Bachelor Toegepaste Gezondheidswetenschappen

Bachelor Toegepaste Gezondheidswetenschappen
"Gebeten door preventie en een gezonde levensstijl? Werk je graag met mensen en zit je niet graag stil? Word de gezondheidscoach van de toekomst! Inspireren, motiveren, coachen, projectwerk en bruggen bouwen zijn de tools van de gezondheidscoach. Jij helpt een individu, groep of organisatie en zelfs gemeenten duurzaam gedrag te veranderen in het kader van een gezonde levensstijl. Een betere gezondheid en meer levenskwaliteit het uitgangspunt."

Obesitas, burn-out, onvoldoende beweging, suikerrijke en vetrijke voeding, het is niet goed gesteld met de algemene gezondheid van de Vlaming. Heb je altijd al wil weten hoe je mensen kan motiveren tot een gezondere levensstijl en hoe je gedrag van mensen effectief verandert? Stoppen met roken, gezonder eten, timemanagement, assertiviteit, meer bewegen, je beter in je vel voelen … als toekomstige gezondheidscoach kan je helpen bij al deze vragen.

Maar… hoe pak je dit aan? Tijdens de 3-jarige opleiding leer je een diverse waaier aan vaardigheden om jezelf te ontpoppen tot professionele gezondheidscoach. Motiverende gesprekstechnieken, coaching skills, netwerken en projectwerken vormen hierbij de belangrijkste pijlers.

Tijdens deze praktijkgerichte opleiding leer je stap voor stap aan de slag gaan met verschillende technieken om mensen te ondersteunen tot een gezonder en kwalitatief leven. Het ineensteken en geven van workshops, individuele coaching, innoveren door het gebruiken van social media, wearables en games, het ontwikkelen van campagne materiaal, het organiseren van events … en nog veel meer.

Een team van docenten staat klaar om jullie te coachen tot een professional in gezonde levensstijl en jullie klaar te stomen voor het werkveld. Tijdens de opleiding leer je daarnaast samenwerken met verschillende organisaties het Jongeren Advies Centrum, Kom op tegen kanker, SENSOA, … Je werkt voor hen en samen met hen concrete acties, projecten of campagnes uit binnen een preventief kader.

Passie voor jouw toekomst

Howest is veel meer dan een hogeschool met 24 bachelor- en 12 graduaatsopleidingen. ​

Het is een hogeschool met passie voor jouw toekomst. Een hogeschool waar elke student centraal staat en waar we die via persoonlijke begeleiding op weg zetten naar een diploma dat voorsprong geeft op de arbeidsmarkt.​

Jouw toekomst

Als gezondheidscoach van de toekomst krijg je evidence based coaching technieken mee om duurzaam gedrag te veranderen. Je leert wat een persoon zelf kan doen. Meer nog! Je leert ook hoe de omgeving een rol speelt in het stimuleren van gezond of ongezond gedrag.

Onze troeven

Het huidige gezondheidszorgsysteem is langzaamaan aan het wijzigen. Steeds meer beseft men de nood aan het inzetten op preventie, voorkomen is beter dan genezen. Zowel op maatschappelijk en/of beleidsniveau, binnen organisaties alsook individueel wordt de vraag naar ondersteuning van professionele gezondheidscoaches steeds groter.

Meet & greet

Heb je nog vragen? Aarzel niet om jouw vraag te stellen aan Evelyne Lagrou, opleidingscoördinator van de opleiding.

Go international

De Hogeschool West-Vlaanderen hecht groot belang aan de internationale dimensie in haar onderwijsopdracht, en stelt dit ook expliciet in haar Missie en Visie. Dit wordt binnen de opleiding Toegepaste Gezondheidswetenschappen enkel en alleen bevestigd.

Onderzoek en dienstverlening

Het onderzoeksteam van toegepaste gezondheidswetenschappen zet in op praktijkgerichte onderzoeken, projecten en dienstverlening waar ziektepreventie en gezondheidsbevordering centraal staan.

