Accountancy-Fiscaliteit (afstudeerrichting)

Bachelor Bedrijfsmanagement

Accountancy-Fiscaliteit (afstudeerrichting)
"Bij Howest ben je geen nummer maar leer je via cijfers een bedrijf managen, zowel vandaag als in de toekomst. "

Je bent:

 • Klantgericht en leergierig
 • Analytisch en cijfer-minded
 • Kritisch en nauwkeurig

Met een studieprogramma dat praktijkgericht en digitaal innovatief is, stomen we je klaar voor een boeiende carrière:

 • Algemeen brede bedrijfskundige basisopleiding 
 • Professionele en persoonlijke ontwikkeling.
 • Gespecialiseerde accounting & administration vakken
 • Diverse projecten in samenwerking met het werkveld vanaf het eerste semester en stages.

Waar kom je terecht?

Met een diploma ‘Bedrijfsmanagement – Accountancy-Fiscaliteit’ kan je veel kanten uit. Boekhoudkantoor, overheid, FOD Financiën, bedrijven, KMO, ziekenhuis, woonzorgcentra, zelfstandig accountant, fiscalist, financieel adviseur…

Je krijgt kansen bij top accountancy-kantoren, zoals:

 

Passie voor jouw toekomst

Howest is veel meer dan een hogeschool met 24 bachelor- en 12 graduaatsopleidingen.

Het is een hogeschool met passie voor jouw toekomst. Een hogeschool waar elke student centraal staat en waar we die via persoonlijke begeleiding op weg zetten naar een diploma dat voorsprong geeft op de arbeidsmarkt.

Onze troeven

Als toekomstig accountant word je vanaf het 1ste jaar ondergedompeld in de praktijk. Ontdek onze bedrijfsbezoeken, cases, projecten, stagemomenten...

Jouw toekomst

Heb je een diploma Accountancy-Fiscaliteit op zak? Ontdek welke jobs en mogelijkheden tot verder studeren je als accountant kan kiezen.

Accountancy-Fiscaliteit @home

Aan Howest kan je de bacheloropleiding Bedrijfsmanagement Accountancy-Fiscaliteit volledig volgen via afstandsonderwijs.

Behaal als werkzoekende gratis je diploma

Ben je werkzoekende? Dan kan je onder bepaalde voorwaarden gratis instappen in de opleiding via VDAB.

Leer ons kennen

Binnen de opleiding brengen docenten een pak accountancy expertise mee uit het bedrijfsleven. Zij komen uit de praktijk of staan er nog met een voet in.

Nathalie Vlamynck

Nathalie Vlamynck

Nathalie heeft meer dan 10 jaar ervaring als boekhouder-fiscalist in een accountantskantoor en 3 jaar ervaring als hoofdboekhouder in een bedrijf.

Stel je vraag
Katrien Dewitte

Katrien Dewitte

Katrien heeft 19 jaar bedrijfservaring in diverse sectoren (financiële sector, commerciële bedrijven, sociaal verzekeringsfonds, sociaal secretariaat) en het volwassenonderwijs.
 

Natalie Onraedt

Natalie Onraedt

Natalie was drie jaar actief binnen een revisorenkantoor en was acht jaar diensthoofd Financiën en payroll in een groot bedrijf.

Ben je al overtuigd van je studiekeuze? Nu inschrijven

Veelgestelde vragen

Waarom zou ik de opleiding Accountancy-Fiscaliteit volgen aan Howest?

Het is een praktijkgerichte opleiding in kleine groepjes begeleid door lectoren met de nodige praktijkervaring.

Past de opleiding Accountancy-Fiscaliteit bij mij?
 1. Je bent graag bezig met cijfers 
 2. Het bedrijfsleven spreekt je aan 
 3. Je geeft graag advies 
 4. Je hebt een analytisch inzicht 
 5. Je werkt graag zowel in groep als individueel
Bestaat de job van accountant enkel uit het verwerken van facturen?

Neen, de jobinvulling van een accountant is veel ruimer. Je interpreteert het verhaal achter de cijfers, analyseert, adviseert en zoekt naar concrete oplossingen. Je bent de bedrijfscoach voor veel ondernemingen.

Kan ik de opleiding ook aan als ik geen voorkennis heb van boekhouden

Als je voldoende werkt en vooral ‘goesting’ hebt om te slagen, lukt dit zeker! We starten van nul, waardoor je sowieso een goede boekhoudkundige basis verwerft. Eenmaal je deze basis onder de knie hebt, kan je verder bouwen aan een uitgebreide kennis op het vlak van accountancy & fiscaliteit.

Kom ik al in contact met het werkveld tijdens de opleiding?

De contacten met het werkveld zijn een grote meerwaarde. Tijdens de opleiding voorzien we 2 stages, talrijke bedrijfsbezoeken en vanaf jaar 1 reële cases in samenwerking met het werkveld. Tijdens de cases leer je de boekhouding van A tot Z te voeren, formuleer je klantgerichte adviezen, licht je de financiële gezondheid van een onderneming door, maak je een financieel plan op, bereiden we je voor op een fiscale controle… Kortom, we stomen je klaar voor de arbeidsmarkt.

Kan ik ook buitenlandse ervaring opdoen?

Zowel in het buitenland studeren als een buitenlandse stage behoren tot de mogelijkheden.

Kan ik deze opleiding ook via afstandsonderwijs volgen?

Dat kan. Ben je toe aan een nieuwe uitdaging of heb je geen tijd om voltijds les te volgen? Dan kan je alle vakken ook op afstand volgen. Samen stellen we hiervoor een persoonlijk studietraject op.

Waar kan ik nadien aan de slag?

Als je afstudeert, heb je meteen werk. Je zal niet moeten zoeken! De vraag naar accountants is veel groter dan het aanbod aan afgestudeerden. Als financieel deskundige ben je een gegeerd profiel en kan je meteen aan de slag bij om het even welke onderneming: accountantskantoren, FOD Financiën, kmo's, grote ondernemingen… en voor uiteenlopende jobs (administratief medewerker, fiscaal deskundige…). Je bent breed inzetbaar op de financiële afdeling of als financieel manager. Jij wordt de nieuwe ondernemerscoach van de toekomst!

Kan ik nadien zelfstandige worden?

Dat kan zeker. Om je te vestigen als accountant-belastingconsulent dien je eerst nog een ingangsexamen af te leggen/stage te lopen bij het Instituut van de Accountants en de Belastingconsulenten (IAB), maar hiervoor krijg je ook tal van vrijstellingen als je ons diploma behaald hebt.

Kan ik na de opleiding nog verder studeren?

Een tweede bachelordiploma via een verkort traject of een schakelprogramma naar een master zijn perfect mogelijk.

Is de opleiding futureproof?

Nog meer dan vroeger…. Je wordt opgeleid tot de accountant-fiscalist van de toekomst. Daarvoor maken we gebruik van de allernieuwste digitale tools, trends en software. Door digitalisering zal er minder inputwerk zijn waardoor er tijd vrijkomt voor advies aan de klant. Het beroep van accountant-fiscalist wordt gewoon nog boeiender.