Overslaan en naar de inhoud gaan

Word gezondheidscoach, een beroep met toekomst!

Word Gezondheidscoach met een duidelijke wetenschappelijke achtergrond en met een uitgebreid gamma aan coachende vaardigheden.

Deze 2-jarige opleiding in afstandsonderwijs bereidt je voor op een beroep met toekomst. De druk op de zorgsector wordt steeds hoger, mede door ongezonde gedragingen zoals roken, te weinig slaap, een weinig voedzaam eetpatroon, te veel zitten,... die leiden tot verschillende welvaartsziekten. Meer dan ooit is voorkomen dus beter dan genezen.

De aandacht voor gezondheid en welzijn is de laatste jaren namelijk alleen maar toegenomen, net als de vraag vanuit het werkveld. Vitaliteit, gezondheid en preventie krijgen in verschillende sectoren hogere prioriteit. Als gezondheidscoach ben je in staat om aan deze nood tegemoet te komen.

Wat leer je?

Deze micro degree focust op twee belangrijke pijlers om een goede gezondheidscoach te worden.

 1. De professional: je krijgt een goed wetenschappelijk onderbouwde achtergrond over gezondheid, het menselijk lichaam, voeding en beweging,... Vakken zoals anatomie en fysiologie, voedings- en bewegingsleer, welvaartsziekten en positieve psychologie bieden jou een houvast om de mens holistisch te benaderen.
 2. De coach: je krijgt heel wat coachende vaardigheden aangeleerd maar ook een inkijk in wat gezond en ongezond gedrag is en hoe je hierop kan inspelen komt uitgebreid aan bod. Je bent in staat om individuen, groepen en organisaties te coachen naar een gezonde(re) levensstijl of werkomgeving en vertrekt hierbij vanuit de persoonlijke of organisatie gebonden noden en doelen. Deze coaching kan over diverse gezondheidsthema's gaan bij verschillende doelgroepen.
  Met deze opleiding kan je ook als zelfstandige aan de slag, denk hierbij aan een zelfstandig gezondheidscoach of aan de opstart van een eigen onderneming in de preventieve gezondheid. Het vak 'ondernemen als gezondheidscoach' bereidt je hierop voor.

Voor wie?

Ben je gebeten door preventie en een gezonde levensstijl? En droom je ervan om later mensen of organisatie te motiveren en te coachen om hun gedrag of de omgeving duurzaam te veranderen? Dan is deze micro degree zeker iets voor jou.

Ben je tewerkgesteld of werkzoekend én minimum 21 jaar? Wil je jou heroriënteren of specialiseren in het werkveld en heb je niet meteen de intentie om een volledig bachelordiploma te behalen? Deze micro degree biedt jou de kans om via afstandsonderwijs jou toch verder te professionaliseren. Bij het voltooien van deze micro degree ontvang je een officieel certificaat van Howest.

Wil je meer info over wat afstandsonderwijs precies inhoudt, zoals 'wanneer is er les', 'hoe verlopen de examens',...? Bekijk dan onze pagina over het afstandsonderwijs.

Jouw lesrooster

Een online traject

Een team van docenten begeleidt je op maat doorheen het afstandstraject. Dat bestaat per academiejaar uit vier studieperiodes van telkens acht weken. Elke studieperiode start met een online introductiemoment en halverwege voorzien we een online terugkommoment voor vragen of extra duiding. Deze gaan telkens 's avonds door tussen 18u en 22u.

We bezorgen je voor de start van elk semester een kalender met alle deadlines en mogelijke contact- of examenmomenten. Zo kan je hier ruim van tevoren rekening mee houden.

De focus ligt op het zelfstandig verwerken van het beschikbare studiemateriaal op onze digitale leeromgeving, op de momenten die passen in jouw agenda.

Je kan uiteraard rekenen op een goede ondersteuning van alle docenten. Dat gebeurt tijdens de online lesmomenten. Voor extra vragen kan je bij hen terecht via de virtuele klasruimte en/of e-mail.

En de examens?

Onze digitale leeromgeving bevat software waarmee je van thuis uit schriftelijke en mondelinge examens kan afleggen.

De examens worden doorgaans online afgelegd. Bij iedere nieuwe studieperiode voorzien we een digitale infosessie waarbij we je hierop voorbereiden.

Hoe word je een goede gezondheidscoach?

