Overslaan en naar de inhoud gaan

China from within

"Marco Polo achterna dankzij dit unieke keuzetraject in Vlaanderen: leer succesvol handel drijven met het Verre Oosten, een zakelijk netwerk uitbouwen in China en surf mee op de spectaculaire groei van de Chinese economie."
 • Wil je later zakendoen in en met China?
 • Ben je geboeid door de Chinese taal, cultuur en geschiedenis?
 • Zie je kansen in de snelle groei van de Chinese economie?

Dan is het keuzetraject Chinese Business Studies binnen de bacheloropleiding Bedrijfsmanagement iets voor jou. Het is een unieke mix van bedrijfskunde, Chinese taal en cultuur.

Studieprogramma

Het studieprogramma is opgebouwd rond vier pijlers: Chinese Culture, Chinese Business, Marketing in China en Mandarin Chinese. Zo maak je kennis met alle aspecten en finesses die bij het zakendoen met het Verre Oosten komen kijken.

 • Je krijgt een zeer stevige basis zakelijk Chinees (3 jaar lang 6 uur per week).
 • Je ontdekt in detail hoe de Chinese bedrijfswereld in elkaar steekt. Daarvoor krijg je les van experts uit de praktijk en werk je heel vaak samen met de bedrijfswereld.
 • Je leert aankopen en verkopen in een zeer specifieke cultuur met bijzondere aandacht voor lokale etiquette.
 • Je maakt kennis met de Chinese cultuur, geschiedenis en lokale gebruiken. Dat ontdek je ook ter plaatse, want je trekt minstens één keer naar China voor studie of stage.
 • Je wordt ingeleid in het management, de financiële, juridische en logistieke organisatie en marketing van een bedrijf.

Waar kom je terecht?

Met je bachelordiploma kan je aan de slag bij alle bedrijven die handel drijven met China (of dat zouden willen), zowel in aankoop- als verkoopfuncties. Je komt dus terecht in een wereld met heel wat perspectieven en opportuniteiten.

Chinese Business Studies_chinese cultuur leren kennen

Jouw lesrooster

Elke week heb je 20 à 24 uur les. De lesuren sluiten zo goed mogelijk op elkaar aan. Hieronder kan je een voorbeeld lesrooster consulteren. Dit kan per academiejaar uiteraard afwijken. Het definitief lesrooster wordt in september gecommuniceerd.

Voorbeeld lesrooster

BST5

Eerste jaar

In je eerste jaar krijg je veel modules die voor elke student bedrijfsmanagement essentieel zijn. Deze algemene managementmodules worden aangevuld met een aantal specifieke modules uit jouw afstudeerrichting of keuzetraject. Bovendien maak je al kennis met het werkveld.

Tweede jaar

Tijdens je tweede opleidingsjaar ligt de nadruk op de specifieke modules uit jouw keuzetraject of afstudeerrichting. Hierdoor word je een specialist in jouw domein. Bovendien zet je in het tweede opleidingsjaar al jouw eerste stappen in het werkveld.

Derde jaar

In het derde jaar ben je helemaal klaar voor het werkveld! Stages, projecten en de bachelorproef zorgen ervoor dat je met en voor het werkveld werkt in jouw derde jaar. Daar ligt dan ook de nadruk op. Dit wordt aangevuld met een aantal specifieke modules uit jouw keuzetraject of afstudeerrichting. Hierdoor word je volledig klaargestoomd voor je eerste job!

Raadpleeg de ECTS-fiches van deze opleiding
Chinese Business studies stage

Jouw toekomst

Diploma op zak?

Met je bachelordiploma kan je aan de slag bij alle bedrijven die handel drijven met China (of dat zouden willen), zowel in aankoop- als verkoopfuncties. Je komt dus terecht in een wereld met heel wat perspectieven en opportuniteiten.

Verder studeren?

Liever nog verder studeren? In samenwerking met het Confuciusinstituut kan je 1 jaar naar China om je kennis van de Chinese taal verder te verdiepen.

Aan Howest kan je ook een bijkomende afstudeerrichting of een extra keuzetraject binnen de bachelor Bedrijfsmanagement behalen in een verkort traject. Daarnaast kan je via een schakelprogramma doorstromen naar een master.

Dagonderwijs

Het dagtraject kan je volgen als voltijds dagstudent. Je hebt dan 20u à 24u per week les. Daarnaast studeer je en werk je aan werkveldprojecten.

Heb je reeds een opleiding gevolgd en heb je vrijstellingen? Of wil je een dagtraject combineren met een (deeltijdse) job? We kunnen een traject op maat van jouw situatie samenstellen. Meer informatie kan je hiervoor verkrijgen via de trajectbegeleider van de opleiding dhr. Lieven Theys (lieven.theys [at] howest.be).

Kostenraming voor deze opleiding
Studiefinanciering

Bekijk in hoeverre je in aanmerking komt voor studiefinanciering.

