Bachelor Sport en Bewegen

Bachelor Sport en Bewegen

Ben je gepassioneerd door sport en wil je anderen aanzetten tot bewegen en een actieve, gezonde levensstijl? Ben je er rotsvast van overtuigd dat sporten en bewegen belangrijk is voor de gezondheid? En wil je mensen helpen om dat verstandig en efficiënt te doen?

In de opleiding Sport en Bewegen groei je uit tot een allround bewegingsdeskundige die later in diverse sectoren in de sport aan de slag kan.

Bekijk de opleidingsbrochure, ontdek de opleidingsprogramma’s, de troeven, oriëntatie in het werkveld en zoveel meer.

Brochure downloaden Brochure aanvragen Opleidingswebsite

Wil je onze campussen ‘in het echt’ zien? Reserveer je bezoek

Vind je geen gepast tijdstip? Mail naar bezoek@howest.be

Volg de bacheloropleiding Sport en Bewegen op sociale media

Een vraag over de opleiding?

Stel je vraag via e-mail

Een vraag over de opleiding Sport en Bewegen? We beantwoorden graag je vraag via e-mail.

Stuur e-mail

Stuur een PM via Facebook

Een vraag over de opleiding Sport en Bewegen? We beantwoorden graag je vraag via Facebook.

Start chat

Stuur een DM via Instagram

Een vraag over de opleiding Sport en Bewegen? We beantwoorden graag je vraag via Instagram.

Start chat

Stel je vraag aan een van de lectoren

De opleidingscoördinator en lectoren staan voor je klaar. Zij antwoorden met plezier op je specifieke vragen. Vuur je vragen per e-mail af.
 

Annelies Van Oost

Annelies Van Oost

Opleidingscoördinator

Stuur e-mail
Lynn Matton

Lynn Matton

Trajectbegeleider

Stuur e-mail

Enkele docenten aan het woord

Sportinnovatiecampus Brugge

De Sportinnovatiecampus in Brugge is een modern sportcomplex. Het is een gemeenschappelijk project van Howest en Sport Vlaanderen en telt maar liefst vijftien sportzalen. De indoorsportmogelijkheden zijn er dus eindeloos. Van fitness over squash tot muurklimmen. Ook in openlucht sport je er naar hartenlust. Rondjes afhaspelen op de Finse piste, sprintjes trekken op de atletiekpiste of een balletje trappen op het voetbalveld? Er is zelfs een wielerpiste met in het midden een skeelerpiste, basketbal- en volleybalterreinen. De ideale locatie dus als ondersteuning van de lessen of om te ontspannen erna. De Sportinnovatiecampus zet ook moderne technologie in. Zo kan je in de SportsCube - Active Gaming de theorie uit de anatomieles levensecht instuderen. Camera’s maken dan weer live feedback mogelijk tijdens de praktijkgerichte sessies.

Contactgegevens:

Nijverheidsstraat 112
8310 Brugge
+3250682775
brugge@howest.be
Meer info en routeplan

De infrastructuur in beeld: de sportinnovatiecampus wordt jullie tweede thuis!

 

Veelgestelde vragen over de opleiding

Waar kan ik terecht met vragen over de opleiding?

Neem zeker eens de FAQ’s hieronder door, net als onze opleidingswebsite www.sportenbewegen.be. Je kan ons altijd een mailtje sturen en ook op sociale media zijn we actief (Facebook, Twitter, Instagram en zelfs Tiktok). De sfeer van de opleiding kan je opsnuiven op ons YouTube-kanaal. En je kan ook altijd een virtuele blik in de Sportinnovatiecampus werpen. 

Wat word ik eigenlijk met een diploma Sport en Bewegen?

Je wordt bewegingsdeskundige. Sport en Bewegen is een brede opleiding die je doorheen je studietraject de mogelijkheid biedt om je te profileren binnen zes beroepen: 

  • Personal coach: in fitnesscentra, sportclubs, PT-studio's 
  • Bedrijfscoach: in bedrijven, kmo's of organisaties met focus op gezondheidsmanagement op het werk 
  • Beweegcoach in de preventieve gezondheidssector: als BOV-coach (Bewegen op Verwijzing), in wijkgezondheidscentra, mutualiteiten 
  • Beweegcoach in de (post-)revalidatiesector: in revalidatiecentra, ziekenhuizen, kine-(groeps)praktijken 
  • (Beleids)medewerker in de sportsector: in steden en gemeenten, sportfederaties, sportclubs, evenementenorganisaties, buurtsport 
  • (Beleids)medewerker in de vrijetijdssector: in outdoor recreatiebedrijven, reisorganisaties, surfclubs 
Ik sport heel graag. Is de opleiding Sport en Bewegen dan iets voor mij?

Als bewegingsdeskundige ben je uiteraard gepassioneerd door bewegen en gezondheid, maar met je enthousiasme wil je vooral anderen aanzetten en motiveren tot een actieve en gezonde levensstijl. In het eerste jaar doe je zelf ervaring op in bewegingsvaardigheden (lopen, zwemmen, dans, innovatieve beweeg- en sportactiviteiten), maar de focus van de opleiding ligt op het inzetten van sport als middel bij verschillende doelgroepen.  