Toegepaste Gezondheidswetenschappen in afstandsonderwijs

Ben je tewerkgesteld of werkzoekend én minimum 21 jaar, dan kom je in aanmerking om afstandsonderwijs te volgen. Samen met de trajectbegeleider werk je een programma op jouw maat uit. 

De opleiding in beeld

Een beeld zegt meer dan duizend woorden. Graag geven we je een sneakpreview van wat je te wachten staat.

72157694042991042

Waar heb ik les?

Campus Brugge Centrum

Campus Brugge Centrum bevindt zich vlak bij het station van Brugge en op wandelafstand van alles waar de stad zo bekend om is: de Reien, de Grote Markt, de Burg of de vele winkeltjes, cafeetjes en koffiebars. Op de campus zitten trouwens bedrijven die er een lokaal huren – het werkveld is dus letterlijk vlakbij!

Contact details:

Sint-Jorisstraat 71
8000 Brugge
+32 50 33 32 68
brugge@howest.be
Meer info en routeplan

Wil je op de hoogte blijven over deze opleiding?

We informeren je heel graag via mail. Laat hieronder gewoon even je gegevens na.
Vul hieronder je adres in.

Veel gestelde vragen over de opleiding

Toegepaste watte?

Ben je gebeten door preventie en een gezonde levensstijl? Dan is Toegepaste Gezondheidswetenschappen iets voor jou. Als enige hogeschool in Vlaanderen stoomt Howest je klaar tot een professionele gezondheidscoach. Toegepaste Gezondheidswetenschappenis dus een unieke en innovatieve opleiding die je een brede waaier aan vaardigheden aanleert om de gezondheid en levenskwaliteit van individuen, groepen of organisaties te optimaliseren. Met andere woorden: wij inspireren, empoweren en coachen je zodat jij dat later met anderen kan doen. Motiverende gesprekstechnieken, netwerken en projectwerk vormen hierbij de belangrijkste pijlers. 

Welke vakken krijg ik allemaal?

Deze driejarige opleiding vertrekt vanuit een holistisch perspectief. We zetten dus in op voeding en beweging, maar gaan ook dieper in op mentaal welzijn, seksuele gezondheid, roken of alcohol. Je krijgt hierbij een flinke dosis gesprekstechnieken, en je wordt opgeleid om projecten uit te werken die de gezondheid van mensen moeten verbeteren. Binnen de opleiding word je opgeleid in vijf beroepsrollen: gezondheidscoach, professional, projectwerker, netwerker en reflector. Een overzicht van de vakken die je in elk van deze beroepsrollen zal krijgen, vind je in volgend overzicht.

Krijg ik veel praktijklessen?

Van bij de start vullen we de wetenschappelijk onderbouwde theorie aan met veel praktijk. Waar de theorie in het begin nog de bovenhand haalt, wordt het praktische luik steeds groter naarmate de opleiding vordert. Ook de inhoud van de praktijk evolueert. Eerst oefen je de theorie vooral in de veilige klascontext, maar al snel ga je projectmatig samenwerken met het werkveld en zet je zelfstandig een gezondheidsbevorderend project op. We sluiten de opleiding af met een stage in een authentieke beroepscontext. Je groeit daarbij in je rol als gezondheidscoach en projectwerker én je leert als netwerker ook bruggen bouwen tussen de verschillende zorgprofessionals in het werkveld. Voor veel van de acties, projecten of campagnes die je later zal opzetten, zal je namelijk samenwerken met zorginstellingen, bedrijven, steden of ziekenfondsen.  

Hoeveel studenten zitten in een klas? En hoeveel uur les krijgen we?

In het eerste jaar zitten ongeveer vijftig studenten. Meestal hebben jullie samen les, maar om bepaalde vaardigheden in te oefenen (gesprekstechnieken bijvoorbeeld), splitsen we de groep op in kleinere groepen. Gemiddeld heb je zo’n 20 uur les per week, al kan dit al eens variëren. 

Wanneer ga ik op stage?

In het tweede jaar krijg je tijdens een korte kijkstage al voeling met het werkveld en ontdek je in welke sector je later het liefst aan de slag wil.