Lees meer

Inschrijven

Je kan je nu reeds online registreren voor 2023-24. Na het afsluiten van de registratie ontvang je een mail met alle info nodig voor je definitieve inschrijving. Reserveer nu al jouw plek bij Howest!

Lees meer

Infodag
Zaterdag 1 juli
VAN 10u TOT 16u
Meer info

Kom langs op onze infodagen

Dit zijn de eerstvolgende infodagen voor Brugge:

Alle infodagen

Meer info?

Ontvang de brochure per post
Schrijf je in op de nieuwsbrief van deze opleiding.

Studenten krijgen uitleg over opleiding aan Howest

Troeven van de opleiding

Je pioniert via een uniek keuzetraject in Vlaanderen!

Je proeft van een unieke mix van bedrijfskunde, Chinese taal en cultuur.

Deze unieke opleiding bereidt jou optimaal voor om succesvol handel te drijven met het Verre Oosten, een zakelijk netwerk uit te bouwen in China en zo mee te surfen op de spectaculaire groei van de Chinese economie. Marco Polo achterna…

Je duikt letterlijk in de Chinese cultuur

Je maakt kennis met de Chinese cultuur, geschiedenis en lokale gebruiken. Alles weten over de Chinese cultuur en weten hoe je moet omgaan met Chinese culturele gevoeligheden zijn twee verschillende zaken. Intercultureel competent worden leer je - vaak tot eigen schade en schande – best in de praktijk in China.

Wij zorgen ervoor dat je een voetje vóór hebt als je eenmaal in de praktijk staat. We mijden de grote clichés over de Chinese-versus-de-Westerse-cultuur. Aan de hand van concrete situaties en rollenspellen leren we Chinees gedrag decoderen, dubbele bodems in gesproken en geschreven boodschappen herkennen, lichaamstaal gebruiken in de communicatie met Chinezen,...

Niet alleen via boeken en lessen maar ook ter plaatse, want je trekt minstens één keer naar China voor studie of stage.

Doing business in China

Jaarlijks tijdens de Paasvakantie en de week ervoor of erna volgen een veertigtal Howest-studenten uit de professionele bachelors een intensief taal- en cultuurprogramma bij de Zhejang Gongshang University in het Chinese Hangzhou. Die universiteit is een partner van Howest en ligt op een prachtige nieuwbouwcampus met indrukwekkende sportfaciliteiten, restaurants, winkeltjes, bibliotheken …

In de voormiddag volgen de Howest-studenten Chinese taal- en cultuurlessen, evenals de module 'Doing business in China'. In de namiddag begeleiden ze conversaties in het Engels over maatschappelijke topics met lokale studenten. Als dank voor hun inzet tijdens de conversatiesessies verblijven de Howesters 3 weken gratis in vol pension op de campus van onze partner universiteit. Verder staan er ook werkveldbezoeken en prachtige toeristische uitstappen op het programma (o.m. het West Lake in Hangzhou, de metropool Shanghai en drie dagen Beijing op de terugweg naar België).

Chinese for Business

In semester 1 tot 3 verwerf je de basis van het Chinees. Je uitspraak moet goed zitten, je moet eenvoudige gesprekken in het Chinees op gang kunnen trekken en afsluiten (ook een kunst!) en je moet een elementair leesvaardigheid opbouwen. Halverwege je tweede bachelorjaar verwachten we dat je bij ons niveau 3 van het officiële Chinese taalexamen aflegt. Daarna werken we met je naar de officiële Business Chinese Test (BCT) toe. Het Chinees dat je zal nodig hebben om zaken mee te doen is een Chinees dat sneller evolueert dan de handboeken. Je zal geen ellenlange woordenlijsten van buiten moeten leren, die na je afstuderen gegarandeerd verouderd zullen zijn. Jij zult zelf je woordenschat moeten opbouwen aan de hand van douaneformulieren, productbeschrijvingen, facturen, contracten,... in de algemene bedrijfsvakken binnen de opleidingen leer je een balans lezen. In geen enkele andere hogeschool- of universitaire opleiding leer je hoe je “balans” in het Chinees zegt...

Je kan je nu reeds online registreren voor 2023-24. Na het afsluiten van de registratie ontvang je een mail met alle info nodig voor je definitieve inschrijving. Reserveer nu al jouw plek bij Howest!

Lees meer

Samenwerken

Howest heeft een breed aanbod van samenwerkingsmogelijkheden met studenten. Samen met onze studenten zoeken we naar oplossingen voor reële cases aangebracht door onze partners. Tijdens die samenwerking zie je de studenten aan het werk, beoordeel je mee hun werk en indien het klikt, kan je hen aanwerven na afstuderen. 

