Cijfer-minded het bedrijfsleven in

"Bij Howest ben je geen nummer maar leer je via cijfers een bedrijf managen, zowel vandaag als in de toekomst. "

Je bent:

 • Klantgericht en leergierig
 • Analytisch en cijfer-minded
 • Kritisch en nauwkeurig

Met een studieprogramma dat praktijkgericht en digitaal innovatief is, stomen we je klaar voor een boeiende carrière:

 • Algemeen brede bedrijfskundige basisopleiding 
 • Professionele en persoonlijke ontwikkeling.
 • Gespecialiseerde accounting & administration vakken
 • Diverse projecten in samenwerking met het werkveld vanaf het eerste semester en stages.

Waar kom je terecht?

Met een diploma ‘Bedrijfsmanagement – Accountancy-Fiscaliteit’ kan je veel kanten uit. Boekhoudkantoor, overheid, FOD Financiën, bedrijven, KMO, ziekenhuis, woonzorgcentra, zelfstandig accountant, fiscalist, financieel adviseur…

Accountancy-Fiscaliteit studenten aan de slag

Je krijgt kansen bij top accountancy-kantoren, zoals:

Jouw lesrooster 

Elke week heb je 20 à 24 uur les. De lesuren sluiten zo goed mogelijk op elkaar aan. Hieronder kan je een voorbeeld lesrooster consulteren. Dit kan per academiejaar uiteraard afwijken. Het definitief lesrooster wordt in september gecommuniceerd. 

Voorbeeld lesrooster

Eerste jaar

In je eerste jaar krijg je veel modules die voor elke student bedrijfsmanagement essentieel zijn. Deze algemene managementmodules worden aangevuld met een aantal specifieke modules uit jouw afstudeerrichting of keuzetraject. Bovendien maak je al kennis met het werkveld.

Tweede jaar

Tijdens je tweede opleidingsjaar ligt de nadruk op de specifieke modules uit jouw keuzetraject of afstudeerrichting. Hierdoor word je een specialist in jouw domein. Bovendien zet je in het tweede opleidingsjaar al jouw eerste stappen in het werkveld.

Derde jaar

In het derde jaar ben je helemaal klaar voor het werkveld! Stages, projecten en de bachelorproef zorgen ervoor dat je met en voor het werkveld werkt in jouw derde jaar. Daar ligt dan ook de nadruk op. Dit wordt aangevuld met een aantal specifieke modules uit jouw keuzetraject of afstudeerrichting. Hierdoor word je volledig klaargestoomd voor je eerste job!

student accountancy in het werkveld

Jouw toekomst

Diploma op zak?

Met een diploma ‘Bedrijfsmanagement – Accountancy-Fiscaliteit’ kan je veel kanten uit. Boekhoudkantoor, overheid, FOD Financiën, bedrijven, KMO, ziekenhuis, woonzorgcentra, zelfstandig accountant, fiscalist, financieel adviseur...

Kortom, een brede waaier aan jobopportuniteiten.

 

Verder studeren?

Door de stevige basis aan bedrijfsmanagementvakken die bij elke afstudeerrichting terugkomt, kan je in een zeer korte periode (1/1,5 jaar) een tweede bachelorsdiploma bedrijfsmanagement behalen. . Uiteraard kan je ook nog gaan voor een masterdiploma. Via een schakelprogramma kan je gemakkelijk doorstromen en kan je toch nog die master halen waar je misschien al zo lang van droomt. Of misschien interesseert een Banaba Fiscaliteit jou wel?

Op de website van Howest Academy kan je steeds ons actueel aanbod van bijscholing vinden.

Dagonderwijs

Het dagtraject kan je volgen als voltijds dagstudent. Je hebt dan 20u à 24u per week les. Daarnaast studeer je en werk je aan werkveldprojecten.

Heb je reeds een opleiding gevolgd en heb je vrijstellingen? Of wil je een dagtraject combineren met een (deeltijdse) job? We kunnen een traject op maat van jouw situatie samenstellen. Meer informatie kan je hiervoor verkrijgen via de trajectbegeleider van de opleiding dhr. Lieven Theys (lieven.theys [at] howest.be). 

At home

Het dagtraject kan je volgen als voltijds dagstudent. Je hebt dan 20u à 24u per week les. Daarnaast studeer je en werk je aan werkveldprojecten.

Heb je reeds een opleiding gevolgd en heb je vrijstellingen? Of wil je een dagtraject combineren met een (deeltijdse) job? We kunnen een traject op maat van jouw situatie samenstellen. Meer informatie kan je hiervoor verkrijgen via de trajectbegeleider van de opleiding dhr. Lieven Theys (lieven.theys [at] howest.be).

