Een onmisbare schakel in onze economie

"Met West-Vlaanderen als één van de logistieke hotspots ben je als Supply Chain manager een onmisbare schakel in de economie. Industrie, handel of e-commerce: Supply Chain Management is de olie die het systeem doet draaien.”

Ben jij een organisatorisch talent, werk je graag oplossingsgericht en ben je communicatief vaardig? Dan is de opleiding Supply Chain Management op jouw lijf geschreven.

 Alle aspecten van de supply chain komen aan bod in deze opleiding, denk maar de verschillende transportmodi (via de weg, spoor, binnenvaart of zeevaart), het optimaal beheren van een magazijn of het monitoren van alle douaneformaliteiten. Van het produceren van de goederen tot het afleveren van het eindproduct bij de consument, alle processen worden uitgebreid in kaart gebracht. 

Door de nabijheid en het economisch belang van de haven van Zeebrugge gaan we dieper in op de organisatiestructuur en werking van de haven. Daarnaast komen ook zorglogistiek en technologieën zoals blockchain aan bod. 

Door de grote vraag naar logistieke opgeleide profielen bestaat de kans dat jouw stagebedrijf ook jouw eerste werkgever zal worden.

Student supply chain bij haven project
Logistics Engineering
Keuzetraject
Logistics Engineering

Combineer jouw passie voor logistiek met data en ICT en word klaargestoomd tot de logistieke manager van de toekomst.

Jouw lesrooster 

Elke week heb je 20 à 24 uur les. De lesuren sluiten zo goed mogelijk op elkaar aan. Hieronder kan je een voorbeeld lesrooster consulteren. Dit kan per academiejaar uiteraard afwijken. Het definitief lesrooster wordt in september gecommuniceerd. 

Voorbeeld lesrooster

BST5
Eerste jaar

In je eerste jaar krijg je veel modules die voor elke student bedrijfsmanagement essentieel zijn. Deze algemene managementmodules worden aangevuld met een aantal specifieke modules uit jouw afstudeerrichting of keuzetraject. Bovendien maak je al kennis met het werkveld.

Tweede jaar

Tijdens je tweede opleidingsjaar ligt de nadruk op de specifieke modules uit jouw keuzetraject of afstudeerrichting. Hierdoor word je een specialist in jouw domein. Bovendien zet je in het tweede opleidingsjaar al jouw eerste stappen in het werkveld.

Derde jaar

In het derde jaar ben je helemaal klaar voor het werkveld! Stages, projecten en de bachelorproef zorgen ervoor dat je met en voor het werkveld werkt in jouw derde jaar. Daar ligt dan ook de nadruk op. Dit wordt aangevuld met een aantal specifieke modules uit jouw keuzetraject of afstudeerrichting. Hierdoor word je volledig klaargestoomd voor je eerste job!

Supply chain studenten vracht

Jouw toekomst

Diploma op zak?

Als logistieke professional kan je bij vrijwel elke organisatie je toegevoegde waarde bewijzen. Je bent in staat om de processen te analyseren en te optimaliseren. Je kan kiezen uit verschillende carrièrepaden: naast een functie in de transportsector of in de (lucht)haven, zijn er ook mogelijkheden bij zowel overheidsinstanties als (inter)nationale productiebedrijven.

Je start als afgestudeerde bachelor Supply Chain Management in een functie met heel wat doorgroeimogelijkheden.

Functies waarin je terecht kan komen:

 • Customs compliance specialist
 • Logistiek coördinator
 • Forwarding agent
 • (Junior) Digital Supply Chain consultant
 • Supply chain analist
 • Procurement manager   

Verder studeren?

Door de stevige basis aan bedrijfsmanagementvakken die bij elke afstudeerrichting terugkomt, kan je in een zeer korte periode (1/1,5 jaar) een tweede bachelorsdiploma bedrijfsmanagement behalen.

Uiteraard kan je ook nog gaan voor een masterdiploma. Via een schakelprogramma kan je gemakkelijk doorstromen naar een masteropleiding:

 • (Business) Economics
 • Handelswetenschappen
 • International Supply Chain Management
 • Maritiem en Logistiek management

 Bij Howest geloven we in de voordelen van een leven lang leren. Op de website van Howest Academy kan je steeds ons actueel aanbod van bijscholing vinden.