De opleiding omvat 59 studiepunten, verspreid over 2 jaar.

Je krijgt enerzijds een uitgebreide basis om je klaar te stomen tot een echte gezondheidsprofessional met vakken zoals:

 • voedings- en bewegingsleer: wat is gezonde voeding en hoe ziet een gezond beweegpatroon eruit? Je leert de basis rond deze 2 thema's en krijgt handvaten hoe je hiermee aan de slag kan gaan in jouw rol als coach.
 • anatomie en fysiologie: je leert meer over de bouw en werking van het menselijke lichaam zodat je dezelfde taal spreekt als de ruime zorgsector. Bovendien is het essentieel om de voordelen te kennen van een gezond lichaam.
 • welvaartsziekten: de verschillende aandoeningen waarbij ongezond gedrag een belangrijke risicofactor vorm worden uitgebreid onder de loep genomen. Je komt ook te weten hoe je hier preventief kan op inspelen.
 • gezondheidsthema's: gezondheid omvat veel aspecten. Verschillende thema's zoals slaap, alcohol- en druggebruik, emotioneel eetgedrag, stress,... komen meer in detail aan bod.

Anderzijds leer je heel wat coachvaardigheden. Je gaat theoretische modellen over coaching leren toepassen in de praktijk. Volgende vakken prikkelen je kennis en vaardigheden:

 • gezondheid en gedrag: waarom stellen mensen ongezond gedrag en hoe kan je op gedrag kan inspelen om dit te veranderen naar duurzaam gezond gedrag? Dit is waar deze module over gaat.
 • beïnvloedende omgevingsfactoren: ons gedrag en onze gezondheid worden ook sterk bepaald door de omgeving waarin we ons begeven. In dit vak komen verschillende factoren aan bod zoals reclame, zon, natuur,...
 • positieve psychologie: deze module geeft je inzicht in de principes om mentaal welzijn en veerkracht te bevorderen. Een combinatie van concrete oefeningen en theoretische achtergrond laten jou over deze principes nadenken.
 • coachingvaardigheden 1 en 2: enkele belangrijke modellen zoals motivationele gespreksvoering en het GROW-model staan op het menu. Via oefeningen en feedback maak je jou deze coachvaardigheden eigen. Verder leer je ook de basisprincipes van groepscoaching en leer je het gezondheidsbeleid van organisaties kritisch bekijken.
 • ondernemen als gezondheidscoach: je krijgt informatie over het opstarten als zelfstandig gezondheidscoach of het oprichten je eigen onderneming.
 • coaching in de praktijk: alle kennis en coachvaardigheden die je aanleerde mengen zich hier tot één geheel. Je coacht zelfstandig een individu, een groep en een organisatie volgens de doelstelling of nood die aanwezig is. Hierna ben je helemaal klaar voor het werkveld.

Ontdek hier het opleidingsprogramma

Bekijk de ECTS-fiches

Benieuwd naar enkele cursusmaterialen?

Bekijk hier enkele cursusmaterialen

Datum en locatie

De opleiding start bij het begin van het academiejaar (doorgaans is dit half september).
De opleiding vindt plaats via afstandsonderwijs. Je kan het volledige programma dus online van thuis uit afwerken.

Duurtijd

Het opleidingsprogramma is gespreid over twee jaar.

Aantal studiepunten

Deze micro degree omvat 59 studiepunten. Doorgaans komt 1 studiepunt overeen met zo'n 25 uren studietijd.

Evaluatie

De evaluatie bestaat zowel uit mondelinge als schriftelijke examens en uit individuele en groepsopdrachten.

 • De opdrachten evolueren van meer theoretische naar volledige praktisch gerichte opdrachten.
 • De examens worden doorgaans online afgelegd. Onze digitale leeromgeving bevat software waarmee je van thuis uit schriftelijke en mondelinge examens kan afleggen. Bij iedere nieuwe studieperiode voorzien we een digitale infosessie waarbij we je hierop voorbereiden.

Na het afronden van de micro degree ontvang je een officieel certificaat van Howest.

Kostprijs

De basisprijs voor het modeltraject van deze opleiding bedraagt 1575€.

Vlaams opleidingsverlof & kmo-portefeuille

Deze opleiding komt in aanmerking voor Vlaams Opleidingsverlof met de volgende code: ODB-X00183.

