Overslaan en naar de inhoud gaan

Management voor de sportwereld

Hou je van sport én heb je interesse in de business achter de sport? In het keuzetraject Sport Business Management van de bacheloropleiding Bedrijfsmanagement dompelen we je onder in alle aspecten van de bedrijfskunde, maar dan specifiek toegepast op de sportwereld.

De vraag naar gedreven mensen met managementvaardigheden binnen de sportwereld neemt alleen maar toe. Sport is vandaag namelijk big business geworden. Het is een megasector met specifieke do’s & don’ts. Met je diploma Sport Business Management zal je echt gegeerd zijn op de arbeidsmarkt. Zowel bij sportclubs en sportfederaties als bij fabrikanten sportartikelen, sponsor uit de sportsector en sportmarketingbureaus.

Wil je management met sport combineren op een zeer praktijkgerichte manier? Ben je hobbysporter, trainer of topsporter. Kies dan voor het keuzetraject Sport Business Management.

Sport business management studenten in actie

Jouw lesrooster

Elke week heb je 20 à 24 uur les. De lesuren sluiten zo goed mogelijk op elkaar aan. Hieronder kan je een voorbeeld lesrooster consulteren. Dit kan per academiejaar uiteraard afwijken. Het definitief lesrooster wordt in september gecommuniceerd.

Voorbeeld lesrooster

Eerste jaar

In je eerste jaar krijg je veel modules die voor elke student bedrijfsmanagement essentieel zijn. Deze algemene managementmodules worden aangevuld met een aantal specifieke modules uit jouw afstudeerrichting of keuzetraject. Bovendien maak je al kennis met het werkveld.

Tweede jaar

Tijdens je tweede opleidingsjaar ligt de nadruk op de specifieke modules uit jouw keuzetraject of afstudeerrichting. Hierdoor word je een specialist in jouw domein. Bovendien zet je in het tweede opleidingsjaar al jouw eerste stappen in het werkveld.

Derde jaar

In het derde jaar ben je helemaal klaar voor het werkveld! Stages, projecten en de bachelorproef zorgen ervoor dat je met en voor het werkveld werkt in jouw derde jaar. Daar ligt dan ook de nadruk op. Dit wordt aangevuld met een aantal specifieke modules uit jouw keuzetraject of afstudeerrichting. Hierdoor word je volledig klaargestoomd voor je eerste job!

Raadpleeg de ECTS-fiches van deze opleiding
Studenten sport business management in contact met het werkveld

Jouw toekomst

Diploma op zak?

De vraag uit de brede sportsector naar beter management, meer knowhow en meer professionaliteit is groot. Met je diploma Sport Business Management zal je dus echt gegeerd zijn op de arbeidsmarkt. Je kan aan de slag bij:

 • sportclubs en sportverenigingen
 • sportfederaties
 • producenten van sportartikelen
 • sponsors in de sportsector
 • mediabedrijven
 • sportmarketingbureaus

Verder studeren?

Door de stevige basis aan bedrijfsmanagementvakken die bij elke afstudeerrichting terugkomt, kan je in een zeer korte periode (1/1,5 jaar) een tweede bachelordiploma Bedrijfsmanagement behalen.

Uiteraard kan je via een schakelprogramma ook nog gaan voor een masterdiploma.

 • Bedrijfscommunicatie
 • Bestuurskunde en het publiek management
 • Business Administration (E) - KU Leuven Campus Brussel
 • Business Economics
 • Culturele studies
 • Cultuurmanagement
 • Economics
 • Handelswetenschappen
 • Internationale betrekkingen en de diplomatie
 • Management (E)
 • Meertalige professionele communicatie
 • Organisatie en management
 • Overheidsmanagement en -beleid
 • Sociale en Culturele Antropologie
 • Toegepaste Economische Wetenschappen

Op de website van Howest Academy kan je ons actuele aanbod aan bijscholingen vinden.

Dagonderwijs

Het dagtraject kan je volgen als voltijds dagstudent. Je hebt dan 20u à 24u per week les. Daarnaast studeer je en werk je aan werkveldprojecten.

Heb je reeds een opleiding gevolgd en heb je vrijstellingen? Of wil je een dagtraject combineren met een (deeltijdse) job? We kunnen een traject op maat van jouw situatie samenstellen. Meer informatie kan je hiervoor verkrijgen via de trajectbegeleider van de opleiding dhr. Lieven Theys (lieven.theys [at] howest.be).

Verkort traject

Heb je al een graduaatsdiploma op zak? Dan kan je mogelijks een bachelordiploma bedrijfsmanagement behalen in anderhalf tot twee jaar. Vanuit volgende graduaatsopleidingen wordt een verkort traject voorzien naar bedrijfsmanagement:

 • Graduaat in de accounting administration
 • Graduaat in de transport en logistiek
 • Graduaat in de marketing- en communicatiesupport

Neem contact op met de trajectbegeleider, dhr. Lieven Theys voor meer informatie: lieven.theys [at] howest.be

Kostenraming voor deze opleiding
Studiefinanciering

Bekijk in hoeverre je in aanmerking komt voor studiefinanciering.