Je opleiding sluit je af met een stage van ongeveer drie maanden. In het verleden hebben we met veel stageplaatsen succesvol samengewerkt, maar je bent steeds vrij om zelf een stageplaats voor te stellen.  

Kan ik op stage naar het buitenland? Zijn er nog andere internationale mogelijkheden?

Zeker en vast! Al tijdens het eerste jaar krijg je de kans om mee te gaan op Summerschool en in het laatste jaar kan je een semester in het buitenland studeren. Uiteraard kan je er ook voor kiezen om je eindstage in het buitenland te doen. Hiervoor hebben we heel wat samenwerkingen met buitenlandse stageplaatsen in Spanje, Nederland, Ethiopië, Gambia, India, Zuid-Afrika, Estland, de Filipijnen, … 

Waar vind ik later werk?

Met je bachelor Toegepaste Gezondheidswetenschappen op zak kan je in een zeer divers werkveld terecht. De rode draad is echter altijd dezelfde: anderen aanzetten tot een gezonde levensstijl en een effectieve gedragsverandering.

Zit het ondernemen je in het bloed? Dan kan je aan de slag als zelfstandig gezondheidscoach, maar ook steeds meer bedrijven, scholen en lokale besturen dragen vitaliteit, gezondheid en preventie hoog in het vaandel. Daarnaast zijn toegepaste gezondheidswetenschappers aan het werk bij mutualiteiten, CLB’s, woonzorgcentra, revalidatiecentra, wijkgezondheidscentra en centra voor geestelijke gezondheidszorg. Vast staat dat deze opleiding je voorbereidt op een beroep met toekomst. De aandacht voor gezondheid en welzijn is de laatste jaren namelijk alleen maar toegenomen, net als de vraag vanuit het werkveld.  

Kan ik met dit diploma aan de slag als preventieadviseur?

Je bachelordiploma Toegepaste Gezondheidswetenschappen geeft je rechtstreeks toegang tot het postgraduaat Preventieadviseur niveau 2. In één extra jaar kan je dit attest behalen, als een mooie aanvulling op je basisdiploma!

Kan ik later als zelfstandige aan de slag?

Ja! Als bachelor Toegepaste Gezondheidswetenschappen word je automatisch lid van de door de overheid erkende Vlaamse Vereniging voor Gezondheidscoaches (VVGC). De VVGC ijvert samen met de mutualiteiten voor een vorm van terugbetaling van de diensten van een gezondheidscoach.

Bovendien hebben we tijdens de opleiding heel wat aandacht voor ondernemerschap, en krijg je zelfs de mogelijkheid om tijdens je eindstage je eigen onderneming uit te bouwen. Op die manier willen we je de best mogelijke start laten nemen als zelfstandige.  

Wat is het verschil tussen Toegepaste Gezondheidswetenschappen en andere opleidingen zoals Sport en Bewegen of Voedings- en dieetleer?

In de opleiding Toegepaste Gezondheidswetenschappen leiden we je op tot een professional die gezondheid vanuit een zeer brede visie zal benaderen. Je zal mensen, groepen en organisaties coachen in het aannemen van een gezonde levensstijl, en hierbij bekijk je gezondheid heel breed. We focussen zowel op fysieke als mentale en sociale gezondheid. Thema’s zoals voeding, beweging, stress, roken, alcoholgebruik of seksualiteit komen dus aan bod.

Als toegepaste gezondheidswetenschapper word je een generalist op het vlak van gezondheid in het algemeen, terwijl je in andere opleidingen zoals Sport en Bewegen of Voedings- en dieetleer eerder een specialist in één aspect van gezondheid wordt. 

Moet ik ook een bachelorproef schrijven?

Absoluut, al zal je dit niet onder deze benaming, maar wel onder de noemer 'Gezondheidsbevorderend project' terugvinden in het opleidingsprogramma. We kiezen er bewust voor om je in het kader van je bachelorproef een project uit te laten voeren in samenwerking met het werkveld. Onmiddellijk met de voeten in de praktijk dus. 

Heb ik voorkennis nodig?