Hoe krijg ik les? Hoeveel uur per week? Wat is de verhouding tussen theorie en praktijk?

We werken per semester met telkens 2 lesblokken van 6 weken. Elk blok ziet er anders uit, maar we streven altijd naar een mix van hoorcolleges, werkcolleges, praktijk en coachinglessen. Binnen elk blok is er ook een mix van toetsvormen. In het eerste jaar heb je gemiddeld een 18-tal contacturen per week. Natuurlijk besteed je tijdens een lesweek ook tijd aan opdrachten, zelfstudie en stage. 

De verhouding tussen theorie- en praktijklessen verschilt per blok, maar over het algemeen heb je in het eerste jaar 40% praktijk en 60% theorie. In het tweede en derde jaar neemt de praktijk af tot 30% en heb je 70% theorie.  

De kleinschaligheid en de bereikbaarheid van onze lectoren zijn typisch voor Howest. In jaar 1 starten we met veel studenten, maar die verdelen we in kleinere klasgroepen. Door middel van gerichte coaching, differentiatie en persoonlijke feedback ondersteunen we je in je groeiproces als mens en als professional. 

Waar krijg ik les?

De meeste lessen gaan door in de Sportinnovatiecampus op het  domein van Sport Vlaanderen Brugge. De Sportinnovatiecampus is een bruisende en innovatieve plek die verschillende actoren uit de sector van sport, bewegen en actieve gezondheid verbindt. We werken nauw samen met InnMotion, het Living Lab voor technologie dat aanzet tot beweging. Je leert er gebruikmaken van slimme hulpmiddelen zoals apps, wearables, activity trackers, cameratracking om gericht bewegingen te analyseren en te coachen, … We zetten ook virtual reality in om anatomie en fysiologie in te studeren.  

Met maar liefst 15 sportzalen biedt het sportcentrum Sport Vlaanderen Brugge veel indoorsportmogelijkheden (squash, muurklimmen, fitness, …). Ook in openlucht kan je naar hartenlust sporten: de buitenterreinen omvatten een Finse piste, een atletiekterrein, een voetbalveld en zelfs een wielerpiste met een skeelerpiste in het midden. 

Een aantal theorielessen gaan door in onze campus Sint-Jorisstraat, in hartje Brugge. Deze campus bevindt zich in een historisch gebouw dat uitgerust is met moderne faciliteiten, een beschermde neogotische turnzaal en een gezellige binnentuin voor allerlei activiteiten. Een prachtige combinatie van oud en nieuw dus. 

Heb ik werkzekerheid na de opleiding?

Je absolute werkzekerheid garanderen, kunnen we uiteraard niet. Dit is namelijk mee afhankelijk van hoe je je liet opmerken tijdens stages en projecten met externen.

Het voordeel van een diploma Sport en Bewegen is dat je breed opgeleid bent en op vele plekken inzetbaar bent. Binnen de opleiding werken we met veel partners uit het domein van sport, welzijn, vrije tijd en preventieve gezondheid. We kiezen bewust voor een brede benadering van het werkveld. Tegelijk hebben we oog voor de diversiteit van het werkveld. Je krijgt dus een brede basisopleiding, maar tegelijk laten de stages (100 uur in jaar 2 en 350 uur in jaar 3), de keuzevakken in het tweede en derde jaar en je bachelorproef heel wat ruimte voor eigen keuzes. 

Onze meest recente alumnibevraging (afgenomen in november bij de groep studenten die in juni afstudeerde) toonde aan dat 60% van de afgestudeerden in november aan het werk was (waarvan 9 op 10 op bachelorniveau, en 4 op 10 in de organisatie waar ze stage liepen), 30% volgde een bijkomende opleiding. De werkende alumni doen dit met een hoge tevredenheid (96%) en gaven aan dat hun opleiding een goede voorbereiding was op de job (90%). 

Wat kost de opleiding?

Naast het standaard (door de overheid vastgelegde) studiegeld, is er nog een forfaitaire kost. Voor het eerste jaar kwam dit voor dit academiejaar neer op ongeveer € 120 voor studieboeken, € 65 voor sportmateriaal, € 130 voor Inspiration Days, € 50 voor de sectorverkenningsweek en € 14 voor de deelname aan de kerstloop. 

Een overzicht van de kostprijs van de opleiding vind je ook via de wegwijzer.

Welke vakken krijg ik?

Vakken als wiskunde, fysica of talen komen niet aan bod. Wel krijg je vakken die elementen bevatten van biologie (bv. anatomie, fysiologie), psychologie (bv. start to coach, motiveren tot gedragsverandering) en management (bv. eventorganisatie, sportmanagement). We bundelen al onze vakken in 3 ‘rollen’: trainer, coach en ondernemer. In elk semester komen vakken uit elk van deze 3 rollen aan bod. 

