Overslaan en naar de inhoud gaan

Heb je al een bachelor- of masterdiploma en wil je Toegepaste Gezondheidswetenschappen nog bijstuderen?

Je kan de opleiding via een verkort traject afronden in 2 jaar tijd.

Heb je een vooropleiding in een menswetenschappelijke richting (Sport en Bewegen, Ergotherapie/Orthopedagogie, Sociaal Werk, Toegepaste Psychologie of Voedings- en Dieetleer,...) dan bestaat het verkort traject uit 108 studiepunten.

Heb je een vooropleiding in een niet-menswetenschappelijke richting (Bedrijfsmanagement, Toerisme, Lerarenopleiding,...) dan bestaat het verkort traject uit 120 studiepunten.

Howest - bachelor Toegepaste Gezondheidswetenschappen

Jouw lesrooster

Elke week heb je 20 tot 24 uur les. De lesuren sluiten zo goed mogelijk op elkaar aan. De lessen gaan door op Campus Brugge Centrum en in de moderne Sportinnovatiecampus van Howest.

Hieronder kan je een voorbeeldlesrooster bekijken. Dit kan per academiejaar uiteraard afwijken. Het definitieve lesrooster wordt in september gecommuniceerd.

Voorbeeld lesrooster

Actiefoto tijdens een hoorcollege

De volledige bacheloropleiding in een verkort traject?

  • Vooropleiding in een menswetenschappelijke richting: Sport en Bewegen, Ergotherapie/Orthopedagogie, Sociaal Werk, Toegepaste Psychologie of Voedings- en Dieetleer,...
    Het verkort traject bestaat uit 108 studiepunten, af te leggen over 2 jaar.
    Ontdek hier het opleidingsprogramma
  • Vooropleiding in een niet-menswetenschappelijke richting: Bedrijfsmanagement, Toerisme, Lerarenopleiding,...
    Het verkort traject bestaat uit 120 studiepunten, af te leggen over 2 jaar
    Ontdek hier het opleidingsprogramma

Via een EVK- of EVC-procedure kunnen we nagaan of je eerdere studiebewijzen of werkervaring kan verzilveren in extra vrijstellingen.

Benieuwd naar enkele cursusmaterialen?

Bekijk hier enkele cursusmaterialen

Raadpleeg de ECTS-fiches van deze opleiding
Overzicht werkveld Toegepaste Gezondheidswetenschappen

Welke jobs kan je uitvoeren?

Als bachelor in de Toegepaste Gezondheidswetenschappen wacht je een heel divers en uitgebreid werkveld. Je kunt aan de slag in een groepspraktijk, bij een mutualiteit, in een zorginstelling, maar ook bij de diensten van steden en gemeenten. Steeds vaker zetten ook bedrijven in op gezondheidsbevordering en ziektepreventie en nemen hiervoor een expert in dienst. Uiteraard kun je je ook als zelfstandige expert in de gezondheidsbevordering installeren.

Bekijk het overzicht van de verschillende sectoren waar je als gezondheidscoach, gezondheidspromotor of preventiewerker aan de slag kan.

Liever verder studeren?

Vanuit de bachelor in de Toegepaste Gezondheidswetenschappen kan je via een schakeljaar aansluiten op de master in de Gezondheidsbevordering. Je kunt uiteraard ook een meer managementgerichte studie volgen of een meer paramedisch gerichte opleiding.

Bovendien kan je ook het postgraduaat Preventieadviseur niveau 2 volgen aan Howest. Meer info over het postgraduaat vind je hier.

Gezondheidspromotie en coaching

Een verkort traject kan ook in afstandsonderwijs!

  • Heb je een vooropleiding in een menswetenschappelijke richting (Sport en Bewegen, Ergotherapie, Orthopedagogie, Sociaal Werk, Toegepaste Psychologie, Voedings- en Dieetleer,...) dan bestaat het verkort traject uit 108 studiepunten, af te leggen over 3 jaar.
    Ontdek hier het opleidingsprogramma
  • Heb je een vooropleiding in een niet-menswetenschappelijke richting (Bedrijfsmanagement, Toerisme, Lerarenopleiding,...) dan bestaat het verkort traject uit 120 studiepunten, af te leggen over 4 jaar.
    Ontdek hier het opleidingsprogramma

Klik hier voor meer informatie over het afstandsonderwijs

Kostenraming voor deze opleiding
Studiefinanciering

De sociale dienst van Stuvo staat klaar om je in alle discretie te ondersteunen bij financiële vragen. Bekijk samen of je in aanmerking komt voor studiefinanciering.

