je welkom voelt vanaf de eerste dag. Persoonlijk koos ik voor de opleiding aan Howest omdat hier de lessen in ‘kleine’ groepen doorgaan en vanwege de unieke keuzeminoren. Ik koos voor de minor “Adaptation & Design” omdat ik er mijn creativiteit in kwijt kon. Daarnaast is de variatie tussen lessen en opdrachten/praktijk een meerwaarde. Een student die actief aan de slag wil gaan met de leerstof, is bij Howest aan het juiste adres.

"Voor mijn bachelorproef heb ik mijn eigen idee kunnen uitwerken."

Axelle Matton

"Voor mijn bachelorproef heb ik mijn eigen idee kunnen uitwerken."

Axelle Matton

Ergotherapie

"Ik durf gerust stellen dat ik ook als persoon sterker uit de opleiding gekomen ben."

Nona Boxstael

"Ik durf gerust stellen dat ik ook als persoon sterker uit de opleiding gekomen ben."

Nona Boxstael

Ergotherapie

Ergotherapeut worden moet eigenlijk een stuk in je karakter liggen. Ik werk graag met mensen. De opleiding tot ergotherapeut heeft me geleerd hoe ik dat op een professionele manier kan doen. Ik durf gerust stellen dat ik ook als persoon sterker uit de opleiding gekomen ben. Tijdens de practica kreeg ik het vertrouwen doordat ik de verschillende rollen die de therapeut opneemt, kon oefenen tot ik alle competenties onder de knie kreeg. Met de minor Adaptation & Design heb ik mij verdiept in het ontwerpen van hulpmiddelen en aanpassingen. Belangrijk daarbij was om out of the box te leren denken. Mijn bachelorproef heb ik gemaakt over hoe de autonomie in een werkplaats voor personen met een beperking verhoogd kon worden door aanpassingen aan de werkplek. Mijn projectmatige vaardigheden heb ik versterkt tijdens een groepsproject op vraag van het werkveld. De opdracht was om bewegingsmogelijkheden uit te breiden voor personen met een beperking die in de zorginstelling verblijven. Alleen al het feit dat het om een echte opdracht ging, maakte deze opdracht voor ons echt boeiend. Zo, vind ik, hoort een opleiding te zijn: ze moet je direct met de praktijk in contact brengen. Ik voel me dan ook klaar om in mijn eerste job te starten.

"Tijdens de stages werk je aan opgestelde doelen en doe je veel ervaring op."

Jana Minne

"Tijdens de stages werk je aan opgestelde doelen en doe je veel ervaring op."

Jana Minne

Ergotherapie

Als je een sociaal, creatief persoon bent en je wilt graag mensen helpen om hun zelfstandigheid terug te geven of te behouden, dan is de opleiding Ergotherapie een goede keuze. Deze opleiding in Howest biedt je veel verschillende mogelijkheden. Je verwerft een brede bagage aan theoretische kennis en praktijkervaring, je krijgt de kans tot internationale ervaringen, je kan kiezen voor unieke keuzeminoren en je doorloopt stages in de verschillende interventiedomeinen. Je kan bijvoorbeeld stage lopen bij ouderen in een woonzorgcentrum, bij kinderen in het buitengewoon onderwijs, bij volwassenen in een psychiatrisch centrum, stage in het buitenland,… Tijdens de stages werk je aan je opgestelde doelen en doe je veel ervaring op. Op die manier kan je jezelf ontplooien als ergotherapeut. 

"Het hoogtepunt van de opleiding was de internationalisering!"

Ben Mestdag

"Het hoogtepunt van de opleiding was de internationalisering!"

Ben Mestdag

Ergotherapie

Wat  me aanzette tot het starten van de opleiding ergotherapie, was het werken met mensen. Ik wilde later een actieve job doen, binnen de sociale sector, waarbij creativiteit nodig is en waaruit ik voldoening kon halen.

Pluspunt tijdens de opleiding was dat je zelf kon ontdekken welke richting je na de opleiding wilde opgaan.  Iedere mogelijke doelgroep werd uitvoerig uit de doeken gedaan en ontdekt tijdens onze stages. Het contact met de docenten was leuk, en tijdens de opleiding heb ik enkele van mijn beste vrienden leren kennen. Hét hoogtepunt van de opleiding was de internationalisering, het ENOTHE-congres, dat doorging in A Coruña (wat een geluk met de locatie!). Een super-ervaring, goeie contacten gelegd met andere Europese studenten, een andere kijk op ergotherapie ervaren, … prachtig!

De opleiding gaf me een ruime achtergrond om van start te gaan in het werkveld. Ik wist perfect welke richting ik uit wilde. Vooral ‘Fysieke revalidatie’ en ‘Ontwikkeling’, waren de domeinen die tijdens me tijdens de opleiding het sterkst aanspraken. Binnen deze laatstgenoemde doelgroep werkte ik dan ook mijn BAP uit.
Ik zocht dan ook binnen deze domeinen een job, wat niet evident leek. In 2011 kon ik aan de slag in Groep Ubuntu, als ambulant begeleider, begeleiding aan huis. Na 1 jaar kreeg ik in dezelfde voorziening de kans om te starten als atelierbegeleider, wat ik nog steeds doe. Binnen deze job kan ik ,hetgeen ik in opleiding opdeed van kennis, goed gebruiken, en binnen ons atelier is de meerwaarde van een ergotherapeut goed merkbaar. Deze expertise en ervaring geef ik dan ook graag door aan studenten van Howest, die bij mij stage komen lopen!

Infomomenten

Online infodag

zaterdag
06/03 10u-16u
Online infodag

Infodag

zaterdag
08/05 10u-16u
Infodag

Infodag

zaterdag
26/06 10u-16u
Infodag

Infodag

zaterdag
28/08 10u-13u
Infodag

Infodag

vrijdag
10/09 17u-20u
Infodag