Neen, een diploma secundair onderwijs is voldoende, al is het natuurlijk wel mooi meegenomen als je van bij de start een ruime interesse in gezondheid hebt. 

Ik heb al een bachelordiploma behaald. Kan ik instappen in een verkort traject?

Zeker en vast! Heb je al een bachelor- of masterdiploma, dan kom je sowieso in aanmerking voor een verkort traject. Dat verkorte traject is toegankelijk voor bachelors uit een van de volgende opleidingen: 

  • Toegepaste Gezondheidswetenschappen na Ergotherapie: verkort traject van 111 studiepunten, bij voorkeur gespreid over twee jaar. 
  • Toegepaste Gezondheidswetenschappen na Sport en Bewegen: verkort traject van 76 studiepunten, bij voorkeur gespreid over anderhalf jaar. 
  • Toegepaste Gezondheidswetenschappen na Sociaal Werk: verkort traject van 111 studiepunten, bij voorkeur gespreid over twee jaar. 
  • Toegepaste Gezondheidswetenschappen na Toegepaste Psychologie: verkort traject van 118 studiepunten, bij voorkeur gespreid over twee jaar. 
  • Toegepaste Gezondheidswetenschappen na Voedings- en dieetleer: verkort traject van 114 studiepunten, bij voorkeur gespreid over twee jaar. 

Heb je een ander bachelordiploma, maar wil je toch de opleiding Toegepaste Gezondheidswetenschappen starten? Ook dat kan! In overleg met de trajectbegeleider bekijken we voor welke vakken je een vrijstelling kan aanvragen. Op die manier stellen we samen een traject op maat op. Een verkort traject Toegepaste Gezondheidswetenschappen kan je volgen in dag- of afstandsonderwijs. 

Kan ik de opleiding ook in afstandsonderwijs volgen?

Zeker! Wil je werken en studeren combineren, dan tekenen we een afstandstraject op maat uit. Hierbij verwachten we niet dat je elke dag naar de les komt, maar voorzien we een aantal contactmomenten op school, aangevuld met onlinecoaching door onze docenten.

Meer informatie

Interesse in dit traject? Neem dan contact op via tgw-home@howest.be

Hoe ziet een lesrooster en academische kalender eruit?

Een voorbeeld van een lesrooster en academische kalender vind je via deze link.

Hoeveel kost deze opleiding?

Een overzicht van de kosten van de opleiding vind je via de wegwijzer.

Praktische info

Studentenvoorzieningen en Stuvo

De dienst studentenvoorzieningen (Stuvo) is een professionele dienst die alle studenten van Howest en UGent (campus Kortrijk) de kans geeft om in optimale omstandigheden te studeren en die het leven aan de hogeschool of universiteit boeiend, aangenaam en zorgeloos wil maken.

Studentensecretariaat

Voor informatie over je inschrijving aan Howest en je administratief dossier kan je het studentensecretariaat contacteren.

Ben je al overtuigd van je studiekeuze? Nu inschrijven

Getuigenissen

"Door deze opleiding krijg je ook een zeer brede blik op de maatschappij."

Marie-Lou Bourgeois

"Door deze opleiding krijg je ook een zeer brede blik op de maatschappij."

Marie-Lou Bourgeois

Bachelor Toegepaste Gezondheidswetenschappen

De opleiding Toegepaste Gezondheidswetenschappen is een richting met een zeer breed werkveld. De opleiding is vooral heel interessant omdat we 'een beetje van alles zien'. We gaan dieper in op voeding, beweging, roken, alcohol, seksuele gezondheid ...
Maar dit is natuurlijk niet het enige. We leren ook om een goede gezondheidscoach te zijn waarbij we mensen coachen zodat men kiest voor een gezonde levensstijl. We leren ook veel verschillende organisaties kennen waarmee we later zullen samenwerken en hoe we een gezondheidsbevorderend project opstellen voor een individu of een groep. Door deze opleiding krijg je ook een zeer brede blik op de maatschappij.

"Ik koos voor de opleiding Toegepaste Gezondheidswetenschappen omdat er op alle vlakken van gezondheid gewerkt wordt."