Lees meer

Inschrijven

Je kan je vanaf 1 maart registreren voor 2024-25. Na het afsluiten van de registratie ontvang je een mail met alle info nodig voor je definitieve inschrijving. Reserveer nu al jouw plek bij Howest!

Lees meer

Infodag
Zaterdag 4 mei
VAN 10u TOT 13u
Meer info

Kom langs op onze infodagen

Dit zijn de eerstvolgende infodagen voor Brugge:

Alle infodagen

Meer info?

Ontvang de brochure per post
Schrijf je in op de nieuwsbrief van deze opleiding.

Student met brochure van Howest

Troeven van de opleiding

Inspelen op de gezondheids(zorg) van de toekomst

Het huidige gezondheidszorgsysteem is aan het wijzigen. Steeds meer beseft men de nood aan het inzetten op preventie, "voorkomen is beter dan genezen". Zowel op maatschappelijk en/of beleidsniveau, binnen organisaties alsook individueel wordt de vraag naar ondersteuning van professionele gezondheidscoaches en preventiewerkers steeds groter.

Als afgestudeerde binnen de opleiding Toegepaste Gezondheidswetenschappen ben je dan ook direct inzetbaar binnen een zeer ruim beroepslandschap.

Gecoacht tot coach

"Practice what you preach" vormt het uitgangspunt binnen de begeleiding vanuit onze opleiding. Tijdens de 3 jarige opleiding word je zelf intensief ondersteund door zowel docenten als medestudenten om je eigen sterktes en vaardigheden zoveel mogelijk te ontplooien.

De docenten benaderen je vanuit een open en coachende houding, waarbij communicatie en eigenheid centraal staan. Daarnaast werk je vaak samen met andere studenten, krijg je één op één begeleiding en worden de praktijklessen gegeven in kleine groepjes om een optimale begeleiding te kunnen bieden.

Uniek in Vlaanderen

De opleiding Toegepaste Gezondheidswetenschappen aan Howest is de enige bacheloropleiding in Vlaanderen die je opleidt tot professionele gezondheidscoach en preventiewerker.

De opleiding is uniek in zijn visie en aanpak en speelt hierbij in op de noden en behoeften van de gezondheidszorg van de toekomst. Innoveren, evolueren en ‘out of de box’ denken zijn belangrijke waarden binnen een steeds veranderende maatschappij. Zowel de hogeschool op zich als de opleiding zetten dan ook in op innovatie binnen de gezondheidszorg.

Praktijkgericht binnen diverse doelgroepen

Verschillende modules bieden niet enkel theoretische kaders en werkcolleges, maar includeren praktijkwerk waar je als student zelf aan de slag gaat met projecten vanuit het werkveld. Op deze manier doe je, onder begeleiding, al concrete werk gerelateerde ervaring op. Zo werd in het verleden reeds samengewerkt met De Katrol, Bond Moyson, Mediawijs,... Deze organisaties brengen je ook meteen in contact met verschillende doelgroepen. Je leert aanvoelen waar de sterktes en interesses liggen van deze diverse doelgroepen.

De projecten bevatten bovendien diverse thema’s en contexten. Bijvoorbeeld samenwerken met de actieve bevolking rond ergonomie op het werk, met jongeren omtrent het gebruik van alcohol in het(fiets)verkeer, het uitwerken van een gezond beleid voor de brandweer,...

Ontplooi jezelf

Niet enkel het motiveren en inspireren van anderen speelt een belangrijke rol in het profiel van een gezondheidscoach. Gezondheidscoaches zijn gebeten door een gezonde levensstijl en ademen dit dan ook uit. Je wordt gestimuleerd om ook jezelf uit te dagen om eigen gezondheidsdoelstellingen te bereiken. Op deze manier ervaar je wat het veranderen van gedrag in de praktijk inhoudt.

