Chinese Business Studies

Bachelor Bedrijfsmanagement

Chinese Business Studies
"Dit unieke keuzetraject geeft je alle tools in handen om zaken te doen in en met China: kennis van de taal, de cultuur, de lokale gebruiken én de bedrijfswereld."
  • Wil je later zakendoen in en met China? 
  • Ben je geboeid door de Chinese taal, cultuur en geschiedenis?
  • Zie je kansen in de snelle groei van de Chinese economie?

Dan is het nieuwe keuzetraject Chinese Business Studies binnen de bacheloropleiding Bedrijfsmanagement iets voor jou. Het is een unieke mix van bedrijfskunde, Chinese taal en cultuur.

Dit keuzetraject is niet alleen nieuw, het is ook uniek in Vlaanderen. Het bereidt je optimaal voor om succesvol handel te drijven met het Verre Oosten, een zakelijk netwerk uit te bouwen in China en zo mee te surfen op de spectaculaire groei van de Chinese economie. Marco Polo achterna…

Het studieprogramma is gebouwd rond vier pijlers: Chinese Culture, Chinese Business, Marketing in China en Mandarin Chinese. Zo maak je kennis met alle aspecten en finesses die bij het zakendoen met het Verre Oosten komen kijken:

  • Je krijgt een zeer stevige basis zakelijk Chinees (3 jaar lang 6 uur per week).
  • Je ontdekt in detail hoe de Chinese bedrijfswereld in elkaar steekt. Daarvoor krijg je les van experts uit de praktijk en werk je heel vaak samen met de bedrijfswereld. 
  • Je leert aankopen en verkopen in een zeer specifieke cultuur met bijzondere aandacht voor lokale etiquette.
  • Je maakt kennis met de Chinese cultuur, geschiedenis en lokale gebruiken. Dat ontdek je ook ter plaatse, want je trekt minstens één keer naar China voor studie of stage.
  • Je wordt ingeleid in het management, de financiële, juridische en logistieke organisatie en marketing van een bedrijf.

Jouw toekomst

Met je bachelordiploma kan je aan de slag bij alle bedrijven die handel drijven met China (of dat zouden willen), zowel in aankoop- als verkoopfuncties. Je komt dus terecht in een wereld met heel wat perspectieven en opportuniteiten.

Liever nog verder studeren? In samenwerking met het Confuciusinstituut kan je 1 jaar naar China om je kennis van de Chinese taal verder te verdiepen. Aan Howest kan je ook een bijkomende afstudeerrichting of een extra keuzetraject binnen de bachelor Bedrijfsmanagement behalen in een verkort traject. Daarnaast kan je via een schakelprogramma doorstromen naar een master.
 

Veelgestelde vragen over de opleiding

Waar vind ik later werk?

Als bachelor bedrijfsmanagement, kan je terecht in allerhande bedrijven. Je kennis van de Chinese taal en de Chinese manier van zakendoen, zal je gegeerd maken in ieder bedrijf dat zaken doet of wil doen in China. 

Zit ik van bij aanvang van de studie samen met studenten uit andere landen?

Ja, voor één vierde van de vakken zit je samen met onze uitwisselingsstudenten. Dat zijn studenten afkomstig van partnerhogescholen van Howest Bedrijfsmanagement van overal ter wereld (we hebben niet enkel partners in andere Europese landen, maar ook in de V.S., India, Zuid-Korea, China, Brazilië, Peru, ...).

Kan ik tijdens deze opleiding naar het buitenland?

Ja, in dit keuzetraject ben je zelfs verplicht om minstens éénmaal voor studie of stage naar China te trekken. 

Waarin verwerf ik expertise?

Je wordt ingeleid in het management, de financiële, juridische en logistieke organisatie en marketing van een bedrijf en verwerft een diepgaand inzicht in Chinese en internationale bedrijfsvoering.

Wat maakt deze opleiding uniek?

Howest heeft in België een unieke samenwerking met het Confuciusinstituut. Hierdoor krijg je les van in China opgeleide taaldocenten en sta je op de eerste rij voor studiebeurzen die je toegang geven om in China zelf stage of extra taalstudie te volgen.

Hiernaast krijg je ook les van docenten die zelf in China gewoond of gewerkt hebben, die hun eerstehands ervaring met je delen.

