Overslaan en naar de inhoud gaan

Word gezondheidspromotor, een beroep met toekomst!

Word Gezondheidspromotor met een duidelijke wetenschappelijke achtergrond in de preventieve sector en in het projectmatig werken.

Deze 2-jarige opleiding in afstandsonderwijs bereidt je voor op een beroep met toekomst. De druk op de zorgsector wordt steeds hoger, mede door ongezonde gedragingen zoals roken, te weinig slaap, een weinig voedzaam eetpatroon, te veel zitten,... die leiden tot verschillende welvaartsziekten. Meer dan ooit is voorkomen dus beter dan genezen.

De aandacht voor gezondheid en welzijn is de laatste jaren namelijk alleen maar toegenomen, net als de vraag vanuit het werkveld. Vitaliteit, gezondheid en preventie krijgen in verschillende sectoren hogere prioriteit. Als gezondheidspromotor ben je in staat om aan deze nood tegemoet te komen.

Wat leer je?

Als projectwerker of gezondheidspromotor ga je gezondheidsbevorderende campagnes en acties uitwerken bij verschillende doelgroepen. Je leert in de opleiding hoe je dit op een gestructureerde manier aanpakt om zo de gezondheid van grotere groepen mensen te bevorderen.

Deze micro degree focust op de pijler projectwerker, maar ook de rol als netwerker komt aan bod.

  1. De projectwerker: je doet veel kennis en vaardigheden op in het gestructureerd en onderbouwd opzetten van gezondheidsbevorderende projecten. Je krijgt ook een inkijk in wat gezond en ongezond gedrag is en hoe je hierop doordacht kan inspelen. Je verzamelt kennis die je onmiddellijk zal toepassen in de praktijk door projecten uit te voeren met het werkveld vanuit een reële nood of vraag. Deze projecten kunnen over diverse gezondheidsthema's gaan bij verschillende doelgroepen.
  2. De netwerker: het preventief gezondheidslandschap is heel breed. Tijdens de opleiding maak je kennis met de verschillende organisatie en actoren die aan preventie en gezondheidsbevordering doen in Vlaanderen en België.

Met deze opleiding kan je aan de slag in de preventieve gezondheidszorgsector als preventiewerker, gezondheidspromotor of gezondheidsprofessional.

Voor wie?

Ben je gebeten door preventie en een gezonde levensstijl? En droom je ervan om projecten op stellen om het gedrag van (groepen) mensen of de omgeving duurzaam te veranderen? Dan is deze micro degree zeker iets voor jou.

Ben je tewerkgesteld of werkzoekend én minimum 21 jaar? Wil je jou heroriënteren of specialiseren in het werkveld en heb je niet meteen de intentie om een volledig bachelordiploma te behalen? Deze micro degree biedt jou de kans om via afstandsonderwijs jou toch verder te professionaliseren. Bij het voltooien van deze micro degree ontvang je een officieel certificaat van Howest.

Wil je meer info over wat afstandsonderwijs precies inhoudt, zoals 'wanneer is er les', 'hoe verlopen de examens',...? Bekijk dan onze pagina over het afstandsonderwijs.

Jouw lesrooster

Een online traject

Een team van docenten begeleidt je op maat doorheen het afstandstraject. Dat bestaat per academiejaar uit vier studieperiodes van telkens acht weken. Elke studieperiode start met een online introductiemoment en halverwege voorzien we een online terugkommoment voor vragen of extra duiding. Deze gaan telkens 's avonds door tussen 18u en 22u.

We bezorgen je voor de start van elk semester een kalender met alle deadlines en mogelijke contact- of examenmomenten. Zo kan je hier ruim van tevoren rekening mee houden.

De focus ligt op het zelfstandig verwerken van het beschikbare studiemateriaal op onze digitale leeromgeving, op de momenten die passen in jouw agenda.

Je kan uiteraard rekenen op een goede ondersteuning van alle docenten. Dat gebeurt tijdens de online lesmomenten. Voor extra vragen kan je bij hen terecht via de virtuele klasruimte en/of e-mail.