Droom je ervan zelf ooit een zelfstandig (bij)beroep op te starten waar je je eigen visie en doelen volledig in kwijt kan? In modules zoals "ondernemen als gezondheidscoach" leer je onder andere de kneepjes van het vak hoe een eigen succesvolle onderneming uit de grond te stampen.

Samenwerken

Howest heeft een breed aanbod van samenwerkingsmogelijkheden met studenten. Samen met onze studenten zoeken we naar oplossingen voor reële cases aangebracht door onze partners. Tijdens die samenwerking zie je de studenten aan het werk, beoordeel je mee hun werk en indien het klikt, kan je hen aanwerven na afstuderen. 

Howest anticipeert via onderzoek ook op de behoeften van de maatschappij in het algemeen en het brede socio-economische werkveld in het bijzonder. De hogeschool kiest bewust voor nieuwe profielen en innovatieve niches. Op die manier werkt de onderwijsorganisatie mee aan het ombuigen van de fameuze West-Vlaamse braindrain in een braingain.

Bekijk onze onderzoeksprojecten

Een bachelorproef, een brainstorm, een projectweek of een semester lang samenwerken met een groep studenten? Contacteer onze opleidingen voor een samenwerking op maat. ​ ​

Wil je een stageproject indienen en zo in contact komen met vers Howest talent? Gebruik hiervoor het Howest stageplatform.

    Kruisbestuiving is belangrijk voor nieuwe ideeën! Daar zijn we ons volledig van bewust. Daarom investeert Howest in incubatoren op de verschillende campussen. Studenten, onderzoekers, maar ook externe starters werken er onder één dak aan de uitbouw van hun eigen project.

    Bovendien organiseren we onze incubatoren thematisch. Dat zorgt voor zeer veel specialistische kennis op één centrale plaats. Combineer dit met de nabijheid van andere starters en er ontstaat een frisse dynamiek, een open vizier en kruisbestuiving. Studenten aan Howest die werken aan hun eigen bedrijf kunnen een gratis werkplek krijgen in één van de incubatoren.

    Laptops
    The Level

    Hét grote pluspunt bij Howest is de persoonlijke aanpak. De lectoren kennen elke student en volgen je nauw op. De gebouwen van Howest hebben bovendien een ziel. Op de bruisende campussen heerst een gemoedelijke sfeer onder studenten en lectoren. Ook bij het administratief personeel en Stuvo staat de deur altijd open.

    Aan deze hogeschool leer je niet enkel in boeken, je stapt ook de wereld in en oefent in de praktijk. De uitgebreide stages bereiden je voor op de arbeidsmarkt. Na de opleiding ben je klaar voor het echte werk of kan je verder studeren als je dat wil.

    Evy Schacht
    Howest Alumna 2021

    Overtuigd? Schrijf je in!

    Heb je jouw keuze gemaakt? Wij kijken ernaar uit om je op te nemen in onze Howest-community! 

    Alle informatie over inschrijven vind je via onderstaande link. 

    Schrijf je in

    Studenten in pauze met koffie op de campus

    FAQ

    Vind je niet wat je zoekt of heb je specifieke vraag over deze opleiding. Neem gerust contact met ons op.

    Evelyne Lagrou

    Evelyne Lagrou

    Opleidingscoördinator

    Dagonderwijs en verkort traject

    Nele Huys

    Nele Huys

    Coördinator afstandsonderwijs

    Indien je een laptop koopt via Howest, kan je bekijken welke laptop de opleiding aanraadt. Indien je een laptop hebt of zelf een nieuw toestel wil kopen, dient deze minimum te voldoen aan dezelfde specificaties.