Verkort traject

Heb je al een graduaatsdiploma op zak? Dan kan je mogelijks een bachelordiploma bedrijfsmanagement behalen in anderhalf tot twee jaar. Vanuit het graduaat in de accounting administration wordt een verkort traject voorzien naar bedrijfsmanagement, afstudeerrichting accountancy-fiscaliteit

Neem contact op met de trajectbegeleider, dhr. Lieven Theys voor meer informatie: lieven.theys [at] howest.be 

Kostprijs
Kostprijs

Wat kost jouw inschrijving? En heb je recht op een studietoelage?

Lees meer

Starten in februari
Starten in februari

Je hebt het gevoel dat je niet de juiste studiekeuze hebt gemaakt, maar je wilt niet bij de pakken blijven zitten? Start een nieuwe opleiding in februari! Het kan!

Lees meer

Inschrijven
Inschrijven

Je kan je nu reeds online registreren. Na het afsluiten van de registratie ontvang je een mail met alle info nodig voor je definitieve inschrijving. Reserveer nu al jouw plek bij Howest!

Lees meer

Infodag
Zaterdag 6 mei
VAN 10u TOT 16u
Meer info

Kom langs op onze infodagen

Dit zijn de eerstvolgende infodagen voor Brugge:

Alle infodagen

Meer info?

Ontvang de brochure per post
Schrijf je in op de nieuwsbrief van deze opleiding.

Studenten krijgen uitleg over opleiding aan Howest

Troeven van de opleiding

Start met beide voeten in de praktijk

Vanaf het eerste semester zet je je tanden in verschillende projecten in samenwerking met diverse werkveldpartners. Die samenwerking wordt doorgetrokken in zowel stages als werkveldopdrachten:

 • Je leert teamgericht en planmatig werken met aandacht voor timemanagement.
 • Je krijgt een stevige theoretische basis met focus op concrete toepassing ervan in de praktijk.
 • Evaluaties gebeuren door zowel lectoren als externen uit het werkveld.
 • Vanaf dag 1 wordt er gestart met specialisatie.
 • Je proeft van het echte werk tijdens verschillende stageperiodes: inloopstage, bedrijfsstage en stage in een accountantskantoor.
 • Je voert projecten alleen uit én in groep.

Je kan rekenen op een persoonlijke aanpak en begeleiding

Je krijgt les van gemotiveerde lectoren met een jarenlange bedrijfservaring. Je leert resultaatgericht werken en kan vanaf semester 1 rekenen op een mentor die je zowel schriftelijk als mondeling feedback geeft.

In de opleiding is er aandacht voor levenslang leren.

Je bent een individu en wordt ook zo benaderd door de lectoren die blijk geven van een heel persoonlijke aanpak. Je kan je niet alleen als student maar ook als persoon verder ontplooien.

Het werkveld in

Handen uit de mouwen, daar houden we van bij Howest. In de werkvelden duik je een volledig semester in het echte werk met verschillende cases rond boekhouden en fiscaliteit. Je trekt er ook op uit en leert in werkveldverkenning de bedrijven echt kennen aan de hand van boeiende bedrijfsbezoeken.

Zo ontpop je je stap per stap tot accountant en leer je de knepen van het vak als boekhouder en fiscalist in samenwerking met diverse werkveldpartners.

Behaal als werkzoekende gratis je diploma

Ben je werkzoekende?

Dan kan je onder bepaalde voorwaarden gratis instappen in de opleiding via VDAB. Volg je deze opleiding als werkzoekende via VDAB, dan geniet je van volgende voordelen:

 • Je behoudt je werkloosheidsuitkering tijdens je studie
 • Het inschrijvingsgeld en kosten voor leermateriaal worden terugbetaald
 • Je komt in aanmerking voor een verplaatsings- of kinderopvangvergoeding
 • Je leert een knelpuntberoep aan

Extra informatie en voorwaarden

Inschrijven

Je kan je nu reeds online registreren. Na het afsluiten van de registratie ontvang je een mail met alle info nodig voor je definitieve inschrijving. Reserveer nu al jouw plek bij Howest!

Lees meer

Kwaliteit

Howest heeft de voorbije jaren een sterke kwaliteitscultuur opgebouwd. Onze gedeelde waarden Serve – Empower – Care dragen bij tot het verbeteren van de dagelijkse praktijk en de uitstraling van onze hogeschool.

Lees meer

Samenwerken

Howest heeft een breed aanbod van samenwerkingsmogelijkheden met studenten. Samen met onze studenten zoeken we naar oplossingen voor reële cases aangebracht door onze partners. Tijdens die samenwerking zie je de studenten aan het werk, beoordeel je mee hun werk en indien het klikt, kan je hen aanwerven na afstuderen. 