Deze opleiding komt in aanmerking voor steun via de kmo-portefeuille onder het thema beroepsspecifieke competenties (erkenningsnummer: DV.O241438). De steunaanvraag moet gebeuren binnen de veertien dagen na de start van de opleiding. Meer informatie vind je op www.kmo-portefeuille.be.

Contact: nele.huys [at] howest.be (Nele Huys)


Klik hier voor meer informatie over studiekostprijs en -financiering aan Howest.

Steun­maatregelen

Vlaams opleidingsverlof

Wil je als werknemer je opleiding combineren met je job? Dan heb je misschien recht op Vlaams Opleidingsverlof. Ontdek hieronder alle informatie en de voorwaarden.

Lees meer

KMO-portefeuille

De kmo-portefeuille is een maatregel waardoor ondernemers financiële steun krijgen voor de aankoop van diensten die de kwaliteit van je onderneming verbeteren. Howest is een erkende opleidingsverstrekker, waardoor het zou kunnen dat jouw opleiding in aanmerking komt voor deze maatregel.

Lees meer

Opleidingscheques

Wil je een opleiding volgen om jouw positie op de arbeidsmarkt te versterken? Misschien hebt je recht op een opleidingscheque, waarmee je een deel van die opleiding kan betalen. Zelf betaal je maar de helft van de opleidingscheque, de Vlaamse overheid betaalt de andere helft.

Lees meer

Overzicht werkveld Toegepaste Gezondheidswetenschappen

Waar kom je later terecht?

Deze micro degree bereidt je voor op een beroep met toekomst. De aandacht voor gezondheid en welzijn is de laatste jaren namelijk alleen maar toegenomen, net als de vraag vanuit het werkveld.

Zit het ondernemen je in het bloed? Dan kan je aan de slag als zelfstandig gezondheidscoach. Je kan als gezondheidscoach werken in een groepspraktijk, bij een mutualiteit, in een zorginstelling (CLB, revalidatiecentrum, centrum voor geestelijke gezondheidszorg), of in wijkgezondheidscentra.

Bekijk het overzicht van de verschillende sectoren waar je als gezondheidscoach of preventiewerker aan de slag kan.

Inschrijven

Je inschrijving afronden voor het academiejaar 2024-2025 kan vanaf 1 juli 2024 op de infodagen op de campus, online en elke werkdag op afspraak in het studentensecretariaat van de Howest-campus waar jouw opleiding doorgaat. Je inschrijving verloopt online via de online registratie.

Welke documenten hou je klaar?

 • Tijdens de online registratie wordt een kopie van je ID gevraagd (voor en achterkant).
 • Je zal ook een kopie van je diploma hoger onderwijs moeten uploaden.

Online inschrijven

Na je registratie

 • Na het voltooien van de online registratie ontvang je een mail met alle informatie nodig om je inschrijving te vervolledigen.
 • Je dossier wordt eerst verwerkt en gecontroleerd door Howest. Pas daarna worden je contract en de vraag tot betaling van het studiegeld en extra studiekost elektronisch bezorgd.
Infodag
Zaterdag 29 juni
VAN 10u TOT 16u
Meer info

Kom langs op onze infodagen

Dit zijn de eerstvolgende infodagen voor Brugge:

Alle infodagen

Meer info?

Ontvang de brochure per post
Schrijf je in op de nieuwsbrief van deze opleiding.

Student met brochure van Howest

Troeven van de opleiding

Link met de bedrijfswereld

Tijdens een opleiding aan Howest Academy ga je aan de slag met cases en uitdagingen uit jouw werkveld. Het docententeam van Howest wordt bovendien aangevuld met toonaangevende gastsprekers en experten ter zake. Op die manier garanderen we je een praktische vertaling van de aangeboden leerinhoud.

Straffe docenten

Als je kiest voor een opleiding aan Howest Academy, dan kies je voor kwaliteit. Onze docenten zijn niet alleen inhoudelijke experten in hun domein, ze zijn ook didactisch sterk om de lesinhoud te vertalen naar haalbare leerervaringen. Op die manier kan jij je vooropgestelde doelstellingen halen in combinatie met je werk en je gezin.

Altijd up-to-date

Deze opleiding speelt niet alleen in op de actuele veranderingen, ze is ook een stapje voor door de link met het praktijkgericht wetenschappelijk onderzoek dat aan Howest wordt gevoerd.