Howest anticipeert via onderzoek ook op de behoeften van de maatschappij in het algemeen en het brede socio-economische werkveld in het bijzonder. De hogeschool kiest bewust voor nieuwe profielen en innovatieve niches. Op die manier werkt de onderwijsorganisatie mee aan het ombuigen van de fameuze West-Vlaamse braindrain in een braingain.

Bekijk onze onderzoeksprojecten

Een bachelorproef, een brainstorm, een projectweek of een semester lang samenwerken met een groep studenten? Contacteer onze opleidingen voor een samenwerking op maat. ​ ​

Wil je een stageproject indienen en zo in contact komen met vers Howest talent? Gebruik hiervoor het Howest stageplatform.

  Kruisbestuiving is belangrijk voor nieuwe ideeën! Daar zijn we ons volledig van bewust. Daarom investeert Howest in incubatoren op de verschillende campussen. Studenten, onderzoekers, maar ook externe starters werken er onder één dak aan de uitbouw van hun eigen project.

  Bovendien organiseren we onze incubatoren thematisch. Dat zorgt voor zeer veel specialistische kennis op één centrale plaats. Combineer dit met de nabijheid van andere starters en er ontstaat een frisse dynamiek, een open vizier en kruisbestuiving. Studenten aan Howest die werken aan hun eigen bedrijf kunnen een gratis werkplek krijgen in één van de incubatoren.

  Laptops
  The Level

  Hét grote pluspunt bij Howest is de persoonlijke aanpak. De lectoren kennen elke student en volgen je nauw op. De gebouwen van Howest hebben bovendien een ziel. Op de bruisende campussen heerst een gemoedelijke sfeer onder studenten en lectoren. Ook bij het administratief personeel en Stuvo staat de deur altijd open.

  Aan deze hogeschool leer je niet enkel in boeken, je stapt ook de wereld in en oefent in de praktijk. De uitgebreide stages bereiden je voor op de arbeidsmarkt. Na de opleiding ben je klaar voor het echte werk of kan je verder studeren als je dat wil.

  Evy Schacht
  Howest Alumna 2021

  Overtuigd? Schrijf je in!

  Heb je jouw keuze gemaakt? Wij kijken ernaar uit om je op te nemen in onze Howest-community! 

  Alle informatie over inschrijven vind je via onderstaande link. 

  Schrijf je in

  Studenten in pauze met koffie op de campus

  FAQ

  Vind je niet wat je zoekt of heb je specifieke vraag over deze opleiding. Neem gerust contact met ons op.

  Lieven Van Hyfte

  Lieven Van Hyfte

  Opleidingscoördinator

  Indien je een laptop koopt via Howest, kan je hier bekijken welke laptop de richting aanraadt. Indien je een laptop hebt of zelf een nieuw toestel wil kopen, dient deze minimum te voldoen aan dezelfde specificaties.

  Howest heeft in België een unieke samenwerking met het Confuciusinstituut. Hierdoor krijg je les van in China opgeleide taaldocenten en sta je op de eerste rij voor studiebeurzen die je toegang geven om in China zelf stage of extra taalstudie te volgen.

  Hiernaast krijg je ook les van docenten die zelf in China gewoond of gewerkt hebben, die hun eerstehands ervaring met je delen.

  Je wordt ondergedompeld in een unieke mix van bedrijfskunde, Chinese taal en cultuur. Hierbij ontwikkel je jouw management skills, je interculturele vaardigheden en leg je de basis voor het uitbouwen van een zakelijk netwerk in China. Je zal leren aankopen en verkopen in een zeer specifieke cultuur waarin lokale etiquette een belangrijke rol speelt.

  ·        Wil je later zakendoen in en met China?

  ·        Ben je geboeid door de Chinese taal, cultuur en geschiedenis?

  ·        Zie je kansen in de snelle groei van de Chinese economie?

  Dan is het nieuwe keuzetraject Chinese Business Studies binnen de bacheloropleiding Bedrijfsmanagement iets voor jou. Het is een unieke mix van bedrijfskunde, Chinese taal en cultuur.

  Vooropleiding speelt op zich niet zo’n grote rol, de 'goesting' is belangrijker. We starten van nul en bouwen geleidelijk aan kennis op. Voor wie twijfelt, bieden we instapcursussen aan. 

  We gaan er prat op dat ons curriculum doorspekt is met praktijkleren. Je krijgt niet alleen les van experts uit de praktijk, je werkt ook heel vaak samen met de bedrijfswereld. Al vanaf het eerste jaar kom je in aanraking met projectwerk. We bouwen dat gradueel op zodat je in het tweede en derde jaar in staat bent om concrete real-life cases voor het werkveld op te lossen. We voorzien ook 2 stageperiodes zodat je je kan verdiepen in de specialisatie van je voorkeur. Tot slot focussen we tijdens de studiereis natuurlijk op de Chinese bedrijfswereld.

  Ja, in dit keuzetraject ben je zelfs verplicht om minstens éénmaal voor studie of stage naar China te trekken.