Eva Stroo

"Ik koos voor de opleiding Toegepaste Gezondheidswetenschappen omdat er op alle vlakken van gezondheid gewerkt wordt."

Eva Stroo

Bachelor Toegepaste Gezondheidswetenschappen

Ik koos voor de opleiding Toegepaste Gezondheidswetenschappen omdat er op alle vlakken van gezondheid gewerkt wordt. Gezonde voeding, bewegen, psychologie, innovatieve middelen, gezondheidsprojecten opzetten, mensen coachen naar een gezonde levensstijl en de werking van ons lichaam zijn o.a. onderwerpen die mij interesseren en die in de opleiding ook allemaal aan bod komen. Je ziet heel veel in de opleiding en dit geeft je ook veel mogelijkheden in de toekomst!

"De drie pijlers zijn dan ook mentaal-, fysiek- en sociaal welzijn."

Joke De Wispelaere

"De drie pijlers zijn dan ook mentaal-, fysiek- en sociaal welzijn."

Joke De Wispelaere

Bachelor Toegepaste Gezondheidswetenschappen

Ik heb zelf heel wat interesses (gaande van psychologie en biologie tot gezonde voeding en communicatie) en had moeite om een richting te vinden die daarbij aansloot.  De opleiding TGW sprak mij daarom ook direct aan omdat mijn belangstellingen hier in aan bod komen. De drie pijlers zijn dan ook mentaal-, fysiek- en sociaal welzijn. Daarnaast vind ik het leuk dat we veel praktijk hebben en ook over ons zelf bijleren. Om een goede gezondheidscoach te zijn is het namelijk belangrijk dat je jezelf goed kent.

"Doordat coaching één van de centrale pijlers is, zijn mijn communicatieskills er ook op vooruit gegaan."

Laura Ulrichts

"Doordat coaching één van de centrale pijlers is, zijn mijn communicatieskills er ook op vooruit gegaan."

Laura Ulrichts

Bachelor Toegepaste Gezondheidswetenschappen

Ik ben al mijn hele leven bezig rond gezondheid en hoe deze te optimaliseren.

Toen ik in het begin van het 6de middelbaar het welgekende boekje met alle studierichtingen kreeg, sprong Toegepaste Gezondheidswetenschappen er dan ook meteen voor mij uit. Tijdens de openlesdag en het infomoment kreeg ik een nog beter beeld van de opleiding en schreef ik mij meteen in.

Nu in mijn 2de jaar merk ik dat ik al veel meer kennis heb over gezondheid. Doordat coaching één van de centrale pijlers is, zijn mijn communicatieskills er ook op vooruit gegaan. De goede begeleiding van de lectoren is ook absoluut een meerwaarde. TGW is zeker top voor mijn professionele en persoonlijke ontwikkeling.

"Echt een aanrader voor iemand die een richting zoekt waar je telkens opnieuw voor een uitdaging komt te staan."

Axana Vyncke

"Echt een aanrader voor iemand die een richting zoekt waar je telkens opnieuw voor een uitdaging komt te staan."

Axana Vyncke

Bachelor Toegepaste Gezondheidswetenschappen

Waarom Toegepaste Gezondheidswetenschappen, het is een uitdagende richting waar je leert omgaan hoe je preventief te werk kan gaan omtrent gezondheid.

Wat mij vooral aanspreekt is dat het niet alleen focust op voeding en beweging maar ook op de mentale gezondheid van een persoon. Jij bent de coach die de aspecten combineert met elkaar en zo een gezondheid bevorderend verschil maakt in het leven van een persoon.

Echt een aanrader voor iemand die een richting zoekt waar je telkens opnieuw voor een uitdaging komt te staan.

"Naast het ruime aanbod over gezondheid, leer je ook effectief samenwerken met het werkveld, coachen, gezond koken en o.a. workshops begeleiden."

Chiara Sartor

"Naast het ruime aanbod over gezondheid, leer je ook effectief samenwerken met het werkveld, coachen, gezond koken en o.a. workshops begeleiden."