En de examens?

Onze digitale leeromgeving bevat software waarmee je van thuis uit schriftelijke en mondelinge examens kan afleggen.

De examens worden doorgaans online afgelegd. Bij iedere nieuwe studieperiode voorzien we een digitale infosessie waarbij we je hierop voorbereiden.

Hoe word je een goede gezondheidspromotor?

De opleiding omvat 48 studiepunten, verspreid over 2 jaar.

Je krijgt een uitgebreide basis om op een doordachte en onderbouwde manier projectmatig te werken rond gezondheidsbevordering. Je gaat aan de slag met een theoretisch model dat je leert toepassen in de praktijk. Volgende vakken prikkelen je kennis en vaardigheden:

  • gezondheid en gedrag: waarom stellen mensen ongezond gedrag en hoe kan je op gedrag kan inspelen om dit te veranderen naar duurzaam gezond gedrag? Dit is waar deze module over gaat.
  • beïnvloedende omgevingsfactoren: ons gedrag en onze gezondheid worden ook sterk bepaald door de omgeving waarin we ons begeven. In dit vak komen verschillende factoren aan bod zoals reclame, zon, natuur,...
  • kwalitatief en kwantitatief onderzoek: deze vakken geven een basis aan onderzoeksvaardigheden om op een correcte manier de noden bij gezondheidsbevorderende projecten in kaart te brengen en om de projecten zelf correct te kunnen evalueren.
  • gezondheidsinnovatie: je proeft van digitale innovatieve tools om aan gezondheid te werken. Je leert hier ook out-of-the-box denken om een gezondheidsthema door een andere bril te zien.
  • gezondheidspromotie 1 en 2: bij de start van een project is het belangrijk om de noden in kaart te brengen. Op basis daarvan maak je doelstellingen op en selecteer je de gepaste technieken om het gedrag aan te pakken.
  • gezondheidspromotie in de praktijk: er wordt verder gebouwd op gezondheidspromotie 1 en 2 waarbij je de gepaste technieken verder uitwerkt en in de praktijk brengt. Nadien volgt de evaluatie van het project. Dit vak is zeer praktijkgericht. Je werkt een volledig project uit in samenwerking met het werkveld.

Je ontplooit je ook tot netwerker in deze micro degree. Het preventief gezondheidslandschap is breed en dus is het belangrijk om de verschillende actoren te kennen. Het vak 'werkveldverkenning' laat je kennismaken met heel wat organisaties en instanties die gezondheidsbevordering en preventie voorop stellen.

Ontdek hier het opleidingsprogramma

Bekijk de ECTS-fiches

Benieuwd naar enkele cursusmaterialen?

Bekijk hier enkele cursusmaterialen

Datum en locatie

De opleiding start bij het begin van het academiejaar (doorgaans is dit half september).
De opleiding vindt plaats via afstandsonderwijs. Je kan het volledige programma dus online van thuis uit afwerken.

Duurtijd

Het opleidingsprogramma is gespreid over twee jaar.

Aantal studiepunten

Deze micro degree omvat 59 studiepunten. Doorgaans komt 1 studiepunt overeen met zo'n 25 uren studietijd.

Evaluatie

De evaluatie bestaat zowel uit mondelinge als schriftelijke examens en uit individuele en groepsopdrachten.

  • De opdrachten evolueren van meer theoretische naar volledige praktisch gerichte opdrachten.
  • De examens worden doorgaans online afgelegd. Onze digitale leeromgeving bevat software waarmee je van thuis uit schriftelijke en mondelinge examens kan afleggen. Bij iedere nieuwe studieperiode voorzien we een digitale infosessie waarbij we je hierop voorbereiden.

Na het afronden van de micro degree ontvang je een officieel certificaat van Howest.

Kostprijs

De basisprijs voor het modeltraject van deze opleiding bedraagt 1575€.

Vlaams opleidingsverlof & kmo-portefeuille

Deze opleiding komt in aanmerking voor Vlaams Opleidingsverlof met de volgende code: ODB-X00183.