    Bekijk welke laptop de opleiding aanraadt

    Zeker en vast! Al tijdens het eerste jaar krijg je de kans om mee te gaan op Summerschool, en wie in het laatste jaar een semester in het buitenland wil studeren, kan hierbij kiezen uit een ruim aanbod aan internationale hogescholen. Uiteraard kan je er ook voor kiezen om de eindstage in het buitenland te lopen. Hiervoor hebben we heel wat samenwerkingen met buitenlandse stageplaatsen in oa. Spanje, Nederland, Ethiopië, Gambia, India, Zuid-Afrika, Estland, Filipijnen, …

    Van bij de start vullen we de wetenschappelijk onderbouwde theorie aan met veel praktijk. Waar de theorie in het begin nog de bovenhand haalt, wordt het praktische luik steeds groter naarmate de opleiding vordert. Ook de inhoud van de praktijk evolueert. Eerst oefen je de theorie vooral in de veilige klascontext, maar al snel ga je projectmatig samenwerken met het werkveld en zet je zelfstandig een gezondheidsbevorderend project op. We sluiten de opleiding af met een stage in een authentieke beroepscontext. Je groeit daarbij in je rol als gezondheidscoach en projectwerker én je leert als netwerker ook bruggen bouwen tussen de verschillende zorgprofessionals in het werkveld.
     

    In het tweede jaar van de opleiding loop je al een korte meeloopstage om nog meer voeling te krijgen met het werkveld, en te ontdekken in welke sector jij graag terecht wil komen. Vervolgens sluiten we de opleiding af met een stageperiode van ongeveer drie maanden. Ondertussen hebben we een ruim overzicht van stageplaatsen waar we in het verleden al mee samengewerkt hebben, maar je bent steeds vrij om zelf een stageplaats voor te stellen.

    Het behalen van het bachelordiploma in de Toegepaste gezondheidswetenschappen geeft je rechtstreeks toegang tot het volgen van het postgraduaat tot Preventieadviseur niveau 2. In één extra jaar kan je op die manier dit attest behalen.

    Een mooie aanvulling van het basisdiploma!

    In de opleiding Toegepaste Gezondheidswetenschappen leiden we je op tot een professional die gezondheid vanuit een zeer brede visie zal benaderen. Je zal mensen, groepen en organisaties coachen in het aannemen van een gezonde levensstijl, en hierbij bekijk je gezondheid heel breed. We focussen zowel op fysieke als mentale en sociale gezondheid. Thema’s zoals voeding, beweging, stress, roken, alcoholgebruik of seksualiteit komen dus aan bod.  Als toegepaste gezondheidswetenschapper word je een generalist op het vlak van gezondheid in het algemeen, terwijl je in andere opleidingen zoals Sport en Bewegen of Voedings- en dieetleer eerder een specialist in één aspect van gezondheid wordt. 

    Neen, een diploma secundair onderwijs is voldoende, al is het natuurlijk wel mooi meegenomen als je van bij de start een ruime interesse in gezondheid hebt. 

    Ben je gebeten door preventie en een gezonde levensstijl? Dan is de bacheloropleiding Toegepaste gezondheidswetenschappen iets voor jou. Als enige hogeschool in Vlaanderen stoomt Howest je klaar tot een professionele gezondheidscoach. TGW is dus een unieke en innovatieve opleiding die je een brede waaier aan vaardigheden aanleert om de gezondheid en levenskwaliteit van individuen, groepen of organisaties te optimaliseren. Met andere woorden: wij inspireren, empoweren en coachen je zodat jij dat later met anderen kan doen. Motiverende gesprekstechnieken, netwerken en projectwerken vormen hierbij de belangrijkste peilers.

    Deze 3-jarige opleiding vertrekt vanuit een holistisch perspectief. We zetten dus in op voeding en beweging, maar gaan ook dieper in op mentaal welzijn, seksuele gezondheid, roken of alcohol. Je krijgt hierbij een flinke dosis gesprektechnieken, en je leert projecten die de gezondheid van mensen moeten verbeteren uitwerken van A tot Z.

    Van bij de start vullen we de wetenschappelijk onderbouwde theorie aan met veel praktijk. Waar de theorie in het begin nog de bovenhand haalt, wordt het praktische luik steeds groter naarmate de opleiding vordert. Ook de inhoud van de praktijk evolueert. Eerst oefen je de theorie vooral in in de veilige klascontext, maar al snel ga je projectmatig samenwerken met het werkveld, en zet je zelfstandig een gezondheidsbevorderend project op.