Wat komt aan bod tijdens deze opleiding?

Je wordt ondergedompeld in een unieke mix van bedrijfskunde, Chinese taal en cultuur. Hierbij ontwikkel je jouw management skills, je interculturele vaardigheden en leg je de basis voor het uitbouwen van een zakelijk netwerk in China. Je zal leren aankopen en verkopen in een zeer specifieke cultuur waarin lokale etiquette een belangrijke rol speelt.
 

Moet ik in het eerste jaar al een keuze maken?

Vanaf het eerste jaar kies je voor dit specifieke keuzetraject. Daardoor krijg je naast de bedrijfseconomische vakken, onmiddellijk lessen Chinees en wordt je ingeleid tot de Chinese cultuur. 

Welke vooropleiding is nodig voor ‘Chinese Business Studies’? Wat als ik die niet heb?

Vooropleiding speelt op zich niet zo’n grote rol, de 'goesting' is belangrijker. We starten van nul en bouwen geleidelijk aan kennis op. Voor wie twijfelt, bieden we instapcursussen aan.  

Moet ik een talenknobbel zijn?

Deze richting richt zich op studenten die zich de Chinese taal willen eigen maken en interesse hebben om te werken binnen een internationale context. Enige liefde voor communicatie met anderstaligen is dus een ‘must’.
Binnen de bachelor Bedrijfsmanagement, verplicht de overheid twee vreemde talen aan te bieden. Naast Chinees, kiezen we er bewust voor om ook Engels aan te bieden. Met deze twee internationale bedrijfstalen, heb je in ieder geval een voorsprong bij de aanvang van je carrière.

Moet ik een wiskundeknobbel zijn?

Neen, we zetten eerder in op cijfervaardigheid. ASO- en TSO-studenten kunnen dit zeker aan en er is een instapcursus als je twijfelt.

Waar gaan de lessen door?

De lessen vinden plaats op onze campus in Brugge, vlak bij het station. Daarnaast zetten we ook maximaal in op werkplekleren, projecten en bedrijfsbezoeken.   

Krijg ik les in een grote groep?

Aangezien je vanaf het eerste jaar een keuze maakt voor het keuzetraject “Chinese Business Studies”, zit je heel vaak samen met een kleine groep medestudenten die ook voor deze richting koos. Het voordeel hiervan is dat je elkaar heel goed leert kennen en dat je klasgroep een hechte vriendengroep wordt. Je kent de lectoren en de lectoren kennen jou. Bij ons ben je geen nummer!

Zal ik vaak in contact komen met bedrijven?

We gaan er prat op dat ons curriculum doorspekt is met praktijkleren. Je krijgt niet alleen les van experts uit de praktijk, maar je werkt ook heel vaak samen met de bedrijfswereld. Al vanaf het eerste jaar kom je in aanraking met projectwerk. We bouwen dat gradueel op zodat je in het tweede en derde jaar in staat bent om concrete real-life cases voor het werkveld op te lossen. We voorzien ook 2 stageperiodes zodat je je kan verdiepen in de specialisatie van je voorkeur. Tot slot focussen we tijdens de studiereis natuurlijk op de Chinese bedrijfswereld. 

Is er veel stage?

Er zijn twee stageperiodes: in het tweede jaar na de lentevakantie is er een korte stage van 6 weken en in het derde jaar heb je na de examens van januari geen les meer, maar alleen een lange stage van 13 weken met daaraan gekoppeld de Bachelorproef.

Kan ik een individueel traject volgen?

Als je in een vorige opleiding voor bepaalde vakken credits behaalde, kom je mogelijk in aanmerking voor vrijstellingen. We bekijken samen je dossier en maken een individueel traject voor je op.   

Kan ik na “Chinese Business Studies” nog verder studeren?

Zeker. Je kan binnen onze hogeschool nog een bijkomende afstudeerrichting of een bijkomend keuzetraject binnen de bachelor Bedrijfsmanagement behalen in een verkort traject. Uiteraard kan je ook nog gaan voor een masterdiploma. Via een schakelprogramma kan je doorstromen en kan je toch nog die master halen waar je misschien al zo lang van droomt.  

Ben je al overtuigd van je studiekeuze? Nu inschrijven