In de rol van trainer krijg je doorheen de 3 jaren verschillende vakken waarin je trainings- en beweegprogramma’s leert opmaken, deze op verantwoorde en wetenschappelijk onderbouwde wijze leert uitwerken en aangepaste bewegingstechnische begeleiding kan bieden. Je leert diverse doelgroepen kwaliteitsvol in beweging te brengen en houden. 

In de rol van coach krijg je doorheen de 3 jaren verschillende vakken waarin je leert om mensen meer en efficiënt te doen bewegen. Je leert op een creatieve manier beweging uit te lokken en inspireert hen tot duurzame gedragsverandering. 

In de rol van ondernemer krijg je doorheen de 3 jaren verschillende vakken waarin je beweegactiviteiten leert organiseren, commercieel en vernieuwend leert denken, en teamleden leert coördineren.  

Kan ik als topsporter een aangepast studietraject volgen? Heb ik recht op vrijstellingen door mijn vooropleiding? Kan ik de opleiding combineren met werken?

De stap naar het hoger onderwijs is niet voor iedereen vanzelfsprekend. We leveren aan Howest dan ook heel wat inspanningen om je tijdens je studies te ondersteunen en je studietraject op een optimale manier te laten doorlopen. Voor ons sta je als student werkelijk centraal. Aan Howest staat een persoonlijk contact met de docenten hierbij voorop. 

Wens je een enigszins ander traject te volgen binnen de opleiding, dan kan je bij de trajectbegeleiders terecht. Je kan om diverse redenen voor zo’n individueel traject kiezen: 

  • Misschien heb je al eerdere diploma’s (EVK’s) behaald of heb je al flink wat werkervaring (EVC’s) opgedaan en wil je nu in het kader daarvan vrijstellingen behalen? 
  • Misschien heb je geen diploma secundair onderwijs, maar zou je toch studies in het hoger onderwijs willen aanvatten (via het Toelatingsonderzoek)? 
  • Misschien is je eerste jaar wat tegengevallen en moet je dit academiejaar een aantal vakken hernemen, maar neem je toch ook al wat vakken van het volgende jaar mee? 
  • Misschien studeer je onder bijzondere omstandigheden (topsporter, functiebeperking, combinatie werk en studie)

De trajectbegeleider zal je in al deze omstandigheden helpen om voor jou de meest optimale weg uit te stippelen! Contacteer Lynn Matton, trajectbegeleider van onze opleiding. 

Wat is het grootste verschil tussen de bachelor Sport en Bewegen en de master Lichamelijke Opvoeding of master Revalidatiewetenschappen en kinesitherapie?

Een bacheloropleiding is van nature meer beroepsgericht, een universitaire studie meer theoretisch. Bovendien werkt een kinesist eerder curatief (focus op genezingsproces van patiënten) en een bewegingsdeskundige eerder preventief (focus op voorkomen van blessures of ziekte), waardoor beide profielen heel aanvullend met elkaar kunnen werken. 

Centraal binnen Sport en Bewegen staat onze praktijkgerichte aanpak, coachende stijl en multidisciplinair en ervaringsgericht werken. Dit in heel nauwe samenwerking met de sport- en beweegsector, waardoor we snel kunnen inspelen op de noden en vragen uit het werkveld en alumni meteen nadat ze zijn afgestudeerd een meerwaarde betekenen voor de arbeidsmarkt. 

Kan ik nog verder studeren na de bachelor Sport en Bewegen?

Uiteraard kan dat. Tijdens de opleiding krijgen je zicht op de vele mogelijkheden. Zo kan je aan Howest het postgraduaat Functional Training Performance Coach of postgraduaat Digitale sportmarketing volgen. Of kan je in anderhalf jaar nog een bijkomende bachelor Lichamelijke Opvoeding-Bewegingsrecreatie, Ergotherapie of  Toegepaste Gezondheidswetenschappen volgen aan Howest. Ook in de omgekeerde richting (Sport en Bewegen als bijkomende bacheloropleiding) is dit overigens in anderhalf jaar mogelijk. 

Via een schakeljaar kan je ook doorstromen naar bijvoorbeeld een academische Master of Science in de gezondheidsvoorlichting en -bevordering. Ook een masteropleiding in het buitenland is een mogelijkheid? Andere studenten Sport en Bewegen deden het je in ieder geval al voor. 

Kan ik cursusmateriaal inkijken?

Voor alle vakken zijn er lespresentaties en door studenten gemaakte of samengestelde cursussen. Voor sommige vakken worden ook handboeken gebruikt. In de studiefiches van de verschillende vakken vind je naast de inhoud van het vak ook een overzicht van het gebruikte lesmateriaal. Wil je nog gedetailleerdere informatie, stuur ons dan een mailtje.

Meer informatie over de studentenvoorzieningen en -faciliteiten aan Howest

Studentenvoorzieningen en -faciliteiten

Op zoek naar de juiste studiekeuze? Vragen over studentenfaciliteiten, studietoelage, financiële ondersteuning, huisvesting of tussenkomst in de vervoerskosten van en naar de campus? Andere persoonlijke vragen?

Meer informatie