Dagonderwijs

Het dagtraject kan je volgen als voltijds dagstudent. Je hebt dan 20u à 24u per week les. Daarnaast studeer je en werk je aan werkveldprojecten.

Heb je reeds een opleiding gevolgd en heb je vrijstellingen? Of wil je een dagtraject combineren met een (deeltijdse) job? We kunnen een traject op maat van jouw situatie samenstellen. Meer informatie kan je hiervoor verkrijgen via de trajectbegeleider van de opleiding dhr. Lieven Theys (lieven.theys [at] howest.be). 

Verkort traject

Heb je al een graduaatsdiploma op zak? Dan kan je mogelijks een bachelordiploma bedrijfsmanagement behalen in anderhalf tot twee jaar. Vanuit de graduaatsopleiding logistiek en transport wordt een verkort traject voorzien naar bedrijfsmanagement, supply chain management.

Neem contact op met de trajectbegeleider, dhr. Lieven Theys voor meer informatie: lieven.theys [at] howest.be 

Kostprijs
Kostprijs

Wat kost jouw inschrijving? En heb je recht op een studietoelage?

Lees meer

Starten in februari
Starten in februari

Je hebt het gevoel dat je niet de juiste studiekeuze hebt gemaakt, maar je wilt niet bij de pakken blijven zitten? Start een nieuwe opleiding in februari! Het kan!

Lees meer

Inschrijven
Inschrijven

Je kan je nu reeds online registreren. Na het afsluiten van de registratie ontvang je een mail met alle info nodig voor je definitieve inschrijving. Reserveer nu al jouw plek bij Howest!

Lees meer

Infodag
Zaterdag 6 mei
VAN 10u TOT 16u
Meer info

Kom langs op onze infodagen

Dit zijn de eerstvolgende infodagen voor Brugge:

Alle infodagen

Meer info?

Ontvang de brochure per post
Schrijf je in op de nieuwsbrief van deze opleiding.

Studenten krijgen uitleg over opleiding aan Howest

Troeven van de opleiding

Garantie op werkzekerheid maar ook op een veelzijdige job!

De opleiding is officieel erkend door de VDAB. Wat zich afspeelt in de (wereld)economie heeft (in)direct gevolgen op de logistieke wereld, waardoor de sector continu in beweging is. 

 

Website VDAB

Nauwe samenwerking met werkveld

Vanaf het eerste jaar word je ondergedompeld in cases rechtstreeks uit het bedrijfsleven. Drie stageperiodes bij éénzelfde werkgever zorgen voor specialisatie in het desbetreffende vakgebied.

Bedrijfsbezoeken

Vanaf het eerste jaar komen de studenten in contact met de verschillende logistieke spelers, naast bedrijfsbezoeken organiseren de studenten in het tweede jaar ook zelf een studiereis. Op die manier breiden de studenten hun netwerk uit, met (inter)nationale contacten.

Focus op de nieuwste trends

Binnen de opleiding krijgen de studenten de meest recente technologieën aangereikt, waarmee ze in hun bachelorproef een toegevoegde waarde creëren voor hun stagebedrijf. Na het afstuderen zijn ze hierdoor volledig klaar om te worden ingezet op de arbeidsmarkt.

Inschrijven

Je kan je nu reeds online registreren. Na het afsluiten van de registratie ontvang je een mail met alle info nodig voor je definitieve inschrijving. Reserveer nu al jouw plek bij Howest!

Lees meer

Kwaliteit

Howest heeft de voorbije jaren een sterke kwaliteitscultuur opgebouwd. Onze gedeelde waarden Serve – Empower – Care dragen bij tot het verbeteren van de dagelijkse praktijk en de uitstraling van onze hogeschool.

Lees meer

Samenwerken

Howest heeft een breed aanbod van samenwerkingsmogelijkheden met studenten. Samen met onze studenten zoeken we naar oplossingen voor reële cases aangebracht door onze partners. Tijdens die samenwerking zie je de studenten aan het werk, beoordeel je mee hun werk en indien het klikt, kan je hen aanwerven na afstuderen. 

Howest anticipeert via onderzoek ook op de behoeften van de maatschappij in het algemeen en het brede socio-economische werkveld in het bijzonder. De hogeschool kiest bewust voor nieuwe profielen en innovatieve niches. Op die manier werkt de onderwijsorganisatie mee aan het ombuigen van de fameuze West-Vlaamse braindrain in een braingain.