Deze opleiding komt in aanmerking voor steun via de kmo-portefeuille onder het thema beroepsspecifieke competenties (erkenningsnummer: DV.O241438). De steunaanvraag moet gebeuren binnen de veertien dagen na de start van de opleiding. Meer informatie vind je op www.kmo-portefeuille.be.

Contact: nele.huys [at] howest.be (Nele Huys)


Klik hier voor meer informatie over studiekostprijs en -financiering aan Howest.

Overzicht werkveld Toegepaste Gezondheidswetenschappen

Waar kom je later terecht?

Deze micro degree bereidt je voor op een beroep met toekomst. De aandacht voor gezondheid en welzijn is de laatste jaren namelijk alleen maar toegenomen, net als de vraag vanuit het werkveld.

Steeds meer bedrijven, scholen en lokale besturen dragen vitaliteit, gezondheid en preventie hoog in het vaandel. Daarnaast kan je aan de slag bij een mutualiteit of in een zorginstelling. Gezondheidspromotoren of preventiewerkers zijn ook aan het werk in CLB’s, woonzorgcentra, revalidatiecentra, wijkgezondheidscentra en centra voor geestelijke gezondheidszorg.

Bekijk het overzicht van de verschillende sectoren waar je als gezondheidspromotor of preventiewerker aan de slag kan.

Inschrijven

Je inschrijving afronden voor het academiejaar 2024-2025 kan vanaf 1 juli 2024 op de infodagen op de campus, online en elke werkdag op afspraak in het studentensecretariaat van de Howest-campus waar jouw opleiding doorgaat. Je inschrijving verloopt online via de online registratie.

Welke documenten hou je klaar?

  • Tijdens de online registratie wordt een kopie van je ID gevraagd (voor en achterkant).
  • Je zal ook een kopie van je diploma hoger onderwijs moeten uploaden.

Online inschrijven

Na je registratie

  • Na het voltooien van de online registratie ontvang je een mail met alle informatie nodig om je inschrijving te vervolledigen.
  • Je dossier wordt eerst verwerkt en gecontroleerd door Howest. Pas daarna worden je contract en de vraag tot betaling van het studiegeld en extra studiekost elektronisch bezorgd.
Infodag
Zaterdag 15 maart 2025
VAN 10u TOT 16u
Meer info

Kom langs op onze infodagen

Dit zijn de eerstvolgende infodagen voor Brugge:

Alle infodagen

Meer info?

Ontvang de brochure per post
Schrijf je in op de nieuwsbrief van deze opleiding.

Student met brochure van Howest

Link met de bedrijfswereld

Tijdens een opleiding aan Howest Academy ga je aan de slag met cases en uitdagingen uit jouw werkveld. Het docententeam van Howest wordt bovendien aangevuld met toonaangevende gastsprekers en experten ter zake. Op die manier garanderen we je een praktische vertaling van de aangeboden leerinhoud.

Straffe docenten

Als je kiest voor een opleiding aan Howest Academy, dan kies je voor kwaliteit. Onze docenten zijn niet alleen inhoudelijke experten in hun domein, ze zijn ook didactisch sterk om de lesinhoud te vertalen naar haalbare leerervaringen. Op die manier kan jij je vooropgestelde doelstellingen halen in combinatie met je werk en je gezin.

Altijd up-to-date

Deze opleiding speelt niet alleen in op de actuele veranderingen, ze is ook een stapje voor door de link met het praktijkgericht wetenschappelijk onderzoek dat aan Howest wordt gevoerd.

Officieel certificaat van de hogeschool

Je ontvangt een officieel certificaat van de Hogeschool West-Vlaanderen, dat je helpt om een duurzame loopbaan uit te stippelen.

Overtuigd? Schrijf je in!

Heb je jouw keuze gemaakt? Wij kijken ernaar uit om je op te nemen in onze Howest-community! 

Alle informatie over inschrijven vind je via onderstaande link. 

