Een brede bedrijfsopleiding
"Een bedrijfsopleiding als een Zwitsers zakmes: na deze opleiding ben je multi-inzetbaar in elk bedrijf en elke organisatie."
Je bent:
- geïnteresseerd in all things digital
- geïnteresseerd in economie en management
- innovatief
- aan het twijfelen om aan de universiteit te starten maar vindt dit dan te theoretisch
- de student die sterk is in wiskunde, economie en wetenschappen.
Je begrijpt hoe alles binnen een organisatie met elkaar verbonden is en weet hoe je processen kan bijsturen en optimaliseren. Dankzij jou vallen heel wat puzzelstukjes in elkaar.
Ons studieprogramma bestaat uit een gezonde mix van bedrijfskundige vakken, werkplekleren en leren werken met de meest recente software tools die de performantie van elk bedrijf verhogen.
Waar kom je terecht?
Met een diploma ‘Bedrijfsmanagement – Toegepaste Bedrijfseconomie’ kan je veel kanten uit:
- Zowel bedrijven als overheid
- Kmo’s tot multinationals
- Zowat alle sectoren
Met een brede waaier aan mogelijke functies en afdelingen: Projectmanager, verkoop, aankoop, planning, Marketing, ICT, HR, Business Analist, ERP- , WMS- of CRM-consultant.

Jouw lesrooster
Elke week heb je 20 tot 24 uur les. De lesuren sluiten daarbij zo goed mogelijk op elkaar aan.
Hieronder kan je een voorbeeldlesrooster bekijken. Dit kan per academiejaar uiteraard afwijken. Het definitieve lesrooster communiceren we in september.

Eerste jaar
In je eerste jaar krijg je veel modules die voor elke student bedrijfsmanagement essentieel zijn. Deze algemene managementmodules worden aangevuld met een aantal specifieke modules uit jouw afstudeerrichting of keuzetraject. Bovendien maak je al kennis met het werkveld.
Tweede jaar
Tijdens je tweede opleidingsjaar ligt de nadruk op de specifieke modules uit jouw keuzetraject of afstudeerrichting. Hierdoor word je een specialist in jouw domein. Bovendien zet je in het tweede opleidingsjaar al jouw eerste stappen in het werkveld.
Derde jaar
In het derde jaar ben je helemaal klaar voor het werkveld! Stages, projecten en de bachelorproef zorgen ervoor dat je met en voor het werkveld werkt in jouw derde jaar. Daar ligt dan ook de nadruk op. Dit wordt aangevuld met een aantal specifieke modules uit jouw keuzetraject of afstudeerrichting. Hierdoor word je volledig klaargestoomd voor je eerste job!

Jouw toekomst
Diploma op zak?
Met een diploma ‘Bedrijfsmanagement – Toegepaste Bedrijfseconomie’ kan je veel kanten uit:
- Zowel bedrijven als Overheid
- Kmo’s tot Multinationals
- Zowat alle sectoren
Met een brede waaier aan mogelijke functies en afdelingen: Projectmanager, verkoop, aankoop, planning, Marketing, ICT, HR, Business Analist, ERP- , WMS- of CRM-consultant.
Verder studeren?
Door de stevige basis aan bedrijfsmanagementvakken die bij elke afstudeerrichting terugkomt, kan je in een zeer korte periode (1/1,5 jaar) een tweede bachelorsdiploma bedrijfsmanagement behalen.
Uiteraard kan je ook nog gaan voor een masterdiploma. Via een schakelprogramma kan je gemakkelijk doorstromen en kan je toch nog die master halen waar je misschien al zo lang van droomt:
- Business Administration (E)
- Business Economics
- Economics
- Handelswetenschappen
- Management (E)
- Toegepaste economische wetenschappen
Op de website van Howest Academy kan je steeds ons actueel aanbod van bijscholing vinden.
Dagonderwijs
Het dagtraject kan je volgen als voltijds dagstudent. Je hebt dan 20u à 24u per week les. Daarnaast studeer je en werk je aan werkveldprojecten.
Heb je reeds een opleiding gevolgd en heb je vrijstellingen? Of wil je een dagtraject combineren met een (deeltijdse) job? We kunnen een traject op maat van jouw situatie samenstellen. Meer informatie kan je hiervoor verkrijgen via de trajectbegeleider van de opleiding dhr. Lieven Theys (lieven.theys [at] howest.be).
Verkort traject
Heb je al een graduaatsdiploma op zak? Dan kan je mogelijks een bachelordiploma bedrijfsmanagement behalen in anderhalf tot twee jaar. Vanuit volgende graduaatsopleidingen wordt een verkort traject voorzien naar bedrijfsmanagement:
- Graduaat in de accounting administration
- Graduaat in de transport en logistiek
- Graduaat in de marketing- en communicatiesupport
Neem contact op met de trajectbegeleider, dhr. Lieven Theys voor meer informatie: lieven.theys [at] howest.be