Bekijk onze onderzoeksprojecten

Een bachelorproef, een brainstorm, een projectweek of een semester lang samenwerken met een groep studenten? Contacteer onze opleidingen voor een samenwerking op maat. ​ ​

Wil je een stageproject indienen en zo in contact komen met vers Howest talent? Gebruik hiervoor het Howest stageplatform.

  Kruisbestuiving is belangrijk voor nieuwe ideeën! Daar zijn we ons volledig van bewust. Daarom investeert Howest in incubatoren op de verschillende campussen. Studenten, onderzoekers, maar ook externe starters werken er onder één dak aan de uitbouw van hun eigen project.

  Bovendien organiseren we onze incubatoren thematisch. Dat zorgt voor zeer veel specialistische kennis op één centrale plaats. Combineer dit met de nabijheid van andere starters en er ontstaat een frisse dynamiek, een open vizier en kruisbestuiving. Studenten aan Howest die werken aan hun eigen bedrijf kunnen een gratis werkplek krijgen in één van de incubatoren.

  Laptops
  The Level

  Hét grote pluspunt bij Howest is de persoonlijke aanpak. De lectoren kennen elke student en volgen je nauw op. De gebouwen van Howest hebben bovendien een ziel. Op de bruisende campussen heerst een gemoedelijke sfeer onder studenten en lectoren. Ook bij het administratief personeel en Stuvo staat de deur altijd open.

  Aan deze hogeschool leer je niet enkel in boeken, je stapt ook de wereld in en oefent in de praktijk. De uitgebreide stages bereiden je voor op de arbeidsmarkt. Na de opleiding ben je klaar voor het echte werk of kan je verder studeren als je dat wil.

  Evy Schacht
  Howest Alumna 2021

  Overtuigd? Schrijf je in!

  Heb je jouw keuze gemaakt? Wij kijken ernaar uit om je op te nemen in onze Howest-community! 

  Alle informatie over inschrijven vind je via onderstaande link. 

  Schrijf je in

  Studenten in pauze met koffie op de campus

  FAQ

  Vind je niet wat je zoekt of heb je specifieke vraag over deze opleiding. Neem gerust contact met ons op. 

  Stefanie Linthout
  Stefanie Linthout

  Lector en verantwoordelijke afstudeerrichting Supply Chain Management

  Contacteer

  Indien je een laptop koopt via Howest, kan je hier bekijken welke laptop de richting aanraadt. Indien je een laptop hebt of zelf een nieuw toestel wil kopen, dient deze minimum te voldoen aan dezelfde specificaties. 

  Wil je graag een semester in het buitenland studeren? Of spreekt een internationale stage jou aan? Dat kan! Je ontdekt alle mogelijkheden om binnen Howest naar het buitenland te gaan op deze pagina. Tijdens je studies maken we jouw buitenlands avontuur samen concreet! 

  Supply chain omvat meer dan logistiek en transport van goederen. Supply chain management (SCM) is het beheer van het volledige proces, nl. vanaf de aankoop van grondstoffen tot de levering van de goederen op de eindbestemming.

  Het begrijpen van SCM is een essentieel onderdeel voor bedrijven, logistieke dienstverleners en retailers maar ook voor de jou, de consument. Hoe komen producten tot stand en waarom zijn bepaalde producten duurder dan andere?

  Hou je van afwisseling en een gezonde dosis stress? Ben je communicatief sterk en werk je graag in team?

  Beschik je over organisatorische skills? Werk je graag met verschillende software? Kortom, leer je graag nieuwe zaken bij in een zeer afwisselende omgeving?

  Dan is de opleiding Supply Chain Management voor jou een ideale opleiding. Je leert naast het algemene bedrijfsleven ook alle aspecten binnen de logistiek kennen.

  Het keuzetraject Logistics Engineering richt zich nog meer op de data analyse in de supply chain. Een wiskundig profiel is niet vereist maar wel een sterke interesse in IT en data.

  Je kiest inderdaad zelf een stageplaats naargelang je eigen interesses. In je zoektocht word je intensief begeleid door de lectoren. Belangrijk is een stagebedrijf te kiezen dat een gevarieerd takenpakket kan aanbieden hetgeen nauw aansluit bij de opleiding.