    We sluiten de opleiding af met een stage in een authentieke beroepscontext. Je groeit daarbij in je rol als gezondheidscoach en projectwerker, maar je leert als netwerker ook bruggen bouwen tussen de verschillende zorgprofessionals in het werkveld. Voor veel van de acties, projecten of campagnes die je later zal opzetten, zal je namelijk samenwerken met zorginstellingen, bedrijven, steden of ziekenfondsen.

    In het eerste jaar zitten ongeveer een vijftigtal studenten. Meestal hebben jullie samen les, maar om bepaalde vaardigheden (zoals bijvoorbeeld gesprektechnieken) in te oefenen, splitsen we de groep soms op in kleinere groepen. Gemiddeld heb je zo’n 20 uur les per week, al kan dit wel eens variëren.

    Bekijk het lesrooster

    Met een bachelor Toegepaste gezondheidswetenschappen op zak kan je in een zeer divers werkveld terecht.

    De rode draad is echter altijd dezelfde: aanzetten tot een gezonde levensstijl en een effectieve gedragsverandering. Zit het ondernemen je in het bloed? Dan kan je aan de slag als zelfstandig gezondheidscoach, maar ook steeds meer bedrijven, scholen en lokale besturen dragen vitaliteit, gezondheid en preventie hoog in het vaandel. Daarnaast zijn toegepaste gezondheidswetenschappers aan het werk bij mutualiteiten, CLB’s, woonzorgcentra, revalidatiecentra, wijkgezondheidscentra en centra voor geestelijke gezondheidszorg. Vast staat dat deze opleiding je voorbereidt op een beroep met toekomst.

    De aandacht voor gezondheid en welzijn is de laatste jaren namelijk alleen maar toegenomen, net als de vraag vanuit het werkveld.

    Jobkansen

    In de opleiding Toegepaste gezondheidswetenschappen leiden we je op tot iemand die gezondheid vanuit een zeer brede visie zal benaderen. Je zal mensen, groepen en organisaties coachen in het aannemen van een gezonde levensstijl, en hierbij bekijk je gezondheid heel breed. We focussen hier zowel op fysieke, mentale als sociale gezondheid.

    Voeding, beweging, stress, roken, alcoholgebruik, seksualiteit, … Als toegepaste gezondheidswetenschapper word je een generalist op vlak van gezondheid in het algemeen, terwijl je in andere opleidingen zoals bv. Sport en Bewegen of Voeding- en dieetleer eerder een specialist in één aspect van gezondheid wordt.

    Absoluut, al zal je dit niet onder deze benaming, maar wel onder de noemer “Gezondheidsbevorderend project” terugvinden in het opleidingsprogamma. In de opleiding Toegepaste gezondheidswetenschappen kiezen we er namelijk bewust voor om jullie als bachelorproef een gezondheidsbevorderend project te laten uitvoeren in samenwerking met het werkveld.

    Zeker en vast!

    • Wie al eerder een bachelor- of masterdiploma in een menswetenschappelijke richting (bv. Sport en bewegen, Ergotherapie, Toegepaste psychologie, Sociaal werk, Verpleegkunde, Voedings- en dieetkunde, Orthopedagogie, Health care management, Logopedie) behaald heeft, kan instappen in een verkort traject van 108 studiepunten.
    • Voor wie een bachelor- of masterdiploma in een niet-menswetenschappelijke richting (bv. Onderwijs, IT, Biomedische laboratoriumtechnieken, Hotelmanagement, …) behaalde, bieden we het verkort traject van 120 studiepunten aan.

    Een verkort traject Toegepaste gezondheidswetenschappen kan je volgen in dag- of in afstandsonderwijs.

    Zeker! Voor wie werken en studeren wil combineren, kan een afstandstraject op maat uitgetekend worden. Hierbij verwachten we niet dat je dagelijks naar de lessen komt, maar voorzien we een aantal digitale contactmomenten, aangevuld met online coaching door onze docenten.

    Wie interesse heeft in het volgen van dit traject, kan contact met ons opnemen via tgw-home [at] howest.be (tgw-home[at]howest[dot]be).

    Meer informatie over flexibel studeren