Je kan je nu reeds online registreren voor 2023-24. Na het afsluiten van de registratie ontvang je een mail met alle info nodig voor je definitieve inschrijving. Reserveer nu al jouw plek bij Howest!
Kom langs op onze infodagen
Dit zijn de eerstvolgende infodagen voor Brugge:

Opleiding in beeld
Troeven van de opleiding
Je bent hét Zwitsers zakmes van de businesswereld!
Je begrijpt hoe alles binnen een organisatie met elkaar verbonden is en weet hoe je processen kan bijsturen en optimaliseren. Dankzij jou vallen heel wat puzzelstukjes in elkaar.
Je bent mee met de nieuwste digitale tools.
Je maakt gebruik van de nieuwste digitale tools om een bedrijf of organisatie beter te doen werken.
Dit is net wat bedrijven vandaag nodig hebben. Young potentials die hen kunnen helpen om de digitale transformatie waar te maken.
Boeiende, reële projecten.
Quality Management in een gerenommeerd ziekenhuis
Onze studenten brachten voor dit ziekenhuis een structuur in de traceerbaarheid van de materialen die door externe firma’s gereinigd worden.
Deze gestructureerde analyse methode werd geïmplementeerd in dit ziekenhuis waardoor de kost van de outsourcing geoptimaliseerd werd.
Data visualisatie in de voedingsindustrie
Onze studenten ontwierpen en implementeerden een aanschouwelijk digitaal dashboard die dit bedrijf toelaat om:
- de stokbeheer te optimaliseren
- de “fast mover” te detecteren
Eindeloos veel mogelijkheden.
Na je studie kan je meteen aan de slag.
Maar liefst 21 weken stage, gespreid over twee stageperiodes. Twee periodes Projectwerk op locatie bij bedrijven en organisaties.
Dit alles zorgt ervoor dat je op het einde van deze opleiding direct inzetbaar bent in heel veel domeinen binnen de business wereld.
Gaan werken of doorstuderen? Het kan allebei!
Bijna iedereen gaat direct aan de slag (vast contract) op zijn stageplaats. De anderen kiezen er bewust voor om te schakelen naar het Master-programma.
Remember: na de twijfels aan het begin van je studie, sta je nu voldoende sterk in je schoenen voor de unief.
Je kan je nu reeds online registreren voor 2023-24. Na het afsluiten van de registratie ontvang je een mail met alle info nodig voor je definitieve inschrijving. Reserveer nu al jouw plek bij Howest!
Samenwerken
Howest heeft een breed aanbod van samenwerkingsmogelijkheden met studenten. Samen met onze studenten zoeken we naar oplossingen voor reële cases aangebracht door onze partners. Tijdens die samenwerking zie je de studenten aan het werk, beoordeel je mee hun werk en indien het klikt, kan je hen aanwerven na afstuderen.
Howest anticipeert via onderzoek ook op de behoeften van de maatschappij in het algemeen en het brede socio-economische werkveld in het bijzonder. De hogeschool kiest bewust voor nieuwe profielen en innovatieve niches. Op die manier werkt de onderwijsorganisatie mee aan het ombuigen van de fameuze West-Vlaamse braindrain in een braingain.
Een bachelorproef, een brainstorm, een projectweek of een semester lang samenwerken met een groep studenten? Contacteer onze opleidingen voor een samenwerking op maat.
Wil je een stageproject indienen en zo in contact komen met vers Howest talent? Gebruik hiervoor het Howest stageplatform.
Kruisbestuiving is belangrijk voor nieuwe ideeën! Daar zijn we ons volledig van bewust. Daarom investeert Howest in incubatoren op de verschillende campussen. Studenten, onderzoekers, maar ook externe starters werken er onder één dak aan de uitbouw van hun eigen project.
Bovendien organiseren we onze incubatoren thematisch. Dat zorgt voor zeer veel specialistische kennis op één centrale plaats. Combineer dit met de nabijheid van andere starters en er ontstaat een frisse dynamiek, een open vizier en kruisbestuiving. Studenten aan Howest die werken aan hun eigen bedrijf kunnen een gratis werkplek krijgen in één van de incubatoren.