Officieel certificaat van de hogeschool

Je ontvangt een officieel cerfiticaat van de Hogeschool West-Vlaanderen, dat je helpt om een duurzame loopbaan uit te stippelen.

Overtuigd? Schrijf je in!

Heb je jouw keuze gemaakt? Wij kijken ernaar uit om je op te nemen in onze Howest-community! 

Alle informatie over inschrijven vind je via onderstaande link. 

Schrijf je in

Studenten in pauze met koffie op de campus

FAQ

Vind je niet wat je zoekt of heb je specifieke vraag over deze opleiding. Neem gerust contact met ons op.

Nele Huys

Nele Huys

Coördinator afstandsonderwijs, waaronder de micro degrees 'Gezondheidscoach' en 'Gezondheidspromotor'

nele.huys [at] howest.be (nele[dot]huys[at]howest[dot]be)

Het doorlopen van de volledige online registratie impliceert dat je definitief bent ingeschreven en je je engageert tot het betalen van het inschrijvingsgeld. Na de behandeling van jouw dossier ontvang je per mail een factuur voor betaling van het inschrijvingsgeld.

De meeste vervolgopleidingen (zoals postgraduaten, micro degrees en navormingen) komen niet in aanmerking voor het studiebeurstarief. Beurstarieven zijn voorbehouden voor studenten met een diplomacontract in het reguliere opleidingsaanbod (graduaten en bachelors). Check wel de andere mogelijkheden van de Vlaamse overheid zoals Vlaams Opleidingsverlof, KMO-portefeuille en opleidingscheques.

Ja, dat is mogelijk. Stuur uw rekeningnummer en factuurgegevens naar howestacademy [at] howest.be. De terugbetaling van het oorspronkelijk betaalde inschrijvingsgeld zal pas gebeuren na registratie van de betaling met de KMO-wallet. U heeft dus tijdelijk een dubbele betaling uitstaan.

Als je opleiding gedeeltelijk of volledig gefinancierd wordt met financiële steun (KMO, Vlaams vormingsverlof, Vlaamse schooltoelage, Vlaamse opleidingscheques), is het belangrijk om de voorwaarden van het financiële steunprogramma met betrekking tot de aanwezigheidsplicht na te kijken. Studenten zijn verantwoordelijk voor de formele registratie van hun aanwezigheid door de docenten.

De coördinator van je cursus zal aangeven welk platform gebruikt zal worden voor kortlopende cursussen. Voor langlopende opleidingen staat je cursusmateriaal op leho.howest.be. Je kunt inloggen met de gegevens die je na inschrijving hebt ontvangen van de centrale studentenadministratie.

Stuur een e-mail naar howestacademy [at] howest.be en je krijgt snel antwoord.

Voor kortlopende postgraduaatopleidingen is directe inschrijving via de webpagina definitief en bindend. Voor diploma- en kredietopleidingen zoals bachelor-, associate- en micrograduaten is voorinschrijving niet bindend, maar het verzekert je wel van een plaats in het programma.

 • Voor een graduaats diploma:
  Je bent officieel ingeschreven als je je online voorinschrijving hebt voltooid en digitaal hebt ondertekend. Na verwerking en goedkeuring van je online inschrijving door de registrar ontvang je inloggegevens en een factuur voor de betaling van het inschrijfgeld.
 • Voor microdegrees:
  Je bent officieel ingeschreven nadat je vooraanmelding is verwerkt door de studentenadministrateur en nadat je je opleidingscontract hebt ondertekend. Dit kan handmatig of digitaal via het digitale leerplatform: https://leho.howest.be/ (snelkoppeling onderaan -> ibamaflex -> belangrijke informatie).

Betaling van het inschrijfgeld dient te geschieden uiterlijk 1 oktober of - indien de cursus op een ander tijdstip start - binnen 15 dagen na inschrijving. Voor betalingen per factuur geldt de uiterste betaaldatum vermeld op de factuur. Alleen in uitzonderlijke gevallen is betaling in termijnen toegestaan en alleen als er een termijnregeling is ingediend en akkoord bevonden door de financieel medewerker van Howest. Neem contact met ons op via howestacademy [at] howest.be (howestacademy[at]howest[dot]be) voor meer informatie.