Chiara Sartor

Bachelor Toegepaste Gezondheidswetenschappen

TGW zou ik omschrijven als een opleiding met een toekomst.
Gezondheid is momenteel een hot topic ...

In onze bachelor focussen we op preventie, een holistische visie, een gezonde levensstijl en levenskwaliteit voor iedereen. Thema’s als stress, beweging, slapen, gezonde voeding zijn dagelijkse kost! Naast het ruime aanbod over gezondheid, leer je ook effectief samenwerken met het werkveld, coachen, gezond koken en o.a. workshops begeleiden.

Overtuiging nodig? Het docententeam is erg aanspreekbaar en steunt je door dik en dun.
Niet twijfelen, gewoon doen!

"In deze richting leren we over al de factoren die gezondheid beïnvloeden."

Joanna Ceenaeme

"In deze richting leren we over al de factoren die gezondheid beïnvloeden."

Joanna Ceenaeme

Bachelor Toegepaste Gezondheidswetenschappen

Ik koos de richting Toegepaste Gezondheidswetenschappen omdat ik zeer veel interesse heb in voeding en beweging maar ook de psychologie en de omgeving erachter belangrijk vind. In deze richting leren we over al de factoren die gezondheid beïnvloeden. Ik wil graag mensen preventief begeleiden naar een gezonde levensstijl en een kwalitatief en gezonder leven.

"TGW is een innovatieve, inventieve en interessante richting waar je alles zult leren rond ziektepreventie en gezondheidsbevordering"

Jana Syoen

"TGW is een innovatieve, inventieve en interessante richting waar je alles zult leren rond ziektepreventie en gezondheidsbevordering"

Jana Syoen

Bachelor Toegepaste Gezondheidswetenschappen

De richting toegepaste gezondheidswetenschappen sprak mij aan, omdat het zo’n breed werkveld heeft. Voor de teamplayers is er plaats in groepspraktijken, zorginstellingen en diensten waar men gezondheidsbevorderende projecten kan uitwerken. Voor de ondernemers onder ons is er een mogelijkheid om zelfstandig gezondheidscoach te worden. Ook gaat het niet alleen om gezonde voeding en voldoende beweging, maar speelt het sociale aspect ook een grote rol. TGW is een innovatieve, inventieve en interessante richting waar je alles zult leren rond ziektepreventie en gezondheidsbevordering. Mijn keuze was snel gemaakt!

"De grootste troef van de Bachelor opleiding Toegepaste Gezondheidswetenschappen is de brede kijk."

Jolies Delcroix

"De grootste troef van de Bachelor opleiding Toegepaste Gezondheidswetenschappen is de brede kijk."

Jolies Delcroix

Bachelor Toegepaste Gezondheidswetenschappen

De grootste troef van de Bachelor opleiding Toegepaste Gezondheidswetenschappen is de brede kijk. Je hebt heel wat uiteenlopende vakken die toch samenkomen in één geheel. Velen zien dit als een grote kans omdat je enorm veel richtingen uit kan met deze opleiding. Het is ruim en niet eentonig en dat maakt het net zo uniek. Je vervult de beroepsrollen zoals gezondheidscoach, netwerker, reflector, projectwerker als geen ander. Bovendien is er een geweldig docententeam die altijd voor iedereen klaarstaat. Ik zou zeggen: DOEN!

Wist je dat ...

Jolies zit nu in het 3de jaar Toegepaste Gezondheidswetenschappen

"I was impressed by the programme, the teachers, the international partners and the overwhelming warm hospitality of all persons involved from Bruges."

Prof. Lotte Kaba-Schönstein, Hochschule Esslingen

"I was impressed by the programme, the teachers, the international partners and the overwhelming warm hospitality of all persons involved from Bruges."

Prof. Lotte Kaba-Schönstein, Hochschule Esslingen

Bachelor Toegepaste Gezondheidswetenschappen

My first contact with Howest dates from 2012 in the context of our participation in the Intensive Programme “Evidence – based Health Care” which was coordinated by the Technical University of Liberec (CZ) in 2012/2013. There I met Kurt Debaere and found his presentation interesting, our focus similar and Kurt an exceptional friendly person. Shortly afterwards he invited us for an Erasmus partnership. Our students reported how qualified and nice they found Wouter Decock in the Intensive Programme 2013. It took until April 2013 that we finally signed the first Erasmus Agreement.