Nieuws

Hét grote pluspunt bij Howest is de persoonlijke aanpak. De lectoren kennen elke student en volgen je nauw op. De gebouwen van Howest hebben bovendien een ziel. Op de bruisende campussen heerst een gemoedelijke sfeer onder studenten en lectoren. Ook bij het administratief personeel en Stuvo staat de deur altijd open.
Aan deze hogeschool leer je niet enkel in boeken, je stapt ook de wereld in en oefent in de praktijk. De uitgebreide stages bereiden je voor op de arbeidsmarkt. Na de opleiding ben je klaar voor het echte werk of kan je verder studeren als je dat wil.
Overtuigd? Schrijf je in!
Heb je jouw keuze gemaakt? Wij kijken ernaar uit om je op te nemen in onze Howest-community!
Alle informatie over inschrijven vind je via onderstaande link.

FAQ
Vind je niet wat je zoekt of heb je specifieke vraag over deze opleiding. Neem gerust contact met ons op.

Indien je een laptop koopt via Howest, kan je bekijken welke laptop de opleiding aanraadt. Indien je een laptop hebt of zelf een nieuw toestel wil kopen, dient deze minimum te voldoen aan dezelfde specificaties.
Wil je graag een semester in het buitenland studeren? Of spreekt een internationale stage jou aan? Dat kan! Je ontdekt alle mogelijkheden om binnen Howest naar het buitenland te gaan op deze pagina. Tijdens je studies maken we jouw buitenlands avontuur samen concreet!
Bij Howest kies je voor praktijkgericht onderwijs. In ons curriculum maken we dan ook 1/3de van de studiepunten vrij voor ‘werkveld’ (zie roze balk in het studieprogramma). 1/3 van ons lessenrooster is werkplekleren waar je de theorie toepast in de praktijk in samenwerking met bedrijven.
Daarnaast is Howest zeer persoonlijk waarbij we elke student coachen in het zoeken naar zijn of haar eigen plekje binnen het bedrijfsleven. Ook dit zie je weerspiegeld in de uren ‘professional&personal development’ waar je de kans krijgt jouw eigen interesses en passies te ontdekken.
Bij Howest kies je meteen – vanaf dag één van jaar één – voor de richting die het best aansluit bij je interesses en talenten. Hierdoor krijg je meer diepgang in het lessenpakket en word je al meteen voorbereid op de job die bij jou past.
Een pasklaar antwoord op deze vraag bestaat niet. Het verschil zit enerzijds in de hoeveelheid te verwerken leerstof en anderzijds in de hoeveelheid praktijk. Aan de hogeschool krijg je een goede theoretische basis en ga je in de diepte via toepassing in de praktijk. Daardoor kan je met je diploma op zak meteen meedraaien in een bedrijf. Aan de universiteit ga je meer in de diepte op het vlak van theorie en theoretische modellen. Die geven je een goede basis om te starten op een job, maar de praktijkervaring die je opdoet tijdens je opleiding is beperkter.
Kortom: steek je graag de handen uit de mouwen, hou je van de praktijk of heb je schrik om grote pakken leerstof te verwerken, dan raden we je aan om voor een bachelor te kiezen. Daarna kan je via een schakelprogramma nog altijd je master behalen.
Neen hoor, talen of wiskunde moeten je zeker niet afschrikken om deze opleiding te starten.
Voor talen wordt gewerkt met niveaugroepen zodat de talen in kleine groepjes worden aangeleerd. Bovendien krijg je in het Personal & Professional Development traject ook de ruimte om je bij te scholen, indien je dit wenst.
Voor wiskunde zetten we dan weer in op cijfervaardigheid. ASO- en TSO-studenten kunnen dit zeker aan. Mocht je twijfelen, dan is er ook altijd de mogelijkheid om een instapcursus, net voor de aanvang van het academiejaar, te volgen.
Bij Howest Bedrijfsmanagement kiezen we voor een mix tussen Nederlands en Engels.
Opleidingen zoals International Business Management en Toegepaste Bedrijfseconomie worden resp. voor ongeveer 25% en 15% van de studiepunten in het Engels gedoceerd.
Je ontmoet in deze vakken ook heel vaak onze internationale studenten.
Er wordt geen enkele opleiding volledig in het Engels gedoceerd.
Ben je toe aan een nieuwe uitdaging of heb je geen tijd om voltijds les te volgen? Dan kan je voor de richtingen Accountancy alle vakken ook op afstand volgen. Samen stellen we hiervoor een persoonlijk studietraject op.
Howest staat voor een gepersonaliseerde aanpak. Dus ook bij deze vraag helpen we jou graag verder. Als je bijvoorbeeld in een vorige opleiding voor bepaalde vakken credits behaalde, kom je mogelijk in aanmerking voor vrijstellingen. We bekijken samen je dossier en stellen een individueel traject voor je op. Wens je hier meer over te weten, dan kan je altijd contact opnemen met de opleidingsverantwoordelijke.