Overslaan en naar de inhoud gaan

Een onmisbare schakel in de economie

West-Vlaanderen is een van de logistieke hotspots van ons land. Vanuit de campus in Brugge leiden we je op tot een essentiële schakel in de economie. Want of het nu over de industrie, handel of e-commerce gaat: Supply Chain Management is de olie die het systeem doet draaien.

 • Ben jij een organisatorisch talent?
 • Werk je graag oplossingsgericht?
 • Ben je communicatief sterk?

Dan is de afstudeerrichting Supply Chain Management binnen de bacheloropleiding Bedrijfsmanagement je op het lijf geschreven.

De supply chain in al zijn aspecten

Alle aspecten van de supply chain komen aan bod. Denk aan de verschillende transportmodi (weg, spoor, binnenvaart of zeevaart), het optimaal beheren van een magazijn of het monitoren van alle douaneformaliteiten.

Van het produceren van goederen tot het afleveren van het eindproduct bij de consument, we brengen alle processen uitgebreid in kaart.

Door de nabijheid en het economische belang van de haven van Zeebrugge gaan we dieper in op de organisatiestructuur en werking van de haven. Daarnaast komen ook zorglogistiek en technologieën zoals blockchain aan bod.

Supply Chain Manager, een veelgevraagd profiel

Door de grote vraag aan logistieke profielen is de kans groot dat je stagebedrijf ook je eerste werkgever wordt.

Student supply chain bij haven project
Logistics Engineering
Keuzetraject

Combineer jouw passie voor logistiek met data en ICT en word klaargestoomd tot de logistieke manager van de toekomst.

Jouw lesrooster

Elke week heb je 20 tot 24 uur les. De lesuren sluiten daarbij zo goed mogelijk op elkaar aan.

Hieronder kan je een voorbeeldlesrooster bekijken. Dit kan per academiejaar uiteraard afwijken. Het definitieve lesrooster communiceren we in september.

Voorbeeldlesrooster

BST5

Eerste jaar

In je eerste jaar krijg je veel modules die voor elke student Bedrijfsmanagement essentieel zijn.

Deze algemene managementmodules worden aangevuld met een aantal specifieke modules uit de afstudeerrichting Supply Chain Management.

Tegelijk maak je in het eerste jaar al kennis met het werkveld.

Tweede jaar

Vanaf het tweede jaar komt de nadruk te liggen op de specifieke modules uit jouw keuzetraject of afstudeerrichting. Hierdoor word je een specialist in jouw domein.

Bovendien zet je in het tweede opleidingsjaar je eerste stappen in het werkveld.

Derde jaar

In het derde jaar stomen we je helemaal klaar voor je eerste job!

Stages, projecten en de bachelorproef zorgen ervoor dat je met en voor het werkveld werkt. Daar ligt dan ook de nadruk op in het laatste jaar.

De voorbereiding op het werkveld vullen we aan met specifieke modules uit de afstudeerrichting Supply Chain Management.

Raadpleeg de ECTS-fiches van deze opleiding
Supply chain havenlogistiek

Jouw toekomst

Diploma op zak?

Als logistieke professional kan je bij vrijwel elke organisatie je toegevoegde waarde bewijzen.

Je kan kiezen uit verschillende carrièrepaden: naast een functie in de transportsector of in de (lucht)haven, zijn er ook mogelijkheden bij zowel overheidsinstanties als (inter)nationale productiebedrijven.

Je start als afgestudeerde bachelor Supply Chain Management in een functie met heel wat doorgroeimogelijkheden.

Functies waarin je terecht kan komen:

 • Customs compliance specialist
 • Logistiek coördinator
 • Forwarding agent
 • (Junior) Digital Supply Chain consultant
 • Supply chain analist
 • Procurement manager

Verder studeren?

Door de stevige basis aan bedrijfsmanagementvakken kan je in een zeer korte periode (1 tot 1,5 jaar) een tweede bachelordiploma Bedrijfsmanagement behalen.