Lees meer

Inschrijven

Je kan je nu reeds online registreren voor 2023-24. Na het afsluiten van de registratie ontvang je een mail met alle info nodig voor je definitieve inschrijving. Reserveer nu al jouw plek bij Howest!

Lees meer

Infodag
Zaterdag 1 juli
VAN 10u TOT 16u
Meer info

Kom langs op onze infodagen

Dit zijn de eerstvolgende infodagen voor Brugge:

Alle infodagen

Meer info?

Ontvang de brochure per post
Schrijf je in op de nieuwsbrief van deze opleiding.

Studenten krijgen uitleg over opleiding aan Howest

Troeven van de opleiding

Managementkennis voor de sportwereld

Je combineert de algemene vakken van Bedrijfsmanagement, de specialisatievakken van dit keuzetraject en werkplekleren in sportgerelateerde bedrijven.

Zo word je de jonge sportmanager waar de boomende sportsector zit op te wachten.

Voor innovatieve sportallrounders

Van supporters tot sporters, van promotie tot prestaties… Via innovatieve differentiatie leer je alle aspecten van Sport Business Management:

 • Vakken gerelateerd aan data-analyse, bewegingsanalyse…
 • Performantie van spelers op basis van persoonlijke biologische parameters (afgelegde kilometers, sprintmeters, hartbeat-rate, zuurstofsaturatie, VO2max…)
 • Scouting op basis van data (filmtip: Moneyball)
 • Data-analyse van de aanwezige supporters en hun consumptiegedrag.

Analyse supportersdata

Voor gerenommeerde sportclubs gaan onze studenten aan de slag met allerlei data, gerelateerd aan het consumptiegedrag van de supporters:

 • Persoonsgegevens
 • Transactionele consumptiedata
 • Social behaviour data

Dankzij de analyse van deze data krijg je een 360° view op de supporter waardoor je je werking als sportorganisatie kan optimaliseren.

Een sportevent mee organiseren

Onze studenten werken mee aan de organisatie van een sportevent.

Van kleinschalig regionaal event tot het WK wielrennen, het kan allemaal!

Je kan je nu reeds online registreren voor 2023-24. Na het afsluiten van de registratie ontvang je een mail met alle info nodig voor je definitieve inschrijving. Reserveer nu al jouw plek bij Howest!

Lees meer

Samenwerken

Howest heeft een breed aanbod van samenwerkingsmogelijkheden met studenten. Samen met onze studenten zoeken we naar oplossingen voor reële cases aangebracht door onze partners. Tijdens die samenwerking zie je de studenten aan het werk, beoordeel je mee hun werk en indien het klikt, kan je hen aanwerven na afstuderen. 

Howest anticipeert via onderzoek ook op de behoeften van de maatschappij in het algemeen en het brede socio-economische werkveld in het bijzonder. De hogeschool kiest bewust voor nieuwe profielen en innovatieve niches. Op die manier werkt de onderwijsorganisatie mee aan het ombuigen van de fameuze West-Vlaamse braindrain in een braingain.

Bekijk onze onderzoeksprojecten

Een bachelorproef, een brainstorm, een projectweek of een semester lang samenwerken met een groep studenten? Contacteer onze opleidingen voor een samenwerking op maat. ​ ​

Wil je een stageproject indienen en zo in contact komen met vers Howest talent? Gebruik hiervoor het Howest stageplatform.

  Kruisbestuiving is belangrijk voor nieuwe ideeën! Daar zijn we ons volledig van bewust. Daarom investeert Howest in incubatoren op de verschillende campussen. Studenten, onderzoekers, maar ook externe starters werken er onder één dak aan de uitbouw van hun eigen project.

  Bovendien organiseren we onze incubatoren thematisch. Dat zorgt voor zeer veel specialistische kennis op één centrale plaats. Combineer dit met de nabijheid van andere starters en er ontstaat een frisse dynamiek, een open vizier en kruisbestuiving. Studenten aan Howest die werken aan hun eigen bedrijf kunnen een gratis werkplek krijgen in één van de incubatoren.

  Laptops
  The Level

  Hét grote pluspunt bij Howest is de persoonlijke aanpak. De lectoren kennen elke student en volgen je nauw op. De gebouwen van Howest hebben bovendien een ziel. Op de bruisende campussen heerst een gemoedelijke sfeer onder studenten en lectoren. Ook bij het administratief personeel en Stuvo staat de deur altijd open.

