Overslaan en naar de inhoud gaan

Keuzetraject Toegepaste Criminologie

Dit unieke keuzetraject van de bachelor Sociaal Werk kies je in je tweede jaar. Je kan het volgen in Brugge of in Kortrijk.

In het keuzetraject Toegepaste Criminologie stomen we je klaar om aan de slag te gaan op een boeiend kruispunt: waar hulpverlening en (de gepolariseerde) samenleving elkaar gedwongen tegenkomen.

We coachen je om vanuit een sociaalwerkperspectief situaties te analyseren, gesprekken te voeren, interventies op te zetten en gepast agogisch te handelen.

Je werkt in het domein waar recht, criminologie en sociaal werk elkaar raken, met de mensenrechten als centraal uitgangspunt. Daarbij maak je mensen sterker binnen een gedwongen of disciplinerend hulpverleningskader en streef je naar rehabilitatie, herstel en re-integratie.

sociaal werk

Jouw lesrooster

We doen er alles aan om je een aangenaam rooster te bezorgen. De lesuren laten we daarbij zo goed mogelijk op elkaar aansluiten.

Hieronder kan je een voorbeeld van een lesrooster bekijken. Dit kan per academiejaar uiteraard afwijken. Het definitieve lesrooster bezorgen we je in september.

Voorbeeldlesrooster

sociaal werk
sociaal werk

Waar kom je terecht?

De keuzetrajecten zijn niet bepalend voor je uiteindelijke tewerkstellingsplaats als sociaal werker. De opleiding leidt immers tot het algemene diploma van bachelor in het Sociaal Werk.

Enkele sectoren/organisaties die aansluiten bij het keuzetraject Toegepaste Criminologie:

  • Forensische hulpverlening: justitie-assistent in justitiehuis, psychosociale dienst gevangenis, organisaties voor herstelbemiddeling
  • Algemeen welzijnswerk: centra algemeen welzijnswerk (CAW), alternatieve gerechtelijke maatregelen, justitieel welzijnswerk
  • Integrale jeugdhulp: bijzondere jeugdzorg, gerechtelijke jeugdhulp
  • Drughulpverlening: residentieel, ambulant, projecten
  • Forensische psychiatrie: verslavingszorg, zedendelicten, persoonlijkheidsproblematieken
  • Preventiediensten
  • Politie (sociale diensten)
  • Gemeenschapsinstellingen
  • Opvangcentra
  • Time-outprojecten
Kostenraming

We geven je een raming van de studiekost van de opleiding Toegepaste Criminologie aan Howest. We maken daarbij een onderscheid tussen de algemene studiekost en de opleidingsgebonden studiekosten.

Lees meer

Studiefinanciering

De sociale dienst van Stuvo staat klaar om je in alle discretie te ondersteunen bij financiële vragen. Bekijk samen of je in aanmerking komt voor studiefinanciering.

Lees meer

Inschrijven

Je kan je vanaf 1 maart registreren voor 2024-25. Na het afsluiten van de registratie ontvang je een mail met alle info nodig voor je definitieve inschrijving. Reserveer nu al jouw plek bij Howest!

Lees meer

Infodag
Zaterdag 31 augustus
VAN 10u TOT 16u
Meer info

Kom langs op onze infodagen

Dit zijn de eerstvolgende infodagen:

Alle infodagen

Meer info?

Ontvang de brochure per post
Schrijf je in op de nieuwsbrief van deze opleiding.

Student met brochure van Howest

Opleiding in beeld

Troeven van de opleiding

Je kan je vanaf 1 maart registreren voor 2024-25. Na het afsluiten van de registratie ontvang je een mail met alle info nodig voor je definitieve inschrijving. Reserveer nu al jouw plek bij Howest!

Lees meer

Samenwerken

Howest heeft een breed aanbod van samenwerkingsmogelijkheden met studenten. Samen met onze studenten zoeken we naar oplossingen voor reële cases aangebracht door onze partners. Tijdens die samenwerking zie je de studenten aan het werk, beoordeel je mee hun werk en indien het klikt, kan je hen aanwerven na afstuderen. 

Howest anticipeert via onderzoek ook op de behoeften van de maatschappij in het algemeen en het brede socio-economische werkveld in het bijzonder. De hogeschool kiest bewust voor nieuwe profielen en innovatieve niches. Op die manier werkt de onderwijsorganisatie mee aan het ombuigen van de fameuze West-Vlaamse braindrain in een braingain.

Bekijk onze onderzoeksprojecten

Een bachelorproef, een brainstorm, een projectweek of een semester lang samenwerken met een groep studenten? Contacteer onze opleidingen voor een samenwerking op maat. ​ ​

Wil je een stageproject indienen en zo in contact komen met vers Howest talent? Gebruik hiervoor het Howest stageplatform.

Kruisbestuiving is belangrijk voor nieuwe ideeën! Daar zijn we ons volledig van bewust. Daarom investeert Howest in incubatoren op de verschillende campussen. Studenten, onderzoekers, maar ook externe starters werken er onder één dak aan de uitbouw van hun eigen project.

Bovendien organiseren we onze incubatoren thematisch. Dat zorgt voor zeer veel specialistische kennis op één centrale plaats. Combineer dit met de nabijheid van andere starters en er ontstaat een frisse dynamiek, een open vizier en kruisbestuiving. Studenten aan Howest die werken aan hun eigen bedrijf kunnen een gratis werkplek krijgen in één van de incubatoren.

Laptops
The Level

Hét grote pluspunt bij Howest is de persoonlijke aanpak. De lectoren kennen elke student en volgen je nauw op. De gebouwen van Howest hebben bovendien een ziel. Op de bruisende campussen heerst een gemoedelijke sfeer onder studenten en lectoren. Ook bij het administratief personeel en Stuvo staat de deur altijd open.

Aan deze hogeschool leer je niet enkel in boeken, je stapt ook de wereld in en oefent in de praktijk. De uitgebreide stages bereiden je voor op de arbeidsmarkt. Na de opleiding ben je klaar voor het echte werk of kan je verder studeren als je dat wil.

Evy Schacht
Howest Alumna 2021

Overtuigd? Schrijf je in!

Heb je jouw keuze gemaakt? Wij kijken ernaar uit om je op te nemen in onze Howest-community! 

Alle informatie over inschrijven vind je via onderstaande link. 

Schrijf je in

Studenten in pauze met koffie op de campus

FAQ

Vind je niet wat je zoekt of heb je specifieke vraag over de opleiding? Neem gerust contact met ons op!

Tom Lemahieu

Tom Lemahieu

Lector Sociaal werk

Indien je een laptop koopt via Howest, kan je bekijken welke laptop de opleiding aanraadt. Indien je een laptop hebt of zelf een nieuw toestel wil kopen, dient deze minimum te voldoen aan dezelfde specificaties.

Bekijk welke laptop de opleiding aanraadt

Wil je graag een semester in het buitenland studeren? Of spreekt een internationale stage jou aan? Dat kan! Je ontdekt alle mogelijkheden om binnen Howest naar het buitenland te gaan op deze pagina. Tijdens je studies maken we jouw buitenlands avontuur samen concreet!