Uiteraard kan je ook nog gaan voor een masterdiploma. Via een schakelprogramma kan je gemakkelijk doorstromen naar een masteropleiding:

 • (Business) Economics
 • Handelswetenschappen
 • International Supply Chain Management
 • Maritiem en Logistiek management

Bij Howest geloven we in de voordelen van een leven lang leren. Op de website van Howest Academy kan je steeds ons actuele aanbod aan bijscholingen vinden.

Dagonderwijs

Het dagtraject kan je (in 3 jaar) volgen als voltijds dagstudent. Je hebt dan 20 tot 24 uur les per week. Daarnaast studeer je en werk je aan werkveldprojecten.

Heb je al een andere opleiding gevolgd en kom je in aanmerking voor vrijstellingen? Of wil je een dagtraject combineren met een (deeltijdse) job? Dan kunnen we een traject op maat van jouw situatie uitwerken.

Contacteer hiervoor lieven.theys [at] howest.be (Lieven Theys), trajectbegeleider van de opleiding Bedrijfsmanagement.

Verkort traject

Heb je al een graduaatsdiploma Transport en Logistiek op zak? Dan kan je mogelijk het bachelordiploma Bedrijfsmanagement behalen in twee jaar. We voorzien een verkort traject Supply Chain Management.

Neem contact op met trajectbegeleider stefanie.linthout [at] howest.be (Stefanie Linthout) voor meer informatie.

Kostenraming

We geven je een raming van de studiekost van de opleiding Supply Chain Management aan Howest. We maken daarbij een onderscheid tussen de algemene studiekost en de opleidingsgebonden studiekosten.

Lees meer

Studiefinanciering

De sociale dienst van Stuvo staat klaar om je in alle discretie te ondersteunen bij financiële vragen. Bekijk samen of je in aanmerking komt voor studiefinanciering.

Lees meer

Inschrijven

Je kan je vanaf 1 maart registreren voor 2024-25. Na het afsluiten van de registratie ontvang je een mail met alle info nodig voor je definitieve inschrijving. Reserveer nu al jouw plek bij Howest!

Lees meer

Infodag
Zaterdag 31 augustus
VAN 10u TOT 16u
Meer info

Kom langs op onze infodagen

Dit zijn de eerstvolgende infodagen voor Brugge:

Alle infodagen

Meer info?

Ontvang de brochure per post
Schrijf je in op de nieuwsbrief van deze opleiding.

Student met brochure van Howest

Troeven van de opleiding

De opleiding is officieel erkend door de VDAB. Wat zich afspeelt in de (wereld)economie heeft (in)direct gevolgen op de logistieke wereld, waardoor de sector continu in beweging is.

Website VDAB

Nauwe samenwerking met het werkveld

Vanaf het eerste jaar word je ondergedompeld in cases die rechtstreeks uit het bedrijfsleven komen. Drie stageperiodes bij dezelfde werkgever zorgen voor een sterke specialisatie in het gekozen vakgebied.

Bedrijfsbezoeken

Vanaf het eerste jaar kom je in contact met de verschillende logistieke spelers. Op het programma staan veel bedrijfsbezoeken, maar daarnaast organiseer je ook zelf een studiereis in het tweede jaar. Op die manier breid je je netwerk uit met (inter)nationale contacten.

Focus op de nieuwste trends

Je maakt kennis met de meest recente technologieën, waarmee je in je bachelorproef een toegevoegde waarde creëert voor je stagebedrijf. Met je diploma op zak ben je zo volledig klaar om ingezet te worden op de arbeidsmarkt.

Je kan je vanaf 1 maart registreren voor 2024-25. Na het afsluiten van de registratie ontvang je een mail met alle info nodig voor je definitieve inschrijving. Reserveer nu al jouw plek bij Howest!

Lees meer

Samenwerken

Howest heeft een breed aanbod van samenwerkingsmogelijkheden met studenten. Samen met onze studenten zoeken we naar oplossingen voor reële cases aangebracht door onze partners. Tijdens die samenwerking zie je de studenten aan het werk, beoordeel je mee hun werk en indien het klikt, kan je hen aanwerven na afstuderen. 

Howest anticipeert via onderzoek ook op de behoeften van de maatschappij in het algemeen en het brede socio-economische werkveld in het bijzonder. De hogeschool kiest bewust voor nieuwe profielen en innovatieve niches. Op die manier werkt de onderwijsorganisatie mee aan het ombuigen van de fameuze West-Vlaamse braindrain in een braingain.