The next step was my visit at the Howest International week on nursing in Bruges in 2014 to have a closer look and fill our partnership with life. I was impressed by the programme, the teachers, the international partners and the overwhelming warm hospitality of all persons involved from Bruges. These positive impressions repeated when again coming to the International week/partner days in 2015 together with my colleague Norma Huss.

On this occasion I invited Kurt and/or Wouter to participate in the International Summer Schools Health Promotion which we organize together with partner universities in Poland, Spain and the Netherlands. We were glad to welcome Annelien Callens (Nursing) and Marie Vermast (Applied Health Sciences) in Esslingen in 2015 when we hosted the 13th International Summer School Health Promotion. We were also glad to meet Marie and Sigrid van den Branden now with students in 2016 at Poznan Medical University and this year at the 15th International Summer School at the University of the Balearic Islands. The contributions and the personalities of all partners from Howest have been very positive and enrich the Summer School consortium. So we look forward to further cooperation in the 16th International Summer School in June 2018 in Bruges and beyond.

Nu aan de slag bij ...

University of Applied Sciences, Faculty of Social Work, Health and Nursing Science

"We denken dat de studenten uit TGW een grote meerwaarde kunnen bieden binnen de kwetsbare, kansarme gezinnen."

Katrien Sabbe

"We denken dat de studenten uit TGW een grote meerwaarde kunnen bieden binnen de kwetsbare, kansarme gezinnen."

Katrien Sabbe

Bachelor Toegepaste Gezondheidswetenschappen

Ik was erbij toen de studenten TGW de vragenlijsten afnamen voor babycoach. Veel mama's waren niet op de hoogte van bv inentingen tijdens de zwangerschap en voeding die wel of niet gegeten mag worden, ... .

Toen Griet een dag kwam mee lopen bij ons ging het over een mama die redbull gaf aan de kindjes, ze wist niet dat dit eneryg drink was. De mama wilde echt haar best doen om haar kindjes gezonde voeding te geven, nu kregen de kindjes fruitstap ipv redbull en probeert de mama een limiet te zetten op het snoepen. Dit is zeker iets waar een TGW'er mee aan de slag kan gaan.

Ik denk spontaan aan nog andere situaties bij de gezinnen waar een TGW'er een meerwaarde zou kunnen zijn. In een ander gezin eet het zoontje de hele dag door, ook wanneer er bezoek komt plundert hij de koekjes. Het kindje is heel actief, is dit door de vele suikers of ligt er iets anders aan de oorzaak? Onlangs kreeg een gezin een brief van het CLB, de tandjes van de kinderen zijn niet ok. Poetsen ze hun tanden, weten ze hoe lang ze moeten poetsen... . In een gezin hebben de kindjes last van overgewicht, ze worden hierdoor gepest en de ouders hebben al vanalles geprobeerd. In veel gezinnen geven de ouders aan dat de kindjes niet graag groenten en fruit eten.

Nu aan de slag bij ...

De Katrol, Oostende

"De studenten waren goed voorbereid en afgestemd op elkaar."

Katrien Sabbe

"De studenten waren goed voorbereid en afgestemd op elkaar."

Katrien Sabbe

Bachelor Toegepaste Gezondheidswetenschappen

Ik ben met 2 groepjes studenten in 2 gezinnen geweest. De studenten hebben uitgelegd aan het gezin wie ze waren, hebben zich voorgesteld, hebben de opleiding voorgesteld en hebben de ouders uitgelegd waartoe het interview dient. Ze waren zeer respectvol en dankbaar naar het gezin toe. De studenten waren goed voorbereid en afgestemd op elkaar. Ze hadden elk hun aandeel tijdens het interview en vulden elkaar aan waar nodig.

Nu aan de slag bij ...

De Katrol, Oostende

Volg de bacheloropleiding Toegepaste Gezondheidswetenschappen op sociale media