  Aan deze hogeschool leer je niet enkel in boeken, je stapt ook de wereld in en oefent in de praktijk. De uitgebreide stages bereiden je voor op de arbeidsmarkt. Na de opleiding ben je klaar voor het echte werk of kan je verder studeren als je dat wil.

  Evy Schacht
  Howest Alumna 2021

  Overtuigd? Schrijf je in!

  Heb je jouw keuze gemaakt? Wij kijken ernaar uit om je op te nemen in onze Howest-community! 

  Alle informatie over inschrijven vind je via onderstaande link. 

  Schrijf je in

  Studenten in pauze met koffie op de campus

  FAQ

  Vind je niet wat je zoekt of heb je specifieke vraag over deze opleiding. Neem gerust contact met ons op.

  Rudi Fredericq

  Rudi Fredericq

  Lector

  Indien je een laptop koopt via Howest, kan je hier bekijken welke laptop de richting aanraadt. Indien je een laptop hebt of zelf een nieuw toestel wil kopen, dient deze minimum te voldoen aan dezelfde specificaties.

  Wil je graag een semester in het buitenland studeren? Of spreekt een internationale stage jou aan? Dat kan! Je ontdekt alle mogelijkheden om binnen Howest naar het buitenland te gaan op deze pagina. Tijdens je studies maken we jouw buitenlands avontuur samen concreet! 

  Bij Howest kies je voor praktijkgericht onderwijs. In ons curriculum maken we dan ook 1/3de van de studiepunten vrij voor ‘werkveld’ (zie roze balk in het studieprogramma). 1/3 van ons lessenrooster is werkplekleren waar je de theorie toepast in de praktijk in samenwerking met bedrijven.
  Daarnaast is Howest zeer persoonlijk waarbij we elke student coachen in het zoeken naar zijn of haar eigen plekje binnen het bedrijfsleven. Ook dit zie je weerspiegeld in de uren ‘professional&personal development’ waar je de kans krijgt jouw eigen interesses en passies te ontdekken.

  Bij Howest kies je meteen – vanaf dag één van jaar één – voor de richting die het best aansluit bij je interesses en talenten. Hierdoor krijg je meer diepgang in het lessenpakket en word je al meteen voorbereid op de job die bij jou past.

  Een pasklaar antwoord op deze vraag bestaat niet. Het verschil zit enerzijds in de hoeveelheid te verwerken leerstof en anderzijds in de hoeveelheid praktijk. Aan de hogeschool krijg je een goede theoretische basis en ga je in de diepte via toepassing in de praktijk. Daardoor kan je met je diploma op zak meteen meedraaien in een bedrijf. Aan de universiteit ga je meer in de diepte op het vlak van theorie en theoretische modellen. Die geven je een goede basis om te starten op een job, maar de praktijkervaring die je opdoet tijdens je opleiding is beperkter.

  Kortom: steek je graag de handen uit de mouwen, hou je van de praktijk of heb je schrik om grote pakken leerstof te verwerken, dan raden we je aan om voor een bachelor te kiezen. Daarna kan je via een schakelprogramma nog altijd je master behalen.

  Neen hoor, talen of wiskunde moeten je zeker niet afschrikken om deze opleiding te starten.
  Voor talen wordt gewerkt met niveaugroepen zodat de talen in kleine groepjes worden aangeleerd. Bovendien krijg je in het Personal & Professional Development traject ook de ruimte om je bij te scholen, indien je dit wenst.

  Voor wiskunde zetten we dan weer in op cijfervaardigheid. ASO- en TSO-studenten kunnen dit zeker aan. Mocht je twijfelen, dan is er ook altijd de mogelijkheid om een instapcursus, net voor de aanvang van het academiejaar, te volgen.

  Bij Howest Bedrijfsmanagement kiezen we voor een mix tussen Nederlands en Engels.
  Opleidingen zoals International Business Management en Toegepaste Bedrijfseconomie worden resp. voor ongeveer 25% en 15% van de studiepunten in het Engels gedoceerd.
  Je ontmoet in deze vakken ook heel vaak onze internationale studenten.
  Er wordt geen enkele opleiding volledig in het Engels gedoceerd.

  Ben je toe aan een nieuwe uitdaging of heb je geen tijd om voltijds les te volgen? Dan kan je voor de richtingen Accountancy alle vakken ook op afstand volgen. Samen stellen we hiervoor een persoonlijk studietraject op.

  Howest staat voor een gepersonaliseerde aanpak. Dus ook bij deze vraag helpen we jou graag verder. Als je bijvoorbeeld in een vorige opleiding voor bepaalde vakken credits behaalde, kom je mogelijk in aanmerking voor vrijstellingen. We bekijken samen je dossier en stellen een individueel traject voor je op. Wens je hier meer over te weten, dan kan je altijd contact opnemen met de opleidingsverantwoordelijke.