Bekijk onze onderzoeksprojecten

Een bachelorproef, een brainstorm, een projectweek of een semester lang samenwerken met een groep studenten? Contacteer onze opleidingen voor een samenwerking op maat. ​ ​

Wil je een stageproject indienen en zo in contact komen met vers Howest talent? Gebruik hiervoor het Howest stageplatform.

Kruisbestuiving is belangrijk voor nieuwe ideeën! Daar zijn we ons volledig van bewust. Daarom investeert Howest in incubatoren op de verschillende campussen. Studenten, onderzoekers, maar ook externe starters werken er onder één dak aan de uitbouw van hun eigen project.

Bovendien organiseren we onze incubatoren thematisch. Dat zorgt voor zeer veel specialistische kennis op één centrale plaats. Combineer dit met de nabijheid van andere starters en er ontstaat een frisse dynamiek, een open vizier en kruisbestuiving. Studenten aan Howest die werken aan hun eigen bedrijf kunnen een gratis werkplek krijgen in één van de incubatoren.

Laptops
The Level

Ik ben zeer tevreden over mijn tijd bij Howest.

Als student heb ik altijd veel ondersteuning gekregen van de lectoren van Supply Chain Management, er was hierdoor een erg familiaire sfeer.

De lectoren waren ook steeds bereid om te helpen en vragen te beantwoorden.

De opleiding was uitdagend maar tegelijkertijd zeer praktisch en toepasbaar.

De lessen zijn zeer up-to-date, zaken uit de actualiteit worden meteen toegepast tijdens de lessen.

Jarne Devos
Laatstejaars student

Overtuigd? Schrijf je in!

Heb je jouw keuze gemaakt? Wij kijken ernaar uit om je op te nemen in onze Howest-community! 

Alle informatie over inschrijven vind je via onderstaande link. 

Schrijf je in

Studenten in pauze met koffie op de campus

FAQ

Vind je niet wat je zoekt of heb je specifieke vraag over deze opleiding. Neem gerust contact met ons op.

Stefanie Linthout

Stefanie Linthout

Lector en verantwoordelijke afstudeerrichting Supply Chain Management

Indien je een laptop koopt via Howest, kan je bekijken welke laptop de opleiding aanraadt. Indien je een laptop hebt of zelf een nieuw toestel wil kopen, dient deze minimum te voldoen aan dezelfde specificaties.

Bekijk welke laptop de opleiding aanraadt

Wil je graag een semester in het buitenland studeren? Of spreekt een internationale stage jou aan? Dat kan! Je ontdekt alle mogelijkheden om binnen Howest naar het buitenland te gaan op deze pagina. Tijdens je studies maken we jouw buitenlands avontuur samen concreet! 

Supply chain omvat meer dan logistiek en transport van goederen. Supply chain management (SCM) is het beheer van het volledige proces, nl. vanaf de aankoop van grondstoffen tot de levering van de goederen op de eindbestemming.

Het begrijpen van SCM is een essentieel onderdeel voor bedrijven, logistieke dienstverleners en retailers maar ook voor de jou, de consument. Hoe komen producten tot stand en waarom zijn bepaalde producten duurder dan andere?

Hou je van afwisseling en een gezonde dosis stress? Ben je communicatief sterk en werk je graag in team?

Beschik je over organisatorische skills? Werk je graag met verschillende software? Kortom, leer je graag nieuwe zaken bij in een zeer afwisselende omgeving?

Dan is de opleiding Supply Chain Management voor jou een ideale opleiding. Je leert naast het algemene bedrijfsleven ook alle aspecten binnen de logistiek kennen.

Het keuzetraject Logistics Engineering richt zich nog meer op de data analyse in de supply chain. Een wiskundig profiel is niet vereist maar wel een sterke interesse in IT en data.

Je kiest inderdaad zelf een stageplaats naargelang je eigen interesses. In je zoektocht word je intensief begeleid door de lectoren. Belangrijk is een stagebedrijf te kiezen dat een gevarieerd takenpakket kan aanbieden hetgeen nauw aansluit bij de opleiding.