Schrijf je in

Studenten in pauze met koffie op de campus

FAQ

Vind je niet wat je zoekt of heb je specifieke vraag over deze opleiding. Neem gerust contact met ons op.

Nele Huys

Nele Huys

Coördinator afstandsonderwijs, waaronder de micro degrees 'Gezondheidscoach' en 'Gezondheidspromotor'

nele.huys [at] howest.be (nele[dot]huys[at]howest[dot]be)

Het doorlopen van de volledige online registratie impliceert dat je definitief bent ingeschreven en je je engageert tot het betalen van het inschrijvingsgeld. Na de behandeling van jouw dossier ontvang je per mail een factuur voor betaling van het inschrijvingsgeld.

De meeste vervolgopleidingen (zoals postgraduaten, micro degrees en navormingen) komen niet in aanmerking voor het studiebeurstarief. Beurstarieven zijn voorbehouden voor studenten met een diplomacontract in het reguliere opleidingsaanbod (graduaten en bachelors). Check wel de andere mogelijkheden van de Vlaamse overheid zoals Vlaams Opleidingsverlof, KMO-portefeuille en opleidingscheques.

Ja, dat is mogelijk. Stuur uw rekeningnummer en factuurgegevens naar howestacademy [at] howest.be. De terugbetaling van het oorspronkelijk betaalde inschrijvingsgeld zal pas gebeuren na registratie van de betaling met de KMO-wallet. U heeft dus tijdelijk een dubbele betaling uitstaan.

Als je opleiding gedeeltelijk of volledig gefinancierd wordt met financiële steun (KMO, Vlaams vormingsverlof, Vlaamse schooltoelage, Vlaamse opleidingscheques), is het belangrijk om de voorwaarden van het financiële steunprogramma met betrekking tot de aanwezigheidsplicht na te kijken. Studenten zijn verantwoordelijk voor de formele registratie van hun aanwezigheid door de docenten.

De coördinator van je cursus zal aangeven welk platform gebruikt zal worden voor kortlopende cursussen. Voor langlopende opleidingen staat je cursusmateriaal op leho.howest.be. Je kunt inloggen met de gegevens die je na inschrijving hebt ontvangen van de centrale studentenadministratie.

Stuur een e-mail naar howestacademy [at] howest.be en je krijgt snel antwoord.

Voor kortlopende postgraduaatopleidingen is directe inschrijving via de webpagina definitief en bindend. Voor diploma- en kredietopleidingen zoals bachelor-, associate- en micrograduaten is voorinschrijving niet bindend, maar het verzekert je wel van een plaats in het programma.

  • Voor een graduaats diploma:
    Je bent officieel ingeschreven als je je online voorinschrijving hebt voltooid en digitaal hebt ondertekend. Na verwerking en goedkeuring van je online inschrijving door de registrar ontvang je inloggegevens en een factuur voor de betaling van het inschrijfgeld.
  • Voor microdegrees:
    Je bent officieel ingeschreven nadat je vooraanmelding is verwerkt door de studentenadministrateur en nadat je je opleidingscontract hebt ondertekend. Dit kan handmatig of digitaal via het digitale leerplatform: https://leho.howest.be/ (snelkoppeling onderaan -> ibamaflex -> belangrijke informatie).

Betaling van het inschrijfgeld dient te geschieden uiterlijk 1 oktober of - indien de cursus op een ander tijdstip start - binnen 15 dagen na inschrijving. Voor betalingen per factuur geldt de uiterste betaaldatum vermeld op de factuur. Alleen in uitzonderlijke gevallen is betaling in termijnen toegestaan en alleen als er een termijnregeling is ingediend en akkoord bevonden door de financieel medewerker van Howest. Neem contact met ons op via howestacademy [at] howest.be (howestacademy[at]howest[dot]be) voor meer informatie.

Ben je ingeschreven voor een bachelor-na-bachelor, een postgraduaat, een micro degree en/of een navorming? Dan kom je niet in aanmerking voor financiële ondersteuning in je studiekosten.

Heb je hier toch vragen rond? Neem contact op met de sociale dienst van Stuvo