Howest anticipeert via onderzoek ook op de behoeften van de maatschappij in het algemeen en het brede socio-economische werkveld in het bijzonder. De hogeschool kiest bewust voor nieuwe profielen en innovatieve niches. Op die manier werkt de onderwijsorganisatie mee aan het ombuigen van de fameuze West-Vlaamse braindrain in een braingain.

Bekijk onze onderzoeksprojecten

Een bachelorproef, een brainstorm, een projectweek of een semester lang samenwerken met een groep studenten? Contacteer onze opleidingen voor een samenwerking op maat. ​ ​

Wil je een stageproject indienen en zo in contact komen met vers Howest talent? Gebruik hiervoor het Howest stageplatform.

  Kruisbestuiving is belangrijk voor nieuwe ideeën! Daar zijn we ons volledig van bewust. Daarom investeert Howest in incubatoren op de verschillende campussen. Studenten, onderzoekers, maar ook externe starters werken er onder één dak aan de uitbouw van hun eigen project.

  Bovendien organiseren we onze incubatoren thematisch. Dat zorgt voor zeer veel specialistische kennis op één centrale plaats. Combineer dit met de nabijheid van andere starters en er ontstaat een frisse dynamiek, een open vizier en kruisbestuiving. Studenten aan Howest die werken aan hun eigen bedrijf kunnen een gratis werkplek krijgen in één van de incubatoren.

  Laptops
  The Level

  Hét grote pluspunt bij Howest is de persoonlijke aanpak. De lectoren kennen elke student en volgen je nauw op. De gebouwen van Howest hebben bovendien een ziel. Op de bruisende campussen heerst een gemoedelijke sfeer onder studenten en lectoren. Ook bij het administratief personeel en Stuvo staat de deur altijd open.

  Aan deze hogeschool leer je niet enkel in boeken, je stapt ook de wereld in en oefent in de praktijk. De uitgebreide stages bereiden je voor op de arbeidsmarkt. Na de opleiding ben je klaar voor het echte werk of kan je verder studeren als je dat wil.

  Evy Schacht
  Howest Alumna 2021

  Overtuigd? Schrijf je in!

  Heb je jouw keuze gemaakt? Wij kijken ernaar uit om je op te nemen in onze Howest-community! 

  Alle informatie over inschrijven vind je via onderstaande link. 

  Schrijf je in

  Studenten in pauze met koffie op de campus

  FAQ

  Vind je niet wat je zoekt of heb je specifieke vraag over deze opleiding. Neem gerust contact met ons op. 

  Indien je een laptop koopt via Howest, kan je hier bekijken welke laptop de richting aanraadt. Indien je een laptop hebt of zelf een nieuw toestel wil kopen, dient deze minimum te voldoen aan dezelfde specificaties. 

  Wil je graag een semester in het buitenland studeren? Of spreekt een internationale stage jou aan? Dat kan! Je ontdekt alle mogelijkheden om binnen Howest naar het buitenland te gaan op deze pagina. Tijdens je studies maken we jouw buitenlands avontuur samen concreet! 

  Het is een praktijkgerichte opleiding in kleine groepjes begeleid door lectoren met de nodige praktijkervaring.

  Je bent graag bezig met cijfers.
  Het bedrijfsleven spreekt je aan.
  Je geeft graag advies.
  Je hebt een analytisch inzicht.

  Je werkt graag zowel in groep als individueel.

  Neen, de jobinvulling van een accountant is veel ruimer. Je interpreteert het verhaal achter de cijfers, analyseert, adviseert en zoekt naar concrete oplossingen. Je bent de bedrijfscoach voor veel ondernemingen.

  Als je voldoende werkt en vooral ‘goesting’ hebt om te slagen, lukt dit zeker! We starten van nul, waardoor je sowieso een goede boekhoudkundige basis verwerft. Eenmaal je deze basis onder de knie hebt, kan je verder bouwen aan een uitgebreide kennis op het vlak van accountancy & fiscaliteit.

  De contacten met het werkveld zijn een grote meerwaarde. Tijdens de opleiding voorzien we 2 stages, talrijke bedrijfsbezoeken en vanaf jaar 1 reële cases in samenwerking met het werkveld. Tijdens de cases leer je de boekhouding van A tot Z te voeren, formuleer je klantgerichte adviezen, licht je de financiële gezondheid van een onderneming door, maak je een financieel plan op, bereiden we je voor op een fiscale controle… Kortom, we stomen je klaar voor de arbeidsmarkt.